KERESÉS search-close

egészségügy

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "egészségügy"

Megbízhatók a vizsgált vakcinák

Ez nem "hókusz-pókusz" - így reagált Jakab Ferenc virológus arra, hogy sokan álhíreket terjesztenek a koronavírus elleni vakcinákról. A pécsi virológus csoport vezetője egy online konferencián arról beszélt, a vizsgálati szakaszban lévő vakcinák megbízhatóak. A miniszterelnök az állami rádióban azt mondta, már elkészültek az oltási tervek arra az esetre is, ha kevesebb vakcina érkezik eleinte, mint amennyire igény lenne.

FELHÁBORÍTÓ: Láza volt a krónikus betegnek, mégse rendelték el a tesztet!

Egy 45 éves férfi múlt hét csütörtökön jelezte a háziorvosának, hogy nincs jól. Néhány nappal később 40 fokos láza lett a cukorbetegséggel és magasvérnyomással küzdő férfinek, a háziorvos még ekkor sem rendelte a koronavírus-tesztet. Azóta a férfi elájult, majd a hatvani kórházba vitték, ahol pozitív lett a teszt eredménye. Hegedűs László nyilatkozott az RTL Híradónak, aki szerint sógorának mindkét tüdeje összeomlott.

Elérték teljesítőképességük határát az egészségügyisek?

A Covid osztályon készített videóval üzent a kétkedőknek ez a miskolci férfi, aki még október végén került kórházba. Az állapotokról is beszámolt. Bár megkapta a szükséges ellátást és a gyógyszereket, úgy véli, a kórházi dolgozók már most erejükön felül teljesítenek.

15 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírusban

Már 5 ezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 15-en haltak bele a betegségbe. Erről Gulyás Gergely miniszter beszélt ma az RTL Híradó kérdésére. A Magyar Orvosi Kamara gyűjti az áldozatok nevét, hogy tisztelettel adózhassanak nekik. A Fejér megyei szervezet pedig nemrég videósorozatot indított egészségügyi dolgozóknak, hogy segítsen megelőzni a mentális kiégést.

Újra karanténban a magyar férfi kosárlabda-válogatott!

Három játékosnak is pozitív lett a koronavírus tesztje a magyar férfi kosárlabda-válogatottban, pedig korábban már átestek a fertőzésen. Milyen hamar fertőződhet újra valaki?

Koronavírus-fertőzöttet fektettek a hozzátartozója mellé

5 negatív teszttel rendelkező idős, krónikus beteg hozzátartozója mellé, hosszú órákra betettek egy koronavírusos beteget az Uzsoki utcai kórház belgyógyászatán. Ezt állítja híradónknak egy budapesti nő. Most betegjogi képviselőhöz fordultak. A kórház szerint negatív PCR tesztje volt a nem covidos osztályra betett betegnek, de ritkán előfordul, hogy bent derül ki valakiről, hogy mégis pozitív.

Antitesttel a koronavírus ellen

A világon először próbáltak ki egy új eljárást Nagy-Britanniában, amelynek célja: a koronavírusos megbetegedés megelőzése. Az antitesteket tartalmazó szert azoknak szánják, akiknek túl gyenge az immunrendszere a védőoltáshoz. Közben az Egyesült Államokban engedélyezték annak a szintén antitesteken alapuló gyógyszernek az alkalmazását, amelyet október elején még kísérleti készítményként Donald Trump amerikai elnöknek is beadtak.

Kiskapu a nőgyógyászoknak

Népesedéspolitikai okból ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy a nőgyógyászokra ne vonatkozzon az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény egy része az Orvosi Kamara szerint. Azaz számukra nyitva hagynának egy kiskaput, és ők állami kórházban is elláthatnák a magánbetegeiket. Szakértők szerint ezzel a hálapénz is tovább élne, holott annak felszámolása volt a törvény egyik legfontosabb célja.

Hömpölygő tömeg a Normafán

Az önkormányzat figyelmeztetése ellenére szombaton is kirándulók tömege lepte el a budapesti Normafát. Parkokban, erdőkben nem kötelező a maszkviselés, így sokan meg is szabadultak maszkjaiktól. Rusvai Miklós virológus szerint ez nem a legjobb ötlet, bár a szabadban kisebb a fertőzésveszély.

WHO: a Remdesivir nem hatásos

Súlyos, kórházban lévő betegeknek ugyan nem ajánlják a Remdesivir nevű gyógyszert, mégis megéri folytatni a kisérleteket - ezt az Egészségügyi Világszervezet szakemberei mondták. A gyógyszert korábban ígéretesnek tartották a koronavírusos betegek kezelésében nálunk is. Az EMMI kérdésünkre azt közölte: betegség egy meghatározott szakaszában hatásosnak tűnik például a tüdőgyulladással szemben. Itthon egy másik gyógyszert, a Favi-piravirt is használják.

Új szomorú rekord: egyetlen nap alatt 121 koronavírusos beteg halt meg

Újabb tragikus rekord: egyetlen nap alatt 121 koronavírusos beteg halt meg az országban. 599-en pedig olyan súlyos állapotban vannak, hogy lélegeztetőgépre szorulnak. A Magyar Orvosi Kamara még tavasszal késztett egy ajánlást vészhelyzet esetére - ez tartalmazza, mi alapján rangsorolják betegeket, ha már nincs elég erőforrás. Eszerint akár sorsolással is dönthetnek majd arról - két ugyanolyan állapotú beteg esetén - hogy kit lássanak el előbb - erről a Magyar Nemzet írt elsőként. Az Orvosi Kamara szerint ez félreértés, mindez pusztán elméleti vészforgatókönyv és kicsi az esélye, hogy használni kellene majd éles helyzetben.

Koronavírus elleni vakcina: ki kaphat belőle?

Bármelyik pillanatban megkaphatják az engedélyt a koronavírus elleni vakcinák legjobbjai. Több tízezer emberen tesztelték már, de mikor és hogyan érhető majd el?

Hazaküldték a kismamákat a veszprémi kórházból

Nemcsak a kismama életéről van szó, hanem a babáéról is - ezt mondta egy kétségbeesett várandós nő Híradónknak, miután megtudta: a veszprémi kórház Szülész-Nőgyógyászati osztályán csak a legszükségesebb vizsgálatokat végzik el múlt péntek óta. Az osztály főorvosa a közösségi oldalra feltöltött videóban közölte, hogy a koronavírus miatt több dolgozójuk is karanténban van, ezért hozták az intézkedést.

Még nem tudni, hogyan tesztelik a tanárokat és az óvodákban dolgozókat

Hiába érdeklődnek a tankerületi központoknál, továbbra sem tudnak részleteket a miniszterelnök által megígért rendszeres tesztelésről a tanárok és az óvodákban dolgozók. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a szűrésük egyre fontosabb lenne, mert folyamatosan esnek ki újabb és újabb tanárok. Kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma ma is azt közölte, dolgoznak a tesztelés előkészítésén.

Egy gyerekorvos szerint sok szülő napokat vár, amíg felhívja az orvost

Sok szülő napokat vár, amíg felhívja az orvost, hogy gyermekének légúti tünetei vannak - erre panaszkodik egy házi gyerekorvos, aki szerint az emberek fegyelmezetlenek. Azt mondja, egy ilyen esetben például pár nap késlekedés azt is jelentheti, hogy a gyerek több embernek is átadhatta a fertőzést, akik között lesz, aki lélegeztetőgépre szorul majd. Az Operatív Törzs tájékoztatóján ma is felhívták a figyelmet az egyéni felelősségre.

GYERMEKORVOS: Egy beteg kezelése már nem csak önmagáról, hanem a környezetéről is szól

Bogdányi Katalin doktornőnél korábban a Házon kívül stábja forgatott, de a gyerekorvos Híradónknak is nyilatkozott már küzdelméről a rendszerrel és szülőkkel. Most közösségi oldalán fakadt ki. Szerinte az egyik legnagyobb gond például, hogy sok szülő későn hívja fel a háziorvost.

Koraszülöttek világnapja: nagyon fontos, hogy a szülők babájuk mellett lehessenek

Saci kisebb volt egy kilós kenyérnél, amikor született. Élete első negyven napját inkubátorban töltötte. Ma már tíz másfél kg alatti babából kilencet meg tudnak menteni. De miért lenne mindennél fontosabb, hogy az anyukák és apukák a járvány idején is ott lehessenek koraszülött babájuk mellett?

Egy magyar biokémikus felfedezése lehet az egyik koronavírus vakcina alapja

Karikó Katalin Szegedről költözött Amerikába, hogy ott folytassa a kutatást, amiben eleinte senki nem hitt. Olyannyira nem, hogy létszámleépítés miatt el is bocsájtották Szegedről, ezért is költözött el az ismeretlen Amerikába. Mindvégig hitt abban, amit csinál, sőt egyesek szerint Nobel-díjat érdemel évtizedes munkája.

Sok önkéntes jelentkezett diszpécsernek

Több mint százan jelentkeztek önkéntes diszpécsernek Hajdú-Bihar megyében a mentőkhöz, mert a koronavírus-járvány miatt olyan sok hívás érkezik hozzájuk, hogy már alig győzik. Csak a tesztek miatt országszerte akár 12 ezer hívást kapnak naponta. Ezért a mentőszolgálat más megyékben is keres önkénteseket.

Nézőnk sírva panaszkodott, hogy szerinte nem kapnak megfelelő felvilágosítást a kórháztól

Kritikus az állapota, de nem kell ilyen sűrűn telefonálni - állítása szerint ezt mondta nézőnknek az egyik vidéki kórház főorvosa. 45 éves párja koronavírusos, élet-halál között lélegeztetőgépen van. Az asszony sírva panaszkodott, hogy szerinte nem kapnak megfelelő felvilágosítást. Egy másik kórház vezetője pedig azt mondta, kritikusnak tartja a betegtájékoztatást, ezért külön eljárásrendet dolgoztak ki.

Kinek, melyik védőoltás lesz a leghatékonyabb?

Sokféle koronavírus elleni védőoltás jelenik meg hamarosan, ezek alkalmazása az emberek egészségi állapotától is függhet. Ezt mondta az RTL híradónak a koronavírus elleni vakcina kidolgozásában résztvevő szegedi kutatóorvos. Letoha Tamás szerint fel kell készíteni a háziorvosokat, hogy tanácsot tudjanak adni, kinek, melyik védőoltás lenne a leghatékonyabb.

Nagyon leterheltek a háziorvosok

Volt, aki csak az asszisztensig jutott, másnak pedig addig tartott a vizsgálat, amíg beleköhögött a telefonba. Ezt mondták híradónknak azok a betegek, akik felsőlégúti panaszokkal jelentkeztek háziorvosuknál. A doktorok szerint óriási a nyomás rajtuk: van, ahol a szokásosnál háromszor többen jelentkeznek. Akiknek tesztet kértek, nagy részükről bebizonyosodott, hogy koronavírus fertőzöttek.

Maszkok: sok helyen már kötelező

Három nappal a bejelentés után mostanra körvonalazódott, hogy hol kell, és hol nem kell maszkot hordani. A megyeszékhelyek többségében nem tették mindenhol kötelezővé a maszkviselést az utcákon. A 19 városból csak 9-ben. Budapesten viszont két kivétellel minden kerületben mindenhol kötelező. A tízezer főnél nagyobb települések polgármesterei maguk dönthették el, hogy a város mely pontjain rendelik-e a maszkviselést.

Orosz vakcina érkezhet először Magyarországra

Már a jövő héten Magyarországra érkezhet tíz adag, Oroszországban fejlesztett koronavírus-elleni vakcina, hogy a magyar hatóságok elvégezhessék a szükséges vizsgálatokat az oltóanyagon – ezt Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be. Orbán Viktor miniszterelnök pedig reggel arról beszélt, hogy az oltóanyagok felgyorsított engedélyeztetési eljárása nem mehet a biztonság rovására.

Rettenetes állapotokról beszélt egy pécsi professzor az ottani intenzív ellátásról

Rettenetes, végveszélyig sodró állapotról beszélt egy pécsi professzor az ottani intenzív ellátásról egy online konferencián. A miniszterelnök az állami rádióban közben azt mondta: 99 százalék, hogy az egészségügy ennyi szakemberrel is működőképes marad. Egy nap alatt 99 koronavírus beteg halt meg. Zacher Gábor az RTL Híradónak arról beszélt: naponta fordul elő, hogy a beteg a saját lábán besétál a kórházba, majd 1-2 órán belül lélegeztetőgépre kerül.

ZACHER GÁBOR: „Egy nővérre akár hat beteg is juthat!”

Zacher Gábor az RTL Híradónak arról beszélt: naponta fordul elő, hogy a beteg a saját lábán besétál a kórházba, majd 1-2 órán belül lélegeztetőgépre kerül. Már ott tart az egészségügy, hogy egy nővérre akár hat beteg is juthat, pedig az egy nővér egy beteg lenne az ideális felállás.

Tesztelés: egyre több diák segít

Már az autóból sem kell kiszállni, hogy elvégezzék a koronavírus-tesztet. Budapesten, négy helyen kocsival is be lehet állni a sorba, de csak azoknak, akiknek a háziorvos kérte a szűrést. Csepelen is, ahol tegnap a tesztek 37 százaléka lett pozitív. Közben Orbán Viktor bejelentette, hogy már nemcsak az orvostanhallgatók segítik a szűrést, bevonták ugyanis a Műegyetem hallgatóit is. Amióta az egyetemisták is besegítenek, több mint duplájára nőtt a napi tesztelések száma.

Elfogadhatja a kormány az orvosi kamara javaslatait az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény módosítására

Mindkét munkahelyét otthagyja és inkább külföldön folytatja, de nem írja alá új munkaszerződést - ezt mondta egy ápoló az RTL Híradónknak. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt folyamatosan tárgyalnak az orvosi kamarával, erről beszélt a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV-n. A kamara ezt cáfolta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont ma (november 12.) megígérte, elfogadják a szervezet javaslatait.

AGGASZTÓ: „Embertelen a visszaélés a szakdolgozók elhivatottságával szemben!”

Egy egészségügyben dolgozó arról számolt be az RTL Híradónak, hogy egyből kettő illetve három munkahelyet kellett vállalnia ahhoz, hogy emberhez méltó életszínvonalat tudjon fenntartani a fizetéséből. A nevét nem vállaló dolgozó az új törvény miatt tart, azért az egyik munkahelyén a körülmények és az új szabályozás miatt már fel is mondott. 

A legfőbb cél Európában az egészségügyi ellátás összeomlásának elkerülése

Portugáliában autóbuszos gyorsteszteléssel, Németországban a bolti sorbanállás kiküszöbölésével próbálják elviselhetőbbé tenni a mindennapi életet az újra bevezetett szigorítások idején. Európa országaiban a tavaszihoz hasonló teljes leállás helyett az emberek szabad mozgását csak éjszaka korlátozzák - a legfőbb cél, hogy elkerüljék az egészségügyi ellátás összeomlását.

Térdre rogyott a háziorvosi ellátás Csornán

Térdre rogyott a háziorvosi ellátás Csornán – így jellemezte a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetet az interneten az egyik orvos, erről először a kisalföld.hu írt. Ketten dolgoznak öt helyett a városban, mert több orvos is karanténban van, egy pedig meghalt. November végéig az egyik szomszédos község háziorvosa is besegít, hogy folyamatos legyen az ellátás.

5 ezer egészségügyi dolgozó készül felmondani?

Már több mint 5 ezer egészségügyi dolgozó jelezte a Magyar Orvosok Szakszervezeténél, hogy elhagyják pályát, és nem írják alá az új munkaviszonyról szóló szerződésüket. A szervezet elnöke szerint már az is katasztrófa, ha 10 ember felmond, de ha tömeges pályaelhagyás lesz, januárban összeomlik az egészségügyi rendszer. A minisztériumtól azt közölték ők nem tartanak ettől, és készek a módosításokra.

ASSZISZTENS: „Sokszor sírva mennek haza a kollégák”

„A telefon folyamatosan csörög.” „Mindenki most azonnal szeretne mindent.” „Lassan négy ember munkáját visszük.” „Nincs idő fertőtlenítésre, nincs védőruha.” - így panaszkodnak a nővérek a megnövekedett feladatok miatt egy internetes zárt csoportban. Többen közülük megfertőződtek, mert nem volt megfelelő védőfelszerelésük, mondta a Híradónknak név és arc nélkül nyilatkozó asszisztens.

Változtatást kérnek a mozisok

Fejtörést okoz a kormányrendeletben megszabott ülésrend a moziknak és színházaknak. A Mozisok Országos Szövetsége szerint életszerűtlen, hogy a családtagokat is szét kell ültetni, emiatt szerintük sokan nem mennek majd moziba, vagy visszaváltják a jegyüket. A színházak hol bábukkal tartják be a másfél métert, hol online előadások lesznek, de van, ahol ideiglenesen bezárnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a színházak átállása zökkenőmentes.

Nem mindenhol van elég busz

Budapesten és több nagyvárosban is csak néhány plusz járművet tudnak forgalomba állítani a közlekedési vállalatok a kormány által előírt járatsűrítések idejére. A közlekedési cégeknek ma kellett leadniuk a sűrítési terveket, ám ha a kormányhivatalok azt nem fogadják el, akár 5 millió forintos büntetést is kiszabhatnak. A Miniszterelnökség az RTL Híradónak azt írta: azt fogják vizsgálni, hogy a ténylegesen több járat fog-e közlekedni és soron kívül döntést hoznak.

„Telítődnek a kórházak!”

Egyetlen nap alatt több mint 300-zal ugrott meg a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma, 84 ember halt meg, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig már a 380-at közelíti. Az országos tisztifőorvos azt mondta, a kórházak telítődnek. Zacher Gábor toxikológus a Klubrádiónak beszélt arról, hogy jóval szigorúbb szabályokra lenne szükség. Szerinte a családi látogatásokat is be kellene fejezni, hogy ne legyen belőlük, idézem: "halotti tor".

Újabb szigorítást jelentenek be

Mégis szigorít a járványügyi intézkedéseken a kormány, részleteket azonban még nem árultak el. Hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára még arról beszélt a parlamentben, hogy nem szeretnének további szigorításokat. A kormány kedden és szerdán tárgyal az újabb szabályokról, a részletekről az Operatív Törzs ígérete szerint a miniszterelnök még kedden bejelentést tesz.

Néhol van, néhol nincs vakcina

Nem tudja beszerezni várandós lányának az influenza elleni védőoltást - erről panaszkodott egy nézőnk az RTL Híradónak. Sok helyen még mindig hiánycikk a vakcina, de van olyan rendelő is, ahol bejelentkezés nélkül beadja a háziorvos. Idén ingyen kaphatja meg mindenki az oltást, amelyből éppen annyit rendelt az állam, mint korábban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint mindenkinek jut, aki kéri.

84-en haltak meg koronavírusban, a kórházban ápolt betegek száma pedig csaknem megduplázódott egy hét alatt

Soha ennyi beteg nem halt meg Magyarországon a koronavírus miatt, mint az elmúlt napon, 84-en vesztették életüket. Egy hét alatt csaknem megduplázódott a kórházban ápolt betegek száma. Egy vidéki kórház egészségügyi dolgozója arról beszélt az RTL Híradónak, hogy több mint 300 órát dolgoznak egy hónapban, a védőfelszerelésük pedig hiányos. Az Operatív Törzs az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszolt.

Csak rákban halnak meg többen, mint koronavírusban

Minden eddiginél több, 70 ember hunyt el egyetlen nap alatt koronavírusban Magyarországon. A lélegeztetőgépre került betegek közül egyre kevesebbet tudnak megmenteni. Erről Szlávik János infektológus beszélt az ATV-ben. Az RTL híradó számításai szerint jelenleg naponta csak rákban halnak többen Magyarországon, mint koronavírusban. 

Sokat veszthetnek a rezidensek is

Több százezer forintot is bukhatnak azok a rezidensek, akik nem írják alá az új szabályok szerinti munkaszerződést. Ebben az esetben képzési költségeiket és ha kaptak, az ösztöndíjat is vissza kell fizetniük. A szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt sokan tiltakoztak. A feltételek mihamarabbi rendezését várják, ellenkező esetben akár több ezer orvos is elhagyhatja az állami egészségügyet.

Háziorvosokat rendeltek a nyíregyházi kórházba

Annyira rossz a helyzet, hogy háziorvosokat rendeltek a nyíregyházi kórházba, hogy segítsenek a betegellátásban - erről a 444.hu írt. Az intézmény közleményeben azt írta, az intenzívosztályok leterheltsége megháromszorozódott, ezért a megfelelő szakvizsgával rendelkező körzeti orvosok besegítenek nekik. Eddig öten álltak munkába az intenzív osztályokon. A megyei orvoskamaránál azt mondják, egy ilyen döntés veszélyeztetheti az alapellátást.

Egyelőre nincs elég oltóanyag

Nincs elég egyik influenza-oltóanyagból sem, sok páciensüknek már nem jutott, erre panaszkodott több háziorvos az RTL Híradónak. A DK szerint felháborító, hogy a kormány nem volt képes elegendő oltóanyagot beszerezni. A tisztifőorvos szerint a háromkomponensű oltásból lesz utánpótlás, a négykomponensűből pedig elegendő a megvásárolt 100 ezer darabos mennyiség. Ezeket a napokban megkapják a háziorvosok, hogy a 3 év alatti gyerekeket beolthassák.

Tudni akarják, hány tanár beteg

A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem tudni, pontosan hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal az iskolákban, mert a Klebelsberg Központ nem gyűjt erről adatot. Erről a Magyar Nemzet írt először. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az illetékes tankerületek rendelkeznek a pontos számokkal, de mivel ez érzékeny adat, így nem oszthatják meg. Közben a pedagógusok egy része attól fél, hogy bármikor megfertőződhet, mert nincs egységes eljárási rend, ha valaki beteg lesz az iskolában.

Infektológus: a szigorítás megmosolyogtató, miközben tömegrendezvényeket engedélyez a kormány

Ötven helyett akár 600 ezer forintos bírságot kaphatnak azok, akik megsértik a karanténszabályokat - így módosította ma az Országgyűlés az erről szóló jogszabályt. Pusztai Erzsébet infektológus a Híradó kérdésére azt mondta: a szigorítás megmosolyogtató, miközben a kormány tömegrendezvényeket, például teltházas labdarúgó mérkőzéseket engedélyez.

Sokan újrafertőződhetnek a koronavírustól

Tízből nyolc betegnél nem jelennek meg kellő mennyiségben antitestek, miután átestek a koronavírus- fertőzésen a Dél-Pesti Centrumkórház adatai szerint. Így akár újra is fertőződhetnek a betegek. Az országos tisztifőorvos is tud olyan magyarországi esetekről, amikor a betegek másodszor is elkapták a vírust. A Házon Kívülnek nyilatkozó főorvos szerint elsősorban a genetikától függ, hogy kit mennyire visel meg a betegség.

Nem tervez további szigorítást az Operatív Törzs

Sem a halottak napi hétvégére, sem a növekvő esetszámok miatt nem tervez további szigorításokat az Operatív Törzs. Az országos tisztifőorvos úgy látja, hogy a jelenlegi intézkedések hatékonyak, a temetőkbe látogatóknak pedig az ajánlotta, hogy végig viseljenek maszkot. Közben már közel 44 ezer aktív fertőzött van az országban, de Müller Cecília szerint a maszkviselés, a távolságtartás és a kézmosás hatékony intézkedés. 

ANTITEST: „A genetikától függ, hogy kit mennyire terít le a koronavírus!”

A Szent László Kórház Intenzív Osztályait vezető Főorvos Asszony, Bobek Ilona szerint, nem ritka, hogy fiatal, vagy középkorú betegek hirtelen lesznek nagyon rosszul, akár 2 hét után! Mindenki másképp reagál a koronavírusra: az egyik ember fogékonyabb, a másik ember kevésbé fogékony.

Több mint 18 ezren írták alá a petíciót

Már több mint 18 ezren alá írták a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara petícióját, amelyben azt kérik: a szolgálati jogviszonyról szóló törvény ne vonatkozzon a szakdolgozókra. A jogszabály alapján például az ápolókat is áthelyezhetnék, akár 2 évre, más intézménybe. Többen a Facebookon tiltakoznak ez ellen. A minisztériumtól azt közölték: zajlik a szakmai párbeszéd a rendeletekről.

205 - soha annyian nem szorultak lélegeztetésre

Még soha annyian nem szorultak lélegeztetésre koronavírus miatt Magyarországon, mint jelenleg. Az Operatív Törzs által közölt adatok szerint 205-en vannak lélegeztetőgépen. Pontosan két és félszer többen, mint a tavaszi járványhullám legrosszabb napján. Az új fertőzöttek száma 1820-szal emelkedett, és egyetlen nap alatt 38-an haltak meg. Közben a cseh miniszterelnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy Magyarország lélegeztetőgépeket küld Csehországnak.

Koronavírus: rekordot döntöttek a napi esetszámok

A napi esetszámok rekordot döntöttek, újabb 2032 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést. A beazonosítatlan fertőzöttek száma a mai statisztikánál azonban jóval magasabb lehet.

Hiába keresték a védőoltást

Keveset kaptak, csak a krónikus betegeket tudják beoltani influenza ellen – ezt az információt kapta a háziorvosától egy budapesti asszony. Fizetne is a vakcináért, de idén a patikák nem árulják, mert az állam felvásárolta a készletet, és aki kér, ingyen kaphat belőle. Gulyás Gergely miniszter csütörtökön elismerte, hogy néhány háziorvosnál lehet átmeneti fennakadás, de azt is mondta, hogy van elegendő oltóanyag és utánrendelni is tudnak, ha elfogyna a jelenlegi készlet.

Sosem végeztek egy nap alatt ennyi tesztet: több mint 16 ezret

Minden eddiginél több, 2032 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt és 46 koronavírusos beteg halt meg. Sosem végeztek viszont még ennyi tesztet: több mint 16 ezret. Az adatok alapján több az aktív fertőzött mint ahányan összesen karanténban és kórházban vannak. A Miniszterelnökség vezetője szerint ez úgy lehetséges hogy van beteg, aki nem került be a statisztikába.

Rosszul adhatták be Orbán Viktornak az oltást?

Rosszul olthatták be Orbán Viktort, nem szabadott volna megpaskolgatni a miniszterelnököt, mielőtt beadták neki az influenza elleni védőoltást - ezt állítja több orvos. Más hibát is felfedeztek az oltás módszerében, ami szerintük akár zsírszövet-elhalást is okozhat Orbán Viktornál. Kérdéseinkre a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy az oltási protokollnak megfelelően végezték el a kezelést.

Segítségre van szüksége a leukémiával küzdő Vörös Barbara családjának

A 14 éves lány fél éve küzd a betegséggel. Budapesten kezelik, az édesanyja ezért naponta ingázik Bakonybánk és a főváros között, így nem tud dolgozni. A háromgyermekes családról az apa egyedül gondoskodik. Barbinak most jön a sorsdöntő, remélhetőleg utolsó kezelés sorozata, de a szülők egyelőre nem tudják, marad-e elég pénzük arra, hogy a lányuk mellett lehessenek.

Vírusfertőzés miatt halt meg a nyíregyházi kórház főigazgatója

Koronavírus-fertőzésben meghalt a nyíregyházi kórház főigazgatója. Adorján Gusztáv 66 éves volt, abban a kórházban dolgozott ahová három megyéből szállították a közepesen súlyos és súlyos koronavírusos betegeket.A nyíregyházi közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióját is vezette, szeptember végén még részt vett egy bizottsági ülésen, de október elején kórházba került. Az életét már nem tudták megmenteni.

LEUKÉMIÁS LÁNY:

Volt, hogy egy nap nyolcszor megszúrták, mert nem volt vénája. Barbinál fél éve diagnosztizáltak leukémiát és példamutató, ahogy a betegségéről beszélt stábunknak. A 14 éves lány eddig három terápián van túl, a tervek szerint most jöhet majd az utolsó, de a szülők egyelőre nem tudják, marad-e elég pénzük arra, hogy a lányuk mellett lehessenek.

Aki segíteni szeretne, megteheti ITT: Vargáné Bors Ildikó, bankszámlaszám: 10402032-80535155-49521003

Orvosi fizetésemelés: jó hír, ami mégis tiltakozásokat váltott ki

Fél éve már, hogy extra terhet kap a magyar egészségügy a járvány miatt. Az egyik gyenge pont eddig az orvosok és a szakdolgozók bére volt: nemrég jelentette be a kormány, hogy jelentősen megemeli a mostani alacsony orvosi fizetéseket. De az orvosok számára feltételeket is szab. Orvosokkal és szakemberekkel beszélgetett arról a Házon kívül stábja, mi a jó és mi a rossz szerintük az új törvényben, és mennyiben érintik a változások a betegeket.

Orbán Viktor már megkapta influenza elleni védőoltást

Másféle influenza elleni védőoltást kapnak a 3 évnél fiatalabb gyerekek, mint a többiek. Olyat, ami az influenza négy típusa ellen is véd. Ez az oltás is ingyenes, de a Házi Gyermekorovosok Egyesületének elnöke azt mondja, az ő rendelőjébe még nem érkeztek meg ezek a vakcinák. Az oltásokkal kapcsolatban több kérdést is feltettünk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, de nem kaptunk választ.

Kompromisszumot ajánl az orvosi kamara

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyáról szóló törvény kapcsán. Az országgyűlés két hete fogadta el, az érintettek azóta tiltakoznak ellene. Az orvosi kamara kompromisszumos javaslatokat fogalmazott meg, a Magyar Orvosok Szakszervezete pedig úgynevezett rendszerelhagyási szándéknyilatkozatok gyűjtésébe kezdett. Ezzel a kormányra akarnak nyomást gyakorolni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyitott az orvosok észrevételeire - ezt közölték kedden Híradónkkal.

Pócs Alfréd szerint koronavírus-ellenes nézetei miatt bocsátották el a gyöngyösi kórházból

Koronavírus-ellenes nézetei miatt bocsátották el a gyöngyösi kórházból - ezt állítja Pócs Alfréd ortopéd szakorvos. Többször is nyilvánosan hangoztatta, hogy szerinte felesleges a maszkviselés és megkérdőjelezte a kormány intézkedéseit is. Pócs Alfréd az RTL Híradónak azt mondta: igazságtalannak tartja a döntést, mert ő nem Covid-ellenes, de továbbra is kitart amellett, hogy nincs járvány Magyarországon. A kórházat hiába kerestük az ügyben.

Tapstól az ordibálásig: Az egészségügyi dolgozók hideget-meleget kapnak

Míg a járvány elején hatalmas volt a lelkesedés és a megbecsülés az egészségügyi dolgozók felé, mára ez mintha megváltozott volna. Sokakban egyre több az indulat és a feszültség, a tapsot felváltotta a kiabálás.

LIU SHAOLIN SÁNDOR: „A koronavírus teljesen betett!”

Egy olimpiai sportolónak, akinek lételeme a mozgás talán az lehet a legnehezebb, ha mindezt megvonják tőle. Liu Shaolin Sándor, rövidpályás gyorskorcsolya versenyző a közösségi oldalán jelentette be szeptember közepén, hogy ő is elkapta a koronavírust. A Fókusznak mesélte el először, mi történt azóta!

Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a 10 éves kisfiát

Az anya gyermekét a múlt héten műtötték égési sérülésekkel egy fővárosi kórházban. A fiú 7 éve esett bele egy lavór forró vízbe, azóta több operáción van túl. A család aggódik, mert a műtét után nem tudják majd a gyereknek otthon a megfelelő higiéniát biztosítani - az apró albérletben, ahol élnek, ugyanis egy tisztán tartható fürdőszoba sincs.

Lassan megtelnek a koronavírusos betegeket ellátó elsővonalbeli kórházak

Az elmúlt 24 órában 33-an haltak meg a koronavírus miatt, és már 179-en szorulnak lélegeztetésre. Müller Cecília az állami rádióban azt mondta, lassan megtelnek a koronavírusos betegeket ellátó úgynevezett elsővonalbeli kórházak, ezért ezekben növelik az ágyak számát és új intézményeket is kijelölnek. Rékassy Balázs egészségügyi szakmenedzser szerint a tervezhető műtétek elhalasztásával lehetne csökkenteni a kórházak leterheltségét.

WHO: nem hatásos a Remdesivir

Mégsem gyógyítja a koronavírus okozta megbetegedést a Remdesivir hatóanyagú gyógyszer - erre jutottak az Egészségügyi Világszervezet szakemberei egy felmérés után. Eddig úgy tűnt, ez az egyik leghatásosabb szer, amely csökkenti a halálozás kockázatát - itthon a Debreceni Egyetemen használták először. A magyar szakemberek szerint viszont korai feladni, meg kell várni a klinikai vizsgálatok végét. Ráadásul egyelőre nem is tudnak mást adni a betegeknek.

Megint rekord: 1791 új beteg

Minden eddiginél több, 1791 új koronavírusos beteget azonosítottak egy nap alatt. Igaz több tesztet is végeztek, mint a megelőző napokban, a víruskutató szerint emiatt ugrott meg a szám. A szakember szerint sikernek számít, hogy tízszer több fertőzöttből egyelőre nagyjából ugyanannyian haltak meg, mint az első hullámban. A szakértő szerint a szigorítások ugyanakkor tovább növelnék a vírustagadók és maszkellenesek táborát.

Az orvosok ötöde nem írná alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést

A fővárosi orvosok több mint ötöde nem írná alá a jelenlegi feltételekkel az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződését. Ez a Magyar Orvosi Kamara budapesti szervezetének online felméréséből derült ki. Az elnökük szerint már az orvosok 10 százalékának felmondása is veszélyeztetné a betegellátást. A kormány szerint a béremelés kedvező feltételeket nyújt az orvosoknak, az egészségügyi ellátás pedig az egész országban biztosított.

Miért fontos, hogy megkapjuk az influenza elleni védőoltást?

A vírus és járványtagadók az influenza elleni védőoltásról is hasonlóan gondolkodnak, de szerencsére egyre kevesebben hisznek nekik és egyre többen kérik a vakcinát. Az infektológus szerint most még fontosabb, hogy ezzel is védekezzünk, mert ha valaki mindkét vírust elkapja, akkor sokkal rosszabbak az esélyei a gyógyulásra.

Napokig nem vizsgálták meg betegét a kórházban – ezt állítja egy háziorvos

Napokig fektették egy covidos beteg mellett, nem vizsgálták meg egy fővárosi háziorvos betegét az egyik budapesti kórházban. Ezt állítja a doktor. Végül kiderült, csak epehomokja van, az okozza fájdalmait. A Híradónknak nyilatkozó orvos szerint a covid miatt egyre nagyobb a káosz a nem koronavírusos betegek ellátásában is. Mindeközben Kásler Miklós újabb levelet adott ki, ebben arra kéri a kórházakat, az eddigi 10 százalék helyett ágyaik 20 százalékát szabadítsák fel, és leírja azt is, hogy hol nem fogadhatnak covidos betegeket.

Szakmai és anyagi megbecsülés – miért ne kaphatnák meg mindezt itthon is az egészségügyi dolgozók?

Tapssal köszönték meg tavasszal az egészségügyi dolgozók munkáját, kitartását az otthoni karanténba kényszerült emberek. Nemes gesztus, de önmagában kevés. Mindenki azt mondja, az egészségügyben tevékenykedők többet érdemelnek ennél, de már régóta nem kapják meg azt.

Már 52 szociális intézményben jelent meg a koronavírus

Már 52 szociális intézményben jelent meg a koronavírus, a gondozottak 10 százaléka kapta el a fertőzést. Erről az RTL Híradó kérdésére beszélt a tisztifőorvos. Az otthonok dolgozói között is terjed a vírus. Egy biharkeresztesi intézmény 5 alkalmazottja fertőződött meg. Barcson 13 dolgozó tesztje lett pozitív, ott 29 lakó is elkapta a koronavírust.

Az egészségügyért felelős államtitkárság úgy döntött, nem aggódnak a közelgő karácsonyi vásárok miatt

November elejére már 40 ezer aktív koronavírus fertőzött is lehet - ez szerepel az RTL Híradó birtokába jutott kormányzati dokumentumban. Az egészségügyért felelős államtitkárság ebben azt is írja, távolságtartással, maszkviseléssel, rendszeres kézmosással ennek ellenére meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat illetve a közelgő ünnepeket. A Vörösmarty téri vásár szervezői közben úgy döntöttek, az ő rendezvényük elmarad idén a járvány miatt.

Újabb negatív rekord: 28-an haltak meg az elmúlt napon a koronavírus miatt

Rekordszámú elhalálozás mellett, 1519 beteget kezelnek kórházban is, közülük 160-an lélegeztetőgépre kerültek. A friss adatokból az is kiderül, hogy az elmúlt hét legkevesebb tesztjét végezték el hétfőn, pedig korábban a tisztifőorvos kapacitásbővítésről beszélt. Hiába kérdeztük erről, az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján nem válaszoltak az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre.

Pedagógusok Szakszervezete: A krónikus beteg pedagógusok taníthassanak otthonról!

A krónikus beteg pedagógusok taníthassanak otthonról! Ezt is kérte a Pedagógusok Szakszervezte a fenntartó Klebelsberg Központtól, de azt a választ kapták, ez néhány intézményben nem lenne megoldható, mert túl sok a krónikus betegségben szenvedő tanár. Kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt írta, ahol szükség van rá, ott elrendelik a digitális oktatást, ami a krónikus betegek érdekét is szolgálja.

Orvosok és szakdolgozók az áthelyezésekről: káosz és bizonytalanság

Káosz és bizonytalanság - így jellemzik orvosok és szakdolgozók az egészségügyben folyamatosan zajló áthelyezéseket. A székesfehérvári kórházban például egyik nap még 57 embert akartak átvezényelni a fővárosi Korányi Kórházba, végül másnap csak 18 nővér ment. Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint nem egyedi az eset. Közben az egészségügyben dolgozók attól tartanak, ha aláírják az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, mindennaposak lesznek a hasonló átvezénylések.

Rekordszámú, 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban

Rekordszámú, 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és sosem voltak még ennyien lélegeztetőgépen, mint most: 154 betegnek van rá szüksége. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint bár több mint 26 ezer egészégügyi dolgozót képeztek át – nagyrészt online tanfolyamon - lélegeztetőgép kezelésére, sokan félnek a feladattól.

Három kérdésre várja a választ az Orvosi Kamara az egészségügyben dolgozóktól

Praxisközösségek létrehozásával akarja rendezni a kormány a háziorvosok helyzetét - ezt Orbán Viktor jelentette be közösségi oldalán. A miniszterelnök szerint a részletekről a jövő héten egyeztetnek a kamarával. Közben eljutott az RTL Híradóhoz az a három kérdésből álló kérdőív, amelyet az Orvosi Kamara küldött körbe. Azt szeretnék felmérni, milyen mértékben támogatják vagy ellenzik az egészségügyben dolgozók az orvosok jogállásáról szóló törvény módosítását.

66 gondozott koronavírus tesztje lett pozitív az idősotthonban

66 gondozott koronavírus tesztje lett pozitív és 17 gondozó van hatósági házi karanténban, egy Nógrád megyei idősotthon két telephelyéről. Az RTL Híradónak egy bent élő pár rokona azt mondta: a fertőzésről sem a gondozottakat, sem hozzátartozóikat nem értesítették. A Somogy megyei Barcson pedig az idősotthon gondozóinak egy része beköltözött, mert az egyik részlegen 39 lakóból 26-nak és 3 ápolónak is pozitív lett a koronavírus tesztje.

Orvosbér: Ha az állami és a magánszektort mereven szétválasztják, az a betegellátást veszélyezteti

Kizárólag magánorvosként dolgoznának tovább, és feladnák állami munkájukat - 30 orvos kereste meg ezzel az Országos Gerincgyógyászati Központ és Budai Egészségközpont vezetőjét az elmúlt napokban. Erről maga a főigazgató beszélt. A magánszolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület szerint nincs elegendő személyzet az állami és magánszektorra külön, ezért ha ezt mereven szétválasztják, az a betegellátást veszélyezteti.

Gulyás Gergely: A háziorvosok sem fognak rosszabbul járni, mint a többi orvos

A háziorvosok sem fognak rosszabbul járni, mint a többi orvos – ezt ígérte Gulyás Gergely miniszter. A kormányinfón arról is beszélt, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvény minden vitás kérdését a szakmai szervezetekkel egyeztetve, rendeletekben szabályozzák majd. Nem fogják tiltani a magánpraxist sem, de korlátozásokat terveznek. Az Orvosok Szakszervezete azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a törvényt.

Magyar Orvosi Kamara: Katonák nem leszünk!

Katonák nem leszünk – így reagált a Magyar Orvosi Kamara az Országgyűlés által tegnap elfogadott új egészségügyi törvényre. A szakmai szervezet szerint kórházi osztályok maradhatnak orvos nélkül és közvetlen veszélybe kerülhet a lakosság egészségügyi ellátása, mert a jogszabály sérti az orvosok alapvető jogait, és vállalhatatlan korlátozásokat ír elő. Például a másodállásokra vonatkozóan. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nincs veszélyben az egészségügyi ellátórendszer.  

Mentő vitte el az asszonyt, családja két napig nem tudta, hogy hol van

Két napig nem tudta egy család, hol van 92 éves hozzátartozójuk, miután hétfőn kórházba szállították Budapesten. A kerületi ügyeletet hívott mentőt. Állításuk szerint a mentősök azt mondták, hogy a Honvédkórházba mennek. Este viszont, sem ott, sem a mentőszolgálatnál nem tudnak a betegről. Adásunk előtt nem sokkal derült ki: a nő budai Kútvölgyi Kórházban van, koronavírusos, infúzión van, betegszállító vitte oda, és Honvédkórházból küldhették tovább.

EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY: „Ha választani kell, akkor inkább a magánszférát fogják választani az orvosok”

Dr. Késmárky Andrásnak doktornak négy munkahelye van. Háziorvos egy kistelepülésen, egyébként pedig üzemorvos, mentőzik, és környékbeli kórházak sürgősségi osztályain is ügyel - vállalkozóként. A kedden elfogadott törvény szerint másodállást a jövőben csak külön engedéllyel vállalhat, és főszabályként, ha állami kórházban szeretne dolgozni, akkor úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszonyt kell létesítenie. Szerinte ez a betegeket is érinti majd. 

Újabb rekord: kedden 20 ember hunyt el koronavírusban

Napok óta rekordokat dönt a koronavírus megbetegedések és a halálozások száma Magyarországon. A kedden elhunyt 20 beteg, Rusvai Miklós, virológus szerint pedig ez a szám megemelkedhet akár 50-re is!

Gulyás Gergely: Ez a törvény most nem a háziorvosokról szól

Ez a törvény most nem a háziorvosokról szól, de ők is sorra kerülnek majd. Ezt mondta Gulyás Gergely miniszter a Parlamentben, arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akiket nem érint a béremelés, mert vállalkozóként dolgoznak az alapellátásban. A Házi Gyerekorvosok Egyesületének elnöke szerint ha nem kapnak plusz pénzt, nem tudják majd kifizetni az asszisztenseket sem.

Elfogadták az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt

Elfogadta az országgyűlés az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A kormánypártok szerint történelmi jelentőségű jogszabály született az orvosok drasztikus béremeléséről, az ellenzék viszont több pontját is kifogásolta a vitában. Végül mégis megszavazták, mert az orvosok bérének jelentős mértékű emelésével egyetértenek.

EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSER: Ki fog derülni, hogy ezt az ellátórendszert, ennyi orvossal nem lehet fenntartani

Lantos Gabriella egészségügyi menedzser úgy látja, a Covid miatti átszervezések vezettek oda, hogy a frissen elfogadott törvénybe az átvezénylések is belekerültek. Méghozzá kirendelés néven, amit ő csak száműzetési rendelkezésnek hív.

Inspiráló történet: Az intenzív osztályon dolgozik az első női thai boksz edző

Ott Éva Szilvia mind a munkájában, mind a hobbijában igazi küzdő, hiszen amellett, hogy ő volt az első női thai boksz edző Magyarországon, 27 éve dolgozik az egészségügyben és ebből már 24 éve az intenzív osztályon.

Négyszeresre nőhet a különbség az orvosok és az ápolók bére között

Akár négyszeresre nőhet a különbség az orvosok és az ápolók bére között. Ezért a Független Egészségügyi Szakszervezet szerint újabb kivándorlási hullám fenyegeti az országot. Ők és a Szakdolgozói Kamara mindenkinek dupla fizetést követel az egészségügyben. Az LMP pedig a Parlamentben arról kérdezte a kormányt, hogy miért hagyták ki a szociális gondozókat a bérfejlesztésekből.

Börtön járhat a hálapénzért

Már januártól vesztegetésnek minősülhet a hálapénz. Aki adja, az egy év, aki átveszi, akár öt év börtönt is kaphat. Ez is kiderült az orvosok bérrendezéséről szóló törvényjavaslatból, amelyet ma nyújtott be a kormány a parlamentnek. Az új jogszabály megtiltaná azt, hogy az orvosok állami kórházban fogadjanak olyan betegeket, akiket korábban a magánpraxisukban kezeltek, és külön engedélyhez kötné, hogy az állami ellátásban dolgozók magánpraxisban vagy másodállásban is dolgozzanak.

Jogszabály mondja majd ki, hogy büntetés jár a hálapénz miatt

Jogszabály mondja majd ki, hogy büntetés jár a hálapénz miatt, de hogy mikortól, azt egyelőre nem tudni. Orbán Viktor szombaton jelentette be, hogy elfogadták az Orvosi Kamara javaslatát. Az orvosi béremelésről az állami rádiónak azt mondta, lesz aki jobban, más kevésbé jól jár majd. Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász szerint lesznek olyan területek az állami ellátásban, ahol kezdetben csökkenhet az orvosok száma, mert akik jórészt a hálapénzből éltek, magánpraxisba kezdhetnek.

Orbán: Egyszerre akár kétszázezer koronavírus fertőzött is lehet

Egyszerre akár kétszázezer koronavírus fertőzött is lehet Magyarországon az előrejelzések szerint. Erről Orbán Viktor beszélt az állami rádióban. A miniszterelnök azt mondta, az egészségügyi dolgozóknak nagy áldozatot kell hozniuk, ezért is döntött úgy a kormány, hogy most rendezik a bérüket. A DK azt kéri a kormánytól, hogy a dupla bért azonnal kapják meg az orvosok, és ne lépcsőzetesen vezessék be.

Orbán: Soha nem látott béremelésről döntött a kormány

Soha nem látott béremelésről döntött a kormány - ezt mondta Orbán Viktor, miután találkozott a Magyar Orvosi Kamara vezetőivel. Bejelentette: elfogadták a szakmai kamara javaslatát, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodtak. Az Orvosi Kamara szerint büntethető lesz az is, aki adja, és az is, aki kapja. Elfogadni maximum csokoládét vagy virágot lehet majd.

Várhatóan október közepétől lehet igényelni az influenza elleni ingyenes védőoltást

Várhatóan október közepétől lehet igényelni az idén mindenki számára ingyenesen elérhető influenza elleni védőoltást a háziorvosoknál. Vannak, akik már megkapták a vakcinát: több mint 48 ezer egészségügyi és szociális dolgozót oltottak be. A Semmelweis Egyetem rektora szerint idén különösen fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, mert így ki lehet zárni az influenzát annál, akinek tünetei lesznek.

Nem megfelelő a tesztelés

Rusvai Miklós szerint nem megfelelő a tesztelés és a kontaktkutatás, ezért juthatott arra a következtetésre az operatív törzs, hogy mindenki csak egy embernek adja tovább a fertőzést. Az úgynevezett reprodukciós ráta javulásáról kedden beszélt Müller Cecília.

Súlyosabb büntetést kaphatnak, akiknek a hibájából meghalt a csurgói asszony

Súlyosabb büntetésre számíthatnak azok a kórházi alkalmazottak, akik hibájából meghalt egy csurgói asszony. A 42 éves családanya májusi műtétjén a gyanú szerint sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét. Úgy tudjuk, a rendőrség hamarosan átminősíti az esetet halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésre. Ezért 5 év börtön is járhat.

Meghalt az a csurgói asszony, akinek sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét

Meghalt az a csurgói asszony, akinek sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét még májusban, a szigetvári kórház nőgyógyászatán. Ezután válságos állapotban szállították a pécsi klinika intenzív osztályára, ahonnan már nem tért haza. A műtét során valószínűleg ott hibázhattak, hogy nem címkézték fel az üveget, így keveredhetett véletlenül a fertőtlenítő, amit általában műtők és eszközök tisztításához használnak, a sóoldatok közé. A nő két gyermeket hagyott hátra.

A legfiatalabb koronavírus áldozat Magyarországon egy 30 éves férfi

Meghalt egy 30 éves férfi a koronavírus miatt. Ő az eddigi legfiatalabb áldozat Magyarországon, szívbillentyű problémái is voltak. Rajta kívül még 5-en haltak meg a legutóbb közölt hivatalos adatok szerint.

A koronavírus szövődményeként kétoldali tüdőembóliával kezelnek kórházban egy fiatal vízilabdázót

A koronavírus szövődményeként kétoldali tüdőembóliával kezelnek kórházban egy fiatal vízilabdázót, egy csapattársa pedig még mindig küzd a tüdőgyulladással. Mindketten az Újbuda pólósai. A csapat játékosai között szeptember elején jelent meg a kór. A vírus most főleg fiatalokat érinti, a friss adatok szerint az igazolt fertőzöttek 60 százaléka 40 évnél fiatalabb.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való