KERESÉS search-close

albérlet

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "albérlet"

Olcsóbban lehet lakást bérelni

Olcsóbban juthatnak jobb minőségű albérletekhez a felsőoktatásba lépő diákok idén. A rekord nagyságú kínálat miatt ugyanis nem csak Budapesten, hanem a nagy egyetemi városokban is csökkentek az árak. A híradóknak nyilatkozó szakemberek szerint idén várhatóan sok leendő egyetemista bérel majd közösen lakást. Ez a költségek megosztása mellett a kockázat csökkentése miatt is hasznos lehet.

A fizetéshez képest hol kell a legtöbbet és hol a legkevesebbet fizetni albérletre Európában?

Egy újépítésű vagy felújított egyszobás lakás bérleti díja Budapesten átlagosan minimum 120-180 ezer forint között mozog, míg egy többszobás lakás minimum ára 250-300 ezer forint havonta. Az átlag jövedelem ma Magyarországon azonban csak nettó 275 ezer forint, Budapesten pedig 300 ezer forint. Egy átlagosan kereső ember egyszobás lakás esetén akár több, mint a fél fizetését költheti albérletre. Ez Európában egyáltalán nem így van.

Budapesten csökkent az albérletek ára

Csökkent 10 százalékkal, így most 150 ezer forint egy átlagos budapesti lakás havi bérleti díja - az Ingatlan.com adatai szerint. Az árak visszaesését a koronavírus-járvány indította el. Több nagyvárosban viszont stagnálnak a bérleti díjak, sőt Debrecenben 5 százalékkal még nőtt is a lakbér februárhoz képest. Az ország nagy részén azonban az egyetemisták a tavalyinál barátságosabb árakra számíthatnak a felvételi ponthatárok kihirdetése után.  

10 százalékkal csökkent a lakások bérleti díja Budapesten

Volt olyan lakástulajdonos, aki egyáltalán nem kért bérleti díjat a járvány idején a nehéz helyzetbe került bérlőjétől. 70 százalékuk pedig csökkentette a díjat. Ez derül ki az ingatlan.com felméréséből. A bérleti díjak Budapesten 10 százalékkal csökkentek, máshol is havi 10-20 ezer forinttal. A lakástulajdonosok csaknem fele arra számít, hogy a közeljövőben is csak ilyen, vagy még alacsonyabb áron tudja majd kiadni a lakását.

A bérlők jobban járhatnak

Szállodai apartmanokat adnak ki hosszabb távra, albérletként egyes hotelek. Így próbálják csökkenteni az elmaradó turisták miatti veszteséget. A hotelek albérletpiaci megjelenése, és az eddig rövidtávra kiadott lakások hosszútávú hasznosítása a bérlőknek kedvez az általunk kérdezett szakemberek szerint: a koronavírus megjelenése óta a fővárosban tíz százalékkal csökkentek az albérletárak, a kiadó lakások száma pedig jelentősen nőtt.

A karantén miatt kell elköltözniük?

Azonnali hatállyal felmondták volt férje és anyósa albérletét, miután a férfi hazajött Németországból és karanténba került. Ezt állította a Facebookon egy nő. A poszt szerint azért küldhették el őket, mert a tulajdonos is abban a házban lakik, melynek kapujára így kikerült a karantént jelző piros felirat. A család már elköltözött. A lakás tulajdonosa tagadja, hogy felmondott volna.

Sok család kényszerül döntésre: albérletet, rezsit fizessenek, vagy ételt vegyenek

A legszegényebb családok tömegei fognak éhezni - ezt írják a civil szervezetek friss állásfoglalásukban. Szerintük, mivel egyre többen vesztik el a munkájukat, egyre többen kényszerülnek döntésre is: albérletet, rezsit fizessenek, vagy ételt vegyenek. Az általunk kérdezett alapítványoknál azt mondják, egyre többen kérnek segítséget olyanok is, akik eddig sosem.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való