KERESÉS search-close

parlament

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "parlament"

Május végén terjesztik a parlament elé a kormány rendkívüli felhatalmazását megszüntető törvényjavaslatot

Május 26-án terjeszti a parlament elé a kormány rendkívüli felhatalmazását megszüntető törvényjavaslatot. Ezt ígérte vasárnap este a HírTV-ben a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A DK az MSZP és a Jobbik ma azt követelte a parlamentben: azonnal vonják vissza a törvényt, mert szerintük a kormány visszaélt a felhatalmazással. A kormánypárti politikusok úgy látják: a járvány elleni sikeres védekezés ennek ellenkezőjét bizonyítja. 

A kórházi ágyak kiürítését több ellenzéki párt is kritizálta a Parlamentben

Sokan a kórházban parkoltatják az idős hozzátartozójukat, és ők sivalkodnak a legjobban, hogy gondoskodni kell róluk - ezt írta a kórházi ágyak kiürítéséről a Fidesz makói frakcióvezetője a Facebookon. Mágori Andrást hiába kerestük, ahogy a Fidesz sem adott választ arra, hogy egyetértenek-e vele. A DK bocsánatkérésre szólította fel a politikust.

Már 10 halott az idősotthonban

A Pesti Úti Idősek Otthonában mára 204-en fertőződtek meg, és 10-en meghaltak - jelentette be az országos tisztifőorvos. Az intézmény helyzete a Parlamentben is téma volt. A kormány szerint a kialakult állapotért a főpolgármester a felelős. A Párbeszéd szerint viszont a hatóságok elutasították, amikor a főváros azt kérte: csak negatív teszt után térhessenek vissza az intézménybe a kórházban kezelt idősek. Miskolcon mostantól ez a szabály.

Összecsaptak a képviselők az ukrán parlamentben

Összecsaptak a képviselők az ukrán parlamentben. Nem érvekkel, hanem kézzel. A földpiac megnyitásáról szóló törvény vitája vezetett dulakodáshoz. Arról nincs hír, hogy megsérült-e valaki a parlamentben. Közben a parlament előtt tüntettek a törvény ellen. A tiltakozó gazdáktól tartva megerősítették a törvényhozás őrizetét. A tüntetők szerint a kiemelkedően jó minőségűnek tartott termőföldet külföldi befektetők, spekulánsok szerzik majd meg.

A szigorítások után tényleg nyugodtabb hely lesz-e a parlament?

Biztos emlékeznek azokra a parlamenti jelenetekre, amikor az ellenzéki képviselők, erős figyelemfelhívó akciókkal reagáltak egy-egy döntésre. Megszállták az elnöki pulpitust, elözönlötték a parlamenti patkót, sípoltak... Vagy, amikor 2018 végén bementek az MTV székházba. Ettől az évtől, ha ilyesmire vetemednének, az eddigieknél sokkal keményebb büntetésekre számíthatnak. De, vajon tényleg nyugodtabb hely lesz-e a parlament? És miért mondják az ellenzékiek, hogy ezzel komolyan csorbulnak a jogaik?

10 éve nem szólalt meg a parlamentben az egyik fideszes képviselő

Egy évtizeden keresztül egyszer sem szólalt meg a Parlamentben az egyik fideszes országgyűlési képviselő. Bíró Márk 2010 óta a törvényhozás tagja, ezért a munkájáért jelenleg több mint havi 1 millió forintot kap. A korábbi ciklusokban még jegyzett néhány törvényjavaslatot, a mostaniban viszont még egyetlen beadványa sem volt.

Az iskolások vették át a hatalmat a Parlamentben a Gyermekek Világnapján

30 évvel fogadták el a Gyermekjogi Egyezményt, a UNICEF ezért szervezte a különleges programokat. Arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a gyerekeknek joguk van beleszólni az őket érintő kérdésekbe.

Előrehozott választás jöhet a briteknél

21 lázadó konzervatív képviselő miatt elbukta első brexit-szavazását a brit alsóházban Boris Johnson brit miniszterelnök. A keddi döntés értelmében a parlament szerda este szavaz arról a törvényről, amely megtiltaná, hogy a britek megegyezés nélkül lépjenek ki az Európai Unióból.

1989-ben ezen a napon alakult meg az első ellenzéki frakció

Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 1989-ben ezen a napon alakult meg az első ellenzéki frakció a parlamentben. A pártállami időkben az Országgyűlés ülései szimbolikusok voltak, érdemi viták nélkül. Ez változott meg a rendszerváltással.

Az átlagbér többszörösét keresik a képviselők

Az átlagbér csaknem háromszorosát keresik az országgyűlési képviselők, ebben az összehasonlításban a 10. legjobban fizetettek Európában - derül ki az mfor.hu összesítéséből. A képviselők egészen pontosan 276 százalékkal vihetnek haza több pénzt, mint egy átlagos magyar, míg Dániában mindössze 139 százalékkal. A magyar képviselők fizetése egyetlen év alatt nagyobb mértékben emelkedett, mint az átlagbér az elmúlt 5 évben.

Átalakítja az MTA finanszírozását, tiltakoznak az akadémikusok

Tiltakoznak az akadémikusok. Fekete gyászlepellel takarták le a Magyar Tudományos Akadémia alapítójának, Széchényi Istvánnak a szobrát, miután a parlament megszavazta a törvényt, ami átalakítja az MTA finanszírozását, a kutatóhálózat irányítását pedig egy új testületnek adja. A kormány szerint a innovációs teljesítmény javítása miatt van szükség az átalakításra.

Rogán Antal: Jövőre is lesz nemzeti konzultáció

Jövőre is lesz nemzeti konzultáció, 900 milliárd forintot fordítanak a következő években a turizmus fejlesztésére - erről is beszélt Rogán Antal a parlament szakbizottságainak meghallgatásán. A miniszterelnöki kabinetirodát vezető minisztert most akármiről kérdezhették volna az ellenzéki képviselők, ám a legtöbben el se mentek az ülésekre.

Vita sem lehetett a családok kilakoltatásának tilalmáról

Nem támogatta a parlament kormánypárti többsége, hogy az Országgyűlés tárgyaljon a gyermekes családok kilakoltatási tilalmáról. Civil jogvédők azt szerették volna, hogy ezeket a családokat a hatóságok csak úgy tehessék az utcára, ha közben gondoskodnak az elhelyezésükről.

Szavazhatnak a Lex-Czeglédyről

Szavazhat a parlament a Lex-Czeglédy néven emlegetett javaslatról. A kormánypártok ezzel akadályoznák meg, hogy a jövőben bűncselekménnyel vádolt politikus mentelmi jogot kaphasson. A költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba ellen az EP-kampányban függesztették fel az eljárást, miután a Demokratikus Koalíció jelöltje lett. Czeglédy Csaba híradónknak azt mondta: keleti diktatúrákra jellemző a Fidesz javaslata és bejelentette: elindul az őszi önkormányzati választáson is.

Újabb szavazások a Brexitről

Csütörtökön is szavaznak Brexit-ügyben a brit parlamentben. Ezúttal arról, elhalasszák-e a kilépést az Európai Unióból. És arról is, hogy jövő héten újra szavazzanak-e az eddig már kétszer elutasított Brexit-megállapodásról.

Százezrekkel nő a képviselők fizetése

Márciustól havi 270 ezer forinttal emelkedik Kövér László fizetése, majdnem 200 ezer forinttal többet kapnak a frakcióvezetők, és minden más képviselő alapilletménye is nő, 100 ezer forinttal. Tavaly július óta ugyanis egy új törvény alapján automatikusan a nemzetgazdasági átlagbérhez igazítják a képviselők fizetését. Az ellenzéki pártok azt mondják: jótékonykodnak a plusz pénzből. A Fidesz szerint összességében az emelés után is kevesebbe kerülnek a képviselők, mint 2014 előtt, amikor még nagyobb volt a parlament.

Kivonult a teljes ellenzék a Parlamentből

A teljes ellenzék kivonult a Parlamentből a tavaszi ülésszak első napján. Azt mondták, nem akarnak asszisztálni az odabent zajló propagandához. Előbb az állami média székházához, majd az esztergomi Suzuki-gyárhoz mentek, hogy számonkérjék a cégen a túlóratörvényt.

Ellenállást és lázadást hirdetett az ellenzék

Ellenállást és lázadást hirdetett az ellenzék a parlament rendkívüli ülésén, amely a kormánypártok távolmaradása miatt határozatképtelen volt. A képviselők közösen mondták el követeléseiket. A Fidesz szerint csak színészkedik az ellenzék azért, hogy politikai balhét kreálhasson. Lázár János, az előző Orbán-kormány minisztere szerint ugyanakkor a túlóratörvény vitatható és vitatott lépés.

Új ellenzék a láthatáron?

Két fideszes képviselő törvénymódosítást nyújtott be a túlórákkal kapcsolatban. Egyéni indítványról lévén szó, a benyújtók megtehették, hogy a társadalmi, szakmai, politikai vitákat kihagyják és ma átverték az országgyűlésben a módosítást. A szavazás törvényességét az ellenzék erősen vitatja, tartalmát elutasítja és ennek jegyében szokatlanul élénken, de a megszokott eredménytelenséggel tiltakozott.

MEGKÉRDEZTÉK: Orbán Viktort is!

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnökhöz lépett oda, és tőle kérdezte, hogy mi a véleménye a törvényről? Mindezt Tordai Bence képviselő élőben közvetítette a Facebookon.

Botrányos ülésen szavazta meg a Parlament az új túlóraszabályokat

Az ellenzéki képviselők a Parlament szerdai ülésén megpróbálták megakadályozni, hogy a kormánypárti képviselők megszavazzák a munka törvénykönyvének módosítását. Az ülésen megjelentek Orbán Viktor testőrei majd délután egy óra után Áder János köztársasági elnök is. Az ellenzéki pártok a Parlamenthez hívják tüntetni az embereket.

TILTAKOZÁS a Parlamentben!


szerző:
2018.12.12. 13:29
TILTAKOZÁS a Parlamentben!

A Parlament szerdai ülésén az ellenzéki képviselők a megpróbálták megakadályozni, hogy a kormánypárti képviselők megszavazzák a munka törvénykönyvének módosítását. Tordai Bence élő közvetítésében többször megmutatta, mi zajlik a helyszínen.

Csenki Attilát a parlamentbe!


szerző:
2018.05.21. 23:00
Csenki Attilát a parlamentbe!

Részlet a 21. évad 7. részéből:

Védelmi pénz vagy éppen támogatás. Csenki Attila leveztte, miért jobb, ha előre gondolkodik az ember, pláne, ha a politikáról van szó.

Nézd meg itt a teljes adást!

Kordon lesz a Kossuth téren

A Parlament közvetlen környékét és a Kossuth teret is lezárják május nyolcadikán, az országgyűlés alakuló ülésének idejére. A Parlamenti Őrség a képviselők és több különlegesen védett személy biztonságával indokolta a kordonokat.

 

Dulakodás az izraeli parlamentben

Tüntetés, dulakodás az izraeli parlamentben. Az amerikai alelnök beszéde közben, amikor Jeruzsálemet Izrael fővárosának nevezte, felpattantak az arab frakció tagjai, hogy tiltakozzanak. A biztonsági őrök habozás nélkül rájuk rontottak.

 

40 éve adták vissza a koronát

40 éve érkezett vissza, szombaton pedig ezrek nézték meg a Szent Koronát a parlamentben. 1978 január 6-án nem csak a koronát kapta vissza az Egyesült Államoktól Magyarország, hanem a hozzá tartozó ékszereket is. Sokan vidékről, vagy külföldről jöttek, hogy bejuthassanak az Országházba. A Híradónak egy brazil pár is nyilatkozott.

Béremelés a parlamentben

Átlagosan 45 százalékos béremelést javasol a Fidesz az országgyűlési köztisztviselőknek, de lesz olyan dolgozó, akinek 70 százalékkal emelkedhet a fizetése egy törvénymódosító javaslat szerint. Ha elfogadja a Parlament, január elsejétől 7-800 ember kaphat magasabb bért.

 

Betilthatják a vörös csillagot

Még ebben a hónapban betilthatja a vörös csillag kereskedelmi célú használatát az Országgyűlés – értesült a Magyar Idők. A lap szerint a szerdán kezdődő Fidesz frakcióülésen is téma lesz az önkényuralmi jelképek használatát tiltó törvénytervezet, mert Brüsszelnek nincs kifogása a szabályozás ellen. Ha utána megszavazza a parlament, akkor több márkának is át kell csomagolnia a Magyarországon forgalmazott termékeit. Az Együtt szerint fontosabb kérdésekkel kellene foglalkozni.

Titkos megfigyelőrendszer épül?

Titkos információgyűjtésre használható videós megfigyelőrendszert épít a kormány. Ezt állítja az Adatvédelmi Hatóság arról a javaslatról, amelyet nemrég nyújtott be a Belügyminisztérium a Parlamentnek. Ha elfogadják, egy helyen kezelnék a rendőrségi vagy a bankautomaták által rögzített felvételeket, amelyekhez sokkal könnyebben hozzá lehetne jutni, mint most. A javaslat szerint a szállodáknak, panzióknak pedig le kellene másolni a vendégek személyi igazolványát.

Orbán: Katonai beavatkozásra van szükség Líbiában

A miniszterelnök szerint csak így lehet megállítani a menekülteket. A kormányfő pár hete Brüsszelben azt is felajánlotta, hogy közös uniós fellépés esetén magyar katonák is részt vennének az akcióban. A honvédség szerint, ha a parlament úgy dönt, készek a bevetésre. A Demokratikus Koalíciónál azt mondják, Orbán Viktornak parlamenti bizottság előtt kellene beszámolnia a terveiről.

Van, aki 7 éve nem szólalt fel a Parlamentben

A fideszes Bíró Márk még mindig nem szólalt fel a Parlamentben, pedig már hét éve a kormánypárt országgyűlési képviselője. Havonta 747 ezer forint a képviselői jövedelme, de ahogy a korábbi években, úgy az idén sem beszélt. A Magyar Nemzet összesítése szerint 19 olyan országgyűlési képviselő van, aki a tavaszi ülésszakban egyszer sem kért szót. 13-an kormánypártiak, ketten szocialisták, négyen pedig a Demokratikus Koalíció képviselői.

Plakáttörvény: a szocialisták nemmel szavaznak

Minden szocialista képviselő ott lesz pénteken a Parlamentben, és nemmel fog szavazni a Fidesz plakáttörvényére - ezt mondta Híradónknak Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a párton belül nincs feszültség amiatt, hogy korábban szóba került, hogy valamilyen formában támogatnák a törvényt. Botka László azt mondta, abban sem volt vita, hogy kik kerüljenek a kampánystábba.

4,2 milliárd, csak áprilisban plakátokra

Csak áprilisban több mint 4 milliárd forintot költött a kormány az Állítsuk meg Brüsszelt elnevezésű kampányára - derült ki az Átlátszó.hu közadatigénylése nyomán. Szerettük volna megtudni, mennyi lesz a nemzeti konzultációhoz kapcsolódó teljes kampány, de nem kaptunk választ. A Fidesz frakcióvezetője szerint kevesebbet költenek majd, ha a parlament elfogadja azt a törvényt, amely szigorít a politikai plakátok kihelyezésén. A szocialisták minden kormányzati kampányt megtiltanának.

 

Szórják a közpénzt irodabérletre a parlamenti képviselők

A Direkt 36 nevű oknyomozó portál kezdte el feltérképezni, hogy a képviselők hol és mennyiért bérlik az adófizetői pénzekből fenntartott irodáikat, és azok vajon tényleg működnek-e. Mi is beszálltunk a keresgélésbe, így egészen megdöbbentő helyekre jutottunk el, és egészen megdöbbentő bérleti díjakkal találkoztunk.

Házon kívül 2017-05-03


szerző:
2017.05.03. 23:30
Harc a macedón Parlamentben

Vér folyt a Parlamentben, nem is kevés! Többszáz jobboldali tüntető rontott be az épületbe, majd ütötték-rúgták az ellenségnek kiszemelt képviselőket. A rendőrök csak későn léptek közbe, emiatt több mint százan kerültek kórházba. Az erőszak oka az volt, hogy az albán kisebbséghez tartozó házelnököt választottak a parlamentben.

Cenzúra a szlovák Parlamentben

Az egyik ellenzéki párt képviselője bejelentette, hogy a házelnök utasítására felbontják és elolvassák az ellenzéki politikusoknak érkező leveleket. A parlamenti szóvivő ezt tagadta, majd kiderült, hogy a levélbontás igaz, és biztonsági okai vannak. A kormánypártok szerint ez teljesen normális. A Parlament hivatalvezetője azonban közölte: visszavonták az óvintézkedést.

Attól tartanak, megbélyegzi őket a civil törvény

Állami feladatot látnak el az állam helyett, mégis megbélyegzi őket a civil törvény - ettől tart a ritka betegségben szenvedők országos szövetsége. A szervezet a Norvég Civil Alap támogatásával hozott létre a betegek számára egy weboldalt, ezért vonatkozna rájuk a törvény, és regisztrálni kellene magukat. A törvényjavaslat szerdán kezdődött parlamenti vitájában a fideszes Gulyás Gergely azt mondta: szó sincs megbélyegzésről. Széll Bernadett az LMP frakcióvezetője szerint nem a civileket, hanem a külföldről irányított kormánypárti politikusokat kellene megbélyegezni.

TÜNTETÉS: Ilyen volt a hangulat a Parlamentnél

A hivatalos program után több ezren – főleg fiatalok – a Parlament előtt maradtak, és az "Európa, Európa...", a "szabad ország, szabad egyetem" kiáltások mellett korrupcióellenes rigmusokat is skandáltak. Néhányan megpróbálták kitűzni az Európai Unió zászlaját, de a rendőrök nem engedték őket a Parlament lépcsőire.

Civil rendőrök a tüntetők ellen

Civil ruhás rendőrök állták el a CEU-mellett tüntetők útját kedd este a Parlamentnél. Az épületet rendőrsorfal védte, eléjük álltak fel a kigyúrt férfiak, akiken nem volt semmilyen azonosító, egyikük dulakodásba is keveredett a tiltakozókkal, kollégája fogta vissza. A rendőrség szerint jogszerűen, szakszerűen és arányosan jártak el. A Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint viszont ez nem igaz. Az Együtt a Belügyminisztertől kéri az ügy kivizsgálását. Lázár János azt ígérte: kivizsgálják az esetet.

Így vitték el a brit kormányfőt

Több hibát is elkövethettek a biztonságiak, amikor kimenekítették a brit kormányfőt a szerdai londoni merénylet idején a Parlamentből - állítják a szakértők. Theresa May komoly veszélyben volt, mert tőle alig 100 méterre követte el a merényletet a támadó. A felvetéseket azonban nem kommentálja a miniszterelnök hivatala. Mindenesetre a tervezettnél gyorsabban felülvizsgálják a biztonsági intézkedéseket a brit Parlamentben.

RTLII: London - Legalább 4-en meghaltak és 20-an megsérültek

A nap legfontosabb híre, hogy legalább négy halottja van a londoni terrortámadásnak. Délután gyalogosok közé hajtott egy autós a brit parlament melletti hídon. Nem sokkal később kiszállt a kocsiból, majd késsel rátámadt a parlamentnél lévő rendőrökre, akik lelőtték. Az áldozatok között van egy rendőr és két civil is. Legalább huszan megsérültek. A hatóságok terrorcselekménynek minősítették a támadást, ezért egész Nagy-Britanniában szigorították a biztonsági intézkedéseket.

Terrorakció Londonban

Rendőr halottja is van a londoni terrotámadásnak. Egy autós gyalogosokat gázolt el a brit parlament melletti Westminster hídon. Ezután kiszállt a kocsiból, és késsel rátámadt a rendőrökre, akik lelőtték. Legkevesebb hárman meghaltak és tucatnyian megsebesültek, az egyik áldozat rendőrtiszt. Londonból jelentkezik Erdélyi Angelika a legfrissebb információkkal.

Tömegek nézték meg a koronát

Volt, aki órákig állt sorba, hogy az ingyenes nyílt napon megnézhesse a koronát a Parlamentben, mások a budai Várban ünnepelték március 15-ét. Az ágyúszót, a lovas huszárokat és a toborzást a gyerekek élvezték a legjobban. Az országban több helyen is tartottak látványos programokat az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Törvény a Heineken ellen?

Nem tehetné a saját védjegyét, a vörös csillagot a sörösdobozaira a Heineken, ha a parlament elfogadja a fidesz törvényjavaslatát. A párt akár két év börtönnel sújtaná, ha egy cég kereskedelmi célból használ önkényuralmi jelképet. A törvényjavaslatot Lázár János nyújtotta be, aki egy hónapja támogatta a Heineken elleni bojkottot. A cég ugyanis Romániában pert nyert egy részben magyar tulajdonú vállalkozás ellen a Csíki Sör névért indult jogvitában. A Fidesz szerint ez csak véletlen egybeesés, a szocialisták viszont úgy látják: a kormány így áll bosszút.

Férfiak szoknyájáról beszéltek

„Nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni” - ezt mondta Orbán Viktor az Országgyűlésben Vona Gábornak. A Jobbik elnöke előzőleg azt mondta a miniszterelnöknek, hogy nyuszi módjára Tarlós István főpolgármesterre próbálja tolni a felelősségét a budapesti olimpiai pályázat esetleges bukásának. Volner János a Jobbik frakcióvezetője szerint a miniszterelnök homoszexuálisnak nevezte Vona Gábort, és ezért a házbizottság ülésének összehívását kezdeményezték.

Bujkáló politikusok, meg nem válaszolt kérdések, kitiltott újságírók

A Parlamentben pillanatok alatt bejárható az a terület, ahol újságíró és politikus találkozhat. De nem találkoznak, mert a politikusok nagyon sokszor lenullázzák az esélyét is annak, hogy kritikusabb kérdésekre válaszolniuk kelljen. A sajtóelhárításnak számtalan trükkje van, ahogy ezt mindjárt meg is nézhetik Rédli Balázs riportjában. De persze egyszerűbb a dolguk, ha bizonyos újságírókat vagy szerkesztőségeket egyszerűen kitiltanak a parlamentből, Kövér László szigora már sokakra lecsapott. De meglehet, hogy ez hamarosan megváltozik. És állniuk kell a kérdéseket. Majd kiderül!

Házon kívül 2017-02-15


szerző:
2017.02.15. 22:40
Hétfőn nemzeti gyásznap

Félárbocra eresztik reggel a nemzeti lobogót a Parlament előtt, és fekete zászlót tűznek ki az országban minden középületre. A veronai busztragédia miatt hétfőn nemzeti gyásznap lesz. Valamennyi iskolában emlékeznek az áldozatokra. Lesz, ahol egyperces néma felállással, máshol istentiszteleten róják le kegyeletüket a diákok.

Nem kérdezhettek Kövértől

Kioktatta a Mandiner újságíróját az Országgyűlés elnöke, amikor kérdezni próbáltak tőle a Parlamentben a tudósítóknak kijelölt folyosón. Kövér László nem válaszolt, de azzal fenyegetőzött, hogy szigorítani fognak az újságírók munkájára vonatkozó szabályokon. Aki rossz helyen kérdez, azt általában kitiltják. Az MSZP szerint a képviselőktől már most is alig lehet kérdezni a Parlamentben.

Vörös víz a Parlamentnél

Vörös ételfestékkel színezett vízzel öntötték le a Kossuth teret a Parlament előtt a Párbeszéd Magyarországért aktivistái a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. A párt szerint a magyar kormány nem tesz határozott lépéseket a nők védelmében. Évek óta nem ratifikálják az isztambuli egyezményt, ami az Európai Bizottság javaslatai alapján javítana a bántalmazott nők helyzetén. A Fidesz-frakció közleményében azt írt, hogy a nőkre és gyermekekre a legnagyobb veszélyt ma Brüsszel és a baloldal bevándorlás-politikája jelenti.

Erre hivatkozva nem válaszolnak

Előfordul, hogy halaszthatatlan közfeladatra hivatkozva bliccelik el a válaszadást a Parlamentben a kormányzat tagjai az Index szerint. Például akkor is erre hivatkoznak, ha valójában szabadságra mentek. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szabályok jók, mert ilyenkor mindig kijelölnek maguk helyett valakit. Az Együtt viszont házszabályt módosítana, hogy azonnal válaszolni kelljen.

Miért gratulált Colleen Bell Gálvölgyi Jánosnak?

Míg Hajdu Steve nem tudta elképzelni, milyen lehet a parlamenti büfé, addig az amerikai nagykövet egy fogadás alkalmával többször is kezet rázott Gálvölgyi Jánossal.

Tűz a bécsi parlamentben


szerző:
2016.11.04. 18:43
Tűz a bécsi parlamentben

Tűz az osztrák parlament épületében. Kora reggel sűrű, fekete füstoszlop gomolygott Bécs központja felett, amit kilométerekkel távolabb is látni lehetett. Nem sokkal később derült ki, hogy a képviselőház tetőszerkezete gyulladt ki. A tűzoltók gyorsan a helyszínre értek, és elfojtották a lángokat, amelyek az első vizsgálat szerint a szellőző berendezésben keletkeztek, hogy mitől, azt egyelőre nem tudni. Senki sem sérült meg.

Kitiltották a 444.hu újságíróit

A 444.hu összes újságíróját kitiltották a parlament épületéből. Rogán Antal helikopterezéséről kérdeztek politikusokat. Az Országgyűlés sajtófőnökének indoklása szerint olyan helyen forgattak, ahol nem lehetett volna. A Fidesz szóvivőjét pedig állítólag akadályozták abban, hogy bejusson az ülésterembe. A politikusokat a házszabály szerint csak két rövid szakaszon lehet kérdezni a parlamentben, de ott se mindig állnak szóba az újságírókkal. Korábban több médium újságírói mellett az RTL Híradó összes munkatársát is kitiltották az épületből, egyik kollégánk most is tiltólistán van.

Vita az alkotmánymódosításról

Az alaptörvény hetedik módosításáról vitázott hétfőn a parlament. Orbán Viktor nem hallgatta végig a felszólalásokat, néhány perces expozéja után távozott az ülésről. Azt mondta: a népszavazással új egység jött létre, amely felülírja a politikai határokat. Az MSZP nem vett részt a vitában, a Jobbik szerint az új egység csupán egy politikai termék. Az LMP úgy látja: a népszavazás és alaptörvény-módosítás is csak arra jó, hogy a kormánynak ne kelljen a valódi problémákról beszélnie.

A 444.hu három újságíróját is kitiltották

Kitiltották a 444.hu három munkatársát a Parlamentből miután elkészítették és közzétették ezt a videót, "Ezek az újságírók bemerészkedtek Magyarország legsúlyosabb no-go zónájába" címmel. A hivatalos indoklás szerint engedély nélküli forgatás, valamint a szabályokkal való nyílt és tudatos szembeszegülés miatt függesztette fel az akkreditációjukat Kövér László házelnök - határozatlan időre. Az újságírók megszegték az országházi sajtótudósítás rendjét, amikor a Parlament folyosóin forgattak, és a Parlament sajtófőnöke szerint felszólításra sem hagyták abba a filmezést. A 444.hu munkatársai azonban azt állítják, senki sem szólt rájuk.

Ati szerint a Budai Vár Magyarország Parlamentje

Még szerencse, hogy a villalakók közül senkiből nem lett idegenvezető, hisz nem elég, hogy nem tudták megnevezni Budapest hídjait, még a Budai Várat is összekeverték a Parlamenttel...

Ökölpárbaj lett a tévévitából

Programon kívüli műsorszámot adott elő két politikus a grúziai tévében. A két férfiú szeretne bekerülni a tbiliszi parlamentbe, ezért a képviselőjelölteket meghívták egy tévés vitára. Már a szópárbaj is elég heves volt, egy idő után már nem is vita folyt, hanem személyeskedés, majd kölcsönös sértegetés, a másik alázása. Amikor aztán elfogytak a szavak, a két aspiráns az elköszönés helyett a műsorvezető kérése ellenére felállt a székéből és megkerülve a pódiumot ököllel egymásnak esett. Grúziában október 8-án tartanak általános választásokat, és egyre nő a feszültség.

Tömegeket vonzottak az ünnepi programok

A jó idő miatt már napközben is nagyon sokan vettek részt az augusztus 20-ai programokon. Órákig kellett várakoznia annak, aki a Szent Koronát akarta megnézni a Parlamentben. Ugyancsak türelemre volt szüksége annak, aki az ország tortáit szerette volna megkóstolni. Országszerte rengeteg program várta az ünneplőket.

Alagutat építenek a Parlamenthez

Alagúttal kötik össze a Parlamentet és az Országgyűlés Hivatalának új irodaházát. Ez derül ki egy most megjelent kormányrendeletből. Hogy mindez mennyibe kerül majd, egyelőre nem tudni, ahogy azt sem, hogy néz majd ki az új épület. Csak annyi biztos, hogy a most üresen álló, 1972-ben átadott irodaházat lebontják. Az Együtt szerint túl sokba kerül az embereknek a kormányzati költözködés. A párt úgy látja: a miniszterelnökség Várba költözésével épp elég hely lenne irodistáknak a Parlamentben - nincs szükség új épületre.

Csaknem százzal több őr lehet a Parlamentben

Két őr jut majd minden egyes képviselőre a Palamentben.  Kilencvennyolc taggal bővítik jövőre az Országgyűlési Őrséget - legalábbis egy kormánypárti javaslat szerint. Ezt az utolsó pillanatban adták be a költségvetés módosításához. A létszám felduzzasztása 850 millió forintjába kerülhet az adófizetőknek. A Költségvetési Bizottság szocialista elnöke szerint érthetetlen, hirtelen miért kell ennyi őr a Parlamentbe.

Matolcsy: Blöff, Blöff és blöff

Blöffnek nevezte Matolcsy György azokat az állításokat, amelyek a jegybanki alapítványok pénzköltéseiről szólnak. A Magyar Nemzeti Bank elnökét Bárándy Gergely kérdezte a Parlamentben. A szocialista politikus szerint a jegybanki alapítványok pénze Matolcsy György rokonaihoz folyik, és így jutott pénz a jegybankelnökről szóló könyv kiadására is. Matolcsy György válaszában azt mondta: balliberális politikai támadás folyik a jegybank ellen.

Kocsmahangulat a Tisztelt Házban

Emlékeznek még? Három évvel ezelőtt a közösségi oldalain fakadt ki Szél Bernadett az országgyűlés faragatlan képviselői miatt. Vajon az elmúlt három évben változott a helyzet?

Kövér leteremtette a képviselőket

Nemcsak a zajongó ellenzéki képviselőket, a parlament szocialista jegyzőjét is kiosztotta Kövér László. A házelnök azért háborodott fel, mert a szocialista képviselők zajosan örültek annak, hogy a kormány visszavonja a vasárnapi boltzárról szóló rendelkezést. Kövér László szerint az ellenzéki képviselők „alkatilag képtelenek csöndben maradni”. Az elnök viselkedésére kedden nem adott magyarázatot a parlament sajtóosztálya.

Mégis betilthatják a titkosító appokat

Hiába az ellenzéki kifogások, mégis betilthatják a mobilkommunikációt titkosító alkalmazásokat. Köztük azt a magyar applikációt is, amelynek készítőit két hete még kitüntették a Parlamentben. A cég vezetője megerősítette: ha megszavazzák a törvényt, kivonulnak az országból. A kormány szerint minden eszközre szükség van a terrorellenes harcban. A Jobbik és az LMP szerint alkalmazhatatlan a kormány terve, de nem zárkóztak el a támogatásától, mert több más ellenzéki aggályt elfogadott a kormány. Az MSZP viszont elutasítja a tervezetet.

Ceglédi Zoltán

Lopáskísérlet miatt indult eljárás a - minden bizonnyal részeg - francia pár ellen, akik március 19-én sikerrel játszották ki a parlamenti őrség éberségét. A páros a sötétben kivárta, míg mindkét épületszárnynál az ellenkező irányba fordultak az őrök - ekkor jöttek a hihetetlen mozdulatsorok. A Heti Hetes tagjai azon gondolkodtak, vajon milyen ittas ember lenne képes ilyen mutatványok végrehajtására. Ceglédi Zoltán pedig felidézte saját csínytevéseit is.

E-maileket és számlákat is ellenőrizhetnének

A telefonhívásokhoz, az e-mailekhez és a bankszámlákhoz is könnyebben hozzáférhetnek a hatóságok, ha a Parlamentben megszavazzák a kormány terrorizmus elleni intézkedéscsomagját. A részleteket közösen jelentette be a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter. Újra megpróbálkoznak a terrorveszély-helyzetről szóló alkotmánymódosítással is - ez rendkívüli intézkedésekre hatalmazná fel a kormányt.

Parlamenti vita Mészáros Lőrincről

A miniszterelnök strómanja-e Mészáros Lőrinc? Erről vitázott a parlamentben Orbán Viktor, és Vona Gábor. A Jobbik elnöke vizsgálóbizottságot állítana fel, amely kivizsgálná a kormányfő környezetének gazdagodását. Orbán Viktor visszautasította, hogy strómanja lenne, és szerinte a Jobbik elnökének saját háza táján kellene körülnéznie.
 

Március 15: 18-an kaptak Kossuth-díjat

Lukács Sándor, Benedek Miklós színművész és Balázs Fecó zenész. Hárman az idei Kossuth díjasok közül. A szokásoknak megfelelően idén is március 15-én, a Parlament kupolatermében adták át az elismeréseket. A díjazottak között van az Oscar-díjas Saul fia című film rendezője, operatőre és főszereplője is.

Sokan voltak kíváncsiak a koronára

Kigyózó volt a sor egész nap a Parlament előtt, mert nagyon sokan szerették volna látni a Szent Koronát. Egy nappal a nemzeti ünnep előtt ingyen lehetett megnézni nemcsak a koronát, hanem az oda vezető díszlépcsőt és a kupolacsarnokot is.

Hogy kerül a bakancs Orbán asztalára?

Bakancs a miniszterelnök asztalán. Az MSZP-sek tették a parlamenti padjára, mert szerintük Orbán Viktornak jár idén a jogtipró díj. Ezt először 2009-ben a fideszesek adományozták, akkor még ellenzéki pártként a szocialista belügyi államtitkárnak. Ő nem örült a bakancsnak, mint ahogy most az igazságügyi minisztérium államtitkára sem. Orbán Viktor helyett ő válaszolt, a miniszterelnök ugyanis hétfőn nem volt bent a Parlamentben.

Tüntetés az állatkínzás ellen

Ezrek tüntettek az állatkínzás ellen a fővárosban, szombat délután. A demonstrálók a Nyugati téren gyülekeztek, majd a Parlamenthez vonultak. Itt beszédeket mondtak, amelyekben egyebek mellett azt követelték, hogy az állatkínzók ne kerülhessék el a büntetést. Az eseményt egy tavaly nyári brutális eset miatt hirdették meg, amikor - a gyanú szerint – a deteki alpolgármester fia agyonvert egy kiskutyát.

ÁLLATKÍNZÁS ELLEN: A tüntetés 1 percben

A tüntetők fél három körül értek a Parlamenthez. A szervezők szerint addigra már négyezer ember gyűlt össze. A Parlament előtt többen felszólaltak. Egyebek mellett a felelős állattartásra hívták fel a figyelmet.
 

Orbán szerint pénzt akarnak a tanárok

Orbán Viktor szerint a tanárok 25 pontos követelésükben béremelést akarnak, ami most nem lehetséges. Így reagált a miniszterelnök a parlamentben a pedagógustüntetésre. A pedagógusok értetlenül állnak a reakció előtt. Azt mondják, nem béremelést akarnak, ezt soha nem is mondták, hanem a tanulók és az oktatók terheinek csökkentését. Valamint egy működő közoktatási rendszert. Ha a bérrel kapcsolatban bármit is kérnek, az maximum az, hogy a mindenkori minimálbérhez viszonyítva határozza meg a kormány, mennyit kapnak.

Korlátozások terrorveszély esetére

Korlátozhatná a kormány a külföldre utazást, az internetforgalmat, a postai levelezést, és a gyülekezési szabadságot is terrorveszély esetén. Ehhez a parlament sem kellene, rendeletben hirdethetnék ki a terrorfenyegetettséget, és ilyenkor a honvédséget is alkalmazhatnák, belföldön is. Így módosítaná a kormány az Alkotmányt - ehhez kérték kedden a parlamenti pártok támogatását. A Jobbik még megfontolja, hogy támogatja-e a javaslatot, az LMP szerint azonban az jelenlegi formájában elfogadhatatlan.

Terrorveszély: változhat az alaptörvény

A terrorveszély kezelése miatt változtathat a parlament az alaptörvényen Kósa Lajos szerint. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Magyar Időknek adott nyilatkozatában azt mondta, azért van erre szükség, hogy a magyar jogrendben is kezelni lehessen az esetleges terrorcselekmények esetén kialakult helyzetet.

Orbán Viktor a függöny mögött várt

A függöny mögött várt a Parlamentben Orbán Viktor, miközben az ülésteremben őt kérdezték volna. A miniszterelnök halaszthatatlan közfeladataira hivatkozva Rogán Antalt jelölték helyette, hogy válaszoljon az ellenzéki képviselőknek. Akik Orbán Viktor környezetének feltűnő gazdagodásáról kérdeztek volna. A szabályok szerint a miniszterelnöknek 4 hétig nem kötelező válaszolni. A határidő csak a jobbikos Volner János esetében járt le most, így az ő kérdésénél lépett elő a függöny mögül.

Kitiltás: Az RTL Klub hírigazgatója válaszolt Kövér Lászlónak

Hivatalos válaszlevelet küldött Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az RTL. Kotroczó Róbert hírigazgató ebben kifejti álláspontját a kitiltásról és egyben kéri a televízió valamennyi munkatársát érintő szankció visszavonását.

A Fidesz tájékoztatójára sem mehetett az RTL

Hétfőn sem forgathatott az RTL stábja a Parlamentben, pedig épp a kormánypárt egyik sajtótájékoztatójáról szerettünk volna tudósítani. Kollegáinkat nem engedték be az épületbe. Az RTL hírszerkesztőségét múlt csütörtökön tiltották ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból, miután felvételeket közöltünk arról, hogy stábunkat nem engedték be Orbán Viktor és NATO főtitkár sajtónyilatkozatára. A kitiltást minden ellenzéki párt elítélte, az MSZP és az LMP pedig a visszavonását követeli.

Évek óta korlátozzák a sajtót

Több mint tíz éve korlátozzák az újságírók munkáját a Parlamentben. Az ülésterem után 2004-ben a terem körüli folyosókról is kitiltották a tévéstábokat. Így az RTL Híradó is csak rejtett kamerával tudta felvenni, hogy a képviselők tilosban dohányoznak. Emiatt akkor nem tiltottak ki bennünket a Parlamentből, a Fidesz győzelme után viszont még tovább szigorították a szabályokat. Orbán Viktortól egyszer kérdeztünk a Parlament folyosóján, ott, ahol a fideszes szabályok szerint ezt nem lehetett volna, akkor a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője 3 hónapra tiltatta ki stábunkat.

Az MNB milliárdos vásárlásairól is vitáztak

Senki sem kérdezhetett Matolcsy Györgytől a Parlamentben. A jegybank elnöke beszéde után azonnal elhagyta az üléstermet. Matolcsy György a Nemzeti Bank működéséről számolt be a képviselőknek. Szerinte ma ár és pénzügyi stabilitás van Magyarországon, ami a jegybanknak köszönhető, és azt mondta: a közjó szolgálatában költ tízmilliárdokat ingatlanokra és műkincsekre, és támogat százmilliárdokért alapítványokat az MNB.

Régi fényében a flotta utolsó hajója

Több éves szünet után újra Budapest egyik legszebb helyén, a Parlamenttel szemben horgonyoz az egykori Duna-tengerjáró flotta utolsó hajója. A Debrecent 1939-ben építették, részt vett a II. világháborúban, majd a hatvanas években kivonták a forgalomból.

Egyék a képviselők is azt, amit a gyerekek!

Egyék a képviselők is azt, amit a gyerekeknek kell enniük - ezt javasolják a szocialisták. Szerintük a menzareform miatt sótlan, íztelen, ehetetlen ételek kerülnek a gyerekek asztalára az iskolákban, óvodákban. Ezért azt javasolják, hogy a parlamenti menzán is főzzenek a reform receptek szerint, hadd tudják meg a képviselők is, mit etet a gyerekekkel a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az menzákat üzemeltetők félreértették a rendeletet - emiatt vannak a viták.

Prostival volt a képviselő?


szerző:
2015.10.05. 18:40
Prostival volt a képviselő?

Prostituálttal volt egy országgyűlési képviselő, miközben a Parlament ülésezett. Az ügyben a rendőrség is nyomozott. A Direkt36 írta meg, hogy még 2011-ben, a reggelig tartó ülésről hajnalban távozott az egyik képviselő, hogy összesen 180 ezer forintért, eltölthessen másfél órát egy nővel. A politikus személye egyelőre nem ismert, mert - állítólag - a nyomozókat ez nem érdekelte, miközben minden más kuncsaft után részletesen nyomoztak.

Előzetes: Prostituálttal volt egy országgyűlési képviselő

Miközben a Parlament ülésezett. Az ügyben a rendőrség is nyomozott. A Direkt36 írta meg, hogy még 2011-ben, a reggelig tartó ülésről hajnalban távozott az egyik képviselő, hogy összesen 180 ezer forintért, eltölthessen másfél órát egy nővel. A politikus személye egyelőre nem ismert.

Nem tudták megszerezni a szükséges támogatást

Elkezdődött a parlamentben annak a törvényjavaslatnak a vitája, amely lehetővé teszi, hogy a kormány válsághelyzetet rendeljen el a menekültek miatt. A tervek szerint már a határon létrehozzák a tranzitzónákat, ott regisztrálják a menekülteket, és a határ mellett lesznek a táborok is. Erről pénteken már szavaznak is. Elkezdődik annak a törvényjavaslatnak is a vitája, amely válsághelyzet esetén lehetővé teszi a honvédség bevetését is, de erről csak hetek múlva szavazhatnak.

Sok programot elmosott délelőtt az eső

A Debreceni Virágkarneválon csak az útvonal felét tudták megtenni a felvonulók, annyira szakadt az eső. Kevesen merészkedtek ki az esőbe délelőtt a fővárosban is, csak később gyűlt össze a tömeg a Várkert Bazár előtt, ahol először lehetett megkóstolni az Ország Tortáját, és Magyarország Cukormentes tortáját. Majdnem 30 ezer szelet fogyott. Ma bárki bemehetett Parlamentbe, volt aki két órát várt, hogy bejusson.

 

Képviselők, akik egyszer sem szólaltak fel

Majdnem 158 millió forintot keresett összesen az elmúlt bő egy év alatt az a 17 országgyűlési képviselő, akik vagy egyszer sem szólaltak fel, vagy egyetlen indítványt sem adtak be. A 17-ből 16 Fideszes. De nem szólt egy szót sem a Parlamentben Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök sem. A Fidesz szerint ilyen nagy frakciónál természetes, hogy vannak, akik kevesebbszer szólalnak fel.

 

Parlamenti igen az olimpiai pályázatra

Már a parlament is támogatja, hogy Budapest 2024-ben olimpiát rendezzen. A kormánypártok és a Jobbik képviselői igennel szavaztak, a többi ellenzéki képviselő többsége nemmel voksolt. Csak a pályázat elkészítése 10 milliárd forintba kerülhet. Arról, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elfogadja-e Magyarország jelöltségét, jövőre döntenek.

Elfogadták a családi csődvédelemről szóló törvényt

Törvényt hozott a parlament a családi csődvédelemről, amely első lépcsőben szeptemberben lép hatályba. A tervek szerint több tízezer bajba került családon segíthet a magáncsőd. Hogy pontosan ki és milyen esetben folyamodhat ehhez, arról Barabás Gyulát, a Széchenyi Hitelszövetség elnökét kérdeztük.

Merénylet élő adásban


szerző:
2015.06.22. 18:25
Merénylet élő adásban

Óriási pánik tört ki az afgán parlamentben, amikor egy robbanóanyaggal megrakott autó nekihajtott az épületnek, és az öngyilkos sofőr működésbe hozta a bombákat. A kabuli képviselőházból épp élőben közvetített az egyik tévétársaság: az ország új védelmi minisztere tartotta bemutatkozó beszédét. A robbantás után fegyveresek rohamozták meg a parlamentet.

Fólia helyett üvegfal a trafikokban?

A belügyminiszter a keddi parlamenti bizottsági meghallgatáson mondta azt, hogy a fóliák eltávolítása nem megoldás a trafikok biztonságára, szerinte hasonló megoldás kell mint a pénzváltóknál, ahol üvegfal védi az eladókat.

Most megtudhatják, mi a frissen felállított Andrássy szobor titka

1956-ban, mikor ledöntötték Sztálin szobrát, az alkotónak, 16 éves kisfiúként sikerült egy darabot lefűrészelnie belőle, amit máig őrzött, így ezt a kis darabot beöntötték a készülő új emlékműbe.

Mi a közös Sztálinban és Andrássy Gyula szobrában?

70 év után újra a helyén áll Andrássy Gyula bronzból öntött, korábbi lovas szobrának mása a Kossuth téren. A kétszeres életnagyságú szobrot hétfőről keddre virradóra, a Kincsem Parkból fektetve, rendőri kísérettel szállították a Kossuth térre, a Parlament déli oldalához. Ujvári Mihály riportja.

Magyarul Balóval 15-04-22

Magyarul Balóval: Nemzeti egyetértés helyett kétharmaddal fogadták el az Alaptörvénynek átnevezett, rekordsebességgel készült új alkotmányt négy éve az Országgyűlésben. A kétharmad szerint ez az új Magyarország alapja, bírálói szerint inkább a Fidesz hatalmának beton-alapja. Vita Somodi Bernadett alkotmányjogász és Gulyás Gergely, az országgyűlés alelnöke között.

Nem egyszerű dolog a szavazás


szerző:
2015.04.22. 20:34
Nem egyszerű dolog a szavazás

Az RTL Híradó is beszámolt arról a parlamenti szavazásról, amikor a kormánypárti politikusok saját javaslatukra szavaztak nemmel – véletlenül.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való