KERESÉS search-close

gazdaság

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "gazdaság"

Soha nem volt ilyen drága a dió

Soha nem volt olyan drága a dió, mint amilyen a mostani karácsonyi bejglihez lehet. A sokéves átlag fele termett belőle, az unióban Magyarországon a legkevesebb. A terméktanács úgy számol, a tavalyi rekordhoz képest 10-15 százalékkal emelkedhetnek az árak, így hamarosan akár 5000 forintba is kerülhet a legjobb minőségű dió kilója.  

Nem minden szállásadó kap visszatérítést

A szállásadók egy része nem kérhet állami visszatérítést az elbukott foglalások után. A kormány olyan adatbázishoz kötötte a támogatást, amelyen nem mindenki regisztrálta várható vendégeit, miután ez nem is kötelező. Eddig főleg Budapesten kívüli hotelek igényelték a 80 százalékos kompenzációt, de a Szállodaszövetség szerint ezzel a bevételeik harmadát sem tudják pótolni. 

Létszámkorlátot javasol az üzletekben az egyik infektológus

Pusztai Erzsébet, infektológus az RTL Híradónak azt mondta: erre azért lenne szükség, mert nagy tömegben még a maszkhasználat sem mindig garantálja a védelmet. A kereskedelmi dolgozók szakszervezete szerint már a tudatos vásárlással is jelentősen csökkenthető a fertőzésveszély. A Kereskedelmi Szövetség szerint nem lehet egységes szabállyal korlátozni a létszámot, ráadásul ellenőrizni is nehéz lenne, és idén néhány százalékkal kisebb forgalomra számítanak.

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására

20 milliárd forintot szán a kormány a Citadella felújítására – derül ki egy friss kormányhatározatból. Ebből csak idén 16 milliárdot költenek el. 730 millió forinttal pedig a debreceni repülőtér működését és járatindításokat támogatnak. A DK szerint felháborító, hogy milliárdokat költenek látványberuházásokra, miközben devizahitellel adósítják el az országot 30 évre.

Varga Mihály: 6,4 százalékos a visszaesés

3%-kal drágulhat az élet jövőre Magyarországon a pénzügyminiszter szerint. Varga Mihály a Világgazdaságnak azt mondta, nem kell tartani tartósan magas élelmiszeráraktól. A kormány idén 6,4%-os gazdasági visszaeséssel számol, az államadósság pedig akár 80%-osra hízhat. A miniszter szerint fél év múlva derülhet ki, mennyi idő kilábalni a válságból.

Kevés cégnél lehet béremelés

A cégek kevesebb, mint fele adna nagyobb fizetést év elejétől - a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének friss kutatása alapján. Úgy számolnak, a kötelező minimálbér-emelés is leépítésekkel járhat. A GKI Gazdaságkutató szerint a járvány utoljára áprilisban váltott ki hasonló bizonytalanságot a vállalatokból. A szakszervezetek mégis bérfejlesztést várnak, a kormánytól követelnek adócsökkentést.

800-900 milliárd forintnyi hitelt vett fel Magyarország 30 évre

800-900 milliárd forintnyi hitelt vett fel 30 évre Magyarország. A miniszterelnök azt mondja, nem maradhat el beruházás a brüsszeli viták miatt. Múlt héten jutott a kölcsönhöz a kormány, mielőtt az Unió 7 éves költségvetését megvétózták volna. Orbán Viktor fél éve még hallani sem akart hitelről, úgy érvelt, a keservesen meg kell fizetni a kölcsönök árát.

Beruházások maradhatnak el, ha a kormány megvétózza az uniós költségvetést

Beruházások maradhatnak el, ha a kormány megvétózza az uniós költségvetést - ezt mondta az RTL Híradó által megkérdezett szakértő. Az szerinte nem fordulhat elő, hogy uniós támogatás nélkül marad az ország. A miniszterelnök az állami hírügynökséggel azt közölte, a jogállamisági feltételek a bevándorlás engedéséről szólnak. Az ellenzéki pártok szerint ez a magyarázat zavaros, a kormány túszul ejtette az unió költségvetését.

Fix kamatot ajánlanak a bankok

90 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától, hogy fix törlesztőkre cserélje változó kamatozású lakáshitelét - jelentette be a jegybank. Eddig több ezren szerződtek biztonságosabb konstrukcióra az először tavaly megkeresett ügyfelek közül. Az általunk megkérdezett szakértők szerint érdemes váltani, mert kiszámíthatatlan a világgazdaság, a fix kölcsönök pedig még olcsóak.

Cser-Palkovics szerint tönkretenné az önkormányzatokat az iparűzési adó felfüggesztése

Hagyja békén dolgozni az önkormányzatokat – ezt kéri a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől Székesfehérvár fideszes polgármestere. Cser-Palkovics András először a Facebookon háborodott fel az iparűzési adó felfüggesztésére vonatkozó ötleten. Ma Híradónknak is megerősítette: szerinte tönkretenné az önkormányzatokat egy ilyen döntés. A kormány azt közölte, a kamara javaslatát még nem kapták kézhez.

93 milliárd forintért építtettek 20 kilométer autópályát az M6-os folytatásaként

93 milliárd forintért építtet a kormány 20 kilométer autópályát az M6-os folytatásaként a horvát határig. Ez kilométerenként több mint 4 és fél milliárd forint, ami az eredetileg tervezett összeg csaknem duplája. Azon a szakaszon akkora a forgalom, mint egy mellékúton. A kormánynak régi terve, hogy minden autópálya az országhatárig érjen. A DK szerint drága és indokolatlan a beruházás.

Januártól két azonosító kell az internetes fizetéshez

Nem tud fizetni a neten, akinek nincsenek megfelelő azonosítói január elsejétől. Legalább két ilyen kell majd egy tranzakcióhoz. A Bankszövetség szerint most több százezer ügyfélnek érdemes ellenőrizne az adatait, főleg a mobilszámát, amit a pénzintézetének megadott. Egységes, uniós szabály alapján szigorítják az online fizetés feltételeit.

Hiába állja az állam a novemberi bérek felét, csődhullám indulhat a vendéglátásban?

Hiába állja az állam a novemberi bérek felét, csődhullám indulhat a vendéglátásban - az Ipartestület szerint. Azt mondják, az új bértámogatás 5 hónapos meghosszabbításról tárgyalnak a kormánnyal. Úgy számolnak, a bárok és az éttermek döntő része nem nyit ki többé Budapest belvárosában további segítség nélkül. A kormány azt írta, elsősorban adócsökkentéseket mérlegelnek.

Akár tizenöt százalékkal is drágulhat a karácsonyfa

Akár 15 százalékkal is drágulhat a karácsonyfa decemberben. A koronavírus járvány miatt nem tudni mikortól és hol árulhatják a fákat, így a termelők nem merik kivágni a fák egy részét. A kormányhoz fordultak, mert szerintük fenyőhiány fenyeget a várható további korlátozások hatására.

A kaszinók továbbra is nyitva lehetnek este hét óráig

Miközben a szórakozóhelyeket be kellett zárni, a kaszinók továbbra is nyitva lehetnek este 7 óráig. Nem csak ebben van kivételezett helyzetük: kiemelt nemzetgazdasági érdekké nyilvánították a kaszinók üzemeltetőinek kiválasztását, és egy friss kormányrendelet szerint erről a Nemzeti Koncessziós Iroda dönt majd, ami Rogán Antal minisztériuma alá tartozik. Ezt az mfor.hu írta meg. A DK szerint ez is mutatja, hogy valójában mi a legfontosabb a kormánynak.  

Ideiglenes csökkentést javasolnak

Elbocsátásokhoz és a fizetések befagyasztásához vezetne Érden, ha elvennék a várostól az iparűzési adót - ezt mondta az RTL Híradónknak a város polgármestere. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is azt javasolja, hogy - ha nem is minden cégnek - de csökkentsék ideiglenesen az iparűzési adóját. Nagy Elek elnök a hvg.hu-nak azt mondta: nagy bajba kerültek a cégek a járvány miatt, ezért kell a segítség. A kormány korábban azt közölte, még vizsgálják a javaslatot.

DK: Ne szedjék be a kamarai hozzájárulást

Az 5 ezer forintos kamarai hozzájárulás beszedésének leállítására szólította fel Parragh Lászlót a DK. Szerintük az iparkamara ezzel is segíthetné a járvány idején a vállalkozókat. A kereskedelmi és iparkamara az iparűzési adó felfüggesztését javasolta Orbán Viktornak, ezzel azonban az önkormányzatok a legfőbb bevételüktől esnének el. Parragh László nem reagált a DK felvetésére.

A Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint lehetnek még elbocsájtások

Több hotel is bezárt Sárváron, Debrecenben pedig ami nyitva van, a kapacitása 10 százalékát sem éri el. Szerda óta a szállodák csak üzleti célból érkezőket fogadhatnak, turistákat nem. Több hotel él az 50 százalékos bértámogatás lehetőségével, hogy meg tudják tartani az alkalmazottaikat. A Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint azonban elképzelhető, hogy lesznek még elbocsátások.

Orbán nem akar uniós hitelt

Szovjetuniót akarnak csinálni az Európai Unióból - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel az állami rádióban arra a javaslatra, amely jogállamisági feltételekhez kötné az uniós pénzek kifizetését. Arról is beszélt, hogy Magyarország nem szorul rá az uniós hitelre, a piacról is tudott hitelt felvenni. A Momentum szerint felelőtlen lépés lenne, ha a kormány megvétózná az uniós segélycsomagot és a költségvetést, mert így több milliárd forinttól esnének el magyar vállalkozók.

Házhozszállítás: 5% lesz az ÁFA

Segítség a vendéglátósoknak - az elvitelre és házhozszállítással vásárolt ételek ÁFÁ-ját 27-ről 5%-ra csökkentik. Ezt a miniszterelnök jelentette be az állami rádióban. A Híradónk által kérdezett éttermesek örülnek a bejelentésnek. Abban bíznak, így sikerül megmenteni a munkahelyeket.

Focistáknak is jár az új állami bértámogatás

A focisták milliós fizetésének felét is az állam fizeti novemberben - írta a 444.hu. A csapatok is jogosultak ugyanis az új állami bértámogatásra, amely maximum a bruttó fizetések felét érheti el. Bár hivatalos adatok nincsenek a focisták fizetéseiről, az egyik szakértő szerint 2-3 millió forint is lehet havonta.

Az élelmiszerek 6 és fél százalékkal többe kerülnek, mint egy éve

3%-ra lassult az infláció októberben a KSH friss jelentése alapján. A legtöbben viszont legalább kétszer akkora drágulást érzékeltek a GKI Gazdaságkutató szerint. Ismét a benzin ára esik, de ez kevesebbeket érint, mert ritkábban autózunk a koronavírus második hulláma miatt. Az élelmiszerek viszont 6 és fél százalékkal többe kerülnek, mint egy éve.

Adózási engedményeket és bértámogatást kért a Kereskedelmi és Iparkamara a kormánytól

Az iparűzési adó teljes felfüggesztését és a társasági nyereségadó majdnem felére csökkentését várja egy évre a Kereskedelmi és Iparkamara. Ezt Parragh László elnök mondta az RTL Híradónak, miután a miniszterelnökkel tárgyalt. Orbán Viktor a kormány új gazdasági mentőcsomagjához kérte a kamara javaslatait. A kamara azt is szeretné, hogy a bezárt vendéglátóhelyek dolgozói kapjanak 50 százalékos bértámogatást.

Legalább 100 ezer új munkanélkülivel számolnak

Legalább 100 ezer új munkanélkülivel számol a Gazdaságkutató Intézet a következő hónapokra. Azt mondják, nem csak a turizmusban, a feldolgozóiparban is újabb munkanélküliségi hullám várható az európai gazdaságot sújtó korlátozások miatt. A Szállodaszövetség szerint a turizmusban 40%-kal kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt. A kormány is elismeri, hogy a vendéglátás helyzete katasztrofális, de új intézkedéseket ígérnek.

Új gyógynövényről derült ki, hogy hatékony lehet a koronavírus elleni harcban

Nyolcvannégyen haltak Magyarországon az elmúlt nap a koronavírus miatt. Egy hét alatt csaknem megduplázódott a kórházban ápolt betegek száma. A szakemberek világszerte dolgoznak a fertőzést megelőző, vagy a betegség tüneteit csökkentő szerek fejlesztésén. Egy magyar kutatócsoport most egy gyógynövényre, a mediterrán bodorrózsára irányította a figyelmet.

Mégsem érte el a járvány előtti szintjét a foglalkoztatás

Mégsem érte el a járvány előtti szintjét a foglalkoztatás - a KSH legfrissebb adatai alapján. A miniszterelnök már másfél hónapja azt mondta, teljesítették ígéretüket, annyi munkahelyet teremtett a kormány, amennyit a vírus tönkre tett. Most kiderült, még augusztusban is 100 ezerrel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban. Szeptemberben pedig tovább csökkent a foglalkoztatottság.  

Eladnák a felesleges lélegeztetőgépeket

A nagykövetségeken keresztül adná el a felesleges lélegeztetőgépeket a Külügyminisztérium. Erről Szijjártó Péter beszélt egy mai sajtótájékoztatón, miután a HVG.hu megírta: a kormány 8 ezer lélegeztetőgépet értékesítene. Azt nem tudni, mennyiért adnák el a készülékeket, a külügyminiszter szerint minden üzletet az Operatív Törzsnek kell engedélyeznie. A szocialisták kivizsgálnák az ügyet.

Majdnem 370 forint egy euró, további drágulás jön

Egy hajszál választotta el a forintot történelmi mélypontjától, a bankközi piacon ma majdnem 370 forintot kértek egy euróért. Még tovább drágulnak a gyümölcsök, emelkedik a műszaki cikkek és az új autók ára. A tartós gyengülés egyik nagy nyertese a Nemzeti Bank, már az első fél évben több mint 200 milliárdot kerestek az árfolyamon.

Kevesebbet költhetünk a koronavírus miatt

7,3 százalékkal kevesebbet, 200 ezer forintot költhet havonta egy átlag magyar a koronavírus miatt - a GFK piackutató friss, nemzetközi felmérése szerint. Nagyobb visszaesést mértek a vásárlóerőben nálunk, mint átlagosan Európában. Ráadásul a magyar megyék háromnegyedében az országos átlagnál is kevesebből élnek. 

Nem árulják el, mennyibe kerül MTV zenei díjkiosztója

Egyelőre nem árulja el a kormány, hogy mennyit költ a Magyar Turisztikai Ügynökség a MTV zenei gálájára. A héten jelentették be, hogy London mellett Budapest is helyszíne lesz a világ egyik legnézettebb zenei díjkiosztójának. A kormányszóvivő szerint a gála jó lehetőség az ország népszerűsítésére. A Híradónk által kérdezett szakértő szerint kiszámíthatatlan, hogy megtérül-e az állam befektetése.

Betett a járvány a lakáspiacnak

A koronavírus járvány miatt 8 százalékot esett a használt lakások ára. Ez derül ki a KSH friss, előzetes adataiból. Az adás-vételek száma pedig harmadával zuhant a második negyedévben. Jelenleg a másfél évvel ezelőtti áron kínálják a használt ingatlanokat. Az új építésű lakások viszont akár drágulhatnak is, az Ingatlan.com szerint megugrott a kereslet irántuk a kormány új otthonteremtési támogatásai miatt.

Teltház a szállodákban a hosszú hétvégén

A vírus elleni óvintézkedések ellenére a Magyar Szállodák és Éttermek szövetsége szerint a vidéki szállodákban nagyjából 80 és 100 százalék közötti foglaltság van. A kormány jövő nyárig meghosszabbítja a SZÉP-kártya bővített keretét, hogy segítse a belföldi turizmust - ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be.

Tíz százalékos minimálbér-emelést kérnek

A nettó minimálbér 10%-os emelkedését követeli a legnagyobb szakszervezeti szövetség. Ehhez adócsökkentést várnak a kormánytól. Magyarországon még el sem kezdődtek a jövő évről szóló bértárgyalások. A szlovák parlament már döntött is, náluk havi 227 ezer forintra emelik a minimálbért januártól, 40%-kal magasabbra a jelenlegi magyarországinál.

Moratórium: igazolni kell a jogosultságot

Igazolást kérhetnek ügyfeleiktől a bankok a törlesztési moratórium meghosszabbításához - ezt a Bankszövetség elnöke mondta Híradónknak. Januártól ugyanis csak gyerekesek, nyugdíjasok, munkanélküliek és közmunkások jogosultak a további felfüggesztésre. A jelenleg fizetési könnyítéssel élők fele sem maradhat a moratóriumban.

Tovább drágulnak a pékáruk

Megugrott a liszt ára, tovább drágulnak a pékáruk. Majdnem tizedével kevesebb gabona termett Európában a szélsőséges időjárás miatt. Magyarországon már 25 százalékkal többe kerül a kenyér, mint két éve. Szeptemberben nálunk mérték a második legmagasabb inflációt az unióban, miközben sok tagállamban csökkentek az árak.

Karácsony Gergely nem akar gyámságot

Bár a kormány nem járul hozzá a főváros 70 milliárdos hitelfelvételéhez, Budapest mégis benyújtja igényét a kölcsönre az Európai Fejlesztési Bankhoz - mondta pénteken az RTL Híradónak Karácsony Gergely. A főpolgármester csütörtökön tárgyalt Fürjes Balázs államtitkárral, és utána azt mondta: csütörtökön ismertetett ajánlataival a kormány gyámság alá akarja venni Budapestet. A kormány pénbteken azt közölte: a tárgyalásokat érdemes folytatni.

Új bértámogatási program indul

Új bértámogatást hirdetett a kormány. Legfeljebb havi 100 ezer forintot vállalnak át a bérköltségből minden alacsony képzettségű vagy 25 év alatti álláskereső alkalmazása esetén. Másfél hónapja még akár havi 200 ezer forintot is biztosítottak egy fiatal foglalkoztatásához. A munkaadók meglévő állások megőrzéséhez várnak segítséget, különben szerintük újabb elbocsátási hullám fenyeget. A kormány azt írta, lépnek, ha szükséges.

Drágulást hozhat a támogatás

Átlagosan másfél hónapot kell várnia kivitelezőre, aki lakásfelújításba kezd a kormány tegnap bejelentett támogatásával - az építési vállalkozók szerint. Novák Katalin miniszter tegnap azt mondta, akár 3 millió forintot is átvállalnak a költségekből. Ma azt közölte, az állami segítség egy részét munkadíjra kell majd fordítani. A GKI úgy számol, a felújítások 5-10%-kal drágulhatnak a kormány új programja miatt.

Adókönnyítések a kisvállalkozásoknak

Drágulnak a dohánytermékek, szigorodnak a KATA-szabályai, ugyanakkor csökken a kisvállalati adó és adminisztratív könnyítéseket is hoz a 2021-es év, a saját célra történő pálinkafőzés pedig adómentes lesz. A kormány kedden nyújtotta be a jövő évi adókönnyítésekről szóló törvénymódosító javaslatot, amellyel a kisvállalkozások terhein kívánnak enyhíteni. A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója szerint a bürokrácia leépítése valóban nagy segítség lehet sok cégnek, ám jelentős összegek nem maradnak a cégeknél.

Egy év után visszaállítják a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfát

Egy év után visszaállítják a kedvezményes, 5%-os lakásáfát - ezt a miniszterelnök jelentette be a Hír Tv-ben. Januártól, két évig újra az ötödére csökkentett adóval értékesíthetik az újépítésű ingatlanokat. Azt mondják, a kormány a családoknak akar segíteni. Az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint az új lakások egy része lehet olcsóbb.

280 millió forintot fizethetett a Külügyminisztérium, de végül nem vette át a megrendelt teszteket

Hűtlen kezelés miatt tesz feljelentést a Párbeszéd, szerintük ugyanis elfogadhatatlan, hogy a Külügyminisztérium 280 millió forintot fizetett egy olyan cégnek, amelytől végül nem vette át a megrendelt koronavírus teszteket. A Külügyminisztérium szerint a járvány miatti rendkívüli helyzetben előfordulhat a raktározási idő meghosszabbodása, és az is, hogy egyes termékekről lemondanak, mert a beszerzése bizonytalan, és olyat választanak, amelynek a beszerzése biztosabb.

Biztosan emelkedik jövőre a közmunkásbér, de egyelőre nem tudni mennyivel

Emelik jövőre a közmunkásbért, de hogy mennyivel, még nem tudni. Erről Gulyás Gergely miniszter beszélt a kormányinfón. A járvány kezdete óta 14 ezerrel többen dolgoznak közfoglalkoztatottként, mint előtte. A jegybank közben azt javasolja, hogy a kormány folytassa a koronavírus miatt bevezetett bértámogatást. Erre a miniszter azt mondta, ha kell, visszatérnek a tavasszal már alkalmazott megoldásokhoz. Az MSZP szerint az álláskeresési járadékot 3 helyett 9 hónapig kellene fizetni.

Az élelmiszerek és az üzemanyagok további drágulására figyelmeztetnek

Az élelmiszerek és az üzemanyagok további drágulására figyelmeztet a Magyar Nemzeti Bank. A Matolcsy György vezette jegybank legfrissebb elemzése szerint ez leginkább a nyugdíjasoknak és a szegényebb családoknak okoz majd gondot. A DK szerint azonnali lépésekre lenne szükség, de a kormány láthatóan tehetetlen. A kormány szerint a kulcs a munkahelyek megőrzése és az újak teremtése.

Kibertámadás három magyar bank ellen

Magyarországon eddig példátlan méretű és intenzitású túlterheléses kibertámadást indítottak orosz, kínai és vietnámi hackerek több magyar pénzintézet ellen - erről a Magyar Telekom tájékoztatta elsőként a hvg.hu-t. A csütörtök délutáni esetről a Nemzeti Kibervédelmi Intézet azt írta az RTL Híradónak, hogy a pénzintézeteket meg is zsarolták, hogy ha nem fizetnek, akkor még nagyobb támadást fognak indítani a rendszereik ellen.

 Vendéglátósoknak és taxisoknak készít mentőcsomagot a Fővárosi Önkormányzat

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vendéglátósoknak és taxisoknak készít mentőcsomagot a Fővárosi Önkormányzat - erről elsőként a Népszava számolt be. Az ingatlanok és a teraszok bérleti díjából, illetve a taxisok drosztdíjából szeptember 1-től jövő márciusig kapnának jelentős kedvezményeket a vállalkozások. A fővárosi Fidesz kevesli ezt. A szakmai szervezetek szerint pedig a turizmus visszaesése miatt a létükért küzdenek azok is, akiknek sikerült eddig talpon maradniuk.

Akár 160 ezren is elveszíthetik munkájukat 2021 elejéig

Akár 160 ezren is elveszíthetik munkájukat 2021 elejéig - ezt állítja az MNB elemzési igazgatóságának vezetője. A jegybankban készült elemzés szerint a vállalkozások a fogyasztás visszaesése, és a csökkenő export miatt kényszerülhetnek arra, hogy elbocsássák dolgozóik egy részét. A miniszterelnök a hét elején még arról beszélt, hogy többen dolgoznak, mint a járvány előtt. Ma nem akarták kommentálni az MNB elemzését.

Több, mint 185 milliárd forintot költ el a kormány a gazdaságvédelmi alapból

Több, mint 185 milliárd forintot költ el a kormány a gazdaságvédelmi alapból. Az összeg legnagyobb részét, több mint 90 milliárdot a MÁV és a Volán működésére csoportosítják át, de a turisztikai szektor is kap, több mint 40 milliárdot. A sportakadémiák plusz 11 és fél milliárdot kapnak az eredetileg a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott alapból. A DK szerint ez azért felháborító, mert például a munkájukat elveszítők már nem kapnak bérpótlékot.

Törlesztési moratórium: tovább tart a visszafizetés

Újabb 10 hónappal tovább tarhat egy átlagos lakáshitel visszafizetése a jövő év közepéig kitolt törlesztési moratórium miatt. Így számol a Bankmonitor. Összesen több mint két évvel később szabadulhatnak adósságuktól azok a családok, akik a teljes felfüggesztéssel élnek, mert várhatóan átlagosan 816 ezer forinttal többet kell majd visszafizetniük.

Bizonyos esetekben meghosszabbítják a hiteltörlesztési moratóriumot

Meghosszabbítja a kormány a hiteltörlesztési moratóriumot bizonyos esetekben - jelentette be Orbán Viktor a gazdasági operatív törzs ülése utána. Többek között a munkanélküliek és a gyerekes családok, illetve a vállalkozások egy része január elseje után még fél évig el halaszthatja a járvány előtt felvett hitelek törlesztését. A DK szerint épp azok maradnak ki az intézkedésből, akiknek a legnagyobb szükségük lenne segítségre. A Bankmonitor szakembere azt javasolja, aki tudja, inkább fizesse tovább a hitelét.

Orbán: Nem a munkanélküliségre, hanem munkaerőhiányra kell felkészülni

Nem a munkanélküliségre, hanem munkaerőhiányra kell felkészülni Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy már most is többen dolgoznak, mint a járvány okozta visszaesés előtt. A Gakzdaságkutató vezérigazgatója a Híradónak azt mondta: a KSH most közzétett adatai csak egy előzetes kutatáson alapulnak, ráadásul azokat a nyári idénymunkában dolgozók magas száma is torzítja.

Több cég is gyakori szereplője a Szerencsejáték Zrt. által támogatottak listájának

A Szerencsejáték Zrt. leányvállalata szponzorációs szerződéseken keresztül évek óta több tíz milliókat utal néhány cégnek. A korrupciós ügyekkel foglalkozó K-monitornál azt mondják, nehéz nem politikai motivációt látni emögött. A Szerencsejáték Zrt. szerint viszont ők a tevékenységet a támogatási szabályzat alapján végzik.

Újabb leépítések kezdődtek a vendéglátóiparban

Újabb leépítések kezdődtek a vendéglátóiparban. A szállodaszövetség szerint ismét több tízezer munkatársuk állását fenyegeti a koronavírus. A miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy akár januárig húzódhat a második hullám tetőzése. A GKI Gazdaságkutató úgy számol, további 100 ezer ember veszítheti el állását Magyarországon. A Fidesz új állami támogatásokat ígér.

Alapjövedelemért kampányol a Párbeszéd

Havonta százezer forint minden felnőttnek, és ötvenezer gyerekenként. Ennyi alapjövedelmet adna a Párbeszéd, hogy megszűnjön az emberek létbizonytalansága Magyarországon. Az ellenzéki párt szerint az alapjövedelem forrása megvan a magyar költségvetésben, csak le kellene állítani a túlárazott állami beruházásokat és a korrupciót. A Híradónk által megkérdezett gazdasági szakember viszont azt mondja, legfeljebb évek alatt lehetne bevezetni. A kormánynak viszont egyáltalán nem áll szándékában az alapjövedelem bevezetése.

Rossz helyezés az OLAF-listán

A Magyarországra kiutalt uniós pénzek közel négy százalékát visszafizetette volna Magyarországgal az OLAF az elmúlt négy évben. Ez tízszer több, mint az uniós átlag. A kormány szerint azért találnak sok szabálytalanságot, mert különös figyelem irányul az országra. Az OLAF igazgatója azt mondja, egy nagy büntetés vezetett a rossz eredményhez.

1,2 százalékos évközi nyugdíjemelés jön

Visszamenőleges nyugdíjemelés jön, miután 1,2 százalékponttal magasabban alakult az infláció, mint amennyit a kormány tervezett. Egy átlagnyugdíjas összesen csaknem 19 ezer forint pluszt kaphat novemberben - az év első 11 hónapjára. Nagyjából 2 millió 600 ezer embernek jár majd nagyobb juttatás. Aki idén ment nyugdíjba, nem jogosult az emelésre. 

Nagyon drágult a tej és a kenyér

Az infláció kétszeresével drágult a tej és a kenyér - a KSH friss jelentése szerint. Úgy számolnak, a tanszerek ára is átlag felett emelkedett iskolakezdésre. A GKI Gazdaságkutatónál azt mondják, hamarosan még jobban drágul az élet. A forint 5 hónappal ezelőtti szintjére gyengült, újra 360 forintot kérnek egy euróért.

Adómentes rezsitámogatás járhat a home office-ban dolgozóknak

Rezsitámogatás járhat a home office-ban dolgozóknak - ezt a foglalkoztatáspolitikai államtitkár jelentette be az Inforádióban. Akár havi 16 ezer forint átalányt kaphatnak a munkáltatótól. Arról viszont egyelőre nincs megállapodás, kit és milyen mértékben terhel felelősség a távmunkában elszenvedett balesetekért. Az Országgyűlés heteken belül dönthet a munka törvénykönyvének módosításáról.

700 ezres munkanélküliséggel fenyeget a második hullám

700 ezres munkanélküliséggel fenyeget a második hullám a GKI Gazdaságkutató szerint. Úgy számolnak, akár 12%-kal visszaeshet az idei gazdasági teljesítmény, ha újra kijárási korlátozásokat léptetnek életbe a koronavírus-járvány második hulláma miatt. Tegnap rekordot döntött az új fertőzöttek száma Magyarországon. A kormány egyelőre nem tervez a tavaszihoz hasonló szigorításokat.

Heteken belül újra nagyot drágul az üzemanyag

Heteken belül 400 forintra drágulhat egy liter üzemanyag a GKI Gazdaságkutató szerint. A benzin átlagára egyelőre pénteken 5 forinttal, 377-re emelkedett literenként - már 83 forinttal többe kerül, mint május elején. A kijárási korlátozások megszüntetése óta a környező országokhoz képest nálunk drágultak legjobban az üzemanyagok.

Megugrott a tartós munkanélküliség

Tizenhárom százalékkal többen kerestek legalább egy éve állást idén júliusban, mint a tavalyi év azonos időszakában az állami Foglalkoztatási Szolgálat szerint. 190 ezer embernek, vagyis a munkanélküliek több mint felének már egy forint segély sem jár. A miniszterelnök 4 hónapja azt ígérte, 3 hónap alatt munkát kap, aki elveszti az állását a koronavírus miatt. A GKI szerint a kormány nem költ eleget munkahelyteremtésre.

Néhány hónap múlva egyetlen gombnyomással kiegyenlíthetünk egy rezsiszámlát

Egyetlen gombnyomással kiegyenlíthetünk egy rezsiszámlát néhány hónap múlva. Jön az úgynevezett fizetési kérelem, amelyet sárga csekk helyett küldhetnek majd a szolgáltatók - elektronikusan, a bankszámlával rendelkező ügyfeleiknek. A magyarok több mint fele még mindig a postán, sárga csekken rendezi tartozását, ami drága és kényelmetlen is az elemzők szerint.

Előbb érkezik a családi pótlék

Hétfőn utalják az előrehozott családi pótlékot. Az iskolakezdés miatt idén is augusztus végén fizetik a szeptemberi juttatást. A GKI Digital úgy számol, a vírus hatására most kevesebb tolltartó és több webkamera fogy, mint tavaly. Több, mint százezer családnak viszont így sem jut majd tanszerekre - az általunk megkérdezett civil szervezet szerint.

L. RITÓK NÓRA: Azokban a családokban, ahol a napi megélhetés is gondot okoz, a tanszer vásárlás másodlagos

Holnap utalják az előrehozott családi pótlékot. Az iskolakezdés miatt idén is augusztus végén fizetik a szeptemberi juttatást. L. Ritók Nóra szerint azonban, aki több mint 20 éve foglalkozik hátrányos helyzetű gyerekekkel, a családok egy részének az előrehozott családi pótlékból se telik tanszerekre. Az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője azt mondja, a munkanélküliek és a közmunkás szülők élelemre költik majd a juttatást.   

A helyiek szerint lezárhatják a Balaton déli partjának egyik legnépszerűbb strandját

A helyiek szerint lezárhatják a Balaton déli partjának egyik legnépszerűbb strandját, a Club Aligát a látogatók elől jövőre. Egy kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítették az üdülőközpont fejlesztését. Ez civilek egy csoportja szerint lehetővé teszi, hogy a strandot, a kikötőt és a sétányt is csak a Club fizető vendégei használhassák.

Sehol nem drágult annyira az élet Európában, mint Magyarországon

Sehol nem drágult annyira az élet Európában, mint nálunk- az Unió statisztikai hivatala szerint. Átlagosan 3,9%-os áremelést mértek egy év alatt Magyarországon, miközben a horvátoknál, a szlovéneknél és a görögöknél csökkentek az árak a koronavírus hatására.

Gulyás Gergely: A kivitelező hibázott

Iskolakezdésre újra kétszer három, szűkített sávon járható lesz az M0-ás autóút hárosi Duna-hídja – jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte azt is: egy olyan alkatrész tört el a hídon, amit a két éven át tartó felújításkor építettek be, ezért a kivitelező Strabagé a felelősség. A céget többször is kerestük, de azt közölték: a szerződés értelmében ők nem nyilatkozhatnak.

Nagyot drágulhat a temetkezés Budapesten

Ősszel 15%-kal emelné az urnafülkék és 20-szal a koporsós sírhelyek díját a Főpolgármesteri Hivatal. Azzal érvelnek, hogy utoljára hat éve emelkedtek az árak, pedig a bérköltségek azóta több mint a másfélszeresére nőttek. A közgyűlés jövő héten dönt a tarifákról.

Hozzányúl a megtakarításához a főváros

Hozzányúl a megtakarításához a főváros - az állampapírvagyonból fedezné a 12 milliárd forintos plusz költséget, ami a szolidaritási hozzájárulás emelése miatt idén jelentkezik. Erről jövő héten dönthet a Fővárosi Közgyűlés. A kormány a járványhelyzetre hivatkozva emelte négyszeresére a leggazdagabb önkormányzatok által fizetendő hozzájárulást. A közgyűlés arról is szavaz majd, hogy kérjék a kormányt ennek a többlettehernek az elengedésére.

Túlkínálat miatt egyre olcsóbb a burgonya

Mélyrepülésben a burgonya termelői ára. Óriási túlkínálat alakult ki belőle Nyugat-Európában a koronavírus hatására. Emiatt nálunk egyetlen hónap alatt majdnem 6 és fél százalékkal olcsóbb lett a krumpli a KSH adatai alapján. A következő hetekben pedig további 10-15%-kal csökkenhet az ára az általunk megkérdezett szakértő szerint. 

Légvédelmi rakéták 300 milliárdért

Háromszáz milliárd forintért vásárol légvédelmi rakétarendszert az Egyesült Államoktól a magyar kormány. Erről szerdán írt alá szándék-nyilatkozatot a magyar honvédelmi miniszter és az amerikai nagykövet. A repülőgépről indítható rakétákról szóló üzletet szeptember végéig megkötik. A DK szerint a megvásárolt rendszer szükséges, de az egész üzlet átláthatatlan.

Nagyon drága a balatoni nyaralás

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint egy tapolcai szállodában. Erről írt egy utazásokkal foglalkozó blogger. A Szállodaszövetség elnöke szerint átlagosan 10 százalékkal drágultak a magyar szállodák a tavalyhoz képest. Ennek ellenére a Balaton lehet a nyertese a koronavírus járványnak. A főszezonban 70-90 százalékos foglaltsággal működnek a hotelek, a hosszúhétvégén pedig teltházra számítanak.

Diplomával szinte lehetetlen részmunkaidős állást találni

Diplomával szinte a lehetetlennel határos hosszabb távon 4 órás állást találni. Ezt mondta híradónknak egy 3 gyereket, köztük egy autista fiút nevelő anyuka. Ezt támasztja alá a Nemzeti Bank versenyképességi jelentése is. Jóval az uniós átlag alatti azoknak a magyar nőknek a száma, akik részmunkaidőben dolgoztak a tavalyi év ugyanezen időszakában. A munkaképes nőknek alig 7 százaléka, miközben az Európai Unióban átlagosan a nők 31 százaléka dolgozott félállásban a statisztikák szerint.

Tovább vágott az alapkamaton a jegybank, családok százezreinek csökkenhet a törlesztőrészlete

Családok százezreinek csökkenhet a törlesztőrészlete, miután a jegybank alig több mint két hete tovább vágott az alapkamaton. Az általunk megkérdezett szakértő viszont azt mondja, az adósok egy része olcsóbb hitelt sem tud majd fizetni, ha véget ér a törlesztési moratórium. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön nem zárta ki, hogy meghosszabbítják a fizetési felfüggesztést.

Évekig drága maradhat a gyümölcs

A magyarok fele kevesebb gyümölcsöt vásárol, mióta egekbe szökött az ára - a Napi.hu megbízásából készült friss, reprezentatív kutatás szerint. Idén a dinnyeszezon sem kíméli a pénztárcákat, a legtöbb fajtáért 20%-kal többet kérnek, mint egy éve. A terméktanács szerint a klímaváltozás miatt évekig drága maradhat a gyümölcs Európában.

Újragondolható a KATA szigorítása

Újragondolható a KATA szigorítása a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara szerint. A parlament az országos kamara javaslata alapján fogadta el, hogy jövőre 40%-os extrateherrel sújtsák a megrendelőt, ha évi 3 millió forintnál nagyobb forgalmat bonyolít egy kisadózó vállalkozóval. A Budapesti Kamara elnöke az RTL Híradónak azt mondta, a módosítás a tisztességes vállalkozókat is bünteti, és ezért változtatásról egyeztet a kormánnyal.  

Osztrák focicsapatot venne Mészáros Lőrinc?

Újabb focicsapatot venne Mészáros Lőrinc, ezúttal Ausztriában. Az osztrák Der Standard írta meg, hogy az anyagi gondokkal küzködő Mattersburg futballklub megvásárlására a felcsúti milliárdos vállalkozó is bejelentkezett. A Fidesz szerint örvendetes, ha egy gazdasági szereplő külföldön tud befektetni.

Évekig tarthat a kilábalás

A világháború óta nem volt olyan rossz időszaka az európai gazdaságnak, mint az előző negyedévben. Spanyolországban csaknem húsz százalékos a visszaesés, de Németországban is jóval nagyobb, mint amire előzetesen számítottak. Szakértők szerint évekig tarthat a kilábalás. A magyar kormány úgy számol, hogy a következő hónapok viszont a vártnál jobban alakulnak.

Munkanélküliség: 4 éves csúcson

Négyéves csúcson a munkanélküliségi ráta Magyarországon. Utoljára 2016. áprilisában volt olyan magas, mint idén júniusban, azaz 5,1 százalék – derül ki a Statisztikai Hivatal friss adataiból. A kormány szerint viszont bíztató, hogy közben a foglalkoztatottak száma is emelkedik. A szocialisták azt mondják, sok család az utolsó tartalékait éli fel, ezért továbbra is azt követelik, hogy három helyett kilenc hónapig járjon az álláskeresési járadék.

Még többet költöttek a Mátrai Erőműre

Akár 75 milliárd forintba is kerülhet a magyar adófizetőknek a Mátrai Erőmű az MSZP szerint. Ezt az általuk kikért dokumentumokra alapozzák. A párt szerint a Mészáros Lőrinc cégének kifizetett 17 milliárdos vételáron felül például korábbi kölcsönöket is törlesztettek közpénzből. A kormánynál azt mondják, ezeket az összegeket nem lehet összeadni. Az erőművet pedig azért kellett megvenni, hogy megvédjék a munkahelyeket.

1 forintot is fizethetünk bankkártyával

Alsó értékhatár nélkül köteles elfogadni a bankkártyás fizetést a kereskedő, ha lehet nála kártyával fizetni. Ez azt jelenti, szabálytalan, ha az van kiírva egy kisboltban, hogy bizonyos összeg alatt nem lehetséges a bankkártyás fizetés. Jövőre pedig minden olyan kereskedőnél kötelező lesz biztosítani az elektronikus fizetést, ahol online pénztárgép működik.

Olcsóbban lehet lakást bérelni

Olcsóbban juthatnak jobb minőségű albérletekhez a felsőoktatásba lépő diákok idén. A rekord nagyságú kínálat miatt ugyanis nem csak Budapesten, hanem a nagy egyetemi városokban is csökkentek az árak. A híradóknak nyilatkozó szakemberek szerint idén várhatóan sok leendő egyetemista bérel majd közösen lakást. Ez a költségek megosztása mellett a kockázat csökkentése miatt is hasznos lehet.

Még el sem készült panzióik fejlesztésére nyertek milliókat

Uniós pénzből nemrég épült, vagy még el sem készült panzióik fejlesztésére nyertek milliókat fideszes országgyűlési képviselők. De kapott pénzt Simicska Lajos szálláshelye is. A Momentum szerint ez jellemző az Orbán-rendszerre. A turisztikai ügynökség ma nem válaszolt a kérdéseinkre. A kormány korábban azt közölte: kizárólag szakmai alapon döntenek a pályázatokról.

Orbán: a célok 80%-át elértük

Kedd hajnalra megállapodtak az uniós országok vezetői a költségvetésről és a mentőcsomagról is. A mostani volt az unió történek második leghosszabb csúcstalálkozója. Az ötödik nap hajnalán aláírt dokumentumot a legtöbb miniszterelnök történelmi győzelemnek nevezte. Orbán Viktor is azt mondta: a kitűzött célok 80 százalékát elérte, amit pedig még nem, azon tovább dolgozik. A megállapodás szerint Magyarország - nem hivatalos adatok szerint - 50 milliárd euróra számíthat az uniótól a következő hét évben, a koronavírus mentőcsomagból pedig 8 milliárd eurót kap.

Jelentős átszervezés a Tesco-nál

Csaknem 700 Tesco-dolgozót levélben értesítettek arról, hogy az addigi munkaköre megszűnik. Többségüknek új munkakört ajánlottak fel, de vannak olyanok is, akiknek nem. Hogy hány embernek szűnik meg a munkája az áruházláncnál, azt nem lehet tudni. Júniusban tovább nőtt a munkanélküliek száma. A Nemzeti Foglalkoztatási szolgálat adatai szerint több, mint 370 ezren keresnek állást. A GKI szerint valójában ennél is többen lehetnek munka nélkül.

Fizetésemelésért tüntettek a postások

Átlagosan 10 százalékos bérfejlesztést követelnek januárig visszamenőleg minden postai dolgozónak. Az állami vállalat vezetői azonban csak egyszer, augusztusban fizetnének plusz pénzt, de nem mindenkinek, csak azoknak, akik legalább 5 éves munkaviszonnyal rendelkeznek. A Posta vezérigazgatója azt mondja, egy uniós szabály miatt a tulajdonos állam ha akarna, sem adhatna többet.

Bírságolhatnak, ha nincs zászló a termékeken

Kevés a magyar zászló a zöldség-gyümölcs pultokon. Szerda óta ezeknek a termékeknek származását is nemzeti lobogóval kötelesek jelölni a nagyobb kereskedők, viszont az idénygyümölcsök 40%-a külföldi, a Terméktanács szerint - méghozzá a szélsőséges hazai időjárás miatt. A zászlókat az élelmiszerbiztonsági hivatal ellenőrzi. Már bírságoltak is, de egyelőre csak a sertéshúsok januárban bevezetett jelölésével kapcsolatban.

Nem terveznek elbocsátást

Összehangolt menetrend, közös jegyrendszer és javuló tömegközlekedés - ezt hozhatja a MÁV és a Volánbusz összeolvadása a vasúttársaság elnöke szerint. Homolya Róbert Híradónknak azt mondta, a szolgáltatásban dolgozók közül nem terveznek elbocsájtást - de a vezetők között lehetnek változások. Hivatalosan szerdától a MÁV Zrt. a Volánbusz tulajdonosa, így a két társaság egységes irányítás alatt működik tovább.

A veszélyhelyzet vesztesei: minden harmadik ember nehéz helyzetbe került

Nem csak a zenészek kerültek nehéz helyzetbe, hanem gyakorlatilag minden harmadik ember Magyarországon. Nagyon brutális eredménye lett annak a közvélemény kutatásnak, amiben arról is kérdezték az embereket, hogyan változott az életük a járvány óta. És valóban, minden harmadik ember vagy munkanélküli lett, vagy épp sokkal kevesebbet keres. Ha Belgiumban élnének, akkor két évig is járna támogatás. Nálunk ez 3 hónap, ami akár társadalmi katasztrófához is vezethet.

Most 300 milliárdot vettek ki a Gazdaságvédelmi Alapból

Minden eddiginél több pénzt, nagyjából 300 milliárd forintot vett ki a kormány a járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból. Ezt a Portfolio.hu írta meg. A gazdasági hatások enyhítésére szánt pénzből az állami kukaholding működtetésére és ingatlanvásárlásokra is költenek. A kormány szerint beruházásokat, vagyis munkahelyek létrehozását támogatják. A Momentum szerint inkább azoknak kellene segíteni a pénzből, akik elveszítették a munkájukat.

Változik a bértámogatás

Holnaptól csak a 25 év alattiakra, illetve a tartós munkanélküliekre jár bértámogatás. Eddig minden új dolgozó után átvállalt az állam akár havi 200 ezer forintot. A munkaadókat meglepte a hirtelen változtatás, amely szerintük kevesebb új állást eredményez majd. Az Unió friss kutatása alapján a magyarok 35 százaléka részben vagy teljes egészében elvesztette a munkáját a járvány miatt.

Magyarország feltételei

Elfogadta az Országgyűlés fideszes többsége azt a határozati javaslatot, amely arra kötelezi a miniszterelnököt, hogy vétózza meg az uniós mentőcsomagot a pénteken kezdődő uniós csúcson, ha nem teljesülnek Magyarország feltételei. A javaslat szerint Magyarország csak akkor támogatná a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére szánt 750 milliárd eurós hitelt, ha például nem kötnék a szétosztást a jogállamiság meglétéhez. A DK szerint a Fidesz egész Európát zsarolja.

Az államtól várnának segítséget az önkormányzatok

Kértek, de valószínűleg nem kapnak jövőre áthidaló segítséget a kormánytól a nehéz helyzetbe kerülő önkormányzatok. Erre panaszkodik a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. Azt mondják, változik egy szabály, így az iparűzési adóelőleget csak májusban kaphatják meg az eddig szokásos december helyett. A járvány miatt ráadásul várhatóan kevesebbet, mint eddig. A kormány június elején kedvezményes hitelkeretet ígért az önkormányzatoknak. Ennek részleteiről ma hiába kérdeztük őket. 

Féltik a siófoki obszervatóriumot

Civilek, az önkormányzat és ellenzéki pártok is tiltakoznak, hogy társasházat építsenek a balatoni előrejelzéseket készítő meteorológiai állomás mellé. A siófoki obszervatóriumtól 13 méterre húzna fel egy befektető egy ötemeletes épületet. Ellenzői szerint az épület ronthatja az előrejelzések pontosságát. A beruházó viszont azt állítja, mindent elkövetnek, hogy ne befolyásolják a méréseket.

Drágábban indul a dinnyeszezon

A tavalyinál valamivel drágábban indul a dinnyeszezon, de a láncok miatt mérséklődhet az ár. A májusi fagyok miatt újra kellett palántázni a dinnyéket, a csapadékos június is károkat okozott. Az áruházláncokba a hétvégén jutnak el az első magyar dinnye szállítmányok. Az árakon az ő kínálatuk faraghat.

Jövőre szinte mindenhol lehet majd elektronikusan fizetni

Jövőre szinte mindenhol lehet majd elektronikusan fizetni. A bankkártyák és az azonnali átutalás elfogadására kötelezik ugyanis az online pénztárgépet használó vállalkozókat. A kormány részben a feketegazdaság visszaszorításával érvel. Jelenleg minden negyedik kereskedőnél csak készpénzzel lehet fizetni.

Kevésbé jó minőségű termésre számítanak az agrárszakemberek

Nehezen boldogulnak a betakarítással a termelők, mert a földek nagy része még belvízben ázik. Emiatt az aratás kezdete is csúszott. Az aszályos tavasz és az esős június miatt kevésbé jó minőségű termésre számítanak az agrárszakemberek. Ez emelhet valamennyit a gabona árán. Hogy pontosan mennyit, azt a betakarítás után látják majd.

Ősszel derülhet ki, melyik kerület szigorítja a rövid távú lakáskiadást

Ősszel derülhet ki, melyik kerület szigorítja a rövid távú, turisztikai célú lakáskiadást. A terézvárosi önkormányzat már korlátozásról írt Híradónknak, amit a lakhatási válsággal indokolnak. A szállásadók viszont továbbra is a megélhetésüket féltik. A kormány csütörtökön jelentette be, hogy a kerületek kezébe adnák a szabályozást.

Uniós biztos: meg kellene hosszabbítani a munkanélküliek ellátását Magyarországon

A magyar munkanélküli ellátások rendszerének átmeneti megváltoztatását javasolja az Európai Unió munkaügyekért felelős biztosa - Nicholas Schmit erről a Fókusznak nyilatkozott. Az Európai Bizottság becslése szerint Magyarországon 2019-hez képest duplájára nő a munkanélküliség az év végéig.

„Azt javaslom, hogy a válság idején hosszabbítsák meg a munkanélküli ellátások időszakát. Három hónap nagyon rövid, és a jelenlegi gazdasági helyzetben egyértelműen nehéz lenne bárkinek munkát találnia három hónap alatt.” – mondta Nicolas Schmit

A magyar munkanélküli ellátás a legrövidebb az Európai Unióban.

Átalakítással gazdaságossá tehető a Mátrai Erőmű?

Átalakítással gazdaságossá tehető a jelenleg veszteséges Mátrai Erőmű működése - ezt mondta az RTL Híradónak a vállalat stratégiai igazgatója. Azt azonban, hogy ez mennyibe fog kerülni, még nagyságrendileg sem árulta el. Az erőművet március végén vásárolta meg a Magyar Villamos Művek Mészáros Lőrinctől 17 és fél milliárd forintért. Az MVM most az újságírókat is beengedett az erőmű területére.

Drágulás jöhet az autópályákon

Inflációkövető drágulás jöhet az autópályákon. Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy minden évben automatikusan emelje az e-matricák árát. Az útfenntartására hivatkoznak, és azt mondják, a fuvarozók előre tervezhetik majd költségeik növekedését. A Jobbik szerint vállalhatatlan az áremelés.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való