KERESÉS search-close

kultúra

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kultúra"

Elhunyt Reigl Judit, az egyik legismertebb magyar származású kortárs festőművész

Franciaországban meghalt Reigl Judit, a világ egyik legismertebb magyar származású kortárs festőművésze. A Rákosi korszakban Párizsba emigrált művésznek a világ legfontosabb múzeumaiban is kiállították a képeit, New Yorkban, Párizsban, Londonban. Az elmúlt 12 évben az élő magyar művészek közül az ő képeiért fizettek a legtöbbet. 97 éves volt.

Nia DaCosta rendezi a Marvel Kapitány második részét

A filmtörténetben most először rendez afroamerikai nő Marvel-filmet. A 30 éves Nia DaCosta a negyedik, aki nőként a rendezői székbe ülhet, ráadásul a nagysikerű Marvel Kapitány második részén fog dolgozni.

Bánsági Ildikó a valódi párbeszédet hiányolta

Nem a Nemzeti Színházzal és nem annak vezérigazgatójával, Vidnyánszky Attilával van baja, hanem azzal, hogy sok régi kolléga már egymással sem tud beszélgetni. Ezt mondta Híradónknak Bánsági Ildikó, aki hétfőn mondott fel a munkahelyén. Ahogy fogalmazott: a Színművészeti Egyetem körül zajló események miatt végleg betelt nála a pohár. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón ma elismerte, hogy a kuratórium összetétele jogi szempontból aggályos lehet.

Felmondott a Nemzeti Színházban Bánsági Ildikó

Felmondott a Nemzeti Színházban Bánsági Ildikó. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő egyelőre nem indokolta a döntését. A 168 órának annyit mondott: egyre átláthatatlanabb dolgok történnek a színésztársadalomban és nála betelt a pohár. Közben a Színművészeti Egyetemre felvett leendő elsősök videóüzenetben tiltakoznak az egyetem átalakítása ellen. Szerintük a kreativitást és a szabad alkotást veszélyezteti, hogy a kormány egy alapítvány kezébe adta az egyetem vezetését.

Lemondták az Apostol koncertjét

Mégsem lesz Apostol koncert. A zenekar és a szervezők úgy döntöttek, márciusra halasztják a jubileumi műsort. Döntésüket azzal indokolták, hogy többen jelezték, nem mernek elmenni, emellett sok bírálatot kaptak a közösségi médiában, amiért a járványveszély ellenére nem fújták le a koncertet. A Campus Fesztivál viszont továbbra sem tett le arról a tervéről, hogy négy ülőkoncertet tartanak augusztus közepén.

Magyar filmsiker Indiában

Két díjat is nyert Bollywoodban, az ázsiai filmgyártás fellegvárában Goztola Kristina és Halmi Péter legújabb kisjátékfilmje, A nyaklánc. Az alkotást januárban Párizsban forgatták. A legjobb rendezésért járó díj mellett a zsűri különdíját is elvitték.

Mundruczó Kornél filmje a Velencei Filmfesztiválon

Bekerült a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába Mundruczó Kornél első külföldi produkciója. A Pieces of a Woman című film így egyúttal a rendező angol nyelvű alkotásának világpremierje is lesz. A forgatókönyv Wéber Kata munkája, amelyet saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írt. A film főbb szerepeit Vanessa Kirby és a világhírű Shia LeBeouf játsszák. A Pieces of a Womant a tervek szerint hamarosan Magyarországon is bemutatják.

Mutatjuk, hogyan készültek a kihagyás utáni első előadásokra a színészek

Négy hónap szünet után, újra benépesült több fővárosi színház is, legalább is azok, ahol 500 főnél kisebb a nézőtér. Így ismét teltházak előtt lépett színpadra, Hernádi Judit, Molnár Piroska, Szulák Andrea és Gálvölgyi János is. Több színházban is ott voltunk az első előadásokon és megmutatjuk, hogy miként készültek a színészek a visszatérésre.

SZULÁK ANDREA: Néha olyan volt, mint egy kényszergyógykezelés

Ahogy mindannyian, úgy a színészek is sokféleképpen élték meg az elmúlt hónapokat, volt, aki könnyedebben, egy hosszabb nyári szünetnek fogta fel, míg másoknak egy idő után már nagyon hiányzott, hogy a hivatását gyakorolja. Szulák Andrea elmondása szerint az ő életében is voltak hullámvölgyek a karantén alatt.

GÁLVÖLGYI JÁNOS: Ekkora szünet a pályám során még soha nem volt

Több színházban is ott voltunk az első előadáson és megmutatjuk, hogy miként készültek a színészek a visszatérésre. Gálvölgyi János előadás előtti rituáléja jó ideje változatlan.   

A lányom pasiját szeretem - komédia a Spirit Színházban

Hegyi Barbarával a főszerepben láthatja a közönség a Spirit Színházban, A lányom pasiját szeretem című előadást. A komédiában a hősnő beleszeret a lánya hatvanas párjába, ami számtalan bonyodalomhoz vezet. A bemutató július 28-án, kedden lesz.

5 milliárdos mentőcsomaggal segítenék a könnyűzenei ipart

5 milliárdos mentőcsomaggal segítenék a könnyűzenei ipart - ezt Demeter Szilárd miniszteri biztos mondta az RTL Híradónak. Szerinte nem egyedi segélyezésre törekednek, hanem átfogó csomagot készítenek, amely az előadóknak és a háttérben dolgozóknak is segítene. Ahogy arról többször is beszámoltunk, felzúdult a zenei szakma amikor kiderült, a koronavírus miatt valószínűleg augusztus 15-e után sem lehet majd koncerteket tartani, miközben például futballmeccset lehet szurkolók előtt rendezni.

DEMETER SZILÁRD: „Nem hiszünk az alanyi jogon járó segélyben”

A könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos azt mondta az RTL Híradónak: átfogó mentőcsomagot tesz a kormány elé még ebben a hónapban. Demeter Szilárd szerint nem az egyedi segélyezésre törekednek, hanem egy átfogó csomagot készítenek, amely az előadóknak és a háttérben dolgozóknak is segítene.

Elkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata

A vírus miatt sokan voltak maszkban, elkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata. Az első előadást az Újszegedi kisszínpadon tartották, de persze a Dóm téren is épült színpad, ahol egyszerre akár ezerötszázan nézhetik a bemutatókat. A szervezők egy minisztériumi állásfoglalásra hivatkozva azt mondják: nem lesz semmilyen kötelező távolságtartási szabály.

Összeszedtük az elmúlt évek legemlékezetesebb fesztivál pillanatait

Több, mint két évtizede tudósítunk a nyári fesztiválokról. Mivel idén teljesen elmarad a fesztiválszezon, nekünk is hiányérzetünk támadt, így most összeszedtük a legemlékezetesebb momentumokat az elmúlt évekből.

Egyelőre nem várnak sok nézőt a mozik

A legnagyobb mozikomplexumok is kinyitottak. A forgalom egyelőre nem a régi, pedig a mozik üzemeltetői azt mondják: mindent megtesznek, hogy a nézők biztonságban érezzék magukat. Közben lassan itthon is újraindul a filmgyártás. Az egyik legnagyobb magyar filmstúdióba már megérkeztek az amerikai filmesek. Nem kell karanténba vonulniuk, de folyamatosan tesztelik őket.

Rudolf Péter: Legyen béke és játék

Legyen béke és játék - ezt mondta Rudolf Péter szerdán a Vígszínházban. A Kossuth-díjas színész mától hivatalosan is az intézmény igazgatója. Eszenyi Enikőt váltja, aki azután vonta vissza igazgatói pályázatát, hogy több művész is bírálta őt agresszív vezetési stílusa és bántó szavai miatt. A társulat tagjai azt mondják, megviselte őket az elmúlt időszak, épp ezért várják a csapatmunkát.

SZÍNÉSZEK A SZÍNMŰVÉSZETIÉRT: „Mindig a fiataloknak van igazuk”

Halász Judit különösen a szívén viseli a Színház- és Filmművészeti Egyetem sorsát. Azt szeretné, ha változtatni kell, akkor a változás velük együtt, a hallgatókkal és az ott dolgozókkal együtt történjen, ne nélkülük. Wunderlich József pedig arról, beszélt, hogy sokat köszönhet osztályfőnökeinek, Novák Eszternek és Selmeczi Györgynek és szeretné, ha ők még sokáig taníthatnának.

 

Csillagot kapott Törőcsik Mari, Jordán Tamás és Benkő László

A szombathelyi mozi előtti sétányon a hollywoodi sztárokéhoz hasonló emléket kapott Törőcsik Mari, Jordán Tamás és Benkő László. A Broadway Club Café kezdeményezte, hogy indítsák el a csillagok útját, ahova Szombathely és Vas megye hírességeinek neve kerülhet.

JORDÁN TAMÁS: Én ezt egy komoly elismerésnek érzem

Törőcsik Mari, Benkő László, Jordán Tamás - három sztár, akik évtizedeken át elbűvölték közönségüket és a létező összes kitüntetést és díjat megkapták pályájuk alatt. Mostantól csillaguk a szombathelyi mozi előtt, egymás mellett ragyog. Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Színház alapítója azt mondja, bár minden színész hiú és szereti a díjakat, ez mégis más, mint az eddigiek.

Ismét Százados Ábel lett a legígéretesebb fiatal filmes

Másodszor nyerte el a legígéretesebb fiatal filmes díját a 15 éves Százados Ábel. Tavaly Cannes-ban két elismerést is kapott a mobiltelefonnal készített rövidfilmje, a Soha. Utána döntötte el, hogy elkészíti ennek előzményét szintén mobillal, ez lett a Doboz című kisfilm, ami újra nyert Cannes-ban. A járvány miatt online tartott díjátadón az egyik zsűritag azt mondta róla: már igazi filmes.

Fokozatosan nyitnak újra a mozik, színházak

Kinyitottak a mozik, újra be lehet ülni vetítésekre - elvileg. A legtöbb mozi ugyanis továbbra is zárva tart. A fővárosban két helyen nyitottak ki. Sokan ott sem voltak, pedig létszámkorlátozás nincs és még maszkot felvenni sem kötelező, csak ajánlott. Az üzemeltetők addig nem is számítanak nagy forgalomra, amíg meg nem érkeznek új amerikai filmpremierek. A mozikhoz hasonlóan a színházak is beengedhetnék a nézőket, de egyelőre kivárnak.

Szerenád az udvarban - házhoz megy a Budapesti Fesztiválzenekar

Házhoz megy a Budapesti Fesztiválzenekar. Ugyan a közönségnek egyelőre még várnia kell arra, hogy visszatérhessen a koncerttermekbe, de a zenekar tagjai és vezetője szerint is az emberek már ki vannak éhezve az élő zene varázsára, ezért júniusban, fővárosi lépcsőházakban, udvarokon adnak szerenád koncerteket a Fesztiválzenekar kamaraformációi.
Az ingyenes, szerenádszerű hangversenyeket ebben a hónapban, minden vasárnap és hétfő este tartják lakóházak zárt udvarain vagy belső kertekben. A 15 perces előadást az ablakokból, erkélyekről, gangokról hallgathatják a nézők. Fontos a lakók egészségének megőrzése, ezért a minikoncertek nem nyilvánosak, csak az adott ház lakóközösségének szólnak.

A 2021-es Oscar-díjátadó sem a megszokott módon zajlik majd

A Met-gála elhalasztása után most már biztos, hogy a jövő évi Oscar-díjátadó sem a megszokott módon zajlik majd. A hivatalos közlemény szerint a szokásos februári időpont helyett nyolc héttel később, április 25-re teszik át a díjátadót a vírushelyzetre való tekintettel.

Trianon 100: Hogyan alakította a trianoni döntés a kulturális életet?

A trianoni döntés a kulturális életet is átalakította Magyarországon - pezsgő városokat vágott el az anyaországtól, amelyek addig a színházi, irodalmi élet központjai voltak. Az oktatás is átalakult - az utódállamokban magyar nyelvű felsőoktatás nélkül maradtak. Trianon 100 című sorozatunk mai részében azt vesszük sorra, milyen hatással voltak az új határok a szellemi életre.
A sorozat többi részéért kattintson ide.

Meghalt a Kraftwerk egyik alapítója

Florian Schneider 1970-ben alapította meg a legendás német együttest Ralf Hütterrel, aki a mai napig a zenekar tagja.

Vita a zenészek támogatásáról

Egymásnak estek a zenészek, miután nyilvánosságra került egy lista azokról, akik szociális támogatásért jelentkeztek. A pályázatot két jogdíjkezelő írta ki. Közülük az Artisjus majdnem 400 zenésznek adott fejenként 160 ezer forintot. Azt mondják: azokat akarták segíteni, akiknek a legtöbb koncertje maradt el. Sok zenész viszont úgy látja: nem azokhoz került a pénz, akik valóban rászorulnak.
Vastag Tamás is elmondta nekünk, hogy mit gondol a támogatás elosztásáról, ide kattintva nézheti meg hosszabban.

Kortárs kiállítás karanténban

A kortárs művészeket is megihlette a járvány. Müller Cecíliáról, a bezártságról és a magányról is készültek festmények az elmúlt hetekben. Ezeket rendhagyó tárlatban mutatja be az egyik belvárosi galéria. A kiállítás segíteni is szeretné a művészeket, akik nincsenek könnyű helyzetben, mióta a járvány miatt bezártak a galériák és elmaradnak az aukciók is.

Mikor mehetünk újra moziba?

Ma (május 5-én) van pont 50 napja, hogy bezártak a legnagyobb mozihálózat termei. A kormány döntésére várnak, hogy mikor fogadhatnak újra nézőket. Már most vannak olyan filmek, amelyeket a koronavírus-járvány terjedése miatt jóval később láthatnak a mozirajongók. Két hete lett volna a nagyrészben Budapesten forgatott Marvel-filmnek, a Fekete Özvegy-nek a premierje, ez azonban november elejére került át. Európában, Csehországban és Norvégiában nyitnak ki az elsők között a mozik. A cseheknél május 11-től maximum százan, a norvégoknál május 7-től pedig maximum 50-en ülhetnek be egy vetítésre.

Vírusvideók a Katona József Színház művészeitől

Vírusvideókat készítenek a Katona József Színház színművészei. Így próbálják meg felhívni az emberek figyelmét azokra a mindennapi praktikákra, amivel csökkenthetik a fertőzésveszély kockázatát. A tanácsokat a színészek szakemberekkel is egyeztették. De szándékosan saját szavaikkal, saját példáikon keresztül mutatják be a nézőknek.

A színház falán üzennek Pécsen

Üzenőfallá változott a pécsi színház épülete. Ahol eddig a színdarabokat hirdették, ott mostantól a helyiek üzenetei olvashatók. Azokat bíztatják, akik most, a járvány idején is dolgoznak, de volt, aki az unokájának írt. Pár nap alatt több mint száz biztató üzenetet kapott a színház.

Magyarul szavalnak olasz színészek

Olasz amatőr színészek magyarul szavalták el Reményik Sándor egyik versét. Az olasz társulat vezetője főállásban egy biztonságtechnikai céget irányít, így van kapcsolatban egy magyar cégvezetővel. Közös ötletük volt az olasz színészek magyar verselése. Szerintük ugyanis a költemény mondanivalója mindkét nemzet számára aktuális.

Minden este karanténkoncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

A veszélyhelyzet kihirdetése óta minden este karanténkoncerttel várják a hallgatókat. De nem csak ezzel, iskolásoknak szánt hangszerbemutatóval is készül a Budapesti Fesztiválzenekar, hogy megkönnyítse a kicsiknek a tanulást a koronavírus idején. Fischer Iván zeneigazgató, karmester szerint most, hogy a kormány és a főváros megállapodott a támogatásukat illetően azokra a programokra is lesz újra pénz, amit jótékony célból vállalt a zenekar.

Közmunkások vs. illemtan


szerző:
2020.04.04. 21:00
Közmunkások vs. illemtan

Mivel Szifon, Baki és Matyi a fővárosba készültek filmbemutatóra, a Polgármester úgy döntött: nem árt egy kis kultúrát tanítani nekik...

Dés: Felemelő érzés így viszonthallani a dalt

A Valahol Európában musical nagy sikerű slágerével lepte meg a Soproni Petőfi Színház a közönséget. A zene című számból 61 művész és színházi dolgozó közreműködésével készítettek klipet. A videóban szerepel Mikó István Jászai-díjas színművész, aki a társulat darabjában is előadja a számot. A zeneszerző Dés László az RTL Híradónak azt mondta, felemelő érzés, így viszont hallani szerzeményét.

A ZENE AZ KELL: Ajándék a Soproni Petőfi Színháztól

A Valahol Európában musical nagy sikerű slágerével lepte meg a Soproni Petőfi Színház a közönséget. A zene című számból 61 művész és színházi dolgozó közreműködésével készítettek klipet.

Színdarab konyhából, nappaliból

A konyhából és a nappaliból játszották el az interneten a színdarabot az Örkény Színház művészei. A koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt ugyanis - 10 nappal a bemutató előtt - le kellett állniuk a színházi próbákkal. Az otthon maradt szereplők videókonferencián fejezték be a felkészülést a darabra. A próbát végig telefonnal és laptoppal rögzítették.

Online örömzene a nappaliból

Nem bírták tovább az otthoni karantént, és megmutatták, hogyan lehet a konyhából, és a gyerekszobából online, együtt, örömzenélni. Az Óbudai Danubia Zenekar 44 tagja a Tavaszi szél című dallal kezdte online fellépését, de azt ígérték, hogy naponta új dalt játszanak. Követőik kommentben rendelhetnek a Facebookon.
Ide kattintva a Radio Ga Ga-t hallgathatják meg teljes hosszában, ide kattintva pedig a Tavaszi szél feldolgozást.

Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója

Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója. Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés nevében 2021 végéig bízta meg a színház vezetésével.

Gálvölgyi János videóban mondta el a díjátadóra tervezett beszédét

Videóban mondta el Gálvölgyi János a Radnóti Miklós Antirasszista díjak átadójára tervezett beszédét, miután a koronavírus-járvány miatt elmaradt a gála.

Visszavonta a pályázatát a Vígszínház igazgatói posztjáért Eszenyi Enikő

Dúlnak az indulatok továbbra is a színészek és a Vígszínház leköszönő igazgatója között. Eszenyi Enikő tagnap délután a közösségi oldalán jelentette be, hogy visszavonja igazgatói pályázatát és elhagyja a Vígszínházat. A posztja azonban újabb indulatokat keltett.  

Zenés klip az otthonmaradásért

Zenés klipben szólítanak fel mindenkit az otthonmaradásra a szombathelyi önkormányzat dolgozói. Az elkészült szöveg után gitárt ragadtak, és maszkban énekelték el szerzeményüket. Az alkalmi zenekar mindenkit arra bíztat, hogy mosson kezet, maradjon otthon, és vigyázzon az idősekre.

Lemond a Vígszínház éléról Eszenyi Enikő

Lemond a Vígszínház éléról és igazgatói pályázatát is visszavonja Eszenyi Enikő. Közösségi oldalán azt írja, az elmúlt napokban élete legnehezebb pillanatait élte meg. Eszenyi Enikőt a társulat több korábbi tagja vádolta megalázó kommunikációval és hatalmi visszaéléssel, a fővárosi önkormányzat pedig vizsgálatot indított az ügyben. Eszenyi Enikő 11 éven át vezette a Vígszínházat, posztjára rajta kívül ketten pályáztak, bár a szakmai bizottság őt támogatta, a társulat nagy többsége Rudolf Pétert látná szívesen a színház élén.

Egyre többen Eszenyi ellen

Hónaljra kent lekvár, szóbeli kivégzés, fizikai bántalmazás és tűrhetetlen hangnem - csak néhány részlet azokból a nyilatkozatokból, melyekben volt és jelenlegi kollegái beszélnek Eszenyi Enikőről. A Vígszínház igazgatójáról először a 24.hu-n jelent meg írás, mely szerint folyamatosan megalázza kollégáit. Azóta több, mint 50-en csatlakoztak. Eszenyi Enikővel nem tudtunk beszélni.
Molnár Áron, noÁr ide kattintva mondja el miért harcolnak Eszenyi Enikő ellen.

Bezártak a mozik és színházak - mit szólnak hozzá a magyar színészek?

A koronavírus terjedése miatt elrendelt veszélyhelyzetben tegnap lehetett utoljára színházba és nagyobb moziba menni. Hogyan éli meg Balsai Móni, Pokorny Lia és Schmied Zoltán, hogy ki tudja meddig nem dolgozhat? Tegnap este több belvárosi színházban is ott voltunk az utolsó előadáson.

BEZÁRT SZÍNHÁZAK: Mit szólnak hozzá a színházi dolgozók?

Mától – bizonytalan ideig – országszerte nem nyitnak ki a színházak sem, miután tegnap egészségügyi vészhelyzetet rendeltek el Magyarországon, így betiltották a 100 főnél nagyobb rendezvényeket a koronavírus terjedése miatt. Pokorny Lia színművészt és Puskás Tamás színház igazgatót kérdeztük, mit szólnak a kialakult helyzethez.

Vizsgálatot indít a Vígszínházban a főváros

Vizsgálatot kezdeményezett a Főpolgármesteri Hivatal a Vígszínházban. A többi között arra kíváncsiak, hogy védik-e a munkatársak emberi méltóságát a teátrumban. Korábban a 24.hu közölt cikket arról, hogy Eszenyi Enikő igazgató folyamatosan megalázza a társulat tagjait, tegnap pedig 15 színész tett hasonló tartalmú nyilatkozatot. Eszenyi Enikő a lapnak visszautasította a vádakat, és szerinte azért támadják, mert ezekben a hetekben dől el, hogy igazgató maradhat-e vagy más pályázó kapja a meg a posztot. 

Felesleges Pillangó - Börtön és underground szcéna

Urbán Tamás fotóriporter 6 éven át követte, fényképezte Pillangó, underground művészt.

Rappel népszerűsítik a siklósi várat

Rappelnek és énekelnek a siklósi vár dolgozói egy új klipben. Az 750 éves épületegyüttest bemutató videójukkal a fiatalokat próbálják megszólítani. Úgy tűnik, sikerrel: a klipjüket ugyanis egy nap alatt több mint tízezren látták az interneten. Nézd meg ITT  teljes videóklipet!

A Zárójelentés nyitotta a Magyar Mozgókép Szemlét

Mától 114 filmet lehet megnézni a budapesti Corvin moziban: az alkotások közül 59 esélyes idén a magyar filmdíjra. A Magyar Mozgókép Szemlét Szabó István új filmjének, a Zárójelentésnek a premierje nyitotta kedden este: a bemutatóra eljött az Oscar-jelölt és Arany Glóbusz-díjas főszereplő, Klaus Maria Brandauer is.

Jordán Tamás a Nemzet Színésze

Jordán Tamást választották a nemzet színészévé – ezt a Nemzeti Színház közölte.

Karácsony Gergely szerint ultimátumot kapott Budapest

Teljesen kiszáll a fővárosi fenntartású színházak finanszírozásából az állam, ha szerdán a közgyűlés elfogadja a főpolgármester javaslatát, és a kormány által támogatott jelölttel szemben mást bíz meg a Szabad Tér Színház vezetésével - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Ez azt jelentené, hogy hét színház komoly bajba kerülne, mert ezeket az állammal együtt szerette volna működtetni a főváros. Karácsony Gergely szerint ultimátumot kapott Budapest.

Átrium: Minden nagyon jó lesz

Hosszú idő után bemutatót tart a budapesti Átrium színház. A Dokik című amerikai sorozat sztárja, Zach Braff komédiáját mutatják be. A Minden nagyon jó lesz című darab szívfacsaró humorral járja körbe az újrakezdés, az önbecsülés és a boldogság kérdéseit. A színház akkor került nehéz helyzetbe, amikor a kormány tavaly átalakította a kulturális TAO támogatások rendszerét. A korábbi 220 millió helyett 50 milliót kapott. Most a közönség támogatásának köszönhetően állították színpadra az új darabot, amit hétvégén mutatnak be.

Felköszöntötték Törőcsik Marit

Legendás humora a régi és folyamatosan követi a híreket Törőcsik Mari.  A Nemzet Színésznőjét Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója látogatta meg. Törőcsik Mari velemi otthonából figyelemmel kíséri az aktuális bemutatókat és készül a Nemzet Színésze választásra. Utolsó előadása, a Galilei élete ma is fontos eleme a Nemzeti Színház repertoárjának. Vidnyászky Attila a Nemzet Színészeit jelképező sárga rózsából álló csokorral köszöntötte a színművészt.

Újabb kincsek kerültek elő az Iparművészeti Múzeumban

Újabb kincsekre bukkantak az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciós munkái során. Az első emeleti galéria mennyezeti gipszmásolata alól például előkerült a múzeum eredeti díszítőfestése. A múzeum felújítását 2017-ben kezdték, és még évekig tart a rekonstrukció, mire újra kinyithatnak.

Világhódító koreai stílusok zenében, tévéműsorokban és a filmekben

Mi a közös az Álarcos énekesben, az Élősködőkben, a Baby Sharkban és az Gangnam Style-ban? Nos, azon kívül, hogy a saját kategóriájukban csúcsteljesítménynek számítanak, mindannyian dél-koreaiak. A dél-kelet ázsiai ország popkultúrájának térhódítása, a „koreai hullám” a kilencvenes évek óta tart, és vasárnap hajnalban, Hollywoodban tetőzött, amikor Bong-Joon Ho filmje, az Élősködők megnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat.

Oscar-díj - Történelmet írt az Élősködők című dél-koreai film

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

140 ezren látták eddig a flamand festők fénykorát bemutató kiállítást

140 ezren látták eddig a Szépművészeti Múzeum flamand festők fénykorát bemutató kiállítását. A múzeum három évig dolgozott a Rubens és Van Dyck remekműveit felvonultató tárlat megszervezésén. A 17. századi alkotások még egy hétig láthatók a múzeumban.

Nyáry Krisztián: „Kulturális minimum kellene!”

Jó lenne egy kulturális minimum, amelyben mindenki egyetért - ennek örülne Nyáry Krisztián. Az író, irodalmár az RTL Híradónak adott interjújában úgy fogalmazott, szeretné, ha kevesebb árok szabdalná a magyar közéletet. Azt mondja, tavaly az igazi büszkeséget az jelentette neki, hogy lánya 18 évesen megjelentette első regényét. A teljes interjú visszanézhető: ITT!

Grecsó Krisztián a poklot és a mennyet is megjárta az elmúlt évben

A bölcsek kövét ugyan nem találta meg, de rájött, hogy az nem is kell a boldogabb élethez - Grecsó Krisztián azt mondja, megjárta a poklot és a mennyet is az elmúlt évben. Az író új könyve a sikerlisták élmezőnyébe került, most koncertre készül és egy hathónapos csodáról is mesélt az RTL híradónak. Folytatjuk sorozatunkat, amelyben írókkal beszélgetünk.

Demeter Szilárd a Térey-ösztöndíj körül kialakult botrányról

Hiszterizált a közhangulat, ezért lett botrány a Petőfi Irodalmi Múzeum Térey-ösztöndíjából. Ezt mondja a magát “megveszekedett orbánistának” tartó főigazgató, aki szerint  “benne volt a pakliban”, hogy lesznek olyan írók, akik politikai okokra hivatkozva visszautasítják a havonta 320 ezer forintos ösztöndíjat. 45-en végül átveszik. Közülük többen nyilatkozatban állnak ki a szólásszabadság mellett.

PÉTERFY GERGELY: Engem mindig az érdekel, hogy valami újat mondjak magamnak

Péterfy Gergely számára nagyon vegyes volt a 2019-es év. Tavaly újabb regénye jelent meg, ami mindig öröm, viszont ha kívánhatna, idénre egy elmélyültebb évet szeretne, amiben nem kell mindig kiállna valamiért. Az író szerint egyre fogy az a terület, ahol autonóm módon lehet megnyilvánulni, mert mindent maga alá gyűr a politika és a rendszer. Szeretné magát belevetni legújabb regényébe, amiről még fogalma sincs, hogy miről fog szólni, de egy fontos újítást már bevezetett: Laptop helyett, füzetbe, töltőtollal írja a szöveget.

NEM ÉRTIK: Miért lenne felesleges a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy?

Lassan vége van a vizsgaidőszaknak, a Szegedi Tudományegyetem média tanár szakos hallgatói azt mondják, mégsem lélegezhetnek fel. Kétségbe estek, miután a Magyar Nemzet múlt héten minisztériumi forrásra hivatkozva azt írta, hogy a jövő szeptembertől érvényes, átdolgozott Nemzeti Alaptantervnek már nem lesz része a mozgóképkultúra és médiaismeret tantárgy. Egy média szakos hallgató, Nógrádi Claudia és egy tanár, Baranyai Péter mondták el nekünk, mit gondolnak a tantárgy megszüntetéséről.
Leadkép: Terje Sollie, Pexels

Eredeti az a Gustav Klimt festmény, amely 23 éven át rejtőzött egy múzeum falában

Most már biztos, hogy eredeti az a Gustav Klimt festmény, amely 23 éven át rejtőzött egy múzeum falában. A festményt 1997-ben lopták el az intézményből, és a múzeum kertésze talált rá véletlenül decemberben, amikor a borostyánt vágta le a falról. Az viszont, hogy kik lehettek a tolvajok, és miért ide dugták a képet, továbbra is rejtély.

SZENTESI ÉVA: „Nagyon sokat várok 2020-tól”

2019 az egyik legnehezebb év volt Szentesi Éva számára, ezért az idei esztendőnek nagy elvárásokkal indult neki. 2020 tavaszán lesz 5 éve, hogy túlélte a méhnyakrákot, amibe majdnem belehalt. Tünetmentességének évfordulójára könyvet ír. Ám tavaly kiderült, édesanyja is beteg. Nyirokrákot diagnosztizáltak nála, így most rajta keresztül újraéli az évekkel ezelőtti borzalmakat. Új könyve egy rákedukációs kézikönyv lesz, amit egy onkológus nőgyógyásszal és egy kutatócsoporttal közösen állítanak össze. Mankót szeretne ezzel adni minden rákbetegnek és az abból felgyógyult túlélőnek.

Tárlatvezetés a Műcsarnokban Keleti Évával

Különleges hangulatú tárlatvezetésen vehettek részt azok, akik tegnap délután a Műcsarnokban megnézték Keleti Éva kiállítását. A 89 éves fotóművész maga vezette körbe a látogatókat és mesélt sok évtizedes pályafutásáról és az ezalatt az idő alatt készült színészportrékról. Keleti Éva tavaly újra elkezdett fényképezni, ezeket a képeit most lehet először látni.

Nincs magyar Oscar-jelölt

Nincs magyar Oscar-jelölt. Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje a legjobb tízből már nem került be a legjobb öt közé. A legtöbb, összesen 11 díjra a Jokert jelölték, de nem sokkal maradt le a Volt egyszer egy Hollywood, az Ír és az 1917 sem. Ezek 10 kategóriában került be a legjobbak közé. Scarlett Johansson pedig egymaga két jelölést is begyűjtött.

Több internetes oldal is hamis jegyeket árul a Pál utcai fiúkra

Több internetes oldal is hamis jegyeket árul a Vígszínház Pál utcai fiúk című sikerdarabjára. A színház közleményben hívja fel a nézők figyelmét arra, hogy csak hivatalos helyről vegyenek belépőt, különben lemaradhatnak az előadásról. A 2016-ban bemutatott musical akkora siker, hogy szinte lehetetlen rá jegyet szerezni.

Dragomán György regénytől regényig méri az időt

Akár egy kétezer évvel ezelőtti szöveg is tud aktuális lenni - erről beszélt az RTL Híradónak adott interjújában Dragomán György író. Azt mondja, ha visszacsinálhatná az időt, gyorsabban írna, de azon idén sem változtatna, ami a tavalyi évben jó volt, akkor minden nap írt. Mindenkit arra biztat, hogy olvasson sokat. Az RTL Híradó év eleji sorozatában írókat kérdezünk egyebek közt arról, hogy látják a jövőt.

DRAGOMÁN GYÖRGY: „Pont ez a szép az irodalomban, hogy egy kétezer évvel ezelőtti szöveg is aktuális tud lenni”

"Azt gondolom, hogy egy írónak történetet kell mesélnie, és ha pechje van, akkor ezek a történetek maguktól aktuálisak lesznek. Ha szerencséje van, akkor is. Az író közéleti szerepe azért kérdéses, mert az író nem újságíró, és aztán vannak az olyan lassú írók, mint én, azok aztán pláne nem újságírók. A jó irodalom úgy működik, hogy az ember mondja a magáét, és abból lesz a közéletiség, hogy ezek a szövegek aktuálissá válnak, azért mert a világ alapvetően nem változik."

Sikeres évet tudhat maga mögött, Krusovszky Dénes mégsem tud nyugodt lenni

Közönségdíjat nyert első regénye, és megszületett harmadik gyermeke. Sikeres évet tudhat maga mögött Krusovszky Dénes, aki kétlaki életet él: az év nagy részét Bécsben tölti családjával. Sikerei ellenére sem tud nyugodt lenni, mert szerinte veszélyben a kultúra függetlensége. Az RTL Híradó év eleji sorozatában írókat kérdezünk egyebek közt arról, milyennek látják a jövőt.

Kezdődik a Bátrak földje!

Az új év, egy új sorozattal kezdődik! Rögtön a híradó után láthatják a Bátrak földje című magyar telenovella első részét. Az izgalmas és romantikus történet, a képzeletbeli Rokocza városában játszódik, 1865-ben, Magyarországon. A sorozat azért is különleges, mert a magyar televíziózás történetében most először készült kosztümös, napi sorozat.

25 éve Bors néni Molnár Piroska

Fontos évfordulót ünnepeltek a Kolibri színházban. A budapesti teátrum egyik legrégebbi és legnépszerűbb darabját, a Bors nénit játszották délelőtt, amelyben épp 25. éve alakítja a címszerepet Molnár Piroska. A mesedarabon generációk nőttek fel, a színház igazgatója szerint a siker egyik titka épp a címszereplő, Molnár Piroska.

Kulka János Koncz Zsuzsával énekel duettet

Újra énekel Kulka János. Egy Republic-dalt készített Koncz Zsuzsával, és klip is készült. A duett az énekesnő ötlete volt, a színész pedig rögtön igent mondott. Kulka János betegsége után, a rehabilitáció részeként sokat énekelt, de most először állt dallal a nagyközönség elé. Az elmúlt másfél évben pedig több színházi feladatot is vállalt.

Gera Marina és a Nofilter színésznője új, komikus darabra készül

Alig tért vissza Amerikából, máris dolgozik - Gera Marina ma már olvasópróbán járt. Az Emmy-győztes színésznő most komikus szerepre készül. A független alkotói csapat, a Pop-up produkció  előadása a harmincasok problémáiról, útkereséséről szól. A bemutatóhoz jelenleg mecénásokat keresnek, ha sikerrel járnak, januárban láthatják az előadást a nézők. A darabban szerepel még az RTL Most pluszon futó sorozat, a Nofilter színésznője, Bakonyi Alexa.

A független kultúráért tüntettek

A szabad színházakért és a független kultúráért tüntettek Budapesten. A kormány átalakítási tervei ellen tiltakoztak, mert szerintük azzal sérül a színházi szakma önállósága. A tüntetők többször is azt skandálták, hogy a kultúra nemzeti alap. A színházak képviselői arról beszéltek: a politika ne szóljon bele a kultúrába. Karácsony Gergely főpolgármester pedig azt mondta: küzdelmes évek jönnek, a szabadságot kell megvédeni. 

FARKAS FRANCISKA: „Hiszem, hogy elmondhatom a véleményem anélkül, hogy bármelyik párt érdekeit szolgálnám”

A szabad színházakért és a független kultúráért tüntettek Budapesten. A színházak képviselői arról beszéltek: a politika ne szóljon bele a kultúrába. Farkas Franciska színésznő azt mondta, együtt nőtt fel a demokráciával és szeretne hinni abban, hogy a hazája értékeli és jót akar neki.

36 millió egy szigetelőszalaggal rögzített banánért?

Nem csak a falon lévő banán, de annak története is igazi csemege a kortárs művészet kedvelőinek. Egy felkapott olasz művész banánokat ragaszt a falra múzeumokban, melyeket műalkotásként több tízmillió forintért ad el. A banán békésen barnult a falon, amikor a kiállítás egyik látogatója leette a onnan.

Tagadja a szexuális zaklatás vádját Mihályi Győző

Tagadja a szexuális zaklatás vádját Mihályi Győző - a színészről pár napja levélben állította egy neve elhallgatását kérő bejelentő, hogy 3 évvel ezelőtt zaklatta az Új Színház egyik munkatársát. Bár a színházban hangsúlyozták, nincs tudomásuk ilyen esetről, etikai bizottság fogja vizsgálni az ügyet, valamint az esetleges újabb bejelentéseket is. A Színházi Dolgozók Szakszervezete viszont, melynek egyébként Mihályi Győző az elnöke, már le is zárta a vizsgálatot. A színész ott is, valamint az ATV-nek is azt állította, a levélíró feltételezései nem felelnek meg a valóságnak. 

A színházak függetlenségéért tüntetnek

Ezekben a percekben is tüntetnek a kulturális törvény tervezett módosítása ellen Budapesten, a Madách téren. A színházak függetlenségéért kiáltó petíciót néhány nap alatt 50 ezren írták alá. A tüntetés helyszínén van tudósítónk, Veress Kriszta.

Szorosabb felügyelet alá vonná a színházakat a kormány

A Gothár-ügyre hivatkozva vonná szorosabb felügyelet alá a színházakat a kormány. A kormányszóvivő szerint nem csökkentik a színházak finanszírozását, de ha az állam részt vesz az intézmények működtetésében, akkor joga van az irányításban is részt venni. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány az iskolák és a kórházak után most a színházakat veszi el az önkormányzatoktól. A törvényjavaslat ellen a Magyar Színházi Társaság is tiltakozik.

Színpadon a Teljesen idegenek

Színpadon a Teljesen idegenek. A 2016-os olasz film alapján készült darabot a Játékszínben láthatják. A történet szerint egy baráti társaság különös játékot talál ki, egymás előtt nyíltan telefonálnak és sms-eznek. Ebből aztán komoly bonyodalmak adódnak.

A legjobb színésznő díját kapta Gera Marina a nemzetközi Emmy-gálán

Emmy-díjat kapott Gera Marina! A magyar színésznő a televíziós művek Oscarjának is nevezett díjat a GULAG-ra hurcoltak szenvedéséről szóló,  Örök tél című filmben nyújtott alakításáért kapta meg. Gera Marina azok emlékének ajánlotta a díjat, akik a Szovjetunióban szenvedtek. Idén nemcsak érte, de egy másik magyar filmért, a Trezorért is izgulhattunk. Mindkét jelölt alkotásnak ugyanaz volt a forgatókönyvírója.

Él még a népdal, vagy már halott?

Hogyan lehet manapság népdalt gyűjteni, és ha lehet, akkor kell-e? Horthy, Hitler, Rákosi a közösségteremtés eszközét látták a népi kultúrában. Kodály a nép felemelését. Népdalgyűjtés a XXI. században.

Főtanácsadó lesz Kálmán Olga

A kultúráért felelős főpolgármester-helyettes főtanácsadója lesz Kálmán Olga. Ezt Gyurcsány Ferenc és Gy. Németh Erzsébet közösen jelentette be a volt televíziós műsorvezetővel. Kálmán Olga a nyáron elindult az ellenzék főpolgármesteri előválasztásán, de alul maradt Karácsony Gergellyel szemben. Ezután Gy. Németh Erzsébetet segíti a fővárosi kulturális élet szervezésében. 

Daróczi Csaba lett a legjobb természetfotós

A legjobb magyar temészetfotókból nyílt kiállítás a Magyar Természettudományi Múzeumban. A Magyar Természetfotósok Szövetsége már 27. alkalommal hirdette meg a versenyét, idén több mint 3 ezer 300 fénykép érkezett, és ezek közül 103 fotót választott be a szakmai zsűri az utolsó fordulóba.

Nem tudták mekkora érték van a birtokukban

Átszámítva csaknem 8 milliárd forintért kelt el egy 13. századi itáliai festő ikonja, amely egy nagyobb oltárkép része volt. Középkori alkotásért ennyi pénzt még senki nem fizetett. A mű az elmúlt évtizedekben egy párizsi lakásban lógott, a tűzhely felett, és nem tudták, mekkora érték.

Fémkereső bukkant a római kori érmékre

Több mint 2200 darab római kori pénzérmét talált egy amatőr fémkereső Baranyában. A IV. századból származó bronzérmék igazi különlegességnek számítanak, hiszen ezekből egyet-egyet szoktak csak találni, egyszerre ilyen sokat csak nagyon ritkán. Saját korukban nem számítottak igazán értékesnek, egykori gazdája mégis föld alá rejtette az érméket. Még kutatják, hogy miért.

Egy nap Eszenyi Enikővel


szerző:
2019.10.18. 19:10
Egy nap Eszenyi Enikővel

Eszenyi Enikő évtizedek óta az ország egyik legismertebb színésznője, a Vígszínház igazgatója, akit kétszer is a magyar kulturális élet legbefolyásosabb nőjének választottak. Egy napig követhettük, nem könnyű felvenni a tempóját. Az igazgatás és a rendezés mellett, fontos számára, hogy színpadra is álljon, mert a játék igazán boldogító érzés számára.

ESZENYI ENIKŐ: Sikerült elérni azt, amiről álmodoztam

Eszenyi Enikő évtizedek óta az ország egyik legismertebb színésznője, a Vígszínház igazgatója, akit kétszer is a magyar kulturális élet legbefolyásosabb nőjének választottak. 10 éve vezeti a színházat, úgy érzi, rengeteg mindent meg tudott újítani, közben megtartva a színház több mint 120 éves tradícióit.

„A bronzkor New York-ja”

Egy 5 ezer évvel ezelőtt virágzó város maradványaira bukkantak Izraelben egy útépítésnél. A romok és a leletek alapján azt feltételezik kutatók, hogy legalább hatezren élhettek ott, ennek alapján azt lehet mondani, hogy abban a korban hatalmas település lehetett.

Zene az utcán és a villamoson is

Budapesten a természet és a zene összefonódásáról szóló koncertekkel, Szegeden zenélő villamossal, máshol köztéri és térzenei programokkal ünnepelték a Zene Világnapját. Október elseje 1975 óta a zene nemzetközi ünnepe.

Újra fényképez Keleti Éva

A 88 éves Kossuth-díjas művész a magyar színházi fotózás egyik legnagyobb alakja, évtizedeken át készített portrékat színészekről. Most új sorozatot készít, amit a Műcsarnokban állítanak ki. Az RTL Híradó többször is elkísérhette a fotózásokra.
Szirtes Ági, Molnár Piroska színészművészhez és Maurer Dóra festőművészhez az RTL Híradójának stábja is elkísérte.

Író-olvasó találkozó, garázsvásár, dedikálás az Olvasás Éjszakáján

Író-olvasó találkozó, garázsvásár, dedikálás. Volt miből válogatniuk a könyvmolyoknak szombaton este az Olvasás Éjszakáján. Azért, hogy minél több fiatalt érjenek el, már kora délután elkezdődtek a programok. Debrecenben mindenki a kedvenc könyvével érkezett a gyertyafényes, közös olvasásra.
Gárdos Péter írót most megjelenő, Királyi Játék című könyvéről Szabados Ágnes kérdezte.

Sztárszereposztással tér vissza a Macskafogó

Sztárszereposztással tér vissza a világhírű mese, generációk kedvence: a Macskafogó. Szente Vajk rendezésében a főbb szerepekben Puskás Peti, Makranczi Zalán, Szerednyey Béla és Feke Pál. Négyesüket az X-Faktor mentora a Bosszúállókhoz hasonlította. A premier szombaton este lesz a budapesti József Attila Színházban.

Oscar-díjas filmből világsikerű musical!

A Once/Egyszer egy ír utcazenész és egy cseh lány elsőre lehetetlennek tűnő szerelméről szól. A zenés darab alapjául szolgáló film 2008-ban megkapta a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat. A musicalt most a Madách Színház is bemutatja. A darab különlegessége, hogy a színpadon játszó színészek zenészek is egyben.

Drámai pillanatképek a világról a World Press sajtófotó kiállításon

Idén is drámai pillanatképeket mutat be a világról a World Press sajtófotó kiállítás, amely mától látható Budapesten. A bemutatott 143 képet csaknem 80 ezer fotó közül választotta ki a nemzetközi zsűri. Az idei szemle igazi magyar sikert hozott, Máté Bence természetfotó kategóriában első díjat kapott.

Hetvennél is több filmbemutató lesz a miskolci Cinefesten

Hetvennél is több filmbemutató, 200 vetítés, rengeteg magyarországi premier – adásunkkal egy időben megkezdődött a 16. Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál Miskolcon. Idén olyan különlegességeket láthat majd először Miskolcon a közönség, mint Tóth Barnabás „Akik maradtak” című mozija, ami Magyarország 2020-as Oscar-jelöltje. A fesztivál díszvendégei között pedig ott lesz az amerikai Vanessa Redgrave és Franco Nero is.

Magyarországon először a Madách Színházban mutatják be a Once musicalt!

A Once című 2007-es kultfilm legismertebb, Oscar-díjas dalát énekli a Madách Színház új musical bemutatójának 5 főszereplője. Az ír utcazenész és egy cseh lány szerelmét feldolgozó romantikus történet musical változatának hatalmas nemzetközi sikere volt, Magyarországon most látható először.

Roman Polanski nem jelent meg a díjátadón

A Sötét Lovag óta ez a legmerészebb kísérlet, amit a szuperhősmozik megújítására tettek. Ezt mondták a kritikusok a Velencei filmfesztivál Nagydíjas filmjéről, a Jokerről. A Zsűri különdíját Roman Polanski alkotása a "Vádolom" kapta, ami zavart okozott a rendező személye miatt. Polanskit ugyanis, aki helyett a felesége vette át a díjat, körözik az Egyesült Államok hatóságai, miután 1977-ben elítélték pedofília vádjával.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való