KERESÉS search-close

költségvetés

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "költségvetés"

Tovább nőhet az állami média költségvetési támogatása

A Telex vette észre, hogy jövőre már 118 milliárd forint közpénz költhetnek az MTVA-ra. Az MSZP szerint akkor sem kellene ennyit, ha nem kormánypropagandára használnák. A Kormányzati Tájékoztatási központ azt írta, a közmédia a járványhelyzet miatt számos többletfeladatott látott el, a magasabb összeg pedig szükséges a jövő évi működéshez.

Szervezett bűnbanda bukott le

Szigetelőanyagnak álcázva csempészték a cigarettát, egymilliárd forintos költségvetési csalással gyanúsít egy bűnbandát a NAV. A pénzügyi nyomozók az ukrán határhoz közel több helyszínen is házkutatást tartottak, 11 embert hallgattak ki, közülük 8-at letartóztatott a bíróság. Több millió forint készpénzt, kocsikat és a csempészethez szükséges eszközöket is zárolt a NAV.

Megvonnák a demokráciát leépítő tagállamoktól az uniós támogatásokat

Közös nyilatkozatban kritizálta az Európai Parlament öt nagy frakciója az uniós költségvetésről és mentőcsomagról szóló megállapodást. A képviselőcsoportok - köztük az Európai Néppárt - kiálltak amellett, hogy a demokráciát leépítő tagállamoktól megvonhassák az uniós támogatásokat. A kormány szerint Orbán Viktor az eredetileg tervezettnél több pénzt szerzett, a DK azonban a Parlament rendkívüli ülésén hallgatná meg a miniszterelnököt az uniós csúcsról.

Hollandiával áll vitában Orbán Viktor

Orbán Viktor szerint ha valaki nem tartja be a jogállami normákat, annak mennie kell az Európai Unióból, nem anyagilag kell megbüntetni. A miniszterelnök így reagált arra, hogy továbbra is jogállami kritériumokhoz kötnék az uniós kifizetéseket. Szerinte nem rajta, hanem a jogállami feltételt határozottan képviselő holland miniszterelnökön múlik a megállapodás az uniós költségvetésről, és a 750 milliárd eurós segélycsomagról.

Folytatódik a győzködés az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján

Berekesztették szombat kora délután az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóját Brüsszelben, hogy a politikusok inkább szűkebb körben győzködhessék egymást. A 27 tagállam vezetőjének a következő hétéves költségvetésről és a koronavírus-járvány miatti uniós mentőcsomagról kellene megállapodnia.

Könyöklős alkudozás Brüsszelben

Kevés esély van arra, hogy az uniós tagállamok vezetői gyors kompromisszumot tudjanak kötni a következő közös költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk helyreállításának feltételeiről. A déli országok elutasítják, hogy a mentőcsomagot feltételekhez kössék, Magyarország és Lengyelország pedig a jogállamiság számonkérése ellen tiltakozik.

Megvétózhatják az uniós költségvetés elfogadását

Megtiltaná saját kormányának az uniós költségvetés elfogadását a Fideszes parlamenti többég, ha az Európai Bizottság jogállami feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését. Erről szól az a határozati javaslat, amit a Fidesz nyújtott be. Korábban a miniszterelnök is arról beszélt: megvétózhatják az uniós költségvetés elfogadását. A Momentum szerint ez a beismerése annak, hogy Magyarországon problémák vannak a jogállamisággal.

Megszavazták az önkormányzatok jövő évi költségvetését

Nem lesz olyan önkormányzat, amely kevesebb pénzből fog gazdálkodni jövőre a pénzügyminiszter szerint, ha jövőre a 4,8 százalékos gazdasági növekedés teljesül. A jövő évi költségvetést megszavazta a parlament, mindezt a szavazás utáni sajtótájékoztatón az RTL Híradó kérdésére mondta Varga Mihály. A szavazást megelőzően ellenzéki polgármesterek és Karácsony Gergely főpolgármester úgy fogalmazott: a büdzsé politikai célja az önkormányzatiság tönkretétele.

Több száz település mehet csődbe?

Több száz település mehet csődbe a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szerint, ha jövőre elveszik tőlük a gépjárműadót, és négyszeresére emelik a szolidaritási hozzájárulást, ami a jövő évi költségvetés tervezetében szerepel. Az érdekképviselet szerint rengeteg településen megszorításokra lehet szükség. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az önkormányzatok összességében jövőre több pénzt kapnak az ideinél.

Az építőipar lehet a nyertese

112 ezer forinttal több pénzt kap jövőre az az időskorú, aki átlagnyugdíjból él. A pénzügyminiszer szerint a jövő évi a gazdaságvédelem költségvetése lesz. Elemzők szerint a büdzsé nyertesei az építőipari vállalkozások lesznek, 2 ezer milliárd forintban tervez a kormány állami beruházásokat. A főpolgármester szerint viszont az önkormányzatokat csődbe viszi a kormány.

Egyedül döntött a város költségvetéséről Komló fideszes polgármestere

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzetet kihasználva egyedül döntött a város költségvetéséről Komló fideszes polgármestere, sőt az ellenzéki többségű képviselőtestület tagjainak tiszteletdíját is megvonta. A kormány szerint nehezen indokolható, hogy a városvezető erre használja a koronavírus miatt kapott rendkívüli felhatalmazását.

Több százmilliárd forint esne ki a költségvetésből, ha bevezetnék a SZJA mentességet a háromgyermekes anyáknak

Több százmilliárd forint esne ki a költségvetésből, ha bevezetnék a személyi jövedelemadó mentességet a háromgyermekes anyáknak is - ezt mondta a híradónak nyilatkozó adószakértő. A miniszterelnök csütörtökön beszélt arról, hogy a népességfogyás miatt kiterjesztenék a négygyermekes anyák számára már elérhető, egész életre szóló SZJA mentességet.

Számháború a pécsi önkormányzat pénzügyeiről

A múlt héten leköszönt polgármester szerint 7 milliárd forint van a kasszában, biztos alapokon adták át a várost. Az új, ellenzéki polgármester viszont azt nyilatkozta, hogy csődközeli helyzetben van Pécs, több, mint 23 milliárd forintos hiánnyal. A számháborúba a Magyar Államkincstár is beszállt.

Másra költené az 1000 milliárdot Karácsony Gergely

Érvényesnek tartja a Tarlós István és Orbán Viktor közötti fejlesztési megállapodást Karácsony Gergely, ám a beígért 1000 milliárd forintot ő részben másra költené - ezt a megválasztott főpolgármester nyilatkozta az RTL Híradónak.

Aggódnak a bírók a jövő évi béremelésük miatt

Aggódnak a bírók, egyesületük szerint kivenné a kormány a jövő évi béremelésükre szánt pénzt a költségvetésből. 20 milliárd forint kellene rá, azonban egy módosító indítvány éppen ennyivel csökkentené azt az összeget, amit a bíróságok fizetésekre költhetnek. Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt szerint megvan a béremelés forrása, csak azt a költségvetésnek egy másik fejezetében kell keresni. A bírók egyesületét ez nem nyugtatja meg.

 

A költségvetésről vitatkoznak

Varga Mihály szerint a családok támogatásának költségvetése a 2020-as büdzsé. A parlamenti vitában a pénzügyminiszter azt mondta: a kormány egyszerre csökkent majd adókat jövőre és növeli a béreket, miközben megóvja a gazdaság eddig elért eredményeit. A szocialisták szerint jövőellenes és igazságtalan a költségvetés. Ők azt mondják, hogy ezer milliárddal többet költenének egészségügyre és oktatásra, megdupláznák a családi pótlékot, és háromszorosára emelnék a GYES-t.

Fizetni kellene a cégadatokért

Fizetőssé tenné a cégadatok megismerését a kormány. Az erről szóló módosítás a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvénybe került. A kormány szerint erre azért van szükség, mert a cégadatokat visszaélés szerűen használják fel. Az átláthatóságért küzdő civil szervezet szerint a kormány célja, hogy elrejtse a számára kínos adatokat és összefüggéseket.

8,3%-os átlagbéremelést ígérnek

Egyhavi fizetéssel többet vihet haza egy átlagos dolgozó jövőre a tegnap benyújtott költségvetés alapján. A pénzügyminiszter Híradónknak azt mondta, a munkaerőhiány felhajtja a kereseteket, ezért a kötelező minimálbér-emelésnél is nagyobb, több mint 8%-os átlagbér növekedéssel számolnak. A DK szerint ez kevés a kivándorlás fékentartásához.

Még több pénzt költenek a Sziget Fesztivál fellépőire

Félmilliárd forinttal több lett idén a Sziget Fesztivál költségvetése a tavalyinál. Így most már több mint 10 milliárd 500 millióból gazdálkodhatnak a szervezők. Újdonság, hogy a Nagyszínpadon a világsztárok fellépései között is lesznek előadások. Nem lesz a Szigeten műanyag szívószál, aki kér, az újrahasznosított papírból gyártottat kap és száműzik az egyszer használatos műanyagpoharakat is.

Milliárdokkal tartoznak a kamupártok, elindultunk megkeresni őket

Nyolcezer forint kontra több mint kétmilliárd. Az első szám az az összeg, amit a tavalyi választásokon elindult úgynevezett kamupártok visszafizettek a költségvetésnek, a második pedig azt, amennyivel tartoznak. Serdült Szilvia elindult, hogy megtalálja azokat, akik nekünk, adófizetőknek lógnak ezzel a rengeteg pénzzel. Azokat is kereste, akik a személyes vagyonukkal felelnek a felvett támogatásokért, de –furcsa módon – a nemrég még vadul kampányoló kispártok egy részének mintha nyoma veszett volna.

ÁFA: legfeljebb 25%

Akár 300 milliárd forint is kieshet a magyar költségvetésből, ha az Európai Unió egységesíti a tagállamok ÁFA-szabályait. A másokkal együtt a szocialista EP képviselő, Szanyi Tibor által készített javaslatot szerdán fogadta el az Európai Parlament…

Ben Affleck repülhet - kirúgják Batmant?

A színész magánéleti problémái – úgy tűnik – a munkájára is kihatnak. Eddig is kétséges volt a szerepe Batmanként, most viszont esélyes, hogy végleg elbúcsúznak tőle.

Kisebb lehet a minimálbér-emelés

Nem várható akkora minimálbér-emelés jövőre, mint az elmúlt 2 évben - ez következik a költségvetés tervezetéből a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint. Az Országgyűlés szerdán kezdte tárgyalni a jövő évi büdzsét, amelyben az átlagkereset bruttó 8 egész 8 tized százalékos növekedésével számol a kormány.

9%-os béremeléssel számolnak

További majdnem 9%-os átlagbér-emelkedéssel tervez a kormány. Még nem nyújtották be a jövő évi költségvetést, de a főbb számok kiderültek a Költségvetési Tanács jelentéséből. Az átlagnyugíj várhatóan havi 3 ezer 500 forinttal nő majd 2019-ben, miután 2,7%-os inflációval számol a kormány.

Százmilliárdokkal kevesebb jöhet

Többszáz milliárd forinttal kevesebb támogatást kaphat Magyarország az új uniós költségvetésből. Az Európai Bizottság ezt is tartalmazó javaslatát késő délután jelentették be Strasbourgban. A Financial Times szerint a Magyarországnak szánt pénzt csaknem a negyedével vághatják meg.

Varga Mihály: tartható a hiány

Egyszámjegyű személyi jövedelemadó kulcsot ígért Varga Mihály keddi parlamenti meghallgatásán, de nem mondta meg mikortól. Biztos nem lesz viszont általános áfacsökkentés az új kormány pénzügyminiszter-jelöltje szerint. Azt mondta, cél, hogy a ciklus végére hiány nélküli költségvetést tervezhessenek.

 

Szúnyogirtás helyett járdát építenek Vásárhelyen

Nem lesz szúnyogirtás, nem futja kátyúzásra, sem pedig gyereknapi, vagy augusztus 20-ai programra. Így döntöttek a fideszes képviselők, hiába próbálta őket lebeszélni erről Márki-Zay Péter polgármester, aki szerint a döntés már a város működőképességét veszélyezteti. A fideszesek az így megspórolt pénzt mind út és járdaépítésre költenék.

EU-költségvetés: kevesebbet kapunk?

Az Unió a brit kiválás és az így kieső vagy 100 milliárd euró ellenére valamivel többet költene, mint eddig. A Bizottság javasol néhány, részben Magyarországot is érzékenyen érintő lényeges változtatást: eddig minden 100 euróból vagy 40-et agrártámogatásokra, másik vagy 30-at regionális alapokra költöttek. Mindkettőt csökkentenék, de növelnék például a határvédelemre és a kutatás-fejlesztésre fordítandó összegeket.

 

Tao: 135 milliárd közpénzt kaptak

Tavaly minden eddiginél több, 135 milliárd forint társasági adókedvezményből származó támogatás ment a költségvetés helyett sportklubokhoz - írta meg az Mfor.hu. Ez kétszer annyi, mint amennyivel a kormány előzetesen számolt, és épp annyi, mint amennyit egy év alatt például a háziorvosi ellátásra költ az állam. A DK szerint a kormány ezzel 15 ezer forintot vett ki minden magyar zsebéből. A tao-rendszer 2011-es beindítása óta a gazdasági társaságok csak sportra több mint 450 milliárd forintot fizettek be a költségvetés helyett.

Csaknem egymilliárdos kárt okozott

Majdnem egymilliárd forintos kárt okozott a magyar és az európai uniós költségvetésnek az egykor Simonka György fideszes képviselő résztulajdonában lévő cég. Mindezt Polt Péter legfőbb ügyész válaszolta Hadházy Ákos, az LMP társelnökének kérdésére. Az ügyészség költségvetési csalás miatt nyomoz, a fideszes képviselő személyével szoros összefüggésben. Ketten már előzetesben vannak.

Tudatos jelenlét – az új csodaszer?

Mindfulness - magyarul a tudatos jelenlét. Sok mindenből van benne valami, ami mostanában divatos – némi keleti filozófia, válaszok a felgyorsult világra – hogy lassuljunk le, legyünk tudatosak, éljük meg a pillanatot. Mi ez a módszer? Hogyan működik? - erről beszélgetett Baló György vendégeivel.

Költségvetés 2018: Ön nyer?

Demokráciákban a költségvetés vitájában egy ország szembenéz magával és jövőjével és eldönti, mire költse a kormány azt a pénzt, amiért ki-ki megdolgozott. Esetünkben a most benyújtott jövő évi költségvetés szerint a kormány 1500 milliárd forinttal költ többet jövőre, mint az idén. Másképpen: mindannyiunkra fejenként 150 ezer forinttal többet. De mire? Ki és mi nyer, ki és mi veszít a 2018-as költségvetéssel?

Az uszodát nem számítják be a vizes vb árába

Az uszoda nem számít bele a vizes világbajnokság árába. Ezt mondta a fejlesztési minisztérium, miután két napja megjelent a hír: 130 milliárd forint lesz a vizes vébé végösszege. A tárca szerint a világbajnokságra csak 46 milliárdot költenek, az uszodával együtt 84 milliárdnyi fejlesztés amúgy is elkészült volna. A szocialisták azt mondják, érthetetlen, hogy készíthet költségvetést a kormány, ha egy vébé árát sem tudja megbecsülni.

Hiába a béremelés?


szerző:
2017.05.03. 18:36
Hiába a béremelés?

Hiába nevezi a munkából élők költségvetésének a jövő évit a kormány, a munkáltatók egy része kénytelen lesz megkerülni a kötelező béremelést - a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint. A Gazdaságkutató intézet néhány hete ezer céget kérdezett meg, és a többségük már idén is a megnövekedett bérköltségek leszorításával próbálkozott. A munkaerőpiaci államtitkár azt közölte, egyelőre mindössze 231 munkavállaló tett bejelentést trükközés miatt. A szocialisták azt mondják, a dolgozók félnek, mert kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Több pénz lesz kormányzati kommunikációra

Módosítják az idei költségvetést, több pénz lesz kormányzati kommunikációra – értesült a portfolio.hu. Az eredetileg tervezettnél ötmilliárd forinttal költhet többet a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinet. A pénzügyi elemző szerint ezzel már a jövő évi választásokra készül a kormány. A szocialisták azt mondják, a pénzt inkább oktatásra vagy egészségügyre kellene költeni.

Költségvetés: Varga benyújtotta

Végül a halhús, az internet, és az éttermi szolgáltatások ÁFÁ-ját javasolja 5 százalékra csökkenteni a kormány - ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentett be késő délután, miután benyújtotta 2018-as költségvetés tervezetét az Országgyűlésnek. Ebből derült ki az is, hogy jövőre 14 százalékkal több maradhat a lakást kiadóknál, mert eltörölnék a bérbeadást terhelő EHO-t. Az átlagbér nagyjából 9 százalékkal, a nyugdíjak pedig 3 százalékkal emelkedhetnek. A GKI szerint a 2018-as, egy választási év költségvetése, és a kormány a munkáltatókkal akarja megfizetetni az intézkedések árát.

 

Milliókat kell költeniük arculati kézikönyvre

Nagybárkányban jóformán nincsenek utak, az iskolában nincs tornaterem, az emberek többsége szegény, a házak is ezt tükrözik. A polgármesternek a többi településvezetőhöz hasonlóan most új feladata van: jó sok pénzért el kell készíttetnie a települési arculati kézikönyvet, amely Nagybárkány éves költségvetésének körülbelül az 5 százalékát viszi el. Azért, hogy ha valaki építkezne, tudja mihez tartani magát. De minek ez a kiadás, ha ezen a környéken már vagy 20 éve nem épült új ház, és jó eséllyel nem is fog?

182 milliárdért épül a stadion

Aláírták a szerződést; megvan, hogy mennyibe kerül az új Puskás Stadion. 182 milliárd forintért építik fel 2019 végére a 67 ezer fős focistadiont. A kormány szerint ez az ár európai viszonylatban átlagosnak mondható. Az MSZP viszont azt mondja, túl sok, főleg, mert az eredeti tervekhez képest jóval kevesebb minden szerepel az árban.

25 millióért népszerűsíti a Vb-t

Hosszú Katinka 25 millió forintért népszerűsíti a vizes Vb-t! A világ- és olimpiai bajnok úszó reklámfilmekben és eseményeken szerepel majd. Az RTL Híradónak nyilatkozó sportközgadász úgy látja: ez reális ár, de szerinte felvethető, hogy egy ilyen eseménynél kell-e az adófizetőknek külön is támogatniuk azokat a sportolókat, akiknek sokféle dolgot amúgy is a költségvetés áll.

Újabb milliárdok a vizes vb-re

Alig mondott le az úszószövetség elnöke, újabb 7 egész 2 tized milliárd forinttal emelték a 2017-es vizes vb rendezési költségét, így már majdnem 100 milliárdot költ az állam a versenyre. Lázár János miniszter szerint szigorúan ellenőrzik a kiadásokat, amik nagyjából összhangban vannak a tervezett bevételekkel. Az Együtt viszont gátat szabna a költekezésnek.

10 ezer forint a nyugdíjasoknak

Karácsonyi ajándékot kapnak a nyugdíjasok - jelentette be Orbán Viktor az Idősügy Tanács ülése után. 10 ezer forintos Erzsébet utalvány érkezik majd, amit a miniszterelnök szerint a költségvetés többletéből fedezhető. Arról a múlt heti ötletéről is újra beszélt, hogy a vártnál nagyobb lehet a nyugdíjemelés, jövőre 1,6 százalékot adnának a 0,9 százalék helyett. A szocialisták szerint a magasabb infláció miatt a törvények alapján legalább 2,3 százalékos emelés járna.

Pénzügyek: analfabéták vagyunk?

Kivel nem fordul elő, hogy éppen nem tud kifizetni egy számlát? S ha nem, azért nem, mert nincs elég pénze, vagy nem jól osztja be azt, ami van? Egyáltalán, mit, mennyit tudunk a pénzről azon túl, hogy a legtöbben szeretnénk többet belőle. S vajon - ha többet tudnánk róla, ha tudatosabban bánnánk vele, meglehet kevesebb is elég lenne?

CSOK: 27 ezren vehették fel

Már több mint 32 ezer CSOK kérelmet hagytak jóvá tavaly július óta, erről a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára beszélt. Dömötör Csaba elmondta, az otthonteremtési kedvezmény összértéke eléri a 73 milliárd forintot. A kormány a javuló gazdasági adatok és az emelkedő bérek miatt a kérelmek számának emelkedésére számít. A jövő évi költségvetésben a kabinet 211 milliárd forintot biztosít otthonteremtésre. A Családi Otthonteremtési kedvezmény a lakáspiacra is kedvező hatással van, idén 2 és félszer annyi új lakás építésére adtak engedélyt, mint tavaly.

100 milliárdot kereshettek

Csaknem 100 milliárd forint maradhatott közvetítői díjként a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégeknél - így számol az átlátszó.hu. A kormány kedden kérdésünkre nem kommentálta az összeget, de szerintük nemzetközi összehasonlításban itt a legalacsonyabb a közvetítői díj mértéke. A kormány ennek ellenére azt tervezi, megszünteti a rendszert, mert a kötvényeknél már olcsóbban tud pénzhez jutni a költségvetés.

Nő a közbeszerzési értékhatár

Emelik a közbeszerzési értékhatárokat bizonyos esetekben. Ez a jövő évi költségvetési törvény módosításából derült ki. A javaslatot pénteken nyújtotta be a kormány. A változtatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezután még több esetben nem kell nyílt közbeszerzési pályázatot meghirdetni, helyette elég a meghívásos pályáztatás. Az MSZP szerint így még átláthatatlanabb lesz a kormány pénzosztási rendszere. A miniszterelnökség szerint ugyanakkor a módosítással épp az átláthatóság erősödik.

Veszélyben érzik magukat az alternatív iskolák

Lehetetlen helyzetbe kerülnek az alternatív iskolák, ha a elfogadják a költségvetés tervezetét - ettől tart az intézményeket tömörítő szervezet elnöke. Szerinte például ezek a speciális oktatást nyújtó iskolák a jövőben csak akkor kapnának állami támogatást, ha pluszszolgáltatást nyújtanak. Az Oktatási Államtitkárság ezt tagadja, szerintük csak a szöveget pontosították a törvényben.

Költségvetés 2017: szelektív bőkezűség

Szerencsés egy ország, ha állampolgárait érdeklik a költségvetés részletei. Hiszen a számok azt mutatják meg, hogy a kormány hogyan, mire akarja költeni az adófizetők pénzét. A kormány 3 százaléknál magasabb növekedéssel és 1 százaléknál alacsonyabb inflációval számol. Egy napilap azt írja, hogy a költségvetés több mint 2500 sorából majdnem 1500 sor az ideivel azonos kiadásokat tartalmaz, 381 tétel viszont csökken. A többi értelemszerűen nő.

 

„Zsebpénz, amivel el kell számolni”

Zsebpénz, amivel el kell számolni. Így vélekednek az általunk megkérdezett intézményvezetők arról az 50 ezer forintról, amit a KLIK biztosít mostantól havonta az iskoláknak, az azonnal szükséges kiadásokra. A KLIK közölte; nincs előírva, hogy mire költhetik az iskolák a keretet, és ezen kívül is biztosítanak forrást. Az egyik budaörsi igazgató szerint ehelyett inkább saját költségvetésre lenne szükségük.

Költségvetés 2017: Mire elég a pénz és mire nem?

Jó lenne, ha minél többen érezhetnénk, hogy van közünk a jövő évi költségvetéshez. Talán szerencsés lenne egyszer egy nemzeti konzultáció, amelyben azt kérdeznék tőlünk, elsősorban mire kellene többet költenie az államnak. Egészségügyre? Oktatásra? Adócsökkentésre? Adósságcsökkentésre? Sportra? Mire? És mire nem? Kedden benyújtotta a 2017-es költségvetést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, vele beszélgettük.

Plusz 357 millió Orbán Viktor védelmére

357 millió forintot csoportosított át a költségvetésből a kormány a Terrorelhárítási Központhoz, hogy biztosítsák Orbán Viktor védelmét, miután a Várba költözik. A VS.hu írta meg, hogy az összegből majdnem 271 és fél milliót minden évben megkap majd a TEK, ebből 35 embert vesznek fel a miniszterelnök őrségébe. Az MSZP szerint feleslegesen urizál a kormány, inkább az oktatásra és az egészségügyre kellene költeni.

Szabadabban költené el a pénzt a kormány

Törvényesíteni akarja a lopást a kormány - ezt állítja az LMP. Az ellenzéki párt szerint Lázár János javaslatára úgy módosítanák az államháztartási törvényt, hogy a jövőben az Országgyűlés felhatalmazása nélkül is dönthessen a kormány év közben arról, mire költik a költségvetési pénzeket.

Béren kívül semmit nem fizet a KLIK

Elismerte a Klebelsberg Intézményfenntartó vezetője, hogy nincs elegendő pénze a KLIK-nek az iskolák fenntartására. Hanesz József a Házon kívülnek adott interjúban elmondta: a béreken kívül szinte semmilyen egyéb kiadást nem fizettek az elmúlt hónapokban. Az elnök szerint viszont napokon belül új költségvetést készítenek, amit ha a kormány támogat, akkor megszűnhet az adósságuk. Az MSZP szerint azt kéne belátni, hogy a KLIK teljesen szükségtelen.

70 milliárdot oszt szét a kormány

70 milliárd forintot oszt szét a kormány, ez a Magyar Közlöny karácsonyi számában jelent meg. A 2015-ben fel nem használt költségvetési pénzből 3 milliárd jut például kormányzati kommunikációra és konzultációra. 7 milliárdot költhet a Belügyminisztérium infokommunikációra, 20 milliárdot pedig az Exim Bank kap. De adnak a maradék pénzből az egészségbiztosítónak is, gyógyító-megelőző ellátásokra 12 milliárdot. Az Együtt szerint indokolatlan még többet költeni a kormányzati kommunikációra, a bennragadt tíz milliárdok pedig azt mutatják, hogy a kormány nem tud tervezni.

Nem járna a BKV a környező településekre

Se a HÉV-ek, se a buszok nem járnak majd a Budapest környéki településekig, ha a kormány nem oldja meg hosszú távon a BKV finanszírozását. Ezt mondta Tarlós István főpolgármester egy nappal azután, hogy a Lázár János 24 milliárd forint odaítélését jelentette be. A Főváros szerint azt a 31 milliárdos hiányt kellene az államnak finanszíroznia, ami például az ingyenesen vagy kedvezménnyel utazók miatt keletkezik.

Bajban vannak a menekülthullám miatt

Bajban vannak a menekülthullám által leginkább érintett települések, Zákány és Hegyeshalom, mert jelentősen emelkedtek a kiadásaik, és a váratlan költségek felborították az önkormányzatok költségvetését. Elsősorban fejlesztésekre szánt pénzeket csoportosítanak át, hogy fizetni tudják a menekültek után takarító embereket, de a rengeteg szemeteszsák és gumikesztyű sem szerepelt a tervezett kiadások között.

Nem vonatkozna a közbeszerzés az MTVA-ra?

Kivenné a Fidesz a közbeszerzési törvény hatálya alól az állami médiát. Bár a kormány nem támogatja a javaslatot, arról az Országgyűlésnek kell döntenie. Ha a parlament is elfogadja a módosítást, akkor lényegében korlátok nélkül költheti el az MTVA az állami költségvetésből kapott forrásait műsorgyártásra.

Elfogadták a jövő évi büdzsét

Elfogadta a 2016-os költségvetést az Országgyűlés. Ilyen korán még soha nem szavaztak a következő évi büdzséről. Az ellenzéki pártok szerint a kapkodás meglátszik a költségvetésen, amely - úgy látják - egyáltalán nem segít a legnehezebb helyzetben lévőkön, viszont tovább mélyíti a társadalmi különbségeket. A kormány ugyanakkor azt mondja: a jövő évi az adócsökkentés költségvetése, amely például az SZJA egy százalékos csökkentését és a családi adókedvezmény emelését tartalmazza.

Bruce Willis menni Kína


szerző:
2015.06.16. 15:44
Bruce Willis menni Kína

Hatalmas költségvetésű második világháborús kínai filmre szerződött a Die Hard sztárja.

3 milliárdot kaszált a kaszinón Vajna cége

Egyetlen kaszinó hozott 3 milliárd forint nyereséget Andy Vajna cégének. A Las Vegas Casino egy év alatt csaknem megduplázta a nyereségét, a pénzt már ki is fizették a filmügyi kormánybiztos luxemburgi cégének. Vajna öt kaszinókoncessziót is elnyert, pályáztatás nélkül. A Demokratikus Koalíció szerint felháborító, hogy a kormánybiztos talicskázza ki a korábban költségvetésbe befolyt milliárdokat, miközben a kaszinók nincsenek bekötve az adóhatóság ellenőrző rendszerébe sem. Andy Vajnát hiába kerestük.

Volt, hogy csak 5 képviselőt érdekelt a vita

Néhányszor majdnem kiürült szombaton a Parlament ülésterme, pedig a költségvetést megalapozó törvényekről és az adótörvényekről vitáztak. Volt olyan pillanat, amikor összesen öt képviselő volt bent. A pártok az RTL Híradónak azt mondták, a szakpolitikusok jelen voltak az ülésen.
 

Több pénzt szeretnének az egészségügynek

Nincs elegendő pénz az egészségügyre a jövő évi költségvetés tervezetében. Ezt állítja a Rezidensszövetség és a Kórházszövetség is. A tervezet szerint 51 milliárd forinttal, azaz két és fél százalékkal fordítana többet a kormány az egészségügyre az idei évhez képest.

Közfoglalkoztatás: van vagy nincs visszaút?

A közfoglalkoztatásra költött pénz egyre nő: tavaly 184, idén 270, jövőre már 340 milliárdot, a tavalyinak majdnem kétszeresét szánja rá a költségvetés. A kormány átmeneti, de szükséges útnak tartva részben azt mondja, hogy segély helyett ki-ki dolgozzon, illetve azt is mondja, hogy a közfoglalkoztatás célja az, hogy minél többen visszakerüljenek a munkaerőpiacra. Szakértők szerint ez lényegében sikertelen. Először Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárral beszélünk, utána két szakemberrel.

Nem tudja tartani a határidőket a kormány

Több, korábban vállalt határidejét sem tudja tartani a kormány - ez derül ki a költségvetést megalapozó salátatörvényekből. A tervezet szerint az egykulcsos társasági adót még legalább négy évig nem vezetik be, és minimum két évvel csúszik a szociális temetés is. A központi dohányellátó sem augusztustól, hanem csak októbertől működik. Az LMP szerint a legjobb az lenne, ha egyáltalán be sem vezetnék ezeket, a csúszásban ugyanakkor a kapkodó kormányzás bizonyítékát látják. A Fidesz szerint az intézkedések jók, az pedig természetes, hogy nem mindig lehet tartani a határidőket.

LMP: A kormány nem tartja be ígéreteit

Több, korábban vállalt határidejét sem tudja tartani a kormány - ez derül ki a költségvetést megalapozó salátatörvényekből. A tervezet szerint az egykulcsos társasági adót még legalább négy évig nem vezetik be, és minimum két évvel csúszik a szociális temetés is. A központi dohányellátó sem augusztustól, hanem csak októbertől működik. Az LMP szerint a legjobb az lenne, ha egyáltalán be sem vezetnék ezeket, a csúszásban ugyanakkor a kapkodó kormányzás bizonyítékát látják. A Fidesz szerint az intézkedések jók, az pedig természetes, hogy nem mindig lehet tartani a határidőket.

Költségvetés 2016


szerző:
2015.05.18. 22:00
Költségvetés 2016

Mit akar a magyar állam jövőre? – ennek hivatalos tudora Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, ő volt Baló György vendége. A kormány azzal számol, hogy a nemzeti össztermék jövőre 35 ezer milliárd forint – s ennek valamivel kevesebb, mint a felét, 16 és fél ezer milliárdot javasol elkölteni. De mire?
 

Magyarul Balóval 15-05-18

Magyarul Balóval: Mire költi pénzünket az állam jövőre? Erre a most elkészült költségvetés válaszol. Ki csinálja? Hogyan? Ki és milyen alapon dönt a fontossági sorrendről? Mi az oka annak, hogy az oktatásra és a kórházakra szánt, sokszorosan elégtelennek bizonyult összegeket jövőre alig-alig emelik, illetve csökkentik? Kérdezzük mindezt Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

Mire költi pénzünket az állam jövőre?

Erre a most elkészült költségvetés válaszol. Ki csinálja? Hogyan? Ki és milyen alapon dönt a fontossági sorrendről? Mi az oka annak, hogy az oktatásra és a kórházakra szánt, sokszorosan elégtelennek bizonyult összegeket jövőre alig-alig emelik, illetve csökkentik? – kérdezzük mindezt Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől.

Minden eddiginél többet költenek a Szigetre

4,4 milliárd forint az idei Sziget költségvetése. Ez harminc százalékkal több, mint a tavaly, akkor nézőcsúcsot döntöttek, több mint 400 ezren szórakoztak. Csak a látványra több mint 300 millió forintot költenek. A mínusz 1. napon Robbie Williams szuperkoncerttel nyit a Sziget. Idén zónákat is kijelölnek, így mindenki könnyebben megtalálja a programokat. És tereprendezés is volt, azaz ha esős idő lesz, nem lesz sártenger.

Varga: ez az adócsökkentés költségvetése

Benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét Varga Mihály Kövér László házelnöknek. A nemzetgazdasági miniszter szerint a jövő évi büdzsé elsősorban az adócsökkentés költségvetése lesz. A kormány tervei szerint 2016-ban 2 és fél százalékos lesz a GDP növekedése, 2 százalék lesz a hiány és 1,6 tized százalékos lesz az infláció. Varga Mihály szerdán ismertette azt is: 2015 első negyedévében 3,4 tized százalékkal nőtt a magyar gazdaság.

Emelik az orvosok és ápolók bérét

Akár már idén több pénzt vihetnek haza az egészségügyi dolgozók. A kormány szerdán döntött arról, hogy a jövő évi költségvetésből 15,8 milliárd forintot szán az egészségügyi bérek rendezésére, ami már nyáron megkezdődhet. Átlagosan bruttó 10-15 ezer forinttal nőhet az ápolók bére, 20 ezer forinttal pedig az orvosoké. Az ellenzék szerint ez kevés. Az Orvosi Kamara elnöke azt mondta, lesz, aki meg sem érzi majd a változást.

Mégis nyomoznak a roma program miatt

Költségvetési csalás gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a Fővárosi Főügyészség az Országos Roma Önkormányzat "Híd a munka világába" programjával kapcsolatban. A nyomozást az adóhatóság folytatja majd le. Hadházy Ákos az LMP politikusa közben újabb - szerinte gyanús - kiadásokat talált a szervezet költségvetésében. A projektiroda szerint vádaskodásokról van szó.

16-ról 15-re csökken az SZJA


szerző:
2015.04.21. 19:00
16-ról 15-re csökken az SZJA

16 százalékról 15 százalékra csökken jövőre a személyi jövedelemadó, és 5 százalékra a sertés tőkehúsok ÁFA-ja. Ezt jelentette be kedden a nemzetgazdasági miniszter, aki a 2016-os költségvetésről tartott sajtótájékoztatót. Varga Mihály azt mondta, nő a gyermekek után járó adókedvezmény is a két gyerekes családoknál. Az ellenzék szerint a tervezett lépések tovább mélyítik a társadalmi rétegek közti különbségeket, mert ismét jobban járnak azok, akik amúgy is jól keresnek.

Előzetes: Csökken a személyi jövedelemadó és az ÁFA

Ezt a nemzetgazdasági miniszter jelentette be. Varga Mihály a 2016-os költségvetés tervezetét ismertette újságírókkal. Jövőre a személyi jövedelemadót 16-ról 15 százalékra mérsékelné a kormány, és azt is javasolja a parlamentnek, hogy a tőkehús áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen. Emelik viszont a gyermekek után járó adókedvezményt a két gyerekes családoknál, havi 2500 forinttal. A részleteket elmondjuk este hatkor az RTL Híradóban.

Ellenszavazat nélkül választották a kézilabda szövetség elnökévé Kocsis Mátét

A VIII. kerületi fideszes polgármesternek eredetileg egy kihívója volt, de a korábbi válogatott Farkas Ágnest még jelöltnek sem szavazta meg a közgyűlés. Az öt látványsport, közte a kézilabda évente 50-60 milliárd forintot kap a társasági adó pénzekből, a többi, olimpiai sportágat 2020-ig 135 milliárd forinttal támogatja a költségvetés.

700 milliárdnyi uniós támogatást függesztettek fel

700 milliárd forintnyi uniós támogatás kifizetését függesztette fel az Európai Bizottság. Ez, a 2013-ban lezárult uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak járó európai forrás tíz százaléka. A brüsszeli bizottság szúrópróbaszerűen ellenőrizte a magyar pályázati rendszert, és ez alapján azt állítják: sokszor nem az nyert a pályázatokon, akinek kellett volna.

Saját gazdaságból lenne pénz beruházásra

Az önkormányzati gazdaságból fedezik a beruházásokat Kisbaboton. Az alig kétszáz fős Győr-Moson-Sopron megyei kistelepülés éves költségvetése 21 millió forint. Ebből nagyobb fejlesztésekre nem futja, és a pályázatok önrészére sem, ezért döntöttek úgy, hogy gazdálkodni fognak. Abban bíznak, hogy idén először, már hasznot is hoz a gazdaság, így végre a falu egy részén felújíthatják a vízelvezető árkokat.
 

Leállította a kormány az M4-es autópálya építését

Az Európai Bizottság nem finanszírozza a projektet – ezt állítja Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az eddig elvégzett munkákat kifizeti az állam, de az építkezés következő ütemére elutalt 22 milliárd forintot vissza kell szerezni. A Párbeszéd Magyarországért szerint a kormány, amíg akart, összejátszott az építő cégekkel, de most már van olyan, amelyiket inkább tönkre tenne.

Minimáljövedelem: blöff vagy egy új modell?

Márciustól átalakult a szociális rendszer, beleértve a segélyezést is. A juttatások egy részét állami pénzből a járások fizetik, más részüket az önkormányzatok finanszírozzák, részben állami forrásból, részben saját költségvetésükből. Ha akarják, akár új adókat is kivethetnek. Országszerte viták zajlanak arról, hányan, hogyan és miért járnak rosszabbul illetve maradhatnak segély vagy juttatás nélkül. Budapest XIV. kerületének válasza: minimáljövedelem mindenkinek, új adó nélkül, önkormányzati költségvetésből.

Közpénzt a legszegényebbeknek

A kormány azt mondja, segélyt csak munkáért ad. Zugló önkormányzata ezzel szemben eldöntötte, nincstelenek márpedig nem lesznek. Mindenkinek jár legalább 26 ezer forintnyi havi jövedelem, amit az önkormányzat - új adók nélkül - a saját költségvetéséből fizet. Modell lehet? Megbeszéljük Zugló és Gödöllő polgármesterével.

Húsz milliárdba kerülhet a katonai misszió

Körülbelül 20 milliárd forintba kerülhet Magyarországnak az Iszlám Állam elleni misszió, erről a külügyminiszter beszélt Híradónknak. Hozzátette, tárgyalnak a szövetségesekkel, például műszaki segítségről, így még csökkenhet a költségvetés. A szerepvállaláshoz a parlament kétharmados felhatalmazására van szükség, ami jelenleg nincs meg a Fidesz-KDNP-nek, így az ellenzék támogatására is szükség van.

Titok, mire költik a milliárdokat

Tízmilliárdok tűnhetnek el a költségvetésből ellenőrizetlenül a sportszövetségeken keresztül - ettől tart az ellenzék. A kormány legfrissebb javaslata lehetővé teszi, hogy a szerencsejáték szervezők levonhassák az adójukból a sportszervezeteknek adományozott pénzt.

Központi támogatás helyett helyi adók

Garázs-, traktor-, pótkocsi- és toronyadó. Csak néhány példa az önkormányzatok jövőre tervezett új, kreatív adófajtái közül. Főként a kisebb települések kényszerülnek arra, hogy megadóztassanak mindent, amit csak lehet.

Elfogadta az Országgyűlés a 2015-ös költségvetést

A szavazás után a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: olyan célokat tartalmaz a jövő évi költségvetés, amelyeket mindenki jó szívvel támogathat, például folytatódik a rezsicsökkentés és tovább bővül a közmunkaprogram.

A költségvetés ellen tiltakoztak

El a kezekkel! címmel civilek és szakszervezetek tiltakoznak a költségvetés tervezetének elfogadása ellen a fővárosi Kossuth téren. A 60 ezren a magánnyugdíjukért nevű Facebook-csoport hívta a térre az embereket. A demonstrálók szerint, ha a kormány elfogadja a jövő évi költségvetést, kevesebb pénz jut majd szociális célokra, milliárdokat vonnának el az oktatásból, a magánnyugdíj-pénztári szabályok átalakulásával pedig a magántulajdon kerülne veszélybe.
 

A büdzsét bírálja Orbán volt minisztere

Aggódik a jövő évi költségvetés miatt Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere. A közgazdász a Parlament Tv-nek nyilatkozott arról, hogy szerinte a 2015-ös költségvetés rengeteg veszélyt hordoz, például azért, mert az idén bevezetett 27 új adónem hatását senki nem vizsgálta.
 

Saját tervét nem tartja be a kormány

Nem tudta megvalósítani saját terveit az Orbán-kormány. A Policy Agenda tanulmánya szerint 800 milliárd forint a különbség a 2011-ben jövőre tervezett, és végül most benyújtott 2015-ös költségvetés között.
 

Nincs a költségvetésben a múzeumi negyed

Nem szerepel a jövő évi költségvetésben a Városligetbe tervezett múzeumi negyed 150 milliárd forintos tétele. A kulturális államtitkárságnál azt mondják, amíg nem fogadják el a költségvetést, addig változhatnak a tervezetben lévő számok.
 

Kevesebb jut jövőre szociális ellátásra

Szociális támogatásra az ideinél kevesebbet költene jövőre a kormány, ugyanakkor nagyobb adóbevételre számít - ez derül ki a 2015-ös költségvetés tervezetéből. Tovább csökkentené az állástalanoknak fizetett támogatást, ugyanakkor közmunkára sokkal több jutna.

80 milliárdra nő az állami média támogatása

Bár az állami televíziók nézettsége és a dolgozók száma folyamatosan csökken, a kormányzat jövőre tovább növelné a médiacsoport támogatását. Arra sajnos nem kaptunk választ, hogy mire költenék ezt a 80 milliárd forintot.

MSZP: 400 milliárdos megszorítás jöhet

400 milliárd forinttal csökkenhet jövőre az egészségügyre, az oktatásra, és a szociális támogatásokra jutó pénz a szocialisták szerint. Azt követelik, hogy még a jövő heti önkormányzati választás előtt hozza nyilvánosságra a kormány a költségvetés tervezetét. A Fidesz alelnöke erre azt mondta: a vasárnapi ebédet sem tálalják délelőtt 10 órakor.

Jól megy a természetjáróknak

Egy év alatt több mint tízszeresére, 118 millió forintra nőtt a Magyar Természetjárók Szövetségének költségvetési támogatása, miután a miniszterelnök bizalmasának tartott Garancsi István lett az elnök.

Gazdálkodj okosan! 13-09-12

Gazdálkodj okosan!: A Deluxe Dollz lányai a Gazdálkodj okosan stábjához fordultak: segítsünk nekik, hogy profi vállalkozássá alakulhassanak. Nedda és Eszter álmodozó, kreatív, igazi művészlélek. És mindketten ugyanabba a dologba szerettek bele.

Gazdálkodj okosan! 13-09-05

Gazdálkodj okosan!: Saidi Mejdiék szintén nagycsaládosok. Tunéziai férj magyar feleségével Balatonszabadiban él. Három generáció egy családi házban. 13 milliós forintos lakáshitelt próbálnak rendezni egy keresetből, de másfél éve képtelenek fizetni. A családnak mérlegelni kellett: törlesztik tovább az adósságukat, vagy a napi megélhetésüket biztosítják? Döntöttek, törlesztenének. Össze is gyűjtöttek hatmillió forintot, abban a reményben, hogy befizetik és le tudják zárni a hitelüket. A bank viszont köszönte szépen, de nem fogadta el a pénzüket. Mi történt, mit lehet ilyenkor tenni?

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való