KERESÉS search-close

űrkutatás

51 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "űrkutatás"

Szenzációs eredmény az űrkutatásban

A jelek szerint az amerikai űrkutatási hivatal szondájának sikerült mintát vennie a Bennu nevű aszteroida felszínéről. Akár két kilónyi port és kőzetet is összegyűjthetett, de a végeredmény csak napok múlva derül ki. A mintát visszahozzák a Földre.

Cheops már az űrben

Fellőtték az űrbe azt a kutató műholdat, aminek a fejlesztésében miskolci szakemberek is részt vettek. A Cheops űrteleszkóp felvételeket készít majd távoli csillagokról és bolygókról, ezek alapján a kutatók információkat nyerhetnek arról, lehetséges-e máshol élet. A műhold fellövését keddre tervezték, de technikai hiba miatt el kellett halasztani. Szerdán azonban minden rendben zajlott az európai űrügynökség Francia Guyanai kilövőállomásán.

Szijjártó: 10 milliárdot költ a kormány arra, hogy magyar űrhajos mehessen a világűrbe

1980. május 26-án magyar idő szerint este nyolc óra 20 perckor indult el az első magyar űrhajós a világűrbe Bajkonurból. A kormány tervei szerint öt év múlva, 2024-ben követheti a második magyar űrhajós Farkas Bertalan példáját. Ezt Szijjártó Péter jelentette be szerdán Sevillában az Európai Űrügynökség konferenciáján. De a magyar űrhajós felküldése csak az egyik pillére a kormány világűrrel kapcsolatos ötéves terveinek.

„Már él az az ember, aki elsőként léphet majd a Marsra

Lehetséges lenne, hogy Brad Pitt legújabb filmjéhez hasonlóan eljuthat ember a Marsra még a mi életünkben? A bolygókutató szerint már él az az ember a Földön, aki elsőként lép majd a Mars felszínére és ezt a pillanatot természetesen szinte testközelből követhetjük majd. A Naprendszer felfedezésében a kutató szerint új korszak küszöbén állunk.

Hogy kerül a Marsra a The Rolling Stones?

A The Rolling Stones zenekarról nevezett el egy követ a Marson az amerikai űrkutatási hivatal. A kőzetdarab alig nagyobb egy golflabdánál, és azért kapta a zenekar nevét, mert amikor tavaly novemberben a vörös bolygó felszínén landolt egy Mars-kutató szonda, a leszálláskor keletkező szél miatt csaknem 1 méterrel odébb gördült. A Rolling Stones neve szó szerinti fordításban gördülő köveket jelent.

Pár évtized múlva már turistajáratok is lesznek a Holdra?

50 évvel ezelőtt hatalmas előrelépés volt az emberiség számára, hogy sikerült eljutni a Holdig. A Kennedy elnök által meghirdetett Apollo program volt ezidáig az első és egyetlen űrkutatási program, amiben az Egyesült Államok embereket juttatott a Hold felszínére.

Ezért marad el a történelmi űrséta!

Az amerikai űrkutatási hivatal péntekre tervezte az első missziót, amelyben csak nők vettek volna részt. Csakhogy mostanra kiderült: nincs elég megfelelő méretű űrruha. A világűrben a súlytalanság miatt változik az űrhajósok mérete, ez is közrejátszhatott abban, hogy a tervezésbe ilyen banális hiba csúszott.

A Hold túlfelén


szerző:
2019.01.15. 17:59
A Hold túlfelén

Közzétették az első videót, amelyen a kínai szonda holdjárója látható munka közben a Hold nem látható túloldalán.

 

Kína leszállt a Hold „sötét oldalán”

Újabb lépést tett Kína, hogy szuperhatalommá váljon. Leszállt a Hold úgynevezett sötét oldalán a kínai holdistennőről elnevezett Csang'o 4 szonda. Ilyen még nem volt az űrkutatás történetében.  Első szerkezetként egy szovjet szonda landolt a Holdon, első emberként amerikaiak jártak ott. Most már van valami, amiben Kína is első.

 

Újraéledő verseny az űrért

Akar ön negyedmillió dollárért 1-2 év múlva rövid űrutazást tenni? Majdnem ezres a várólista. Igyekszünk hagyományt teremteni abból, hogy év végén vagy év elején egyszer megpróbáljuk megérteni, hol tart az ember a világűr meghódításában. Ez persze egyre nehezebb – nem is olyan régen még címlapos szenzáció volt egy-egy űrhajó indítása, ehhez képest ugyan mostanra csúcsforgalom van, de a világűr akkora, hogy…senki nem tudja, mekkora. Azt reméljük, Kiss László csillagász segít eligazodni.

Az űrkutatás, a székelyföldi jeges sportok és a hungarológiai képzés is miniszteri biztost kapott

Szerdától saját miniszteri biztosa van Magyarországon az űrkutatásnak, a székelyföldi jeges sportokhoz kapcsolódó beruházásoknak, sőt a külföldi egyetemeken zajló hungarológiai képzéseknek is. Szijjártó Péter külügyminiszter egy fideszes önkormányzati képviselőt, egy fideszes országgyűlési képviselőt és Orbán Viktor volt sajtófőnökét nevezte ki ezekre a tisztségekre. Munkájukért egyenként majdnem havi egymillió forintot kapnak.

Senkire nem esett rá az űrbázis

Visszazuhant a Földre a Mennyei Palota. Az irányíthatatlanná vált kínai űrállomás visszatért a légkörbe, és a széthulló darabjai a Csendes-óceánba csapódtak. A szakemberek jóslata bevált: senkit sem talált el a Tienkung 1-es.

 

Új űrkutatási tesztlaboratórium nyílt

Új űrkutatási tesztlaboratórium nyílt a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjában. A magyar mérnökök 48 éve vesznek részt űrkutatásban, azóta több magyar fejlesztésű műszer jutott el a világűrbe. Magyarország két éve csatlakozott az Európai Űrügynökséghez, velük együtt dolgoznak a második magyar műhold megépítésén.

Mit hoz a magánűrkorszak?

Elon Musk, egy Dél-Afrikából indult, immár amerikai migráns, aki: meg akarja állítani a globális felmelegedést, a Marson keres új helyet az emberiségnek és közben közlekedési forradalmat tervez a földön. A világ jelenleg legerősebb és arányosan legolcsóbb rakétáját indította sikeresen a világürbe. A távlati cél a Mars. A magáncégek és a világűr.

Tényleg van élet a Földön kívül?

Pont egy évvel ezelőtt órák alatt bejárta az egész világot az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb felfedezése. Egy a mi Naprendszerünkhöz hasonlót fedeztek fel 40 fényévnyire, amelyben három olyan Föld-szerű bolygót is találtak, amelyen akár víz és élet is lehet.

Újabb Mars-kísérlet ért véget

Embert próbáló kísérlet ért véget a Hawaii szigeteken. Két nő és négy férfi 8 hónapon át élt 110 négyzetméteren összezárva a világ legnagyobb aktív vulkánjának lábánál azért, hogy az amerikai űrkutatási hivatal tesztelje őket. Azt vizsgálták, hogyan hat az összezártság és az elszigeteltség a kísérleti alanyokra. Mindez egy leendő, akár évekig is tartó Mars-utazás miatt fontos.

Meteoritgyűjtés, avagy András és Klaudia furcsa vonzalma a

Klaudia és András jó barátok, és közös szenvedélyük a meteoritgyűjtés. Mindketten azon igyekeznek, hogy minél több űrből érkező kőzetet tudhassanak magukénak, és most el is hoztak néhányat a gyűjteményükből! Hogy mi olyan vonzó ezekben? Azt ők maguk árulták el!

Magyar professzor a NASA-nál!


szerző:
2017.08.09. 07:43
Magyar professzor a NASA-nál!

Dr. Gucsik Arnold Japánban kezdte a meteoritkutatást, a nemzetközileg elismert kozmokémikus azonban most itthon kutat!

Szenzációs felfedezés: van élet a Földön kívül?

Órák alatt bejárta az egész világot az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb felfedezése. Egy a mi Naprendszerünkhöz hasonlót fedeztek fel 40 fényévnyire, amelyben három olyan Föld-szerű bolygót is találtak, amelyen akár víz és élet is lehet.  

Fókusz 2016-08-08


szerző:
2016.08.08. 18:55
Ezen a napon járt először ember az űrben

55 évvel ezelőtt járt az első ember a világűrben! Jurij Gagarin a Vosztok-1 névre keresztelt űrhajójával kerülte meg a bolygónkat, ezzel világtörténelmet írva.

Kína óriásteleszkóppal figyelné meg a földönkívülieket

Több, mint kilencezer embert telepítenek ki az otthonából, hogy gigantikus teleszkópot építsenek a házak helyére Kínában. A beruházás elsődleges célja idegen civilizációk felderítése.

Az asztronauták nélkülözhetetlen táplálékkiegészítője: a chiliszósz

A Nasa kutatóinak komoly kihívást jelent, hogy megtalálják azt az étrendet, ami táplálja az űrhajósokat, de közben az evés örömét is képes kiszolgálni. Ez azért is nagyon nehéz, mert az ízlelés tompul az űrben.

Van-e élet a Földön kívül?

Észrevettük vagy nem, az űrkutatás tavaly a világot foglalkoztató összes gond, háború, menekültválság, felmelegedés közepette is visszalopakodott a címlapokra és a szakemberek többsége azt mondja, 2015 kiemelkedő űrfelfedezéseket hozott. Vendégeink: Hirn Attila űrkutató és Sárneczky Krisztián csillagász.

Magyarok az űrkutatásban

Két hónapja Magyarország is tagja az Európai Űrügynökségnek, az ESA-nak. Tari Fruzsina a Magyar Űrkutatási Iroda vezetője a Magyarul Balóval műsor vendége.

Magyarul Balóval 2016-01-05

Van élet a Földön kívül? Ez a rejtély 2015-ben még nem oldódott meg. De az űrkutatás sokat tett, hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz. Folyékony vizet találtak a Marson, és a Szaturnusz egyik holdján is. Közben távcsővel megtalálták a Föld unokatestvérét. Minek köszönhetőek a tavalyi áttörések? Mit tudhatunk meg – akár magyar közreműködéssel is - a világűr titkaiból?

Van élet a Földön kívül?

Ez a rejtély 2015-ben még nem oldódott meg. De az űrkutatás sokat tett, hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz. Folyékony vizet találtak a Marson, és a Szaturnusz egyik holdján is. Közben távcsővel megtalálták a Föld unokatestvérét. Minek köszönhetőek a tavalyi áttörések? Mit tudhatunk meg – akár magyar közreműködéssel is - a világűr titkaiból?

Kötelező nézegetés: több, mint 10 000 elképesztő fotó az űrkutatás hőskorából

Ha van valami, amit mindenképp látnia kell, akkor az a NASA lényűgöző fényképarchívuma, amelyen a híres Apollo-program űrbéli mindennapjait követhetjük nyomon.

Már nyolc éve tudjuk, hogy víz lehet a Marson

Egy magyar kutatócsoport 2007-ben már kimutatta a tiszta jég jelenlétét a vörös bolygón ott, ahol sötét mintázatok mutatkoztak. Kereszturi Ákos, az akkori kutatás egyik vezetője szerint a NASA hétfői bejelentése más miatt is érdekes.

Víz nyomára bukkantak a Marson

Szenzációs bejelentés: folyékony víz nyomait találták meg a Mars felszínén. A NASA tudósai a Vörös bolygóról készült műholdképek tanulmányozásakor sötét csíkokat fedeztek fel, amelyekről azt feltételezik, hogy víz okozta azokat. Úgy gondolják, időszakosan sós víz folyhat a bolygón, vagyis az élet előfeltétele adott.

Megoldódott a Mars legnagyobb rejtélye a NASA szerint

Az amerikai űrkutatási hivatal hétfői sajtótájékoztatóján óriási bejelentésre készül. Az eddig csepegtetett információk szerint alapvető tudományos áttörésről van szó, sokan emiatt úgy gondolják, a NASA tudósai végre bejelentik, hogy folyékony halmazállapotú vizet találtak a vörös bolygón. Amennyiben így van, még nagyobb az esély arra, hogy élet nyomaira bukkanjunk az égitesten.

Viszlát 2014, helló 2015: Merre tart a világ?

Sok háború, növekvő szegénység, ebola, globális felmelegedés, olcsó benzin és rengeteg technológiai újdonság. Erről szólt 2014 a nagyvilágban. Most bemutatjuk mindazt, ami 2014-hez köthető: űrkutatás, a világ első okos karkötője, milliárdossá lett videó játékosok, és a nemzetközi terrorizmus első magyar áldozata. Körkép az elmúlt évről!

Viszlát 2014: Íme az év legjelentősebb eseményei!

Sok háború, növekvő szegénység, ebola, globális felmelegedés, olcsó benzin és rengeteg technológiai újdonság. Erről szólt 2014 a nagyvilágban. Most bemutatjuk mindazt, ami 2014-hez köthető: űrkutatás, a világ első okos karkötője, milliárdossá lett videó játékosok, és a nemzetközi terrorizmus első magyar áldozata. Érkezzen a körkép az elmúlt évünkről!

Új űrverseny indul


szerző:
2014.09.17. 18:00
Új űrverseny indul

Új űrversenybe kezdett az Egyesült Államok. Most nem a Szovjetunió, hanem Oroszország az ellenfél, amelynek rakétáival vitték fel eddig az amerikai asztronautákat a nemzetközi űrállomásra, miután három éve lezárult az űrsikló program.

Mégsem „áll el a lélegzetünk” a világűrben?

Első ízben sikerült vitathatatlanul kimutatni oxigénmolekulákat a világűrben.

Utoljára tért vissza az Atlantis

Földet ért az Atlantis. Landolásával végleg lezárult egy korszak.

Ősrégi kelta kalendáriumot fedeztek fel

A NASA különleges szoftverének segítségével hatalmas korai kelta kalendáriumot fedeztek fel.

Kettőscsillaggal „keringőzik” a Szaturnusz

Az utóbbi években a csillagászok felhagytak Gamma Virginis megfigyelésével.

Halálra fagyhatott a NASA marsjárója

Már nem próbálják felvenni a kapcsolatot a Marsra küldött "Spirit" nevű felderítőrobottal.

Óriási antennával kémlelik a földönkívülieket

86 bolygón kutatja a földönkívüli élet jeleit mostantól egy nyugat-virginiai rádióteleszkóp - jelentették amerikai csillagászok

Búcsúútjára indul az űrsikló

Az Endeavour űrsikló 6 űrhajóssal a fedélzetén pénteken fog elindulni utolsó űrutazására.

Elértünk a távoli világűr kutatásának határára

A Hubble-űrteleszkóp legújabb felvétele egy 13,2 milliárd fényévre lévő, alakuló galaxis képét rögzítette.

Megvizsgálják a Földön kívüli kőzetet

Begyűjtötték az Ausztráliában földet ért japán űrkapszulát, amely egy aszteroidáról hozott mintát.

3D-s felvételek készülhetnek a Marson

James Cameronnak sikerült rávennie az amerikai űrkutatási hivatalt, hogy a következő Mars-járót szereljék fel 3D-s kamerával.

Vihar miatt marad az űrben az Endeavour

A NASA közleménye szerint az űrsiklónak keddig van elegendő üzemanyaga.

Az álomholdbázis törölve


szerző:
2010.02.02. 11:47
Az álomholdbázis törölve

A George Bush által korábban bejelentett nagyszabású űrtervek estek áldozatul Obama megszorító költségvetésének.

Bombázzák a Holdat az amerikaiak

Rakétát lőnek az égitest felszínébe, és a felszálló porban vízjeget fognak keresni.

Elhalasztották a Discovery fellövését

Mindössze néhány perc volt már csak hátra a fellövésig, amikor a döntést meghozták.

Amerika újra a Hold felé tart

Csütörtök éjfél előtt két holdkutató szondát lőttek fel az Egyesült Államokban.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való