KERESÉS search-close

kutatás

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "kutatás"

 MTA: írásos garanciát kérnek

Sok kutató veszítheti el az állását a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteiben, ahol jelenleg ötezren dolgoznak, ha a kormány nem változtat a jelenlegi tervein - ezt Lovász László nyilatkozta. Híradónknak az MTA elnöke azt is mondta, tovább tárgyalnak a finanszírozás átalakításáról, de garanciákat akarnak. A minisztériumtól későbbre ígértek tájékoztatást. A Lovász Lászlóval készült teljes interjút ITT lehet visszanézni!

RTLII: Ha nincs garancia az idei forrásokra, nem pályáznak az akadémiai kutatóintézetek a kormány pénzére

Döntött az MTA elnöksége. Nem pályáznak az akadémia kutatóintézetei az állami forrásokra, amíg nem kapnak garanciát a kormánytól, hogy megkapják idei alapfinanszírozásukat. Az elnökség azt kéri a kutatóintézetek vezetőitől, hogy közvetlenül Lovász László akadémiai elnökhöz nyújtsák be pályázataikat. Ezeket az elnök csak akkor továbbítja a kormányzatnak, ha előbb biztosítékokat kaptak a működési költségeik fedezetére. Emellett az elnökség haladéktalan tárgyalásokat kezdeményez Palkovics László miniszterrel az akadémiai kutatóintézetek jövőjéről.

 

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők az MTA-nál

Élőlánccal tiltakoztak tüntetők a Magyar Tudományos Akadémiánál, a kutatóhálózat finanszírozásának átalakítása miatt. A felszólaló akadémikusok arról beszéltek: az, hogy az intézeteknek a működésükért pályázniuk kell, elvonja a kutatók erőforrásait attól, hogy a tudománnyal foglalkozzanak. A kormány szerint azért van szükség az átalakításra, hogy a tudomány az eddiginél hatékonyabban javítsa az ország versenyképességét.

 

Sztárbiológus Szegedről

Szegedről indult egy biológus házaspár és világszerte elismert kutatási eredményeik alapján alig győztek válogatni nagyhírű intézmények és kutatóközpontok ajánlatai közül. Franciaországban pl. növénytudományi intézetet hozhattak létre és vezettek együtt. A házaspár női tagja, Kondorosi Éva számtalan nemzetközi tisztsége mellett itt és most talán az a legfontosabb, hogy egyik vezetője az Európai Unió tudományos pályázatokról döntő, legnagyobb súlyú testületének.

Ki mit tart be? - babonák és fogadalmak újévre

Egy friss felmérés szerint az újévi szokások közül a legtöbben az étkezéssel kapcsolatos babonákat ismerik.

Mondhat nemet egy dolgozó a főnökének, ha azt kéri, hogy túlórázzon?

Még a Fidesz támogatói is megosztottak abban, mondhat-e nemet egy dolgozó a főnökének, ha azt kéri tőle, hogy túlórázzon. Ez derül ki a Závecz Research kutatásából, amit az Indexnek készítettek, a túlóratörvény elfogadása és a tüntetések után. Az eredményekből az is kiderül, hogy a társadalom pártpolitikai megosztottsága az élet minden területén megfigyelhető.

 

Ősi mechanizmust használnának a szuperbaktériumok ellen

Szegedi tudósok rájöttek: az emberi szervezet saját antibiotikumai lehetnek majd minták olyan új szerek fejlesztésében, amik felveszik a harcot az ellenálló szuperbaktériumokkal. A tudományos akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársainak eredményét a legrangosabb mikrobiológiai folyóirat is közölte. Világszerte probléma, hogy egyre kevésbé hatnak az antibiotikumok, mert a kórokozók egyre ellenállóbbak.

Agykutatás: kísérletek és világszenzációk

Mel Gibsonnak egyszerre volt teher és áldás, mikor hallotta a nők gondolatait a Mi kell a nőnek című filmben. Mindez fikció vagy ez már a jövő? Vagyis létezik gondolatátvitel?

Megoldódott a rejtély: ezért kocka alakú a wombatok ürüléke

Egy amerikai kutatónak sikerült tudományos választ adnia egy mindeddig megmagyarázhatatlannak tűnő kérdésre - egészen konkrétan arra, hogy mitől kocka alakú a wombatok ürüléke. A cuki plüssfigurára emlékeztető ausztrál erszényes ugyanis az egyetlen ismert élőlény, amely természetesen képes produkálni a szögletes mértani idomot. A tudományos áttörés akár az építészetben is kamatoztatható lehet.

Fordulat a mohácsi csata kutatásában

A 130 éve tartó folyamatos kutatás után most a Magyar Tudományos Akadémia és a Pécsi Tudományegyetem kutatói úgy gondolják, olyan helyen harcoltak egymással a török és keresztény seregek, ahol eddig nem voltak az ásatások. Történészek nemcsak a csata helyét, hanem a mohácsi vész körül kialakult legendákat is újravizsgálják.

 

Ilyenek vagyunk - Társadalmi riport Magyarországról

460 oldalas átfogó, széles tematikájú, sokszorosan ennyi szakirodalommal felérő kép a magyar társadalomról és gazdaságról – ez a kétévenként megjelenő Társadalmi riport 2018-as kötete. Két szerzővel beszélgetünk.

MTA: a tét a tudomány szabadsága

Magyarország ijesztően keveset költ kutatásra és fejlesztésre, de a magyar tudomány ennek ellenére a térségben kiemelkedően eredményes. Pontosan nem tudható, hogy a nyári adok-kapok után most hol tart az akadémia és a minisztérium közötti huzavona. Az akadémia rendkívüli közgyűlés összehívásában gondolkodik, de, ki tudja, talán kompromisszumkészségét bizonygatandó, főtitkárhelyettese most – úgymond politikai okokból - két előadást is eltanácsolt a magyar tudomány ünnepének központi színpadáról.

MAGYAR FEJLESZTÉS: A festék fűtené be a lakást!

Speciális, energiatakarékos felmelegítésre alkalmas festék fejlesztésébe kezdett egy festékgyártó cég és a műszaki egyetem csapata. A cég ügyvezetője szerint ez a termék forradalmasíthatja a lakásfelújítást a következő évtizedekben és a tervek szerint 2020-tól elérhető lesz.

A siker képlete


szerző:
2018.10.02. 00:20
A siker képlete

Barabási Albert-László azt mondja, hogy munkatársaival óriási adatbázisok és számtalan életút tanulmányozásával jutottak el oda, hogy képesek lettek megfejteni azt, hogy mi a siker és mitől függ. Hogy, mik lehetnek a siker egyetemes törvényei? Erről faggatta Baló György a kutatót.

Orvosi Nobel-díj rákkutatásért


szerző:
2018.10.01. 19:30
Orvosi Nobel-díj rákkutatásért

A rákkutatás területén elért eredményeiért két tudós, az amerikai James P. Allison és a japán Hondzso Taszuku kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be a stockholmi Karolinska Intézetben.

Kutyák segítenek az öregedési folyamatok kutatásában

A Reggeli vendége volt Dr. Kubinyi Enikő, aki a Nők a Tudományért díj egyik  nyertese lett. Az etológusnő létrehozott egy kutatócsoportot, mely az öregedésben szerepet játszó molekulákat vizsgálja.

Úgy gondolják, nincs jövőjük az országban

A kivándorlók már nemcsak Ausztriát, Németországot és Londont, hanem Amerikát is célba veszik. A legfrissebb kutatás szerint, akik elhagyják az országot azoknak van munkájuk és képzettségük is, de itt egyszerűen jövőtlennek érzik magukat.

Újra kutatják a mohácsi vészt

Újravizsgálják a majd 500 éve történt Mohácsi vész történetét. Az 1526. augusztus 29-én – éppen 492 éve - történt katasztrofális vereség 150 évre határozta meg Magyarország sorsát. A török hódoltság, a három részre szakított ország fogalmát mindenki ismeri, pedig a csata sok részlete ma is tisztázatlan.

 

Magyar csapat ért el áttörést a HELLP-szindróma kutatásában

Hat ország kutatóinak együttműködésében, rendszer-biológiai módszerekkel a világon elsőként sikerült azonosítania egy magyar csapatnak, hogy miért is alakul ki a terhességi toxémia.

 

Útnak indult a Napszonda

A szonda magával visz egy memória-kártyát, amelyen ott van annak a több mint 1 millió embernek a neve - köztük sok magyaré -, akik fél éve jelképes jegyet váltottak az útra.

Parragh: „Ideje volt nekimenni az Akadémiának”

Ideje volt nekimenni az Akadémiának, ezt mondta Parragh László, a Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-n. Szerinte ugyanis sok olyan kutatásra költöttek, amiből később semmi sem lett. A kormány a jövő évi költségvetéssel az MTA állami támogatásának majdnem háromnegyedét az innovációs minisztériumhoz utalta.

Új űrkutatási tesztlaboratórium nyílt

Új űrkutatási tesztlaboratórium nyílt a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjában. A magyar mérnökök 48 éve vesznek részt űrkutatásban, azóta több magyar fejlesztésű műszer jutott el a világűrbe. Magyarország két éve csatlakozott az Európai Űrügynökséghez, velük együtt dolgoznak a második magyar műhold megépítésén.

Áttörés a leukémia gyógyításában!

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja is részt vesz egy olyan kutatási programban, amely osztrákok és torontói kutatócsoportok közreműködésével jött létre. A felnőttkori akut leukémiák leggyakrabban jelentkező formáját, a csontvelői eredetű akut leukémia terápiás lehetőségeinek megújítását tűzte ki célül, melyben áttörést értek el! A témával kapcsolatban Keserű György Miklós, gyógyszerkutató, egyetemi tanár volt a Reggeli vendége.

Miért gyakoribbak a nőknél az autoimmun betegségek?

Prof. Dr. Nékám Kristóf, immunológus árulta el, hogy mi az oka annak, hogy a gyengébbik nem képviselői körében gyakoribbak az ilyen jellegű megbetegedések. Nagy Brigitta, blogger pedig saját tapasztalairól, illetve mindennapi nehézségeiről mesélt a Reggeliben.

Izgalmas utazás egy emblematikus kép körül

Egy emblematikus fotó az 1956-os forradalomról, amely bejárta az egész világot. Mindig izgalmas képzeletbeli utazás az, amikor egy régi képre ránézünk, és azon gondolkozunk, vajon kik lehetnek a szereplők? Hogy hívták őket? Hány évesek voltak? Hogyan éltek? Egyáltalán élnek-e még vagy már rég meghaltak?

Egyre aggasztóbb a mobilmánia

Mi magyarok is szeretünk a mobilunkkal ébredni, kétharmadunk általában az üzenetek, értesítések ellenőrzésével kezdi a napot. És így is fekszünk le, a magyarok csaknem 60 százaléka ezzel tölti az utolsó perceket is elalvás előtt.

Lehet, hogy megvan a rák ellenszere?

Új gyógymódot találtak a rák ellen a Stanfordi Egyetem kutatói. Az amerikai tudósok egérkísérleteik során magába a daganatba fecskendeztek egy új molekulát. A Híradónk által megkérdezett onkológus szerint az amerikai kutatócsoport megbízható és hiteles. A szakértő úgy látja, 5-7 éven belül embereken is kipróbálhatják a szert.

 

Újabb milliárdot kaphat a kormányközeli Századvég

A HVG írta meg, hogy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban arra kaphatnak pénzt, hogy felmérjék, mit gondolnak az uniós állampolgárok a migrációról. A nyugdíjasok jövőképét is kutathatják, újabb csaknem 200 millióért. A kabinet szerint a kutatások fontosak, és ők kevesebbet költenek ilyen célokra, mint a baloldali kormányok.

 

Titokban UFO-kat kerestek

Vannak-e közöttünk földönkívüliek? - Ezt próbálta kideríteni az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon egy titkos ufókutató programmal. A New York Times által megszerzett dokumentumokból kiderült, hogy 2007-től öt éven át vizsgálták az ismeretlen repülő tárgyakkal kapcsolatos információkat. A Pentagon most nyilvánosságra is hozta a megmagyarázhatatlan észlelésekről készített videókat.

Alig olvasnak a magyarok?


szerző:
2017.11.02. 07:40
Alig olvasnak a magyarok?

1995- ben készült utoljára teljes körű, kultúrával kapcsolatos, országos, reprezentatív kutatás. 15 év után a KILDARA egy olyan felmérést készített, amelyből kiderült, 2017-ben hogyan olvasnak a magyar emberek itthon és a határainkon túl. A felmérésre 2017. július 5. és október 10. között érkezett interneten keresztül 4044 válasz. És most végre itt vannak az eredmények, amiket nálunk láthatnak először.

Új gépek a lézerközpontban

Megérkeztek az első lézerberendezések a Szegedi Lézerközpontba. A világon egyedülálló mérésekre képes készülékeket olyan termekben szerelik össze, ahol naponta hússzor cserélik a levegőt. Itt végzik majd a méréseket is. Eddig két berendezés érkezett, az egyiket a gyógyszerkutatásban használják majd, a másik a nem-, vagy kevésbé látható anyagok kimutatásában eredményezhet előrelépéseket. A lézerközpont Uniós pénzből épült, a kutatási program 40 milliárd forintba kerül.

Fogadj örökbe törpemalacot!


szerző:
2017.08.29. 08:25
Fogadj örökbe törpemalacot!

Szeretnél egy különleges házikedvencet? Most az Elte Etológiai Tanszékének minnesotai törpemalacai gazdákat keresnek egy hosszútávú kísérlethez. Miért éppen törpemalac? Hogyan kell elképzelnünk a gondozásukat? Erre ad választ Andics Attila, a kutatás vezetője és Újváry Dóra, tudományos munkatárs.

Mit és hogyan olvasnak 2017-ben a magyarok?

1995-ben készült utoljára teljes körű, kultúrával kapcsolatos, országos, reprezentatív kutatás, ezért 22 év után egy olyan felmérést szeretnének készíteni, amelyből megtudjuk, 2017-ben milyenek az olvasási szokások Magyarországon. Vendégünk Varga-Czakó Adrienn volt.

Következő rész (2017. április 11.)

Vajon mit szól Péter Renáta üzleti ajánlatához? Natasa aggódik, hogy a professzora mit fog szólni a kutatásról alkotott véleményéhez. Rudinak választania kell, hogy a barátain vagy a családján segítsen. Júliát megfenyegeti egy rosszakarója.

Előző rész (2017. április 10.)

Kristóf megtudja, hogy mi okozta az apja halálát. Natasa újabb dilemma elé kerül az egyetemi kutatással kapcsolatban. Péter életében felbukkan egy rég nem látott ismerős. Ágnes levelet kap a német hatóságoktól.

Előző rész (2017. március 30.)

Vajon hogy fogadja Kristóf apja váratlan rosszullétét? Aliz Bözsiék segítségével próbál pénzt szerezni a lakásvásárláshoz. Natasa különös megbízást kap a pszichológiai kutatást vezető professzortól. Hogy viseli Júlia, hogy ellopták az ötletét?

Versenyképesség - lassan gyorsulunk?

Magyarország nagyra értékeli tudósait és kutatóit, s már ezért is jó lenne megérteni, hogy a felértékelődő tudás és újítás világában miért nem költünk többet, sokkal többet kutatásra és fejlesztésre. Ez persze az oktatásra és az egészségügyre is vonatkozik, de ma a tudomány a téma. Az uniós és állami pénzek felhasználásáról 2015 óta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs hivatal dönt, amelynek elnöke Pálinkás József atomfizikus, akadémikus, korábban a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is volt.

 

Veszélyes a D-vitamin hiány

A magyarok 95 százaléka D-vitamin–hiányos tél végén, 20 százalékuk súlyosan. Ez derül ki egy új magyar kutatásból. A D-vitamin hiánynak súlyos következményei is lehetnek. A gyerekeknél például ötször nagyobb valószínűséggel alakulhat egyes típusú cukorbetegség, felnőttként pedig könnyebben törhetnek majd a csontjaik. A híradónknak nyilatkozó szakértő szerint viszont az sem jó, ha valaki túlzásba viszi a D-vitamin fogyasztást, az ugyanis vesekövet okozhat.

ROBOTIKA: 20 évvel ezelőtti énünk nem értene minket

Wifi az agyból, szájról olvasó kompjúter, érzelmet felismerő robot vagy épp gondolatokkal mozgatható tárgyak. Mind mind olyan újítások, amelyek néhány éven belül a hétköznapi életünk részei lehetnek. A nemzetközi robotika világában Dr. Haidegger Tamás neve egyáltalán nem ismeretlen vele kutatott jövőt a Fókusz Plusz.

Januárban halnak meg a legtöbben infarktusban, de vajon miért?

Hetek óta farkasordító hideg van Magyarországon. Éjszaka nem ritka a mínusz 10 vagy 20 fok. És nappal sem megy sokkal feljebb a hőmérő higanyszála. Hogy ez mennyire nem játék, azt egy friss kutatás is szemlélteti. Ilyen időben van ugyanis a legtöbb szívroham.

A több szex jobb memóriát eredményez?

Egy tanulmány szerint a gyakori együttlétek segítik a nőket az absztrakt szavak megjegyzésében. A Heti Hetes asztaltársasága ennek a hírnek a hallatán rögtön elkezdte hiányolni Ceglédi Zoltánt, aki ezúttal sajnos távol maradt. Majd Heilig Gábor és Teddy összetűzésén mulattak.

 

Megdöbbentő valóság Amerikából

Boriskáról, az 56 után Amerikába emigrált testvérről szinte semmit nem tudott az itthon maradt család. Édesanyjuk halála után a testvérek mindenáron oda akarták adni az örökséget a nővérüknek, ezért a Keresem a családom segítségét kérték. Liluék hosszú hónapokig kutattak, megdöbbentő, hogy mit, pontosabban, kit találtak!

Felmérés a gyermekbántalmazásról

Akiket gyermekkorukban bántottak, azok sok esetben a saját gyermekeiket is bántják. Ez derült ki az Unicef legfrissebb, interneten kitölthető kutatásából. A felmérés nem reprezentatív, hiszen csak azok válaszoltak, akik szerettek volna, a gyermekjogi szakértő szerint mégis fontos következtetéseket lehet levonni belőle. Azt, hogy hogyan változik a gyermekbántalmazásos esetek száma, nem tudni, de egyre több ügy kerül nyilvánosságra.

Te miről mondanál le egészséged érdekében?

Az vagy, amit eszel! Nem elég rendszeresen étkezni, vagy egy buszmegállónyit sétálni. Persze kezdésnek ez sem rossz, csak ne felejtsük el közben, hogy az egészséges ételekkel és a rendszeres mozgással valóban meg tudjuk őrizni a legdrágább kincsünket, az egészségünket.

Társadalmi Riport 2016 - Adatok, tények az életünkről

Majdnem 450 oldal az 1990 óta kétévenként megjelenő Társadalmi Riport a kedden bemutatott 2016-os kötete. Szaktekintélyek 20 tanulmánya kínál áttekintést az elmúlt negyedszázadról, illetve az elmúlt két évről. A 32 szerző fele nő, ami persze természetes – lenne, de itt és most ennek örülni lehet és kell. És Magyarországon nem könnyű friss adatokhoz és tényekhez jutni, ezért külön is figyelemreméltó a források és számok frissessége: ez a könyv nagyon sok, máshol nem, vagy nehezen elérhető 2015-ös adatot is tartalmaz.

Ügynökként tartották nyilván

Tizennégy éven át ügynökként tartottak nyilván a titkosszolgálatok egy férfit, akit sikertelenül próbáltak meg beszervezni még a 70-es évek végén - ez derül ki Ungváry Krisztián történész legújabb kutatásából. A papírok szerint a Vadász Péter fedőnevű ügynök 14 éven át volt állományban, csakhogy ez idő alatt egyetlen jelentést sem írt, még a beszervezési papírját sem írta alá. A történész szerint tartótisztek sora falazott a fantomügynöknek, vélhetően azért, hogy elsikkasszák a találkozókra, jutalmakra szánt pénzt.

Úgy működik a kutyák agya, mint az emberé

A kutyák agya az emberéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet – ezt állapították meg az ELTE kutatói. Két évig készültek rá, és 13 kutyát tanítottak be a kísérletre. Fejhallgatót tettek a fülükre és MRI készülékkel vizsgálták, hogy az agyuk hogyan reagál az elhangzottakra. Soha nem csináltak még ilyet, és az eredmény meglepő lett.

A kutyának az is számít, amit mondunk, nem csak az, ahogyan

Az ELTE Etológia Tanszékének tudósai egy nagyszabású kísérletben arra jutottak, a kutyák agya az emberéhez hasonlóan dolgozza fel a beszédet. Erről Andics Attila,  agykutató, a kutatás vezetője beszél.

A kutyák értik, amit mondunk nekik

Már az ember előtt kialakulhatott a beszéd feldolgozásának agyi háttere – állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai.

KUTATÁS: A kutyák agya jobban hasonlít az emberére, mint gondoltuk

Forrás: D. Molnár Attila Filmjungle.eu

Ki a legokosabb ember a világon?

Egyes kutatások szerint a dúsgazdag embereket sokkal okosabbnak tartják. Kíváncsiak voltunk, hogy a hírességek is így gondolják-e. Ki a legokosabb ember a világon? Ez a nap kérdése. 

A magyarok félnek leginkább a menekültektől

Rogán Antal szerint a terrorizmus és az illegális bevándorlás kéz a kézben jár. Így értékelte a több mint 80 halálos áldozatot követelő nizzai támadást a miniszterelnök kabinetfőnöke. Rogán Antal megismételte: a bevándorlók miatt van több terrortámadás Európában. Egy friss kutatás szerint egész Európában a magyarok tartanak leginkább a menekültektől. A szocialisták úgy látják: a valódi veszélyt az jelenti, hogy Magyarország részt vesz Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcokban, így akár célponttá is válhat.

A zsírsejtek megmenthetik az életünket

Zsírsejtjeink nagyon hasznosak, hiszen a belőlük kinyert őssejtek segítségével csökkenthetik fájdalmainkat, sőt egy komoly műtét is elkerülhetővé válhat. Íme, az egyik legújabb orvosi beavatkozás!

SZULEJMÁN SÍRJA: Tudományos rejtélyt akartunk megoldani!

Megelevenedett történelem, egy nem mindennapi látogatás Szigetváron és már is egy családtörténet kellős közepén találjuk magunkat. 110 év kutatás után derült ki, hogy Szigetváron egy lakóház kertjében megtalálták Szulejmán szultán türbéjét. A hír hatalmas szenzációként söpört végig az egész világon.

Kerülik a gyerekek a koszos iskolai mosdókat

Rendkívül koszosnak tartják a gyerekek az iskolai mosdókat, ezért negyedük kerüli is a helyiséget. A Kutatópont 900 iskolást kérdezett meg higiénés szokásairól. Eszerint a gyerekek rendszeresen visszatartják szükségleteiket, csak hogy ne kelljen használni a szerintük mocskos mellékhelyiségeket. A kutatásból az is kiderült, a gyerekek negyede nem mos kezet az iskolában.

ISTENES BENCE:

Hatalmas tömeg, buli, táncosok, konfetti és sok-sok X-Faktor tábla. Így indult az első válogató a 2016-os X-Faktorban. Óriási taps és ujjongás fogadta a megfiatalodott mentorcsapatot, akikről Istenes Bencének is megvan a véleménye.

Soha nem látott pusztítás: az ISIS senkit sem kímél

Tavaly ilyenkor számolt be első kézből Dezső Tamás, az ELTE dékánja pokolbéli útjáról. Tamás anno régészként ment Irakba, a bombák földjére, hogy felfedezze azt a csodálatos világot. Videói kegyetlen pusztulásról, gyilkosságról, és tragédiákról szóltak. A dékán akkor azt állította, hogy az ISIS-nek soha nem fog megbocsájtani a világ.

Így alszanak a fák éjszaka

Éjszaka a fák is alszanak – ezt állapította meg egy kutatócsoport, melyben magyar tudós is dolgozott. A vizsgálatok szerint a fák levelei és ágai éjszaka 8-10 centiméterrel lejjebb ereszkednek, és napkelte után kezdenek ébredezni. A felfedezés azért érdekes, mert ezt eddig egyetlen vizsgálat sem bizonyította.

Hűtlenséggel vádolták Ceglédi Zoltánt?

Azok a házas emberek, akik szeretőt tartanak, hangosabbak a szeretőjük ágyában, mint otthon – állítja egy ezer fős vizsgálat. Jáksó László témafelvetése után Gálvölgyi János egyből Ceglédi Zoltánhoz fordult, aki gyorsan tisztázta a helyzetet az esetleges félreértések elkerülése végett.

Nobel-díjat is érhet a magyar felfedezés

Akár Nobel-díjat is érhet egy új magyar tudományos felfedezés. Debreceni fizikusok a sötét anyaggal kapcsolatos vizsgálataik közben egy eddig ismeretlen részecske nyomára bukkantak. Amerikai kutatók szerint egy új kölcsönhatást találtak a magyar tudósok, ami a világ eddig feltáratlan részéhez adhat kulcsot.

Mobil applikációval a demencia ellen

Az orvosok máig nem tudják, mi okozza a demenciát vagy ahogyan egymás között mondani szoktuk az elbutulást. A betegség egyik első jele a tájékozódási képesség gyengülése, majd végleges elvesztése. Az Alzheimer-kór például csak az egyik típusa a demenciának. átéktervezők és agykutatók együtt fejlesztettek ki egy okostelefonra letölthető tájékozódással kapcsolatos játékot, ami a demenciakutatást szolgálja.

10-ből 8-an támogatják az alapjövedelmet

A megkérdezettek háromnegyede támogatná az alapjövedelem bevezetését Magyarországon. Ez derül ki a Republikon Intézet kutatásából. Vagyis a többség egyetért azzal, hogy a felnőttek alanyi jogon havi 50 ezer, a gyerekek pedig 25 ezer forintot kapjanak. Az alapjövedelem bevezetését az európai átlagnál is többen támogatják Magyarországon. A Fidesz szerint viszont a kommunizmus XXI. századi megnyilvánulása lenne az alapjövedelem, és nem szabad bevezetni.

Bántalmazott nőket aláztak bírók

Sok, de semmiképpen nem elég civil szervezet foglalkozik a nők elleni erőszakkal, nevezik kapcsolati erőszaknak is vagy, a gyerekek elleni erőszakkal együtt családi erőszaknak is. Mit csinál és mit nem csinál a rendőrség, az ügyészség, a gyámhivatal és a bíróságok. Hogyan kezelik a bírák az ilyen ügyeket? A családi erőszakkal kapcsolatos pereket kutatta a Patent egyesület úgy, hogy önkéntesei 14 hónap alatt országszerte 52 tárgyalást ültek és jegyzeteltek végig – már ahol hagyták őket jegyzetelni – és ebből készült egy kutatás, amelynek vezetője Sándor Beáta jogász.

Orbán: Háttérhatalmak szívják el az agyakat

Háttérhatalmak szívják el a tudósokat Magyarországról - ezt mondta Orbán Viktor a Magyar Tudományos Akadémia éves közgyűlésének megnyitóján. Közölte: Magyarország küzdeni fog a tudósok külföldre vándorlása ellen, például azzal, hogy négy év alatt 1200 milliárd forintot ad a kormány kutatásra, mert az innováció viheti előre az országot. A miniszterelnök egy hete még arról beszélt: az innovációra nem lehet a jövőt építeni. Az LMP szerint a kormányfő mindig azt mondja, amit az emberek hallani akarnak.

Magyar mentőcsapatok Ecuadorban

Exkluzív interjút adott az RTL Híradónak az ecuadori földrengés áldozatainak felkutatásában segédkező magyar mentőcsapat. A hattagú magyar kontingens több város speciális mentőalakulatából verbuválódott és három keresőkutya segíti munkáját. Mivel az idő múltával egyre fogy az esélye a romok alatt rekedteknek, a csoport azonnal megkezdte a kutatást a túlélők után.

Vezetője cégéért lobbizott a Századvég

Olyan energiahatékonysági módszer támogatására biztatta a Századvég a kormányt éveken keresztül, amilyet Heim Péter a cégcsoport vezetőjének egyik cége is kínált. A milliárdos kormányzati megbízásokat elnyerő kutatócég tanulmányait három év pereskedés után a vs.hu szerezte meg. Heim Péter ma azt nyilatkozta: nincs rálátása a Századvég operatív ügyeire. Az MSZP szerint viszont Heim Péter saját gazdasági érdekeltségét támogatta.

Megvannak Da Vinci rokonai


szerző:
2016.04.15. 18:55
Megvannak Da Vinci rokonai

A világhírű olasz filmrendező, Franco Zeffirelli Leonardo da Vinci rokona. Egyebek között ezt a meglepő rokonságot is bizonyították olasz kutatók. A tudósok több mint 40 éve kutatják azt, hogy kik lehetnek a reneszánsz polihisztor leszármazottai. Da Vincinek ugyan nem született gyereke, de több testvére is volt. Az egyik ma élő rokon azt mondta: beleszédült, amikor közölték vele a hírt.
 

Már csecsemőkorban kialakul sok betegség

Az egyéves gyerekek csaknem fele D-vitamin és vashiányos, ráadásul a koleszterinszintjük is magas. Ez derül ki egy magyar kutatásból, amelyben csecsemőket vizsgáltak 3 éves korukig.

Magyar kutatónőt díjaztak Párizsban

Nőkért és Tudományért díjat kapott Párizsban Dr. Farkas Eszter, a Szegedi Tudományegyetem agyi keringését kutató orvosa. A L’Oréal-Unesco idén is díjazta azokat a kutatónőket, akik képesek megváltoztatni a világot. Az orvos kutatásának eredményeként a jövőben lerövidíthető lenne a storke utáni rehabilitáció.
 

Minél csinosabb valaki, annál okosabb?

A skót St. Andrews egyetem kutatói szerint minél vonzóbb valaki, annál értelmesebbnek tartjuk, ugyanis egyfajta társadalmi dicsfény övezi őket. A szépség és az intelligencia közvetlen találkozására azonnal egy-egy kivételt említett Heilig Gábor és Para-Kovács Imre.

Napi 40 millió dollár? Igen!


szerző:
2016.03.04. 01:21
Napi 40 millió dollár? Igen!

Több mint 20 milliárd forintos a piackutatók piaca Magyarországon. A Brandmánia ennek járt utána. Kiderült, hogy a legtöbb pénzt a napi fogyasztási cikkeket gyártó cégek költik kutatásokra. De ez még nem minden!

De vajon hol dolgozik az igazi Dr. Csont?

A sorozatban egy szuper kísérleti laboratóriumban mentik meg a társadalmat a kreatív holttest-eltűntetési technikákkal dolgozó gyilkosok okozta pusztulástól. A kérdés, hogy egy valóságos helyszínen folynak a történések, vagy a fantázia szülte a Jefferson Intézetet?

3D nyomtatóval hoznak létre emberi fület

Egy új, áttörő felfedezésnek köszönhetően egy szuper hightech nyomtatóval képesek lesznek fülporcot, izmot, ereket és akár még koponyacsontot is előállítani. 

„Új ablak nyílt az univerzumra”

Csütörtök délután jelentették be Washingtonban azt a tudományos szenzációt, hogy évtizedekig tartó kutatás után bizonyítékot találtak a gravitációs hullámok létezésére. A kutatásban és a műszerek fejlesztésében magyar szakemberek is részt vettek.

Sokat eszik? Vigyázzon, mert buta lesz!

Újabb kutatások szerint összefüggés lehet a túlzott cukor és zsírfogyasztás, illetve néhány agyi megbetegedés között.

Itt az ideje, hogy befogjuk! A nyitott szájjal alvás árt a fogaknak!

Ha jellemzően nyitott szájjal alszik hamar megoldást kell találnia, ugyanis egy új kutatás kimutatta, hogy legalább olyan káros a fogzománcnak, mint a szénsavas, cukros üdítők vagy ha elfelejtjük megmosni!

Az asztronauták nélkülözhetetlen táplálékkiegészítője: a chiliszósz

A Nasa kutatóinak komoly kihívást jelent, hogy megtalálják azt az étrendet, ami táplálja az űrhajósokat, de közben az evés örömét is képes kiszolgálni. Ez azért is nagyon nehéz, mert az ízlelés tompul az űrben.

Károsíthatják a nemzőképességét a mobiltelefonok

A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét - állapították meg izraeli kutatók.

Fedezze fel a Marsot 360 fokban!


szerző:
2016.02.02. 16:24
Előző rész (2016. január 27.)

Rendeződhet még a viszony Péter és Hanna között a Renáta-ügy után? Vajon megérti Aliz Luca problémáját? Ágnes Nóra lakásában kutatva indítékot talál a gyilkosságra.

Következő rész (2016. január 27.)

Rendeződhet még a viszony Péter és Hanna között a Renáta-ügy után? Vajon megérti Aliz Luca problémáját? Ágnes Nóra lakásában kutatva indítékot talál a gyilkosságra.

A nők jelentős része szenved súlyos alvászavartól!

Egy újabb angol tanulmány azt állítja, hogy a nők jelentős része kialvatlan, de nem fordul orvoshoz a problémájával. Az alváshiány pedig súlyos szövődményekkel járhat.

Következő rész (2016. január 15.)

Ágnes és Ludwig házában újra kutat a rendőrség. Hogyan fogja Krisztián kihozni Zsoltot a börtönből? Hogyan folytatja Hanna és Ádám azután, hogy Ádám meztelenül modellt állt Zsófinak?

Magyarul Balóval 2016-01-07

Korrupció. Magyarország a felderítésben gyengén teljesít – ezt állítja az Európai Unió csalás elleni hivatala. Tény, hogy miközben a korrupciós bűncselekmények száma egyetlen év alatt megháromszorozódott, a korrupció miatt elítéltek száma ötödével esett vissza. Mit szól ehhez a Miniszterelnökség államtitkára és a korrupciókutató?

Itt a tuti tipp, hogy hogyan kerülje el a munkahelyi stresszt!

Pszichológusok hosszas kutatás árán rájöttek a sokakat foglalkoztató probléma nyitjára. Nem fogja kitalálni, pedig pofonegyszerű!

Magyarul Balóval 2016-01-05

Van élet a Földön kívül? Ez a rejtély 2015-ben még nem oldódott meg. De az űrkutatás sokat tett, hogy közelebb kerüljünk a válaszhoz. Folyékony vizet találtak a Marson, és a Szaturnusz egyik holdján is. Közben távcsővel megtalálták a Föld unokatestvérét. Minek köszönhetőek a tavalyi áttörések? Mit tudhatunk meg – akár magyar közreműködéssel is - a világűr titkaiból?

Több száz millió telefonos kutatásra

Több száz milliós megbízást kapott a Századvég a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól karácsony előtt néhány nappal - adta hírül az Átlátszó.hu. Uniós országok állampolgárait kell kérdezniük telefonon a magyar politikáról - ezért 791 millió forintot kapnak. A minisztérium szerint csak keretösszegről van szó, annyit fizetnek a Századvégnek amennyit dolgoztak. A Demokratikus Koalíció szerint az egész kutatás felesleges pénzkidobás.

A sötét anyagot vizsgálja a műhold

Először indított csillagászati műholdat az űrbe Kína. A Vukung nevű szatellit feladata a láthatatlan, úgynevezett sötét anyag kutatása a világűrben. Három évet tölt 500 kilométeres magasságban, első eredményeit jövő év második felében küldi el a Földre.

Tényleg hétfőn érdemes belevágni céljaink megvalósításába?

Most már tényleg elkezdek edzeni. Összerendezem az otthoni irataimat. Rendbe rakom a pénzügyeimet. Egészségesen fogok enni. Nincs olyan ember a földön, aki ne ejtett volna ki a száján hasonló mondatokat. Ezeket elhatározni, egyszerű, de megvalósítani sokkal nehezebb. Nem is olyan régen készült egy kutatás, amiből az derült ki, hogy hétfőn érdemes belevágni céljaink megvalósításba. Na de miért? Erről Haimann Éva, életvezetési tanácsadót kérdeztük.

Létezik ideális kor a házasságra?

Úgy tűnik, hogy az ideális életkor az első házasság elkezdéséhez a 25, állítja a Társadalmi és Személyes Kapcsolatok folyóiratában közzétett friss tanulmány. Persze, azt nem állítjuk, hogy az ilyen fontos kérdéseket néhány kutatás alapján kéne eldönteni. De akkor mi alapján? Létezik-e meghatározható kor? Erről beszélgettünk Kállai-Kiss Zsófival.

Túl korai hatévesen az iskolakezdés?

Egy kutatás szerint túl korai az iskolakezdés hatévesen, később kellene csak elkezdeniük a tanulást a gyerekeknek. Vendégünk volt Jávori Ildikó, tanulási szakértő, akit arról faggattunk, testileg, lelkileg mikor lesz iskolaérett a gyerek, illetve melyek az árulkodó jelek, hogy a gyermek még nem áll készen az iskolára és mindezeket a szülőnek hogyan és milyen formában kell figyelembe venni.

Elveszett családtagokat keres Lilu

Nem kis feladatra vállalkozott Lilu, Hadas Kriszta és Máté Kriszta, akik a Keresem a családom c. műsorban olyan családtagokat hoznak össze, akiket valami miatt elsodort egymástól az élet. Sokszor több hónapos kutatómunka és kontinenseken átívelő nyomozások után sikerült összehozni például testvéreket, és mivel mindezt egy kamera előtt teszi, így a megható, nem mindennapi pillanatokat és emberi érzelmeket, mi, nézők is átélhetjük. Vendégünk volt reggel Lilu és Hadas Kriszta.

Titkolja a kutatás költségét az állami média

Németországban és Ausztriában készíttetett közvélemény-kutatást az állami média a menekültválságról. Az MTVA egyebek mellett azt szerette volna megtudni, hogy vajon Angela Merkel nyilatkozatai felelősek-e a menekültválságért, illetve mit gondolnak a magyar kerítésről. Azt egyelőre nem tudni, mennyibe került a kutatás az idén összesen 80 milliárd forintból gazdálkodó állami médiának. Az Együtt szerint az MTVA-nak beszámolnia kellene a hírekről, nem generálnia azokat.

Magyar siker a Mars-kutatásban

A most következő beszélgetés tárgya a Földtől átlagosan 225 millió kilométerre van: ez a Mars nevű bolygó, amelynek felszínén 3 éve landolt egy űrszonda. A szonda sok ezer fényképet küldött az amerikai űrkutatási hivatalnak, a NASA-nak. Ugyanebben az időben Magyarországon több kutató is azon dolgozott, hogy terepmunka, laboratóriumi mérések és geometriai elméletek segítségével egy kavics formájáról meg lehet-e állapítani, hogy ez a kavics mekkora távolságot tehetett meg például egy folyómederben. Ebből olyan kutatási eredmény készült, amely a Mars-kutatásban nagyon nagy jelentőségű lehet.

Sokkal több tolvaj van a környezetében, mint gondolná!

Ha a tolvajokra gondolunk, sötétben settenkedő maszkos fickók ugranak be legtöbbünknek, meg pajszeros-fegyveres alakok. Pedig sokkal többen lopnak, mint azt elsőre hinnénk. Az igazság az, hogy minden harmadik férfi és minden negyedik nő jó eséllyel lopott már életében legalább egyszer.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való