KERESÉS search-close

érettségi

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "érettségi"

Így élték meg a rendhagyó érettségit a diákok

Az írásbeli érettségik negyedik napja után a végzősök már túl vannak a nehezén, a Fókuszban elmondják élményeiket és véleményüket a vizsgáztatás körülményeiről és a feladatok nehézségéről is. A II. világháború óta nem volt olyan rendkívüli a helyzet, mint idén. A hetekig bizonytalanságban készülő érettségizők ezúttal inkább kézfertőtlenítőt, maszkot és kesztyűt vittek magukkal, mint kabalát vagy édességet.

Átlagos nehézségű feladatok a történelem érettségin

Nem veszett kárba a szóbeli tételek kidolgozásába fektetett energia. A híradónk által megkérdezett történelemtanár szerint a feladatok zöme ugyanis a szóbeli érettségin is témakör. A szaktanár azt mondja, a középszintű történelem feladatlap átlagos nehézségű volt. A diákoknak a kereszténységről, Károly Róbertről, a második világháborúról és az '56-os forradalomról kellett értkezeniük.

Nem volt nehéz a matekérettségi

Az idei matekérettségi feladatai egy kicsit könnyebbek voltak, mint az elmúlt években - így látja a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium egyik matematika tanára. Az RTL Híradó által megkérdezett diákok is korrektnek nevezték a feladatsort, bár volt, aki szerint idén készülni is nehezebb volt, mint máskor.

MATEK ÉRETTSÉGI: „Könnyebb volt, mint az elmúlt években”

Az idei matekérettségi feldatai egy kicsit könnyebbek voltak, mint az elmúlt években - így látja a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium egyik matematika tanára. Hogy mit gondol az emelt szintűről, az is kiderül a videóból.

A háború óta nem volt ilyen különlegesen szabályozott érettségi

Különleges szabályok között több mint 80 ezer diák kezdte meg hétfőn az érettségi vizsgákat. Kötelező fertőtlenítés és szigorú ülésrend vár a tanulókra, akik hetek óta csak otthonról tudnak felkészülni az írásbeli feladatokra. És vidéken kinyitottak az éttermek, a kávézók és a sportpályák, valamint újra indultak a közösségi szabadidős programok is.

Szigorú óvintézkedések mellett elkezdődtek az idei érettségik

Fertőtlenítés, maszk és távolságtartás – a koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett elkezdődtek az idei érettségik. Több mint 84 ezer diák vizsgázik, közülük reggel a magyar nyelv és irodalommal kezdtek több mint 70 ezren. Az iskolákat az érettségi időszak alatt folyamatosan fertőtlenítik. Az osztálytermekben legfeljebb tízen lehetnek. Az utcákon ma sok helyen polgárőrök és rendőrök figyelmeztették a vizsga után lazító diákokat.

Fókusz anno: Iskolapadba ültettük Voksán Virágot, Brasch Bencét és Benkő Dánielt

Szinte napra pontosan 2010-ben újra iskolapadba ültettük Voksán Virágot, Brasch Bencét és Benkő Dánielt. A szexi DJ Amerikában érettségizett, a fiatal énekes még túl sem volt rajta akkor, a lantművész pedig ezt is lazán vette. Az izgalom szikráját sem lehetett rajtuk észrevenni, pedig töri, magyar és matek feladatsort kaptak.

RENDHAGYÓ: ez a véleménye a diákoknak az idei érettségiről

Fertőtlenítés, maszk és távolságtartás – a koronavírus-járvány miatt szigorú óvintézkedések mellett elkezdődtek az idei érettségi vizsgák. Több, mint 80 ezer diák elsőként magyar nyelv és irodalomból vizsgázott. Hogy milyen érzések kavarogtak az első csak írásbeli érettségin a diákokban, azt az RTL Híradó stábjának mondták el!

Már az ajtóban maszkot kapnak az érettségizők

84 ezer diák kezdi meg az érettségit holnap reggel 9 órakor. A köznevelési államtitkár azt mondta, hogy az iskolákat kitakarították, és mindenhova megérkeztek a védőfelszerelések. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének állítása szerint viszont nem minden iskola kapott eleget. A minisztérium azt közölte: a fenntartók még csütörtökön, rendben átvették a felszereléseket.

BÍZTATÁS: Színészek is üzentek az érettségizőknek

Színészek és a debreceni Ady Endre Gimnázium jelenlegi és egykori diákja közös videóüzenetet készítettek, hogy így biztassák azt a 84 ezer érettségizőt, akiknek hétfőn - koronavírus-járvány ide vagy oda - elkezdődnek a vizsgák. Idén a fertőzésveszély miatt csak írásbeli vizsgák lesznek.

A járvány ellenére hétfőn 84 ezer diák érettségizik

Hétfőn több mint 84 ezer diák számára elkezdődik az érettségi. Idén csak írásbeli vizsgák lesznek. A diákok szerint pont emiatt nagy a tét, hiszen most nincs lehetőség arra, hogy valaki szóbeli vizsgával javítson a pontjain. A Magyartanárok Egyesülete szerint a feladatok pontos értelmezése a legfontosabb és nem kell magolni.

SÁNTA LACI & JULISKA: így élték meg az érettségit

Mivel idén elmarad a ballagás, ezért a Nyerő Párosból is ismert Sánta Lacit és feleségét Juliskát kértük meg arra, hogy meséljék el milyen volt az ő ballagásuk, illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire izgultak az érettségin.

Óvintézkedések az érettségire

Van, ahol arcvédő pajzsot kapnak a tanárok, máshol speciális fertőtlenítő krémet osztanak a diákoknak gumikesztyű helyett. Szinte minden iskola bevet valamilyen plusz óvintézkedést az érettségi miatt. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban pedig különtermet is biztosítanak annak a vizsgázónak, aki nem szeretne másokkal érintkezni.

Vajon mi lesz idén az érettségivel?

A diákok talán legnagyobb próbatételük előtt állnak, a koronavírus-járvány miatt most mégis bizonytalanságban várják az érettségi vizsgákat. A Barátok közt Timije, Pásztor Virág is készül a vizsgákra, de vajon mi lesz az érettségivel? Az Oktatási Hivatal becslése szerint idén kb. 100 ezren érettségiznek majd, arról viszont nincs adat, hogy hányan mondták le az írásbeliket.

Megtartják az írásbeli érettségit május 4-től

Megtartják az írásbeli érettségit május 4-től - jelentette be Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár a facebookon. Arról beszél, egyeztetett pedagógus szervezetekkel és diákokkal is a döntés előtt. Szerinte az ország legnevesebb járványügyi szakértői is ezt javasolják, most, amikor szerinte „a járvány kontroll alatt van”. Korábban a Pedagógusok Demokratikus szakszervezete és a Szülői hang nevű csoport is tiltakozott, szerintük veszélyes most megtartani a vizsgákat. 

Általános iskolában tanító pedagógusok segítségét kérik az érettségi vizsgákhoz

Általános iskolában tanító pedagógusok segítségét kéri a Klebelsberg Központ az érettségi vizsgákhoz. A szigorúbb szabályok miatt ugyanis több pedagógusra van szükség. Az iskolaigazgatóknak kell összeírniuk, hogy ki az, aki be tud segíteni és azt is, hogy ki az, aki nem. A Híradónak nyilatkozó iskolaigazgató azt mondja, ő már korábban, önként jelentkezett felügyelőtanárnak, hogy mentesítse az idősebb kollégákat.

Mégis változhat az érettségi időpontja

Mégis változhat az érettségi időpontja. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár videoüzenetben beszélt arról, hogy mindenképpen lesz érettségi, de ha kell, mozgatják az időpontot. A járvány tetőzését a szakemberek május 3-ára várják, ezt a tisztifőorvos és a miniszterelnök is megerősítette. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint kár, hogy Maruzsa Zoltán múlt héten még egy terrorszervezethez hasonlította őket, amikor ugyanerre a veszélyre akarták felhívni a figyelmet.

Az érettségi előtt egy nappal tetőzik majd a koronavírus-járvány?

Több hétnyi bizonytalanság után múlt hét csütörtökön végre kihirdették az idei érettségi vizsgák konkrét időpontját. Nem csak a kezdés derült ki, hanem az is, hogy 2020-ban csak írásbeli vizsgát tesznek majd a végzősök. Diák, szülő és tanár hirtelen egy emberként könnyebbült meg, ami aztán nem tartott sokáig. Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy május 3-án – vagyis egy nappal az érettségi kezdete előtt – tetőzik várhatóan Magyarországon a koronavírus-járvány.

Müller Cecília: „Nincs akadálya az érettséginek!”

Hiába akkor várható a járvány tetőzése, nincs akadálya az érettségi megtartásának - ezt mondta hétfőn az országos tisztifőorvos. A Szülői Hang, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az MSZP is tiltakozik a vizsga megtartása ellen. Balatoni József pedagógus szerint azonban nem lehet tovább játszani az érettségizőkkel, akik így is elég stresszesek a bizonytalanság miatt.

199-re emelkedett a koronavírus áldozatainak a száma

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondták, hogy hétfőre újabb 68-cal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, az elhunytak száma 10 fővel emelkedett.

Tiltakozásra buzdít a PDSZ

Szabadságkivétellel akadályozná meg az érettségit a pedagógus szakszervezet. Az elnök szerint, ha nincs elég felügyelőtanár, akkor el kell halasztani az érettségit, így egy biztonságosabb időszakban lehetne megtartani a vizsgákat. Sok szülő attól fél, hogy gyereke a vizsgán elkapja a fertőzést, és a diákok is tartanak ettől. A kormány szerint a szakszervezet akciója csak hangulatkeltés.

Nem lesz kötelező a maszk viselése az érettségin

Lesznek maszkok, de egy diáknak sem teszik kötelezővé a használatát. Tesztelni pedig biztosan nem fogják az érettségizőket. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken részletezte az érettségi megváltozott szabályait. Azt mondta, ő maga is beáll a felügyelőtanárok közé, ezzel ösztönözve a tanárokat, hogy tehermentesítsék az idősebb pedagógusokat. Hiller István egykori oktatási miniszter szerint a kormánynak ki kéne dolgoznia egy B tervet arra az esetre, ha a járvány a tömeges megbetegedések szakaszába lép az érettségi idejére. Az írták, egyelőe nem terveznek módosítást.

14 ember hunyt el 24 óra leforgása alatt koronavírusban

Az eddigi legmagasabb számú ember hunyt el 24 óra leforgása alatt Magyarországon koronavírusban. Müller Cecília szerint az elhunytak és a fertőzöttek száma növekedésével azt látják, hogy lassan belépünk a tömeges megbetegedések időszakába.
 

Május 4-én lesz az érettségi

Döntött a kormány: május 4-én 83 ezer diáknak tartanak írásbeli érettségit, a szóbelik elmaradnak. Reggel 8 helyett 9-kor kezdődnek a vizsgák, és nem csoportosulhatnak a diákok. A tantermeket fertőtleníteni kell, és igény szerint szájmaszkot biztosítanak a résztvevőknek. Az RTL Híradó által kérdezett diák-és pedagógusszervezetek szerint a legtöbben a tömegközlekedés miatt aggódnak, és attól, hogy később megfertőzik idős vagy beteg hozzátartozóikat.

Csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek

Csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek a koronavírus-járvány miatt május 4-től a kormány döntése alapján - közölte Gulyás Gergely csütörtöki budapesti online sajtótájékoztatóján.

Félig teljesített nyelvvizsgáért is jár a többletpont?

A félig teljesített nyelvvizsgáért is jár a többletpont az idei felsőoktatási felvételin. Feltéve, ha valaki ebben a tanévben teljesítette az írásbeli vagy a szóbeli részt. Ez áll a múlt pénteken megjelent kormányrendeletben. Az ADOM diákmozgalom szerint most már csak az a kérdés, hogy  a szóbeli vizsga nélküli emeltszintű nyelvi érettségikért továbbra is jár-e a középfokú nyelvvizsga. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérdéseinkre annyit írt: az érettségi eljárásrendjéről még nem döntött a kormány.

Érettségi: rengeteg a kérdés

Kap-e minden vizsgázó szájmaszkot és kesztyűt? Hogyan jussanak el az írásbelire a végzősök? Rengeteg a szakmai és civil szervezetek kérdése, miután az Oktatási Akciócsoport elnöke, Maruzsa Zoltán államtitkár bejelentette, csak az írásbeli érettségi megszervezését javasolják a kormánynak. A Történelemtanárok Egylete és a Szülői Hang nevű szervezet szerint tízezrek mozgósítása nem jó megoldás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a kormány döntése után, időben rendelkeznek a részletekről.

Csak írásbeli érettségi lenne

Az előrehozott érettségiket törölnék, a többieknek pedig csak írásbeli vizsgát kellene tenniük az oktatási akciócsoport javaslata szerint. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős miniszter szerint maximum tíz fős csoportokban meg lehet tartani a májusi vizsgákat. Erről jövő héten dönt a kormány. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint elég lenne az emeltszintű írásbeliket megtartani, a többieknek pedig adni egy megajánlott jegyet vizsga nélkül.

Érettségi: húsvét előtt döntenek

Húsvét előtt ismerteti a kormány az érettségi módját - ezt közölte a köznevelési államtitkár az állami hírügynökséggel. Maruzsa Zoltán szerint akciócsoport dolgozik a vizsga kidolgozásán. Az MSZP-nél azt mondják, kiscsoportos, külön tantermekben megtartott online szóbeli vizsgákkal kellene megoldani az érettségit. A Független Diákparlament szerint nem biztos, hogy erre készen állnak az iskolák.

Azt szeretnék, ha két héten belül kiderülne az idei érettségi módja

Két héten belül derüljön ki az idei érettségi módja és időpontja! Ezt kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormánytól. A köznevelési államtitkár csütörtökön az ATV-ben arról beszélt, több forgatókönyvön is dolgoznak az érettségi lebonyolításán. A Független Diákparlamentnél azt mondják, a diákok feszültek a bizonytalanságtól. A minisztérium úgy reagált: a megfelelő időben meg fog születni a döntés.

Az érettségi miatt aggódnak a végzős diákok

Az online oktatás már elkezdődött az iskolákban. A diákok azt mesélik egyelőre interneten kapják meg a feladatokat, amiket visszaküldenek a tanároknak. A világjárvány miatt a diákok is aggódnak, feszültek és rengeteg kérdés foglalkoztatja őket.

Még nem halasztják el az érettségit

Lesz-e idén érettségi és, ha igen, mikor és milyen körülmények között - rengeteg általunk megkérdezett diákot aggasztanak ezek a kérdések. Sokan azt mondják, nem szívesen halogatnák, de kellhet plusz idő néhány tantárgyból a felkészülésre. A köznevelésért felelős államtitkár szerint április közepén dőlhet el, hogy szükséges-e a halasztás, vagy meg tudják tartani a vizsgát a mostani feltételekkel.

Laptopot gyűjtenek és felolvasnak

A Miskolc Televízió adást készít az érettségizőknek, a Tündérpakk alapítvány laptopot gyűjt, színművészek pedig a kötelező tananyag felolvasásával segítenék a digitális oktatást. A kormányrendelet ajánlása szerint a tanároknak a jövő hétre kell összeállítaniuk egy listát, hogy a diákok mit, hol tudnak majd elérni. Az általunk megkérdezett iskolaigazgató szerint nagyjából két hétbe telhet, mire beáll a rendszer.

Emmi: Sok volt a visszaélés, szigorítják az iskolaérettségi szabályozást

Indokolatlan felmentések és visszaélések miatt szigorítják az iskolaérettségi szabályozást - erről írt ma az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az új szabályok szerint az Oktatási Hivatal honlapján kérelmet kell benyújtaniuk a szülőknek, ha még nem szeretnék iskolába adni hat éves gyereküket.

Gica szerint sokkal fontosabb a talpraesettség, mint a diploma

Ágnes a tinédzser lányáért aggódik, aki a hobbijai miatt az iskolát is otthagyta. Vajon meg tudja győzni Gicát, hogy befejezze tanulmányait? Ha kíváncsi vagy a teljes adásra, kattints ide!

45 évesen leérettségizett az egykori válogatott labdarúgó

Dombi Tibor azt meséli, a tanulás és a vizsga keményebb volt, mint gondolta. A futballista játszott az atlantai olimpián, légióskodott Németországban és Hollandiában, azt mondja, amikor befejezte a focizást, már sokszor szégyellte, hogy nincs érettségije.

Büntetés helyett, táncra perdültek a rendőrök

Csendháborításhoz hívták őket, táncra perdültek a rendőrök az Egyesült Államokban. Helyi fiatalok tartottak érettségi bulit, és már az utcán hallani lehetett, hogy üvölt a zene. A rendőrök viszont nem akarták elrontani az ünnepséget, inkább beálltak ők is táncolni.

Nem kell újraírniuk a történelem érettségit

Nem kell újraírniuk a történelem érettségit a vizsgázóknak. Ezt szerdán este közölte az Oktatási Hivatal, nem sokkal azután, hogy kiderült, feljelentést tettek, mert valaki előre kiszivárogtathatta a dolgozat esszétémáit. A Liberálisok szerint politikai felelősöket kellene keresnie a kormánynak, úgy, ahogy azt 2005-ben hasonló esetben a Fidesz követelte.

Kiszivároghattak a történelmi érettségi kérdései

Feljelentést tett az Oktatási Hivatal ismeretlen tettes ellen. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a középszintű történelem írásbeli feladatsor esszétémái már kedd este kiszivárogtak egy zárt csoportban az interneten.  Az esszékérdések az írásbeli pontszámok felét adják. Egyelőre azonban nem tudni, hogy újra kell-e írniuk a diákoknak a dolgozatot. Közben a matematika érettségi kapcsán is komoly az elégedetlenkedés. Eddig 30 ezer diák írta alá azt a petíciót, amiben a ponthatárok csökkentését követelik. 

A matek érettségi mindenkin kifogott a sztárok között

Amíg a Barátok közt Lucája hétfőn magyarból érettségizett addig Király Peti, Csocsesz és Sánta Laci bevallották, hogyan mentek át annak idején a vizsgákon. Vajon melyikük lett majdnem kitűnő? Mutatjuk.
Ide kattintva láthatod, hogy ma hogyan teljesítene az érettségin Csocsesz és Király Peti.

ÉRETTSÉGI FELADATSOR: Király Petinek és Csocsesznek

Ahogy mondani szokták, jó diáknak ünnep a vizsganap. A rosszak pedig valahogy átvészelik... Király Peti és Csocsesz ugyanazt az érettségi feladatsort oldotta meg, megmutatjuk milyen eredménnyel.
A Fókusz riportját az érettségiző sztárokról itt nézheted meg.

Holnap kezdődnek az érettségi vizsgák!

Több, mint 71 ezer végzős diák kapja meg hétfőn reggel nyolckor a magyar nyelv és irodalom feladatokat közép és emelt szinten. Sokan még az utolsó nap is tanultak, de a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint már érdemesebb inkább pihenni. Arató László azt mondja: a holnapi érettségin a legfontosabb, a kérdések pontos értelmezése és a jó időbeosztás.

2020-tól megint átalakítják a szakképzést

2020-tól ismét indul a technikus képzés, ezúttal osztrák példára alakítják át a szakiskolákat. Erről az iparkamara elnöke és az innovációs miniszter beszélt Budapesten. Szakgimnáziumok helyett technikumok lesznek, ahol érettségivel és szakmával könnyebb lenne bizonyos egyetemi szakokra bejutni.

Ösztöndíj a szakmát tanulóknak

Havi 30 ezer forintos ösztöndíjjal támogatná a kormány azokat a diákokat, akik vállalják, hogy az érettségivel egyszerre szakmát is szereznek. A Független Diákparlament szerint az ösztöndíjrendszer mellett az is fontos lenne, hogy könnyű legyen szakmát váltani.

VV Vivien a ValóVilág miatt halasztotta el az érettségit

Puskás Peti nem is tagadta, mennyire zavarba jött a mindössze tizennyolc éves Vivientől, aki a műsor miatt még a tanulmányait is félbehagyta. 

Ami az adásból kimaradt: „Annyira sík hülye vagyok ezekhez!”

Így értékelte Vivi és Fecsó az érettségi vizsgán nyújtott teljesítményüket a nap végén! Figyelem, ezt biztosan nem láttad az adásban!

Sztárok meglepő fényképei az érettségi tablókról

A tablóknál pontosabb korképet nehéz találni, divat, stílus és trendek köszönnek vissza róla. Eddig soha, sehol nem látott érettségi fotókkal és a legújabb tablódivattal jövünk.

Anya és lánya együtt érettségizett

Anya és lánya együtt érettségizett a csornai Hunyadi Szakközépiskolában. Csütörtökön az angolt írták együtt, de az elmúlt napokban is izgulhattak egymásért. Az anya, aki ápolónőként dolgozik, két éve iratkozott be felnőttképzésre, már akkor tudni lehetett, hogy együtt teszik majd le az érettségit. Híradónknak azt mondták, végig együtt készültek és segítették egymást.

 

ANYA&LÁNYA: együtt érettségiztek

Anya és lánya együtt érettségiztek a csornai Hunyadi gimnáziumban. Hogy az édesanya, miért vállalta be 25 év után az érettségit? És, hogy ment a felkészülés? Kiderül az interjúból!

Kamerák kereszttüzében érettségizett újra Kabát Peti és ÉNB Lali

A labdarúgó pályák egykori királya, Kabát Peti és ÉNB Lali egyszer már sikeresen vizsgázott történelemből és magyarból. A Fókusz kamerája előtt inkább a celeb szereppel járó szórakoztató énjüket hozták.

 

Opitz Barbi is most érettségizik

Miközben az X-Faktor győztesének videoklipje önálló életet él az interneten és milliók kattintanak rá, addig Opitz Barbinak ezekben a hetekben nem az éneklésen jár az esze. Ő is egy a 73 400 végzős középiskolás közül…

Érettségi: valahol börtön jár a puskázásért!

Ha Kínában valakit csaláson kapnak az érettségin, az akár börtönbe is kerülhet. Az se mindennapi, hogy ott sokszor csarnokokban vagy stadionokban írják a feladatsorokat, egyszerre több százan, vagy ezren is. Egy évvel ezelőtt, pont ezen a napon állhattak neki a magyar középiskolások egy egészen új magyar érettséginek, megnéztük, hogy vizsgáznak sorstársaik szerte a világban, ha egyáltalán vizsgáznak.

A diákok elégedettek a feladatsorral

Megkezdődtek az érettségi vizsgák. Magyarból a diákok József Attila és Szabó Lőrinc verseit hasonlíthatták össze, vagy Balázs Béla egyik novelláját elemezhették. A Hradónk által megkérdezett diákok elégedettek voltak a feladatokkal, csak a szövegértési feladatsorra szánt időt kevesellték.

Érettségi a börtönökben is

Van, aki anyja unszolására, van, aki azért, mert tudja, egy érettségivel többre mehet - egyebek mellett ezért vállalkoztak elítéltek arra, hogy letegyék az érettségit.

Puskázás: jöjjenek a legújabb módszerek!

A puskázás tudománya. Segít a bűvész és a modern technika is. Természetesen nem szeretnénk senkit sem a puskázásra ösztönözni, de néha megkívánja a helyzet, hogy legyen nálunk egy kis mankó. Egy kis leleményesség sosem árt, és az ismétlés a tudás anyja…

Magolni már nem érdemes holnapra

Nem érdemes magolni, mert nem lehet megjósolni, milyen szerzők műveit kapják holnap az érettségizők. Ezt mondta a Híradónak a Magyartanárok Egyesületének vezetője. Reggel a magyar írásbelivel kezdődik az érettségi.

Tenya érettségire készül, vagyis felkészíti 18 éves barátnőjét

Pintér Tibor újabb kihívás előtt áll. Túlélte a dzsungelt, megrendezte musicalét, most viszont a barátnője érettségije a tét. Szorgalmasan készülnek a vizsgákra, Tenya kérdez, Frida pedig próbál mindenre jól válaszolni. A hajdúnánási oktatás azonban gyakran romantikázásba fullad.

Érettségi tippek Jocó bácsitól!

Heteken belül itt az érettségi! Miért van az, hogy már az általános iskolában rettegnek a gyerekek ettől a vizsgától? A rendszerbe van kódolva a folyamatos fenyegetés? Aggodalomra semmi ok, Jocó bácsinak vannak hasznos praktikái arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet megtervezni a felkészülést.

Tenya és Frida összebútoroznak?

Pintér Tenya barátnője, Friderika azt tervezi, nemsokára Budapestre költözik szerelméhez. Tenya és 23 évvel fiatalabb párja csak egy éve alkotnak egy párt, de már most biztosak abban, hogy együtt képzelik el a jövőjüket. A fiatal lánynak viszont most elsősorban az érettségire kell koncentrálnia!

Politikusok érettségi tablóképen

Nem találta a saját kis érettségi tablóját, megkereste az eredeti nagyot. Ez adta az ötletet egy nagykanizsai nevelőtanárnak, hogy középiskolai tablók után kutasson. Eddig hatvan kötetben tizenhétezer érettségi tabló fotóját gyűjtötte össze.

4.97 százados átlaggal érettségiztek

Sosem rivalizáltak, és nem is stréberek - ezt mondják magukról a zseniosztályként elhíresült szegedi diákok. Ők azok a Radnóti Miklós Gimnáziumban végzett tanulók, akik 4.97 százados átlaggal érettségiztek, ezzel rekordot döntöttek. Többen angol elitegyetemeken tanulnak tovább. Az utolsó osztály-kirándulásukon értük őket utol.

 

Klippremier: a Story Extrában debütál Radics Gigi új dala!

Sikeres érettségi vizsga. Új dal. Mentori poszt az X-Faktorban. És ezt tudja még fokozni Radics Gigi. A fiatal énekesnő elképesztő tempót diktált az elmúlt időben. Máris elkészült vadonatúj videoklipje, amit most, a Story Extra nézői láthatnak elsőként.

Így érettségiztek sztárjaink!

Pont egy évvel ezelőtt a Stroy Extra stábja letesztelt néhány hírességet, mennyire tudnának helytállni magyar irodalomból, magyar nyelvtanból és történelemből. Dombóvári István, Aranyosi Péter és az Animal Cannibals mérte össze a tudását.

Jocó bácsi érettségi tippjei


szerző:
2017.06.09. 08:11
Jocó bácsi érettségi tippjei

Június 19-én indulnak a szóbeli középszintű érettségi. Jocó bácsiként elhíresült általános- és középsikolai történelem, hon- és népismeret tanár, Balatoni József volt Anna és Miki vendége a Reggeliben.

5 év alatt a csúcsra ért Radics Gigi

Radics Gigit hamarosan új szerepben, az X-Faktor mentoraként is láthatja a közönség. De mit gondol az új kihívásról és, hogyan töltődött fel a kemény érettségi hét után?

Nem minden atlasz volt jó az érettségin

Nem volt világos, mit lehet használni a történelem érettségin, így sok diák meglepődött percekkel a vizsga előtt - erről az eduline írt először. A Történelemtanárok Egylete szerint nem tájékoztatták előre az iskolákat, hogy pontosan milyen atlaszt használhatnak a vizsgán a diákok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma adásunkig nem válaszolt kérdéseinkre.

A metró miatt izgultak a diákok

A saját robogójával ment reggel egy érettségiző diákért egy budapesti tanár, miután leállt a hármas metró. Nemcsak ők, több diák is pórul járt a metró miatt, volt, aki az anyukáját riadóztatta, nehogy lekésse a történelem írásbeli vizsgát. A Metróért Egyesület szerint egy régi szerelvény füstölt a reggeli csúcsidőben.

Érettségi: ma matek írásbeli!

Reggel 8 órától a matematika írásbeli érettségi vizsgák zajlottak.

Már túl vannak a magyar érettségin

Petőfi, József Attila és Kosztolányi Dezső. Nem volt a diákok számára ismeretlen szerző a magyar írásbeli érettségiben. Országszerte körülbelül 74 ezren írták meg a vizsgát. Az általunk megkérdezett diákok szerint bár a szövegértésre nem volt elég idő, a vizsga alapvetően nem volt nehéz. A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint a feladatsorral alábecsülték a diákok képességeit. 

 

Érettségi: van, ahol börtön jár a puskázásért

Ha Kínában valakit csaláson kapnak az érettségin, az akár börtönbe is kerülhet. Az se mindennapi, hogy ott sokszor csarnokokban vagy stadionokban írják a feladatsorokat, egyszerre több százan, vagy ezren is. Most, hogy a magyar középiskolások egy egészen új magyar érettséginek állhattak neki, megnéztük, hogy vizsgáznak sorstársaik szerte a világban, ha egyáltalán vizsgáznak.

Fókusz 2017-05-08


szerző:
2017.05.08. 17:25

Megkezdődtek az érettségik


szerző:
2017.05.08. 10:35
Megkezdődtek az érettségik

Zajlanak a magyar nyelv és irodalom írásbelik országszerte a középiskolákban. A hétfői vizsganapon csaknem 74 ezer diák tesz érettségit közép- és emelt szinten.

Megkezdődtek az érettségik, hogyan segítsük a gyereket?

Kezdődnek az érettségik, a gyerekek izgulnak, stresszelnek. Heller Csilla pszichológus elárulta, hogyan viselkedjünk, mit mondjunk szülőként ebben a szituációban, valamint stressz oldó technikákat is mutatott!

Holnap kezdődnek az érettségik

Valaki javában tanul, más csak átolvas néhány fejezetet, és akad, aki inkább pihen. Így készülnek a holnapi magyar írásbeli érettségire a Híradónak nyilatkozó diákok. Több változásra is számíthatnak a vizsgázók. A Magyartanárok Egyesülete szerint a módosítások jók, mert most már nem keverednek az irodalmi- és a gyakorlati szövegalkotási feladatok. Azt mondják: ezzel sikerült elérni, hogy a kommunikáció nagyobb hangsúlyt kap a magyar érettségin.

Aureliót összezavarta a harmadik világháború

Sebestyén Balázs úgy tudta, hogy Aurelio most érettségizik, az egykori valóságshow-hős viszont elárulta, már túl van rajta, ugyanis hat év alatt teljesítette a követelményeket. Ez pedig remek alkalom volt arra, hogy egy kicsit teszteljék a srác ismereteit.

Roma fiatalok boldogulásáról készített filmet

Film készült a sajókazai romákról. Mérges Buddha címmel mutatják be a német rendező Stefan Ludwig filmjét arról a középiskoláról, amelynek célja, hogy érettségihez segítse a roma fiatalokat. A rendező Híradónknak azt mondta, azt az erőfeszítést akarta megmutatni, amit a nagyon nehéz körülmények között élő fiatalok tesznek boldogulásukért.

 

Még a tanárok is segíthettek a csalásban

Csaltak az érettségivel a Paulay Alapítványi Középiskolában a fővárosi kormányhivatal szerint. Erről a hvg.hu írt. Most zárult le a hatósági vizsgálat, eszerint még a javításnál is manipulálták a vizsgalapokat a tanárok, beleírtak a diákok dolgozataiba. Az iskola ügyvédje szerint ez nem megalapozott, a hivatal pedig szándékosan szállt rá az iskolára.

Érettségi közben zuhant le

Súlyos gerinc- és csípőzúzódást szenvedett, azóta is rémálmok gyötrik. Öt méter magasból zuhant a padlóra a testnevelés érettségije közben egy 19 éves lány Kecskeméten. Az eset még június közepén történt. A lánynak az egész nyarat az ágyban kell töltenie. Azt a rendőrség vizsgálja, miért szakadhatott el a kötél.

Érettségiket semmisítettek meg, mert „csaltak”

Több mint 100 tanuló írásbeli érettségijét semmisítette meg, vagy pontozta le a Fővárosi Kormányhivatal a Paulay Alapítványi Középiskolában - értesült a HVG. A felnőttképzéssel foglalkozó iskola diákjait arról értesítették, hogy a kormányhivatal szerint csaltak az érettségin, ezért nem szóbelizhetnek az érintett tantárgyból. A kormányhivatal Híradónknak megerősítette, hogy hatósági vizsgálat folyik.

Érettségi elé állítottuk sztárjainkat!

Mivel a héten tartják a középszintű szóbeli érettségiket, a Story Extra stábja letesztelt néhány hírességet. Dombóvári István, Aranyosi Péter és az Animal Cannibals tagjai számot adtak magyar nyelvtan, irodalom, és történelem tudásukból. Sőt, osztályzatot is kaptak!

Story Extra 2016-06-14


szerző:
2016.06.14. 17:25
Érettségi vizsgáján, tornagyakorlat közben sérült meg Berki Krisztián

Olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok. Ha nem sérült volna meg, még akkor is jogos lenne a kérdés, hogy miért kell Berki Krisztiánnak emelt szintű érettségit tennie testnevelésből, de legalábbis miért kell korláton bizonyságot adni nyilvánvaló tornatudásáról.

Így érettségiztek az X-Faktor tehetségei

Több mint százezer diák készül ezekben a hetekben is a szóbeli érettségi vizsgákra, egy évvel ezelőtt pedig az X-Faktor néhány fiatal tehetsége is ugyan ebben a cipőben járt.

Kifogott az angol vizsga Bódi Sylvin

A gyönyörű playmate két évvel ezelőtt érettségizett angolból, emelt szinten. Állítása szerint a vizsga első hallás utáni szövegértése teljesen kivehetetlen volt.

Pillantsunk bele a sztárok bizonyítványaiba!

Négy évvel ezelőtt kukkantottunk bele a sztárok bizonyítványaiba. Kiszel Tünde, VV Béci és VV Kinga eredményei olykor meglepőek voltak. Tartsanak velünk egy kis időutazás erejéig!

Így festettek a sztárok az érettségijük előtt

Ki ne emlékezne a középiskolai éveinek utolsó hónapjaira, az érettségi előtti izgalmakra, vagy akár a tablófotózásra, ami az esetek többségében balul sül el? Íme, így festettek a sztárok mielőtt érettek lettek.

Látta már Istenes Bence szalagavatós videóját?

Az utolsó osztályfőnöki instrukciók, az utolsó napon. Virág hegyek, lufik és büszke szülői tekintetek. Elballagtak a végzősök múlt hét pénteken, és ezzel kezdetét vette az érettségi időszak. Ebből az alkalomból Istenes Bence megmutatta féltve őrzött szalagavatós felvételeit.

Fókusz 2016-05-03


szerző:
2016.05.03. 17:25
BENKŐ DÁNIEL:

Benkő Dánielnek, mielőtt belefogott volna a húrok pengetésébe, le kellett érettségiznie. Ennek már 51 éve. A Fókusz kíváncsi volt, hogy a lantművész milyen feladatsort állítana össsze a most érettségizőknek. Dániel válaszán kicsit sem lepődtünk meg.

Így lett érett Dombi


szerző:
2016.05.03. 16:01
Így lett érett Dombi

Óriási bejelentést tett Dombóvári István, aki nem is olyan rég ünnepelte 38. születésnapját. A népszerű humorista érettségi bizonyítványába nyerhettünk betekintést.

A Tamási-novellát választhatták a legtöbben

Megoldható, de olykor elvont - ilyennek találták a magyar érettségit az általunk megkérdezett szaktanárok. Ma indult az írásbeli érettségi időszak, 112 ezer diák vizsgázik a napokban. Csoóri Sándor, Tamási Áron, Vörösmarty Mihály - többek között az ő műveik szerepeltek a feladatok között. Az általunk megkérdezett diákok többségének a teszttel kevésbé, inkább a szövegalkotással gyűlt meg a baja.

Sztárok és a középiskolás ballagások

Hét évvel ezelőtt néhány ismert személy mutatta meg a Fókusz kameráinak, milyenek is voltak az érettségi vizsga izgalmai előtt. Sokkoló felvételek következnek!

Már csak pár óra és kezdődik az érettségi

Hatalmas az izgalom pár órával az érettségi előtt. Kérdés persze, hogy ilyenkor mi a jobb: tanulás minden percben, vagy inkább már a pihenés hasznosabb. A következő napokban 76 ezer diák tesz vizsgát, elsőként magyar nyelv és irodalomból. Fontos tanács a Magyartanárok Egyesületének elnökétől: alaposan olvassák el a diákok a kérdéseket, mert a szövegértésnél is könnyű pontot veszíteni.

VV Aurelio vs. darwinizmus


szerző:
2016.03.09. 00:00
VV Aurelio vs. darwinizmus

A VV6 lakóinak is túl kellett élniük a Villa-érettségi izzasztó feladatait a hőn áhított átmenő jegyért cserébe. Aurelio egy kevéske tanulással és szakszerű séróbelövéssel készült a nehéz próbára. Lássuk, hányas került be a bizonyítványába két éve ezen a napon!

Változtatnak a magyar érettségin

Átalakul a magyar nyelv és irodalom érettségi 2017-től. A középszintű tesztben lesz olyan érvelési feladat, amely eddig csak emelt szinten volt. Az emelt szinten érettségizőknek pedig majd szövegértési és műveltségi feladatsorral kell kezdeniük. Változik a pontszámítás is.

Sztárok az iskolapadban


szerző:
2015.09.19. 01:45
Sztárok az iskolapadban

Szeptember elején diákok ezrei ültek újra iskolapadba, köztük az X-Faktor fiatal felfedezettjei, Benji, Nagy Ricsi és Vavra Bence is. Benji számára különösen fontos az idei tanév, hiszen tavasszal érettségizik.

Megbukott az ország? - Évek óta nem sikerült ilyen rosszul a matek érettségi!

Gyengébben sikerült idén a középszintű magyar- és matematika érettségi mint tavaly. Olyannyira, hogy az elmúlt hét év legrosszabb eredményei születtek! Vajon a szakemberek levonják a tanulságokat?

Kegyelemkettesre tudjuk a matekot

Évek óta nem ment ilyen rosszul a matek érettségi, mint idén. Ez derül ki az Oktatási Hivatal legfrissebb összesítéséből, és az is, hogy például informatikából sokkal jobb lett az eredmény, mint tavaly.

Méghogy a matek logikus, hagyjuk már (Szobácsi Gergő)

Részlet a 15. évad 10. részéből:

Szobácsi Gergő végre kimondta azt, amit mindenki gondol/hisz és vall (a matematikusokon kívül persze).

Ha lemaradtál az adásról, kattints ide!

Velünk történt


szerző:
2015.05.25. 12:00
Velünk történt

Ha nem láttad volna a legérdekesebb riportokat és a legütősebb sztorikat, és az RTL Moston sem nézted volna vissza őket, akkor most mindent bepótolhatsz! Összeszedtük neked az elmúlt hét legnagyobb durranásait.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való