KERESÉS search-close

látás

57 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "látás"

Látás visszaállító génterápián dolgozik a magyar kutatóorvos

Orvosi Nobel-díjra is esélyes lehet egy magyar kutatóorvos. Roska Botond csapatával 13 éve dolgozik egy úgynevezett látás visszaállító génterápián, ami ma még gyógyíthatatlan, genetikai szembetegségeknél adhatja vissza a látást. Ezért az eljárásért első magyarként megkapta a Louis-Jeantet díjat, ami szakértők szerint az orvosi Nobel-díj előszobája.
Roska Botonddal készült interjút itt hallgathatja meg részletesebben.

 

Szalóki Ági vaksötétben énekel


szerző:
2018.08.23. 08:59
Szalóki Ági vaksötétben énekel

Vannak olyan érzékszerveink, amelyekre a zene hallgatásához nincs szükségünk és megnyitjuk azokat, amik segítenek új távlatokat felfedezni. Ha valakik, akkor Szalóki Ági énekes, dalszerző és Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke ezt tudják.

Fontos! Erre mindenképp figyeljünk oda a nyáron!

Nyáron nem csak a leégéstől kell félnünk, hanem szemünk is károsodhat a napsütéstől. Mik a lehetőségek? Milyen lencsét, milyen szemüveget érdemes választanunk? Szakértők válaszolnak!

Mi az a stressz látás?

Napjainkban egyre több stressz hatás éri szervezetünket, mely különböző tüneteket produkálhat. Valkó Eszter Szegeden ismerkedett meg egy új alternatív gyógyítási móddal.

A Nap sugarai télen is károsak lehetnek a szemünkre

Nézzünk szembe a veszéllyel! Az UV-hatásnak hosszú ideig kitett szemeken sérül a szaruhártya, a kötőhártya, a kúszóhártya, valamint különböző hólyagok alakulhatnak ki rajtuk. 

ByeAlex üzenete: „Kedves szerelmeim!...”

Újabb elhatározásra jutott az X-Faktor mentora, amit nem is titkol követői elől. Sőt, úgy döntött, minden részletbe beavatja őket és még a véleményüket is kikéri.

Rosszul látó ovisokat szűrtek

Az óvodások mintegy 15 százalékának van valamilyen szemproblémája Győrben. Ez derült ki az intézményekben elvégzett szűréseken. A Lurkó Alapítvány egy országosan is egyedülálló kezdeményezést indított. A szervezet önkéntesei egy speciális műszer segítségével az összes óvodást szűrik és ha szükséges szakorvoshoz irányítják a szülőket. A több mint 5 ezer megvizsgált óvodás közül mintegy 800-nál derült ki, hogy látásával problémák vannak, számolt be róla Kisalföld című napilap.

21 év után újra lát

Újra lát egy amerikai asszony, miután 21 éven át sötétségben élt. Autóbalesetben megsérült a gerince, majd lassan felépült, ám eközben látása romlani kezdett, végül megvakult. Nemrég elesett, megsérült a nyaka, ezért ismét meg kellett műteni. Amikor felébredt, a látását visszanyerte.

Valóra vált Kovács Patrícia legnagyobb álma

A színésznő legnagyobb álma vált valóra, hogy amikor reggel kinyitja a szemét, akkor tökéletesen lásson. A színésznőnek évekig 8 dioptriás lencse kellett ahhoz, hogy élesen lásson. Ennek most már vége!

Minden, amit a lézeres szemműtétről tudni kell!

Mielőtt belevágnánk egy komolyabb műtétbe, tudni szeretnénk, mivel jár, azaz mi az előnye, mi a hátránya. Most a lézeres szemműtétről gyűjtöttük össze a leggyakoribb kérdéseket.

Mindent a szemünk egészségéért!

Negyven éves kor fölött a közel és a távollátás is problémát okozhat. Fontos odafigyelni a szemünk állapotára!

Kancsalság kezelése


szerző:
2016.03.06. 10:13
Kancsalság kezelése

A két szem együttműködését egy nagyon finom idegrendszeri mechanizmus szabályozza, melynek különböző mértékű zavarai lehetnek. Ha túl nagy az eltérés, akkor beszélhetünk kancsalságról, ami valódi kettős látást okoz.

Horror helyett lézeres szemműtét

Ez a látásjavító lézeres beavatkozás majd 30 éves múlttal rendelkezik. Mostanáig világszerte több millió ilyen beavatkozást végeztek. De mi volt előtte?

Így nyerhetjük vissza éleslátásunkat

Negyvenéves kor fölött már a közel- és a távollátás is egyformán problémát okozhat. Van megoldás!

Szemvizsgálat 9 hónapos kortól? Igen!

Egy éves korig mindenképpen ajánlott elvégezni az első szemvizsgálatot. A szakértő azt is elárulta, milyen tüneteket kell figyelniük a szülőknek; amit ha észrevesznek, jobb ha azonnal orvoshoz fordulnak.

Napok alatt szinte teljesen megvakult

Három nap alatt szinte teljesen elvesztette a látását egy tíz éves kisfiú Tatabányán. Vízfejűséget állapítottak meg nála az orvosok egy éves korában. Az elmúlt hónapokban rohamosan romlani kezdett a látása. Szeptember óta a jobb szemére teljesen megvakult, és a bal szeme is nagyon gyenge. Édesanyja egyedül neveli, azt mondja, eddig az orvosok nem tudták megállapítani, mi okozta ezt.

Razzia az utakon


szerző:
2015.11.23. 08:25
Razzia az utakon

Idén is nagyszabású akciót hirdetett a rendőrség. A karácsonyi illetve az azt megelőző időszakban az országos szinten sorozatos közúti ellenőrzésekre kell számítania az autósoknak. Az ősz beköszöntével ugyanis a közlekedési feltételek romlanak, a gépjármű balesetek veszélye megnő. Nemcsak járműveinket kell felkészíteni az őszi téli üzemmódra, hanem a járművezető látását is évente ellenőrizni kell. Ezekről Dr. Tóth István, közlekedési szakjogásszal beszélgettünk.
 

Meg fog lepődni, mennyire más a világ egy színvak szemével

A Washingtoni Egyetem kutatója meghökkentő fotósorozaton mutatja be, hogyan befolyásolja a korlátozott színérzékelés a mindennapi életet. Egy színvak számára még az is kihívást jelenthet, hogy eldöntse, megfőtt-e már az ebédre szánt hús. A klikkelés után Ön is próbára teheti látását!

Így szabaduljunk meg a bőrfitymától, se! (Aranyosi Péter)

Részlet a 15. évad 10. részéből:

Hogyan kell vakon taxit hívni vagy éppen beugrani egy mozgó liftbe, amibe nem akarunk beugrani? Aranyosi sztorijából nemcsak ezek derülnek ki.

Ha lemaradtál az adásról, kattints ide!

Újabb magyar siker Cannes-ban!

Tarolt a Saul fia Cannes-ban, a film főszereplőjét, Röhrig Gézát várjuk. Ha a kontaktlencsét nem hordjuk megfelelően, az a látásunkba is kerülhet. Egy szemész szakorvossal beszélgetünk majd erről. Továbbá azt is megfejtük, hogyan befolyásolhatja sorsunkat a házszámunk.

Egy lány, aki mindenre rácáfolt az akaraterejével

A mindig derűs, jókedvű dunaújvárosi lány 6 évesen hatalmas pofont kapott az élettől. Kis híján meghalt, de amikor felépült, elhatározta, hogy tanulni és dolgozni fog, és példát mutat mindenkinek. Ha valaki, hát ő megérdemli, hogy odafigyeljünk rá!

Az akaraterő és a bátorság igaz története

Egy 26 éves dunaújvárosi lány, aki példátlan akaraterejével mindenre rácáfolt és a legnagyobb tragédiák ellenére is bebizonyította, hogy van helye a világban. Kilyén Tamás riportja.

Mivel "ápolhatjuk" a szemeinket?


szerző:
2015.03.31. 18:00
Mivel

Hogyan lát valaki, ha szürkehályog van a szemén? És mit tehetünk annak érdekében, hogy javítsuk a látásunkat?

Kérdések, amit nem mernek feltenni a nők

Vannak olyan nőgyógyászati kérdések, amelyek sokszor alapkérdésnek tűnnek, de a válasz mégsem olyan egyértelmű. Dr. Tóth azonban tabuk nélkül ad válaszokat ezekre, és felhívja a figyelmet arra, hogy milyen fontos beszélni az olykor kínosnak is vélt problémákról.
 

Szemtől szemben: Mit tehetünk szemünk egészségéért?

Mivel olyan digitális társadalomban élünk, ahol a vizuális rendszerünknek sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembesülnie, ezért szemünk sokkal hamarabb elfárad. Többet is kell dolgoznunk és hosszabb időn keresztül, hiszen a munkanap végeztével sem pihentetjük szemeinket, hanem leülünk a számítógép elé vagy az okostelefonunkat böngésszük. A digitális világ okozta szempanaszokról beszélgettünk.

Felületkezelési technikák szemüveglencséken

Védelem és kényelem a szemnek.  Még ma is számtalan esetben találkozunk azzal a tévhittel, hogy szemüvegünkbe üveg lencsét tesznek a szakemberek. Maga a szóhasználat érthető, hiszen szemüvegről beszélünk, de fontos tudni, hogy a mai korban az elkészült szemüvegek 95% -a műanyag lencsével készül.

Szemtől szembe: Optikai keret trendek

Szemüvegesnek lenni egyáltalán nem rossz, hiszen régóta tudjuk, hogy a szemüveg öltöztet. Néhány évtizeddel ezelőtt a szemüveg a látáshoz szükséges eszköz volt, mára azonban a helyzet alapjaiban megváltozott és legalább annyiféle keretből választhatunk, mint amennyi ruhából egy szezonban.

Szemtől szembe: Hogyan kíméljük szemünket a digitális világban?

A modern technológiák használata rendkívüli megterhelést jelent az emberi szem számára, ráadásul sokan olyan használati szokásokkal rendelkeznek, amik még tovább súlyosbítják a helyzetet.

Szemtől szembe: Hagyományos lencsék továbbfejlesztése

Kíváncsiak voltunk, hogy az elmúlt évtizedben a lencsegyártásban bekövetkezett fejlődésnek köszönhetően mennyit tökéletesedett a szemüvegviselés.
 

Szemtől szembe: Éles látás 40 éves kor felett is!

Sokan 40-50 évesen kezdik észrevenni, hogy olvasáskor a szemük nem tud a megfelelő távolsághoz alkalmazkodni, ráadásul nézéskor gyakran fejfájás is felléphet! Sokan nem tudják, de ez a folyamat a szem természetes öregedése, amit a szaknyelv "öregszemnek" vagy időskori távollátásnak hív. Erről beszélgettünk szakértőinkkel.

Szemtől szembe: Tanácsok látásunk épségének megőrzéséhez

Sokszor hallottuk már:  "Úgy vigyázz rá, mint a szemed világára!". A környezetünkből érkező ingerek nagy részét a szemünk segítségével fogjuk fel. Ezért sem elhanyagolható az évenkénti látásellenőrzés!

Évente hatezren veszítik el látásukat hazánkban

Rendszeres szűrővizsgálatokkal az esetek többsége megelőzhető lenne. Erre hívták fel a figyelmet a Látás Világnapján Győrben.

Szemügyre vettük a sztárokat


szerző:
2013.05.10. 00:35
Szemügyre vettük a sztárokat

A hazai sztárvilág színe-java megjelent azon az eseményen, amelyen hírességek keltek versenyre egymással, hogy leteszteljék a látásukat.

Reflektor 13-05-09


szerző:
2013.05.10. 00:35
Reflektor 13-05-09

Reflektor: Seprenyi László még keresi az igazit. Szemügyre vettük a sztárokat.

Fókusz 12-10-11


szerző:
2012.10.11. 20:50
Fókusz 12-10-11

Fókusz: Lemeztelenítve - Krisztián és Stone önként dobták le ruháikat, Szabó Dávidnak más problémája akadt az orvosnál. MajKaland - A rapper dala klasszikussá vált, már egy asszonykórus is feldolgozta. Összehoztuk őket. Van remény? - Pákó továbbra is gyermekéért küzd, de Ágica még a bíróságon sem hajlandó szóba állni vele.

A sztárok sem látnak mindig tisztán

Jáksó László rövidlátóból távollátóvá lett, Marenec Fruzsina szemtengelyferdüléssel küzdött, Csonka Andrásnak eddig olvasószemüveg kellett, Ördög Nóri szeme viszont tökéletesen rendben van. Híres szemgolyók és retinák kerültek górcső alá a látás hónapja jegyében.

Reggeli - Csak csajok 12-09-21

Reggeli - Csak csajok: Minden, amely egy női társaságban napjainkban szóba kerülhet.

Reggeli - Csak csajok 12-08-29

Reggeli - Csak csajok: Minden, amely egy női társaságban napjainkban szóba kerülhet.

Reggeli 11-10-21


szerző:
2011.10.21. 08:35
Reggeli 11-10-21

Reggeli: Minden hétköznap reggel 6.55-től várjuk Önöket a legfrissebb hírekkel, információkkal, hétköznapi történetekkel, a sztárvilág pletykáival!

Fodor Zsóka felnyitja a szemünket


szerző:
2011.10.18. 18:10
Fodor Zsóka felnyitja a szemünket

A Barátok közt egykori Magdi anyusa újra kamera elé állt azért, hogy felhívja a figyelmet az időskori vakságra.

Annyira jól hallott, hogy alig látott tőle

Rendkívüli fülbetegsége miatt még a szeme mozgását is hallotta műtétje előtt egy brit férfi, a pirítóstól pedig szinte megsüketült.

A magyarok háromnegyede rosszul lát

A jogosítvánnyal rendelkező férfiak 51,9 százaléka nem lát jól, gyakran hiúságból nem hordanak szemüveget.

Évtizedek után kapta vissza szeme világát

Sikeres retina-visszaillesztési műtétet hajtottak végre az idős férfin.

Kihunytak a fények a látássérült központokban

A rehabilitációs központok forráshiány miatt kénytelen voltak beszüntetni működésüket.

Nem árt a számítógép a szemnek?

A számítógépes-látás szindróma kapcsán a szakemberek nem egységesek abban, hogy új jelenségről van-e szó.

Chippel a szemük világáért


szerző:
2010.10.14. 15:49
Chippel a szemük világáért

Visszanyerhetik részleges látásukat egy új műtéti eljárással azok a betegek, akik a látóideghártya sérülése miatt vakultak meg.

Iszapos víz: Megmenthetik a kislány látását

Van remény arra, hogy megmentsék annak a 3 éves kislánynak a látását, akinek a szemébe ment a vörösiszapos víz.

Vakon zabolázta meg az aszfaltszaggatót

István elveszítette a látását, de most mégis egy 500 lóerős sportkocsi volánja mögé ülhetett.

Segítség és figyelem a látássérülteknek

Azt mondják nem pénzre van szükségük, hanem arra, hogy a mindennapi életben támogatást kapjanak az emberektől.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való