KERESÉS search-close

MTA

50 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "MTA"

Pálinkás József: zsarol a kormány

Kemény szavakkal bírálta az MTA korábbi elnöke az innovációs minisztert. Pálinkás József a szlovákiai közrádiónak adott interjúban azt mondta: zsarolja a Tudományos Akadémiát Palkovics László. Az első Orbán-kormány oktatási minisztere attól tart, hogy a legjobb magyar kutatók külföldre költöznek, ha megvalósul a kormány terve és a kutatóintézetek nem közvetlenül kapják az állami támogatást.

 MTA: írásos garanciát kérnek

Sok kutató veszítheti el az állását a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben, ahol jelenleg ötezren dolgoznak, ha a kormány nem változtat a jelenlegi tervein - ezt Lovász László nyilatkozta. Híradónknak az MTA elnöke azt is mondta, tovább tárgyalnak a finanszírozás átalakításáról, de garanciákat akarnak. A minisztériumtól későbbre ígértek tájékoztatást. A Lovász Lászlóval készült teljes interjút ITT lehet visszanézni!

LOVÁSZ LÁSZLÓ: „Kötelességszerűen optimista vagyok!”

Lovász László, az MTA elnöke bízik abban, hogy sikerül megállapodni a minisztériummal. Ha ugyanis nem kapják meg az alapfinanszírozást, és a pályázati rendszer feltételeiről sem sikerül megállapodni, nem nyújtják be a támogatási igényeket.

RTLII: Ha nincs garancia az idei forrásokra, nem pályáznak az akadémiai kutatóintézetek a kormány pénzére

Döntött az MTA elnöksége. Nem pályáznak az akadémia kutatóintézetei az állami forrásokra, amíg nem kapnak garanciát a kormánytól, hogy megkapják idei alapfinanszírozásukat. Az elnökség azt kéri a kutatóintézetek vezetőitől, hogy közvetlenül Lovász László akadémiai elnökhöz nyújtsák be pályázataikat. Ezeket az elnök csak akkor továbbítja a kormányzatnak, ha előbb biztosítékokat kaptak a működési költségeik fedezetére. Emellett az elnökség haladéktalan tárgyalásokat kezdeményez Palkovics László miniszterrel az akadémiai kutatóintézetek jövőjéről.

 

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők az MTA-nál

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők a Magyar Tudományos Akadémiánál, a kutatóhálózat finanszírozásának átalakítása miatt. A felszólaló akadémikusok arról beszéltek: az, hogy az intézeteknek a működésükért pályázniuk kell, elvonja a kutatók erőforrásait attól, hogy a tudománnyal foglalkozzanak. A kormány szerint azért van szükség az átalakításra, hogy a tudomány az eddiginél hatékonyabban javítsa az ország versenyképességét.

 

A kutatóintézeteket is elveszik az MTA-tól?

Nem csak az állami támogatást, hanem az összes kutatóintézetet is elveheti a kormány a Tudományos Akadémiától. Ez derül ki egy miniszteri telefonbeszélgetés leiratából, ami az Index birtokába jutott. Palkovics László az egyik kutatóintézet vezetőjét tájékoztatta. Ezzel szemben Gulyás Gergely miniszter tegnap tagadta, hogy az intézményekhez is hozzányúlna a kabinet. Az RTL Híradónak nyilatkozó akadémikus szerint a kormány erővel elnyomja az akadémia független kutatóit.

MTA: Nyilatkozatban tiltakoznak a finanszírozási rendszer átalakítás ellen

Közös nyilatkozatban tiltakozott több száz akadémiai dolgozó az ellen, hogy átalakítsák a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek finanszírozását. Áprilistól egy új szervezet, a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács dönt majd arról, milyen témákról és mennyi pénzből lehet majd kutatni.

Egyre súlyosabb finanszírozási gondokkal küzd az MTA

Egyre súlyosabbak a finanszírozási problémák a Magyar Tudományos Akadémián. Az anyagi nehézségeket az okozza, hogy a kormány január 1-től felfüggesztette az akadémia alapfeladataira, például a rezsiköltségekre fordítható támogatását.

Lovász László és az MTA vezetése, akik kiálltak az akadémia függetlenségéért

Lovász László az egyik leghíresebb nemzetközileg is elismert matematikus, aki 2014 óta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Ő és az MTA vezetése, szembe menve a kormánnyal, kiállt az akadémia függetlensége mellett. Ha szavazni szeretne, ide kattintva megteheti!

Pálinkás József:

Volt oktatási miniszter az első Orbán-kormányban, később a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, majd a rá épített Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, majd – idén júniusban egyszercsak kipiszkálták: Pálinkás József akadémikus, atomfizikus, egyetemi tanár, aki sok éve konokul, de hiába mondja, hogy Magyarországnak sokkal többet kell költenie tudományra és innovációra.

Pálinkás József élesen bírálja az MTA átszervezését

Élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémia átszervezését, és Palkovics László minisztert Pálinkás József. Az akadémikus szerint harcolni kell az MTA önállóságáért - erről a Magyarul Balóval hétfő esti adásában beszél. Az Innovációs Hivatal egykori elnöke azt is elmondta, nyíltan jelezte a miniszterelnöknek, hogy nem akar együtt dolgozni Palkovics Lászlóval.

MTA: a tét a tudomány szabadsága

Magyarország ijesztően keveset költ kutatásra és fejlesztésre, de a magyar tudomány ennek ellenére a térségben kiemelkedően eredményes. Pontosan nem tudható, hogy a nyári adok-kapok után most hol tart az akadémia és a minisztérium közötti huzavona. Az akadémia rendkívüli közgyűlés összehívásában gondolkodik, de, ki tudja, talán kompromisszumkészségét bizonygatandó, főtitkárhelyettese most – úgymond politikai okokból - két előadást is eltanácsolt a magyar tudomány ünnepének központi színpadáról.

Félelemből törölt előadásokat az MTA?

Töröltek két előadást a Magyar Tudományos Akadémián. Az egyiket azért, mert az MTA főtitkárhelyettese szerint politikai vonatkozásai voltak, a másikat pedig azért, mert a társadalmi nemek tematikáját érintette volna. Az egyik előadó szerint túlzott félelemből, vagy túlbuzgóságból dönthettek így az akadémián.

Parragh: „Ideje volt nekimenni az Akadémiának”

Ideje volt nekimenni az Akadémiának, ezt mondta Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-n. Szerinte ugyanis sok olyan kutatásra költöttek, amiből később semmi sem lett. A kormány a jövő évi költségvetéssel az MTA állami támogatásának majdnem háromnegyedét az innovációs minisztériumhoz utalta.

„20 éves megállapodást rúg fel”

Kutatóhelyek szűnhetnek meg, és fiatal kutatók mehetnek el Magyarországról amiatt, hogy a kormány átalakítaná a Magyar Tudományos Akadémia költségvetését. Ezt mondta Híradónknak Pléh Csaba, Széchenyi-díjas akadémikus. A teljes interjút megnézheti: ITT.

MTA-elnök: „Nagyon sajnálom!”

Nagyon sajnálja - ezt mondta a Híradónknak adott exkluzív interjúban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azután, hogy az innovációért felelős miniszter lesöpörte javaslataikat a kutatási pénzek elosztásáról. Lovász László szerint a kutatást nem szabad politikai céloknak alárendelni, és a parlament döntése után is ki kell állni a kutatás függetlensége mellett. A miniszter a Magyar Hírlap mai számában jelentette be, hogy az Akadémia által tett alternatív javaslatokat a kormány nem fogadja el.

 

PLÉH CSABA: „Kutatóhelyek szűnhetnek meg”

Váratlanul érte a kormány terve a Széchenyi-díjas pszichológus-nyelvészt. Pléh Csaba, szerint a kabinet ezzel egy több mint 20 éves megállapodást rúg fel. Kutatóhelyek szűnhetnek meg, és fiatal kutatók mehetnek el Magyarországról amiatt, hogy a kormány átalakítaná a Magyar Tudományos Akadémia költségvetését. Ezt mondta Híradónknak Pléh Csaba, Széchenyi-díjas akadémikus.

Palkovics: nem vonjuk vissza!

Nem vonja vissza a kormány a Tudományos Akadémia költségvetési támogatását újraszabályozó javaslatot. Ezt Palkovics László innovációs miniszter mondta az RTL Híradónak.

Önállóságát félti az Akadémia

Kiáll az MTA a függetlenségéért a kormánnyal szemben. A támogatásuk egy részét a tervek szerint ezentúl nem közvetlenül, hanem az innovációs tárcától kapnák. Palkovics László miniszter szerint csupán versenyképessé akarják tenni a tudományos kutatás területét. Az MSZP szerint azért büntetik az akadémiát, mert többször is bírálta a kormányt.

MTA: Keveset költünk oktatásra

Sürgős változtatásokra van szükség a magyar oktatásban- erről írt határozatot a Magyar Tudományos Akadémia, amit több mint 80 százalékos többséggel fogadtak el. Problémaként említik az állami tankönyvek minőségét, és hogy kevesebbet költ a magyar állam oktatásra, mint az uniós átlag.

Kemény bírálat az akadémiától

Vita a szakképzésről. A Magyar Tudományos Akadémia egyik bizottsági elnöke szerint a mostani rendszer elvághatja a továbbtanulás lehetőségét. Az Akadémia nemrég arról írt, túl sok a szakmai és túl kevés az általános műveltséget adó tárgy ezekben az iskolákban. A diákparlament szerint sokan még az érettségit is nehezen szerzik meg emiatt.

 

MTA: Reform vagy változatlanság?

Adott a valóban tisztelt Magyar Tudományos Akadémia. Hogyan létezhet, hogy szabály írja elő, hogy az MTA 354 tagjából legfeljebb 200 lehet 70 évesnél fiatalabb? Talán ez az oka annak, hogy a tagok átlagos életkora 74 év. Vagy még inkább hogyan létezhet, hogy a 354 akadémikusból csak 24 nő?

Bezárhat a reaktor, nincs pénz a fűtőelemekre

Bezárhatják a Magyar Tudományos Akadémia csillebérci atomrektorát, mert nincs pénz új fűtőelemekre - értesült a Világgazdaság. A kutatóreaktor üzemanyagának ára az elmúlt 15 év alatt 20-szorosára nőtt, így 3,7 milliárd forint kellene - a kormánytól várnak segítséget.

Összecsapott a jegybank és az akadémia

A Magyar Tudományos Akadémia közgazdaságtudományi bizottsága szerint, ellenőrizetlenül költenek többmilliárd forint közpénzt a Matolcsy György vezette jegybank alapítványai arra, hogy a meglévő felsőoktatási intézményekkel párhuzamos rendszert építsenek. Erről nyílt levelet írtak az MTA szakemberei. Az MNB szerint az akadémia hazudik, és jogi lépéseket tesznek.

Az MTA szigorítaná a homeopátiás gyógyszerek ellenőrzését

Az MTA közleményt adott ki arról, hogy szigorítaná a homeopátiás készítmények ellenőrzését. A tagok nyílt szavazáson egyöntetűen támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, mely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. A hír rendkívül nagy port kavart. Tegnap vendégünk volt a homeopatiát támogató orvosközösség egyik szakértője. Ma a Szkeptikus Társaság elnökével, Dr. Hraskó Gáborral próbáltunk rácáfolni a tegnap elhangzottakra.

MTA - elnöki kihívások


szerző:
2015.11.06. 22:00
MTA - elnöki kihívások

Világklasszis matematikusból lett a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Lovász László. Kihívásai: a dráguló nemzetközi versenyben a magyar tehetségek helytállnak, de ez nem ellensúlyozza azt, hogy bérekben, kutatási pénzekben és technikában masszív növekedésre van szükség. És vannak rejtett tartalékok: az akadémikusok között továbbra is lehangolóan kevés a nő és a fiatal is.
 

Az MTA kihívásai


szerző:
2015.11.04. 14:29
Az MTA kihívásai

Világklasszis matematikusból lett a Magyar Tudományos Akadémia elnöke Lovász László. Kihívásai: a dráguló nemzetközi versenyben a magyar tehetségek helytállnak, de ez nem ellensúlyozza azt, hogy bérekben, kutatási pénzekben és technikában masszív növekedésre van szükség. És vannak rejtett tartalékok: az akadémikusok között továbbra is lehangolóan kevés a nő és a fiatal is.

Hasznosak lehetnének a menekültek

Hasznosak lennének a menekültek a munkaerő-piacon, ha Magyarországon akarnának maradni - ez derül ki a Magyar Tudományos Akadémia tanulmányából. A kutatás szerint ugyanis bizonyos szakmákban nagy a munkaerőhiány.

A felgyorsult migráció és Magyarország lehetőségei

Néhány órája nyilvános egy 85 oldalas összegző tanulmány, amely a Belügyminisztérium megrendelésére a Magyar Tudományos Akadémia migrációs munkacsoportjának tanulmányaiból készült. A szerzők valamennyien elismert kutatók. Javaslatokat sorolnak a kormánynak szakpolitikai teendőkre annak érdekében, hogy Magyarország, ha úgy adódik, és úgy kívánja, értelmesen élhessen a bevándorlásból adódó lehetőségekkel.

Menekültek: a politika után megszólal a tudomány

A következő években nem enyhül az Európára nehezedő menekülthullám – állapítja meg a Magyar Tudományos Akadémia 30 tudós közreműködésével csütörtökön bemutatott tanulmánya. Aki Magyarországon marad, azt integrálni kell, oktatás és munka, tehát a kormánynak is van tennivalója. Két szerzőt kérdezünk.

Magyar tudós is esélyes a Nobel-díjra

Magyar kutató is esélyes az idei fizikai Nobel-díjra - állítja egy német szaklap, amely minden évben megpróbálja előrejelezni a Nobel-díjasokat. Krausz Ferenc az MTA külső tagja és egy németországi Kvantumfizikai Intézet igazgatója. Szakterülete segítségével az atomok mozgása is láthatóvá válhat, ami a gyógyszerfejlesztésben is jelentős lépéseket hozhat. A magyar tudós bár örül, hogy esélyesnek tartják a díjra, szerinte vannak, akik érdemesebbek erre a kitüntetésre.

Segélykampány a gyermekéhezés felszámolásáért

Sajtótájékoztató is volt a héten a jövő hét szombati Nemzeti Minimum koncertről. Az egész napos rendezvényen, a jó ügy érdekében, reggel tíztől este tízig több mint 100 művész lép fel a Budapest Sportaréna színpadán.

Nemzeti minimum: kampány a gyermekéhezés felszámolásáért

A Magyar Tudományos Akadémia 2015 májusában gyűjtést indított el, melynek célja a gyermekéhezés enyhítése volt. A gyűjtés előzménye az MTA és a Máltai Szeretetszolgálat gyermekéhezésről készített közös tanulmánya volt, amely a gyerekesély program keretében készült.

Ezentúl másképp kell írnunk helyesen

Árbóc, tenyérbemászó, nagyratörő: szavak, amiket ezentúl másképp kell írnunk helyesen, emellett persze anyanyelvünk sok más területét is érintik a változtatások, mint pl. a dátumokat, vagy az idegen nyelvekből átvett szavakat is - Az MTA tegnap (szept. 3, csüt.) bemutatta az új helyesírási szabályzatot! A változásokról beszélgetünk a Tudományos Akadémia tagjával, aki részt vett az átdolgozásban, vendégünk volt Prószéky Gábor, az MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke.

Újak a szabályok, de 2017-ig nincs büntetőpont

Már örültek, hogy végre megtanulták, most kezdhetik újra - ezt mondták az általunk megkérdezett diákok az új helyesírási szabályokról. Az új kötetet csütörtökön mutatták be a nyilvánosságnak a Magyar Tudományos Akadémián. A készítők szerint ez a szabályzat rugalmasabb, és könnyebben használható, mint az elődje. A köznevelésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: 2017-ig nem jár pontlevonás az érettségin, ha valaki a régi szabályok szerint ír.

Szokatlan keresztnevek


szerző:
2015.09.03. 08:10
Szokatlan keresztnevek

A Jaffa, a Zejna és a Mózsi is felkerült a Magyar Tudományos Akadémia által legújabban elfogadott keresztnevek listájára. Dr. Raátz Judittal, a MTA nyelvtudományi intézet tudományos munkatársával kiderítettük, hogy mi alapján hagy jóvá, illetve utasít vissza egy-egy nevet az MTA.

Jogszabályba foglalná az MTA a gyerekek hallásának védelmét

A végzett mérésekről és a zajok káros hatásairól az MTA érintett bizottságának vezetőjét kérdeztük.

Milyen az, amikor Arany János megsértődik?

Ez is kiderül az Akadémia gyűjteményéből, ahogy az is, hogy Ady ceruzával írt verssel bocsátotta útjára Lédát, Radnóti bori notesze pedig elfér egy tenyérben. Csak pár a kincsek közül, melyeket mostantól bárki megnézhet. Az idén 150 éves Magyar Tudományos Akadémia ugyanis látogathatóvá teszi székházát.

Jobban boldogul, akinek érettségije van

Egy kisebb vidéki ház ára - ennyivel keres többet élete során, akinek érettségije van, mint az, akinek egy szakmája. Ez derült ki a Magyar Tudományos Akadémia legutóbbi kutatásából. Féltik az érettségit adó oktatást, ezért írták a tanulmányt.

Tolmácsgép siketeknek


szerző:
2014.09.11. 14:01
Tolmácsgép siketeknek

Egyedülálló tolmácsgépet fejlesztettek ki siketek számára a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatói. A találmány egy speciális érzékelőkkel felszerelt kesztyű, aminek mozdulatait egy okostelefon szöveggé alakítja és felolvassa.

Többet kéne agyalnia az európaiaknak

Európának le kell győznie a világot ötletekben, innovációban - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

Bemutatták Magyarország „névjegyét”

A kötetben 38 földrajzos, földtanos, geofizikus, meteorológus, közgazdász és egyéb tudományterületet képviselő szerző szerepel.

A katicát szeretjük a legjobban


szerző:
2011.05.20. 21:02
A katicát szeretjük a legjobban

A hétpettyes katicát választották az év rovarának.

Agy-díjjal jutalmazták a magyar tudósokat

Három magyar idegtudós kapta idén az „Agy-díjat" a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért.

Chopin, Mahler és Dohnányi az Akadémián

A Romantika a 19. és 20. században címmel kamarazenei fesztivált tartanak november 26-án és 27-én valamint december 17-én és 18-án.

„Rossz döntések sora okozta az árvizeket”

Sok vezető hozott rossz döntést az idei árvíz alatt, ezért lett ilyen nagy az árvízkár - ezt mondja a Tudományos Akadémia egyik elnöke.

Rákkeltő anyag az ajándékban?


szerző:
2010.04.23. 22:15
Rákkeltő anyag az ajándékban?

Magyarországon és az unióban is betiltott rovarirtót adott ajándékba az MTA a Levegő Munkacsoport szerint.

Visszacsábítanák a magyar kutatókat

Az úgynevezett agyelszívásnak akar most véget vetni a tudományos akadémia.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való