KERESÉS search-close

drágulás

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "drágulás"

Tovább drágulnak a pékáruk

Megugrott a liszt ára, tovább drágulnak a pékáruk. Majdnem tizedével kevesebb gabona termett Európában a szélsőséges időjárás miatt. Magyarországon már 25 százalékkal többe kerül a kenyér, mint két éve. Szeptemberben nálunk mérték a második legmagasabb inflációt az unióban, miközben sok tagállamban csökkentek az árak.

Az élelmiszerek és az üzemanyagok további drágulására figyelmeztetnek

Az élelmiszerek és az üzemanyagok további drágulására figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank. A Matolcsy György vezette jegybank legfrissebb elemzése szerint ez leginkább a nyugdíjasoknak és a szegényebb családoknak okoz majd gondot. A DK szerint azonnali lépésekre lenne szükség, de a kormány láthatóan tehetetlen. A kormány szerint a kulcs a munkahelyek megőrzése és az újak teremtése.

Újabb egymilliárd forinttal drágult az új Bozsik Stadion

Már majdnem kész, de újabb egymilliárd forinttal drágult az új Bozsik Stadion – vette észre az Átlátszó. Ezzel az eredetileg tervezett 5 milliárd forinthoz képest több mint két és félszeresére nőttek a költségek. Vagyis, majdnem 13 milliárdba kerül a Honvéd új otthona. A DK szerint ezt a pénzt főleg a koronavírus-járvány idején másra kellene költeni. A kormány nem reagált.

40%-kal drágultak a balatoni szállodák

Majdnem 40%-kal drágultak a balatoni szállodák idén júliusra tavalyhoz képest. Egy szoba átlagosan nettó 26 ezer forintba került - derül ki a KSH adataiból, amit a Szállodaszövetség tett közzé. Májusban 85 milliárd forint állami támogatást kaptak a vidéki szállodák fejlesztésre és felújításra. A miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre azt válaszolta: lehetséges, hogy a jövőben feltételekhez kötik majd a támogatásokat.

Nagyon drágult a tej és a kenyér

Az infláció kétszeresével drágult a tej és a kenyér - a KSH friss jelentése szerint. Úgy számolnak, a tanszerek ára is átlag felett emelkedett iskolakezdésre. A GKI Gazdaságkutatónál azt mondják, hamarosan még jobban drágul az élet. A forint 5 hónappal ezelőtti szintjére gyengült, újra 360 forintot kérnek egy euróért.

Heteken belül újra nagyot drágul az üzemanyag

Heteken belül 400 forintra drágulhat egy liter üzemanyag a GKI Gazdaságkutató szerint. A benzin átlagára egyelőre pénteken 5 forinttal, 377-re emelkedett literenként - már 83 forinttal többe kerül, mint május elején. A kijárási korlátozások megszüntetése óta a környező országokhoz képest nálunk drágultak legjobban az üzemanyagok.

Sehol nem drágult annyira az élet Európában, mint Magyarországon

Sehol nem drágult annyira az élet Európában, mint nálunk- az Unió statisztikai hivatala szerint. Átlagosan 3,9%-os áremelést mértek egy év alatt Magyarországon, miközben a horvátoknál, a szlovéneknél és a görögöknél csökkentek az árak a koronavírus hatására.

Nagyot drágulhat a temetkezés Budapesten

Ősszel 15%-kal emelné az urnafülkék és 20-szal a koporsós sírhelyek díját a Főpolgármesteri Hivatal. Azzal érvelnek, hogy utoljára hat éve emelkedtek az árak, pedig a bérköltségek azóta több mint a másfélszeresére nőttek. A közgyűlés jövő héten dönt a tarifákról.

Átlag felett drágultak az élelmiszerek

Váratlanul megugrott az infláció. A kolbászért 16%-kal, a cukorért 14-gyel, a gyümölcsökért pedig már 45%-kal többet kell fizetni, mint egy éve - a KSH friss jelentése szerint. Az üdülések és az üzemanyagok egyik hónapról a másikra drágultak 7-8%-kal. A Portfolio.hu úgy számol, a koronavírus okozta károk egy részét áthárítják a cégek a vásárlókra.

Évekig drága maradhat a gyümölcs

A magyarok fele kevesebb gyümölcsöt vásárol, mióta egekbe szökött az ára - a Napi.hu megbízásából készült friss, reprezentatív kutatás szerint. Idén a dinnyeszezon sem kíméli a pénztárcákat, a legtöbb fajtáért 20%-kal többet kérnek, mint egy éve. A terméktanács szerint a klímaváltozás miatt évekig drága maradhat a gyümölcs Európában.

Drágulás jöhet az autópályákon

Inflációkövető drágulás jöhet az autópályákon. Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy minden évben automatikusan emelje az e-matricák árát. Az útfenntartására hivatkoznak, és azt mondják, a fuvarozók előre tervezhetik majd költségeik növekedését. A Jobbik szerint vállalhatatlan az áremelés.

Rossz idő - drága a gyümölcs

Dupla annyiba kerül az alma, mint tavaly ilyenkor. A rendkívüli időjárás tovább ritkította a gyümölcsösöket. Kajszibarackból a szokásosnál 80 százalékkal kevesebbet tudnak betakarítani. Soha nem volt ennyire drága a gyümölcs, mert évek óta nem termett ennyire kevés belőle Magyarországon. 

Visszadrágult az üzemanyag

Visszadrágulnak a koronavírus-járvány előtti szintre az üzemanyagok. Szerdán egy adóváltozás miatt emelkednek az árak. A benzin literje már most 70 forinttal, a gázolajé pedig 50-nel többe kerül, mint két hónappal ezelőtt. Rossz hír a nyaralni készülőknek, Horvátországban még a magyarországinál is tizedével többet kell fizetni a tankolásért.

A héten kétszer is drágul az üzemanyag

A héten kétszer is drágul az üzemanyag.

Egyre drágább a kukaholding

50 milliárd forintot költ jövőre a kormány arra, hogy ne omoljon össze a szemétszállítás rendszere – vette észre a Népszava a jövő évi költségvetésben. Ennyit kell még hozzátennie az államnak a szemétszállítási díjakhoz, hogy működőképes maradjon a szemétszállítás. A DK szerint most látszik igazán, hogy mennyire átverte a kormány az embereket a rezsicsökkentéssel.

Jelentősen drágultak az élelmiszerek

Leginkább a sertéshús, a zöldségek és gyümölcsök ára nőtt, a statisztikai hivatal adatai szerint csaknem 20 százalékkal egy év alatt. A szakemberek azt mondják: további drágulásra kell számítani. Főleg a gyümölcsök ára emelkedhet, mert a termés nagy részét elvitte a fagy. Míg az üzemanyagok ára áprilisig csökkent, májusban már újra nőtt.

Nagyon drága a gyümölcs


szerző:
2020.06.08. 18:42
Nagyon drága a gyümölcs

Fele annyi gyümölcs teremhet idén, mint tavaly, az árak emiatt biztosan magasabbak lesznek – ezt mondta az RTL Híradónak az agrárkamara szakembere. Mártonffy Béla szerint a tavaszi fagyok szinte minden gyümölcsöt megviseltek. Szegeden a korai és apró szemű cseresznye kilója ma ezer forint volt, a kereskedő azt mondja, ez olcsóbb szinte biztosan nem lesz.

Drágultak a strandbelépők

Kevesebb szolgáltatás, változatlan árak - erre panaszkodtak többen az egyik budapesti strandon. A járvány miatt a strandok ugyanis csak szigorú szabályok mellett nyithattak újra. Sem a benti medencéket sem a szaunákat nem lehet használni. Az árak néhány helyen nőttek is, átalagosan 100-150 forinttal. A Balatonnál viszont van olyan strand, ahol 60%-kal drágult a felnőtt belépőjegy. Az üzemeltetők a koronavírus hatásaival magyarázzak az áremelést.

Drágulhat a méz


szerző:
2020.05.26. 18:19
Drágulhat a méz

A híradónknak nyilatkozó méhész szerint a valaha volt egyik legveszteségesebb év lehet az idei. Az aszály a repcevirágzásnak, a májusi fagy pedig az akácvirágnak tett keresztbe. Nagyjából fele annyi magyar mézet tudnak emiatt termelni. Hiány nem lesz a polcokon, exportra viszont kevesebb jut.

Drágulhatnak a gyümölcsök

Drágulhat a cseresznye, a barack és később az alma is. Minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermésére számítanak a termelők a tavaszi fagyok miatt. Felmérések szerint csak a termés harmada, vagy legfeljebb a fele maradhatott meg.

Nagy drágulás jön az üzemanyagoknál

Fordulat a benzinkutakon. Két hét alatt átlagosan 42 forinttal drágult a benzin literje és 25-tel a gázolajé - a Holtankoljak.hu szerint. Megugrott a kereslet, miután az ország döntő részén véget ért a kijárási korlátozás és a nagy olajtermelők visszavágták a kínálatot. A MOL úgy számol, leghamarabb év végén közelítheti meg újra a 400 forintot az üzemanyagok ára.

Jelentősen megdrágíthatja a koronavírus a repülést

Már rövid távon is jelentősen megdrágíthatja a koronavírus a repülést. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a szigorú biztonsági intézkedések miatt a légitársaságok ugyanis csak alacsony kihasználtsággal indíthatnak járatokat. Jelenleg naponta 8-12 gép száll fel a Liszt Ferenc repülőtérről, júniustól tovább növekedhet a légiforgalom.

„Nem lesz áremelés”

Nem lesz drágulás a boltokban amiatt, hogy különadót kell fizetniük a kiskereskedelmi láncoknak. Ezt ígéri a Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Elbocsátásokra sem készülnek az áruházak. Valószínűleg a bankok sem hárítják át az ügyfelekre a különadót, a Bankszövetség elnöke szerint. Annál is inkább, mivel a pénzintézetek a következő 5 évben visszaigényelhetik, amit most befizetnek. A járványügyi helyzet miatt kivetett különadóról kedden este jelent meg a kormányrendelet.

Maximum 5 százalékkal drágulhat a tojás

Legfeljebb 5 százalékkal drágulhat a tojás Húsvétig - a Terméktanács szerint. Azt ígérik, nem kell áruhiánytól tartani, hiába vásárolnak harmadával több tojást a magyarok, mióta veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. A Híradónknak nyilatkozó üzletláncnál azt tapasztalják, az emberek egyelőre visszafogottan vásárolnak a közelgő ünnepre. 

Ötödével drágult a sonka

Ötödével drágább a sonka az afrikai sertéspestis miatt, de mindenkinek jut belőle Húsvétra a koronavírus ellenére - így számol a Hússzövetség. Az Agrárgazdasági Kamara elnöke azt mondja, nem lesz áruhiány. Az RTL Híradó úgy tapasztalta, az emberek egyelőre visszafogottan vásárolnak a közelgő ünnepre. 

Felvásárlás és drágulás

Egy Pécshez közeli faluban egyetlen ember vásárolta fel az összes lisztet, egy debreceni boltban az állateledel fogyott el, és volt, ahol a kenyeret vitték el még mielőtt a polcokra került volna. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint hiába van áru bőven, a pánikszerű vásárlás miatt üresek a polcok. Azt kérik ezért, hogy legyen felső korlátja a vásárlásnak. Mindeközben a piacokon egyre drágább a zöldség, gyümölcs és a hús.

Tovább drágulhat a sertéshús

Több mint negyedével drágult a sertéshús egy év alatt, és a Hússzövetség szerint még nincs vége a drágulásnak. A Kínában tomboló sertéspestis miatti áremelkedés az inflációs adatokra is érezteti hatását, ami a híradónak nyilatkozó szakértő szerint európai szinten is magas.

Durván drágulnak a gyümölcsök is

Az alma majdnem harmadával, a narancs és a banán pedig ötödével többe kerül, mint egy éve a KSH szerint. A terméktanácsnál azt mondják, a szélsőséges időjárás miatt feleannyi alma sem termett tavaly, mint tavalyelőtt. A déligyümölcsök ára a forintgyengülés hatására is emelkedett.

Drágulnak a lakáshitelek

Három éve nem látott szintre emelkedett a bankközi kamatláb, miután a jegybank az infláció visszaszorítására tett lépéseket. Az új és a már meglévő kölcsönök többsége is többe kerül majd. A Bankmonitor úgy számol, 1500 forinttal 55 ezerre duzzad egy átlagos, változó kamatozású hitel havi törlesztője.

4,7%-osra gyorsult az infláció

Váratlanul 4,7%-osra gyorsult az infláció januárban - jelentette a KSH. 8 éve nem mértek hasonlót. Részben a rekordgyenge forint miatt ugrottak az árak, az élelmiszerek átlag fölött drágultak. A Nemzeti Bank alelnöke már márciusra alacsonyabb inflációt ígér és azt írta, az összes rendelkezésükre álló eszközt bevethetik.

Kilőtt az import zöldségek ára

Az uborkát kétszer annyiért, a paradicsomot és a paprikát ötödével drágábban árulják, mint egy éve - a terméktanács szerint. Azt mondják, főleg a forint gyengülése miatt. Szerdán újabb történelmi mélypontra bukott a magyar pénz. Egy fillér híján délután 340 forintot kértek egy euróért.

Jelentősen drágult a kötelező biztosítás

Több mint ötödével drágult a kötelező biztosítás egyetlen év alatt. Már több mint 60 ezer forintot kell fizetnie éves szinten egy átlagos autósnak - a Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége szerint. Még többen járnak kocsival, ráadásul a javíttatás és az alkatrészek is egyre többe kerülnek. Azt mondják, az éves átlagdíj két éven belül 80 ezer forintra ugorhat.

Drágulás a gyenge forint miatt

Négy nap után újabb történelmi mélypontra bukott a forint. Egy euróért 338 forint 75 fillért is kértek hétfőn a bankközi piacon. Már érezhető a drágulás a tartósan magas árfolyam miatt. 8 százalékkal többet kell fizetni az új autókért, a bútorokért és a síutakért, mint két évvel ezelőtt - részben vagy egészben a forintgyengülés hatására. 

Kisebb a kereslet, mégis tovább drágultak az ingatlanok

Hiába esett vissza a kereslet, tovább drágultak az ingatlanok. Egy átlagos használt lakás 16 millió 900 ezer forintért cserélt gazdát tavaly a harmadik negyedévben. Vagyis a KSH friss adatai szerint 900 ezer forinttal magasabb áron, mint egy évvel korábban. Az átlagos árkülönbség azonban Budapesten és a nagyvárosokban sokkal nagyobb.

A használt dízelautók behozatalát és az üzembentartás feltételeit is szigorítanák

Korlátozná a kormány a használt dízelautók beáramlását az országba. A behozatal és az üzembentartás feltételeit is szigorítanák – mondta el Híradónknak a klímapolitikáért felelős államtitkár. Az autókereskedők drágulást várnak használt autók piacán, ha tényleg szigorít a kormány. A zöld civilek üdvözlik a terveket, de ők nem csak a dízeleket, hanem az összes szennyező, öreg autót büntetnék. A kormány a környezetvédelmi szabályok betartását is szigorúbban ellenőrizné a kocsiknál.

A baromfihús is drágul

10 százalékos áremelkedést mértek két hónap alatt az egyik legnagyobb üzletláncnál. Nem a madárinfluenza, hanem a sertéspestis miatt kell többet fizetni a csirkehúsért, miután egyre többet vásárolnak belőle a még drágább disznóhús helyett. A terméktanács szerint a következő hónapokban már csak néhány százalékkal emelkedhet a baromfi ára.

10-15 százalékkal drágulhat a kenyér

Jelentősen drágulhat a kenyér, a Pékszövetség 10-15 százalékos áremelést tervez. Erről elsőként a Világgazdaság írt. A pékek a liszt és a többi alapanyag drágulására, a bérek, az energia- és üzemanyagárak emelkedésére hivatkoznak. Terveik szerint január végétől, február elejétől emelik az árat a pékségek és a boltok.

5 milliárddal drágul a Liget Projekt

Újabb beruházás drágul a Városliget átépítésével kapcsolatban.

Drágulhat a kenyér


szerző:
2020.01.14. 10:18
Drágulhat a kenyér

Drágulni fog a liszt és a kenyér – írta meg a Világgazdaság.

Drágul a benzin, a lottó, a cigi

Rosszul indul az új év az autósoknak, 9 forinttal emelkedett a benzin és 6-tal a gázolaj literenkénti átlagára mától. Nagyobbra kell nyitni a pénztárcákat a lottózókban is, a legnépszerűbb játékok 20%-kal többe kerülnek. És tovább drágult a cigaretta is, egy doboz átlagosan 30 forinttal. Illetve a levélfeladás díja is változik a postákon.

Idén drágább lesz a szilveszteri malacsült

Ötödével többe kerül a szilveszteri malacsült idén, mint tavaly ilyenkor. Az áremelkedést a Kínában kialakult sertéspestis-járvány okozza, ami miatt az ottani állomány harmadát kellett levágni. A világ legnagyobb piacának igényeit így Európából származó hússal elégítik ki, ami felhajtotta a hazai árakat. A szakértők szerint még legalább egy évig tarthat a drágulás.

20 forinttal is drágulhat a benzin

Akár 20 forinttal drágulhat az üzemanyagok literje néhány hét alatt a GKI friss előrejelzése alapján. Azonnal emelkedni kezdett az olaj világpiaci ára, miután a kitermelés fokozott korlátozásáról döntött a kőolajexportáló országok szövetsége. A holtankoljak.hu szerint az üzemanyagok már jövő héten többe kerülhetnek.

Többe kerül a karácsonyi menü

Jelentősen, 10-15%-kal többe kerülhet idén, amit a karácsonyi asztalra szánnak, mint tavaly. Nem csak a sertéshús, a hal ára is átlag felett emelkedett és a bejglibe való tölték is lényegesen drágult egy kártevő, a dióburok-fúrólégy miatt. Az édességgyártók viszont azt ígérik, a szaloncukor ugyanannyiba kerül, mint egy éve.

7 százalékkal drágult az étkezés egyetlen év alatt

Az infláció több mint duplájával, átlagosan 7%-kal drágult az étkezés egyetlen év alatt - ezt a Portfólió számolta ki. Szerintük emiatt érzékeljük nagyobbnak az inflációt, mint amekkorával az állami Statisztikai Hivatal kalkulál. A napi bevásárlás többe kerül, de a ruhák és a tartós fogyasztási cikkek ára alig változott.

Egyetlen hét alatt 8%-kal, átlagosan majdnem 8 ezer forintra drágult a téliszalámi kilója

Más húskészítmények, felvágottak és kolbászok ára is emelkedik az afrikai sertéspestis miatt. A magyarországi feldolgozóknak harmadával többe kerül az alapanyag, mint év elején. A terméktanács egyelőre jósolni se meri, meddig drágulhat a disznóhús.

Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Autóklub

Négyszeresére drágulhat a kötelező biztosítás akár egy koccanás miatt. A Magyar Autóklub átláthatatlannak és alaptörvénybe ütközőnek tart új tarifákat, ezért megtámadja a bonus-malus szabályozást az Alkotmánybíróságon. A biztosítók azt mondják, egy átlagos magyar autós a harmadik legolcsóbb kötelezőt fizeti az Unióban, és ha elégedetlen megajánlott díjjal, azonnal biztosítót válthat.

20 százalékkal is drágulhat az új lakások ára januártól

Akár 20%-kal drágulhatnak az új lakások a nagyvárosok környékén január elsejétől, miután 5-ről 27%-ra emelkedik vissza az áfa - a Híradónknak nyilatkozó elemzők szerint. Úgy számolnak, Budapesten legfeljebb néhány százalékos drágulás jöhet. Az új ingatlanok magasabb adója viszont a használt lakások árát is felhajthatja.

Drágul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás!

Drágul a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítása a 13-ból kilenc biztosítónál, négy cég viszont nem változtat az árain. 700 ezer tulajdonosnak január elsejével évfordulós a szerződése, ők válthatnak a következő hetekben. A biztosítási alkuszok előzetes számítása szerint akár 20 százalékos díjnövekedés is lehet. A Biztosítók Szövetségénél azt mondják, a tényleges drágulás mindig a várakozások alatt marad a piaci verseny és a sok kedvezmény miatt.

5-10 százalékkal többe kerül a krizantém a virágüzletekben

5-10 százalékkal többe kerül a krizantém a virágüzletekben, mint egy éve - az Agrárgazdasági Kamara illetékese szerint. A drágulást a költségek emelkedése okozza. A virágból legalább tizedével több termett idén a szokatlanul meleg októberi időjárás miatt. A kamaránál azt mondják, aki közvetlenül termelőtől vásárol, tavalyi áron juthat krizantémhoz halottak napjára.

20%-kal nőhet a kötelező díja

20%-kal, átlagosan 30-34 ezer forintra drágulhat a kötelező biztosítás éves díja az autósok tömegénél - az alkuszok szövetsége szerint. A biztosítók alig több mint egy hét múlva hirdetnek új tarifákat 700 ezer személyautó tulajdonos számára, akiknek még január elsejével évfordulós a szerződésük. Várhatóan mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben a javíttatási költségek emelkedése miatt.

Még 6 milliárd a sportcsarnokra

Csaknem duplájára drágult a nagykanizsai sport és rendezvényközpont - erről az Index írt először. 8,8 milliárd forint helyett majdnem 15 milliárd forintért építik meg a csarnokot, amit 2015-ben Orbán Viktor miniszterelnök ígért meg a városnak. Az önkormányzat kérdésünkre közölte, a korábbi összeg csak becslés volt. Az MSZP szerint azonban a beruházásra már eddig is sok pénz elpazaroltak.

Újabb történelmi mélypont - 335 forint felett az euró

Újabb történelmi mélyponton a forint árfolyama. Hétfőn délelőtt több mint 335 forintot kellett adni egy euróért. A tartósan magas árfolyam a karácsonyi ünnepekre is hatással lehet. A gazdaságkutató intézet szerint ugyanis a külföldi webáruházas vásárlások drágulhatnak. A kereskedelmi szövetség szerint pedig a hazai boltokban is többet kell majd fizetni az importcikkekért, például a műszaki cikkekért, autókért.

Jelentősen drágulhat az alma

Akár 25 százalékkal is drágulhat az alma - állítja a Zöldség Gyümölcs Terméktanács. Úgy számolnak, hogy 300 és 500 forint között lesz kilója a következő hónapokban. Ennek oka, hogy a szélsőséges időjárás miatt kevesebb alma termett, még fele sem a tavalyinak. Ráadásul Európa szerte hasonló a helyzet.

Egy év alatt 10 százalékkal drágultak a lakbérek

10 százalékkal drágultak a lakbérek az elmúlt egy évben - a KSH friss adatai szerint. Országos szinten már több mint havi 90 ezer forint az átlagos bérleti díj. Az árak észak-keleten is megugrottak, ahol eddig kevesebbet kértek az ingatlanokért. Az általunk megkérdezett elemző szerint a béremelések hatására emeltek a tulajdonosok.

Péntektől drágul a benzin és a gázolaj is

Literenként 7 forinttal drágul a benzin és 5-tel a gázolaj péntektől - a megugrott olajár és a forintgyengülés miatt. Az infláció akár egy százalékponttal emelkedhet, ha az új negatív rekord közelében reked az árfolyam a GKI szerint. A kormány azt írta, a devizahitelek forintosításával megszűnt a családokat értintő kockázat. Az MSZP úgy számol, az állam 50-60 milliárd forintot kereshet az új történelmi mélyponton. 

Megállhat a használt ingatlanok drágulása Budapesten

Megállhat a használt ingatlanok drágulása Budapesten. Átlagosan 14%-kal csökkent irántuk a kereslet 3 hónap alatt az Ingatlan.com szerint. Azt mondják, befektetők pártoltak el a piacról, akik inkább az új szuperállampírból vásároltak kiadható lakás helyett. Az elmúlt 5 évben több mint a duplájára emelkedtek az ingatlanárak a fővárosban.

Új kenyér, magasabb árak

Az infláció háromszorosával, egyetlen év alatt átlagosan 8,4%-kal drágult a kenyér - a félbarna a leginkább, 14%-kal a KSH adatai alapján. A sütőipari érdekképviselet elnöke szerint az idei gabonatermés ígéretes, de azt mondja, versenyt futnak a pékek megtartásáért.  

A krumpli is sokkal drágább lett

Több mint másfélszeresébe kerül az újburgonya, mint egy éve a KSH friss jelentése szerint. Kevesebb termett belőle a szélsőséges időjárás miatt. Harmadik hónapja gyorsul az élelmiszerek drágulása, júliusban 6%-os átlagos áremelkedést mért a Statisztikai Hivatal - főleg az elszabaduló zöldségárak hatására.

Drasztikusan drágult a paradicsom az elmúlt hetekben

Az agrárgazdasági kutató intézet adatai szerint a nagybani piacokon több mint 200 forinttal kérnek többet a paradicsom kilójáért, mint egy évvel ezelőtt. De jelentősen drágult a paprika, a hagyma, vagy éppen a csemegekukorica is.

Egekben az albérletárak: kinek, milyen tapasztalata van?

A felvételi ponthatárok kihirdetése után az albérletárak még feljebb kúsztak. Az egyre dráguló lakásokat kevésbé tudják megfizetni a tanulók, akik sokszor még a diákhitel maximálisan felvehető összege mellett is dolgoznak. A budapesti kollégiumokba háromszoros a túljelentkezés, míg a vidéki kollégiumoknak a kétharmada is telített. Így marad a hosszas, keserves lakáskeresgélés.

Miért drága a Balaton?


szerző:
2019.08.05. 19:00
Miért drága a Balaton?

Rövid a szezon és kevesebb a vendég, mégis egyre drágább a Balaton. A színvonal emelkedik, mégis sokan panaszkodnak. Kik és miért választják a magyar tengert? A Fókusz stábja ennek járt utána!

Puskás: csak a stadion környezete drágul

Már az idén elkölthetnek 2 egész 4 tized milliárd forintot a Puskás Stadion környezetének megújítására, az erről szóló határozat pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A Napi.hu korábban megírta, az eredetileg tervezett összeghez képest 8 és fél milliárd forinttal költenek többet a munkákra.

Drágultak az albérletek, pedig még nem is kezdődik az iskolaév

Amint kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat, azonnal drágultak pár ezer forinttal az albérletek az ingatlan.com adatai szerint. Az egyetemisták csaknem fele kénytelen lakást bérelni, mert nincs elég hely a kollégiumokban. Ez az oka, hogy a hallgatók többségének dolgoznia kell az egyetem mellett.

Tovább drágulhat a sertéshús!

Tovább drágulhat a sertéshús - jelentette be a Húsiparosok Szövetsége. Elnökük Híradónknak azt mondta, már veszteségesek a magyarországi feldolgozók, miután nekik 35 százalékkal többet kell fizetniük a disznóért, mint év elején. Nagyot ugrott a kereslet a magyar élő sertés iránt Európában - az afrikai sertéspestis hatására. A KSH úgy számol, a boltokban már több mint 12 százalékkal drágább a sertéshús, mint egy éve.

Ősztől drágul a tej, a vaj és a sajtok

Drágul a tej. A tartós tejek ára az áfacsökkentés előtti, tavaly év végi szintre emelkedhet a terméktanács szerint. Ősztől a vaj és a sajtok is többe kerülnek majd. A tehenek ugyanis legalább tizedével kevesebb tejet adtak, mint tavasszal, a szokatlanul forró júniusi időjárás miatt. Ráadásul a tejiparban is emelkedtek a bérek.

Drágultak és továbbra is drágulni fognak a lakások

Magyarországon drágultak legjobban a lakások az Európai Unióban. Az Eurostat adatai szerint az első negyedévben 11,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban. Mindez részben a béremeléseknek köszönhető, mert a vásárlók könnyebben kaptak hitelt és többen mertek lakásvásárlásba fogni. Ingatlanpiaci szakértők a kormány családtámogatási intézkedései miatt további drágulásra számítanak.

Nagyon megugrott több élelmiszer ára

A krumpli 50 százalékkal drágult egy év alatt, a sertéshúsért több mint 12, a kenyérért pedig átlagosan 8 százalékkal kell többet fizetni. Ez derül ki a statisztikai hivatal friss összesítéséből. A tej és a tojás viszont olcsóbb lett, de összességében 5, 8 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára. Ez azt jelenti, hogy az inflációt lényegesen meghaladja a drágulás mértéke.

Átlag felett drágult a nyaralás

Drágább a nyaralás idén, mint tavaly volt. Nem csak a Híradónknak nyilatkozó nyaralók érzik így. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az üdülési szolgáltatások ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt. Bár ezek még csak június végi adatok, a Szállodaszövetség elnöke szerint a szezonban már nem várható drasztikus áremelkedés.

Drága dinnyével indul a szezon

A szokásosnál 10-20%-kal magasabb árakkal kezdődhet az idei dinnyeszezon a Terméktanács szerint. A betakarítás is csak jövő héten indulhat a szélsőséges időjárás miatt. A barack kivételével minden idény gyümölcs drágább most a tavalyinál, mert kevesebb van belőlük. Az özönvízszerű esők tetézték a bajt, a cseresznyét másfél-, kétszer annyiért árulják, mint egy éve.

Többe kerül az autózás sok környező országban

Rossz hír a nyaralni készülőknek: többe kerül az autózás sok környező országban. A horvátoknál majdnem ötödével kerül többe a tankolás, Olaszországban pedig még ennél is drágábban, ott átszámítva 530 forint körül van a benzin átlagára. Ráadásul Horvátországban az autópálya is többe kerül, Splitig oda-vissza több mint 21 ezer forintba. Sőt a tengerparti éttermekben is többet kell fizetni. Összegyűjtöttük, mire számíthatnak, akik a legkedveltebb üdülőhelyekre indulnak.

 

Drágul a postai csomagküldés

Tovább drágul a csomagok egy részének feladása a postán. Július elsejétől nagyjából 5%-kal többet, 1630 forintot kérnek majd a legfeljebb 2 kilós küldemények után.

Tovább drágul a sertéshús

Egyetlen hónap alatt 7%-kal drágult a disznóhús a KSH friss adatai alapján. A feldolgozókban a hirtelen megugrott keresletre hivatkoznak. Felpörgött a kivitel, miután világszerte az állomány 14%-a odaveszett az afrikai sertéspestis miatt. A magyar disznó harmadával többet ér, a Hússzövetség elnöke pedig azt mondja, nincs vége a drágulásnak.

6 és fél éves csúcson az infláció

6 és fél éves csúcsra, majdnem 4%-ra gyorsult az infláció áprilisban a KSH jelentése alapján. Elsősorban az üzemanyagárak emelkedése okozta a pénzromlást a jegybank szerint. De az élelmiszerek is átlag fölött drágultak. A vaj 6, a kenyér 8, a káposzta pedig 127 %-kal többe kerül, mint egy éve.

Akár 10 százalékkal drágulhat a baromfihús

Akár 10 százalékkal többet kérhetnek a baromfihúsért a vágóhidak a Terméktanács szerint. Néhány hónapon belül megugorhat a kereslet a magyar csirke iránt az afrikai sertéspestis-vírus hatására. Már annyira kevés disznóhússal számolnak Ázsiában, hogy baromfit is vinnének miatta Magyarországról.

Duplájára drágultak a garázsok az elmúlt 4 évben Budapesten

Duplájára drágultak a garázsok az elmúlt 4 évben Budapesten, most több mint 4 millió forintot kérnek egy átlagos méretűért - az Ingatlan.com szerint. Egyre nagyobb kihívás az utcán parkolóhelyet találni, miután 13%-kal több autó lett a fővárosban. A Duna House úgy számol, több nagyvárosban a bérleti díjak is az egekbe szöktek a megugrott kereslet miatt.

 

400 forintra drágult a benzin!

A legkeresettebb üzemanyag literenkénti átlagára 58 forinttal emelkedett máig alig több mint két hónap alatt. Most olcsóbb a benzin Ausztriában, mint nálunk. A GKI Gazdaságkutató úgy számol, heteken belül 420 forintot kérhetnek majd az üzemanyagok literjéért Magyarországon.

15-20%-kal drágultak a táborok

Aki későn kapcsol, annak súlyos tízezrekkel többe kerülhet az idei nyári táboroztatás. Az árak ugyanis 15-20 százalékkal nőttek az általunk megkérdezett szakember szerint. A Táborfigyelő legfrissebb statisztikáiból az is kiderül, idén a szülők ötöde valamilyen készségfejlesztő tábort választ, de még mindig nagyon népszerűek a sportos és idegennyelvű programok is.

Tovább drágultak a legkeresettebb zöldségek!

A burgonya és a hagyma 15, a káposzta pedig 20%-kal kerül most többe, mint januárban - a KSH legfrissebb adatai alapján. Hogy meddig tarthat az áremelkedés? Kiderül a riportból!

Jelentősen drágulhatnak a húsok

Jelentősen drágulhat minden hús. A baromfi a kötelező bérfejlesztések miatt, a sertés pedig főleg a hirtelen megugrott kereslet hatására kerülhet többe. Alig egy hónap alatt 30%-kal nőtt a magyar disznóhús termelői ára, miután Kínában is megjelent az afrikai sertéspestis. A Hússzövetség elnöke Híradónknak azt mondta, hamarosan a fogyasztói árak emeléséről állapodhatnak meg a kereskedőkkel.

Szerdától 401 forint a gázolaj átlagára

401 forintra emeli szerdától a gázolaj átlagárát a MOL, és a benzin is újra a 400 forintos lélektani határ fölé drágulhat Húsvétig - a Holtankoljak.hu szerint. A Gazdaság Kutató Intézet úgy számol, az állam akár 70 milliárd forint plusz bevételre számíthat. Az infláció viszont 3 egész 7 tized százalékra nőtt márciusban, nagyrészt az üzemanyag-drágulás miatt.

Húsz éve nem látott aszály pusztít, tovább drágulhat a liszt

20 éve nem látott aszály pusztít Magyarországon az Agrárgazdasági Kamara szerint. Átlagosan 100 milliméter, több havi csapadék hiányzik a földekről. Máris százmilliárdos kárral számolnak, felére eshet vissza a búzatermés, sok felé pedig a korai zöldségeket sem tudják elvetni a rendkívüli szárazság miatt. A liszt és a kenyér is tovább drágulhat a várható terméskiesés miatt. 

Tovább drágul a tojás

Tovább drágul a tojás. A terméktanács úgy számol, húsvét előtt 10-20%-kal emelniük kell a termelői árakat. Azt mondják, a megugró kereslet miatt kénytelenek több tojót beállítani, pedig az ünnep után a tyúkok nagy része nem fial majd hasznot. A KSH szerint már most ismét több mint 40 forintot kérnek egy átlagos tojásért Magyarországon.

Küszöbön az újabb kenyéráremelés!

A KSH friss jelentése alapján 23 százalékkal drágább a búza, mint egy évvel ezelőtt. A nyugat-európai aszály felhajtotta a gabonaárakat a világpiacon. A magyar boltokban most 5-10 százalékkal többe kerülnek a sütőipari termékek, mint tavaly ilyenkor. A GKI Gazdaságkutató pedig további, átlagosan 5 százalékos drágulással számol.

Drágulást hozhat az akcióterv

Drágulhatnak az ingatlanok és a 7 személyes autók a családvédelmi akcióterv miatt - a friss piaci elemzések szerint. A Duna House úgy számol, csak az új támogatások hatására egymillió forinttal emelkedhet év végéig egy átlagos, most 30 milliós budapesti lakás ára. A pénzügyminiszter szerint viszont nem okoznak majd drágulást a múlt vasárnap bejelentett intézkedések.

Drágulnak a folyószámlahitelek

20 % fölé emelkedett a folyószámlahitelek átlagos kamata - az énpénzem.hu számítása szerint. A bankok egy része lejárati időt vezetett be, emiatt nem halogathatja többé a visszafizetést, aki mínuszba megy. Több pénzintézet pedig azoktól is pénzt kér, akik hozzá sem nyúlnak számlájuk hitelkeretéhez - rendelkezésre tartási díj címén. A Híradónknak nyilatkozó elemzők körültekintésre figyelmeztetnek a változások miatt.

Tovább drágulhatnak az építőanyagok

5-10%-kal tovább drágulhatnak az építőanyagok - ezt a gyártók szövetsége jelentette be a munkaerőhiányra és az energiaárak emelkedésére hivatkozva. Ezért és a kereslet élénkülése miatt újabb 10-12%-kal növekedhetnek idén az ingatlanárak országos átlagban a Duna House friss elemzése szerint. Egy lakásvásárlást tervező család átlagosan 3-4 millió forint plusz kiadásra számíthat.

 

A csúszás miatt drágulni fog Paks2?

A Paks2 beruházás csúszásáról is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. Azt, hogy mikor lehet az eredetileg 2025-re tervezett átadás, azt nem árulta el, ahogy pénteken kérdésünkre a bővítésért felelős tárca nélküli miniszter sem. A Párbeszéd szerint már legalább 3 éves a csúszás, emiatt pedig drágul a beruházás, amit újra kellene gondolni.

Kötelező biztosítás: 4-5 %-os emelkedés várható

Várhatóan 50 ezer forint fölé ugrik a kötelező biztosítás átlagos éves díja, miután 4-5%-kal emelkednek a tarifák januárban - a Független Biztosítási Alkuszok Szövetsége szerint. Több az autó és nagyobb a munkaerőhiány, részben a szerelők bérének növekedésével magyarázzák a drágulást. Az áremelés folytatódhat, akinek a szerződése később évfordulós még rosszabbul járhat.

Várniuk kell a támogatásra

Néhány év alatt egyharmadával drágult a tűzifa és még tovább drágulhat. Ennek egyik oka, hogy többe kerül az import fa. Az áremelkedés miatt van, hogy már gázzal is olcsóbban lehet fűteni. A Fidesz még tavaly a választási kampányban ígérte meg, hogy az, aki fával vagy szénnel tüzel is megkapja az idei télen a 12 ezer forintos támogatást. De egy kormányhatározat szerint végül kitolták a határidőt 2019 év végéig.

Drágulást hozhat a minimálbér-emelés

Hiába csökkenhet a munkaadói járulék, a Híradónknak nyilatkozó vállalkozók mégis áremelésre készülnek. A Portfólió kiszámolta, 1 millió 1 százezer dolgozót érint Magyarországon az idei 8%-os kötelező bérfejlesztés, minden negyedik munkavállalót. Békés megyében foglalkoztatják arányaiban a legtöbb minimálbérest, kétszer annyit, mint Budapesten.

A legforróbb év volt 2018: másfélszeresére drágultak a zöldségek

A valaha mért legforróbb év volt a tavalyi Magyarországon - az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes értékelése szerint. A rendkívüli meleg miatt másfészeresére drágultak a legkeresettebb zöldségek. Az árak pedig csak akkor csökkennek a Terméktanács szerint, ha a következő szezonban nem lesz szélsőséges az időjárás.

Adócsökkentés: drágább éttermek

Lenyelték az áfát a vendéglősök. Hiába csökkent 5%-ra az éttermi étkezés áfája, 6%-kal drágultak a vendéglők a KSH friss adatai alapján. A tulajdonosok főleg a rekord magas munkaerőhiányra hivatkoznak, azt mondják, béremelésre kellett a pénz. Ugyanakkor a kereslet is jelentősen nőtt, egy év alatt 10%-kal gyarapodott a vendéglátóhelyek forgalma.

Drágul a hal


szerző:
2018.12.17. 18:21
Drágul a hal

Hiába csökkentették az áfáját, 5-7 százalékkal többe kerül a hal idén karácsonykor, mint tavaly. Ezt a termelők szervezete költségeik növekedésével, a takarmány drágulásával és a minimálbér kötelező emelésével indokolja. A kormány korábban úgy számolt, a halfogyasztás pár év alatt megduplázódhat az adócsökkentés hatására. Egyelőre nagyjából 10 százalékkal több hal fogyott.

Drágább lehet a fenyőfa idén a meleg, csapadékszegény időjárás miatt

A lucfenyő a tavalyihoz képest majdnem ezer forinttal kerülhet többe. Az ország legnagyobb fenyőtermelő területein, Somogy és Zala megyében a napokban kezdték kivágni a fákat. Ezek egy részét külföldön adják el, de hamarosan a magyar piacon is megkezdődik az árusítás.

Tovább drágul a Liget-projekt

A Városliget Zrt. vezetőjének legújabb számítása szerint 250 milliárd forintba kerülhetnek a budapesti Városligetben tervezett beruházások. Erről a K-monitor írt. 2012-ben még 50-60 milliárdra becsülték a múzeumi negyed költségeit. Az LMP szerint az építkezést nagyrészt kormányközeli cégek végzik - ezért kerül egyre többe. 

8-10 százalékkal drágulnak a kötelező biztosítások

8-10 százalékkal, 25-26 ezer forintra drágul a kötelező biztosítás éves díja a most évfordulós autósok tömegénél - ezt a piacvezető alkusz cég számolta ki, miután meghirdették új tarifáikat a biztosítók.

Tovább nőnek az albérletárak az országban

Átlagosan 8-10%-kal tovább drágulhatnak az albérletek egy év alatt. A díjak már több mint 80%-kal emelkedtek az elmúlt négy évben. A Habitat for Humanity civilszervezet szerint jelenleg egymillióan élnek albérletben az országban, és a többség már nem gondolkodik saját lakáson az egyre durvább ingatlanárak miatt.

Drágulhat a közös költség

Drágulhat a közös költség a lakástakarékok támogatásának megszűntetése miatt. A Társasházkezelők Szövetsége úgy számol, több mint egymillió családnak kell mélyebben zsebbe nyúlnia, ahogy lejárnak az eddigi szerződések, mert csak így tudják pótolni a felújításokhoz adott állami támogatásokat. A kormány érdemben nem reagált.

Szinte sehol sem drágult ennyire az élelmiszer

Párját ritkítja az élelmiszerek magyarországi drágulása az Európai Unióban - a G7 gazdasági portál szerint. Majdnem 25 százalékkal emelkedtek az árak az elmúlt 8 évben átlagosan, ami a negyedik legnagyobb drágulás a 28 tagállam rangsorában.

Fontos változások októbertől

Csaknem 18 százalékkal drágulnak a 10 napos autópálya matricák. Szigorodik a hitelezés és életbe lép az új gyülekezési törvény. Ennek értelmében már az is gyűlésnek számít, ha két ember nyilvános rendezvényen közügyekről beszélget, ezért előre be kell jelenteni a rendőrségen.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való