KERESÉS search-close

cukorbetegség

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "cukorbetegség"

FELHÁBORÍTÓ: Láza volt a krónikus betegnek, mégse rendelték el a tesztet!

Egy 45 éves férfi múlt hét csütörtökön jelezte a háziorvosának, hogy nincs jól. Néhány nappal később 40 fokos láza lett a cukorbetegséggel és magasvérnyomással küzdő férfinek, a háziorvos még ekkor sem rendelte a koronavírus-tesztet. Azóta a férfi elájult, majd a hatvani kórházba vitték, ahol pozitív lett a teszt eredménye. Hegedűs László nyilatkozott az RTL Híradónak, aki szerint sógorának mindkét tüdeje összeomlott.

Ezért szabadult meg csaknem 20 kilótól Varga Feri!

Varga Ferinél évekkel ezelőtt diagnosztizáltak 2-es típusú cukorbetegséget, ami gyökeresen megváltoztatta az életét. Életmódváltásának köszönhetően közel 20 kg-t fogyott, most pedig elindította saját főzőcsatornáját, hogy másoknak is segítsen.

Egyre több a cukorbeteg Magyarországon

A felnőtt diabétesszel élők száma 70%-kal emelkedett az utóbbi két évtizedben. A szakemberek szerint elsősorban azért, mert egészségtelenül étkezünk, keveset mozgunk, és sok stressz ér minket. Pedig a rendszeres testmozgással sokat tehetnénk azért, hogy megelőzzük a betegséget. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány már 15 éve ezért dolgozik, hogy erre felhívják a figyelmet.

ERŐS ANTÓNIA: Zokogott, amikor megtudta, hogy cukorbeteg

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 15 éve dolgozik azon, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy testmozgással és megfelő táplálkozássa sok esetben megelőzhető lenne a diabétesz. Erős Antónia, az alapítvány vezetője és alapítója mesélt arról, miket sikerült eddig elérniük.

Torta, cukor nélkül, nem csak cukorbetegeknek

Egyre több fiatal és gyerek lesz cukorbeteg. Nem csak az egyes, hanem a kettes típusú cukorbetegség is egyre fiatalabb korban alakul ki - ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó diabetológus. Pedig a kettes típusú cukorbetegséget egészséges életmóddal meg lehet előzni. Erre hívja fel a figyelmet az Egy Csepp Figyelem alapítvány, amely kilencedszer hirdette meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt.

ERŐS ANTÓNIA: Jó lenne, ha a cukor elhagyása nem csak egy 5 évig tartó trend lenne

Torta, cukor nélkül, nem csak cukorbetegeknek. Már kilencedik éve hirdeti meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy csepp figyelem alapítvány, hogy az augusztus 20-i ünnepen az ország tortája mellett a cukorbetegeknek és az egészséges édességre vágyóknak is legyen választásuk. Az idei versenyre 20 süteményt neveztek a cukrászok, némelyik egészen különleges alapanyagokból készült.

Mi az összefüggés a stressz és a cukorbetegség között?

A cukorbetegségnek komoly rizikófaktora lehet a stressz, ami további súlyos betegségekhez vezethet, ezért sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra és a tünetekre. Ebben a témában Dr. Kis János Tibor belgyógyász és diabetológus volt a segítségünkre.

Cukorbetegeket csapnak be az interneten Sváby András nevével, aki ezért feljelentést tett

Egy készítményt reklámoznak azzal, hogy az bárkit kigyógyít a betegségből. A hirdetéshez létező orvosok, intézmények és ismert emberek nevét és fotóját is felhasználják. Az egyik közülük Sváby András műsorvezető, aki ügyvédhez fordult. A Magyar Diabétesz Társaság elnöke azt mondta az RTL Híradónak: a cukorbetegség nem gyógyítható, és akár halálos is lehet, ha egy beteg elhagyja a gyógyszereit egy ilyen készítmény miatt.

SVÁBY ANDRÁS: „Sokkal többről szól, mint egy egyszerű átverés, ez a jövő bűncselekménye”

"Pár hónap folyamán még a legösszetettebb cukorbetegség eseteket is kigyógyítja.” Így reklámozzák a legújabb állítólagos csodaszert, mely diabéteszes betegeknek ígér teljes gyógyulást. A Dialine nevű készítmény hirdetéséhez orvosok és ismert emberek, például Sváby András műsorvezető nevét és arcát is felhasználták. Sváby azt mondta, a jelenkor egyik legnagyobb problémája a környezetszennyezés után a rengeteg álhír. Ráadásul az, hogy beteg embereket akarnak átverni, egyenesen aljasság. Nem ez az első eset, hogy az interneten reklámoznak hamis szereket, egy másik hirdetés azt ígérte, örökre megoldja a magas vérnyomás problémákat.

Erős Antónia a Cukorbetegség világnapján: hogyan kerüljük el a cukorbajt?

November 14-én van a Cukorbetegség Világnapja. 1991 óta világszerte ezen a napon igyekeznek felhívni a figyelmet arra, milyen veszélyeket hordoz a diabétesz és mennyire fontos időben felismerni és kezelni. Erről szól majd a vasárnapi, ingyenes családi Egy Csepp Világnap is. Hogy milyen programok várják a látogatókat, azt Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója mondta el a Reggeliben.

MEROVA: cukorbetegeknek és visszérbetegeknek segítenek applikációval

Évente több ezer lábat amputálnak Magyarországon, leggyakrabban cukorbetegség miatt. Rozsos doktorhoz visszérbetegek, cukorbetegek és érszűkületben is szenvedők járnak. Ő és két másik társa kifejlesztett egy ingyenes applikációt, ami segít megelőzni a különböző betegségek miatti lábamputációkat. A Merova app kórlap és diagnózis felállításában is segíti a betegeket.

Áttörést hozhat a cukorbetegeknek egy új felfedezés

Áttörést hozhat a cukorbetegség kezelésében egy norvég felfedezés. A kutatók arra jöttek rá, hogy a hasnyálmirigyben a szomszédos sejtek képesek átvenni az inzulint termelést azoktól sejtektől, amelyek nem működnek. Ez azt jelenti, hogy kezdeti segítséggel, de a szervezet képes lehet újra inzulint termelni. Az RTL Híradónak nyilatkozó diabetológus szerint, ez óriási eredmény lenne, de erre valószínűleg évtizedeket kell még várni.

Évente 40 ezer új cukorbeteget regisztrálnak

Még mindig csaknem 40 ezer új cukorbeteget regisztrálnak évente Magyarországon. Ma tartották az Egy Csepp Világnap nevű rendezvényt, a budapesti Millenárison. Egész nap ingyenes szűrővizsgálatokon, és tanácsadáson lehetett részt venni. A családi egészségnapot az idén 13 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezte.

EGY CSEPP FIGYELEM: Egyre többen ellenőriztetik vércukorszintjüket

Egy Csepp Világnap nevű rendezvényen ma a budapesti Millenárison egész nap ingyenes szűrővizsgálatokon, gyerekfoglalkozáson vagy tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők. A családi egészségnapot az idén 13 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány szervezte: Erős Antónia szerint az nagy eredmény, hogy az évek során egyre többen ellenőriztetik vércukorszintjüket.

FONTOSAK A SZŰRÉSEK! - Erős Antónia az Egy Csepp Világnapról

Az RTL népszerű híradósa több mint egy évtizede főszervezője az Egy Csepp Világnapnak alapítványa, az Egy Csepp Figyelem révén. Elmondta nekünk, miért tartja fontosnak, hogy minél több család részt vegyenek ezen a rendezvényen.

Az énekesnő a Fókusztól kért segítséget!

Hajni nem szeretett volna mást, mint élményt adni az embereknek, szervei azonban egymás után mondták fel a szolgálatot. Családtagjait, akikre számíthatott, szinte egymás után veszítette el, ideiglenes lakásából mennie kellett, és a barátok lehetőségei is elfogytak akkor már. Két évvel ezelőtt készült a gyönyörű hangú lánnyal a riport, melyben a nézőktől kért segítséget Hajni.

Az inzulinrezisztencia visszafordítható?

Dr. Gráf Balázs, gyógyszerész-szakértő beszélt arról, hogy több szűrőállomáson, az Alma Diabétesz Pontokon várják az embereket. Ezeken a helyeken vércukorszintet mérnek és személyes tanácsadást is nyújtanak.

Csaknem kétharmaddal nőtt a cukorbetegek száma

Dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke beszélt arról, milyen szövődményei lehetnek a diabétesznek és arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már rengeteg gyógyszer segíti a betegeket a kezelésben.

Hogyan diétázzunk cukorbetegként?

Mire érdemes leginkább figyelni, ha valaki diétába fog cukorbetegként? Dr. Hartmann Máté az Alma Gyógyszertárak gyógyszerész szakértője válaszol!

A terhességi cukorbetegségről szakmai szemmel

Csemer Boginál terhessége alatt cukorbetegséget diagnosztizáltak, de sikerült leküzdenie - Boggie tapasztalatai után dr. Hartmann Máté, az Alma Gyógyszertárak gyógyszerésze mondja el szakvéleményét!

Így küzdötte le Boggie terhességi cukorbetegségét!

Csemer Bogi kislánya, Lenke már több mint másfél éves! Terhessége alatt azonban cukorbetegséget diagnosztizáltak Boggie-nál, ami miatt sok tekintetben változtatnia kellett az életmódján - a részletekről ő mesélt nekünk!

Milyen szövődményei lehetnek a cukorbetegségnek?

A látásromlás a cukorbetegek számára is óriási fenyegetést jelenthet. Arról, hogy pontosan milyen fajtáit különböztethetjük meg és hogyan tudunk védekezni ellene Dr. Gráf Balázs, az Alma Gyógyszertárak gyógyszerész szakértője mesélt.

Így diétázz, ha cukorbeteg vagy!


szerző:
2018.08.23. 08:21
Így diétázz, ha cukorbeteg vagy!

Hogyan élhetünk teljes életet cukorbetegként? Ebben segített Dr. Gráf Balázs, az Alma Gyógyszertárak gyógyszerész szakértője.

Nyaralás cukorbetegként - mire figyeljünk?

Mire figyeljünk nyaraláskor, ha cukorbetegséggel küzdünk? Dr. Gráf Balázs, az Alma Gyógyszertárak gyógyszerész szakértője elárulja!

Mindent a cukorbetegségről - szakértői szemmel!

Dr. Gráf Balázs, az Alma Gyógyszertárak gyógyszerész szakértője bevezet minket a cukorbetegség felismerésének és kezelésének rejtelmeibe.

Kovács Áron nem véletlenül antialkoholista

Kovács Áron gyermekkora óta küzd a cukorbetegséggel - most elárulta, miben változtatta ez meg az életét.

A vércukormérés csak pár pillanat, de életeket ment!

Az elmúlt hét során közös együttműködést indítottunk el az Alma Gyógyszertárral - az elkövetkezendő hetekben kiemelten foglalkozunk a hazánkban is népbetegségnek számító cukorbetegséggel!

Mindent a cukorbetegségről!


szerző:
2018.08.10. 08:28
Mindent a cukorbetegségről!

Mit kell tudni a cukorbetegségről? Hogyan ismerhetjük fel időben? Mit tegyünk, ha már cukorbetegek vagyunk? Kérdéseinkre Dr. Gráf Balázs válaszol!

Cukorbetegséget okozhat a csecsemő helytelen táplálkozása

Akár cukorbetegséget is okozhat később, ha élete első ezer napjában helytelenül táplálnak egy csecsemőt. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok szövetsége a cukorbetegek világnapja alkalmából. Ebbe már a terhesség időszaka is beleszámít.

#HASZNOSTANÁCS: Mit egyen és mit ne a kismama és a kisgyerek?

Megkérdeztük a táplálkozási szakembert, mire kell nagyon odafigyelni a baba első éveiben, hogy később ne legyen túlsúlyos, esetleg cukorbeteg a gyerek.

Idén is kimaradt a tavasz

Nagyon megviselheti a szervezetet, hogy idén gyakorlatilag átmenet nélkül érkezett meg a nyár. A magas vérnyomásúakra, a szív, és cukorbetegekre komoly veszélyt jelenthet, hogy hirtelen emelkedett a hőmérséklet - mondta az RTL Híradónak nyilatkozó kardiológus.

Cukorbetegség: Tóth Vera szerint is fontos odafigyelni

Naponta 10 ember lábát kell amputálni Magyarországon a cukorbetegség miatt. Hazánkban jelenleg 772 ezer beteget tartanak számon, másfél év alatt 71 százalékkal nőtt a diabéteszesek száma. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2005-ben azzal a céllal jött létre, hogy minél több ember ismerje meg ezt a betegséget, és annak veszélyeit, és járjanak rendszeres szűrésekre. A diabéteszről beszélgettünk pont egy évvel ezelőtt.

Erős Antónia saját betegségéből merít erőt

25 évesen lett 1-es típusú cukorbeteg. Tudja jól, mivel jár a napi többszöri inzulinbeadás, az étkezésre való maximális odafigyelés. Tapasztalatát, ismertségét hasonló sorsú emberek támogatására használja. Vendégünk Erős Antónia!

Életet menthetnek a tetoválások


szerző:
2018.04.06. 08:46
Életet menthetnek a tetoválások

Egyre népszerűbbé válik az a magyar ötlet, melynek lényege, hogy a cukorbetegeken tetoválással jelezzék diabéteszük típusát, ezzel segítve a megfelelő orvosi ellátást. Az ilyen tetoválások sokszor akár életet is menthetnek, ráadásul számos tetoválóművész ingyen készíti el őket.

Tetkókkal mentenének életet

Életmentő tetoválásokat varrnak fel ingyen tetoválóművészek cukorbetegeknek. Már 35 magyarországi és 6 német tetoválószalon csatlakozott a kezdeményezéshez. A lényeg, diabéteszesek nemzetközi jelét, a kék kört tetoválják rá a beteg csuklójára, hogy ha rosszul lesz az utcán, gyorsabban kaphasson szakszerű segítséget.

Sokakat érint az alvászavar

Elhízást, cukorbetegséget és depressziót is okozhat az alvászavar. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó alváskutató. Magyarországon bizonyítottan az emberek 9 százaléka küzd krónikus alvásbetegséggel, de becslések szerint a magyar társadalom 30 százalékának van valamilyen alvásproblémája. 

Kinek jár az adókedvezmény?


szerző:
2018.03.07. 07:54
Kinek jár az adókedvezmény?

A támogatott betegségek között vannak súlyos fizikai és szellemi fogyatékosságok, és sok olyan betegség is, ami mellett még lehet normális életvitelt folytatni (pl. laktózérzékenység, cukorbetegség). Ezek után is jár adókedvezmény. 

ÉletmódKalauz 2018-02-25


szerző:
2018.02.25. 10:55

ÉletmódKalauz 2018-02-18


szerző:
2018.02.18. 11:05

ÉletmódKalauz 2018-02-11


szerző:
2018.02.11. 11:25

ÉletmódKalauz 2018-02-04


szerző:
2018.02.04. 11:25

ÉletmódKalauz 2018-01-14


szerző:
2018.01.14. 11:30

ÉletmódKalauz 2018-01-07


szerző:
2018.01.07. 12:05

ÉletmódKalauz 2017-12-17


szerző:
2017.12.17. 11:00

„Ez tönkölyjó!”


szerző:
2017.12.14. 09:39
„Ez tönkölyjó!”

Dr. Kalmár Mendel Gergely, nemesítő és Farkas Éva, kommunikációs vezető az őstönköly rejtelmeibe avatták be a nézőket. A csodagabona gyógyító hatása nemcsak az emésztésnek tesz jót, de a cukorbetegeknek is erősen ajánlott.
 

ÉletmódKalauz 2017-12-10


szerző:
2017.12.10. 10:45

ÉletmódKalauz 2017-12-03


szerző:
2017.12.03. 11:15
Veszélyes a gyerekkori elhízás

Stroke, magas vérnyomás, ízületi bántalmak, kettes típusú cukorbetegség - ezek a betegségek már nem csak a felnőtteknél, hanem elhízott gyerekeknél is jelentkezhetnek. Magyarországon főleg a 9-11 éves korosztályban nagyon magas az elhízottak aránya.

ÉletmódKalauz 2017-11-26


szerző:
2017.11.26. 11:20

ÉletmódKalauz 2017-11-19


szerző:
2017.11.19. 11:25
A műsorvezető cukorbetegen is teljes életet élhet

Három évvel ezelőtt a Reflektor magaziban mesélt arról Kovács Áron, hogy egészen kiskorában, kilencévesen diagnosztizálták a cukorbetegséget nála, nemrég pedig úgy döntött, megmutatja sorstársainak, hogy emellett a betegség mellett is lehet teljes életet élni.

ÉletmódKalauz 2017-11-12


szerző:
2017.11.12. 11:25
Egyre több fiatal nő cukorbeteg

A Magyar Diabétesz Társaság elnöke szerint minden hetedik állapotos nőnél alakul ki úgynevezett terhességi diabétesz, ami még ha a szülés után helyre is áll, évekkel később minden második érintettnél átvált 2-es típusú cukorbetegségre.

 

ÉletmódKalauz 2017-11-05


szerző:
2017.11.05. 11:35

ÉletmódKalauz 2017-10-29


szerző:
2017.10.29. 11:30

ÉletmódKalauz 2017-10-22


szerző:
2017.10.22. 11:15

ÉletmódKalauz 2017-10-15


szerző:
2017.10.15. 11:10

ÉletmódKalauz 2017-10-08


szerző:
2017.10.08. 10:45

ÉletmódKalauz 2017-10-01


szerző:
2017.10.01. 11:00

ÉletmódKalauz 2017-09-24


szerző:
2017.09.24. 11:15
Cseh Tamás azért vlogol, hogy példát mutasson a cukorbetegeknek

Cseh Tamásnál két éve diagnosztizáltak cukorbetegséget. Tomi vloggerkedik, és az a célja, hogy videóival bebizonyítsa, hogy a cukorbetegek is képesek teljes életet élni.
 

ÉletmódKalauz 2017-06-11


szerző:
2017.06.11. 11:00

ÉletmódKalauz 2017-05-28


szerző:
2017.05.28. 11:25

ÉletmódKalauz 2017-05-21


szerző:
2017.05.21. 11:40

ÉletmódKalauz 2017-05-14


szerző:
2017.05.14. 11:25
Valóban lehet egészségesen élni cukorbetegen is?

Erős Antónia és Tarján Zsófi, a Honeybeast énekesnője beszélt a diabétesszel való együttélésről, hogyan befolyásolja a betegség a hétköznapjaikat, valamint, hogyan lehet felismerni a cukorbetegséget. Szóba került még a híradós által létrehozott, Egy Csepp Figyelem Alapítvány is és annak céljai, programjai.

ÉletmódKalauz 2017-05-07


szerző:
2017.05.07. 11:25
Egyre több a cukorbeteg

Százezrekkel több cukorbeteg van Magyarországon, mint tizenöt éve. A Magyar Diabétesz Társaság adatai szerint egyre több a fiatal és a tinédzser a betegek között, ráadásul sokan még nem is tudják, hogy cukorbetegségek, mert nem járnak szűrésre, és nincsenek még tüneteik. A cukorbetegség kezelés nélkül nagyon veszélyes, infarktust, sztrókot, vakságot is okozhat. A legtöbben a kettes típusúban szenvednek, ezt az orvosok szerint meg lehet előzni.   

Háború a cukor ellen


szerző:
2017.02.24. 00:45
Háború a cukor ellen

Nem lehet kizárni, hogy ön cukorbeteg, de nem tud róla. Ugyanis orvosok szerint minden diagnosztizált cukorbetegre jut egy másik, akit még nem diagnosztizáltak. Alattomos, lopakodó, nem könnyen felismerhető, más betegségek tüneteit is elfedő, úgynevezett civilizációs betegségről van szó, amely világszerte óriási sebességgel terjed. Nálunk is. A terjedés sebességét mutatja, hogy az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadások kétszer olyan gyorsan nőnek, mint a nemzeti össztermék, de a cukorbetegség kezelésének költségei kétszer olyan gyorsan nőnek, mint az egészségügyi kiadások. Ezért Amerika háborút indított a cukor ellen. Mi a helyzet nálunk?

 Napokig nem szólhatott az anya

Szombaton halt meg a kisfia, de az anya csak hétfőn szólt az orvosnak. Ezt mondta több szomszéd Híradónknak a január elején meghalt tizenegy éves székesfehérvári kisfiúról. Információnk szerint az ötödikes fiú szobájában mindössze nyolc fok volt, de a halálához súlyos cukorbetegsége is hozzájárulhatott.
 

Egyre több a cukorbeteg

Egyre több cukorbeteg van Magyarországon, jelenleg nyolcszázezren küzdenek a betegséggel, de sokan lehetnek olyanok, akik bár diabéteszesek, nem tudnak róla. Ezt mondta híradónknak nyilatkozó diabetológus. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány családi rendezvényén vasárnap bárki megvizsgáltatta magát és tanácsokat kaphatott, de volt koncert, gyerekprogramok is.

„Vessétek szemetek a cukorbetegségre!” – Mire figyeljünk, és mikor forduljunk orvoshoz?

A Cukorbetegek Világnapja egy igen különleges nap, hiszen nem lehet eléggé felhívni a figyelmünket arra, mennyire alattomos és súlyos betegségről van szó, ha nem kezeljük időben, és nem figyelünk oda. A jelenlegi felmérések szerint rengeteg olyan ember van, aki nem is tudja, hogy kezdődő cukorbetegségben szenved. Figyeljünk magunkra, és ha valami tűnetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Sokan nem tudják, hogy betegek

Évente legalább ezren vakulnak meg a cukorbetegség szövődményeként, derült ki egy országos felmérésből. A Diabétesz világnapján nyilvánosságra hozott jelentés szerint a cukorbetegek harmada sosem járt még szemvizsgálaton. Az elmúlt 15 évben 70 százalékkal nőtt a cukorbetegek száma Magyarországon. Az arány a gyerekek között is nő, különösen az óvodás korúaknál. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány hétfőn tortázásra hívott diabétesszel élő gyerekeket.

A hírnévvel járó előnyöket mások megsegítésére fordítják

A sztárok egyre gyakrabban állnak úgynevezett jó ügyek szolgálatában. A külföldi és a magyar hírességek körében sem ritka a fokozott társadalmi felelősségvállalás. Itthon legutóbb Tóth Andi vett részt egy, a felelősségteljes szexuális élet fontosságát hirdető rendezvényen.

 

Mákos gubát kap a cukorbeteg gyerek

Volt olyan, hogy a cukorbeteg kislány az iskolában porcukros mákos gubát kapott ebédre - ezt egy a diabéteszes kisgyerek édesanyja mondta el Híradónknak. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete tanévkezdéskor naponta 10-20 panaszt hasonló panaszt kap a szülőktől. Azt mesélték előfordul, hogy az iskolákban azt kérik, a gyerek inkább egyen otthon. Pedig egy rendelet szerint minden arra jogosult gyereknek biztosítani kell a speciális étrendet.

Egy Csepp Figyelem! - Belevalók

Ne fordulhasson elő, hogy nem vesznek fel egy gyereket az óvodába, csak azért mert cukorbeteg. Ez a célja az Egy Csepp figyelem alapítvány Belevalók kampányának. Pedagógusokat oktatnak, hogyan kell bánni egy inzulinfüggő gyermekkel. Az alapítvány ma a székesfehérvári cukorbeteg egyesülettel közösen tartott családi napot Tatán, ahol profi sportolókkal is találkozhattak a gyerekek.

Ingyen tanítanak végzős óvónőket

A végzős óvónők is megtanulják, hogyan bánjanak a cukorbeteg gyerekekkel. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes oktatást szervezett az ELTE-n, ahogy már évek óta mintegy 1500 gyakorló óvónőnek. A leendő óvónők vércukrot mértek, és az inzulinpumpa használatát is megtanulták. Azt mondták, most már nem okozna gondot, ha cukorbeteg kisgyerek kerülne a csoportjukba. A Belevalók programot éppen azért indította az alapítvány, mert Magyarországon gyakran előfordul, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába.

BELEVALÓK: Nem riadnak meg a cukorbeteg gyerektől

A végzős óvónők is megtanulják, hogyan bánjanak a cukorbeteg gyerekekkel. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes oktatást szervezett, mert Magyarországon gyakran előfordul, hogy nem veszik fel a cukorbeteg gyereket óvodába.  Kis János Tibor diabetológus tanácsai (nemcsak) óvodai dolgozóknak.

A cukorbetegek a cukormentes süteményekből sem ehetnek egy-két szeletnél többet

Sajnos ma már civilizációs betegségnek számít a cukorbetegség, ami hazánkban több mint másfél millió embert érint. Emellett egyre többen szenvednek laktóz- és/vagy a gluténérzékenységtől is, ami sokszor speciális étrendet követel. Hogy az ünnepek alatt mennyire csábulhatnak el az étel intoleranciában szenvedők, illetve milyen alternatívák kínálkoznak az ő számukra, hogy ne érezzék kirekesztve magukat az ünnepi asztalnál. Ezekről bezélgettünk Antal Emese dietetikussal.

Egyre több a cukorbeteg kisgyerek

Közös torna, sztárparádé és vércukormérés egy helyen, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány családi egészségnapján. Az alapítvány tizedik éve ingyenes szűrésekkel és családi rendezvényekkel igyekszik felhívni a figyelmet a cukorbetegségre, és a megelőzés fontosságára.

November 14: a diabétesz világnapja

Erős Antónia már közel tíz éve tudja, és vállalja, hogy cukorbeteg. Nincs ezzel egyedül, hiszen Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem tudnak arról, hogy cukorbetegek. További másfél millió ember küzd szénhidrát-anyagcsere zavarral, ami a cukorbetegség előszobája. A Diabétesz Világnap tiszteletére idén november 15-én, vasárnap, tizedik alkalommal rendezi meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány az Egy Csepp Világnapot. Vendégünk volt Erős Antónia.

Akupunktúra, talpmasszázs és talpreflexológia egyben

Évről évre - szinte már korosztálytól függetlenül – nő a cukorbetegek száma. Ez a szám 2025-re elérheti akár a félmilliárdot is. De hogyan enyhíthető a diabétesz egyik legkellemetlenebb tünete; a lábakban jelentkező fájdalom és zsibbadás?

Sportolás cukorbetegként

Sportolni nemcsak egészségesen, hanem cukorbetegen is nagyon fontos, elsősorban azért, hogy megelőzzük az esetleges szövődményeket. Létezik olyan mozgásforma, melyet a betegségben szenvedők is nyugodtan végezhetnek. Vendégeinkkel ezeknek jártunk utána.

Meg kell tanítani a cukorbetegek kezelését

Sajnos még mindig vannak olyan óvodák, vagy iskolák, ahol nem szívesen látják a cukorbeteg gyerekeket, mert a pedagógusokat senki nem készíti fel arra, milyen feladataik lehetnek ezzel kapcsolatban. Pedig a megoldás egyszerű, többek között erre is felhívja a figyelmet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány.

Napi Doktor: A rossz baktériumok felelősek az elhízásért és a cukorbetegségért

Hogy mit tehetünk ezen problémák elkerüléséért, arról Dr. Schwab Richárd, gasztroenterológussal beszélgettünk.

Hogyan lehet együtt élni a cukorbetegséggel?

A cukorbetegségről sokat hallhatunk, de vajon tisztában vagyunk vele, hogy mit is jelent pontosan, illetve hogy milyen típusai vannak? A 2-es típusú cukorbetegség egy anyagcsere betegség. Amint diagnosztizálják, azonnal életmódváltást szükséges. De vajon mi vezet idáig? Milyen szokásaink azok, amelyek nagyban hozzájárulnak a betegség kialakulásához? Hogyan lehet vele együtt élni?

Évente 900 ember látása megmenthető lenne

Évente ezer ember vakul meg Magyarországon a cukorbetegség szövődményei miatt. Közülük azonban 900 embernek megmenthető lenne a látása a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint. A Semmelweis Egyetem önkéntesei áprilistól otthonukban keresik fel az 50 évnél idősebb cukorbetegeket, hogy megvizsgálják a szemüket.

Napi Doktor: Sok szülő nem ismeri fel, ha gyermeke cukorbeteg!

A cukorbetegek száma évről-évre nő, ezt azonban nem feltétlenül követi a betegség korai jobb felismerése. Egy felmérés szerint, a szülők mindössze 14%-a képes beazonosítani gyermekénél a betegség tüneteit. Hogy pontosan melyek lehetnek az intő jelek és miért fontos, hogy minél korábban diagnosztizálják a cukorbetegséget a gyerekeknél, Dr. Somos Éva, diabetológus adott választ.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való