KERESÉS search-close

Szíria

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "Szíria"

Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban

Csütörtök éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban – ebben állapodott meg Vlagyimir Putyin és Erdogan török elnök.

Erdogan emelné a tétet

Európát a menekültekkel, Szíriát pedig háborúval fenyegeti Erdogan török elnök, miközben a fő ellenségévé vált Oroszországgal egyezkedni próbál egy tűzszünet reményében. Jövő héten Moszkvába készül, hogy személyesen tárgyaljon Putyinnal, ám nyugati katonai támogatás híján kevés esélye van arra, hogy ott egyenrangú partnerként kezeljék.

Halálra fagynak a gyerekek a lezárt török határ előtt

Az ENSZ szerint már több otthonából elűzött kisgyerek is halálra fagyott a mínusz tíz fokos hidegben szíriai Idlib tartományban a lezárt török határ előtt. A kormányerők bombázása több mint 800 ezer embert űzött el otthonából, akik sorsukra hagyva táboroznak a szabad ég alatt. 

Totális káosz Szíriában

Törökország háborúval fenyegette meg a szír kormányt, amely orosz segítséggel általános támadást indított az idlibi felkelők és az őket támogató török csapatok ellen. A helyzetet bonyolítja, hogy a térségben amerikai katonák is járőröznek, akik meg helyi civilekkel keveredtek halálos tűzharcba.

A szabad ég alatt tehetetlenül várják a front közeledtét

Több mint félmillióan próbálnak Szíriából Törökországba menekülni a kormánycsapatok és a felkelők között zajló brutális harcok elől. A felkelőket támogató törökök azonban lezárták a határt, mondván nem tudnak több menekültet befogadni. A földönfutóvá vált civilek a téli hidegben, a szabad ég alatt tehetetlenül várják a front közeledtét.

A vád szerint legalább 25 ember kivégzésében vett részt Szíriában

Köp az Iszlám Államra - ezt mondta budapesti tárgyalásán az a szír férfi, akit azzal vádolnak, hogy a terrorszervezet tagjaként legalább 25 ember kivégzésében vett részt Szíriában. A tárgyaláson levetítettek egy felvételt, amin egy lefejezés látható, az ügyészség szerint a vádlott részvételével. Ügyvédje szerint a videón nem védence szerepel.

Mi történik velük? - Magyarországon élő kurdok meséltek az üldözésükről

A becsületharcunk lett! Ezt mondta a fiatal kurd lány, aki már gyerekkora óta Magyarországon él családjával és innen kénytelenek végignézni, ahogyan a népét szinte lemészárolják most a törökök. Barbárság, kegyetlenség és az emberi lét abszolút semmibe vétele - nagyjából így lehetne röviden összefoglalni azt, ami most a kurdokkal történik. A négy környező országot csak a gyűlölet kapcsolja össze, hogy eltöröljék a teljes kurd társadalmat. Miért nem segít nekik szinte senki?

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét

Megölték az Iszlám Állam vezetőjét. Az évek óta bujkáló terrorista vezérrel egy összehangolt támadás során végeztek Szíriában. Donald Trump elnök jelentette be vasárnap az akció részleteit, amelyben amerikai katonák a szíriai kurd erők segítségével végeztek a világ legjobban keresett terroristájával.

Trump, Szíria és az eszperantó

Donald Trump az eszperantóra hivatkozva adta hírül az interneten, hogy Szíriában remekül mennek a dolgok. Mint később kiderült, az elnök nem a mesterséges világnyelvre gondolt, hanem saját védelmi miniszterére, Mark Esperre. Nem ez az első eset, hogy az elnök összekever embereket vagy országokat, egyszer még saját felesége nevére is rosszul emlékezett.

A török csapatok megtámadták Szíria kurdok lakta területeit

Fegyverropogástól és bombázástól hangos ismét Szíria északi része, ahol többek között a kurdok laknak. Alig 2-3 év telt el, mióta befejeződtek a harcok és megsemmisítették az Iszlám Államot. Most viszont a törökök támadták meg Szíria északi részét és egyre több civil és gyerek hal meg a harcokban.  

Egyre több polgári áldozata van a török katonai offenzívának Észak-Szíriában

Egyre több polgári áldozata van a török katonai offenzívának Észak-Szíriában. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint már 64 ezern hagyták el otthonukat. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának európai tagjai újabb menekültáradatra figyelmeztetnek, és a hadműveletek azonnali leállítását követelték. Franciaország Európa-ügyi minisztere szerint az unió a jövő héten akár büntetőintézkedésekről is dönthet Törökországgal kapcsolatban.

Csapataik harcban állnak

Civilek tízezrei menekülnek Észak-Szíriából a török hadsereg elől, amely koncentrált támadást indított a kurdok ellen. Az amerikai diplomácia teljesen lebénult Donald Trump ellentmondó nyilatkozatai miatt. Az Európai Unió elítélte a török támadást, bár Magyarország egyedüliként eredetileg megvétózta a közös határozatot. Erdogan török elnök válaszul azzal fenyegetőzött, hogy több millió menekültet szabadít Európára.

Szabad az út a törököknek

Árulás, hátbatámadás - így reagáltak a Szíria észak-keleti részét uraló, az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésében fontos szerepet játszó kurd fegyveresek arra, hogy az Egyesült Államok közölte: az amerikai katonák nem állnak a török hadsereg útjába, ha az megtámadja a területüket. Ankara hivatalosan biztonsági zónát akar kialakítani, ahová visszatelepítene egy millió szír polgárháborús menekültet. A kurdok azonban attól tartanak, hogy ahogy Törökországban, Szíriában is elnyomják, üldözik majd őket.

Naponta civilek tucatjai esnek áldozatul a szír és orosz légierő bombázásának

Százezrek menekülnek a szíriai Idlib tartományból, ahol naponta civilek tucatjai esnek áldozatul a kormány és az őket támogató orosz légierő bombázásának. Törökország azonban lezárta határait a menekültek előtt, így az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget.

Egy hadihajó előtt foglalták le

Az Egyesült Királyság egyik hadihajója is megpróbált segíteni az Irán által pénteken lefoglalt brit olajtankeren. Hiába üzenték meg az iráni haditengerészetnek, hogy engedjék tovább, ez nem hatotta meg őket, és elfoglalták az olajszállítót. A brit külügyminiszter szerint az irániak bosszúból támadtak, mert korábban a Gibraltári-szorosnál feltartóztattak egy iráni tankerhajót, amiért az olajat akart szállítani a szankciókkal sújtott Szíriába.

Folytatódik a szíriai horror


szerző:
2019.05.29. 18:41
Folytatódik a szíriai horror

Már több mint 700 ezer ember vált földönfutóvá a szíriai Idlib környékén, miután a kormányerők orosz támogatással megindították végső támadásukat a felkelők utolsó területe ellen. Legalább 3 millióan rekedtek az ostromgyűrűben, a támadók pedig nem kímélik a civileket.

Az ISIS elveszítette területeit, de teljes legyőzése még hátra van

Győzelmet hirdetett szombaton az Iszlám Állam felett Kelet-Szíriában az amerikai támogatású fegyveres koalíció. Sikerült felszabadítaniuk az utolsó olyan települést, amelyet az ISIS még ellenőrzés alatt tartott. Bár az ISIS elveszítette a területeit, a szervezet teljes legyőzése még hátra van.
Nadiye Murad felkavaró, exkluzív interjút adott kollégánknak arról, hogy 2014-ben az Iszlám Állam elrabolta, és szexrabszolgaként tartották fogva.

Legyőzték az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet Szíriában

Az Egyesült Államok által támogatott katonák másfél hónapja húzódó ostrom végére tettek ezzel pontot. A nehezen elért győzelem azonban nem jelenti a szíriai konfliktus végét, az országot ugyanis továbbra is egymással szemben álló érdekkörök tartják uralmuk alatt. 

Tart az ostrom az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó állása ellen

Tart az ostrom az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó állása ellen Szíriában, miközben Európában egyre komolyabb fejfájást okoz a politikusoknak, hogy mit kezdjenek terroristának állt állampolgáraikkal. Amerika azt szeretné, ha az szövetségesei hazavinnék őket. A magyar külügyminiszter azt mondta Brüsszelben: mindent meg kell tenni, hogy ezek ne jöhessenek vissza.

Napok kérdése, hogy teljesen felszámolják az Iszlám Államot

Heves harcok folynak Szíriában az Iszlám Állam utolsó támaszpontjának az elfoglalásáért. Az amerikai légi támogatással előrenyomuló kurd vezetésű csapatok egyre szorosabbra fonják az ostromgyűrűt a mostanra már mindössze pár négyzetkilométerre szűkült terület körül.

Szír menekült a Fradiban

Családjával együtt menekült el Szíriából a polgárháború elől a Fradi legújabb támadója. A 18 éves fiú Olaszországba szökött, két évig a Juventusnál játszott, mostantól pedig Magyarország legnépszerűbb klubját erősíti. A Ferencváros elnöke, Kubatov Gábor, aki egyben a Fidesz pártigazgatója, korábban többször elítélte a bevándorlás támogatását. Kerestük, hogy az igazolás óta árnyaltabban látja-e a kérdést, de nem kaptunk választ. 

505 millió forint szír kórházaknak a magyar kormánytól

Egy éven keresztül a magyar állam pénzéből működik majd három kórház Szíriában. Erről Orbán Viktor miniszterelnök állapodott meg a pápa szíriai követével Budapesten. A kormányfő szerint a rászorulóknak helyben kell segíteni, nem pedig - ahogy mondta - a "bajt" kell idehozni Európába. A DK törvénymódosítást nyújt be, hogy amíg a magyar egészségügyi intézményeknek adósságai vannak, ne lehessen közpénzt költeni külföldi kórházakra és templomokra.

Teljes a káosz Szíriában

Egyre nagyobb a káosz a sokszereplős szíriai polgárháborúban: miközben Törökország a kurdok lerohanására készült, egy iszlamista terrorszervezet váratlanul átvette a hatalmat az általa támogatott felkelők területén. A kurd felkelőket pedig jelenleg az eddig ellenséges szír kormányerők és az oroszok védik, miközben az amerikaiak még ki se vonultak onnan.

Amerika kivonja csapatait Szíriából és Afganisztánból

Lemondott az amerikai védelmi miniszter, miután Donald Trump bejelentette, hogy Washington kivonja csapatait Szíriából és Afganisztánból. Az elnök meglepetésszerű döntését még saját pártjában is úgy értékelték, hogy Amerika ezzel, szövetségeseit cserbenhagyva, átengedi a terepet ellenfeleinek. Vlagyimir Putyin orosz elnök viszont üdvözölte a fordulatot.

Elintéznék Szíriát a vébé alatt

Amíg a világ a focivébére figyel, addig az orosz légierő heves bombázásokkal támogatja a támadásba lendülő szír kormányerőket az izraeli határ mentén. Az offenzívának rengeteg civil áldozata van, a menekülők tízezreit pedig nem engedi be se Izrael, se Jordánia. A sivatagban élelem, víz és fedél nélkül maradt családokat humanitárius katasztrófa fenyegeti.

 

Lecsaptak Szíriára

Légicsapást mért szíriai célpontokra az amerikai, brit és francia hadsereg. Azok az épületek voltak a célpontok, ahol a közel-keleti ország vegyifegyvereit előállítják és raktározzák. Moszkva agressziónak nevezte a csapást, amelynek lesz következménye.

Trump visszakozott


szerző:
2018.04.12. 18:52
Trump visszakozott

Az amerikai elnök visszakozott. Tegnap még azt üzente a Washington szerint vegyifegyvert bevető szír csapatokat támogató Oroszországnak: álljon készen, mert - ahogy fogalmazott - "szép, új és okos rakétákat" küld Szíriába. Ma már azt írta, "lehet, hogy nagyon hamar, de az is lehet, hogy egyáltalán nem hamarosan" támadják meg Szíriát.

Trump: „Jönnek a rakéták”

Donald Trump az interneten üzente meg Moszkvának, hogy készüljenek fel az amerikai válaszcsapásra Szíriában. Moszkva ugyanis azzal fenyegetőzött, hogy le fogják lőni a szír kormánycsapatokat támadó amerikai rakétákat.

Megint Izrael csaphatott le

Rakétacsapások értek egy katonai repteret Szíriában. Damaszkusz és az oroszok szerint Izrael hajtotta végre a támadást, amelyben 14-en meghaltak.

Izrael bombázott Szíriában

Izrael elismerte, hogy ők bombáztak le egy épülő atomreaktort Szíriában 11 évvel ezelőtt. Bár sokan sejtették, sőt, az amerikaiak már előre tudtak a tervről, Tel Aviv mindeddig tagadta, hogy köze lenne a légicsapáshoz. Az, hogy most elismerték, üzenet a hasonló beruházásokat tervező térségbeli országoknak.

 

Háborúból mentették ki az oroszlánokat

Megérkezett Dél-Afrikába az a két oroszlán, amelyeket egy szíriai és egy iraki állatkertből mentettek ki a háború elől. Az állatvédő szervezetek próbálnak minden állatot biztonságba helyezni a háborús övezetekből, ahol nem csak a bombáktól kell tartaniuk. Van, hogy az éhező emberek megeszik az állatokat.

Mészárszék, nem háború

Szavakkal már nem lehet leírni azt a poklot, amit a szíriai civileknek kell átélniük - állítja az ENSZ gyerekjogi szervezete, az UNICEF, amely ennek érzékeltetésére üres közleményt adott ki a háborús helyzetről.

Szíriában mindenki lő mindenkire

Franciaország is beszállhat a szíriai polgárháborúba, ahol jelenleg - a teljesség igénye nélkül - az amerikaiak a kormányerőket, az oroszok a lázadókat, Izrael az irániakat, a törökök pedig a kurdokat bombázzák. Az egyre több szereplős háborúban követhetetlenné váltak a frontok, lassan már mindenki lő mindenkire.

Már Izrael is bombázza Szíriát

Izrael katonai célpontokat bombázott Szíriában, miután egy iráni drón behatolt az izraeli légtérbe. A szíriai légvédelem egy izraeli vadászgépet lelőtt. Ezzel egy időben az ország északi részén a kurdok kilőttek egy őket támadó török helikoptert, a szír kormánycsapatok pedig Damaszkusz felkelők kezén lévő részét bombázták.

Halálra éheztetik a gyerekeket

Sokkoló képek kerültek nyilvánosságra a továbbra is tomboló szíriai polgárháborúból. Az orosz légierő által támogatott kormánycsapatok folyamatos bombázással és kiéheztetéssel próbálják megtörni Ghouta városának ellenállását. Közel félmillió civil, köztük legalább 200 ezer gyerek van kitéve az éhhalál veszélyének.

Új frontok Irakban és Szíriában

Bár az Iszlám Állam terroristáit már fővárosukból, Rakkából is kiűzték, térvesztésük nem jelenti a harcok végét Szíriában és Irakban. A visszaszorításukban oroszlánrészt vállaló kurdok megerősödése új frontvonalakat nyitott: Az iraki hadsereggel már nyílt háborúban állnak, Szíriában pedig a törökökkel kerülhetnek konfliktusba.

Terroristák kiskorú özvegyei

Előkerült Szíriában egy 15 éves amerikai lány. Azt állítja: apja kényszerítette arra, hogy vele együtt csatlakozzon az Iszlám Államhoz, és menjen hozzá a terrorszervezet egyik harcosához. Azt is mondta, hogy férje és apja meghalt, ő pedig várandós.

 

Szír börtönök: halál, rettegés, kínzás

Brutális kínzások, nemi erőszak, embertelen körülmények – már több mint 17 ezren haltak meg a szír kormány börtöneiben a véres polgárháború kezdete óta. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet megdöbbentő információi volt raboktól származnak, akik túlélték a bántalmazásokat. Szakértők szerint ez megmagyarázhatja, miért nem mernek elmenekülni a civilek az ostromlott Aleppóból.

Egy menekült fiú igaz története

Megmutatjuk egy szíriai fiú igaz történetét arról, hogyan omlott össze az élete, és miért hagyta el kényszerből a hazáját, amit soha nem tervezett. Tamer videóra vette nagyon nehéz útját. A nyersanyagból pedig egy magyar vágó készített filmet.

A teljes adást megnézheti az RTL Moston!

 

Terroristának akart állni két magyar férfi

Szíriába készült, és terroristának akart állni két magyar férfi Győrasszonyfáról. Egyéves nyomozás után most emeltek vádat ellenük. Az egyik végül nem utazott el, a másikat elfogták Törökországban, onnan hozták haza. Terrorcselekmény előkészületével vádolják őket, tíz évre is börtönbe kerülhetnek.

Sokkoló riport a gáztámadásról

Példátlanul brutális videót mutatott be a CNN amerikai hírcsatorna az április 4-én Szíriában történt vegyifegyver-támadás áldozatairól. A sokkoló képeken harci gáztól haldokló gyerekek látszódnak. A CNN szerint az volt a céljuk, hogy az emberek szembesüljenek a háború borzalmaival.

Már 72 halott a vegyi csapásban

Már hetven fölé emelkedett a keddi szíriai vegyifegyver-támadás áldozatainak száma. A halottak között több mint húsz gyerek is van. Az orosz védelmi minisztérium tagadja, hogy a Moszkva által támogatott szír kormány vegyifegyvert vetett volna be - szerintük a mérges gáz akkor szabadult fel, amikor a bombák eltalálták a felkelők lőszerraktárát.

Ideggázt vethettek be


szerző:
2017.04.04. 18:45
Ideggázt vethettek be

Legalább ötvennyolcan életüket vesztették és több százan megsebesültek egy vegyi támadásban Szíria észak-nyugati részén. Közöttük sok a gyerek. Egy helyi emberi jogi szervezet szerint a területet a szír kormányerők vagy az oroszok bombázhatták. Később találat ért egy kórházat is, ahol a vegyi anyagtól fulladókat kezelték.

Kiküldték az újságírót


szerző:
2016.12.16. 18:57
Kiküldték az újságírót

Szíria volt a fő témája az idei utolsó uniós csúcstalálkozónak. Az Európai Unió állam- és kormányfői elismerték a közösség többet is tehetett volna a konfliktus rendezéséért. Magyarország továbbra sem akar menekülteket más országoktól átvenni- erről a magyar miniszterelnök beszélt mai sajtótájékoztatóján. A rendezvényről egyébként elküldték a megszűnt Népszabadság brüsszeli tudósítóját. Halmai Katalin híradónknak elmondta: valószínűleg a kormányfő kabinettfőnökének döntése volt ez. Az újságírót később visszahívták, mert Orbán Viktor személyesen szeretett volna vele beszélni.

Európai ésszel felfoghatatlan dráma zajlik Aleppóban

„Mi békét szeretnénk, és ugyanúgy élni, mint bárki más. Nem akarunk több bombázást.”Így kérik az aleppói árva gyermekek a nemzetközi segélyszervezetek segítségét. A szüleik már meghaltak, akárcsak a legtöbb társuk.

Vége az Iszlám Államnak?


szerző:
2016.10.18. 17:45
Vége az Iszlám Államnak?

Az Iszlám Állam terrorszervezet utolsó mentsvárát bombázzák hétfő óta Irakban. A nyolcezerre becsült szélsőséges iszlamista fegyverest százezres nemzetközi hadsereg próbálja kiűzni. Várhatóan egymillió civilnek kell menekülnie. Több hónapig is tarthat a hadművelet? Mi lehet a hatása, következménye Moszul ostromának Szíriára és a világra?

RTLII: Szétbombázták a szír tűzszünetet

Az orosz légierő bombázta le az ENSZ szíriai segélykonvoját - állítja Washington. A támadásban legalább 20 civil segítő meghalt, az ENSZ a fegyverszünet összeomlásával minden további segélyszállítmányt leállított. Moszkva szerint azonban a támadást földről hajtották végre a felkelők, a tűzszünetet pedig az Egyesült Államok szegte meg, amikor szombaton a szír kormányerőket bombázta.

Újabb milliók menekülnek a háború elől

Újabb hatalmas menekülthullám várható Irakból és Szíriából a Vöröskereszt jelentése szerint. A szüntelen harcok miatt millióknak kellett elhagynia lakhelyét, a menekülttáborok zsúfolásig megteltek. A szíriai Aleppót a kormányerők ostromolják orosz segítséggel. Moszult pedig, ahol több mint egymillió embert tart rémuralma alatt az Iszlám Állam, az iraki hadsereg kerítette be.

Pokemonokkal könyörögnek a szír gyerekek

Szír gyerekek tartanak maguk elé rajzolt pokemonokat. Az egyik lázadó hadsereg a nyugati pokémonőrületet kihasználva hívja fel a figyelmet az évek óta húzódó polgárháború védtelen áldozataira. A rajzokon angol és arab nyelvű felirattal könyörögnek a gyerekek, hogy mentsék meg őket. A szíriai polgárháborúban civil szervezetek szerint eddig csaknem 15 ezer gyermek vesztette életét.

Megrázó felvételek a menekülttáborról

Tavaly pont ezen a napon kerültek nyilvánosságra azok a felvételek, melyeket egy szír férfi készített: vérző szájú gyerek, eszméletlen, földön fekvő menekült, szabadságot követelő tömeg - sokkoló videókat tett közzé az egyik magyarországi menekülttáborból egy szír férfi. A fiatal fotós végigfilmezte az elmúlt hónapot, amíg Szíriából útnak indult és biciklivel Magyarországra jutott. A férfi azt írja a Facebook-oldalán, hogy szörnyű körülmények között vannak, több százan, nők, férfiak, gyerekek kénytelenek együtt aludni a hidegben.

Szorul a hurok az Iszlám Állam körül

Három fronton is szorongatják az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet. Irakban már területük felét elvesztették, Szíriában is visszaszorulóban vannak. Líbiában pedig legfontosabb észak-afrikai támaszpontjukat, Szirt kikötőjét foglalták vissza tőlük a kormányerők. A terroristák a területi veszteségekre civilek ellen végrehajtott öngyilkos merényletekkel válaszolnak. Meggyengülésüktől függetlenül azonban a szíriai polgárháború ugyanúgy folyik tovább, mint eddig.

Ufók lepték el Szíria egét? Megkérdeztünk egy szakértőt!

A legszkeptikusabbak akkor se hinnének az ufókban, ha kezet ráznának egy földönkívülivel. És persze vannak azok, akik minden az égbolton látszó furcsa foltban, fényben ufókat látnak. Ezúttal Szíria, Omán, Katar és Brazília fölött rögzítettek olyan felvételeket, amelyeken állítólag űrhajók vannak. Lássuk, mit mond egy szakértő!

Fókusz 2016-04-07


szerző:
2016.04.07. 17:25
Terrorfenyegetés: biztonságban vagyunk?

Amíg nincs a hírszerzők által is megerősített konkrétum a terroristák fenyegetőzése mögött, addig nincs értelme a szükségesnél nagyobb készültségnek sem. Ezt mondja a biztonságpolitikai szakértő. Arra utalt, hogy újra felmerült Magyarország, és Budapest, mint lehetséges célpont. Az amerikai CIA információiról a magyar kormány is csak a sajtóból értesült, hivatalosan nem keresték őket.

Nem tündérmesék. Ezzel a címmel készített rajzfilmsorozatot az ENSZ gyerekjogi szervezete, hogy felhívja figyelmet a szíriai háború miatt menekültté vált gyerekek sorsára. Az UNICEF azt szeretné, ha nem bélyegeznék meg ezeket a gyerekeket.

Palmüra: kisebb  pusztítás, mint várták

Megkezdi a világörökség részének tekintett ókori Palmüra rendbehozását a szíriai kormány, miután a várost orosz segítséggel vasárnap visszafoglalták az Iszlám Állam terrorszervezettől. Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO szerint a szélsőségesek jóval kevesebb kárt okoztak a műemlékekben, mint amire számítottak.

Szorongatják az Iszlám Államot

Több fronton indult egyidejű támadás az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Szíriában a kormányerők benyomultak Palmüra ókori romvárosába, Irakban pedig megindult legnagyobb városuk, Moszul ostroma. Amerikai kommandósok pedig tegnap egy rajtaütésben végeztek a szervezet második emberével.

Azonosították a merénylőket

Sikerült azonosítani a brüsszeli öngyilkos merénylőket, egy testvérpárt. Egyikük a reptéren, a másik pedig a metróban robbantotta fel magát. Az el-Bakraui fivéreket már ismerte a rendőrség, ők bújtatták a tavaly novemberi párizsi terrortámadások fő szervezőjét, a pénteken elfogott Salah Abdeslamot is. Harmadik, szökésben lévő társuk ellen hajtóvadászat indult.

Menekültügy: ideiglenes megoldás?

Az Európai Unió hivatalosan úgy gondolja, sikerülni fog megállítani a főleg Szíriából induló menekültáradatot a Törökországgal kötött megállapodás segítségével. Sikerül vagy nem, az egyezség egyelőre 72 ezer, jelenleg Törökországban élő menekült önkéntes uniós befogadására vonatkozik. A jobb híján létrejött egyezséget nem kevés politikai és jogi bírálat éri. És mindenütt kérdőjelek.

Kivonulnak az oroszok Szíriából

Kivonják az orosz csapatokat nagy részét Szíriából – jelentette be hétfőn Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök szerint a tűzszünet életbe lépésével a katonai beavatkozás elérte célját, Moszkva mostantól elsősorban a kormány és a lázadók közötti béketárgyalásokra akar koncentrálni, hogy minél hamarabb véget érhessen az öt éve tartó polgárháború. Az Iszlám Államot közben egyre kisebb területre szorítják vissza a szövetségesek, egy légicsapással sikerült egyik legfőbb katonai vezetőjükkel is végezni.

Tűzszünet Szíriában

Árgus szemekkel figyel az Egyesült Államok és Oroszország Szíriára, ahol szombattól érvényes a tűzszünet a kormányerők és a felkelők között. Ha a következő napokban tartják magukat a megállapodáshoz a felek, akkor március 7-én újraindulhatnak a béketárgyalások. Az öt éve tartó véres polgárháborúban több mint 250 ezren haltak meg, és legalább 11 millióan váltak földönfutóvá.

Napalmmal bombáznak az oroszok?

Gyerekeket bombáztak le napalmmal egy aleppói légitámadásban. A helyiek szerint orosz gépek támadták őket, legalább heten meghaltak és több mint ötvenen megsebesültek. A szíriai polgárháborúban nem ez volt az első napalmtámadás. Damaszkuszban gyerekek mentek az utcára tüntetni az öldöklés ellen.

Orbán Putyinnál: megépül Paks II

A Paksi Atomerőmű bővítése az évszázad üzlete. Erről beszélt Orbán Viktor Moszkvában, miután tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A magyar miniszterelnök szerint a nemzetközi bírálatok indokolatlanok és folytatódik a beruházás. Orbán Viktor dicsérte Oroszország szíriai politikáját is. Az ellenzéki pártok a Jobbik kivételével bírálták Orbán Viktort a moszkvai látogatása miatt.

Kórházakat bombáztak Szíriában

Sok ártatlan ember meghalt és került a romok alá, amikor két kórházat és egy iskolát is súlyos bombatámadás ért Szíria északi részén. A légicsapásokkal a szír kormányt támogató orosz erőket vádolják. A török hadsereg eközben kurd kézen lévő városokat bombázott, a térségből tízezrével menekülnek az emberek a háború elől.

SZÍRIA: Az óriási kráter helyén gyerekkórház állt

Sok civil meghalt és került a romok alá, amikor két kórházat és egy iskolát is súlyos bombatámadás ért Szíria északi részén. A támadást, amelyben sok gyerek is meghalt, a helyiek szerint az orosz légierő hajtotta végre.

Mintha nem lenne tűzszüneti megállapodás

Semmibe veszik a harcoló felek a szíriai tűzszünetről szóló nemzetközi megállapodást, amit pénteken fogadtak el Münchenben. A szír elnök bejelentette: tovább háborúzik, hogy az egész országot visszafoglalják csapatai. A Nyugaton is elfogadott lázadók ugyancsak közölték, hogy nem állnak le. Közben Müchenben felszólította a francia kormányfő az orosz miniszterelnököt, hogy Moszkva fejezze be a civilek bombázást. A válasz az volt: a Nyugat új hidegháborút szít.

Papíron már van fegyvernyugvás

Megállapodtak a nagyhatalmak a szíriai fegyvernyugvásról. A müncheni konferencia részvevői egyelőre óvatosan, de bizakodóan nyilatkoztak arról a tervről, amely a tényleges tűzszünethez vezethet. A nagyhatalmak azonnali humanitárius segélyszállítmányokról is döntöttek.

Újabb hatalmas menekülthullám

Tízezrek hagyják el újra Szíriát, mióta egyre hevesebbek a harcok a kormányerők és a felkelők között az ország északi részén. Az emberek a török határ felé menekülnek, ahol már elkezdtek új táborokat építeni a befogadásukra. A tömeg elsősorban az orosz bombázások elől menekül, amelyeknek rengeteg civil esett áldozatul az utóbbi időben. Figyelem, megrázó felvételek!

Dollármilliárdok a szírek megsegítésére

9 milliárd dollár. Ennyit akarnak összegyűjteni a szíriai menekültek megsegítésére Londonban. A donorkonferencián 60 ország vezetői vesznek részt. A pénzt - amelyből Németország egymaga 2,5 milliárd dollárnyi összeget ajánlott fel - elsősorban életmentő segélyekre, oktatásra és munkahelyteremtésre költenék a Szíriával szomszédos országokban, ahova több mint 4 és fél millióan menekültek.

A kurdok nem kaptak meghívót


szerző:
2016.01.30. 18:41
A kurdok nem kaptak meghívót

Az ellenzék is részt vesz a szíriai rendezésről kezdett tárgyalásokon Genfben. Az utolsó pillanatig kérdéses volt, hogy elutaznak-e képviselőik a svájci városba. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezetet eleve kizárták, mivel tömeggyilkosokkal senki nem akar tárgyalni. A kurdokat viszont meg sem hívták török követelésre, holott a szárazföldi csatákban eddig ők érték el a legnagyobb sikereket az Iszlám Állam ellen.

Földi pokol Szíriában


szerző:
2016.01.08. 18:50
Földi pokol Szíriában

Döbbenetes képek járták be a világot egy ostromlott városról, melynek csapdába esett lakói tömegesen halnak éhen. Már megették a kutyákat és a macskákat is, azóta a csont és bőr emberek füvet és leveleket esznek. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.

Betiltott bombákat használ az orosz hadsereg Szíriában

Az Amnesty International nevű civil szerint ezzel Moszkva háborús bűnöket követ el. A szervezet jelentése kitér arra is, hogy gyakran lakónegyedeket, kórházakat ér találat, az orosz akciók kezdete óta legkevesebb 200 civil halt meg.

Edward Norton is a szír tudósnak gyűjt

Edward Norton egy szíriai tudósnak gyűjt, aki két gyermekén kívül mindenét elvesztette a hazájában zajló háborúban. A világhírű amerikai színész felhívására két nap alatt 110 millió forintnak megfelelő összeg gyűlt össze. A szíriai férfi megrázó történetét milliók olovashatták a világhálón, és még az amerikai elnök is üzent neki.

Kiszivárgott az iszlám állam egyik titkos kézikönyve!

Kiszivárgott az Iszlám Állam belső kézikönyve. Egy az Iszlám Állam egyik üzletembere juttatta el Aymenn al-Tamimi kutatónak, aki az elmúlt évben azon dolgozott, hogy az eddig nyilvánosságra hozott dokumentumok segítségével a lehető legátfogóbb jelentést írja meg a terrorszervezetről. A dokumentumból kiderül, hogyan fektette le az állam alapjait a terrorcsoport Irakban és Szíriában, megismerhető belőle a komplett kormányzati szervek kialakítását, és egy önellátásra alapuló gazdasági program kidolgozását. A 24 oldalas dokumentumban kitérnek a külföldi kapcsolatokra, a propaganda működésére, a szabadidő szabályozására, és az olaj, a gáz, valamint a többi létfontosságú gazdasági ágazat központi felügyeletére. Erről kérjük most ki Dr. Dezső Tamás, régész-asszíriológus, ELTE BTK.
 

Fagyhalál fenyegeti őket


szerző:
2015.12.04. 18:55
Fagyhalál fenyegeti őket

Ezrek fagyhatnak halálra, százezrek élnek romos épületekben vagy fedél nélkül a téli hidegben, csaknem 5 millió embert szinte lehetetlen elérnie a segélyszervezeteknek a háború sújtotta Szíriában. A Nemzetközi Vöröskereszt figyelmeztetett: a helyzet már most katasztrofális és napról-napra romlik

Sok menekült tér vissza Szíriába

Ezrével térnek vissza a szíriai menekültek szülőföldjük azon területeire, ahonnan a kurd erők visszaszorították az Iszlám Államot. Az északi országrész mostanra viszonylag biztonságosnak mondható. Bár sok település romokban áll, mégis egyre többen választják a hazatérést ahelyett, hogy megkockáztassák az életveszélyes tengeri átkelést, vagy, hogy tovább nyomorogjanak egy menekülttáborban.

A kudarcok miatt válnak terroristává a fiatalok?

Több ezer család él szerte a világban, akinek azzal kell szembenézniük, hogy gyermekük Szíriába ment harcolni. Van, aki ennél is borzalmasabb híreket kap: a párizsi terroristák családtagjai még most is sokkos állapotban vannak, hiszen szeretteik ártatlan embereket mészároltak le.
 

Hogyan lesz valakiből hidegvérű gyilkos?

Több ezer család él szerte a világban, akinek azzal kell szembenézniük, hogy gyermekük Szíriába ment harcolni. Van, aki ennél is borzalmasabb híreket kap: a párizsi terroristák családtagjai még most is sokkos állapotban vannak, hiszen szeretteik ártatlan embereket mészároltak le.

Fokozódik a feszültség Moszkva és Ankara között

Legalább hét ember meghalt, amikor bombatámadás ért egy török segélyszállítmányt Szíria északi részén. Szakértők a rajtaütés mögött az orosz légierőt gyanítják, amely bombázójuk lelövése után megtorló akcióba kezdett a térségben. Moszkva sérelmezi, hogy a törökök nem kérnek bocsánatot az orosz gép lelövéséért, de Ankara erre nem hajlandó.

Oroszország nem hagyja válasz nélkül a támadást

Az egész világ most Oroszországra figyel. Úgy tűnik az oroszok nem hagyják válasz nélkül a kedden, Törökországban történt repülőgép szerencsétlenséget: jelentősen növeli a Szíriában harcoló egységek légvédelmét az orosz hadsereg az után, hogy Törökország kedden lelőtt egy Szu–24-es vadászbombázót. Egyúttal az orosz vezérkar szóvivője azt is bejelentette,hogy minden katonai kapcsolatot megszüntetnek Törökországgal. Emellett persze az ISIS sem tétlenkedik, újabb videót tettek közzé, amelyek többek között Magyarország zászlaja is feltűnik a 60 ország között, akik az Iszlám Állam elleni globális koalíciót alkotják. Aggódnunk kell? A jelenlegi helyzetről kérdeztük Feledy Botondot, külpolitikai szakértőt!

Egy kanadai pár lefújta az esküvőjét, hogy szír menekülteket segítsen a pénzből

A menyasszony és vőlegény azután döntött így, hogy szeptemberben látták a vízbe fulladt kisfiú, Aylan Kurdi fotóját, az európai menekültválság egyik legsokkolóbb, ikonikus képét, mely az egész világot bejárta. Úgy döntöttek, flancos esküvő helyett a hazájukban menedéket kereső szíreknek adják a pénzt.

Hol a legvalószínűbb egy következő merénylet?

Tunéziai terrortámadás, a Sínai-félsziget felett lezuhant orosz gép felrobbantása, és a párizsi Bataclanban történt szörnyű mészárlás. Sajnos már megszámolni is nehéz, hány borzalmas pusztítás, mészárlás és rémtett köthető az Iszlám Állam terrorszervezet nevéhez. Mikor lesz mindennek vége?

Európa a terror hálójában

Szakértőnk szerint tizenegy magyar harcos halt meg annak idején a damaszkuszi repülőtér körüli harcokban Aszad oldalán. Katonai szakértők mondják el, hogy kik, miért, és milyen feltételekkel állhatnak be az Iszlám Állam katonái közé. De vajon hány magyar csatlakozhatott már az Iszlám Állam terrorszervezetéhez?

Ilyen volt a párizsi tragédia a Fókusz szemével

A Fókusz a merényletsorozat másnapjától egészen ma reggelig Párizsban forgatott. Riporterünk, Hubai Antal azt mondja, ő sem tudta visszafogni a könnyeit, amikor az egyik merénylet helyszínén egy túlélő idézte fel a történteket, és soha nem érzett még olyasmit, amit akkor, amikor a halálra rémült párizsiak mellettük bújtak az asztalok alá.

Európában senki sincs biztonságban?

Ma hajnalban újra robbanások és lövések zaja rázta meg újra Párizs utcáit. A rendőrök intenzív tűzharc közben körbekerítettek egy lakást a párizsi St. Denis negyedben, ahol a pénteki merénylet kitervelőjét, Abdelhamid Abbaaoud-ot is sejtették. Az akció hajnal három órától, délig tartott,és az akcióban két ember meghalt, köztük egy nő, aki felrobbantotta magát.

Magyarország felkerülhet az ISIS térképére?

A hétvégi terrortámadások és az orosz gép tragédiája is intő jel volt az Európai országok vezetői számára: rendet kell tenni Szíriában! Folyamatosan záporoznak a különböző államfők nyilatkozatai és állásfoglalásai, mind a migráspolitikával kapcsolatban, mind pedig a terrorveszély elhárítását illetően. Nem könnyű tisztán látni, és ki tudja hol csapnak le ismét. Az Anonymous által indított online háború után internetes alapú, de a szó szoros értelmében halálos következményekkel járó kibertámadások végrehajtását tervezi az Iszlám Állam, mondta a BBC-nek a brit pénzügyminiszter. Az iszlamista terrorszervezet tagjai a légiforgalmi irányítást végző szervezetek és kórházak informatikai rendszerének feltörését tervezik. A rendszerek megbénítása vagy a bennük áramló információk átírása könnyen belátható módon tömeges halálesetekkel is járhat, pont úgy, mint egy robbantással végrehajtott terrortámadás. Sőt, a terroristáknak ebben az esetben még a helyszínre sem kell utazniuk. Vendégünk volt Dr. Gálik Zoltán, külpolitikai szakértő, egyetemi docens és Hirsch Gábor, információbiztonsági szakértő.

Visszaküldené harcolni a menekülteket Szíriába

Harcba küldené a szír menekülteket a lengyel külügyminiszter, aki a lengyel közszolgálati televízióban úgy fogalmazott: nem szabad hagyni, hogy a szírek kávézgassanak Berlinben, miközben európai katonák harcolnak az ő hazájukért a Közel-Keleten.

Az ISIS további merényletekkel fenyegeti Európát

Párizsban nem állt meg az élet: gyertyákkal és virágokkal rótták le kegyeletüket a gyászolók, Franciaország pedig már válaszolt is a kegyetlen megtorlásra! A francia légierő az eddigi leghevesebb támadást intézte az Iszlám Állam fővárosa, Rakka ellen.

Péntek 13-a, a párizsi terror napja

2015. november 13., péntek. Borzalmas vérengzés Párizsban, több mint 130-an meghaltak, sok százan megsebesültek. Valószínű sok embernek eszébe jutott, hogy vajon csupán véletlen-e, hogy egy ilyen, balszerencsésnek tartott napon történt a terrortámadás.

Molenbeek, az merénylők kerülete


szerző:
2015.11.16. 19:05
Molenbeek, az merénylők kerülete

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete lehet az európai terrorizmus irányító központja. Itt lehetett a párizsi merénylet főszervezőjének a bázisa is. A szegény negyedben lecsúszott, kilátástalan helyzetű arab fiatalok ezrei élnek, akiket az ISIS könnyedén tud beszervezni. Az itt élő iszlamista csoportokról régóta tudnak a hatóságokat, eddig mégsem tudták megállítani őket.

Hétfő este egy petárda okozott pánikot Párizsban

Mécseseken átgázoló, egymást lökdöső, sikítozó emberek. Hatalmas pánik tört ki tegnap este Párizsban egy nappal a szörnyű terrortámadás után. A Fókusz riportere, Hubai Antal a helyszínen, saját bőrén tapasztalta a félelmet, és a rémületet.

Az iszlám vezetők rettegésben tartják Európát

Dübörgő fegyverek, szélsőséges iszlám csoportok, és videó felvételek, amelyek napról napra sokkolják az egész világot. Idáig messziről és értetlenül figyeltük ezeket egészen péntek estig.

PÁRIZSI TERROR: Magyarok mesélnek a pénteki merényletről

Az ominózus éjszakán Ákos és barátnője, Nikolett az Eiffel torony tetején voltak, és csak a szirénázó autókra lettek figyelmesek.

Vajon véletlen, hogy péntek 13-án támadtak a dzsihádisták?

2015. november 13., péntek. Borzalmas vérengzés Párizsban, több mint 130-an meghaltak, sok százan megsebesültek. Valószínű sok embernek eszébe jutott, hogy vajon csupán véletlen-e, hogy egy ilyen, balszerencsésnek tartott napon történt a terrortámadás.

Molenbeek: az európai terrorizmus központja

Brüsszel Molenbeek nevű kerülete lehet az európai terrorizmus irányító központja, itt lehetett a párizsi merénylet főszervezőjének a bázisa is. A szegény negyedben lecsúszott, kilátástalan helyzetű arab fiatalok ezrei élnek, akiket az ISIS könnyedén tud beszervezni. Az itt élő iszlamista csoportokról régóta tudnak a hatóságok, eddig mégsem tudták megállítani őket.

Az iszlám vezetők félelemben tartják Európát

Dübörgő fegyverek, szélsőséges iszlám csoportok, és videó felvételek, amelyek napról napra sokkolják az egész világot. Idáig messziről és értetlenül figyeltük ezeket, egészen péntek estig.

Az orosz haditechnika rohamosan fejlődik

Szíria a bizonyíték, hogy az orosz haditechnikát egyáltalán nem kell leírni. Moszkva ismét képes arra, hogy a határain túl katonai jelenlétet állítson, és csapásokat mérjen. Szíriában feszített tempót diktálnak, 1 hónap alatt 1400 légi bevetést hajtottak végre.

Oroszország és a jövő háborúja

Szíria a bizonyíték, hogy az orosz haditechnikát egyáltalán nem kell leírni. Moszkva ismét képes arra, hogy a határain túl katonai jelenlétet állítson, és csapásokat mérjen. Szíriában feszített tempót diktálnak, 1 hónap alatt 1400 légi bevetést hajtottak végre.

Miért jönnek - egy törökországi menekülttáborban forgattunk

Tényleg milliók akarnak még Magyarország felé elindulni? Mi vethet véget a sosem látott menekülthullámnak? Riporterünk a válaszokért az egyik törökországi menekülttáborba utazott a szír határ mellé. Helyszíni tudósításunk az országból, ahová már két és fél millióan menekültek a háború elől, amelyben mindenki harcol mindenkivel.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való