KERESÉS search-close

balaton

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "balaton"

Felállították a Balaton karácsonyfáját Szigligeten

Felállították a Balaton karácsonyfáját Szigligeten, amit idén először közösen díszítettek fel a rendezvényre látogatók. A kellemes idő ellenére csak ketten vállalták, hogy beviszik az 5 fokos tóba a fát. A Balaton karácsonyfája január elsejéig, az újévi csobbanásig marad a helyén, amikor versenyfutást rendeznek érte.

Mezítlábas strandi futófesztivál volt Balatonlellén

Csaknem 1500-an futottak, részben a vízben.  Az egész hétvégén tartó futóversennyel a szervezők azt akarják megmutatni, hogy nem ér véget a balatoni szezon augusztus 20-án.

Kivették a szabályok alól

Kiemelt fejlesztési területté nyilvánították Keszthelyen a Balaton partja melletti sáv több részét is, így arra nem lesznek érvényesek a beépítésre vonatkozó korlátozások. Az ellenzék szerint a fideszes többségű önkormányzat azért döntött így, hogy az Orbán Viktorral jó kapcsolatot ápoló Mészáros Lőrinc, házakat építhessen a területre.

Balatoni kaland Kóbor Jánossal!

Kóbor János családja kíséretében vízre szállt a vitorlásával. A balatoni kalandot a Story Extra stábja kísérte végig kamrájával, ahol még a titkos kabinba is bekukkanthattunk.

Story Extra 2017-09-06


szerző:
2017.09.06. 16:50
Balatoni tandemtúra látássérültekkel

Tálos Mónika, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület alelnöke, Tóth Tamás, paralimpikon úszó bajnok és Magyar Csabáné Erzsébet, a túra egyik résztvevője volt Anna és Miki vendége a témával kapcsolatban. 

Fókusz 2017-07-26


szerző:
2017.07.26. 19:00

Fókusz 2017-07-25


szerző:
2017.07.25. 19:00

Story Extra 2017-07-18


szerző:
2017.07.18. 17:25

Fókusz 2017-07-13


szerző:
2017.07.13. 19:00

Fókusz 2017-07-07


szerző:
2017.07.07. 18:55
A legjobbak már célba értek az idei Kékszalagon!

Ugyan a leggyorsabb hajók már célba értek, a 49. Kékszalagnak még nincs vége! Természetesen mindig a katamaránok érnek a leghamarabb célba a vitorlásversenyen. Litkey Farkas pedig egyenesen a versenyről sietett hozzánk, hogy beszámoljon a tegnap elért sikerről!

Hogyan vezessünk nagy dugóban az M7-es autópályán?

Csörgő László vezetéstechnikai szakértő megosztotta velünk, hogy véleménye szerint miért szokott mindig óriási torlódás lenni az M7-es autópályán, és elárulta, hogy milyenn szabályokat érdemes követnie az autósoknak a Balatonról hazafelé jövet.

Fókusz 2017-07-06


szerző:
2017.07.06. 18:55

Fókusz 2017-07-05


szerző:
2017.07.05. 18:55

Story Extra 2017-07-05


szerző:
2017.07.05. 17:25
Festeticsék mandulás csókja nyert

Mandulás csók - ezt választották idén a Balaton fagyijának. Festetics György eredeti tortareceptje alapján készítették, amit egy antik receptkönyvben találtak meg és egy gyenesdiási fagylaltozóban kísérletezték ki.

Vitorlást vesz a honvédség

Balatoni vitorlásokat vásárolna a Magyar Honvédség a katonáknak. A hajozas.hu vette észre a közbeszerzési kiírást, amely szerint feltétel, hogy mahagóni beépítésű oldalfalai legyenek a négy fekvőhellyel rendelkező hajóknak. A Demokratikus Koalíció szerint a honvédségi vezetők luxusnyaralásaira költenek ahelyett, hogy a lepusztult honvédségi eszközöket cserélnék ki.

Megvált a nyaralójától Koós János

Koós János Füle településén álló, szeretett hétvégi házát adta el tavaly nyáron – mondta el egy interjúban. Úgy fogalmazott, bár ugyan annyi munkája van, mint évtizedekkel ezelőtt, 79 évesen már jobban megválogatja, mivel tölti az idejét.

Károkat okoznak a vadludak

Hatalmas károkat okoznak a nálunk telelő vadludak - állítják a dél-balatoni gazdálkodók. Azt mondják, ezen a télen a megszokottnál is nagyobb a kár a búza és a repce földeken. A Madártani Egyesület ezt a tartós hideggel magyarázza, mert a befagyott Balaton partján nem találtak maguknak élelmet a ludak. Lúdkárra pedig nincs kártérítés.

JEGES LÁTVÁNY: kisfilm a Balatonról

Egyre népszerűbb az a kisfilm az interneten, amit győri fiatalok készítettek és tettek közzé. A befagyott Balatont bemutató rövidfilmen egy korcsolyázó lányt követhetünk szemből, oldalról és drónos felvételről felülről is.

Drágul a Balaton


szerző:
2017.01.29. 18:20
Drágul a Balaton

A legtöbb településen a szállások után fizetendő idegenforgalmi adó lett magasabb, de van ahol inkább a strandbelépő, vagy a parkolás díját emelik. Az önkormányzatok azért döntöttek így, mert idén már csak a korábbi támogatási összeg felét kapják az idegenforgalmi adó után. A Balatoni Szövetség tiltakozott a megszorítás ellen, de a kormány szerint az utóbbi időben túl sok feladatot vettek át a településektől, amit valamiből fedezni kell. 

Több ezren a Balaton-átcsúszáson

Több ezer ember csúszta át a befagyott Balatont Badacsony és Fonyód között. A túrát expedíciónak nevezték, amit a szervezők szerintük csak kötelekkel, mentőmellénnyel és síbottal volt biztonságos megtenni. A többség viszont inkább bulinak fogta fel az átkelést. A kalandot végül mindenki megúszta nagyobb baleset nélkül.

ÁTCSÚSZÁS: Balatoni flashmob a jégen

Több ezer ember csúszta át a befagyott Balatont Badacsony és Fonyód között. Voltak, akik hokiütővel és jégkoronggal indultak Fonyód felé, mások kutyájukat vagy kisgyereküket vitték magukkal az 5 és fél kilométeres távra.

11 kilométer séta a jégen

Kedvtelésből átsétáltak a befagyott Balatonon. Egy kisebb csoport hétvégén indult Siófokról egy tapasztalt vezetővel. 11 kilométer gyaloglás után, három és fél órával később értek partot Alsóörsnél. A veszélyes túrát vezető férfi maga is azt mondja, senki ne próbálja utánuk csinálni a mutatványt. A vízimentők és a rendőrök szerint is kizárólag a part mentén szabad a jégre merészkedni, ahol sekély a víz.

ÁTKELÉS A BALATONON: Szigorú szabályok vannak!

Miklós Tibor elmesélte, mit láttak a Balaton közepén, mikor társaival együtt, gyalogosan mentek át Siófokról Alsóörsre. Elmondta azt is – bár még sosem járt a sarkvidéken – valahogy így képzeli el...

Gyalogszerrel át a Balatonon!


szerző:
2017.01.25. 12:55
Gyalogszerrel át a Balatonon!

Orbán Kinga barátaival 3 és fél óra alatt 11 km-t megtéve sétált át a Balaton jegén Siófokról Alsóörsre. Természetesen nem egyedül, és megfelelő biztosítással indult útnak. Az akció így sem volt veszélytelen, a szakemberek senkinek sem ajánlják, hogy utánozza őket!

Varázslatos jégkörhinta a Balatonnál

Nem mindennapi kalandban lehetett részük azoknak a korcsolyázóknak, akik a hétvégén Balatonlellén jártak. A magyar tengert a hideg időjárás miatt nagyjából harminc centiméteres jégtakaró fedi, ezt használták ki azok, akik egy hatalmas jégkörhintát gyártottak távol a parttól. Egy nagy kerek forgó tömböt vágtak ki a jégből, amelyre többen is rámerészkedtek. A jégkörhinta nem csak a földről, de felülről is csodálatos látványt nyújt.

Az első balatoni jégpálya

Megnyílt az idei tél első balatoni jégpályája. Siófokon egy 200-szor 400 méteres területet jelölt ki az önkormányzat, ahol biztonságos körülmények között korcsolyázhatnak, csúszkálhatnak az emberek. A jég ott 16 centi vastag, ami akár ezer embert is elbír. A tó más részein azonban egyáltalán nem biztos, hogy ekkorára hízott a jég, ezért a rendőrök továbbra is azt tanácsolják, hogy csak a kijelölt helyeken menjenek a jégre a sportolni vágyók.

Story Extra 2017-01-09


szerző:
2017.01.09. 17:25
Jéghegyek a Balatonon

A tél nemcsak hideg, hanem szép is: csodálatos, több emelet magas jégcsapok lógnak a lillafüredi vízesésnél, ezzel a turisták egyik kedvelt fényképezkedő helye lett. A Balaton déli partján a kisebb jéghegyekben lehet gyönyörködni, ezeket az elmúlt napokban az olykor viharos északi szél emelte.

Nemcsak gyönyörű, veszélyes is

Gyönyörű és veszélyes: különleges látványban lehet része annak, aki a hideg idő ellenére elutazik a Balatonhoz. A tó nagy része befagyott, az erős szél miatt viszont kisebb darabokra törtek a jégtáblák és ezek feltorlódtak. A jégen korcsolyázni a szélcsendes részeken sem biztonságos. Hiába tükör sima a felület, nem elég vastag.

VIGYÁZAT: gyönyörű, de veszélyes!

Veszélyes a Balaton jege, mert összetörte a nagy szél. Aligha bír el egy kacsánál nagyobb súlyt…

Újévi csobbanás a fagyos vízben

Több mint 300-an gázoltak bele a Balatonba Szigligetnél az úgynevezett Újévi Csobbanás nevű rendezvényen. Többen jelmezzel, vagy vicces fürdőruhával készültek a téli fürdőzésre. De nemcsak itt, hanem a Baranya megyei Orfűn is így köszöntötték az új évet. A víz hőmérséklete mindenhol nulla fok körüli volt.

Felismerték magukat a klipben

Nem tudták, hogy egy videoklipben szerepelnek, most felismerte magát a kisfilmben egy budapesti család! A Humbugs együttes Balatonról szóló klipjében nyolc milliméteres filmfelvételek vannak: a csapat pedig felhívást tett közzé. Azt akarták, hogy jelentkezzenek azok, akik a filmkockákon láthatók. A Magyar család egy reklámújságban vette észre a fotót és rögtön rájöttek: ők vannak rajta. A klipben szereplők és a zenekar tagjai a Híradó kamerája előtt találkoztak először.

Öt centiméterrel nő a vízszint

Attól félnek a Balaton dél-nyugati medencéjénél élők, hogy elöntheti őket a tó vize. A vízügy ugyanis próba jelleggel 5 centivel emelte az átlag vízszintet. Annak ellenére, hogy az elmúlt években a Balaton ezen a szakaszon többször is elárasztotta a part menti házakat. A vízügy szerint az áradásnál nagyobb veszélyt jelent a kiszáradás, ezért döntöttek így.

Nincs balatoni hal a Balatonnál

Ragaszkodnának a balatoni halhoz a vendégek, ha lenne. Ezt állítja a Balatoni Szövetség. Három éve teljesen megtiltották a halászatot a Balatonnál. Azóta csak horgászok foghatnak ki halat a tóból, de kizárólag saját felhasználásra, vagyis az éttermek teljesen balatoni hal nélkül maradtak. Ezen akar változtatni a Balatoni Szövetség, javaslataikkal a kormányhoz fordultak.

Több mint 4 ezer emberen segítettek

A nyáron több mint 4 ezer embert kellett ellátniuk a vízimentőknek a balatoni strandokon. A legtöbb baleset a vízibiciklizőkkel történt. Sokan ugyanis a sekély vízbe ugranak róla fejest, vagy épp a mély vízbe ugranak úgy, hogy nem tudnak úszni. Habár hivatalosan ma már ősz van, mégis sokan voltak a Balatonon, kihasználták a strandidőt.

Jó idővel búcsúzik a szeszélyes nyár

A szeszélyes nyár végén jó időt kaptunk ajándékba az utolsó augusztusi hétvégére. A nagy meleg pedig még javíthat a statisztikán, mert összességében nem volt kedvező a nyár sem a Balatonnál, sem a budapesti standokon. A fővárosban a tavalyihoz képest 25 százalékkal kevesebben strandoltak. A vendéglátók most a szeptemberi jó időben bíznak.

Tönkretette a szezont a munkaerőhiány

Tönkretette a szezont a krónikus munkaerőhiány a Balatonnál. Ezt mondják a vendéglátósok, akik legalább 10-15 százalékos bevételkiesésről beszélnek a múlt nyárhoz képest. Az időjárás is rosszabb volt, de szerintük a legnagyobb gondot az okozta, hogy nem találtak szakképzett és tapasztalt munkaerőt. A kormány őszre intézkedéscsomagot ígér a munkaerőhiány kezelésére.

Gyenge volt a balatoni strandszezon

Az utóbbi évek egyik leggyengébb strandszezonját zárta idén a Balaton. Gyakran volt rossz idő, ezért csak ritkán lehetett fürdeni. A következő héten pedig a legtöbben az iskolakezdésre készülnek, ezért ilyenkor szinte kiürülnek a nyaralóhelyek.

Vakok tandemben a Balaton körül

Vakok és gyengén látók bicikliznek a Balaton körül, idén hatodik alkalommal rendezte meg a túrát a Mozdulj! Közhasznú Egyesület. A látássérültek látó segítőkkel együtt tandemben kerülik meg a tavat.

Jégesővel söpört végig a vihar

Ausztria felől érkezett, jégesővel verte Körmend környékét, pillanatok alatt véget vetett a strandolásnak a Balatonnál, aztán pusztított az Alföldön is. Vihar söpört végig az országon hétfőn délután. Volt, ahol felhőszakadás volt, máshol csak hatalmas szél, de több helyen dió nagyságú jég esett. A katasztrófavédelmet több tucatszor riasztották országszerte az ítéletidő miatt. Jellemzően fákat csavart ki a hatalmas szél, és elöntött pincéket kellett szivattyúzniuk a tűzoltóknak.

Fókusz 2016-08-15


szerző:
2016.08.15. 18:55

Story Extra 2016-08-09


szerző:
2016.08.09. 17:25

Fókusz 2016-08-08


szerző:
2016.08.08. 18:55
CEDRIC MCMILLAN: Az amerikai testépítő, aki töri a magyar nyelvet

A siófoki plázs néhány napra Muscle Beach-é változott, azaz a strandot testépítők lepték el. Az érdeklődők nem csak versenyeztek, de gyúrtak is. Cedric „The one” McMillan az Egyesült Államokból érkezett a versenyre, de nem csak izmait, hanem magyar nyelvtudását is megmutatta.

Balatoni nyár: aki csak tehette, strandra ment

Rengetegen próbáltak a vasárnapi meleg elől a Balatonra menekülni. Tömeg volt Keszthelyen. Akik mostanra időzítették a nyaralásukat, örülhettek, volt, ahol 32 fokot mértek. Vasárnap este viszont érkezik egy hidegfront, felhőszakadás és jégeső is várható, de keddtől újra melegszik majd az idő, és a hét második felében megint strandidő lesz.

Elrontotta a nyári szezont a sok eső

A katasztrofális időjárás miatt a vártál rosszabb lett a strandszezon első fele a Balatonnál. A viharos szélben és esőben hétvégénként alig volt turista a parton. A büfések és a strandok üzemeltetői szerint már csak az mentheti meg a szezont, ha július végén és augusztusban tartósan napos idő lesz.

Egyhavi eső esett egy nap alatt

Annyi eső esett az elmúlt 24 órában, mint máskor egy hónap alatt szokott. Bosszankodnak a nyaralók a Balatonnál, hiszen még sétálni sem lehet a szeles, esős időben. Volt, ahol alig 15 fok volt. A csapadékos időnek pedig még nincs vége, napsütés inkább csak a jövő héten lesz.

Bikiniben az Éjjel-Nappal Budapest szereplői

Három évvel ezelőtt a Fókusz stábja meglátogatta a népszerű sorozat gyönyörű lányait. Kipróbálták, hogy milyen izzadni a Balatonon, avagy lazítani a Velencei tavon. Természetesen a bikinimustra sem maradhatott el.

Fókusz 2016-07-15


szerző:
2016.07.15. 18:55
Pusztító viharral jött meg a lehűlés az országba

A pusztító vihar söpörte ki a kánikulát az országból. Volt, ahol 120 kilométeres óránkénti szelet is mértek. A Balatonon egy vitorlást is felborított az egyik lökés. Az EFOTT fesztivált a szakadó eső és a jég szakította félbe. A tűzoltókat több mint 400-szor riasztották reggelig. A brutális vihar legdurvább felvételeit is megmutatjuk.

Vitorlást vágott a parthoz a balatoni vihar

A Balatonhoz 100-120 kilométeres széllel érkezett meg a vihar. A Kékszalag tókerülő versenyre készülő hajók közül több már a kikötőben megrongálódott. Balatonfüreden egy borfesztivál pavilonjait verte szét a vihar, egész éjszaka a romokat takarították a szervezők. A Velencei tónál az EFOTT fesztivált kellett félbe szakítani este, akkora vihar csapott le a környékre.

Nyári Dia: „sellő múltam van”

Tavaly nyáron, ezen az napot az RTL Klub reggeli műsorában a Barátok közt Hannája volt az egyik vendég. A fiatal lány elárulta, egy igen nagy kihívás elé fog nézni, persze nem egyedül, apukájával. Dia mesélt a múltjáról, a szinkronúszásról, és még a családjáról is. Kedves kis történet keveredett ki az egészből.

Story Extra 2016-07-12


szerző:
2016.07.12. 17:25
Jövőre újra, ugyanitt: Zamárdi

A Sound záró riportban azokat a különleges pillanatokat szedtük össze, amelyek miatt évről évre többen mennek el Zamárdiba, és pumpálnak napokon át. Köztük egy nyugdíjas házaspár is, akik kívülről fújják a legújabb DJ-k zenéjét is. És persze a bikinis lányok és a csupa izom srácok, akik szinte minden buli előtt bedurrantották a bicepszeket.

Fókusz 2016-07-11


szerző:
2016.07.11. 18:55
BALATON SOUND: Ha hiányzik az életedből

A 10. Balaton Soundot meglepetés partik sorával ünnepelték idén a fesztiválon. Ezektől tényleg mindenki szája tátva maradt. A többezer világító lufira, és lézer showra valószínűleg még sokáig emlékezni fognak, aki szeretne picit nosztalgiázni a nyár egyik legnagyobb bulijáról, annak itt ez a videó.

Fókusz 2016-07-08


szerző:
2016.07.08. 18:55
Panorámás nyaralót építtet Matolcsy fia

Panorámás balatoni nyaralót épít Matolcsy György fiának megbízásából az a cég, amely a jegybanki alapítványoknak is dolgozik. Az ügyről a Népszabadság írt. A céget egy olyan vállalkozás hozta létre, amelyben korábban tulajdonos volt Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás is. Az Együtt szerint ebből is látszik, hogy rokonainak juttat közpénzt Matolcsy György. Az alapítványok szerint kizárólag szakmai alapon bízták meg a céget az ingatlanfejlesztésekkel.

Tóth testvérek: Ilyenek az igazi balatoni lányok!

Az X- Faktor mentora, Tóth Gabi és testvére Vera Tapolcáról származnak, így természetes, hogy amikor van egy kis szabadidejük a nyáron, akkor azt a Balaton északi partján töltik. A lányok felsétáltak a Tihanyi Bencés Apátsághoz, majd a délutánt Zamárdi strandján töltötték egy vízibiciklin.

Balaton Sound: a buli megállíthatatlan Zamárdiban

Két napja hangos a Balaton. A Balaton Sound speciális helyszíne többet nyújt, mint puszta fesztivál. A magyar tenger megfelelő helyszín arra, hogy kipihenje magát a megfáradt fesztiválozó. Kíváncsiak voltunk arra, hogy miért választották a Balaton Soundot azok a fesztivál arcok, akikből Zamárdiban sem volt hiány. Hisz naponta több ezren nyomják a bulit hajnalig.

 

Vízparti buli, szép lányok, sztárfellépők: Balaton Sound

Rendkívül szimpatikus gesztus, hogy a Balaton legnagyobb fesztiváljának leghíresebb fellépője, Macklemore szerda este magyar nemzeti mezben robbant be a nagy színpadra.

Antal Timinél is tombol a nyár!

Szlovákiában majd a Balaton északi partján, Keszthelyen pihent az X-Faktorban megismert énekesnő. A nagyvárosi nyüzsgéshez képest nyugodt harmóniát árasztó környezet jó hatással volt Timire. Instagram képei mindegyikén egy közös pont van, a szétáradó mosolya.

Nyolcezren úszták át a Balatont

Volt, akinek egy óra sem kellett, hogy átússza a Balatont. Ezúttal ideális volt az időjárás, szél sem zavarta azokat, akik vállalták, hogy nekivágnak a több mint 5 kilométeres távnak Révfülöp és Balatonboglár között. Több mint 8 ezren álltak rajthoz. A nagy többség már nem először, volt, aki már a 20. alkalommal.

300 önkéntes segít a Balatonnál

Mától 300 önkéntes is segít a Balatonnál az elsősegélynyújtásban. Emellett a Vöröskereszt egy különleges étlapot állított össze, amiben hét lépésben mutatják be a segítségnyújtás lépéseit. Azt mondják, azért tették ki a speciális étlapot 33 vendéglátóhelyre, mert csak az emberek 10 százaléka tudja, hogy mit kell tenni vészhelyzetben.

Strandok kutyásoknak a Balatonon

Az idei szezontól néhány strandon kutyák és gazdáik együtt hűsíthetik magukat a Balatonban. Kutyafürdető nyílt Fonyódon és Balatonbogláron. A kiemelt üdülőövezetekben már régóta gondot jelentett, hogy a nyaralók nem tudták levinni a partra a kedvenceiket, ezért jelöltek ki partszakaszokat.

Három mentőhelikoptert is riasztottak

Megállás nélkül dolgoztak a mentők vasárnap a Balaton környékén, egymás után történtek a balesetek. Többen életveszélyesen megsérültek, ezért három mentőhelikopterre is szükség volt Veszprém megyében. Még hétfőn délelőtt is sokszor riasztották őket az országban. Az elmúlt napok hősége után sok helyen több mint 10 fokot esett vissza a hőmérséklet. A hidegfrontban pedig nő a reakcióidő.

Szokatlan ételekkel ütnék ki a hekket

Vízikutya, harcsakrumpli és lepény. Egyre több az olyan étterem és büfé a Balaton parton, ahol nem a megszokott ételeket kínálják. A vendéglátók szerint erre egyre nagyobb az igény. A legjobb szállodákat és vendéglátóhelyeket összefogó Balatoni Kör célja, hogy az új gasztro trendeket meghonosítsák a Balatonon.

Balatoni luxusnyaralót vett Polt Péter

A Balaton partján vett luxusnyaralót Polt Péter legfőbb ügyész, derítette ki a Népszabadság. Úgy számolnak, 70 millióba kerülhetett a lakás. A legfőbb ügyész annyit közölt a lappal, hogy ennél lényegesen kevesebbet fizetett az ingatlanért, de hogy mennyit, azt nem árulta el. Polt Péter Híradónknak nem nyilatkozott. Az MSZP elnöke arra emlékeztetett, hogy a legfőbb ügyész felesége 5 milliós fizetésért dolgozik az MNB-ben, amelynek az alapítványi költései miatt nem indít nyomozást az ügyészség.

Harmadszor is kifogták a kapitális tükörpontyot

Megvizsgálták, teljesen egészséges a matuzsálem korú hal, ezért újra visszakerült a vízbe, így most akár megint kifoghatja valaki, ezért pedig már jutalom is jár. Kiszámíthatatlan, hogy hol bukkan fel, pénteken Balatonszemesnél emelték ki a vízből, egy héttel előtte pedig Ábrahámhegynél akadt horogra.

Story Extra 2016-06-03


szerző:
2016.06.03. 17:25
Mi lesz veled balatoni vendéglátás?

Hiába lenne munka a Balatonnál, nincs munkaerő. Vagy, ha akad is, az meg nem megfelelő. Ausztria elszipkázza a magyar fiatalokat a nyárra, de akkor ki süti majd a lángost és a palacsintát? Csak a fizetés miatt mennek el, vagy ott jobban megbecsülik a magyar alkalmazottakat?

Fókusz 2016-06-02


szerző:
2016.06.02. 18:55

Fókusz 2016-06-01


szerző:
2016.06.01. 18:55
Körbefutották a Balatont

Nem csak a 220 kilométeres táv, hanem a nagy meleg is próbára tette mindazokat, akik körbe futották, vagy tekerték a Balatont. Minden korábbinál többen vállalkoztak az elképesztő feladatra: több mint 7500-an indultak az Ultrabalatonon. A leggyorsabb futónak 23 óra sem kellett a 220 kilométer megtételéhez.

Folytatódik a nyári meleg

30 fok, napsütés. Az első nyárias hétvége első napján sokan voltak a strandokon és a Balatonnál is. A tó még csak 20 fokos, de már volt, aki bemerészkedett a vízbe. A szakemberek figyelmeztetnek már most erős az UV sugárzás, fontos védekezni a napsugárzás ellen.

Kétszer is kifogták a kapitális pontyot

Még sohasem történt ilyen: két év különbséggel ugyanazt a kapitális pontyot fogta ki a Balatonból két horgász. Egyikük még 2014-ben, Balatonberénynél, a másik pedig a napokban, Ábrahámhegynél akasztotta horogra a hatalmas, 19 kg-os tükörpontyot. És a hal kapott még egy esélyt: akár harmadszor is kifoghatják, mert újra visszaengedték a Balatonba.

Tele voltak a strandok

Végre itt a jó idő! Rengetegen voltak vasárnap a strandokon, csak a budapesti Dagály Fürdőben kétezren fürödtek. A Balatonba még csak páran merészkedtek be, mert bár a nap szikrázóan sütött és 28 fok volt, a víz még alig 18 fokos. A vendéglősök még nem elégedettek a forgalommal, várják az igazi strandszezont.

Ütötte-verte a közmunkásokat: két év börtön

Baseballütővel és gázpisztollyal támadt négy közmunkásra az a banda, melynek egyik tagját a verekedés miatt két év felfüggesztett börtönre ítélték. A támadás 2014-ben történt a Heves megyei Balaton községben. A közmunkások közül ketten súlyos, ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. A támadók símaszkot viseltek, a most elítélt férfit ennek ellenére felismerték, a többieket még mindig keresik.

Tőből szakította ki a fákat a szél

Autókra és villanyvezetékekre zuhant fák, leszakított ponyvák. Országszerte pusztított a viharos szél, a tűzoltóknak több száz káresethez kellett kivonulniuk. A hatalmas hullámok miatt a Balaton kilépett a medréből és a víz elöntötte a partot. A szél lehűlést is hozott. 24 óra alatt volt, ahol 14 fokkal csökkent a hőmérséklet. A meteorológusok szerint javulás a jövő hét végére várható.

ZORD: A Balaton kilépett a medréből

Országszerte tombolt a vihar: fújt a Balatonnál is, ami leginkább háborgó tengerre hasonlított. A mederből kicsapó víz elöntötte a partot. A tavon a viharos széllökések miatt a hajóközlekedést is leállították. 24 óra alatt volt, ahol 14 fokkal csökkent a hőmérséklet.

Újraindult a hajózási szezon a Balatonon

Nyuszisimogató, lufihajtogatás és arcfestés volt a Balaton vizén, ünnepi hangulatban kezdődött ma a hajózási szezon. Ahogy 170 éve mindig, most is nagyszombaton indultak az első menetrendszerinti járatok a Balatonon.
 

Utcákat, játszótereket, nyaralókat árasztott el a Balaton

Kiöntött a Balaton. Utcákat, játszótereket, parti sétányokat, strandokat és nyaralók udvarát árasztotta el a víz a déli part több településen. Az erős szél fújta ki a vizet a mederből, Balatonfenyvesen tízmilliós a kár. A polgármester szerint lehetett erre számítani, mert nagyon sok víz van a tóban. A felesleget hetek óta próbálják leengedni a Sió-csatornán, de folyamatos az utánpótlás. Az elmosott parti sétányokat legkésőbb Húsvétra szeretnék helyreállítani az érintett településeken.

Magyarország legjobb éttermei

Egy Michelin-csillagos étterem és egy Balaton parti vendéglő lett Magyarország két legjobb étterme. Az egyik leghíresebb étterem-kalauz versenyén a döntőbe jutott helyeket egy olasz sztárséf tesztelte, mindenhová inkognitóban ment, hogy ne ismerjék fel. Nikola Portinari szerint a magyar konyha sokat fejlődött az utóbbi években, de sok helyen még mindig változó az ételek színvonala és az éttermek sem tudják pontosan, hogy milyen stílusban akarják készíteni az ételeket.

Rengeteg esőt és havat hozott a március

Észak-Nyugaton a szél, a fővárosban az eső a Bakonyban pedig a hó okozott problémákat a közlekedésben. Változatos időjárással érkezett a március. Az ország egész területén zuhogott az eső, Budapesten egy autóbusz csúszott árokba, daruval emelték ki a tűzoltók. Győrben a szél ágakat szakított le, míg a Bakonyban havat kellett lapátolni a tavasz első napján. A Balatonon annyi eső esett, hogy a víz elöntötte a partot.

40 centivel is emelheti a vízszintet a szél

Folyamatosan eresztik le a Balaton vizét Siófoknál, mégis az elmúlt napokban 3 centivel nőtt a tó vízszintje. A déli part mélyebben fekvő településein már most tele vannak az árkok, ezért a helyiek attól tartanak, hogy a Balaton megint elönti a nyaralókat és az utcákat.

60 tonna pontyot telepítenek a Balatonba

Eddig halastavakban nevelkedtek, mostantól a Balaton az otthonuk. Elkezdődött a tavaszi haltelepítés, a héten hatvan tonna pontyot enged a tóba a Balatoni Halgazdálkodás. Ha nem pótolnák folyamatosan az állományt, valószínűleg kipusztulna a Balatonból a ponty, ugyanis a tóban alig tud szaporodni.

Amikor még két Németország volt


szerző:
2016.02.04. 19:05
Amikor még két Németország volt

A történelem és egy gigantikus fal vágta ketté Németországot, és vele együtt családok millióit. Sokan közülük nálunk, a Balatonnál találkoztak titokban, hogy az őket figyelő kémek észre ne vegyék őket. Aki még nem élt akkor, annak is érdemes visszarepülnie velünk az időben!

Biciklivel akart átkelni a jégen, beszakadt

Jó kalandnak tűnhetett, de kis híján tragédia lett belőle. Egy férfi, aki úgy tudjuk részeg volt, azt találta ki, hogy levágja az utat Tihany és Balatonfüred között. Ezért a jégen akarta áttolni a biciklijét. Előbb elcsent egy figyelmeztető táblát, aztán beszakadt alatta a jég. Szerencséjére a vízimentők gyorsan segítettek rajta, sőt a bicaját is kihozták a fagyos vízből. A parton viszont rendőrök várták.

Életveszélyessé vált a Balaton jege

Hétvégén még csak veszélyes volt, mostanra viszont életveszélyessé vált a Balaton jege. Egész nap fagypont fölött volt a hőmérséklet, és a jég erősen olvadni kezdett. Óriási víztócsák borítják a felszínt, és ez nagyjából az összes magyarországi tóra igaz.

Beszakadt a jég, telefonon hívott segítséget

Beszakadt a Balaton jege egy férfi alatt szombat este Siófokon. Korcsolyázni indult, de túl messzire merészkedett. A parttól 150 méterre volt, amikor megtörtént a baj. Az volt a szerencséje, hogy a telefonja nem merült el, így segítséget tudott hívni. A közeli apartmanház portáját tárcsázta, ahol épp egy nyugdíjas tűzoltó volt az éjszakás. Gondolkodás nélkül a segítségére sietett egy létrával és hívta a tűzoltókat is, akik perceken belül kiértek.

Ez volt a leghidegebb éjszaka


szerző:
2016.01.23. 18:20
Ez volt a leghidegebb éjszaka

Hatalmas jégtáblák vannak a Balatonon, a tó több helyen is befagyott a napok óta tartó mínuszok miatt. Az elmúlt éjszaka volt az idei télen a leghidegebb, a Nógrád megyében majdnem mínusz 20 fokot mértek.

Egyre vastagabb a jég a Balatonon

Sok helyen már biztonságos a vastagsága, de a minősége nagyon rossz, ezért valószínű, hogy hétvégére sem jelölnek ki jégpályákat a Balatonon. A keszthelyi strandon csütörtökön 10-12 centis jégvastagságot mértek, de van, ahol még mindig hullámzik a tó.

Fürdőgatyás kémek a Balatonon

Ha egy hatalom retteg a bukástól, akkor mindent tudni akar a polgárairól. Ellenőrizni akarja őket, tudni, hogy kivel, mikor és miért találkozik. Az egykori NDK, vagyis a Német Demokratikus Köztársaság élen járt ebben. Olyannyira, hogy a Balatonra külön brigádot telepített: felügyeljék a kelet-német nyaralókat.

Hétvégére befagyhat a Balaton

A hétvégére befagyhat a Balaton, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy sportolásra még biztosan nem lesz alkalmas a jég. Egyelőre 1-2 centi vastag jégtáblák úsznak a tavon, a legtöbb helyen pedig még hullámzik a víz.

LENYŰGÖZŐ: Felvételek a téli Balatonról

A fonyódi móló végén jéghegyet épít a hullámzás. A jégtábla összetörik a köveken, és a kisebb darabok egymásra csúsznak. A jég, ahol egyáltalán van, éppen csak a kacsákat bírja el. Alig 1-2 centi vastag, de a meteorológusok szerint erős lehűlés jön, így néhány nap múlva akár teljesen befagyhat a Balaton.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való