KERESÉS search-close

ellenzék

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "ellenzék"

Alekszej Navalnij palackos vízében lehetett a méreg

Újabb fordulat a megmérgezett orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij ügyében. Most úgy tűnik, hogy mégsem a reptéri teájában, hanem még a szállodában a palackos vízében lehetett a Novicsok nevű idegméreg. Navalnij stábja még augusztus 20-án, a rosszulléte után gyűjtött be mindent a szobából. Egy német laboratóriumban végül az egyik vizes palackban mutatták ki a katonai felhasználású méreg nyomait. A Kreml továbbra is tagadja, hogy köze lenne a jelenleg Németországban lábadozó Navalnij megmérgezéséhez.

Már a templomokban sincsenek biztonságban a fehérorosz ellenzékiek

Már a templomokban sincsenek biztonságban a fehérorosz ellenzékiek. Pénteken Minszk legnagyobb katolikus templománál jelentek meg maszkos rohamosztagosok. Bementek az épületbe és 10 embert, többségében nőket letartóztattak. Bűnük az volt, hogy az ellenzék Litvániába menekült elnökjelöltjét ünnepelték, születésnapja alkalmából. Fehéroroszországban több mint egy hónapja tartanak a tiltakozó megmozdulások, miután a 26 éve regnáló Lukasenka elnök feltehetően csalással nyerte meg a választást.

Elrabolták és ismeretlen helyen fogva tartják Marija Kolesznyikovát

Elrabolták és ismeretlen helyen fogva tartják a fehérorosz kormányellenes megmozdulások fő szervezőjét, Marija Kolesznyikovát. Sajtóforrások szerint a belügyi szervek Ukrajnába akarták áttoloncolni, ám az útlevele összetépésével meghiúsította tervüket. Ő volt az ellenzék három női vezetője közül az utolsó, aki még az országban tartózkodott.

Tovább tüntetnek az ellenzékiek és az elnök támogatói is

Tovább tüntetnek az ellenzékiek és az elnök támogatói is Fehéroroszországban. Minszkben szolidaritási élőláncot tartott az ellenzék, míg a lengyel határnál Lukasenka több ezer támogatója vonult fel. Egyelőre patthelyzet van. Az ellenzék tárgyalna a hatalommal, de az államfő továbbra sem hajlandó erre.

Berlinbe szállították Alekszej Navalnijt

Nagyon rossz állapotban van Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki vezető. Ezt mondta a német orvosok vizsgálatára hivatkozva annak az alapítványnak a vezetője, aki a Németországba szállításért felelt. Navalnij csütörtök óta kómában van. Családja és munkatársai azt gondolják, hogy megmérgezték egy orosz repülőtéren. Az orosz kezelőorvosok viszont azt mondják, erről szó sincs, csak leesett a cukra.

Munkatársai szerint megmérgezték az orosz ellenzéki vezetőt

Egy berlini kórházba szállítanák át Alexej Navalnijt. Az orosz ellenzéki vezetőt most egy omszki kórházban ápolják, mert munkatársai szerint megmérgezték. Kezelőorvosai szerint ez nem igaz, bár azt nem árulták el, hogy akkor mi baja a férfinak, aki még mindig kómában van. A kórházat biztonsági emberek lepték el, és senkit sem engednek Naval-nij közelébe.

Megmérgezhették az orosz ellenzék legismertebb alakját

Munkatársai szerint megmérgezték az orosz ellenzék legismertebb alakját, Alekszej Navalnijt. A férfi repülővel tartott Moszkvába, amikor hirtelen rosszul lett. Kórházba szállították, orvosai jelenleg az életéért küzdenek. Navalnij a putyini rendszer legnagyobb kritikusának számít, számos korrupciós ügyet tárt fel, és többször volt börtönben is. Putyin elnök szóvivője mielőbbi gyógyulást kívánt Navalnijnak, és felajánlotta a kormány segítségét a családnak. 

Gyurcsány Ferenc nem készül kormányzati szerepre

Semmilyen tisztséget nem vállalna Gyurcsány Ferenc egy esetleges ellenzéki kormányban 2022 után. Ezt ígérte a DK elnöke a pártok vezetőinek még csütörtökön, amikor egyetértésre jutottak a közös jelölésekről. Gyurcsány Ferenc ígéretről a Momentum elnöke nyilatkozott a Blikknek. A DK megerősítette az RTL Híradónak, hogy az ellenzék választási győzelme esetén a volt kormányfő a pártja frakcióját irányítaná.

A Jobbik is csatlakozott az ellenzéki összefogáshoz

Akár kétharmaddal is legyőzhető lenne a Fidesz 2022-ben, ha mindenhol csak egy ellenzéki jelölt indulna. Ezt mondja Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki szerint minden körzetben előválasztáson kellene eldönteni, melyik párt jelöltje indulhat. Eddig a Párbeszéd, az MSZP és a Jobbik jelentette be, hogy készek erre. A Momentum szerint a jelöltállítás módjánál fontosabb, hogy mi lesz a közös program.

Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt

Litvániába menekült a fehérorosz ellenzéki elnökjelölt. A 37 éves egykori tanárnő megtörten beszélt döntése hátteréről. Azt mondta, nem volt más választása. Közben Fehéroroszországban már halálos áldozata is van a két napja tartó tüntetéseknek. És mintegy ötezer embert tartóztattak már le. A tiltakozó megmozdulások azután kezdődtek, hogy a 26 éve hivatalban lévő elnök vasárnap ismét elsöprő győzelmet aratott a választáson. Az ellenzék szerint csalással.

Már nem félnek Lukasenkától

A tömeges letartóztatások ellenére tovább folytatódnak az ellenzéki tüntetések az elnökválasztás előtt álló Fehéroroszországban. Az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenka hatalmát egy 37 éves angoltanárnő fenyegeti, aki bebörtönzött férje helyett szállt be a versenybe. Lukasenka szerint az ellenzék orosz támogatással fegyveres puccsra készül, és harckészültségbe helyezte a hadsereget. 

Strasbourgba mennek az ellenzéki képviselők

Elutasította az Alkotmánybíróság azoknak az ellenzéki képviselőknek a panaszát, akiket még 2018 decemberében kidobtak az MTVA épületéből. A politikusok azért tettek panaszt, mert az ügyben szerintük sérültek az Alaptörvényben rögzített jogaik. Miután Magyarországon minden jogorvoslati lehetőséget kimerítettek, most a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordulnak.

Megölte majd kirabolta az ellenzék klímavédelemről szóló törvényjavaslatát a kormány a Párbeszéd szerint. Az ellenzéki képviselők szerdán a parlamentben leszavazták saját javaslataikat, azt mondják azért mert a kormány „kiherélte őket”. A zöldszervezetek is csalódottak a szerdán elfogadott klímatörvény miatt. Azt mondják: ezzel nem lehet kivédeni a klímaválság következményeit.

Új törvényjavaslat, újabb vita

Csak szerény jogosítványai lesznek a jelenlegiekhez képest a kormánynak egészségügyi válsághelyzet idején - így reagált a kabinet által benyújtott törvényjavalatot ért kritikákra Gulyás Gergely. Ellenzéki pártok és civil jogvédők szerint a kormány a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvénnyel együtt olyan javaslatot nyújtott be az országgyűlésnek, amely korlátlan időre biztosíthatna teljes felhatalmazást a rendeleti kormányzásra.

Az ellenzék szerint semmitmondó a gazdaságvédelmi akcióterv

Ködösítés, semmitmondó, túl kevés - így reagáltak az ellenzéki pártok a miniszterelnök bejelentésére. A DK szerint Orbán Viktor Európa legkisebb válságkezelő csomagját jelentette be. Az MSZP azonnali nyugdíjemelést javasol, a Momentumnál pedig úgy látják: továbbra sem tudni, mi lesz azokkal az emberekkel, akiknek megszűnt a munkahelyük.

Máshonnan venne el az ellenzék

Kivérezteti az ellenzéki pártokat, ha a kormány javaslatának megfelelően elveszik az állami támogatásuk felét. Több pártból is ezt mondták az RTL Híradónak. A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy inkább a sok közbeszerzést elnyerő vállalkozókat adóztassák meg. Az LMP a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítására költene feleannyit.

Az ellenzéki pártok még több segítséget várnak a kormánytól

Van olyan szervezet, amely szerint a jelenlegi rendszer gazdasági nyerteseinek is támogatni kellene a védekezést. Az önkormányzatok terheinek növekedését viszont károsnak tartják, mert szerintük a forrásmegvonással kevesebb segítség jut majd a rászorulóknak.

Csütörtökön lejár a rendeletek hatálya

Csütörtökön hatályukat vesztik az első veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek – mivel az Országgyűlés nem szavazta meg a kormány törvényjavaslatát. A veszélyhelyzet nem szűnik meg, de elvileg csütörtöktől újra lehetne tömegrendezvényeket tartani, vagy megszűnne a beutazási tilalom a legfertőzöttebb országokból, vasárnaptól pedig az iskolabezárás is hatályát veszti. A kormány úgy számol, hogy hétfőn meghosszabbíthatják a rendeleteket, de hogy addig mi lesz, nem tudni. A kormány és az ellenzék egymásra mutogat.

Az ellenzék nem szavazta meg

Hiába kérte a miniszterelnök és a Fidesz is, az ellenzék nem szavazta meg, hogy már kedden dönthessen a parlament a kormány törvényjavaslatáról. Ez a veszélyhelyzet végéig adna lehetőséget a kabinetnek arra, hogy a járványügyi döntéseket különleges jogrendben, egyedül hozhassa meg. Az ellenzék szerint a javaslat teljhatalmat biztosít a kormánynak. Orbán Viktor szerint erről szó sincs, mert azt, hogy mikor van vége a veszélyhelyzetnek, a parlament döntheti el.

Egyeztetnek a veszélyhelyzet fenntartásáról szóló javaslatról

Teljesíti az ellenzék kérését a Fidesz, és a hétfői parlamenti ülés előtt egyeztet a veszélyhelyzet fenntartásáról szóló javaslatról. Ezt Kocsis Máté frakcióvezető mondta az RTL Híradónak. Az ellenzéki pártok azért tiltakoznak, mert a törvény nem tartalmazza, meddig kormányozhatna a parlament felhatalmazása nélkül, rendeletekkel a kabinet. Kocsis Máté arról is beszélt: tesznek gesztusokat az ellenzéknek, de szerinte az országgyűlésnek most mindenképp támogatnia kell a kormányt. 

Ellenzék: több intézkedés kell

Az ellenzéki pártok közölték, támogatnak minden olyan kormánydöntést, ami az emberek egészségének és anyagi biztonságának megőrzését célozza meg. Szerintük azonban újabbakra is szükség van.

Több intézkedést vár az ellenzék

Egyetértenek az iskolák bezárásával, de a koronavírus elleni védekezéshez ennél többre van szükség az ellenzéki pártok szerint. Azt szeretnék, hogy az állam adjon fizetést a gyerekükkel otthon maradó szülőknek, ne legyen szóbeli érettségi, az atlétikai stadion építésére szánt pénzt pedig fordítsák a koronavírus elleni védekezésre. A Pénzügyminisztérium szerint rendelkezésre áll a védekezéshez szükséges pénz.

Az ellenzéki pártok szerint szigorúbb intézkedésekre is szükség lenne

Az ellenzéki pártok egyetértenek a veszélyhelyzet kihirdetésével, de szerintük szigorúbb intézkedésekre is szükség lenne. A a Jobbik, a DK és a Párbeszéd bezárná az iskolákat és az óvodákat is. Az ellenzék úgy látja: hamarabb el kellett volna rendelni a veszélyhelyzetet. A Fidesz frakcióvezetője nem sokkal adásunk előtt a parlamentben tájékoztatta a fejleményekről az ellenzéki pártok vezetőit.

Politikai vita a koronavírus elleni tájékoztatásról

Ellenzéki össztűz a kormányra a koronavírus elleni, szerintük nem elégséges intézkedések miatt. A Momentum azt szeretné, hogy a kormányzati kommunikációra szánt milliárdokat csoportosítsák át a koronavírus elleni védekezésre. A DK pedig azt, hogy Kásler Miklóst távolítsák el a védekezést irányító operatív törzsből. A kormány azt közölte, nincs szükség átcsoportosításra, a miniszter pedig a járvány időszakában önmérsékletet kér az ellenzéktől.

„A DK az ellenzék vezető ereje”

Ha az ellenzék összefog, akkor győzni fognak 2022-ben - erről beszélt a DK tisztújító kongresszusán Gyurcsány Ferenc. A pártelnök szerint az önkormányzati választásból azt tanulták meg, hogy működik az ellenzéki koalíció, és ha hatékonyan vezetik a városokat, akkor az országot is vezetni tudják majd. Gyurcsány Ferenc bírálta a kormányt, mert szerinte többet költenek, ahogy fogalmazott, propagandára, mint a koronavírus elleni védekezésre. Szerinte az elmúlt évben a DK lett az ellenzék vezető ereje, de az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

A háziorvosok kapjanak védőfelszerelést – ezt követeli az ellenzék

A háziorvosok kapjanak védőfelszerelést, a kormány pedig indítson lakossági tájékoztató kampányt a koronavírusról. Egyebek mellett ezeket követelik ellenzéki pártok. Azt mondják, hogy a kormány rosszul kommunikál, és nem tesz eleget a járvány elleni küzdelemben. A külügyi államtitkár szerint ők folyamatosan tájékoztatják a közvéleményt. A Miniszterelnökség vezetője pedig azt mondta: a háziorvosokat is felkészítették a járvány kezelésére.

Dunaújvárosban nyert az ellenzék

Dunaújvárosban országgyűlési választás esetén is működött az ellenzéki összefogás. A vasárnapi időközi választáson a közös jelöltként indított Kálló Gergely a szavazatok több mint 56 százalékát kapta. Az RTL Híradónak nyilatkozó választási szakértő szerint csak egy körzetről van szó - az összesben együttműködni nehezebb lesz az ellenzéki pártoknak.

Gyurcsány Ferenc: „csak együtt lehet nyerni”

A Fidesz tönkretette a hazát, az emberek pedig nem élnek jobban, ezt mondta Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke évértékelőjén. Az ellenzéki pártoknak üzenve azt mondta, meg kell értetni a választókkal, hogy csak együtt lehet nyerni, és kormányozni is együtt kell majd. A Fidesz szerint újra kiderült, hogy Gyurcsány a balliberális oldal vezetője.

A szigorítások után tényleg nyugodtabb hely lesz-e a parlament?

Biztos emlékeznek azokra a parlamenti jelenetekre, amikor az ellenzéki képviselők, erős figyelemfelhívó akciókkal reagáltak egy-egy döntésre. Megszállták az elnöki pulpitust, elözönlötték a parlamenti patkót, sípoltak... Vagy, amikor 2018 végén bementek az MTV székházba. Ettől az évtől, ha ilyesmire vetemednének, az eddigieknél sokkal keményebb büntetésekre számíthatnak. De, vajon tényleg nyugodtabb hely lesz-e a parlament? És miért mondják az ellenzékiek, hogy ezzel komolyan csorbulnak a jogaik?

Egész évi fizetésük is bánhatja, ha megsértik a házszabályt

Akár egész éves fizetésüket is elbukhatják azok a képviselők, akik megsértik a parlamenti szabályokat - erről döntött ma az Országgyűlés. A kormánypártok által megszavazott módosítások szerint a jövőben szigorodnak a frakcióalakítás szabályai és a képviselők nem léphetnek be bármikor közintézményekbe. Az ellenzéki pártok úgy látják, hogy ezzel jelentősen csorbulnak a jogaik, a kormánypártok szerint viszont az ellenzék viselkedése tette szükségessé a szabályok szigorítását.

Ellenzéki ül fideszesek helyére több fővárosi cégnél

A BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelőbizottságának tagja lesz Vágó István. Az egykori televízióst pártja, a Demokratikus Koalíció jelölte a posztra. Rajta kívül is tucatnyi fővárosi cégnél váltják a fideszes tagokat az ellenzék emberei. Elsősorban a cégek törvényes működése fellett kell majd őrködniük. Cserébe a minimálbér és annak háromszorosa közti fizetést vehetnek fel.

Összefogott az ellenzék az országgyűlési törvény módosítása ellen

A Jobbik szerint alkotmányellenes és a diktatúrákat idézi, hogy a módosítás értelmében kitilthatnák, sőt akár hat havi tiszteletdíj megvonással is büntethetnék a renitens képviselőket. A módosító javaslatot a Fidesz frakcióvezetője ismertette szerdán. Szerinte az új törvénynek nagyobb visszatartó ereje lenne.

Miért tartják tömeggyilkosnak a török elnököt?

Múlt  hét csütörtökön a budapestiek olyasmit láthattak, amit még előtte sosem. Védett vezető miatt ennyire talán még sose bénult le a város. A török elnök és a látogatása elleni tüntetések hatalmas közlekedési káoszt okoztak, itt élő kurdok és ellenzéki pártok is tiltakoztak a szerintük tömeggyilkos Erdogan ellen, akit Orbán Viktor a Várban megkülönböztetett tisztelettel fogadott. Rédli Balázs egy fiatal kurd lánnyal követte végig a tüntetést, mert kíváncsi volt arra, mitől lett újra ilyen fontos és érdekes a kurdok ügye.

Nagyobb arányban nyertek Jászberényben

Az októberi 14 helyett vasárnap 3700 szavazattal győzte le a jászberényi mégismételt polgármester-választáson a fideszes városvezetőt az ellenzéki össszefogás jelöltje. Az egy hónappal ezelőtti választást a Fidesz fellebbezése miatt kellett megismételni.

A Fideszesek távol maradnak

Nem akarnak beülni az önkormányzati bizottságokba a Dunaújvárosban megválasztott, ellenzékbe szorult fideszes képviselők, akik az első két képviselőtestületi ülés munkájában sem vettek részt. A volt polgármester a közösségi oldalán azt írta, hogy még jelenlétükkel sem akarnak asszisztálni az új városvezetés - szerintük - várható ámokfutásához. Az ellenzéki összefogás jelöltjeként polgármesterré választott jobbikos Pintér Tamás újraszabályozná a hiányzó képviselők juttatásait.

Ellenzéki polgármesterekkel beszélgettünk a kampányról

A pomázi ellenzéki jelöltről azt terjesztették, hogy mivel a lánya egy egyiptomi férfihoz ment feleségül, muszlimokat fog betelepíteni a településre. A bajairól azt, hogy nem tanítania kéne, hanem egy melegbárban lenne a helye. A 8. kerületi jelöltre és csapatára a rendőrség csapott le, utóbb kiderült, minden ok nélkül. Számos később győztes ellenzéki jelöltre hatalmas össztűz zúdult a kampányban, névtelen blogok, hazug szórólapok és az állami médiagépezet is a lejáratásukkal foglalkozott.

Vita a választás eredményéről

A kormány kész párthovatartozástól függetlenül minden polgármesterrel és képviselővel együttműködni – mondta Orbán Viktor a parlamentben. A miniszterelnök szerint az önkormányzati választások eredménye megerősítette a kormányt. Az ellenzék szerint viszont a múlt vasárnapi voksolás azt mutatta meg, hogy az emberek fellázadtak a kormány ellen és elegük lett a lopásból és a gyűlöletből.

Magyarázatok kudarcra, sikerre

Az ellenzéki pártok szerint a vasárnapi önkormányzati választáson a szavazók megbüntették a Fideszt és szembefordultak a kormánnyal. A Fidesz kampányfőnöke szerint a főpolgármester-választást a Budapesten élő külföldiek döntötték el. A Híradónknak nyilatkozó politikai elemzők közül volt, aki a sikeres ellenzéki kampánynak, volt, aki a minden eddiginél erősebb ellenzéki összefogásnak tulajdonította az eredményeket.

Ellenzéki sikerek vidéken is

Miskolcon, Pécsen és Érden is ellenzékire cserélték a polgármestert, a 23 megyei jogú nagyvárosból 13 viszont kormánypárti irányítású marad. És ezután is a Fidesz-KDNP uralja majd a megyei közgyűléséket. Összesen több mint 600 polgármesterjelöltjük nyert vasárnap, sokszor annyi, mint ahány ellenzéki. A települések döntő többségét viszont továbbra is függetlenek vezetik majd.

9 év után ellenzéki főpolgármestere lesz Budapestnek

Egyre valószínűbb, hogy 9 év után ellenzéki főpolgármestere lesz Budapestnek. Karácsony Gergely 5 százalékkal vezet Tarlós István előtt. A Fidesz több kerület irányítását is elvesztheti, az ellenzék az eddigi adatok alapján 14 kerületben vezet, így a közgyűlésben is többsége lehet. Sőt, négy helyett akár 10 megyei jogú várost is irányíthatnak az ellenzéki pártok. A megyei közgyűlések mindegyike viszont fideszes vezetésű lehet.

Nem tárgyaltak a patkányhelyzetről

Határozatképtelen volt a fővárosi közgyűlés, nem tárgyaltak a patkányhelyzetről. A főpolgármester szombaton este 9-re hívta össze a rendkívüli ülést, amit az ellenzéki képviselők kezdeményeztek, de sem ő, sem a fideszes politikusok nem mentek el. Tarlós István szerint azért, mert nincs miről beszélni, nincs járványveszély. Karácsony Gergely, ellenzéki főpolgármester-jelölt úgy fogalmazott, a kormánypártiak sosem érnek rá, amikor a fejükre olvasnák a bűneiket.

Tét nélküli a választás több mint 900 településen

Tét nélküli a választás több mint 900 településen. Sok helyen ugyanis nem volt kihívója a jelenlegi vezetésnek. Van olyan város, ahol a fideszes polgármester halála miatt maradt egyedül az ellenzéki kihívó. Négy településen pedig vagy képviselőnek, vagy polgármesternek nem jelentkezett senki. Ezeken a helyeken időközi választást tartanak majd.

Karácsony Gergely szerint karnyújtásnyira van a győzelmük

Karácsony Gergely szerint karnyújtásnyira van az ellenzék attól, hogy visszavegye Budapestet a Fidesztől és olyan szabad fővárost teremtsen, ahol a Városházán nincs korrupció. Erről péntek esti kampányzáróján beszélt az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje. Szombaton pedig azt mondta, ha vasárnap megválasztják, az első intézkedések között ingyenessé teszik a tömegközlekedést a regisztrált munkanélkülieknek.

Mark Ruffalo a magyar ellenzéki összefogást dícséri

A Hulkot játszó színész, Mark Ruffalo a magyar ellenzéki összefogást dícséri Facebook-oldalán.

Letépték vagy rögzítették az ellenzéki plakátokat?

Az önkormányzat autóját használva, a polgármester sofőrjének irányításával tépték le az ellenzéki plakátokat a második kerületben - ezt állítja az ellenzéki polgármester jelölt. Őrsi Gergely egy videót is posztolt, ami szerinte alátámasztja a történteket. Láng Zsolt polgármester sajtófőnöke azt mondta, nem akarnak nyilatkozni. A helyi Fidesz szerint az ellenzéki plakátok lecsúsztak a helyükről, és ők csak rögzítették azokat.

Megzavarják egymás kampányát az ellenzéki és kormánypárti politikusok

Többedszer zavarták meg egymás kampányrendezvényeit ellenzéki és kormánypárti politikusok. Legutóbb a pénteken parkoló automatáknak öltözött aktivisták próbálták megzavarni Karácsony Gergely tájékoztatóját, de a rendészek nem engedték őket az esemény közelébe. Az RTL Híradónak nyilatkozó politológus szerint ez a fajta kampány elsősorban a Fidesznek érdeke, és egyre több hasonló eset várható.

1989-ben ezen a napon alakult meg az első ellenzéki frakció

Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 1989-ben ezen a napon alakult meg az első ellenzéki frakció a parlamentben. A pártállami időkben az Országgyűlés ülései szimbolikusok voltak, érdemi viták nélkül. Ez változott meg a rendszerváltással.

Lejáratókampányt folytat egy közvélemény-kutató cég?

Szavazna-e Karácsony Gergelyre, ha emelné a benzin árát vagy bevezetné az ingatlanadót – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel hívogatnak embereket országszerte egy közvélemény-kutató cég munkatársai. Az általunk kérdezett szakértő szerint az ilyen akciók nem valódi kutatások, a céljuk a választók befolyásolása lehet.

Nagy Blanka belépett a Momentumba

Nagy Blanka belépett a Momentumba. Ő az a fiatal lány, aki korábban több ellenzéki tüntetésen is élesen, olykor trágár szavakkal bírálta a Fideszt.

Szegeden összefog az ellenzék

Teljes az ellenzéki összefogás Szegeden, mondta Botka László szocialista polgármester és polgármester-jelölt, amikor bemutatta a 20 körzet képviselőjelöltjeit. 

BARANYI KRISZTINA:

Korrupciómentes kilencedik kerületről, és a várható előválasztássról is beszélt az RTL Híradónak adott interjúban Baranyi Krisztina. A független önkormányzati képviselő az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt támogatásával indulna Ferencváros polgármesteri címéért, de ehhez le kell győznie a Momentum, a Jobbik és az MSZP által támogatott jelöltet, Jancsó Andreát. Ellenfelétől ajánlatot kapott, lehet korrupcióellenes alpolgármester. Azt válaszolta: ha ő vezetné a kerületet, ott nem lenne korrupció. 

19 megyei jogú városban már megállapodott az ellenzék

A 23 megyei jogú városból már 19-ben megállapodtak az ellenzéki pártok, hogy közös jelölteket indítanak. A fővárosban is szinte mindenhol lezárták az egyeztetéseket, itt már csak az a kérdés, hogy Ferencvárosban ki nyeri az időközben kiírt helyi előválasztást. Az ellenzéki pártok már egy éve tárgyalnak arról, hogyan működjenek együtt az önkormányzati választásokon: a kisebb városokban is lesznek közös jelöltek, több helyen pedig a helyi civil szervezetet támogatják majd.

Három napos előválasztás lesz Ferencvárosban

Augusztus első hetében dől el, hogy ki lesz Ferencváros ellenzéki polgármesterjelöltje. A pártok többsége a Momentum jelöltjét, Jancsó Andrea kerületi képviselőt támogatja, az LMP és a Kétfarkú Kutya Párt viszont Baranyi Krisztinát. Az ellenzéki pártok előválasztása várhatóan 3 napig tart majd.

Elvehetik az ellenzékiek helyeit

Ősszel dönthet a Fidesz frakció arról, elveszik-e a parlamenti és bizottsági tisztségeket azoktól az ellenzéki pártoktól, amelyek az Európai Parlamentben a szokásjoggal ellentétben nem szavazták meg a fideszes jelöltek bizottsági pozícióit. Ezt válaszolta az RTL Híradó kérdésére Kocsis Máté, frakcióvezető. A DK erre úgy reagált: továbbra is megakadályozzák, hogy fideszes képviselők tisztséget szerezzenek az Európai Parlamentben.

Elkészült a közös ellenzéki lista

Kettő híján, mind a 23 budapesti kerületben közös, hat párt által támogatott polgármester jelöltje lesz az ellenzéknek az őszi önkormányzati választáson. Két kerületben a Jobbik külön jelöltet állít, de ebbe a többi párt is belement. Ezt közös sajtótájékoztatón jelentették be. A Ferencvárosban helyi előválasztás dönt majd a két ellenzéki jelöltről, Pesterzsébeten pedig az eddigi jelötnek kell döntenie, hogy az ellenzék vagy a Fidesz támogatásával indul.

Egyre több helyen összefog az ellenzék

Egyre több helyen összefog az ellenzék - már több mint 80 nagyobb településen megegyeztek, hogy közösen indítanak jelölteket az őszi önkormányzati választáson. Másik 80 településen most is tárgyalnak. A jelöltek többsége helyi, független, civil szervezetek színeiben indul az ellenzéki pártok támogatásával. A Fidesz szerint ez tiszteletlenség a választókkal szemben.

Sokan nem értik, miért támogatja a Fidesz a XX. kerületi ellenzéki polgármester-jelöltet

Az ellenzék eddigi polgármester-jelöltjét támogatja a Fidesz is Budapest XX. kerületében. Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és a Momentum már áprilisban bejelentette, hogy Pesterzsébeten a független Szabados Ákost támogatják, de közben a kerületi Fidesz is jelezte, beállna mögé. Ebben az esetben a szocialisták viszont lemondanak róla.

Karácsony Gergely lesz a kihívó, ő nyerte az ellenzéki előválasztást

Karácsony Gergely nyerte a három ellenzéki jelölt között folyó előválasztást, ez szerda este derült ki, miután összeszámolták a rá, Kálmán Olgára és Kerpel-Fronius Gáborra leadott szavazatokat.

Tarlós szerint az ellenzéki főpolgármester-jelöltek becsapják az embereket

Becsapják az embereket az előválasztáson induló ellenzéki főpolgármester-jelöltek, ezt írta Tarlós István a Magyar Nemzetben megjelent nyílt levelében. Szerinte olyan dolgokról beszélnek, amelyek megvalósítására sem anyagi, sem törvényi lehetőségük nincs. Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek szerint Tarlósnak 9 éve volt bizonyítani, hogy megfelelően képviseli a budapestiek érdekeit.

 

Az ellenzéki jelöltek a demokrácia ünnepének tartják az előválasztást

Elkezdődött a főpolgármesteri előválasztás második, és egyben utolsó fordulója Budapesten. Aki megnyeri, az előválasztáson résztvevő ellenzéki pártok közös jelöltje lesz a Fidesz által támogatott Tarlós Istvánnal szemben. A szavazás június 26-áig tart, 15 helyszínen adhatják le voksukat a budapestiek. A három ellenzéki jelölt a demokrácia ünnepének tartja az előválasztást, Rogán Antal a Fidesz országgyűlési képviselőjeként viszont azt mondta róla, hogy nevetséges casting.

A Fidesz vetett szemet Bige László gyárára a szocialisták szerint

A Fidesz vetett szemet Bige László gyárára a szocialisták szerint. A párt országgyűlési képviselője azt mondta, így nem csak a vállalkozót, hanem 250 családot is tönkretesznek. Az ország egyik leggazdagabb emberének gyárában áll a termelés, mert a hatóságok hiányosságokat találtak az üzemben. Bige László szerint valójában őt akarják tönkretenni. A kormány a 250 munkahellyel kapcsolatos kérdésünkre annyit írt, a törvényeket mindenkinek be kell tartania.
A Bige Lászlóval készült korábbi interjút ide kattintva nézheti meg.

Márki-Zay: összefogás kell!

Az őszi önkormányzati választással kezdődik a 2022-es kormányváltás - erről beszélt Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, amikor bemutatták a közös ellenzéki polgármesterjelölteket. Az ellenzéki pártok már több mint 130 településen tárgyalnak az összefogásról, ezek nagyjából felében már megállapodtak. A Fidesz úgy reagált: Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely helyett az országos politikai karrierjére figyel.

Saját főpolgármester-jelöltet indítana a Momentum?

Akár önálló főpolgármester-jelöltet is indíthat a Momentum, erről beszélt a Híradó kérdésére a párt EP-képviselője. Donáth Anna szerint a vasárnapi eredmény alapján újranyithatják az önkormányzati választások előtt kötött ellenzéki együttműködés bizonyos pontjait, de nem akarnak feltétlenül több pozíciót.

Papírforma a Fidesznél, hatalmas meglepetések az ellenzéki oldalon

Az EP-választás valamit mindenképp elárul a pillanatnyi erőviszonyokról, főleg az ellenzéki oldalon. Ahol a Gyurcsány Ferenc háttérbe húzódásával kampányoló DK és a parlamenten kívüli Momentum sokkal jobban szerepelt a vártnál, míg az MSZP-P, a Jobbik és az LMP – mondhatni – leszerepelt. A Fidesz itthon egyértelműen, hatalmas fölénnyel győzött, de ahogy az európai eredmények alakultak, az már kevésbé kedvező a számára. Lássuk, hogy alakult a vasárnap este Magyarországon és Európában.

Nem tudni, hogy Orbán és Trump megállapodtak-e

Nem tudni, hogy bármiben is konkrétan megállapodtak volna, egymásról azonban elismerően beszélt Donald Trump és Orbán Viktor miután tegnap először tárgyaltak a Fehér Házban. A találkozó utáni videóüzenetében a magyar kormányfő azt mondta: amit tudni kell Magyarországról azt tudta az amerikai elnök. Az ellenzék szerint sokat elárul, hogy a térség vezetői közül utolsóként fogadta Orbánt Donald Trump.

Trump-Orbán találkozó: az ellenzék szemével

Az MSZP szerint Orbán Viktor csak újabb adósságba sodorta Magyarországot az amerikai elnökkel folytatott találkozóján. A Jobbik szerint az a beszédes, hogy Orbán Viktort a térség vezetői közül utolsónak fogadta Donald Trump. A DK elnöke úgy véli: az önszeretet és az önimádat röpke találkozása volt a hétfő esti megbeszélés. Ellenzéki reakciók az Orbán-Trump találkozóra.

Május elseje kampányhangulatban

EP-választások előtti kortesbeszédeket mondtak a politikusok május elsején. Az ellenzéki pártok a munkások mellett az ország 15 éves uniós csatlakozását ünnepelték. A Fidesznek nem volt központi rendezvénye, Orbán Viktor a közösségi oldalán azt írta, munkával ünnepli a munka ünnepét, és Varsóba utazott.

Minél több embert buzdít szavazásra a V21 csoport

Sorsdöntő lesz az Európai Parlamenti választás, így minél több embert buzdítanak szavazásra és az ellenzék támogatására a korábbi jobb- és baloldali kormányokból álló V21 csoport tagja. A szervezet - még V18 néven - már a tavalyi választáson is aktív volt, összefogásra szólították fel az ellenzéki pártokat, most elsőként a Momentummal írtak alá megállapodást. Már az őszi önkormányzati választásra is készülnek, azt szeretnék, ha minél több helyen csak egy ellenzéki jelölt indulna a Fidesz jelöltjével szemben.

Miért szavaz az ellenzékkel a szombathelyi alpolgármester?

Szombathelyen néhány hónapja „áll a bál”. Egyik pillanatról a másikra az ellenzék került többségbe a közgyűlésben, egyetlen szavazatnak köszönhetően. Annyi történt, hogy az egyik alpolgármester már nem a fideszes városvezetéssel szavaz együtt, hanem az ellenzékkel. Azóta sorra cserélik le az önkormányzati cégeknél a fideszes delegáltakat…

Megbüntették az ellenzéki és független országgyűlési képviselőket

Döntött a Fideszes többség: megbüntették azokat az ellenzéki és független országgyűlési képviselőket, akik még tavaly decemberben változatos módszerekkel igyekeztek megakadályozni a túlmunkát szabályozó törvény elfogadását a Parlamentben. 36 képviselő tiszteletdíját csökkentették, összesen 41 millió forinttal. Van, aki 350 ezer forinttól, a legtöbben viszont másfél millió forint körüli összegtől esnek el. A Párbeszéd és a Jobbik azt kéri Kövér Lászlótól, hogy a pénzt fordítsák jótékony célokra.

„Létrejött a nemzeti egység”

Létrejött a nemzeti egység - mondta az ellenzéki pártok és civil szervezetek közös fővárosi demonstrációján Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. A Szabad sajtó útján a civil politizálás és az összefogás fontosságáról beszéltek a szónokok. A diákok 12 pontját is felolvasták, amelyben egyebek mellett jogállamot követeltek. A Demokratikus Koalíció EP listavezetője, Dobrev Klára azt mondta: lázadni kell, és kisebbségbe szorítani a Fideszt. A jobbikos Jakab Péter arról beszélt: március 15 a lázadók ünnepe.

Átvette a hatalmat az ellenzék a szombathelyi közgyűlésében

Visszahívták az önkormányzati cégek Fidesz által kinevezett vezetőit Szombathelyen – teljesen átvette a hatalmat az ellenzék a vasi megyeszékhely közgyűlésében. Az ellenzék azt ígéri, hamarosan átvilágítják a cégek eddigi működését is. A kormánypárti képviselők szerint „posztbolsevik puccskísérlet” zajlik.

Manfred Webernek üzentek az ellenzéki pártok

Legyen tökös!- üzente a Momentum Manfred Webernek azokon a plakáthelyeken, ahol tegnap még a kormány Brüsszel-ellenes üzenetei voltak, de ma reggelre, amikor az európai néppárti politikus Budapestre érkezett, eltávolították azokat. A Demokratikus Koalíció aktivistái a Várban tartottak megmozdulást, Gyurcsány Ferenc pedig sajtótájékoztatót. Azt mondta: „aki ma összeáll Orbán Viktorral, az összeáll Európa sírásójával”.

Bálint gazda alternatív díszpolgár lett

Alternatív díszpolgári címet adományoztak a XVI. kerületben Bálint Györgynek helyi ellenzékiek és civilek. Mindezt azután, hogy az idén 100 éves Bálint gazda hivatalos díszpolgári címét februárban a kerület fideszes vezetése nem szavazta meg. A mostani alternatív kitüntetés átvételekor Bálint gazda azt mondta: szeret a kerületben lakni és nagyon reméli, hogy nem a széthúzás erősödik a helyiekben.

Közösen ünnepel és tiltakozik az ellenzék március 15-én

Újabb közös akció. Együtt ünnepelnek és tiltakoznak ellenzéki pártok március 15-én, Budapesten. Ezt eredetileg egy civil szervezet hirdette meg az Erzsébet hídhoz, ehhez csatlakoztak a pártok, valamint szakszervezetek és civilek is. Az egyik szervező azt mondta: 1848-ban is különböző világnézetű emberek álltak össze. Orbán Viktor miniszterelnök pedig idén is a Nemzeti Múzeumnál mond beszédet. Az állami ünnepségen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is felszólal.

Szombathely és Eger után Újpesten is összefogott az ellenzék

Egy korábbi KDNP-s politikus, Szalma Botond polgármesterjelöltségét támogatják az őszi önkormányzati választásokon. Szalma Botond neve azután került be a köztudatba, hogy Schmitt Pál plágium botránya után, akkor még a KDNP budapesti elnökeként azt nyilatkozta, a köztársasági elnöknek le kellene mondania.

Az országban elsőként Egerben valósult meg a teljes ellenzéki összefogás

Az országban elsőként Egerben valósult meg a teljes ellenzéki összefogás: az MSZP a DK, az LMP, a Momentum és a Jobbik közösen támogatja polgármester-jelöltként Mirkóczki Ádámot. A jobbikos országgyűlési képviselő az Egységben a városért nevű civil szervezet jelöltjeként indul, a szavazólapokon nem lesznek pártlogók. A Fidesz szerint ezzel bebizonyosodott, hogy már nincs különbség a baloldali pártok és a Jobbik között.

 

Vegyenek kórházi kiságyakat az anyáknak a büntetésből - ezt követeli az MSZP, amelynek öt képviselőjét büntette ma az országgyűlés az úgynevezett rabszolgatörvény elfogadása elleni ellenzéki akció miatt. Ma 8 ellenzéki kapott összesen több, mint 5 milliós bírságot, de 36 képviselő több tízmilliós büntetéséről csak két hét múlva határoz az országgyűlés. A Fidesz szerint nem maradhat büntetlenül az ellenzék egyik, szerintük törvénytelen akciója sem.

Festékszóróval akciózott az ellenzék

Újabb összellenzéki akció. Kivonultak az ellenzéki pártok képviselői az országgyűlés hétfői üléséről, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság épületénél tiltakozzanak a túlóratörvény bevezetése ellen. Menet közben több kormányzati plakátot is megpróbáltak lefújni festékszóróval. A kormány szerint az ellenzék akciója csak figyelemelterelés.

Többségben lett az ellenzék Szombathelyen

Átvette az irányítást az ellenzék  Szombathelyen. Elvesztette többségét a közgyűlésben a Fidesz-KDNP, miután a korábban a kormánypárti képviselőkkel szavazó alpolgármester az ellenzék oldalára állt. A tegnapi közgyűlésen azonnal leváltották a városi televízió igazgatóját, mert szerintük a tévé nem volt kiegyensúlyozott. A kormánypártok a lépést „kommunista tempónak” nevezték.

Bírság: az ellenzék büntetése nem került napirendre

Újabb harcot nyert az ellenzék Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint, miután a mentelmi bizottság mai ülésén nem került napirendre a fizetésmegvonásos büntetésük. Kövér László házelnök összesen 38 ellenzéki képviselőt bírságolt meg a december 12-i parlamenti ülésen történtek miatt. A fegyelmi ügyekről ma tárgyalt volna a mentelmi bizottság. A Fidesz frakció egy újabb bohózatnak tartja az ellenzék mai viselkedését.

Vita a parlamenti munkáról

Nevetségesnek tartja az MSZP, hogy a Fidesz frakció szóvivője felháborítónak nevezte az ellenzéki pártok hétfői kivonulását az ülésteremből. Halász János, frakciószóvivő szerint az ellenzéki képviselők úgy veszik fel a fizetésüket, hogy nem dolgoznak. A szocialisták azt mondják, Orbán Viktor ellenzéki pártvezetőként 8 éven át rengetegszer hiányzott. A Fidesz és a KDNP képviselői, a frakcióvezetők kivételével, 2006 után Gyurcsány Ferenc összes felszólalásánál elhagyták az üléstermet termet.

Bírság az ellenzéki képviselőknek decemberi parlamenti akcióik miatt

Elkezdte megbírságolni az Országgyűlés az ellenzéki képviselőket decemberi parlamenti akcióik miatt. Elsőként egy Párbeszédes politikus kapott félmillió forintos büntetést. Lesz azonban olyan képviselő, akitől a kormánypártok tervei szerint kétmillió forintnyi fizetést vonnak el. Az ellenzékiek azt mondják: nem hagyják magukat megtörni.

Kivonult a teljes ellenzék a Parlamentből

A teljes ellenzék kivonult a Parlamentből a tavaszi ülésszak első napján. Azt mondták, nem akarnak asszisztálni az odabent zajló propagandához. Előbb az állami média székházához, majd az esztergomi Suzuki-gyárhoz mentek, hogy számonkérjék a cégen a túlóratörvényt.

Vita a képviselők büntetéséről

Egyelőre nincs döntés a túlmunkáról szóló törvényjavaslat ellen tiltakozó ellenzéki képviselők büntetéséről. A Házbizottság ma tárgyalt Kövér László javaslatáról, aki „anarchiába hajló eszetlen rendbontásnak” nevezte a december 12-ei ülésen történteket, és az abban résztvevőket pénzbüntetéssel sújtaná. Csakhogy a házbizottság kizárólag egyhangú döntéseket hozhat, a tiszteletdíj-megvonást pedig az ellenzék nem támogatja. Később a kormánypárti többségű Országgyűlés dönthet. 

38 ellenzéki politikust büntetne meg Kövér László, az ellenzék tüntetést szervez

Tüntetést szerveznek ellenzéki országgyűlési képviselők február 10-ére a Várba. Ez a válaszuk arra, hogy hétfőn kiderült, Kövér László összesen 38 ellenzéki politikust büntetne meg a december 12-ei, botrányos parlamenti ülés miatt. A házelnök fizikai erőszak, illetve az Országgyűlés tekintélyét sértő magatartás miatt az érintettek többségének egy havi tiszteletdíját vonná el. Az ellenzék szerint önkényesen járt el a házelnök, és nem fogadják el a büntetést.

Új korszakot ígér a következő parlamenti ciklusra az ellenzék

Az MSZP és a Párbeszéd képviselői szerint a jövőben nem fognak asszisztálni a szerintük látszat-demokratikus országgyűlési szabályokhoz. A szocialista Kunhalmi Ágnes szerint arra lehet számítani, mint az utolsó ülésnapon, amikor a túlóratörvény szavazásakor elfoglalták a pulpitust. A Fidesz szerint az ellenzék csak a balhét keresi.

Elkezdődött az ellenzéki jelöltek előválasztása a főpolgármesteri posztért

Elkezdődött a budapesti főpolgármesteri posztért induló ellenzéki jelöltek előválasztása. A fővárosi választók szavazhatnak hétfőtől vasárnap délig. Most a Párbeszéd jelöltjére, Karácsony Gergelyre, vagy a szocialista Horváth Csabára voksolhatnak. A politikusok szerint a tavalyi országgyűlési választásokon egyértelművé vált, hogy a kormánypárttal szemben csak olyan jelöltnek van esélye a győzelemre, aki mögé minden ellenzéki párt oda áll.

Jogszerűen dobták ki az ellenzéki képviselőket?

Jogszerűen dobták ki az ellenzéki képviselőket tavaly decemberben a fegyveres biztonsági őrök az állami média székházából – ezt állapította meg az ügyészség. Ezért el is utasították a képviselők feljelentéseit, az ő viselkedésük miatt viszont nyomozást rendeltek el. Az ügyészség szerint a képviselőkkel szemben nem történt erőszak. Az ellenzéki pártok szerint az ügyészség az erőszak oldalára állt és döntésük a diktatúrákat idézi.

Jobbik: a magasabb célért akár a DK-val is

„A legsötétebb Gyurcsány-időszak is a demokrácia aranykora volt ahhoz képest, ami most van” – ezt mondta a Magyar Narancsnak a Jobbik sajtószóvivője. Mirkóczki Ádám arról is beszélt, hogy felül kell emelkedni a múltbéli sérelmeken, mert enélkül nem dönthető meg a Fidesz hatalma. A magasabb cél érdekében pedig akár a DK-val is együttműködne. Az őszi önkormányzati választáson közös jelöltek állítását Gyurcsány Ferenc pártja is támogatja.

„2019 az ellenállás éve lesz”

Országszerte több ezres tüntetésekkel és forgalomlassító demonstrációkkal folytatódott a túlóratörvény elleni tiltakozás. Csütörtök este Szegeden volt demonstráció. A felszólalók szerint 2019 az ellenállás éve lesz, mert az embereknek elegük van a korrupcióból és a kizsákmányolásból.

Szombati demonstráció: a tüntetők 4 követelése

Már 15 szakszervezet, civil szervezetek, parlamenti és parlamenten kívüli pártok csatlakoztak a szombati, budapesti demonstrációhoz. Nem csak a túlóratörvény visszavonásáért tüntetnek, összesen négy pontban foglalták össze követeléseiket. A kormány szerint a tüntetéseket Soros György pénzén szervezik, hogy Magyarországból bevándorlóországot csináljanak.

Ellenállást és lázadást hirdetett az ellenzék

Ellenállást és lázadást hirdetett az ellenzék a parlament rendkívüli ülésén, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. A képviselők közösen mondták el követeléseiket. A Fidesz szerint csak színészkedik az ellenzék azért, hogy politikai balhét kreálhasson. Lázár János, az előző Orbán-kormány minisztere szerint ugyanakkor a túlóratörvény vitatható és vitatott lépés.

Kövér László szerint neobolsevisták randalíroztak

Neobolsevista társaság randalírozott a Kossuth téren - így jellemezte a tüntetőket Kövér László. Az Országgyűlés elnöke a pestisracok.hu, kormányközeli online lapnak adott interjújában azt is mondta, ez a fajta embertípus, ha hatalomra kerül, hullahegyeket hagy maga után, és közéjük sorolta a teljes parlamenti ellenzéket is. A házelnök különbséget tett a szerinte becsapott békés tüntetők és az általa csőcseléknek nevezett emberek között. A DK szerint kiderült, hogy a hatalom megijedt a tüntetőktől.

Mondhat nemet egy dolgozó a főnökének, ha azt kéri, hogy túlórázzon?

Még a Fidesz támogatói is megosztottak abban, mondhat-e nemet egy dolgozó a főnökének, ha azt kéri tőle, hogy túlórázzon. Ez derül ki a Závecz Research kutatásából, amit az Indexnek készítettek, a túlóratörvény elfogadása és a tüntetések után. Az eredményekből az is kiderül, hogy a társadalom pártpolitikai megosztottsága az élet minden területén megfigyelhető.

 

A váci püspök a tüntetők mellett

A kétharmados parlamenti többség nagy veszélyt hordoz magában, és a kormánypártok többsége lehetetlenné teszi a bírálatot, így az ellenzéknek nincs más eszköze a megszólalásra, mint a tüntetés - mondta a Népszavának adott interjúban Beer Miklós.

BESZÉDEK A TÜNTETÉSEN: „Januárban folytatjuk”

A pénteki összellenzéki tüntetésen szakszervezetk és ellenzéki pártok képviselői is beszédet mondtak. Hadházy Ákos azt ígérte, hogy nem csak be fogják olvasni az ellenzék 5 pontos követelését, de meg is fogják valósítani. A Momentum Mozgalom alelnöke pedig 2019-et kikiáltotta az ellenállás évének.  

Ellenzéki pártok és civilek is tüntetést szerveztek péntekre

Ellenzéki pártok és civilek is tüntetést szerveztek péntekre, eredetileg arra akarták felszólítani a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a túlóratörvényt. Azóta azonban változott a demonstráció elnevezése, hiszen Áder János aláírta a törvényt.

Ki a felelős a történtekért?

A kormánypártok szerint az ellenzéki képviselők agresszívan visszaéltek a hatalmukkal és rátámadtak az MTVA munkatársaira. A Fidesz kommunikációs igazgatója videóüzenetben ítélte el, mint fogalmazott: a sorosista akciót. Az MTVA közleményt adott ki, eszerint a képviselők fenyegető magatartása félelmet keltett a dolgozókban. Az RTL Híradónak nyilatkozó alkotmányjogász szerint bűncselekményt követtek el a képviselőket kidobó biztonsági őrök.

Új ellenzék a láthatáron?

Két fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a túlórákkal kapcsolatban. Egyéni indítványról lévén szó, a benyújtók megtehették, hogy a társadalmi, szakmai, politikai vitákat kihagyják és ma átverték az országgyűlésben a módosítást. A szavazás törvényességét az ellenzék erősen vitatja, tartalmát elutasítja és ennek jegyében szokatlanul élénken, de a megszokott eredménytelenséggel tiltakozott.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való