KERESÉS search-close

ISIS

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "ISIS"

Mégis életben van az ISIS halottnak hitt vezére?

Öt év után videó üzenetet tett közé az Iszlám Állam többször is halottnak hitt vezetője, Abu Bakr al-Baghdadi. A videó áprilisban készülhetett, de a hitelességét egyelőre nem sikerült független forrásból megerősíteni. A terrorszervezet első embere többek között arról beszél, hogy 8 országban 92 műveletet hajtottak végre, a Srí Lanka-i terrorcselekményekről is említést tett.

Az ISIS elveszítette területeit, de teljes legyőzése még hátra van

Győzelmet hirdetett szombaton az Iszlám Állam felett Kelet-Szíriában az amerikai támogatású fegyveres koalíció. Sikerült felszabadítaniuk az utolsó olyan települést, amelyet az ISIS még ellenőrzés alatt tartott. Bár az ISIS elveszítette a területeit, a szervezet teljes legyőzése még hátra van.
Nadiye Murad felkavaró, exkluzív interjút adott kollégánknak arról, hogy 2014-ben az Iszlám Állam elrabolta, és szexrabszolgaként tartották fogva.

Terrorizmusvád miatt tartanak fogva gyerekeket Irakban és Szíriában

Legalább 1500 gyereket tartanak fogva terrorizmusvád miatt Irakban és Szíriában - egy nemzetközi emberi jogi szervezet szerint. A szerdán nyilvánosságra hozott jelentésben azt írják, több esetben kínzással kényszerítik őket arra, hogy beismerjék, együttműködtek az Iszlám Állammal. A nemzetközi jog tiltja, hogy gyerekeket börtönözzenek be.

Hazatérne a terrorista-feleség

Hazatérne Londonba az a brit diáklány, aki még 2015-ben, 15 évesen szökött el Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. A most 19 éves nő jelenleg egy szíriai menekülttáborban él. Mint elmondta, nem azért menne haza, mert bármit is megbánt, hanem azért, mert terhes, és szívesebben szülné meg gyerekét otthon.

Forgatás a frontvonal mögött Irakban

Irak még csak most lábalt ki a háborúból, sikerült felszabadítani az ISIS által elfoglalt területeket, de a gondok nem szűntek meg. A Fókusz Plusz riportere szembesült az utóbbi idők egyik legborzasztóbb és legkegyetlenebb, néhol a mai napig tartó háborúskodás szörnyűségeivel.  

Túlélte, amit túlélni képtelenség

George Clooney felesége, Amal Clooney emberjogi ügyvéd képviseli Nadia Muradot, aki nagyon felkavaró, exkluzív interjút adott kollégánknak.

 

Magyar fegyverek az ISIS-nál

Magyar fegyverek az Iszlám Állam katonáinál. Egy nemzetközi szervezet legfrissebb jelentéséből derült ki, hogy 132 magyar gyártmányú fegyvert találtak az ISIS arzenáljában, köztük AK 63-as géppisztolyokat.

Fókusz 2017-08-18


szerző:
2017.08.18. 19:00
Zenével a terroristák ellen

Muzsikával küzd a terror ellen egy fiatal iraki zenész. Azt ígéri, hogy szerdán elmegy a frontra, Nyugat-Moszulba, és úgy fog hegedülni, hogy azt meghallják az Iszlám Állam fegyveresei. Azt mondja: ez újabb csapás lesz a terroristák ideológiájára.

Fókusz 2017-04-03


szerző:
2017.04.03. 17:25
Újabb terrortámadás: megtámadták Londont

Újabb terrortámadás? Köze van hozzá az Iszlám Államnak? Miért pont London? Ezekre a kérdésekre még nem tudjuk a választ. Az már biztos, hogy szerda délután lövöldözés volt a Big Ben, az angol parlament és Westminster híd környékén. Az első hírek szerint két támadó volt, az egyik megkéselt egy rendőrt, a másik pedig embereket gázolt el a hídon majd lövöldözés kezdődött.

Gyerek terroristákat képeznek

24 órán keresztül lefejezéseket mutatnak nekik, megtanítják őket a gépfegyverek használatára, és elhitetik velük, hogy a mennyországba jutnak. Ezt mesélte a Sky News brit tévécsatorna riporterének egy 15 éves fiú, akit az Iszlám Állam terroristái 60 másik gyerekkel együtt öngyilkos merénylőnek képeztek ki. A tinédzsernek egy iraki sportstadionban kellett volna felrobbantania magát a nyáron, de elfogták a biztonságiak.

Fókusz 2016-10-18


szerző:
2016.10.18. 17:25

Az ISIS nem felejt?


szerző:
2016.09.08. 18:00
Az ISIS nem felejt?

Az utóbbi időben az ISIS kutyaszorítóba került, de emiatt még agresszívebb merényletekre is kész. Az is dühítheti őket, hogy a párizsi és brüsszeli tömegmészárlások óta több tervezett támadásukat is meghiúsították.

Hogyan hathat ránk, hogy az ISIS körül szorul a hurok?

Hová vezet, ha már a muszlimok szent helye sem szent az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek? Hogyan hathat ránk, hogy az ISIS körül szorul a hurok? Hogy területeket veszítenek, milliárdos üzletember támogatóik kihátrálnak a szervezet mögül, és vezetőiket sorra kapjál el? Bármilyen furcsa a biztonságpolitikai szakember szerint még szadistább és őrültebb merényletekhez vezethet mindez.

Az Iszlám Állam születése

Joby Warrick a nagynevű Washington Post újságírója már akkor az Iszlám Állam történetét kutatta, amikor a világ még nem is ismerte a rettegett terrorszervezet nevét. A kétszeres Pulitzer-díjas író Budapesten mesélt arról, mik voltak az Egyesült Államok külpolitikai hibái és hogyan valósult meg egy 10 éve halott terrorista víziója az iszlám kalifátusról.

Magyarországot is fenyegeti az Iszlám Állam

A terrorszervezet honlapján egy üzenet jelent meg, eszerint Brüsszel után akár Portugáliában, vagy Magyarországon is lecsaphatnak. A kormány azt mondja, komolyan veszi a fenyegetést, ezért tartják fontosnak a terrorellenes akcióterv elfogadását. Ennek részeként például betiltanák a titkos telefonbeszélgetéseket lehetővé tévő okostelefonos alkalmazásokat.

Pedagógus robbantotta fel a gyerekeket

Keresztények voltak a célpontjai annak a robbantásos merényletnek, amely a pakisztáni Lahórban történt. Az öngyilkos terrorakcióban több mint 70-en vesztették életüket, köztük 30 gyermek. A robbantást végrehajtó iszlamista szervezet további hasonló támadással fenyegetőzik.

Nagy csapás az Iszlám Államra

Nem akarja a tavaly őszi párizsi terrortámadások irányítója, hogy kiadják Franciaországnak. Ezt közölte ügyvédje, miután Salah Abdeslamot pénteken elfogták több társával együtt a belga fővárosban egy heves lövöldözés után. Ő és társa megsebesültek, de nem súlyosan. A francia államfő szerint nagy csapást mértek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetre. A pénteki razzia idején összetűzés pattant ki az antiterrorista rendőrök és a bámészkodók között.

TERRORISTA: Elfogták az első számú közellenséget

Salah Abdeslamot pénteken több társával együtt tartóztatták le a belga fővárosban egy heves lövöldözés után. A belgiumi születésű, francia állampolgárságú, 25 éves férfi volt a párizsi terrortámadások irányítója.

Zuckerberget fenyegeti az Iszlám Állam

Az Iszlám Államhoz közeli Kalifátus Hadsereg Fiai nevű csoport megfenyegette a Facebook és a Twitter-atyját, Mark Zuckerberg-et és Jack Dorsey-t a legújabb propagandavideójában, amit szerdán publikáltak. 

Mekkora biztonsági kockázat a menekülthullám Európában?

Mindennapos terrorveszély Európában, Afrikában és most már Ázsiában is. Az Iszlám Állam területeket veszít, de az ellene harcoló nemzetközi koalíció továbbra sem egységes: mást akarnak az oroszok, a törökök és az amerikaiak. Mi lesz? És: mekkora biztonsági kockázat a menekülthullám Európában, kérdezzük minderről Siklósi Péter helyettes államtitkárt.

Újabb merényletre készül az ISIS?

Újabb nagyszabású merényletre készül az Iszlám Állam, erre figyelmeztet az Europol. A rendőri szervezet vezetője szerint a terrorcsoport fő célpontja továbbra is Franciaország, de a kiemelt turisztikai célpontok is nagy veszélyben lehetnek. Az iszlamisták legújabb propaganda filmjükben Spanyolországot és Nagy-Britanniát is fenyegetik, illetve bemutatják hogyan képezték ki a párizsi merénylőket. Az ISIS követői legutóbb Isztambulban és Indonéziában is merényletet hajtottak végre.

ISIS: megbocsáthatatlan pusztítás

Irak legrégebbi keresztény monostorát is lerombolta az Iszlám Állam. A rombolás valószínűleg 2014 szeptemberében történt, a műholdképek elemzését most hozták nyilvánosságra.

Az ISIS egy 1400 éves monostort tett a földdel egyenlővé

Irak legrégebbi keresztény monostorát is lerombolta az Iszlám Állam. A rombolás valószínűleg 2014 szeptemberében történt, a műholdképek elemzését most hozták nyilvánosságra.

Az ISIS mindent porig rombol


szerző:
2016.01.16. 19:20
Az ISIS mindent porig rombol

Mindannyiunk múltját rombolják le, kultúránk bölcsőjét semmisítik meg a szemünk láttára. Vajon miért pusztít el mindent vandál módon az Iszlám Állam terrorszervezet? Hogyan menthetnénk meg az ősi szír várost, Palmyrát, a misztikus helyet, ahonnan a ma is használt betűírás is ered? Hová vezethet a kulturális tisztogatás?

Az ISIS megsemmisíti a világörökség kincseit

Mindannyiunk múltját rombolják le, kultúránk bölcsőjét semmisítik meg a szemünk láttára. Vajon miért pusztít el mindent vandál módon az Iszlám Állam terrorszervezet? Hogyan menthetnénk meg az ősi szír várost, Palmyrát, a misztikus helyet, ahonnan a ma is használt betűírás is ered? Hová vezethet a kulturális tisztogatás?

Fókusz Plusz 2016-01-16


szerző:
2016.01.16. 18:50
EZ az anyuka csecsemő gyermekével csatlakozott az ISIS-hez

Négy évvel korábban egy tengerparti nyaralásra indultak Törökországba, azonban Tareena Shakil valójában az ISIS-hez csatlakozott, sőt még gyermekét is magával vitte, hogy radikális terroristát neveljenek belőle. 

Terrortámadás rázta meg Indonézia fővárosát

A támadás a városközpontban történt, a rendőrség tájékoztatása szerint gránátok robbantak fel. Eddig több sérültről és hét halottról érkezett jelentés, közülük öt elkövető és két civil.

Több robbanás rázta meg Jakarta városát

A támadás a városközpontban történt, a rendőrség tájékoztatása szerint gránátok robbantak fel. Eddig több sérültről és hét halottról érkezett jelentés, közülük öt elkövető és két civil.

Újabb terrortámadás rázta meg a világot

Óriási robbanás rázta meg Isztambult! Ma, helyi idő szerint reggel 10 óra után Törökország egyik népszerű turistalátványosságánál, a Sultanahmet térnél történt a detonáció, amelyben eddigi információk szerint legalább 10-en életüket vesztették, köztük kilenc német turista, 15-en pedig megsebesültek.

Turisták közt robbantotta fel magát

Az Iszlám Állam öngyilkos merénylője robbantotta fel magát turisták közt délelőtt Isztambul központjában. Legalább 10-en haltak meg, köztük kilencen német állampolgárok. Magyar áldozatokról nem tudni. A detonáció olyan hangos volt, hogy többszáz méterről is hallani lehetett. A török elnök délutáni sajtótájékoztatóján bejelentette: egy 28 éves szíriai volt az öngyilkos merénylő. Később a török kormányfő közölte: a terrorista az Iszlám Állam tagja volt.

Vajon mit hoz nekünk 2016?


szerző:
2016.01.02. 20:00
Vajon mit hoz nekünk 2016?

Egy évvel ezelőtt nyugodt, csendes, békés évet jósoltunk 2015-re, nem olyan lett. Minden képzeletet felülmúló menekültáradat, egyre véresebb terrortámadások, megerősödő ISIS, széthúzó Európa, háborúzó Oroszország és sok minden más is sújtotta a világot.

2015 a háború és béke éve volt

Egy évvel ezelőtt nyugodt, csendes, békés évet jósoltunk 2015-re, nem olyan lett. Minden képzeletet felülmúló menekültáradat, egyre véresebb terrortámadások, megerősödő ISIS, széthúzó Európa, háborúzó Oroszország és sok minden más is sújtotta a világot.

Szilveszterkor akartak robbantani

Letartóztatták Törökországban az Iszlám Állam két terroristáját, akik szilveszter éjszaka akarták magukat felrobbantani Ankara központjában az ünneplő tömegben. A rajtaütéskor megtalálták az öngyilkos mellényeket és a robbanóanyagot is.

Szorongatják az Iszlám Államot

Utcáról utcára, házról házra folyik a harc Ramadiban az iraki kormányerők és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei között. A terroristák szívósan védekeznek az ostromlókkal szemben, de egyre kijjebb szorulnak a Bagdadtól mindössze 100 kilométerre lévő városból. Az iraki csapatok napokon belül felszabadíthatják a stratégiai fontosságú települést.

AZ ISIS keresztényüldözést folytat?

Keresztényüldözést folytat-e az ISIS? Miért pont Irakban van a legnagyobb veszélyben Európa többségi vallása?

Az ISIS kiírtja a kereszténységet?

Keresztényüldözést folytat-e az ISIS? Miért pont Irakban van a legnagyobb veszélyben Európa többségi vallása?

Az Iszlám Állammal fenyegetőzött

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi sejtjét akarta megalapítani az a férfi, aki ellen most emeltek vádat Egerben. A helyi rádiót hívta fel azzal, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz, fegyverei vannak, és azt mondta, kinyírja a helyi romákat. A mezőszemerei férfit hamar elfogták, nem sokkal később letartóztatták. A nyomozás során kiderült, hogy nincsenek fegyverei. Ennek ellenére eljárás indult ellene, az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetést javasolt.

Mi történt a párizsi terrortámadás óta?

Bombariadók, kényszerleszállást végrehajtó gépek, félelem és fenyegetőzés. A párizsi terrortámadás a biztonság- és szabadságérzetünkön ejtett mély sebet. De, ki miben látja a gyógyulás lehetőségét, lehet-e még a világunk olyan, mint volt november tizenhárom előtt?

Egy hónapja volt a párizsi terrortámadás

Bombariadók, kényszerleszállást végrehajtó gépek, félelem és fenyegetőzés. A párizsi terrortámadás a biztonság- és szabadságérzetünkön ejtett mély sebet. De ki, miben látja a gyógyulás lehetőségét, lehet-e még a világunk olyan, mint volt november tizenhárom előtt?

A web legsötétebb oldala, a TOR


szerző:
2015.12.09. 19:00
A web legsötétebb oldala, a TOR

Egy hálózat, amelyet a terroristák, bűnözők és drogkereskedők használnak. Egy rendszer, amelyet valószínűleg a párizsi terrortámadás kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is használt a több mint száz áldozatot követelő merénylet megszervezésére.

TOR: az internet sötét oldala

Egy hálózat, amelyet a terroristák, bűnözők és drogkereskedők használnak. Egy rendszer, amelyet valószínűleg a párizsi terrortámadás kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is használt a több mint száz áldozatot követelő merénylet megszervezésére.

Amerika megsemmisítené az Iszlám Államot, de mit jelent az Európa számára?

Az Iszlám Államot meg kell állítani, ebben mindenki egyetért. Abban is, hogy kizárólag bombázásokkal, szárazföldi csapatok nélkül ez nem fog sikerülni. De amíg a nagyhatalmak nem értenek egyet abban, hogy kiket kellene kiképezni és felfegyverezni, addig az ISIS-t sem lehet megsemmisíteni. Közben megy az idő, ráadásul van olyan ország, amelyik dollármilliárdokkal gazdagítja a szélsőséges terrorszervezetet. Vajon mindez a béke, vagy a totális káosz felé sodorja a világot?

Fókusz 2015-12-07


szerző:
2015.12.07. 18:55
Fókusz 2015-12-07

Irány a finálé! - Hogyan készülnek a Hungary’s Got Talent produkciói? Mivel aratott sikert a Supergirls, az All In, vagy a Talamba? Káosz vagy béke? - Amerika megsemmisítené az Iszlám Államot. Vajon Obama kijelentése mit jelent Európa számára? 10 milliós fődíj - Megvan az ország legfiatalabb Konyhafőnöke! Hanga mindössze tíz évesen vitte el a nyereményt, elmondja mire költi majd.

Káosz vagy béke: mit jelent Obama bejelentése a világ számára?

Dübörgő fegyverek, bombák, tömeges kivégzések. Továbbra is forrong a Közel-Kelet miközben egyre több szereplővel bővül azon országok tábora, akik különböző okokból részt vesznek, vagy részt kívánnak venni az egyre jobban eszkalálódó konfliktusban.

„Allah elvette a török vezetők eszét”

Légifelvételekkel bizonygatja az orosz kormány, hogy az Iszlám Állam területéről rendszeresen mennek Törökországba olajszállítmányok. A Kreml szerint a török államfő és családja is hasznot húz a törvénytelen olajüzletből. Vlagyimir Putyin szerint Allah majd megbünteti a törököket, amiért összejátszanak a terroristákkal.

Különleges egységek ütöttek rajta két férfin Spanyolországban

Azzal gyanúsítják őket, hogy kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal. Az interneten toboroztak tagokat a terrorszervezetnek, és a párizsi merényletekhez hasonló bombatámadásokkal fenyegetőztek Madridban és Barcelonában. Rajtuk kívül egy nőt is őrizetbe vettek, aki a gyanú szerint külföldön akart csatlakozni az Iszlám Államhoz.

Összefogással túl lehet élni a terrorizmust

Egy francia férfi, Antoine Leiris búcsú levele bejárta a világsajtót. Ő feleségét vesztette el a bataclani terrortámadásban, miközben gyermekére, a 17 hónapos Melvillre vigyázott otthonukban. A gyászoló férj azt üzente a terroristáknak, hogy ő nem fél, és nem akarja elveszteni szabadságát. Vajon hogyan gondolkodnak erről mások, és a terrorfenyegetettség hogyan hat mindennapjainkra, kapcsolatainkra?


 

Fókuszban Feldmár András, aki a terrorveszély hatásairól beszélt

Egy francia férfi, Antoine Leiris búcsú levele bejárta a világsajtót. Ő feleségét vesztette el a bataclani terrortámadásban, miközben gyermekére, a 17 hónapos Melvillre vigyázott otthonukban. A gyászoló férj azt üzente a terroristáknak, hogy ő nem fél, és nem akarja elveszteni szabadságát. Vajon hogyan gondolkodnak erről mások, és a terrorfenyegetettség hogyan hat mindennapjainkra, kapcsolatainkra?


 

Döntse el Ön! Így viselkedik egy kemény harcos?

Fogsága esett ISIS-harcosról kering egy videó az interneten. Sír, mint egy kisbaba.

Isis-nek hívják a kislányt, nem kaphatott névre szóló Nutellát!

Nagy divatja van a névre szóló termékek gyártásának, a Nutella azonban csúnyán felsült az egyik marketingprogramjával.

A kudarcok miatt válnak terroristává a fiatalok?

Több ezer család él szerte a világban, akinek azzal kell szembenézniük, hogy gyermekük Szíriába ment harcolni. Van, aki ennél is borzalmasabb híreket kap: a párizsi terroristák családtagjai még most is sokkos állapotban vannak, hiszen szeretteik ártatlan embereket mészároltak le.
 

Hogyan lesz valakiből hidegvérű gyilkos?

Több ezer család él szerte a világban, akinek azzal kell szembenézniük, hogy gyermekük Szíriába ment harcolni. Van, aki ennél is borzalmasabb híreket kap: a párizsi terroristák családtagjai még most is sokkos állapotban vannak, hiszen szeretteik ártatlan embereket mészároltak le.

Oroszország nem hagyja válasz nélkül a támadást

Az egész világ most Oroszországra figyel. Úgy tűnik az oroszok nem hagyják válasz nélkül a kedden, Törökországban történt repülőgép szerencsétlenséget: jelentősen növeli a Szíriában harcoló egységek légvédelmét az orosz hadsereg az után, hogy Törökország kedden lelőtt egy Szu–24-es vadászbombázót. Egyúttal az orosz vezérkar szóvivője azt is bejelentette,hogy minden katonai kapcsolatot megszüntetnek Törökországgal. Emellett persze az ISIS sem tétlenkedik, újabb videót tettek közzé, amelyek többek között Magyarország zászlaja is feltűnik a 60 ország között, akik az Iszlám Állam elleni globális koalíciót alkotják. Aggódnunk kell? A jelenlegi helyzetről kérdeztük Feledy Botondot, külpolitikai szakértőt!

Brüsszel, a dzsihadizmus nyugati központja

Tegnap kora délután a belga RTL Híradó stúdiójában járt Mohamed Abdeslam. Ő a bátyja annak a Salamnak, aki ellen ma is embervadászat folyik, illetve annak a Brahimnak, aki november 13-án egy kávézó előtt robbantotta fel magát Párizsban.

Hol a legvalószínűbb egy következő merénylet?

Tunéziai terrortámadás, a Sínai-félsziget felett lezuhant orosz gép felrobbantása, és a párizsi Bataclanban történt szörnyű mészárlás. Sajnos már megszámolni is nehéz, hány borzalmas pusztítás, mészárlás és rémtett köthető az Iszlám Állam terrorszervezet nevéhez. Mikor lesz mindennek vége?

Kijárási tilalom és készültség Brüsszelben

Szakértőnk szerint tizenegy magyar harcos halt meg annak idején a damaszkuszi repülőtér körüli harcokban Aszad oldalán. Katonai szakértők mondják el, hogy ki, miért és milyen feltételekkel állhatnak be az Iszlám Állam katonái közé. De vajon hány magyar csatlakozhatott már az Iszlám Állam terrorszervezetéhez?

Európa a terror hálójában

Szakértőnk szerint tizenegy magyar harcos halt meg annak idején a damaszkuszi repülőtér körüli harcokban Aszad oldalán. Katonai szakértők mondják el, hogy kik, miért, és milyen feltételekkel állhatnak be az Iszlám Állam katonái közé. De vajon hány magyar csatlakozhatott már az Iszlám Állam terrorszervezetéhez?

A Blackwater megmentheti a világot a terrorizmustól

A világ egyik legnagyobb zsoldos cégének alapítója exkluzív interjút adott a Fókusznak egy nappal a párizsi terrortámadások előtt, de november 13.-a után minden egyes szava más értelmet kapott. Erik Prince egy lehetséges európai magánhadseregről beszélt. A férfi korábban az amerikai elnök mellett meg a CIA-nak dolgozott, jelenleg pedig olajkutatat biztosít magánhadseregével.

Erik Prince és hadserege lehet a világ megmentője?

A világ egyik legnagyobb zsoldos cégének alapítója exkluzív interjút adott a Fókusznak egy nappal a párizsi terrortámadások előtt, de november 13.-a után minden egyes szava más értelmet kapott. Erik Prince egy lehetséges európai magánhadseregről beszélt. A férfi korábban az amerikai elnök mellett meg a CIA-nak dolgozott, jelenleg pedig olajkutatat biztosít magánhadseregével.

A tömegrendezvények lehetnek a terroristák legfőbb célpontjai

A párizsi rock koncerten és kávéházban történt tömegmészárlás óta hogyan készülnek a rendezvények, fesztiválok szervezői, és hogyan készüljünk mi? El merjünk -e indulni és mit tegyünk, ha egy terrortámadás közepén találjuk magunkat?

Riporterünk, Hubai Antal mesél Párizsban átélt napjairól

A Fókusz a merényletsorozat másnapjától egészen ma reggelig Párizsban forgatott. Riporterünk, Hubai Antal azt mondja, ő sem tudta visszafogni a könnyeit, amikor az egyik merénylet helyszínén egy túlélő idézte fel a történteket, és soha nem érzett még olyasmit, amit akkor, amikor a halálra rémült párizsiak mellettük bújtak az asztalok alá.

Mikor lesz vége a terrortámadásoknak?

Ma hajnalban újra robbanások és lövések zaja rázta meg újra Párizs utcáit. A rendőrök intenzív tűzharc közben körbekerítettek egy lakást a párizsi St. Denis negyedben, ahol a pénteki merénylet kitervelőjét, Abdelhamid Abbaaoud-ot is sejtették. Az akció hajnal három órától, délig tartott,és az akcióban két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát.

Ilyen volt a párizsi tragédia a Fókusz szemével

A Fókusz a merényletsorozat másnapjától egészen ma reggelig Párizsban forgatott. Riporterünk, Hubai Antal azt mondja, ő sem tudta visszafogni a könnyeit, amikor az egyik merénylet helyszínén egy túlélő idézte fel a történteket, és soha nem érzett még olyasmit, amit akkor, amikor a halálra rémült párizsiak mellettük bújtak az asztalok alá.

Európában senki sincs biztonságban?

Ma hajnalban újra robbanások és lövések zaja rázta meg újra Párizs utcáit. A rendőrök intenzív tűzharc közben körbekerítettek egy lakást a párizsi St. Denis negyedben, ahol a pénteki merénylet kitervelőjét, Abdelhamid Abbaaoud-ot is sejtették. Az akció hajnal három órától, délig tartott,és az akcióban két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát.

Magyarország felkerülhet az ISIS térképére?

A hétvégi terrortámadások és az orosz gép tragédiája is intő jel volt az Európai országok vezetői számára: rendet kell tenni Szíriában! Folyamatosan záporoznak a különböző államfők nyilatkozatai és állásfoglalásai, mind a migráspolitikával kapcsolatban, mind pedig a terrorveszély elhárítását illetően. Nem könnyű tisztán látni, és ki tudja hol csapnak le ismét. Az Anonymous által indított online háború után internetes alapú, de a szó szoros értelmében halálos következményekkel járó kibertámadások végrehajtását tervezi az Iszlám Állam, mondta a BBC-nek a brit pénzügyminiszter. Az iszlamista terrorszervezet tagjai a légiforgalmi irányítást végző szervezetek és kórházak informatikai rendszerének feltörését tervezik. A rendszerek megbénítása vagy a bennük áramló információk átírása könnyen belátható módon tömeges halálesetekkel is járhat, pont úgy, mint egy robbantással végrehajtott terrortámadás. Sőt, a terroristáknak ebben az esetben még a helyszínre sem kell utazniuk. Vendégünk volt Dr. Gálik Zoltán, külpolitikai szakértő, egyetemi docens és Hirsch Gábor, információbiztonsági szakértő.

Folytatódik a keddi hajsza a merénylők után

A francia és a belga rendőrség is keresi még az egyik feltételezett merénylőt, aki a péntek esti vérengzés után menekült el Párizsból. Találtak viszont egy autót a híres Montmarte negyedben, amelyet valószínűleg a terroristák használtak.

Gyereket vár a magyar nő, akinek meggyilkolták férjét

Várandós az a magyar nő, akinek francia férjét a párizsi Bataclan koncertteremben gyilkolták meg péntek este - tudta meg a Blikk. A férfi a biztonsági szolgálat vezetőjeként dolgozott, az elsők között volt, akit a merénylők lelőttek.

Frissített: Párizs a terror után (KÉPEK)

Kollégáink Párizsba utaztak, Jártas Viktor fotóin keresztül Önök is szemtanúi lehetnek a párizsi megemlékezéseknek, gyertyagyújtásoknak.

Az ISIS további merényletekkel fenyegeti Európát

Párizsban nem állt meg az élet: gyertyákkal és virágokkal rótták le kegyeletüket a gyászolók, Franciaország pedig már válaszolt is a kegyetlen megtorlásra! A francia légierő az eddigi leghevesebb támadást intézte az Iszlám Állam fővárosa, Rakka ellen.

Péntek 13-a, a párizsi terror napja

2015. november 13., péntek. Borzalmas vérengzés Párizsban, több mint 130-an meghaltak, sok százan megsebesültek. Valószínű sok embernek eszébe jutott, hogy vajon csupán véletlen-e, hogy egy ilyen, balszerencsésnek tartott napon történt a terrortámadás.

Molenbeek, az merénylők kerülete


szerző:
2015.11.16. 19:05
Molenbeek, az merénylők kerülete

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete lehet az európai terrorizmus irányító központja. Itt lehetett a párizsi merénylet főszervezőjének a bázisa is. A szegény negyedben lecsúszott, kilátástalan helyzetű arab fiatalok ezrei élnek, akiket az ISIS könnyedén tud beszervezni. Az itt élő iszlamista csoportokról régóta tudnak a hatóságokat, eddig mégsem tudták megállítani őket.

Hétfő este egy petárda okozott pánikot Párizsban

Mécseseken átgázoló, egymást lökdöső, sikítozó emberek. Hatalmas pánik tört ki tegnap este Párizsban egy nappal a szörnyű terrortámadás után. A Fókusz riportere, Hubai Antal a helyszínen, saját bőrén tapasztalta a félelmet, és a rémületet.

Az iszlám vezetők rettegésben tartják Európát

Dübörgő fegyverek, szélsőséges iszlám csoportok, és videó felvételek, amelyek napról napra sokkolják az egész világot. Idáig messziről és értetlenül figyeltük ezeket egészen péntek estig.

PÁRIZSI TERROR: Magyarok mesélnek a pénteki merényletről

Az ominózus éjszakán Ákos és barátnője, Nikolett az Eiffel torony tetején voltak, és csak a szirénázó autókra lettek figyelmesek.

Szíriában csapott le a francia légierő

Légicsapásokat hajtott végre az Iszlám Állam terrorszervezet ellen Franciaország. A közel-keleti bázisokról induló harci gépek a terrorszervezet fővárosának nevezett Rakkában támadtak iszlamista célpontokat. Az Iszlám Állam közlése szerint nincs áldozata az akciónak.

A franciák légitámadással válaszoltak a párizsi tragédiára

Párizsban nem állt meg az élet: gyertyákkal és virágokkal rótták le kegyeletüket a gyászolók, Franciaország pedig már válaszolt is a kegyetlen megtorlásra! A francia légierő az eddigi leghevesebb támadást intézte az Iszlám Állam fővárosa, Rakka ellen.

Vajon véletlen, hogy péntek 13-án támadtak a dzsihádisták?

2015. november 13., péntek. Borzalmas vérengzés Párizsban, több mint 130-an meghaltak, sok százan megsebesültek. Valószínű sok embernek eszébe jutott, hogy vajon csupán véletlen-e, hogy egy ilyen, balszerencsésnek tartott napon történt a terrortámadás.

Molenbeek: az európai terrorizmus központja

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete lehet az európai terrorizmus irányító központja, itt lehetett a párizsi merénylet főszervezőjének a bázisa is. A szegény negyedben lecsúszott, kilátástalan helyzetű arab fiatalok ezrei élnek, akiket az ISIS könnyedén tud beszervezni. Az itt élő iszlamista csoportokról régóta tudnak a hatóságok, eddig mégsem tudták megállítani őket.

Az iszlám vezetők félelemben tartják Európát

Dübörgő fegyverek, szélsőséges iszlám csoportok, és videó felvételek, amelyek napról napra sokkolják az egész világot. Idáig messziről és értetlenül figyeltük ezeket, egészen péntek estig.

Francia trikolorral gyászol a világ (GALÉRIA)

A világ nagyvárosaiban a francia nemzeti lobogó színeivel tisztelegtek a párizsi merényletsorozat áldozatai előtt.

Ez történt Párizsban


szerző:
2015.11.14. 20:00
Ez történt Párizsban

A tegnap esti párizsi terrortámadásban a hat helyszínen legalább 128-an meghaltak, körülbelül 300-an megsérültek, 80-ankritikus állapotban vannak. Magyar áldozatokról nem tudni. 8 terrorista halt meg: hét felrobbantotta magát, egyet a rendőrség lőtt le. Lehetséges, hogy vannak olyan merénylők, akik elmenekültek a helyszínekről. Franciaország könyörtelen háborút hirdetett, mozgósította a katonaságot és ellenőrzést vezetett be a határokon.

Az Iszlám Állam Franciaország ellen

A francia elnök az Iszlám államot vádolja a merényletsorozattal. Közben az ISIS videó üzenetben fenyegette meg Franciaországot. Felszólítja  azokat a dzsihádistákat, akik nem tudnak a Közel Keletre utazni, hogy ott kövessék el az akciót, ahol éppen tartózkodnak addig, amíg a szövetséges erők őket bombázzák.

Terrorcselekmények, melyek megrázták Európát

A párizsi támadássorozat már a sokadik a halálos áldozatot követelő idei terrorcselekmények sorában. Bemutatjuk 2015 és az elmúlt évek legfontosabb, legnagyobb hatású merényleteit.

Mi történt Párizsban?


szerző:
2015.11.14. 20:00
Mi történt Párizsban?

Az egész világ Franciaország gyászában osztozik. A jelenlegi adatok szerint 128 halottja van a támadásoknak, amelyeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalt magára. A legnagyobb mészárlást a Bataclan nevű koncertteremben követte el 4 fegyveres, akik válogatás nélkül lőttek le embereket, a menekülőkről készült képek mostanra bejárták a világsajtót. Eddig 8 terrorista halt meg, egyet lelőttek a rendőrök, a többiek magukat robbantották fel. Feltételezett társaik után hajtóvadászat indult. Az egyik merénylőt egy fiatal francia férfi személyében már sikerült azonosítani. A pápa úgy fogalmazott: ami történik, már a harmadik világháború része.

A legbrutálisabb terrorszervezet

Isis, vagyis Iraki és Szíriai Iszlám Állam. A világ jelenleg legkegyetlenebb terrorszervezete 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy átvegye a vallási és politikai irányatást minden muszlim fölött. Terjeszkedése nyomában lemészárolt falvakat, földdel egyenlővé tett városokat, szétvert régészeti kincseket találunk. Milliók menekülnek előlük, és a biztos halál elől, többek között Európa országaiba is.

Terror Párizsban: a nap legfontosabb eseményei egy cikkben!

Több mint 120 halott, sebesültek százai, tömegpánik és káosz a francia fővárosban. 6 helyszínen intéztek gépfegyveres, robbanószeres támadást terroristák, péntek éjszaka. A nap legfontosabb eseményei egy cikkbe gyűjtve.

Gyász, emlékezés és hírözön a közösségi médiában

Miközben sorra érkeztek a részvétet kifejező kommentek a közösségi oldalakra, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet bejegyzéseiben "ünnepelte" a támadást. A péntek esti párizsi terrortámadások híre futótűzként terjedt az interneten. Az információáramlást leginkább a villámgyorsan közzétehető Twitter-bejegyzések segítették. Volt, aki még a Bataclanon belülről is posztolt sorokat, a túszok közül néhányan ki tudták írni, hogy mi történik odabent.

Az egész világ gyászolja a párizsi áldozatokat

Döbbenet, gyász, segítség – a világ vezető politikusai így reagáltak a párizsi merényletsorozatra. A brit kormányfő azt ígérte: megkettőzött erővel veszik föl a harcot a terroristákkal. A német kancellár és az amerikai elnök is közös fellépést ígért.

Fókusz Plusz 2015-11-14


szerző:
2015.11.14. 18:50
A focisták és a zenekar is túlélte a támadást

Sokkolta a merényletsorozat a támadások idején éppen Párizsban játszó német válogatott tagjait - erről a csapat menedzsere számolt be. A francia válogatott egyik tagja a pályán, testvére pedig abban klubban élte át a terrortámadásokat, ahol a fegyveresek bulizókat öltek halomra. A Batalclan klubban fellépő amerikai metálzenekarról a menedzsereik órákig nem tudtak semmit.

Kell-e Magyarországon félni? Biztonsági szakértő válaszol

Rengeteg kérdést vet fel biztonsági szempontból a merényletsorozat és nem csak Franciaországban. A témában Tarjányi Péter biztonsági szakértőt kérdeztük.

Veszélyben a szabad mozgás a terror miatt

Újabb lökést kaphat Európában a határok lezárása és a kerítések építése is. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó külpolitikai szakértő. A biztonságpolitikai szakértő szerint az egész schengeni rendszerre hatással lehetnek a párizsi merényletek. Franciaország mellet már Hollandia és Olaszország is fokozta a készültséget a határainál.

Az összes párt elítélte a terrortámadásokat

Az egész európai kultúra elleni támadásként értékelte a párizsi merényleteket a magyar kormány. Orbán Viktor közleményben ítélte el a történteket, és azt is bejelentette: elhalasztják a Fidesz vasárnapra tervezett tisztújító kongresszusát. A támadást az MSZP, a Jobbik, az Együtt és a PM is elítélte. A DK nemzeti gyásznap elrendelését javasolta és azt kérte a pártoktól, átmenetileg függesszék fel a politikai csatározást.

Több rendőr lesz az utcákon a támadások miatt

Minden bejáratnál kettesével állnak a rendőrök Budapesten a Liszt Ferenc repülőtéren, és egész nap csoportokban járőröznek. A budapesti francia nagykövet rezidenciája is kiemelt védelmet kapott, ott is rendőrök őrzik a bejáratot. Az országban az úgynevezett B szintű terrorfenyegetettség emelt fokozatát léptették életbe. A nemzetbiztonsági munkacsoport már kora reggel összeült, akkor döntöttek arról, hogy meg kell erősíteni Magyarország védelmét.

Kell tartani újabb merényletektől? Iszlámjogi szakértő válaszol

Az Iszlám Állam magára vállalta a párizsi merényleteket. Francois Hollande francia elnök kíméletlen támadást ígért az iszlám szélsőségesek ellen. Hogyan hathat ez a radikális csoportokra? Manyasz Róbert iszlámszakértővel válaszolunk a kérdésekre.

„Pillanatok alatt kiürültek az utcák”

Két magyar is volt a koncertteremben, ahol több mint 80-an haltak meg. Egyikük arról beszélt, hogy a pánikban nekik a hátsó lépcsőn, a vészkijáraton sikerült kimenekülniük. Több Párizsban élő magyart is sikerült elérnünk. Mindannyian arról meséltek, hogy a városban szinte megállt az élet, mindenhol rendőrök vannak.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való