KERESÉS search-close

kanyaró

19 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kanyaró"

A történelem legnagyobb járványai

Pestis, lepra, kolera, spanyolnátha, malária, kanyaró, TBC. Az emberiség története tele van olyan fertőző betegségekkel, melyek évszázadokon át képtelenek voltak meggyógyítani az orvosok. Az emberiség története igazából a járványok és az azok elleni küzdelmek története. Azok, akik valamilyen ismeretlen kórtól a különböző évszázadokban megfertőződtek, gyakran hosszú szenvedés után haltak meg, az pedig, hogy ki maradt életben, sokszor a szerencsén múlt. A járványok gyakran háborúk kimenetelét döntötték el, csak a védőoltások felfedezése és terjedése hozott fordulatot a fertőző betegségek elleni védekezésben. 

A járványokról szóló történelmi riportunk folytatását itt és itt találják.

Ádáz harc a kanyaró ellen


szerző:
2019.12.08. 18:31
Ádáz harc a kanyaró ellen

Már 65 halálos áldozata van a csendes-óceáni Szamoán tomboló kanyarójárványnak. Az áldozatok szinte mindegyike gyerek, akik nem kaptak védőoltást. A tragédia fő oka a világszerte terjedő oltásellenes mozgalom, amelynek egyik helyi vezetőjét már letartóztatták. A kormány kampányt indított, aminek eredményeként az ott élők 90 százalékát sikerült beoltani.

Nincs kibúvó a védőoltások alól

Nincs több kibúvó a kötelező védőoltások alól New York államban. A szenátus elfogadta azt a törvénymódosítást, amely szerint vallási alapon nem lehet megtagadni ezek beadatását. A tiltakozók viszont úgy látják: ez a vallásszabadság megsértése. Az Egyesült Államokban 10 év alatt 16-szorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma, pedig a kór ellen van hatékony védőoltás.

Kanyaró: 67 embert oltottak be

67 embert kellett beoltani kanyaró ellen Vas megyében. Először március végén a szombathelyi kórházban egy Kazahsztánban dolgozó férfit kezeltek a fertőzéssel, tőle egy őt kísérő, Gencsapátiban élő betegszállító is elkapta a vírust. Bár már jól vannak, a kórház infektologiai osztályán továbbra is látogatási tilalom van. A megyei tisztifőorvos szerint mindenki megkapta a védőoltást, aki a két fertőzöttel érintkezhetett és korábban nem kapott.

Vége az oltásellenes álhíreknek a Facebookon

Kitiltja a Facebook az oltásellenes tartalmakat. Az RTL híradónak nyilatkozó közösségi média szakértő szerint azért van erre szükség, mert az oltásellenes álhírek nagyon gyorsan terjednek a Facebookon és sokan csak innen tájékozódnak. Sok szülő ezért nem adatja be a védőoltásokat. A Facebook azután döntött így, hogy világszerte rohamosan terjed a kanyaró.

Miért fontosak a védőoltások?


szerző:
2018.02.28. 09:14
Miért fontosak a védőoltások?

Egyre több szülő nem akarja, vagy nem is adatja be a kanyaró elleni védőoltást gyermekének. A szülők felelőssége nagy, tanácstalanságukat csak fokozzák az oltásellenes mozgalmak. Hogyan terjed a kanyaró, és miért fontosak a védőoltások beadatása? Most kiderül!

Kórházban kaphatta el a kanyarót

Kórházi szobatársától kaphatta el a kanyarót a 14 hónapos kislány. Erről édesanyja beszélt az RTL híradónak. A kicsi először influenzával került egy budapesti kórházba, ahol a 7 hónapos szobatársához Romániából érkeztek rokonok látogatóba. Ott kanyarójárvány van.

Kanyarós egy 14 hónapos kislány

Kanyaróval kezelnek egy 14 hónapos kislányt Budapesten. Erről Novák Hunor orvos beszélt az RTL Híradónak. Úgy tudjuk, a kislány a Szent László Kórházban van. A vírust valószínűleg egy rokonától kapta el, aki olyan országban él, ahol gyakori ez a betegség.

Öt gyereket kezeltek kanyaróval

Kanyarós gyerekeket kezeltek a Jósa András Kórházban. Öt magyar-román kettős állampolgárságú gyereket láttak el. A legfiatalabb kilenc hónapos, a legidősebb hat éves. Egyikük sem volt beoltva kanyaró ellen, mivel ez az oltás Romániában nem kötelező. A kórház kedden azt közölte már minden gyerek jobban van és hazamehet. A megyében nincs járvány.

Megelőzhető lett volna a kanyarójárvány

Megelőzhető lett volna a romániai kanyarójárvány a WHO szerint, ha mindenki beoltatja a gyermekét. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta az RTL híradónak, egyértelműen az okozta a bajt, hogy egyre több szülő tagadta meg az oltást az elmúlt években. A híradónknak nyilatkozó infektológus szerint fontosak a védőoltások, mert azoknak köszönhetően olyan halálos járványok tűntek el Európából, mint a szamárköhögés vagy a torokgyík.

Oltás ellenére betegednek meg

Ötvenkettőre nőtt a kanyarógyanús esetek száma, közülük 15 esetben már igazolták a betegséget, 34 leletet még vizsgálnak. Ezt a járványügyi központ főigazgatója mondta. Oroszi Beatrix szerint eddig összesen kilenc megyéből jelentettek kanyarógyanús betegeket, többségük egészségügyi dolgozó. Többen annak ellenére fertőződtek meg, hogy be voltak oltva.

Hiánycikk a kanyaró elleni oltás

Sok gyógyszertárban nincsen kanyaró elleni oltóanyag. Ezt tapasztalta az RTL Híradó stábja. Több patikát is felhívtunk, volt, ahol azt mondták, még a nagykereskedők sem tudják megmondani, hogy mikor lesz. Az egyik szegedi gyógyszertár vezetője azt nyilatkozta Híradónknak, folyamatosan keresik a vakcinát az emberek a makói kórházi járvány óta.

A dolgozók nem kaptak oltást

Nem kaptak védőoltásoltást a hódmezővásárhelyi kórház dolgozói, pedig Makóról hozzájuk irányítják most a betegeket, az ottani kanyarójárvány miatt. Erről a kórház egyik sebésze írt levelet. A járványügyi központ szerint a vásárhelyi kórházban nincs közvetlen járványveszély.

Oltás ellenére fertőződtek meg

Hat olyan egészségügyi dolgozó is megfertőződött kanyaróval, akik mindkét védőoltást megkapták korábban a betegség ellen.  Az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója azt most még nem tudta megmondani, ennek mi az oka. Eddig összesen 31 kanyarógyanús esetet jelentettek, 13-nál igazolódott a vírus, a többinél még tartanak a vizsgálatok. A mintákat 11 megyéből küldték. A főigazgató szerint nincs kanyaró-járvány veszély. Az már biztos, hogy a vírus Romániából érkezett, éppen ezért van, akinek nem ajánlják az odautazást.

Szegeden is felbukkant a kanyaró

A Szegedi Klinika egyik dolgozója is elkapta a kanyaró vírusát és egy korábban Makón ápolt beteget is Szegeden kezelnek. A makói kórházban továbbra is zárlat van és már Szegeden sem lehet látogatni a betegeket. A makói gyógyfürdőben, a Hagymatikumban is óvintézkedéseket vezettek be. Sűrűbben fertőtlenítenek. A makóiak nagy része nem fél a vírustól, a környék településein élő idősebbek azonban tartanak tőle.

Fókusz 2017-03-06


szerző:
2017.03.06. 19:00
Újabb kanyarós beteg Makón

Újabb kórházi dolgozón fedezték fel a kanyaró tüneteit Makón. És van egy olyan beteg is, aki nem a kórházban dolgozik. Úgy tudjuk, ő lehet az, aki behozta az országba a betegséget. Mára 12-re nőtt a kanyaró gyanús betegek száma, közülük eddig 9-nél mutatták ki a vírust. Közben megérkezett Makóra a védőoltás is. A dolgozókat már ma el kezdték beoltani.

Tervezett műtétek maradnak el

Nemcsak Makón, hanem Hódmezővásárhelyen is elmaradhatnak a tervezett műtétek a kanyarójárvány miatt – tudta meg az RTL Híradó. Mostanáig a makói kórházi öt dolgozójánál bizonyosodott be, hogy kanyarója van.  Az intézményt tegnap délután zárták be, a sürgős eseteket a környező városok kórházai látják el. A tervezett műtéteket telefonon mondja le a makói kórház. Az igazgató szerint a többletfeladatok miatt Hódmezővásárhelyen is elmaradhatnak műtétek.

Kanyarójárvány miatt lezárták a makói kórházat

Kanyarójárvány van Makón! Emiatt bezárták a makói kórházat, a város 28 ezer lakóját Hódmezővásárhelyen látják el ma délutántól. Eddig a makói kórház 10 dolgozója betegedett meg, ötüknél igazolták a kanyarót, de mivel 2 hét a betegség lappangása, újabb megbetegedésekre lehet számítani. A megyei járványügyi osztály vezetője szerint nem kizárt, hogy a romániai kanyarójárvány okozza a makói fertőzést.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való