KERESÉS search-close

koronavírus-járvány

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "koronavírus-járvány"

Tíz éve megjósolta a világméretű járványt Barabási Albert László

A világhírű magyar fizikus, hálózatkutató, Barabási Albert László tíz éve megjósolta a világméretű járványt. Akkor senki sem hitt neki. Kutatócsapatával előre jelezte a fertőzés terjedését és gazdasági hatásait is. Azt mondja azért az új koronavírus robbantotta ki a világjárványt, és nem a H1N1 vagy a Sars vírus, mert a Covid 4-5 napig tünetek nélkül terjed. Most azt is elmondja, mit jósol, prognosztizál a jövőre, mikor hogyan lesz vége a járványnak.

2023 végére állhat vissza a légiforgalom?!

A koronavírus-járvány óriási kihívást jelent a légiközlekedési ipar számára; Európa legforgalmasabb repülőterei kivétel nélkül 70-90% körüli forgalomkiesést regisztráltak a járvány kitörése óta.

Most volt az első IFBB magyar kupa a karantén óta, és mi ott voltunk!

Az ország legkidolgozottabb testű emberei a hétvégén megmutatták az összes izmukat. A koronavírus-járvány miatt hónapokig nem tartottak testépítő és fitnesz versenyeket, most volt az első IFBB magyar kupa a karantén óta. Ilyet sem láttunk még, a lebarnítózott testek és alig fedett popsik mellé dukált a maszk is, hiszen nagyon odafigyeltek a szabályok betartására.

EGYÜTT, MÉGIS KÜLÖN: „Istvánnal szellősebb lesz mostantól a kapcsolatunk”

Nem megszokott látvány a Híradó nézőinek. Tegnap este Antónia állva, István pedig ülve, jó pár méter távolságra egymástól köszöntötték a nézőket. Az intézkedésekre a koronavírus-járvány miatt van szükség. A műsorvezetők nemcsak a stúdióban „kerülik egymást”, külön szobában készülnek az esti híradóra, és a magánéletben sem találkoznak. Hogy meddig fog tartani ez a helyzet, még ők sem tudják, de azt mondják a rendkívüli helyzetet addig kell fenntartani, amíg ez a rendkívüli helyzet tart.

Hiába lett pozitív a koronavírus tesztje, nem helyezték hatósági házi karanténba

Hiába lett pozitív a koronavírus tesztje, nem helyezték hatósági házi karanténba, sőt nem is kereste senki a Járványügyi Hatóságtól. Ezt mondta az RTL Híradónak egyik nézőnk. Arról is beszélt, hogy hiába gyűjtötte össze a kontaktjait és adta le a listát a rendőrségnek, őket sem kereste senki az elmúlt egy hétben. A kormánytól azt írták: mindenkivel foglalkoznak a hatóságok, akinek pozitív koronavírus tesztje van és a kontaktkutatás is folyamatos.
 

Mégsem törölték el az ingázókra vonatkozó korlátozásokat

Mégsem törölték el az ingázókra vonatkozó harminc kilométeres és huszonnégy órás utazási korlátozásokat. Az osztrák Belügyminisztérium pénteken azt közölte a honlapján, hogy a magyar hatóságoktól azt a tájékoztatást kapták, eltörlik a rendelkezést. Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban délután azt közölte az RTL Híradóval, továbbra is érvényben vannak az eddigi korlátozások.

Vannak vírusok, amikkel nem tudunk és nem is szabad együtt élnünk

A koronavírus miatt jóval többen halnak meg, mint influenzában, és nem szabad minden vírussal együtt élnie az emberiségnek, sok olyan vírus van, ami ellen muszáj védekezni. Csak két érv, amivel cáfolta a vírustagadók szólamait Szlávik János infektológus Híradónknak. Pénteken a fővárosban tartottak tüntetést a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések ellen.

A szerdai kormányülésen döntenek a koronavírus-tesztek hatósági áráról

A szerdai kormányülésen döntenek a koronavírus-tesztek hatósági áráról. Ezt Orbán Viktor jelentette be. A kormány szerint nagy nyereséggel végzik a vizsgálatot a magánegészségügyi szolgáltatók, ezért kell szabályozni az árat. Az általunk megkérdezett cégek szerint szó sincs túlárazásról. A teszt ára most 20 és 36 ezer forint között mozog.

Egy nap alatt 916 új koronavírus fertőzött

Egy nap alatt megdőlt a rekord: 916 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ez csaknem 200-zal több, mint a pénteki csúcs. Két idős beteg pedig meghalt. Megugrott a kórházban kezelt fertőzöttek száma is, már csaknem 300-an vannak. A miniszterelnök az operatív törzs ülése után arról beszélt: ha kell, kikényszerítik a jelenlegi korlátozások betartását. Új intézkedésekről is döntöttek: kötelező lesz a lázmérés az iskolákban, de csak október elsejétől.

Tovább szigorítja a járványügyi intézkedéseket Szlovákia

Tovább szigorítja a járványügyi intézkedéseket Szlovákia. Két lépésben betiltják a tömegrendezvényeket.

Adómentes rezsitámogatás járhat a home office-ban dolgozóknak

Rezsitámogatás járhat a home office-ban dolgozóknak - ezt a foglalkoztatáspolitikai államtitkár jelentette be az Inforádióban. Akár havi 16 ezer forint átalányt kaphatnak a munkáltatótól. Arról viszont egyelőre nincs megállapodás, kit és milyen mértékben terhel felelősség a távmunkában elszenvedett balesetekért. Az Országgyűlés heteken belül dönthet a munka törvénykönyvének módosításáról.

Iskolák, óvodák zártak be a koronavírus-járvány miatt

Újabb intézmények kénytelenek bezárni a koronavírus miatt. Tótkomlóson az óvoda után most két iskola is, mert egyszerűen nincs, aki tanítson. Balatonfüreden szerdáig, Cegléden egyelőre határozatlan ideig rendeltek el rendkívüli tanítási szüneteltet.

POLGÁR KRISZTA: a koronavírus-járvány áthúzta a számításaikat

Polgár Kriszta gyerekének is idén csengettek be először az iskolába, bár a kisfiú Amerikában kezdi el tanulmányait. Texasban a járvány-helyzetre tekintettel, plexi falakkal válasszák majd el a diákokat egymástól. Bár nemcsak ez a különbség az itthoni és a tengerentúli intézkedések között! Hogy mi még? Kiderül az interjúból!

Rekord: 365 új beteget azonosítottak tegnapról mára

Három napon belül újabb rekordot döntött a koronavírus Magyarországon. Ma 365 új fertőzöttet azonosítottak, 73-mal többet mint vasárnap, amikor az eddigi legtöbb esetet regisztrálták. A nagyvárosok szennyvízében a tavaszi szintre ugrott a vírus örökítőanyagának koncentrációja, ami további megbetegedéseket jelez az állami Népegészségügyi Központ szerint. Ők a gyakori kézmosásra figyelmeztetnek és arra, hogy mindenki tartsa a három lépés távolságot. 

A köznevelési államtitkár szerint lehetnek még óvoda és iskola bezárások

Kőbányán két hétre bezártak egy óvodát, mert koronavírusos lett az egyik dolgozó. Addig egyetlen gyereket sem fogad az intézmény. A köznevelési államtitkár szerint nem zárható ki, hogy lesz még példa erre óvodákban és iskolákban is. Maruzsa Zoltán szerint, ha kell, rendkívüli szünettel vagy helyenként digitális munkarend elrendelésével kezelik majd a járvány okozta problémát.

Miniszterek és államtitkárok karanténban

A Fidesz kommunikációs igazgatója is elkapta a koronavírust. Hollik István ezt közösségi oldalán jelentette be. A múlt hét végén egy magánrendezvényen volt több kormánypárti politikussal együtt. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és három államtitkár is ott volt, ők most hatósági karanténban vannak. Nem hagyhatja el az otthonát Varga Judit igazságügyi miniszter sem, ő is egy igazoltan koronavírusos beteggel került kapcsolatba. Az Innovációs- és Technológiai Minisztériumban pedig hárman már átestek a fertőzésen.

Koronavírusos a bácsalmási Járóbeteg Szakellátó vezetője

Koronavírusos a bácsalmási Járóbeteg Szakellátó vezetője. A kiskunhalasi kórházban ápolják. A kistelepülésen az orvos az egyetlen koronavírusos, de azt, hogy hol és kitől kapta el, nem tudni. Az intézményvezető közösségi oldalán azt írta, hogy egy orvostól kaphatta el. Bácsalmás polgármestere viszont úgy tudja, a szakellátó vezetője szabadságon volt, amikor megfertőződött.

Egy óvodás gyereknél is kimutatták az új típusú koronavírust Pápán

Egy óvodás gyereknél is kimutatták az új típusú koronavírust Pápán. Az óvodát, ahová jár be kellett zárni. Társai és az intézmény dolgozói karanténba kerültek. Reggelre 37-re emelkedett a fertőzöttek száma a Veszprém megyei városban és már 165-en vannak karanténban. A helyiek tartanak a fertőzés második hullámától.

Már látszanak a koronavírus-járvány második hullámának jelei

Hagyományosan, tantermekben indulhat a tanév szeptember elsején, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kedvező járványhelyzetre hivatkozva. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők szerint azonban már látszanak a járvány második hullámának a jelei, és azt mondják, néhány hét múlva ismét korlátozó intézkedésekre lehet szükség, főként a fiatalok által látogatott rendezvényeken, helyeken.

A Spanyolországból beutazóknak péntektől, 14 napos karanténba kell vonulniuk

Módosultak az utazási korlátozások, a magyar hatóságok péntektől Spanyolországot zöldről sárga kategóriára módosították: ez azt jelenti, hogy az innen beutazókra a határon egészségügyi ellenőrzés vár és 14 napos karanténba kell vonulniuk. Kivételt csak az jelent, ha valaki a hazautazást megelőző 5 napban 48 óra időeltéréssel elvégzett negatív koronavírus- tesztet tud felmutatni. A sárga jelzésű országból érkezők az első negatív tesztet követően elhagyhatják a karantént.
A magyar hatóságok folyamatosan figyelemmel követik a koronavírus járvány terjedését. Az országok besorolását hetente felülvizsgálják, és ha szükséges módosítják. Vörös ország marad továbbra is Ukrajna, Törökország, Montenegró, Albánia, Bosznia, Koszovó, Moldova, Észak- Macedónia, Fehéroroszország, Dél- Amerika és Ázsia legtöbb, továbbá Afrika és Óceánia összes országa.

Több tucat ember fertőződött meg egy soproni születésnapi buliban

Több tucat ember fertőződött meg egy soproni születésnapi buliban egy koronavírusos vendég miatt. Száznál is többen kerültek karanténba. Pápán hétfőn a polgármester jelentette be, hogy a Teveli Úti Idősek Otthonában az egyik gondozó és férje is megfertőződött. Az otthonban ezért újra látogatási tilalom van.

Miközben több országban nő a fertőzöttek száma, Berlinben tüntetnek a Covid miatt

Augusztus közepén járt volna le a karantén, Melbourne-ben most újabb hat hétre szigorítanak mindent. Az ott élő Ágh Marina kétségbeejtőnek látja a helyzetet. Azt mondja a koronavírus miatti korlátozások elviselése ilyen hosszan igazi lelki próbatétel mindenkinek. Miközben több országban nő fertőzöttek száma, Berlinben tüntetnek a Covid miatt.

Mennyire vonzó Budapest a külföldieknek a koronavírus-járvány óta?

A koronavírus miatt, csakúgy mint az összes többi fővárosban világszerte, Budapest is kiürült. Áprilisban 97 százalékkal kevesebb turista volt. De a mi a helyzet azóta, hogy megnyitottunk. A Fókusz stábja bejárta a legfelkapottabb helyeket és külföldi turistákat kérdeztünk, miért pont hozzánk jöttek nyaralni.

Melyik országokba utazhatunk nyaralni a koronavírus-járvány idején?

Tenger, napfény, pihenés majd több hét karantén bezárva. Akár még ez is lehet, ha újra szigorodnak a szabályok. Sok országba gond nélkül lehet utazni, ám a zónák bármikor változhatnak. Mi a helyzet most a magyarok legnépszerűbb nyaralóhelyein?

RÁCZ JENŐ: „Nekem kimondottan jót tett ez az időszak!”

Rácz Jenő saját éttermének a megnyitása a koronvírus-járvány miatt őszre tolódik. A Konyhafőnök séfje a járvány időszakában sem tétlenkedett, stábunknak elmesélte, hogy mivel foglalkozott a karantén idején!

SÁRKÖZI ÁKOS: „Olyan új ötletek születtek a karantén alatt, amibe be fogom vonni Évit is!”

A gasztronómia világa is eléggé megsínylette a koronavírus-járvány időszakát. Így volt ezzel Sárközi Ákos is, akinek nem volt választása: kényszerszabadságra ment. Nehezen élte meg, hogy nem tudott dolgozni, viszont olyan új ötleteket talált ki, amiket biztosan kamatoztatni tud majd a konyhában!

MERKELY BÉLA: „Még mindig az ország 99%-a megkaphatja a koronavírust!”

A járvány első szakaszát sikerült jól kezelnie az országnak, de a vírus még köztünk van! Ezért nem csak a tünetekkel rendelkezőket kell tesztelni Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint, aki a most szabadságról hazatérőket-, valamint azokat a tanárokat is tesztelné, akik szeptemberben visszatérnek az oktatásba.

Hazatérésük után két hetes karantén vár rájuk

Legalább százezer Spanyolországban nyaraló brit turistát ért hidegzuhanyként a váratlan hír, hogy hazatérésük után két hetes karantén vár rájuk. A brit kormány minden előzetes figyelmeztetés nélkül jelentette be a szigorítást, a rohamosan romló spanyol vírushelyzetre hivatkozva. Madrid szerint indokolatlan a hirtelen intézkedés, mivel az új járványgócokat ellenőrzés alatt tartják.

Merkely Béla: lesz második hullám, csak nem mindegy, mekkora

A maszk az egyetlen fegyver, és mérlegelni kell, hogy elviseljük a kényelmetlenséget vagy bevállaljuk azt, hogy újra betör a járvány és ismét mindent le kell zárni. Ezt mondta az RTL Hírdónak Kemenesi Gábor virológus. A szakember szerint a maszk mentette meg azokat a régiókat, ahol nem pusztított jelentősen a járvány. A Semmelweis Egyetem rektora pedig arról beszélt, biztos hogy lesz második hullám, de reméli, még egyszer nem kell lezárni  az országot, ez viszont az emberek fegyelmezettségén múlik.

Megrendezték az első futóversenyt a koronavírus kitörése óta és a strandok éjszakáját

Először rendeztek futóversenyt a koronavírus-járvány kitörése óta, és a Strandok Éjszakáját is több helyen megtartották. A zárt élményfürdőkben ügyeltek arra, hogy ne legyen nagy tömeg. A budapesti futófesztiválon pedig kisebb csoportokban indították a sportolókat, és még az érmeket is maguk a futók akasztották a nyakukba.

Július 24-én kezdődött volna Tokióban a harminckettedik nyári olimpia

Az üres olimpiai stadionban, egyetlen fő részvételével tartottak ünnepséget az ötkarikás játékok tiszteletére, ami ma kezdődött volna Tokióban, ám a koronavírus-járvány közbeszólt. Hány sportoló élete álma szállhatott el idén?

Nem enyhül a koronavírus-járvány a szomszédos országokban

Nem enyhül a koronavírus-járvány a szomszédos országokban, Romániában jelentősen romlott a helyzet.

Elmarad a pontváró buli a koronavírus miatt

Online oktatással folytatja képzései nagy részét az Óbudai Egyetem. A koronavírus miatt a nagylétszámú előadásokat szeptembertől online követhetik a hallgatók. Az ADOM nevű diákmozgalom szerint a legtöbb egyetemtől még várják a tájékoztatást a hallgatók, sokan azt sem tudják, keressenek-e például albérletet. Elmarad a pontváró buli is, ennek ellenére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint csütörtökön minden felvételiző megkapja az értesítést arról, hova vették fel.

Európai Bizottság: A járvány után újra szabadon utazhatunk majd az unióban

A koronavírus-járvány gyors európai terjedésének egyik oka a szabad utazás volt. A nyitott határokon át a vírust hordozó emberek az unió bármely szegletébe akadálytalanul eljuttathatták a fertőzést. Az Európai Bizottság szerint mégis kizárt, hogy hosszabb távon szigorítanák az unió belső határainak átjárhatóságát a járvány rossz tapasztalatai miatt.

VÍRUSKUTATÓ: Az orosz vakcináról és az eredményeikről nagyon keveset lehet tudni

Az orosz koronavírus-oltóanyag már el is készült, a védelmi minisztérium a napokban jelentette be, hogy az oltás működik, immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben. Rusvai Miklós víruskutató szerint az orosz vakcináról és az eredményeikről nagyon keveset lehet tudni, mert Oroszország május óta semmilyen hivatalos adatot nem közölt.

Romániában és Horvátországban is rekordot döntött az új fertőzöttek száma

Romániában és Horvátországban is rekordot döntött a koronavírus-járvány új fertőzöttjeinek száma. Zágráb az Európai Unión kívülről érkezőknek visszaállította a kötelező karantént - az uniós állampolgároknak viszont továbbra is csak regisztrálniuk kell, de ennek ellenőrzése több órás várakozást eredményezhet a határnál.

Szigorítja a beutazási szabályokat a kormány

Szigorítja a beutazási szabályokat a kormány az egyre inkább terjedő járvány miatt. Három kategóriába sorolták az országokat: zöld, sárga és vörös. A zöld országokból továbbra is korlátozások nélkül lehet Magyarországra jönni. Ebbe tartozik a legtöbb uniós ország így Görögország és Olaszország, sőt az egyre súlyosabb járványhelyzettel küzdő Horvátország is. Bulgária sárga, Törökország és Montenegró vörös. A sárga és vörös országokból érkezőkre 2 hét karantén vár, amelyet csak negatív teszt után hagyhatnak el. A Miniszterelnökség vezetője szerint csak így lehet megakadályozni, hogy újra terjedni kezdjen a vírus itthon.

Betiltották a 10 főnél nagyobb gyűléseket Belgrádban, de ennek ellenére is tüntettek

Betiltották a 10 főnél nagyobb gyűléseket Belgrádban. A szigorításra hivatalosan a koronavírus újbóli terjedése miatt volt szükség. A korlátozás azonban nem hatotta meg azokat a tüntetőket, akik már három napja tiltakoznak a kormány ellen. Szerintük az ország vezetése a járványt is csak politikai célokra használja.

A miniszterelnök szerint hamarosan újabb korlátozások jöhetnek

Pénteken vagy szombaton dönthetnek az újabb utazási korlátozásokról - ezt mondta Orbán Viktor az állami rádióban. Hogy milyen korlátozások lesznek, azokat az operatív törzzsel együttműködve döntik el, de a legfontosabb, hogy „a vírus behurcolását megelőzzék”. A miniszterelnök szerint folyamatosan figyelik a szomszédok lépéseit. Különösen az osztrákokét.

Az ország több pontján találtak koronavírusos eseteket

Az ország több pontján találtak koronavírusos eseteket. A győri Audi-gyár egyik munkatársánál, aki szombaton szabadul a karanténból. Egy ukrán vendégmunkás tesztje is pozitív lett a Győr melletti Ravaszdon, ott 12-en kerültek hatósági karanténba. Kiskunfélegyházán egy idős betegnél mutatták ki a fertőzést, mielőtt felvették volna a helyi idősek otthonába. A magyar-szerb határon pedig három rendőr tesztje lett pozitív.

Uniós biztos: meg kellene hosszabbítani a munkanélküliek ellátását Magyarországon

A magyar munkanélküli ellátások rendszerének átmeneti megváltoztatását javasolja az Európai Unió munkaügyekért felelős biztosa - Nicholas Schmit erről a Fókusznak nyilatkozott. Az Európai Bizottság becslése szerint Magyarországon 2019-hez képest duplájára nő a munkanélküliség az év végéig.

„Azt javaslom, hogy a válság idején hosszabbítsák meg a munkanélküli ellátások időszakát. Három hónap nagyon rövid, és a jelenlegi gazdasági helyzetben egyértelműen nehéz lenne bárkinek munkát találnia három hónap alatt.” – mondta Nicolas Schmit

A magyar munkanélküli ellátás a legrövidebb az Európai Unióban.

Szerbiában forrong a hangulat a járványügyi korlátozások miatt

Újabb szigorítások és korlátozások több szomszédos országban is, amiért újra nő a fertőzöttek száma. Ausztriában óvodákat zárnak be, Szerbiában a kijárási tilalom visszatérése miatt kezdődtek zavargások. Mi a helyzet körülöttünk és hogyan hat ez ránk?

Visszadrágult az üzemanyag

Visszadrágulnak a koronavírus-járvány előtti szintre az üzemanyagok. Szerdán egy adóváltozás miatt emelkednek az árak. A benzin literje már most 70 forinttal, a gázolajé pedig 50-nel többe kerül, mint két hónappal ezelőtt. Rossz hír a nyaralni készülőknek, Horvátországban még a magyarországinál is tizedével többet kell fizetni a tankolásért.

Akár 100 millió embert is nyomorba taszíthat a koronavírus

A kutatók szerint, ha nem lesz újabb járványhullám, akkor is 71 millió ember csúszik le annyira, hogy már napi két dollárja se legyen. Ha ráadásul újabb hullámokban sújt le a koronavírus-járvány, akár 100 millió ember is kénytelen lesz kijönni olyan kevés pénzből, amennyiből ez szinte lehetetlen. Főleg Afrikában és Indiában fenyegeti az embereket a mélyszegénység.
A Világbank azokat tekinti mélyszegénynek, akik naponta kevesebb, mint 1,9 dollárból, vagyis legfeljebb 600 forintból kénytelenek megélni. Ez fejenként havi 18 ezer forintot jelent.

Hatalmas a kerékpárhiány Magyarországon, sőt egész Európában

A koronavírus-járvány miatt akadozik a gyártás és az alkatrész-utánpótlás, ráadásul egyre többen állnak át a kerékpározásra. Sőt, sokan nyaralás helyett is biciklit vesznek. Az RTL Híradónak nyilatkozó kerékpárboltokban másfélszeresére nőttek az eladások. De van olyan webáruház, ahol a tízszeresére emelkedett a rendelések száma.

Nem lett pozitív koronavírus-teszt a 37 évesen elhunyt férfi munkahelyén

Egyelőre senkinek nem lett pozitív a koronavírus-tesztje a Westcast Hungary Kft-nél, amelynek egyik dolgozója a napokban hunyt el koronavírus-fertőzésben. Információink szerint azonban a 37 éves férfi hozzátartozói közül valaki megfertőződött, ez derült ki a kontaktkutatás során. A gyárban jelenleg is áll a termelés.

Hétfőtől teljesen visszaáll az egészségügy

Hétfőtől újraindulhat minden olyan egészségügyi ellátás, amit a koronavírus-járvány miatt állítottak le az egészségügyben. Ezt Kásler Miklós jelentette be. Eltörlik azt a korlátozást is, hogy a háziorvosok óránként csak négy beteget fogadhatnak. A szakrendelőkben pedig időkorlát nélkül láthatják el a betegeket, hogy le tudják dolgozni a lemaradást. A Magyar Orvosi kamara szerint kérdés, hogy lesz-e ehhez elég orvos, és hogy hogyan fizetik ki a pluszmunkát.

Újra lehet kézfogással köszönteni másokat

Két idős koronavírusos beteg meghalt, és tizennégy új fertőzöttet találtak csütörtökön.

Újranyit az állatkert Angliában

A koronavírus-járvány miatt az állatkertek és a szafariparkok is bezárták kapuikat. Három hónap kényszerszünet után a brit kormány bejelentette, június 15-től újra várják a látogatókat.

Mikor lesz védőoltás a koronavírus ellen és kik kapják először?

Mikor lesz védőoltás és kik kapják először? Hol tart most az oltás kifejlesztése és mennyire lesz biztonságos, ha rohamtempóban fejlesztik ki? Számtalan kérdés foglalkoztatja az embereket, amelyekre most Jerome H. Kim-től, a világ egyik vezető védőoltás szakértőjétől, és Merkely Bélától, a Semmelweis Egyetem rektorától igyekszünk választ kapni.

Utazási tippek biztonságos nyaraláshoz

Zsúfolt repülőtér, tömegek a strandon és turista áradat a városban.  Na, ez az, amit idén nyáron valószínűleg sehol sem fogunk átélni, mégis egyre több ország nyitja meg a határait nyaralók előtt, ezért érdemes átgondolni, hogy miként tudunk most biztonságosan utazni. Veszélyes lehet egy szállodai szoba vagy egy sokak által használt medence? Strandolhatunk együtt másokkal és mehetünk például jakuzziba? Jöjjenek az utazási tippek a fertőzés ellen.

Koronavírus: Elhunyt egy 37 éves férfi, akinek nem volt ismert alapbetegsége

10 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4027 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller Cecília: Nem minden esetben kell koronavírus-teszt

551 főre emelkedett az elhunytak száma, 2355-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1121 fő.

Kifejezetten ajánlja a maszkviselést az Egészségügyi Világszervezet

Változtatott álláspontján és most már kifejezetten ajánlja a maszkviselést az Egészségügyi Világszervezet.

Egyre inkább élénkül a belföldi turizmus

Reménykednek a szállásadók, egyre inkább élénkül a belföldi turizmus. Az április azonban óriási kiesést hozott. Jó részük be is zárt a koronavírus miatt, így a vendégéjszakák száma 95-99 százalékkal esett vissza, az előző évhez képest a statisztikai hivatal adatai szerint. A foglalások most azonban napról napra nőnek, de a külföldi és az üzleti turisták még hiányoznak.

A főpolgármester szerint mindent megtettek a bent lakókért

Semmit nem csinált volna másképp a Pesti Úti Idősotthon ügyében - ezt mondta az RTL Híradónak adott interjújában Karácsony Gergely.

 

Három koronavírusos beteg halt meg az elmúlt napon

Három koronavírusos beteg halt meg az elmúlt napon, egyikük egy többféle krónikus betegségben szenvedő 47 éves nő.

Drágultak a strandbelépők

Kevesebb szolgáltatás, változatlan árak - erre panaszkodtak többen az egyik budapesti strandon. A járvány miatt a strandok ugyanis csak szigorú szabályok mellett nyithattak újra. Sem a benti medencéket sem a szaunákat nem lehet használni. Az árak néhány helyen nőttek is, átalagosan 100-150 forinttal. A Balatonnál viszont van olyan strand, ahol 60%-kal drágult a felnőtt belépőjegy. Az üzemeltetők a koronavírus hatásaival magyarázzak az áremelést.

Feleannyi diáknak jut idén nyári munka, mint tavaly

Alig több mint feleannyi diáknak jut idén nyári munka, mint tavaly, az általunk megkérdezett iskolaszövetkezet szerint. A koronavírus-járvány véget vetett a munkaerőhiánynak, a tanulók egy része ezért pénzkereseti lehetőség nélkül marad. Akinek viszont sikerül elhelyezkednie, 5-10%-kal magasabb fizetést kaphat az egy évvel ezelőttihez képest - a minimálbér-emelés miatt.

A pünkösdi hosszú hétvége lehet az első nagy próba az idegenforgalom számára

A pünkösdi hosszú hétvége lehet a járvány után az első nagy próba az idegenforgalom számára a Szállodaszövetség szerint. Általában félházra számítanak mindenhol, de találtunk olyan badacsonyi hotelt, ahol már ma érkeztek vendégek, és majdnem teltház lesz a hétvégén. A szakemberek azt tapasztalták, hogy mostanáig az apartmanok voltak a kelendőek, de Pünküsdkor egyre többen választják a hoteleket is.

Pár nap alatt 11 ember fertőződött meg koronavírussal, Bujákon

Miközben az országban enyhítenek, egy Nógrád megyei kis településen épp most szigorítottak a szabályokon. Pár nap alatt ugyanis 11 ember fertőződött meg koronavírussal, és mostanra már 58-an vannak hatósági házi karanténban. A helyiek azt mondják, úgy érzik, félnek tőlük a környéken, a polgármester szerint volt olyan, hogy azért nem engedtek be valakit egy boltba, vagy a munkahelyére, mert bujáki.

Péntektől országszerte lehetnek szabadtéri események

Péntektől országszerte lehetnek szabadtéri események már közönség előtt: színházi előadások, más kulturális programok vagy sportrendezvények. De mindez csak feltételekkel: a szervezőknek biztosítaniuk kell az emberek közti távolságtartást, így mindenhová csak korlátozott létszámban lehet majd bemenni. Péntektől Budapesten is megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső terei, és bármelyik játszótér nyitva lehet.

Csütörtöktől korlátozások nélkül lehet utazni Szlovéniába

Csütörtöktől korlátozások nélkül lehet utazni Szlovéniába - ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a Rédicsi határátkelőnél a szlovén külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Egy nap alatt 23 betegnél igazolták a koronavírust

Újabb 4 áldozata van a koronavírusnak Magyarországon, így már 509-en vesztették életüket. Egy nap alatt 23 betegnél igazolták a koronavírust.

Magyarországon már nem kezelnek új beteget hidroxi-klorokinnal

Szlávik János infektológus főorvos azt mondta, Magyarországon már nem kezelnek új beteget hidroxi-klorokinnal. Ez az a maláriaellenes hatóanyag, amiről nemrég mutatták ki, hogy nem használ a koronavírusos betegeknél, sőt súlyos szívritmuszavart okozhat.

Már ősszel elérhetővé válhat a koronavírus elleni védőoltás

A legfrissebb hírek szerint akár már ősszel elérhetővé válhat a koronavírus elleni védőoltás. A vakcinán hónapok óta számos nemzetközi cég kísérletezik, jelenleg 6 országban folynak a vizsgálatok. Egy védőoltás kifejlesztése hosszú folyamat, nem ritka, hogy akár 10-15 évet is igénybe vesz. Ennek fő oka a sokáig tartó kísérletezés. A koronavírus vakcina ehhez képest szinte rohamléptekben készül, ennek pedig az egyik oka az, hogy a WHO engedélyezte, hogy a beoltottakat megfertőzzék a Covid-19 vírussal.

Az eljegyzés megtörtént, az esküvőre viszont még várniuk kell

Kocsis Dénes és menyasszonya Mészáros Petra éppen hatalmas lakásfelújításban vannak. Most ezzel a régóta halasztott feladattal foglalják el magukat, hiszen jelen pillanatban mind a ketten munka nélkül maradtak a vírus miatt. Remélik, hogy ősszel talán már a színházak is kinyithatnak. Ők addig is élvezik az állandó együttlétet, ami a kapcsolatukat ez idáig csak megerősítette.

Mágusok mondják el, hogy mit gondolnak a járvány utáni világról

A koronavírus-járványról már mindenki elmondta a véleményét, az okokról és a kilátásokról, egy újabb hullámról, de még nem jutottak szóhoz azok, akik - állítólag - kapcsolatot ápolnak más dimenziókkal, a mágusok. Most Lui Padre mestermágus és Frabato, az ősi mágus mondják el, hogy mit gondolnak az okokról és a járvány utáni világról.

Össztűz zúdult Boris Johnson főtanácsadójára

Össztűz zúdult Boris Johnson főtanácsadójára. Dominic Cummings ugyanis a karanténszabályokat megsértve, 400 kilométert utazott családjával a szüleihez. Miközben ő és felesége is a koronavírus tüneteit mutatta. Azzal védekezett, hogy szülei vigyáztak volna a gyerekére, ha ő és felesége rosszabbul lett volna. Szerinte nem hibázott, és lemondani sem fog.

Sorra nyitnak a strandok világszerte

Sorra nyitnak a strandok világszerte. A legtöbb országban a nyári turistaszezonra készülnek. Sok helyen azonban már most akkora tömeg van, hogy egy gombostűt sem lehet leejteni. Pedig szakértők szerint, a megfelelő távolságtartásra a partokon is oda kell figyelni.

Táblagéppel köszönik meg ezer egészségügyi szakdolgozónak a munkáját

Ezer egészségügyi szakdolgozónak táblagéppel köszöni meg a kamarájuk, hogy pótolhatatlan munkát végeztek a koronavírus-járvány alatt. Pályázni lehetett a tabletekre, a győzteseket 3 ezer 800 jelentkező közül választották ki. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamaránál azt mondják, az akcióval elsősorban a gyermekes családokat akarták segíteni.

A budapesti egyetemek többsége úgy döntött, marad a digitális oktatásnál

Újranyithattak volna, de a budapesti egyetemek többsége mégis úgy döntött, hogy marad a digitális oktatásnál és az online vizsgáknál. A Metropolitan Egyetemen, aki szeretné, szeptemberben pótolhatja a gyakorlati órákat. A Corvinus Egyetemen is csak a záróvizsgázóknak kell bemenniük, kisebb csoportban. De a rektorhelyettes szerint nekik is megvan a lehetőségük arra, hogy ha külföldön élnek vagy egészségügyi problémájuk van, akkor otthonról vizsgázzanak.

Kinyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák

Kinyitottak a vidéki bölcsődék és óvodák. Mától teljes létszámmal fogadhatják a gyerekeket, de a szülők dönthetik el, beviszik-e őket. Az újranyitás előtt mindent kötelezően fertőtleníteni kellett a személyzetnek, és saját házirend kidolgozását is ajánlja az operatív törzs.

Lecsengőben van a koronavírus-járvány Magyarországon

Lecsengőben van a koronavírus-járvány Magyarországon - így értékelte az országos tisztifőorvos a szerinte nagyon kedvező járványügyi adatokat.

ÁPOLÓNŐ: Több mint 200 órát dolgozott, mégis a fizetésének csak a háromnegyedét kapta meg

Kesztyű, maszk, több réteg védőruha, szemüveg, sapka, pajzs - így öltöznek be a kórház dolgozói, mielőtt belépnének a koronavírusos betegekhez. Hónapok óta így dolgoznak minden covid-osztályon. Az egyik ilyen részlegen dolgozó nővér mesélt a munkájáról Híradónknak. Azt mondja, a múlt hónapban 246 órát dolgozott, és kevesebbet keresett, mint eddig.
Leadkép: cottonbro, Pexels

„Szennyezett étel is lehet a vírus forrása”

Prof. Dr. Boldogkői Zsolt a Szegedi Tudományegyetem, Orvosi Biológiai Intézet igazgatója röviden összefoglalja, hogy miért fontos még most is a megfelelő védőtávolság megtartása.

A korlátozások feloldásával még nem szűnt meg az összes szabály!

A korlátozások feloldásának ellenére még nem szűnt meg az összes szabály. A 1,5 méteres védőtávolság betartása például a vendéglátóhelyek asztaltársaságai között a fővárosban mindenhol kötelező. Elvileg. Sokan erre mégsem figyelnek, pedig kulcsfontosságú lenne, azért, hogy a vírus ne terjedhessen tovább. A japán közszolgálati televízió egy kísérlettel mutatta meg, hogy mennyire gyorsan terjedhet a vírus, ha ezt nem tartjuk be. Egy vendég kezébe kék fényben fluoreszkáló festéket nyomtak, majd 9 társával együtt vendégül látták őket. Szerinted hány percen belül került mindenkire a festékből?
A Szegedi Tudományegyetem, Orvosi Biológiai Intézet igazgatója röviden összefoglalja, hogy miért fontos még most is a megfelelő védőtávolság megtartása.

Itthon a gyorsabban terjedő, koronavírus-mutáns fertőz

A koronavírus-mutációkat vizsgálva kutatók ma már tudják, hogy Magyarországra főként Észak-Olaszországból jött a fertőzés, de találtak tajvani és amerikai eredetű vírusváltozatot is. Megmutatjuk a Pécsi Tudományegyetem laborját, ahol a betegektől levett mintákat vizsgálják. És az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratóriumot is láthatják, ahol a világ összes koronavírus-mutációját elemezve rátaláltak az újabb, gyorsabban terjedő verzióra.

DALLOS BOGI: A tavalyi év minden álmomat és elképzelésemet felülírta

Bogi arról mesélt nekünk, hogy úgy érzi, az ismertség miatt érettebb, határozottabb és sokkal tapasztaltabb is lett. Most új dalokat ír, klipeket szeretne forgatni és az sem tartja kizártnak, hogy újabb televíziós szereplést vállal majd el.

Visszatért a csúcsfutball - teljes fordulót rendeztek a Bundesligában

A hétvégén kéthónapos kényszerszünet után visszatért a csúcsfutball, teljes fordulót rendeztek a Bundesligában. Sporttörténelmi eseménysor volt, ilyet még nem látott a világ.

Éttermek klíma nélkül a koronavírus-járvány miatt

Nem kapcsolhatják be a klímát az éttermekben, ha azok csak a belső levegőt keringetik. A vasárnap életbe lépett kormányrendelet így akarja megelőzni a vírus terjedését. A klímaszerelők szakmai szövetsége szerint a hűtőberendezések valójában terjeszthetik a vírust, az általunk megkérdezett étteremtulajdonos viszont azt mondja, a vendégek ragaszkodnak a klímához, amit csak jelentős többletköltséggel lehetne az új szabálynak megfelelően átalakítani.

Újra próbálnak a Szegedi Nemzeti Színházban!

Áprilisban mutatták volna be az 1984-et, de ez a koronavírus-járvány miatt elmaradt. A színészek szerdán találkoztak újra, maszkban, egymástól távol kezdtek a próbának. Orwell 1984-e az elnyomás szinonimája, a fő gonoszt Alföldi Róbert alakítja.

Újabb 21-gyel nőtt az igazolt fertőzések száma

Öt halálos áldozattal, 467 főre nőtt a koronavírus áldozatainak száma kedd reggelre. A halottak között négy, 66 és 85 év közötti nő van és egy 88 éves férfi. Az aktív esetek száma néggyel nőtt, 1677-re. A gyógyultak száma 1412 a legfrissebb adatok szerint.

Müller Cecília: Valamennyi egészségügyi ellátás, telefonos előzetes bejelentkezés után vehető igénybe

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy valamennyi egészségügyi ellátás csak előzetes, telefonon történő bejelentkezés után vehető igénybe - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

A tervezett műtétje előtt egy nappal hazaküldték a kórházból, három héttel később otthon halt meg

Műtét előtt egy nappal, még március közepén, hazaküldték a kórházból a férjét, aki április elején meghalt - ezt állítja egy budapesti asszony. A történetet Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke hozta nyilvánosságra. A politikus azt mondja, az asszony kereste meg, hogy elmondhassa történetét. A minisztérium nem reagált, mert azt nem nevezték meg, hogy az eset melyik kórházban történt. 

A korlátozások enyhítése után is óvatosságra intenek a szakértők

A korlátozások enyhítése után is óvatosságra intenek a szakértők. A Pécsi Tudományegyetem virológusa videóban figyelmeztet arra, hogy a koronavírus továbbra is jelen van, ezért továbbra is nagyon fontosnak tartja a higiénés szabályok betartását és a maszk viselését. Szerinte ezen múlhat, hogy a vírus újra berobban-e egy második hullámban.

80 ezer bolt nyithat ki két hónap után Budapesten

Csaknem 80 ezer bolt nyithat ki két hónap után hétfőn Budapesten. A Kereskedelmi Szövetség szerint biztosan lesznek üzletek, amelyek hétfőn még nem tudják fogadni a vásárlókat, mert elküldték az alkalmazottakat. A teraszos éttermekben pedig már nagyon várják a nyitást. Több helyen már kipakolták a bútorokat, de van ahol ennyi idő alatt nem tudtak felkészülni a nyitásra.

Tarol a vírus a munkások között Oroszországban

Újabb munkások fertőződtek meg koronavírussal Oroszország egyik kietlen vidékén, amely a járvány egyik fő gócpontjává vált. Az építés alatt álló gázkitermelő telepen rengetegen élnek, közülük ezer embernek már korábban pozitív lett a tesztje. Oroszország is enyhített már a szigoron annak ellenére, hogy továbbra is sok az áldozat.

Olasz határnyitás jöhet

Június 3-ától újra szabadon beléphetnek Olaszországba az Európai Unióból, valamint Svájcból és Monacóból érkező állampolgárok. De csak, ha a járványügyi adatok kedvezőek maradnak. Erről az olasz kormány döntött pénteken, miután több uniós országgal is egyeztettek. A lépéstől azt várják, hogy sikerülhet megmenteni a koronavírus miatt válságba jutott turizmust. Addig is fokozatosan lazítanak a korlátozásokon. Hétfőtől például újranyitnak az éttermek és a strandok is.

Összezsúfolódnak az idősek a pécsi vásárcsarnoknál és a helyi buszokon

Összezsúfolódnak az idősek a pécsi vásárcsarnoknál és a helyi buszokon. A piac hétfőn nyitott ki újra, 9 és 11 között vásárolhatnak a 65 év felettiek, akiknek többsége busszal közlekedik. A buszos társaság a veszélyhelyzet miatt ritkította a járatokat, ennek köszönhetően pedig kisebb tömeg alakult ki a héten a piacnál. Az önkormányzatnál azt mondják, másfél hét múlva várható érdemi változás.

Nem tudni, mikorra lesz vakcina

Őszre vagy legkésőbb jövő tavaszra lehet koronavírus elleni védőoltás - ezt mondta szombaton Szlávik János infektológus az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A pécsi virulógusok vezetője korábban arról beszélt, az oltás legkorábban egy év múlva lesz elérhető, a WHO szerint pedig legalább másfél év amíg elkészül. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ráadásul a járvány második hulláma télen érkezik és legalább olyan súlyos lesz mint az első.

Feloldják a kijárási korlátozást Budapesten is

Jön az enyhítés a fővárosban: feloldják a kijárási korlátozást Budapesten is, ezt a miniszterelnök jelentette be a Facebook oldalán. Azt mondta, a fővárosban is sikerült letörni a vírus erejét, de a járvány kockázata nem múlt el. A polgármesterektől azt kérte, ne vegyék félvállról a védekezést, a járványveszély ugyanis szerinte nem múlt még el. A főpolgármester ugyanezt kérte a kormánytól.

9 éves az első francia áldozat

Meghalt egy 9 éves fiú Franciaországban, aki a Kawasaki-szindrómához hasonló betegségben szenvedett. Ez az első ilyen eset az országban.

Nagy drágulás jön az üzemanyagoknál

Fordulat a benzinkutakon. Két hét alatt átlagosan 42 forinttal drágult a benzin literje és 25-tel a gázolajé - a Holtankoljak.hu szerint. Megugrott a kereslet, miután az ország döntő részén véget ért a kijárási korlátozás és a nagy olajtermelők visszavágták a kínálatot. A MOL úgy számol, leghamarabb év végén közelítheti meg újra a 400 forintot az üzemanyagok ára.

Kevesebben voltak kórházban, mint amit a sajtótájékoztatón mondtak

Május másodikán az aktív koronavírus-fertőzöttek negyven százalékáról nem tudta az operatív törzs, hogy hol vannak. Ez derül ki az RTL Híradó birtokába jutott, az operatív törzs részére összeállított adatokból. A jelentés szerint kevesebben voltak aznap kórházban, mint amit a sajtótájékoztatón mondtak. Az operatív törzs szerint csak azok az adatok tekinthetők hitelesnek, amit a sajtótájékoztatókon mondanak.

Kitolódik az idei esküvői szezon

Kitolódik az idei esküvői szezon. Bár júniustól a fővároson kívül mindenhol meg lehet tartani a legfeljebb 200 fős esküvőket, a koronavírus-járvány miatt elmaradt lagzikat már csak ősszel vagy télen tudják leghamarabb megtartani a párok az esküvői szolgáltatók szerint. Legalábbis ha ragaszkodnak a hétvégi időponthoz. A veszélyhelyzet miatt vannak, akik jövő nyárra ütemezték át az esküvőjüket, így már 2021-re is nehéz időpontot foglalni.

Egy applikációs, amely segíthet egy második hullám megállításában

Alig két nap alatt tízezernél is többen letöltötték a telefonjukra azt az applikációt, amelyik a járványügyi szakemberek szerint segíthet egy esetleges második hullám megállításában is. A program jelzi, ha valaki kapcsolatba került az előző két hétben egy fertőzöttel. Az adatvédelmi hatóság elnöke szerint adatvédelmi szempontból teljesen biztonságos.
Ide kattintva többet is megtudhat az applikáció működéséről.

Hamarosan véget érhet a járvány

Úgy tűnik, a közeljövőben véget ér a koronavírus-járvány Magyarországon. Ha pedig lesz is második hullám, a mostaninál enyhébb lesz. Ezt mondta pénteken Szlávik János infektológus egy online konferencián. Beszélt arról is, a Szent László kórházban többféle gyógyszert is alkalmaznak a koronavírusos betegek gyógyítására, köztük egy AIDS elleni készítményt. Ez azért is tűnik hatékonynak, mert megfigyelték, azok a HIV betegek, akik rendszeresen szedik gyógyszereiket, védettek a koronavírustól.

Ismét elvégezhetők lesznek a tervezhető műtétek

Jövő héttől ismét elvégezhetők lesznek a tervezhető műtétek – jelentette be az országos tisztifőorvos.

4 hónappal a halála után levélben értesítették a tüdőrákban elhunyt férfit, hogy ellátása nem sürgős

4 hónappal a halála után levélben értesítették a tüdőrákban elhunyt férfit, hogy daganatos betegségének ellátása nem sürgős, tehát halasztható. Híradónknak a férfi lánya nyilatkozott. Felháborítónak tartja, hogy amennyiben élne, jelenleg nem kezelnék rosszindulatú tüdődaganatát. Az Emberi Erőforrások minisztériuma szerint ilyen levelet nem küldött a Kaposvári Kórház egyetlen daganatos betegeket gyógyító osztálya sem, de amennyiben a hozzátartozók igénylik, kivizsgálják az esetet.
Ide kattintv az elhunyt lánya elmondja, mit írtak a levélben, és apja, milyen kezeléseket kapott.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való