KERESÉS search-close

kenyér

66 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kenyér"

Hogyan készítsünk otthon tökéletes kenyeret?

Fehér, rozs, teljes kiőrlésű, bio, paleo, update – kenyeret szinte mindenki fogyaszt, csak az a kérdés, hogy milyent? Otthon milyen praktikával tudunk fantasztikus kenyeret készíteni? Ebben pedig Szabadfi Szabolcs, pék segít most nekünk.

Tovább drágulnak a pékáruk

Megugrott a liszt ára, tovább drágulnak a pékáruk. Majdnem tizedével kevesebb gabona termett Európában a szélsőséges időjárás miatt. Magyarországon már 25 százalékkal többe kerül a kenyér, mint két éve. Szeptemberben nálunk mérték a második legmagasabb inflációt az unióban, miközben sok tagállamban csökkentek az árak.

Nagyon drágult a tej és a kenyér

Az infláció kétszeresével drágult a tej és a kenyér - a KSH friss jelentése szerint. Úgy számolnak, a tanszerek ára is átlag felett emelkedett iskolakezdésre. A GKI Gazdaságkutatónál azt mondják, hamarosan még jobban drágul az élet. A forint 5 hónappal ezelőtti szintjére gyengült, újra 360 forintot kérnek egy euróért.

Miért hívják augusztust az új kenyér havának?

Búzából készült, rozsos, magos, vagy épp tejes kiőrlésű, több ezer éve az életünk része a kenyér. De hogyan jöttek rá elődeink az elkészítésére, és miért hívják augusztust az új kenyér havának? És milyen is a jó kenyér: szaftos, laza, több napig friss és adalékanyagmentes?

A vadkovászos kenyér volt legnépszerűbb

A vadkovászos a legnépszerűbb - hagyományos alapanyagokból készült kenyereket is kóstolhattak a látogatók a hatodik Kenyérlelke fesztiválon. Idén a járvány miatti veszélyhelyzetben sokan fedezték fel maguknak az otthonsütés örömét, a fesztivált szervező pékmester szerint többen most jöttek rá arra, hogy milyen fáradságos munka a mindennapi kenyér előállítása.

NYERTESEK: Ezek lettek az ország legjobb kenyerei 2020-ban

A Szent István napi kenyér a hajdúsági házi kenyér lett. Az év Innovatív kenyerét pedig egy solymári pékségben készítették el: rozmaringgal és burgonyával.

10-15 százalékkal drágulhat a kenyér

Jelentősen drágulhat a kenyér, a Pékszövetség 10-15 százalékos áremelést tervez. Erről elsőként a Világgazdaság írt. A pékek a liszt és a többi alapanyag drágulására, a bérek, az energia- és üzemanyagárak emelkedésére hivatkoznak. Terveik szerint január végétől, február elejétől emelik az árat a pékségek és a boltok.

Drágulhat a kenyér


szerző:
2020.01.14. 10:18
Drágulhat a kenyér

Drágulni fog a liszt és a kenyér – írta meg a Világgazdaság.

Új kenyér, magasabb árak

Az infláció háromszorosával, egyetlen év alatt átlagosan 8,4%-kal drágult a kenyér - a félbarna a leginkább, 14%-kal a KSH adatai alapján. A sütőipari érdekképviselet elnöke szerint az idei gabonatermés ígéretes, de azt mondja, versenyt futnak a pékek megtartásáért.  

„Tűzön főtt” egytálételek és az ország tortái fogytak a legjobban

A vadkovászos Szent István napi kenyér és az ország tortái fogytak leginkább az Ízek utcájában. Már délelőtt sorok álltak a standok előtt a Várkert Bazárban és az előtte lévő Duna-parton. Idén a tűzön főtt egytálételek voltak a főszereplők. Van, aki bár sokallja az árakat, nem hagyná ki a finomságokat.

Idén 10. alkalommal rendezik meg a Magyar Ízek Utcáját

Felvidéki káposztaleves, szabolcsi paradicsomos töltött káposzta, kárpátaljai káposztás paszuly, dödölle az Őrségből - ezeket az ételeket is meg lehet kóstolni az idén 10. alkalommal megrendezett Magyar Ízek Utcáján.

Ismerd meg az ősi szerelmi mágia titkát!

Fehér kenyér? Bor és víz? Myrtill jósnő Anikó stúdiójában varázsolt… Ha kíváncsi vagy a teljes adásra, kattints ide!

Húsz éve nem látott aszály pusztít, tovább drágulhat a liszt

20 éve nem látott aszály pusztít Magyarországon az Agrárgazdasági Kamara szerint. Átlagosan 100 milliméter, több havi csapadék hiányzik a földekről. Máris százmilliárdos kárral számolnak, felére eshet vissza a búzatermés, sok felé pedig a korai zöldségeket sem tudják elvetni a rendkívüli szárazság miatt. A liszt és a kenyér is tovább drágulhat a várható terméskiesés miatt. 

Küszöbön az újabb kenyéráremelés!

A KSH friss jelentése alapján 23 százalékkal drágább a búza, mint egy évvel ezelőtt. A nyugat-európai aszály felhajtotta a gabonaárakat a világpiacon. A magyar boltokban most 5-10 százalékkal többe kerülnek a sütőipari termékek, mint tavaly ilyenkor. A GKI Gazdaságkutató pedig további, átlagosan 5 százalékos drágulással számol.

A hús és a kenyér is drágulhat

A sertéshús ára is emelkedhet a tikkasztó hőség miatt a terméktanács szerint, mert takarmánybúzából sincs elég. A kenyér 10-15%-kal drágulhat ősztől, a tejtermelők is a klímaváltozásra hivatkoznak, a tejföl és a vaj legalább tizedével többe kerülhet szeptember elsejétől. Az őszibarackért már most negyedével többet kell fizetni, mint tavaly ilyen-kor.

10-15 százalékkal drágulhat a kenyér

10-15 %-kal drágulhat a kenyér és a többi sütőipari termék ősztől a GKI kutatása szerint. Évek óta alig emelték áraikat a pékek, pedig a költségeik fokozatosan növekedtek, ráadásul most a gabonát is inkább külföldön adják el, ahol a magyar termelők most többet kapnak ugyanazért az áruért a forintgyengülés miatt.

Kenyér dömping a piactéren: a csapatok sokkot kaptak!

A versenyzők izgatottan szaladtak a piactérre, hiszen mindannyian megörültek neki, hogy bármit készíthetnek... arra persze egyikük sem számított, hogy a piactér egy kicsit átrendeződött... csak kenyereket találtak a polcokon.

30-40 forinttal drágulhat a kenyér

30-40 forinttal drágulhat a kenyér kilója a következő hónapokban. A búza ára folyamatosan növekszik, így többe kerül a liszt is. A pékségek szerint a kiadásaik leginkább az emelkedő bérek miatt nőnek. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára szerint ugyanakkor a drágulásnak nincs köze a kötelező minimálbéremeléshez.

Nem lesz többé „házikenyér”

Csütörtöktől változnak a kenyerek, változik ugyanis a szabályozás. Eltűnik a házikenyér, ezt fehérkenyér vagy búzakenyér néven találják majd meg a vevők. Jó hír, hogy a teljes kiőrlésű, a rozs, a graham, és a tönkölykenyérben is több lesz a nevének megfelelő liszt. És minden kenyéren kötelező lesz feltüntetni, hogy pontosan miből van. Egy kézműves pék szerint, ez nem lehet más, mint liszt, víz és só.

Munkabér miatt drágul a kenyér

Drágul a kenyér a pékségekben februártól - a Pékszövetség szerint. A kenyér, a zsemle és a kifli ára 10-15 százalékkal emelkedhet, a többi terméké pedig akár harminc százalékkal is. Ezt azzal indokolják, hogy a kötelező minimálbér emelés miatt magasabb fizetést kell adni a dolgozóknak, és azt mondják, a pékségek ezt csak áremeléssel tudják kigazdálkodni.

Rozskenyeres tapenade-ben sült báránygerinc

A séf örült neki, hogy Márk ezúttal nagyon odafigyelt az ízekre. Azonban a tálalásnál valami olyat is a tányérra helyezett díszítésként, amit nem kellett volna.

Kenyér felfújt borsos steakkel és paprikamártással

A zsűrinek tetszett László étele: ízekben és tálalásban is jól sikerült. Egyetlen probléma volt csupán, a guba túlságosan szárazra sikerült, igényelte volna, hogy mártást tegyen fel mellé.

Paradicsomos caponata sárgapaprika szósszal

Ízekben finom ételt alkotott a zsűri szerint, kiérződött belőle a kenyér íze. Azt azonban nem értették, hogy miért tálalt megint így, amikor a sült paprikába tálalt kuszkusz se tetszett a zsűrinek.

Szarvas gerinc sárgabarackos rostpogácsával és bagett mártással

Rozina szerint Ádám kreatívan használta fel a kenyeret, izgalmas ötlet volt a bagett mártás. A pogácsája is jó állagú lett.

Ádám: „Úgy kellett  nekem ez a győzelem, mint egy falat kenyér!”

Az első feladatot követően a zsűri elvonult és eldöntötte, melyik versenyző teljesített a legjobban. Végül Ádámra esett a választásuk, aki borzasztóan örült az előnynek.

Kenyérből főétel? A kóstoláson eldőlt, hogyan teljesítettek a döntősök!

A versenyzők először megijedtek, hogy kenyérből kell ételt kreálniuk, de mindenki sürgött-forgott a pultok mögött. A zsűri a kóstolás során értékelte a tányérjaikat.

Márk a séf nélkül elúszott volna az idővel?

A séf Márkhoz is még épp jókor érkezett, aki annyira elmerült a köret készítésében, hogy elfelejtett foglalkozni a hússal. Annak azonban már a sütőben lett volna a helye.

Dávid nem adta fel: háromszor is megküzdött az odaégett karamellel

Dávid hallal képzelte el a kenyérből készült főételét, az ötlete a séfnek is tetszett. A feladat vége felé azonban egyszerre több mindennel foglalkozott, így sikerült kétszer is odaégetnie az olvadó cukrot.

László a forró tepsivel bűvészkedett: megégette magát!

Lászlóhoz épp jókor érkezett a séf, adott neki pár ötletet, hogy miket is lehetne készíteni a kenyerekből. László gyorsan észbe is kapott, azonban később megfeledkezett magáról, amikor sikerült megfognia a sütőből kiszedett, forró tepsit.

Mutassuk meg, miért is fantasztikus dolog a kenyér!

A versenyzőknek az első feladatban különböző kenyerek felhasználásával kellett egy főételt kreálniuk. Mielőtt nekiláttak volna a főzésnek, a séf mesélt egy picit a pulton heverő finomságokról.

CBA, Príma: Üres polcok Nógrádban

Üres boltok fogadják a vásárlókat Nógrád megye több településén. Alapvető élelmiszerek hiányoznak: nincs kenyér, húsáru és zöldség. A vásárlók panaszkodnak, és veszélyben érzik munkahelyüket a dolgozók is. Bár az üzletek a CBA és a Príma üzletlánchoz tartoznak, franchise-partnerként a Palóc Nagyker Kft. üzemelteti azokat. Hogy az ezerháromszáz főt foglalkoztató cégnél mi lehet a probléma, nem tudjuk, ugyanis többszöri keresésünk ellenére sem nyilatkoztak.

Ropogjon a héja, de a belsejének lelke legyen

Ez a titka a szakértők szerint a jófajta kovásszal készült kenyérnek. Másodszor gyűltek össze Budapesten a hagyományos kenyér hívei, hogy összemérjék pékáruikat. A Kenyérlelke Fesztiválra a pékeken kívül egyre több otthoni kenyérsütő is benevez.

Kevés a pék, nincs elég kenyér

Idén is hiány lehet szakácsokból, pultosokból, pincérekből a Balatonon, de már a pékségek is országszerte munkaerőhiánnyal küzdenek. Az egyik népszerű budai pékség tulajdonosa a Facebookon kért bocsánatot a vevőitől, amiért nincs elég kenyerük. Azt írta, azért, mert kevés a pék. A kormány szerint, ha nőnek a fizetések, akkor kevesebben vállalnak majd külföldön munkát, és így csökkenhet a munkaerőhiány. 

Zsírosdeszkán csúsztak meg a farmlakók

Komoly készülődés vette kezdetét a Párbaj előtt. Míg Sándort kímélni akarták társai, addig Sanya kalóriabombával turbózta fel magát. Ez viszont komoly problémát eredményezett.

Étel-kvíz: mit választanának a sztárok?

A nap kérdése a hétvégi lakmározásokkal kapcsolatban leplezi le sztárjainkat. Ők vajon melyiket részesítik előnyben: a lángost vagy a csökkentett szénhidrát-tartalmú kenyeret?

Tanyasi gasztro: itt az első férfi kéz által készített kenyér a Farmon

Attila és Gergő Brigi instrukciói alapján vágtak bele a kenyérsütésbe, a csapatmunka eredménye végül kellemes állagú tészta lett.

Izmos öklök pofozták a finomságokat a konyhában

Laura búcsúlevele fenekestől felforgatta a tanya mindennapjait: a kieső lány végső akarata szerint a fiúk és a lányok helyet cseréltek az istállóban és a konyhában. Lássuk, sikerült-e visszahódítaniuk a gasztronómiát a srácoknak!

Ennél kézművesebb kenyeret még sohasem láthattál

A tanya legelső vekni kenyere már azelőtt kétszersült lett, hogy egyáltalán elkészült volna. Egy picit szenes, egy picit nyers, de teljesen a Farmerek készítették el!

A Farm első vekni kenyere már elkészülte előtt kétszersült lett

Heninek köszönhető a tanya legelső pékipari terméke, aminek születése fölött Sanyával közösen bábáskodtak. Azért még van mit tanulniuk a műfajról...

Kórházi ételt kapott a miniszter

Három szelet üres kenyér, és egy kis darab lapka sajt. Ezt kapta vacsorára az egyik budapesti gyerekkórházban Juhász Péter, az Együtt alelnökének hároméves gyereke. A politikust annyira felháborította az eset, hogy az említett ételt személyesen vitte be Balog Zoltán miniszternek, azzal a kéréssel, egye meg ő az üres kenyeret.

Módosítanák a kenyér összetételét

A kenyerekre vonatkozó szabályokat módosítaná a kormány új rendelettervezete, ami az összetételt pontosítaná. Például kevesebb sót használhatnának a pékek. A minőségi kenyereket sütő kisüzemek szerint az irány jó, de annyira kevés a változtatás, hogy ebből csak keveset fognak érezni a vevők.

Hagyományos kenyerek versenye


szerző:
2015.08.20. 19:05
Hagyományos kenyerek versenye

Az igazi kenyérnek lelke van, és kovásszal készül. Legalábbis sok pék így gondolja. Délelőtt olyan kenyerek versenyeztek egymással, amelyek így készültek. Harmincan neveztek, pékségek és otthoni kenyérsütők is. Szolnokon pedig a Kárpát-medence kenyerét sütötték meg, amely 250 kilós lett.

Egyre többen szeretik a magvas pékárukat

Manapság a legtöbb fogyókúra és diétás étrend egyik tiltólistás terméke a kenyér. Pedig a változatos étrendhez hozzátartozik a megfelelő szénhidrátbevitel is. Vendégünk Ludwig Klára pék, a Jókenyér alapítója, akivel a kenyérrel kapcsolatos tévhitekről beszélgettünk.

Milyen a jó kenyér?


szerző:
2013.10.30. 13:03
Milyen a jó kenyér?

Az igazán jó kenyérnek nem csak energiát kellene adnia, hanem tápanyagokat is: ellátni a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A mai kenyerek ezt a komplex hatást azonban ritkán érik el, ezért ajánlatos inkább házi sütésű kenyereket fogyasztani, vagy ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor kisebb pékségek termékeiből vásárolni.

Házon kívül 13-04-10


szerző:
2013.04.10. 23:20
Házon kívül 13-04-10

Házon kívül: Gazdagság helyett pénz nélküli élet. Plusz egy kávé a rászorulóknak. Kelesztő és kemence a templomban.

Kelesztő és kemence a templomban

A lelkésznő nagy tervei, kenyér és munka a rászorulóknak. Három éve készül rá, most beérhetnek az ötletek.

A kenyérben több a só, mint a chipsben?

Egyes népszerű kenyerek szeletenként annyi sót tartalmaznak, mint egy csomag sózott chips.

300 millióba kerül az ünnep


szerző:
2011.08.18. 19:24
300 millióba kerül az ünnep

Összesen 16 ezer bombát lőnek az égbe az idei augusztus 20-i tűzijátékon.

Kenyérautomatát „sütött ki” egy pék

A bagette-omat friss kenyeret ad. Alkotója, egy francia pék, akinek elege lett abból, hogy törzsvevői zárás után sem hagyták nyugton.

Szőrös meglepetést tartogatott a kenyér

Eleven egeret is kapott a megvásárolt zacskós kenyérhez Ausztráliában, Townswille városában egy asszony.

Drágább lesz a mindennapi kenyér

A liszt átlagára kilónként tíz forinttal nő április elsejétől, így a fehér kenyér ára várhatóan 309-317 forintos átlagos körül alakul.

Méregdrága a mindennapi kenyér

Néhány hónap alatt csaknem a két és félszeresére emelkedett a gabona világpiaci ára. Emiatt folyamatosan emelkednek az alapvető élelmiszerek árai is.

Pékségek végveszélyben?


szerző:
2011.01.21. 17:38
Pékségek végveszélyben?

Fél év alatt duplájára nőtt a liszt ára, és várhatóan még tovább nő. A kenyér is valószínűleg drágul, de kérdés, hogy mennyivel.

Egekbe szökhet a kenyér ára


szerző:
2011.01.20. 12:18
Egekbe szökhet a kenyér ára

Drágulhat a kenyér - mert valószínűleg nő a búza ára.

Kúszik felfelé a kenyér ára

Akár harmadával is drágulhat a pékáru, ha a szegényes tavalyi búzatermés nem tart ki az idei aratásig - írja a Népszabadság.

Vége a vásárlók lekenyerezésének?

Nem lehet önköltségi ár alatt adni az áruházláncok sütödéjében készített kenyeret.

Újabb csodát tett a Házon kívül

Már többen is jelezték, hogy segítetnének az elszegényedett bátonyterenyei családokon.

Harc a mindennapi kenyérért

Kenyérgyárat alapítana és ingyen osztaná az ennivalót az éhezőknek egy evangélikus lelkésznő. Az elképzelés már megvan, de most jön a neheze.

Drasztikusan drágulhat a kenyér

Akár 30 százalékkal is drágulhatnak a péktermékek, miután idén kevés búza termett és kevés a tartalék.

Dráguló élelmiszerek ősze


szerző:
2010.08.18. 09:01

Nem fertőzött a búza


szerző:
2010.08.04. 12:09
Nem fertőzött a búza

Az esős idő miatt az idén 20 százalékkal kevesebb búzát takarítottak be, mint tavaly.

Megdrágítja a kenyeret az eső

Szeptembertől akár 200 forint is lehet egy kiló kenyér.

Tartozásai miatt eladná veséjét

A négygyermekes, kétegyházi asszony tudja, hogy törvénytelen, amit tenne, de nem lát más kiutat.

Európai Kenyérünnep Orosházán

A kenyérünnepet hatodik alkalommal rendezik meg: augusztus 19-e és 22 között.

Olcsóbb lehet a vaj, drágább a margarin

A kormány kidolgozza, mely tejtermékek és pékáruk kerüljenek a kisebb ÁFA-kulcs alá.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való