KERESÉS search-close

környezetvédelem

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "környezetvédelem"

Gulyás: A többi uniós ország is tartsa be, amit vállalt

A magyar kormány támogatja az Európai Bizottság javaslatát, hogy 40 helyett 55 százalékkal csökkenjen az unió szén-dioxid kibocsátása a következő évtizedben. De csak akkor, ha a többi uniós ország is betartja, amit vállalt – ezt mondta kérdésünkre a Miniszterelnökség vezetője. A Híradó által megkérdezett szakértő szerint, ha Magyarország 2050-re karbonsemleges akar lenni, akkor egyebek jóval több lakást kellene felújítani és be kellene tiltani a benzines- és dízelautók forgalomba állítását.

A Föld túlélheti, de mi lesz velünk?

David Attenborough személyét remélhetőelg nem kell senkinek bemutatni. A természettudós, dokumentumfilmes zseni legújabb filmjében húsbavágóan fogalmaz, miszerint a természet túlélheti a hibás döntéseinket, azonban mi emberek nem feltétlenül. Van-e még esély megmenteni magunkat? Erről beszélgettünk Molnár Áronnal és dr. Rodics Katalinnal.

GPS jeladóval ellátott műanyagflakkonal térképezik fel a szemét útját

Palackposta a környezetvédelemért: GPS jeladóval ellátott műanyagflakont halásztak ki a vízből önkéntesek múlt hétvégén a kiskörei duzzasztónál. Vásárosnaménynál engedték a vízbe még a nyár közepén. A kinyert adatok alapján a szakemberek fel tudják térképezni a szemét útját, haladási sebességét, valamint azt is, esetleg hol akad el a Tiszán.

Palackposta a környezetvédelemért: a szakemberek fel tudják térképezni a szemét útját

Palackposta a környezetvédelemért: egy GPS jeladóval ellátott műanyagflakont halásztak ki a vízből önkéntesek múlt hétvégén a kiskörei duzzasztónál. A jeladó flakont Vásárosnaménynál engedték a vízbe még a nyár közepén. A kinyert adatok alapján a szakemberek fel tudják térképezni a szemét útját, haladási sebességét, valamint azt is, esetleg hol akad el a Tiszán.

Elindult a SzuperZöld magazinműsor 4. évada!

A SzuperZöld környezettudatos magazin vasárnap 11.10.kor van az RTL-en, két hete indult az új, negyedik évad. A most vasárnapi adás a környezettudatos nevelésről szólt, csupa olyan programmal foglalkoznak, amely kifejezetten környezetvédelmi nevelésre buzdítja a szülőket.

Egyetlen vállalás sem teljesült a 10 éve elfogadott környezetvédelmi célokból

Lesújtó képet festett a Föld természeti kincseinek védelméről egy friss jelentés, amit az ENSZ mutatott be. Eszerint a tíz éve elfogadott környezetvédelmi célok közül egyet sem teljesítettek a világ kormányai. A szerzők szerint félő, hogy a koronavírus miatt megtorpanó gazdaságok újraindításakor még kevésbé érvényesülnek majd a természetvédelmi szempontok.

Patak lesz a Tiszából?


szerző:
2020.08.05. 18:27
Patak lesz a Tiszából?

Patakká apadó Tisza, víz- és élelmiszerválság - kutatók szerint ez várhat Szegedre 30 év múlva, ha az emberek nem vigyáznak jobban a környezetükre. A szegedi kutatók és egyetemi tanárok bevonásával készült riasztó jövőképpel a helyi önkormányzat azt szeretné elérni, hogy megváltozzon az emberek szemléletmódja, és párbeszéd indulna például arról, ők hogyan képzelik el a város jövőjét.

Szeméthajókkal a szemét ellen: folyótakarítás indult a Tiszán!

A PET-Kupán 84 kilométert tesznek meg 8 nap alatt az önkéntesek, akik flakonokra épített tutajokkal szedik össze a vízen hánykolódó hulladékot. Úgy számoltak, 10 tonnát gyűjtenek be a folyóról, hogy a Felső-Tisza vidék tiszta legyen, és később a műanyagot újrahasznosítják.

AZ ÉV MADARA: Ötvennégy százalékkal csökkent az állománya az elmúlt két évtizedben

Az év madara szavazáson idén olyan madarakra lehetett voksolni, amelyek mezőgazdasági területeken élnek és a számuk drasztikusan csökken. A kis őrgébics, a sordély és cigánycsuk közül utóbbi, a nyertes az, aminek állománya az elmúlt 21 évben több mint felével csökkent Orbán Zoltán ornitológus szerint. Pedig ez a vonuló madár nagyjából ezer éve él a Kárpát-medencében.

A Barátok közt színészei is csatlakoztak a műanyagmentes július kihíváshoz

A legendás napi sorozat szereplői csatlakoztak a Greenpeace, műanyagmentes július kihíváshoz. A szereplőktől egyébként sem áll távol a környezettudatos életmód.

Vízre szállt az ország első, műanyag kupakokból készült hajója

Vízre bocsátották az ország első, műanyag kupakokból készült hajóját a Tiszán. A vízijármű 125 kiló műanyagból készült és egy mártélyi asztalosmester építette. A kezdeményezők célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a folyón rengeteg hulladék érkezik Magyarországra, és ezt a problémát meg kell oldani.

Micsoda fricska! Műanyag pohárral tenni a környezetért?

Tudtad, hogy már pohárból is van okos fajta? A CleverCup megálmodói 30 millió forint reményében érkeztek a Cápák közé.

Komáromból egészen Indiáig kerékpározott egy magyar környezetvédő

Viktort Pakisztánban bebörtönözték, Indiában egy kórházban hetekig fogva tartották, majd kirabolták, elégették az útlevelét és a pénzét. A magyar energetikai mérnök Komáromból Indiába indult kerékpárral, hogy Kőrösi Csoma Sándor sírjáig eljusson. De miért vált Indiában közellenséggé a magyar fiatal és hogyan jutott el végül a sírhoz?

Akár ezer fát kivághatnak a Hajógyári-szigeten

Akár ezer nagyobb fát is kivághatnak a budapesti Hajógyári-szigeten, ha elkezdik az árvizek elleni védműrendszer kiépítését. A beruházás környezeti hatástanulmányát a Pest Megyei Kormányhivatal honlapján hozták nyilvánosságra, a legrosszabb forgatókönyvben csaknem 3 hektár ligetes erdő eltűnésével számolnak. A kormány szerint még tart a környezetvédelmi eljárás, de a beruházás után szebb, rendezettebb és védettebb lesz a Hajógyári-sziget.

Karesz rákattant a környezettudatosságra Mesi kedvéért

Karesz elveszti a fejét Mesi miatt. Máté megvédte Tivadart. Bécy mindent megtett kiszemeltjéért.

Südi Iringó papír szívószálak gyártásával foglalkozik a táncolás mellett!

Kiderítettük, hogyan telt a karantén Südi Iringóéknál, és mikkel foglalkozik Iringó a tánc mellett.

Hulladékgazdálkodási Hatóságot hoz létre a kormány júliustól

Ennek feladata lesz két év alatt az illegális szemétlerakók felszámolása. A legnagyobb, törvénytelen szemétdombok ellen indított weboldal vezetője szerint nem elég a már eldobált hulladékot összeszedni, azt is el kell érni, hogy ne is termelődjenek újra a szeméthegyek. A kormány becslése szerint évente 328 ezer köbméter szemét kerül rossz helyre Magyarországon.

Nem lesz klímaügyi minisztérium

Nem lesz önálló környezetvédelmi vagy klímaügyi minisztérium, és először a 2021-es költségvetésbe kerülnek be a miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi akcióterv költségei - ezt mondta az RTL Híradónak Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter szerint azonban már idén is több 100 milliárdot költenek klímavédelemre. Az LMP-nél azt mondják, hiteltelen az akció egy olyan kormánytól, amely néhány hónapja még megvétózta az uniós klímacélt.

Lehet hulladék- és csomagolásmentesen élni?

Hazánkban is vannak, olyanok akik úgy próbálnak élni, hogy a lehető legkevesebb szemetet termeljék, a lehető legkevésbé szennyezzék a környezetet, ami egyáltalán nem egyszerű. Nekik mégis megy, és meg is mutatták, mennyi plusz erőfeszítésbe kerül ez az életmód. De elég-e mindez hogy megvédjük a környezetet?

Túlnépesedés: sokkal többen vagyunk, mint amit a Föld elbírna?

A legfrissebb ökológiai lábnyomszámítások szerint jelenleg 170%-osan terheljük túl a Földet, ami azt jelenti, hogy a 7,7 milliárddal ellentétben csupán 3,5 milliárd ember férne el kényelmesen ezen a bolygón. A kutatások eredményei alapján, ha feleannyian lennénk, mindannyian kényelmes európai színvonalon, fenntarthatóan élhetnénk.

Vegán étrend: divat vagy tudatos döntés az egészség és a környezetvédelem mellett?

Csirkepörkölt nokedlivel, hurka-kolbász, szalonna vagy éppen borjúpaprikás ... helyett: céklás rizottó, füstölt tofu, esetleg sülthagymás szejtán. Merthogy a húsmentesség az elmúlt években szinte már-már divattá vált: egymás után nyílnak a vegán éttermek, és mára gyakorlatilag bármilyen ételt elkészíthetünk anélkül, hogy állati eredetű terméket fogyasztanánk. De vajon mire vagyunk kódolva? Együnk húst-hússal, vagy mellőzzük azt és váltsunk inkább csakis zöldségekre és gyümölcsökre?

EXTRA VIDEÓ: Mire figyeljünk, ha környezettudatosan szeretnénk ruhát vásárolni?

Mengyán Eszter a fenntartható divatról ír blogot. Azt tanácsolja, ha ruhát szeretnénk, először a szekrényünkben nézzünk körül. Ha ott nem találjuk, amit keresünk, akkor is vannak környezetbarát lehetőségeink a ruhavásárlásra.

Magyarország is megszavazta az Európai Unió klímasemlegességét

Magyarország is megszavazta az Európai Unió klímasemlegességét, vagyis, hogy 2050-re az uniós tagállamok károsanyag kibocsátása nem lehet magasabb, mint amennyit a természet semlegesíteni tud. A javaslatot korábban Orbán Viktor azért utasította el, mert szerinte a klímacélokhoz pénzt is adnia kell az uniónak. Most igennel szavazott, pedig a mostani szándéknyilatkozatban sincs szó pénzről, a részleteket ugyanis csak ezután kezdik kidolgozni.

15 magyar városban csatlakoztak a 4. Globális Klímasztrájkhoz

15 magyar városban csatlakoztak a 4. Globális Klímasztrájkhoz pénteken. A legnagyobb tömeg Budapesten volt, ahol a tüntető fiatalok az országos klímavészhelyzet kihirdetéséért vonultak utcára. A tüntetők közt feltűntek ismert arcok is, köztük volt Molnár Áron, NoÁr is, aki a héten adta ki a klímavészhelyzetről szóló dalát. Szegeden a tiszta levegőért tüntettek. A mai Klímasztrájkot a Black Friday napjára időzítették, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a túlfogyasztásból eredő környezeti problémákra.

Magas légszennyezettséget mértek az iskolák környékén

41-ből 28 iskola környékén mért magas légszennyezettséget a Greenpeace Magyarország. Szeptembertől október közepéig vizsgálták az iskolák körüli levegő minőségét, az eredmény, mint mondják megdöbbentő. A környezetvédő szervezet szerint az lenne a megoldás, ha kitiltanák a dízelautókat a városokból. A Fővárosi Önkormányzat adásunkig nem reagált.

EXTRA VIDEÓ: NoÁr - Fiatalok, idősek a bolygóért tüntetnek

15 magyar városban csatlakoztak pénteken a 4. Globális Klímasztrájkhoz. A legnagyobb tömeg Budapesten volt. Molnár Áron, NoÁr a héten adta ki a klímavészhelyzetről szóló dalát, amit a budapesti eseményen elő is adott.

A megengedett szervesanyag-tartalom többszörösét mérték a Mátrai Erőmű környékén lévő patakokban

A megengedett szervesanyag-tartalom többszörösét mérte a Greenpeace a Mátrai Erőmű környékén lévő patakokban. A környezetvédők szerint gyakorlatilag szennyvíz folyt ki a mintavétel idején abból a víztározóból, amelyiket a Mátrai Erőmű és a szomszédjában lévő gabonafeldolgozó is használ. Mindkettő Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Gulyás Gergely miniszter szerint a környék biztonságos, a Jobbik feljelentést tett.

Környezetvédő civilek tüntettek Budakeszi határában

Természetvédelmi terület védelmében tüntettek civil környezetvédők és politikusok Budakeszi határában. Az Álomvölgynél információik szerint luxusházakat akarnak építeni. Ezt Híradónknak cáfolta a tulajdonosok képviselője. Azt mondta, eddig kutat fúrtak és elektromos hálózatot építettek, és egyáltalán nem biztos, hogy folytatják a munkálatokat.

Környezetvédelmi okok miatt lemondta koncertjeit a Coldplay

Lemondta az összes koncertjét a Coldplay, környezetvédelmi okokra hivatkozva. Cserébe az angol együttes legújabb albumának, az Everyday Life bemutatókoncertjét élőben közvetítették Jordániából. A zenekar tagjai szerint így tudnak leginkább karbonsemlegesek maradni, amíg pedig nem találnak megoldást a környezetbarát koncertezésre, a rajongók csak az interneten hallhatják a kedvencüket.

Mérgezéstől tartanak a Mátrai Erőmű víztározójának dolgozói

Légúti panaszokra, felhólyagosodott szájra, véres székletre panaszkodnak a Mátrai Erőmű dolgozói, akik szakszervezetükön keresztül kérik, tájékoztassa őket a cég, mi történik a munkahelyükön. Az erőműben és környékén napok óta végez méréseket a katasztrófavédelem, miután a helyiek erős szagra panaszkodtak. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó hőerőműben múlt héten kén és foszfor tartalmú gázok képződtek, ezért több dolgozót is mérgezés gyanújával küldtek haza.

Óriási sakkbábu szemétből!

10 ezer alumínium doboz és egy csapat fiatal képzőművész több mint egy hetes kitartó munkája. Így készült el az a 16 embernagyságú sakkbábu, amit szombatig bárki megnézhet az fővárosi Eötvös téren. A különleges újrahasznosított szemét-installáció az idei Art Moments fesztiválra készült. Az installációról még több felvételt nézhet meg: ITT!

Több száz klímatüntetőt tartóztattak le

Világszerte több száz klímatüntetőt tartóztattak le. A tiltakozók egy globális engedetlenségi mozgalom részeként vonultak utcára és próbálnak megbénítani nagyvárosokat világszerte. Így akarják rávenni a politikusokat arra, hogy tegyenek többet a Földet fenyegető veszély elkerüléséért.

Szemétszedő plogging: kocogás egy jó ügy érdekében

A 12. Fenntarthatósági Nap keretein belül kerül megrendezésre a szemétszedő plogging, amelynek során a résztvevők egy 5 km-es szakaszt tisztítanak meg sportolás közben. Vendégeink: Debreczeni Dóra, az adidas Runners futónagykövete és Bödör András, a Magyar Telekom márkakommunikációs szakértője voltak.

Környezettudatos tippek: így óvják a Földet a Reggeli vendégei!

Holdampf Linda, Megyeri Csilla és Novák Heni is elárulta, hogy milyen lépéseket tesz környezetünk megóvásáért.

Papp Gergő elektromos autóval csökkenti az ökológiai lábnyomát!

Az év végéig fenntarthatósági hónapokat tartunk a Reggeliben. Megpróbálunk mindent megtenni azért, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, és hogy minél környezettudatosabban éljünk. Lássuk, mit tesz az élhetőbb Földért Papp Gergő!

A brazil elnök szerint kevesebb wc-zéssel óvhatnánk a környezetet

Sajátos ötlettel állt elő a környezet védelmében a brazil elnök. Jair Bolsonaro azt üzente a világnak: együnk kevesebbet, így csak két naponta kell wc-zni. Közben hivatalba lépése óta döbbenetes mértékben felgyorsult az amazonasi esőerdők irtása. Szerinte senkinek semmi köze hozzá, hogy a brazilok mit csinálnak a saját fáikkal.

 

Szabina megküzdött az álmaiért, egészen Amszterdamig sodorta az élet

Mózes Szabina 2005-ben kezdett el a Green Peace aktivistájaként dolgozni, majd 2010-ben lehetőséget kapott a nemzetközi központban is. Szabina azóta Amszterdamba él, ma már holland férjével és kisfiukkal egy lakóhajón laknak, ahonnan hétvégente szemetet halászni indulnak csónakkal a csatornákon.

Attenborough a világ egyik legnagyobb zenei fesztiváljának sztárja

Óriási sikert aratott a világ egyik legnagyobb zenei pop-rock fesztiválján egy 93 éves idős úr. Persze nem akárkiről van szó, ő a világ legismertebb természetfilmese. Sir David Attenborough meglepetésre jelent meg a bulizók előtt. Személyesen köszönte meg nekik azt, hogy négy napon át műanyagmentesen buliztak. 

Panyik Anita a környezettudatosság élharcosa lett

Az utóbbi időszakban Anita nagyon sok tartalmat osztasz meg a fenntarthatósággal kapcsolatban. Igazi élharcosa lett a fenntarthatóságnak, mert hiszi: egy fecske is csinálhat nyarat!

Új oldaláról ismerhetjük meg a Barátok közt színésznőjét!

Mérai Kata az RTL Klub Reggelijében vallott a legújabb szenvedélyéről.

MÉRAI KATA: Küzd a tantermek levegőjének tisztaságáért

Mennyire jó a levegő a tantermekben? Ezt méri fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amely akciótervet fogalmazott meg. Szerintük olyan intézkedésekkel, mint a gyakori szellőztetés, a cserecipő használata és zöld növények az osztálytermekben, javítható a levegő minősége. Rajzpályázatot is hirdettek általános iskolás diákoknak. Az ügy mellé állt a Barátok közt színésznője, Mérai Katalin.

100 éven belül közel 2,5 métert emelkedhet a tengerszint!

Újabb vészjósló kijelentést tettek a klímakutatók. Ha az éghajlatváltozás mértéke továbbra sem csökken drasztikusan, akkor 100 éven belül közel 2,5 métert emelkedhet a tengerszint. Ez azt jelenti, hogy víz alá kerülne London, New York, Sanghaj is!

Akár két métert is emelkedhet a tengerek vízszintje

Akár két métert is emelkedhet a tengerek vízszintje az évszázad végéig - állítja az Amerikai Tudományos Akadémia egyik friss tanulmánya.

 

PET PALACK: Szemétből épít szobrot egy Angliában élő magyar újságíró

Belicza Bea a Trash Art-ra készül, ami már két éve a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál egyik kísérőrendezvénye. Az újságíró Nigériában volt önkéntes, ott találkozott azzal a német mérnökkel, aki PET palackokból épített házakat és ezt tanította a helybelieknek.

MEGDÖBBENTŐ: Azokat a természeti erőforrásokat éljük föl most, ami gyerekeinket és unkáinkat illetné

Majdnem 3 bolygóra lenne szükségünk ahhoz, hogy eltartsa az emberiséget, ha mindenki olyan pazarlóan élne a Földön, mint ahogy az Európai Unióban. Ezt a WWF, a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete számolta ki.

Egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás

Egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kipusztulás közvetlen veszélye, sokkal többet mint valaha az emberiség történelmében - erre a sokkoló megállapításra jutott az ENSZ most nyilvánosságra hozott jelentése. A dokumentum riasztó adatokat tartalmaz: a műanyagszennyezés 1980 óta megtízszereződött, és húsz év alatt 100 millió hektár esőerdőt irtottak ki.

Robbanásszerűen megnőtt a hibrid járművek használata Magyarországon is

A japán autómárka népszerű modelljeinek hibrid változatát új köntösben dobja piacra. Évente 86 millió új autót vásárolnak világszerte. Nem mindegy, hogy a káros üzemanyag kibocsájtást a gyártok ilyen módon csökkenteni tudják.

Ilyen az élet műanyag eszközök nélkül!

Tudtad, hogy a nejlonzacskót átlagosan 20 percig használjuk, de az anyag lebomlási ideje akár 1000 év is lehet? És azt, hogy másodpercenként 700 kilogramm műanyag kerül az óceánokba? A Fókusz stábja olyan magyar anyakát látogatott meg, akik megmutatták, hogy lehet műanyagmentesen is élni! A környezettudatos életről még többet megtudhatsz: ITT!

Mit tettek eddig a politikusok a globális felmelegedés megfékezéséért?

Egy héten át beszélt tízezreknek a környezetvédelmi mozgalom új sztárja, akit már Nobel-békedíjra is jelöltek.

Mia és a fehér oroszlán - egy film arról, hogyan vigyázzunk a természet kincseire

A Mia és a fehér oroszlán című film csütörtökön kerül a hazai mozikba. A történetben Mia családjával együtt Londonból egy afrikai oroszlánfarmra költözik, ahol kicsit sem boldog. Egészen addig, míg meg nem születik Charlie, a fehér oroszlán. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy a fiatalokat kicsit más szemléletben neveljük: legyenek fontosabbak számukra az állatok, mint az előző generációknak. A filmet három teljes éven át forgatták, így nem csak a vásznon alakult ki szoros kapcsolat a vadállatokkal.

Pillepalackokon hajóznak, így hívják fel a környezetszennyezésre a figyelmet!

Pillepalackokból épített tutajon hajóznak székelyföldi és román tűzoltók - a Maros forrástól Szegedig tartó 780 kilométeres túrával a környezetszennyezésre akarják felhívni a figyelmet. 3 ezer PET palackból építették meg a tutajt. Nyolcan indultak útnak április elsején, a tervek szerint holnap érnek Szegedre.

Műanyagböjt a környezetért

Úgynevezett műanyagböjtöt hirdetett a Humusz Szövetség. A nagyböjt időszakára eső kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy minél többen mondjanak le az egyszer használatos műanyagokról és helyettesítsék azokat környezetkímélő, tartós eszközökkel. Szerintük ugyanis nem az újrahasznosítás a megoldás, hanem az, ha eleve kevesebb műanyagot használunk.

Karácsonyi környezetvédő tippek Puskás Petitől!

Gondoltak már arra, hogy környezettudatosabban töltsék a karácsonyt? Ilyenkor is rengeteget tehetünk azért, hogy óvjuk a bolygónkat. És hogy mivel? Puskás Peti elárulja, ő hogyan csinálja.

 

WWF MAGYARORSZÁGI IGAZGATÓJA: Globális környezetvédelmi válság közepén vagyunk

Rekord alacsony Duna vízállás, novemberi melegrekordok. Környezetvédők szerint ezek már mind a klímaváltozás jelei, melyek ellen hatékony kormányzati döntésekkel lehetne fellépni. Sipos Katalin - a WWF magyarországi igazgatója - szerint ezért is elfogadhatatlan, hogy a minisztériumi létszámcsökkentés egyik legnagyobb vesztese a környezetügyi államtitkárság, ahonnan a szakemberek felét küldték el.

„Fűts okosan!”

Tilos szeméttel, avarral vagy forgácslappal fűteni, de nem jó a nedves fa sem. Elkezdődött a fűtési szezon, ezért elindították a fűts okosan kampányt. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a rossz fűtési technika nem csak a környezetet, de az emberi szervezetet is pusztítja, a káros levegő akár daganatos betegséget is okozhat. 

Felmelegedés: van idő megállítani?

Itt egy többszáz oldalas, ezernyi tudós munkájával készült dokumentum, amelynek címzettje: a világ, vagy hét és fél milliárd ember és lényegében azt mondja, 12 éven belül tektonikus, mindenkit és mindent befolyásoló változásokra van szükség ahhoz, hogy a föld átlaghőmérséklete „csak” 1,5 fokkal emelkedjen. Kormányok, vállalatok, emberek: mindenkinek van dolga. De hogyan lehetne ezt a fontos témát napirenden tartani?

Utolsó figyelmeztetés a Földért

Jó, ha tíz éve maradt az emberiségnek a bolygó megmentésére - állítja legújabb jelentésében az ENSZ Éghajlat-változást kutató testülete.

Félnek a veszélyes hulladéktól

Szivárgó vegyszerek, széttört, veszélyes hulladékkal teli hordók Kiskunhalason – a Belügyminisztériumnak írt nyílt levelet a Greenpeace. Több mint ezer tonna veszélyes hulladék várja sorsát egy kiskunhalasi cég telephelyén, a hordókat már kikezdte az idő. A környezetvédők az elmúlt években többször hangsúlyozták, olcsóbb megelőzni a katasztrófát, mint azt elhárítani.

Magyarországon is betilthatják az egyszer használatos műanyag zacskókat

A Greenpeace Magyarország 2018. június 8-án indított petíciót az eldobható műanyag zacskók hazai visszaszorításáért. A petíciót eddig közel 120 ezren írták alá.

Így védi a környezetet az X-Faktor mentora

Puskás Peti a rakpart megszépítésével mutatott jó példát a hétvégén.

Elkezdődött a nagy Csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása

Ma indul útjára a csendes-óceáni nagytakarítás. Egy holland fiatal ötletén alapuló, különleges fejlesztésű hajóval próbálják összeszedni a műanyaghulladékot az óceán felszínéről. Ez egy 600 méter hosszú, görbült csövet és három méter mély szűrőt húz maga után.

Hollók és varjak segítenek majd a környezetvédelemben

Környezetvédelmi feladatokra képeznek ki hollókat és varjakat egy francia városban. Nem nagyszabású munkára kell gondolni, csupán annyi lesz a dolguk, mint egykor a csőszöké volt a parkokban. Össze kell szedniük a csőrükkel a csikkeket. Mivel rendkívül okos madarak, gyorsan tanulnak.

 

Szemetet szednek a Tiszából

Szeméthajókkal a szemét ellen. Több mint 250 önkéntes épített tutajokat eldobott flakonokból a Szabolcs megyei Szatmárcsekén. A cél, hogy legalább 10 tonna hulladéktól tisztítsák meg a Tiszát.

A Holt-tenger feltámasztása

Beindult a Holt-tenger megmentését célzó program. Egy 180 kilométeres vezetékrendszeren át vizet visznek a Vörös-tengerből a Holt-tengerbe.

Újabb áldozatot szedett a tengerbe dobott hulladék

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. „Az embernek alapvetően joga van a szabadsághoz, egyenlőséghez és a megfelelő életfeltételekhez olyan minőségű környezetben, amely emberhez méltó és egészséges életre ad lehetőséget.” A konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi Környezetvédelmi világnappá nyilvánította.

Magyar légszennyezés: halálos kór

A légszennyezéssel alig foglalkozik a politika, pedig világszerte évente milliók halnak meg miatta. Egy 2014-es nemzetközi tanulmány szerint a magyar légszennyezettségi adatok javulnak, de még mindig olyanok, mint a horror-példaként emlegetett Kínában. A szálló por egyedül Budapesten évente 1500-1800 életbe kerül.

 

Budapest Voices: egyszerre hatvanan a színpadon

A Budapest Voices bevállalta, hogy ötödik évfordulójuk alkalmából egyszerre hatvanan énekeljenek egy színpadon. A Voices két koncert között a környezetet is védi - de vajon hogyan?

100 milliárd a korallokra

100 milliárd forintnyi összeget költene a Nagy-korallzátony megmentésére az ausztrál kormány. A Föld egyik természeti csodája a melegedés, és a tengervíz savasodása miatt pusztul.

„A felelős és tudatos gondolkodást nem lehet megspórolni, és nem is érdemes”

Egyre gyakrabban kerülnek elő olyan felvételek, amelyek megmutatják a kiirtott esőerdőket, a szeméttel agyonszennyezett tengereinket, és a mára a klímaváltozás szimbólumává vált, csont és bőrré soványodott jegesmedvéket. Eldönthetjük, hogy mit teszünk: elszörnyedünk a képeken, aztán tovább görgetjük a hírfolyamunkat, vagy megpróbálunk változtatni a saját szokásainkon.

Tegyünk az „óriási szemétszigetek” ellen!

A közelgő Föld világnapja alkalmából Simon Gergely, vegyianyag-szakértő érkezett a stúdióba, aki szerint minden percben egy teherautónyi szemét kerül a tengerekbe. A szakértő a lehetséges megoldásokra hívta fel a figyelmet.
 

Esőerdővé változott a londoni Buckingham palota

Az angol uralkodó rezidenciáját fénnyel festették meg. Hétfőn mutatják be a királynő környezetvédelmi projektjéről szóló dokumentumfilmet, amelyet a legendás természettudós, és filmes Sir David Attenborough készített. A tévéműsorban II. Erzsébet humoros oldalát is bemutatja, és szerepelnek benne unokái: Harry és Vilmos herceg, illetve Angelina Jolie is.

Szemétlerakónak használt óceánok

Ökológiai horrorkiálltás nyílt Brüsszelben. Számítások szerint évente akár 12 millió hulladék is bekerülhet a nagy vizekbe, élőlények tömegének pusztulását okozva.

Harc az illegális hulladék ellen


szerző:
2018.03.08. 08:06
Harc az illegális hulladék ellen

2017-ben Ozone Zöld-díjjal jutalmazták a hulladekvadasz.hu oldal környezetvédelmi tevékenységét. A JÖN Alapítvány által működtetett országos mozgalom újabb és újabb ötletekkel, kezdeményezésekkel harcol a hazai illegális hulladékhegyek ellen.

NAGYMACSKÁK: Ma van a vadvilág világnapja

Látványos vadetetésekkel csatlakozott az ENSZ környezetvédelmi programjához a Nyíregyházi Állatpark.  A nagymacskák közül a tigrisek maradtak a legkevesebben. Egykor több mint százezer élt belőlük a földön. De a vadászatok és élőhelyük irtása miatt számuk rohamosan csökken. Mára 3 alfajuk a jávai, a kaszpi és a balti tigrisek teljesen kipusztultak. Borítókép: MTI fotó: Balázs Attila

Ma minden a nagymacskákról szólt

A Nyíregyházi Állatparkb a Vadvilág világnapján az ENSZ környezetvédelmi programjához csatlakozott. Ez minden évben más fajt mutat be, idén a kihalás szélén álló, veszélyeztetett ragadozók kerültek középpontba. Így aztán ezek az állatok ma még jobban lakhattak.

StílusKalauz 2018-02-25


szerző:
2018.02.25. 11:25

StílusKalauz 2018-02-18


szerző:
2018.02.18. 11:40

StílusKalauz 2018-02-11


szerző:
2018.02.11. 12:00

StílusKalauz 2018-02-04


szerző:
2018.02.04. 11:55
Mit keresett Leonardo DiCaprio a Vatikánban?

Két éve kiderült, hogy az Oscar-díjas színész és a katolikus egyházfő igazából a környezetvédelemről egyeztetett. Leo olaszul köszöntötte a pápát, majd áttért angol nyelvre. A színész nekiajándékozta könyvét a pápának, majd az asszisztense átnyújtott neki egy csekket. Ezt az egyházfő „szívének kedves” jótékonysági kezdeményezések támogatására szánta.

Áram és távhő lesz a fenyőből

Néhány óra alatt villamos energia és távhő lesz az utcára dobott karácsonyfákból. A fővárosban ma indultak el az úgynevezett fenyőjáratok. Csak Budapesten naponta 400 köbméternyi fát gyűjtenek össze a kukáskocsik. A fákat nem szeméttelepre viszik, hanem az ország egyetlen hulladékhasznosító üzemébe.

ÉRDEKES: Mi köze a vegán étrendnek a Föld védelméhez?

Szilaj Péterné a Krisna-tudatú Hívők közösségének szóvivője arról beszélt, hogy az elmúlt 20 év alatt megduplázódott a világon a húsfogyasztás. Ugyanakkor egyre többen állnak át vegetáriánus vagy vegán életformára. A húsevésnek számos káros hatása van, a klímagázok 51 százalékának a kibocsátása ugyanis az állattartásból származik.

StílusKalauz 2017-12-17


szerző:
2017.12.17. 11:30

StílusKalauz 2017-12-10


szerző:
2017.12.10. 11:15

StílusKalauz 2017-12-03


szerző:
2017.12.03. 11:45

StílusKalauz 2017-11-26


szerző:
2017.11.26. 11:50

StílusKalauz 2017-11-19


szerző:
2017.11.19. 12:00
Vásárlás helyett inkább kölcsönöznek

Kölcsönkenyér.hu. Győr környéki anyák álmodták meg, majd hozták létre azt a weboldalt, ahonnan bárki ingyen kölcsönözhet különböző tárgyakat, ha ő maga is felajánl néhányat. A két asszony pályázati pénzből hozta létre az oldalt. Az a céljuk ezzel, hogy megóvják a környezetet és az embereket közelebb hozzák egymáshoz.

StílusKalauz 2017-11-12


szerző:
2017.11.12. 11:55

StílusKalauz 2017-11-05


szerző:
2017.11.05. 12:05

StílusKalauz 2017-10-29


szerző:
2017.10.29. 12:00

StílusKalauz 2017-10-22


szerző:
2017.10.22. 11:50

StílusKalauz 2017-10-15


szerző:
2017.10.15. 11:45

StílusKalauz 2017-10-08


szerző:
2017.10.08. 11:15

StílusKalauz 2017-10-01


szerző:
2017.10.01. 11:30

StílusKalauz 2017-09-24


szerző:
2017.09.24. 11:45

StílusKalauz 2017-09-17


szerző:
2017.09.17. 11:15

StílusKalauz 2017-09-10


szerző:
2017.09.10. 11:40

Divatos táskák papírból!


szerző:
2017.09.08. 08:26
Divatos táskák papírból!

A hagyományos papírszatyrokat mindenki ismeri, de hogy egy trendi retikül papírból legyen az azért kicsit extrém nem? Szatmári Dorottya és Szatmári Erzsébet, termékkészítő szerint nem csak divatosak és vízállóak de egyediek is. De vajon, hogy bírják a vizet?

StílusKalauz 2017-09-03


szerző:
2017.09.03. 11:15
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való