KERESÉS search-close

rendszerváltás

49 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "rendszerváltás"

30 éve választották köztársasági elnökké Göncz Árpádot

30 éve, éppen ezen a napon választották köztársasági elnökké Göncz Árpádot, a rendszerváltás utáni időszak legnépszerűbb politikusát. Az első szabadon választott államfő 10 éven át töltötte be posztját. Ez idő alatt 4 miniszterelnökkel dolgozott együtt. Göncz Árpád 5 éve hunyt el, 93 éves korában.

Elhunyt Kósáné Kovács Magda

Több mint 10 évvel ezelőtt az RTL Klub Hírigazgatósága az 1989-es rendszerváltás politikai főszereplőiről készített egy sorozatot. Kósáné Kovács Magda akkor hosszú interjút adott életétről és rendszerváltásban betöltött szerepéről.  

Hosszan tartó betegség után elhunyt Kósáné Kovács Magda

Hosszan tartó betegség után hétfőn elhunyt Kósáné Kovács Magda, szocialista politikus. Az irodalomtörténész végzettségű képviselő 1990 és 2004 között volt az Országgyűlés tagja. A Horn-kormányban munkaügyi miniszter volt egy évig. 2004-től 2009-ig európai parlamenti képviselőként dolgozott. 2011-ben alapító tagja volt a Demokratikus Koalíciónak. Kósáné Kovács Magda 80 éves volt.

Fókusz Anno: 40 éven keresztül egy ólban bujkált, csak a rendszerváltás után mert előjönni

Negyven éven keresztül bujkált egy ólban a makói férfi, akit besúgónak akartak beszervezni és komoly fenyegetéseket is kapott. Felesége halottá nyilváníttatta, majd amikor kiderült, hogy él, elvált tőle. Miután elhagyta az odúját, könyvet írt az életéről.

30 éve alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés

Magyarország modernkori történelmében 1990-ben volt az első választás, amely szabadnak és demokratikusnak volt tekinthető. 30 éve a parlamentbe 6 párt jutott be, a legtöbb képviselője az MDF-nek, utána az SZDSZ-nek volt. A két legnagyobb rendszerváltó párt közül ma már egyik sem létezik. Most az Országgyűlés 30 évvel ezelőtti alakuló ülésének legérdekesebb pillanatait idézzük fel.

Rendszerváltás nyugati szemmel

Az amerikaiakat meglepte. A németeknek megérte. De mit szóltak hozzá a britek? Nagyhatalmak sakkjátszmája a nyolcvanas évek végén. Kinek mi volt az érdeke? És fontos, volt-e a demokratikus átalakulás? Rendszerváltás nyugati szemmel a XXI. században.

30 éve megszűnt a cenzúra, a szerkesztőségek olyan helyzetbe kerültek, mint addig még soha!

Éppen harminc éve fogadta el a parlament a sajtótörvény módosítását, amiután nemcsak állami szervezetek, de magánemberek is alapíthattak újságokat. Ezzel megszűnt a cenzúra, a szerkesztőségek olyan helyzetbe kerültek, mint addig még soha, az újságírók szabadon kérdezhették a döntéshozókat.

Tiltakoznak az emlékbélyeg ellen

Álságos és hazug döntés - így reagált Rajk László özvegye arra, hogy férje képmása is szerepelni fog a rendszerváltásra emlékező bélyegsorozaton. Így megtiltotta a 30 év szabadon Emlékbizottságnak, hogy szerepeltessék Rajk Lászlót. Így tett Solt Ottilia, az egykori demokratikus ellenzék egyik legismertebb alakjának lánya is, aki szerint eddig csak gyalázták édesanyját. Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa azt írja, mérhetetlenül sajnálja a döntésüket, de eleget tesznek neki.

545 nap: A rendszerváltás másfél éve Németh Miklós miniszterelnökkel

Németh Miklós Magyarország egyik legnépszerűbb politikusa volt a rendszerváltás idején és évtizedekkel később is sokan ösztönözték, térjen vissza, legyen újra miniszterelnök. De ő visszavonult. És nemcsak a közélettől, a nyilvánosságtól is. Viszont 30 évvel a köztársaság kikiáltása után az RTL Klubbal kivételt tett és igent mondott a felkérésünkre. Az 545 nap – A rendszerváltás miniszterelnöke című dokumentumfilmből az ő szemszögéből mutatjuk meg, hogyan vált Magyarország népköztársaságból köztársasággá.
A teljes dokumentumfilmet az RTL Moston, ide kattintva nézheti meg.

A szabad zenélés kezdetei, amikor az állam már nem, a kiadók még nem szóltak bele

1989-ben megnyíltak a határok, és kitágult a világ. Egyre több lett az utcán a nyugati autó, a boltokban a banán. A piacokon pedig a hamis kazetta tele külföldi zenével. Míg a Kádár rendszerben a szocialista kultúrpolitika szigorúan szabályozott minden rendezvényt, 30 éve  bárki bárhol felléphetett. Ez volt a hőskor: a körülmények kezdetlegesek voltak, de ha valakinek volt elég tehetsége és lelkesedése, az sztárrá válhatott szponzorok, kiadók és reklámok nélkül is.

Magyarországra jön Angela Merkel a páneurópai piknik 30. évfordulójára

Magyarország jön holnap Angel Merkel. A német kancellár a páneurópai piknik 30. évfordulójára érkezik Sopronba, Orbán Viktorral is találkozik, egy istentiszteleten is részt vesznek és kétoldalú tárgyalásokat is tartanak. 30 évvel ezelőtt körülbelül 700 kelet-német menekült jutott át a határon, amikor magyarok és osztrákok közösen szerveztek találkozót a határok elbontásáért. Angela Merkel már tegnap videóüzenetben köszönetet mondott Magyarországnak az akkori bátorságáért.

Orbán Viktor 1989-es híres beszédének részletével emlékeznek a rendszerváltás harmincadik évfordulójára abban a videóban, amit a VOLT fesztivál nagyszínpadán vetítenek a koncertek közötti szünetekben. A fesztivál egyik vendége a videó miatt lemondta szereplését. A szervezők szerint évek óta helyt adnak társadalmi célú üzeneteknek, és fontosnak tartják, hogy a rendszerváltásról megemlékezzenek a fesztiválon.

Éppen 30 éve indultak haza a szovjet hadsereg első egységei Kiskunhalasról

Éppen 30 éve, 1989 április 25-én indultak haza a szovjet hadsereg első egységei Kiskunhalasról, ami az egyik legfontosabb feltétele volt annak, hogy Magyarország független legyen. Hiszen évtizedek óta állomásoztak úgymond ideiglenesen magyarországi laktanyákban. A kivonulás előkészítésének körülményeiről Németh Miklós volt miniszterelnök beszélt a XXI. századnak adott exkluzív interjúban.

30 éve ezen a napon kezdték el lebontani a vasfüggönyt

Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 30 éve ezen a napon kezdték el bontani a vasfüggönyt. Évtizedeken át osztotta két részre Európát, elzárva egymástól a szocialista és kapitalista országokat.

Így azonosították ’56 miniszterelnökének földi maradványait

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom miniszterelnökét halálos ítélete után kivégezték, titokban a börtön udvarán temették el, majd 3 évvel később jeltelen sírba tették, a 301-es parcellában. Újratemetésének közelgő évfordulója alkalmából az RTL hírműsorai is többször foglalkoznak a 89-ben történt rendszerváltó eseményekkel!

100 éve ezen a napon kiáltották ki a magyar tanácsköztársaságot

Március 21-e sokáig állami ünnep volt, koszorúkkal megemlékezésekkel, pedig a 133 napig tartó diktatúra ideje alatt vérengzésekkel tartották terror alatt az embereket.

30 éve történt: Cserhalmi György felolvasta a civilek követeléseit

Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. Abban az évben ezen a napon több tízezren tiltakoztak a szabadságjogok korlátozása miatt Budapesten.A civilek követeléseit Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész olvasta fel. Ez a rendszerváltás szimbolikus eseményévé vált.

70 katonai szolgálatot megtagadó fiatalt engedtek szabadon a baracskai börtönből

Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. Abban az évben március 1-jén 70 olyan fiatalt engedtek szabadon a baracskai börtönből, akiket azért ítéltek el, mert megtagadták a katonai szolgálatot. Akkor még akár több év börtönt is kaphatott az, aki nem volt hajlandó bevonulni.

MSZMP: 1956 nem ellenforradalom

Az RTL Híradó történelmi visszatekintő sorozatot indít, amelyben hónapról hónapra felidézzük az 1989-es év legfontosabb eseményeit. 30 éve, ezen a napon a Magyar Szocialista Munkáspárt vezető testülete úgy döntött, 1956 nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt, és hogy az addigi egypártrendszer helyett lehetséges a többpártrendszer bevezetése. 

 

Régi módszer a plakáttépkedés

Plakáttépkedés már az első szabad választási kampány idején is volt, a ma esti XXI. század éppen ezt a témát dolgozta fel. Persze 1990-ben még nem óriásplakátokat rongáltak meg ismeretlenek, hanem villanyoszlopokra és buszmegállókra ragasztott fecniket.

 

Göncz Árpád 95 éves lenne


szerző:
2017.02.10. 16:41
Göncz Árpád 95 éves lenne

Most lenne 95 éves Göncz Árpád, egykori Köztársasági elnök. Péntek délelőtt koszorúzási ünnepséget tartottak a Bécsi úti emléktáblájánál. Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni Magyarország első köztársasági elnöke volt.

 

A XX. század eltűnt vidéke

Kincset érő amatőr felvételek a hetvenes-nyolcvanas évek nagyközségi életéről. Sosem látott film az ÁFÉSZ-boltok, falusi sportpályák és brigád-színjátszókörök világáról, épülő utcákról, a közelben dübörgő gyárakról. Biztonságot és jólétet hozott a vidék iparosítása - hogy aztán egy pillanat alatt omoljon össze a kiszámítható élet a rendszerváltáskor. De ki, és miért hagyta, hogy így legyen?

Meghalt Biszku Béla


szerző:
2016.04.01. 18:45
Meghalt Biszku Béla

94 éves korában meghalt Biszku Béla az állampárt egykori belügyminisztere. Ő az egyetlen magas rangú pártállmi vezető aki a rendszerváltás után 20 évvel bíróság elé került az 1956-ban elkövetett tetteiért, és a kommunizmus bűneinek tagadásáért. Az ügyében több ítélet is volt, de egyik után sem kellett börtönbe mennie, és jogerős döntés sem született.

Elhunyt Pozsgay Imre


szerző:
2016.03.25. 17:21
Elhunyt Pozsgay Imre

83 éves korában hunyt el Pozsgay Imre, volt államminiszter.

Meghalt Göncz Árpád


szerző:
2015.10.06. 18:30
Meghalt Göncz Árpád

Tíz évig, három kormány alatt volt államfő. Bár első elnöki ciklusa alatt sok konfliktusa volt az Antall kormánnyal, mindvégig nagy népszerűségnek örvendett. A politikától 2000-ben vonult vissza, ezután ritkán adott interjút. Családtagjai körében hunyt el.

Biszku-per: történelmi tanulságok

A rendszerváltozás folyamatában mintha eldőlt volna, hogy Magyarországon nem lesz visszamenőleges igazságszolgáltatás, pedig 1990-ben még lehetett volna. Legyen, vagy ne legyen? Ezzel minden volt szocialista ország küszködött és részben még küszködik is. Mit gondol erről Horváth Attila jogtörténész és Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója?

25 éve szabadon


szerző:
2015.04.08. 22:00
25 éve szabadon

Mit gondoltak ma 25 éve? Van akinek emlék s talán eszébe sem jut már, van aki fiatal, s talán alig hallott róla: szoros első forduló után nagy fölénnyel nyerte az első szabad választásokat a Magyar Demokrata Fórum éppen ma 25 évvel ezelőtt. A választásra jogosultak kétharmada szavazott.

Magyarul Balóval 15-04-08

Magyarul Balóval: Rendszerváltás vagy rendszerváltozás? Ma 25 éve nyerte meg az azóta eltűnt Magyar Demokrata Fórum az első szabad választásokat az azóta ugyancsak eltűnt Szabad Demokraták Szövetsége előtt. Az akkor megválasztott országgyűlés célja: demokrácia, működő piacgazdaság és többpártrendszer. Mire emlékszik a két eltűnt párt egy-egy politikusa?

Rendszerváltás vagy rendszerváltozás?

Ma 25 éve nyerte meg az azóta eltűnt Magyar Demokrata Fórum az első szabad választásokat az azóta ugyancsak eltűnt Szabad Demokraták Szövetsége előtt. Az akkor megválasztott országgyűlés célja: demokrácia, működő piacgazdaság és többpártrendszer. Mire emlékszik a két eltűnt párt egy-egy politikusa?

Kilencvenizmus, a 90-ben születettek életérzése

Rendszerváltás, rémes neonszínek, Reszkessetek betörők és beszélő játékok a vásznon. Úgy éreztük, mindent megkaphatunk és mindent kipróbálhatunk. Faltuk a filmeket, a zenét és számítógépen játszottunk.

Milyen volt a kilencvenes évek gyerekként?

Rendszerváltás, rémes neonszínek, Reszkessetek betörők és beszélő játékok a vásznon. Úgy éreztük, mindent megkaphatunk és mindent kipróbálhatunk. Faltuk a filmeket, a zenét és számítógépen játszottunk. Kilencvenizmus, a 90-ben születettek életérzése.

RTL II: Új rendszerváltást követeltek

A korrupció és a szegénység ellen szólalt fel a legtöbb szónok, mondván, míg milliók éheznek, addig vannak, akik milliárdos tételeket felejtenek ki a vagyonnyilatkozataikból.


 

Horn, a rendszerváltó


szerző:
2014.10.01. 00:15
Horn, a rendszerváltó

Titkos találkozók Németországban, királycsinálók mozgatták a háttérben a szálakat. Könyökvédős hivatalnokok és a világpolitika irányítói együtt nyitották ki a nyugati határt az NDK-s menekültek előtt – de mit léptek erre a szovjetek? És ki küldte őket haza először?
 

A vasfüggöny leomlása

Titkos találkozók Németországban, királycsinálók mozgatták a háttérben a szálakat. Könyökvédős hivatalnokok és a világpolitika irányítói együtt nyitották ki a nyugati határt az NDK-s menekültek előtt – de mit léptek erre a szovjetek? És ki küldte őket haza először?
 

XXI. század 14-03-11


szerző:
2014.03.12. 00:35
XXI. század 14-03-11

XXI. század: A Kádár-rendszer kifelé vidám arcot mutatott, de fiatalokat tartóztattak le izgatás miatt a rendszerváltás küszöbén. Az volt a bűnük, hogy énekeltek március 15-én. Hazugságokat terjesztettek róluk, évekre börtönbe zárták őket. A gulyáskommunizmus politikai foglyai a XXI. században.

XXI. század 12-11-27


szerző:
2012.11.28. 00:05
XXI. század 12-11-27

XXI. század: 1989-ben, hónapokkal a rendszerváltás előtt nagyra tartották a jogászokat. Sokan úgy gondolták, hogy nekik volt a legtöbb közük a rendszerváltás sikeréhez, a békés átmenethez. Békéssy Olga filmje – a szocializmus kezdetéről, amikor a szegények a központi akaratnak megfelelően is már ingyen tanulhattak, nem kellett tandíjat fizetniük. A tömeget a tanulás és a kultúra öntudatra ébresztette, és a diktatúra ellen fordult.

XXI. század 12-10-16


szerző:
2012.10.17. 00:05
XXI. század 12-10-16

XXI. század: Boross Péter nyilvánvalóan tekintélyelvű. Azt mondja, a hadapródiskolában tanulta meg, hogy a demokráciát a diákok nem a tanárral szemben gyakorolhatják. Elkötelezett konzervatív, aki soha nem gondolta volna, hogy egyszer miniszterelnök lesz. Csaposként kezdte. 1956-os forradalmi tevékenysége miatt először meghurcolták, majd mégis egy szocialista nagyvállalatot vezetett csaknem 20 évig. A rendszerváltás után távolról kerülte a politikát, de rábízták a létező legbizalmasabb állást.

Az utolsó munkásőr kalandos története

T. Kun László - akit máig nem szereltek le - valamiféle végtisztességet remél, ezért vállalta a beszélgetést.

XXI. század 12-05-09


szerző:
2012.05.09. 23:45
XXI. század 12-05-09

XXI. század: A pártvezetés ellenére is puccsra készültek? Munkásőrök lövöldöztek a rendszerváltáskor a határsértőkre.

Hogyan értek célt az „összeesküvők”?

Az egykori szocialista országokban mindenhol másképp vesztette el végső hatalmát az állampárt. Így az Ellenzéki Kerekasztal igazi hungarikumnak számít.

XXI. század 11-10-25


szerző:
2011.10.25. 23:25
XXI. század 11-10-25

XXI. század: Bérgyilkosok a magyar fővárosban. A rendszerváltás előtt nem jártak az országban, csak egy alkalommal, 1987-ben. Egy kolumbiait kellett megölniük. - A magyar ellenzék honnan tudta, mit kell csinálnia? Egyáltalán, hogyan szervezték meg találkozóikat, amikor államellenes összeesküvéssel vádolhatták volna őket?

XXI. század 11-10-18


szerző:
2011.10.18. 23:25
XXI. század 11-10-18

XXI. század: A legnagyobb óvatosság mellett, egyetlen hétvége alatt szervezték meg a köztársaság kikiáltását. Vajon mi járt Szűrös Mátyás fejében, amikor 1989. október 23-án a Parlament erkélyére lépett?

Választási lázban ég Lengyelország

Parlamenti választásokat tartottak Lengyelországban. Az esélyes a kormányzó jobbközép Polgári Platform.

Az alkotmány is érettségi téma

Az esszéfeladatokban a jobbágyfelszabadítás, a rendszerváltás, az alkotmány, illetve Mátyás király közül lehet választani.

XXI. század 10-12-14


szerző:
2010.12.15. 00:00
XXI. század 10-12-14

XXI. század: A reform Magyarországon szitokszó lett. A rendszerváltás óta, sőt, már az előtt is, ciklusonként jöttek a rendkívüli - „na most egyszer utoljára fáj, de felszívjuk magunkat” - lépések, hogy aztán mégse jöjjön el a stabil fejlődés korszaka. Mi a kudarc oka? Lehet-e másképpen?

XXI. század 10-05-18


szerző:
2010.05.18. 23:55
XXI. század 10-05-18

Dédapáink olyan fájdalomcsillapítót kaptak a háborúban, amilyet a kábítószerélvezők használnak. Nem tudták mi történik velük... A rendszerváltásig egy alkalommal volt a maihoz hasonló demokratikus választás. Pont 65 éve. A korteskedést ekkor az amatőrizmus bája lengte át…

Kieső rendszerváltók


szerző:
2010.04.12. 16:59
Kieső rendszerváltók

20 évvel a rendszerváltás után először nem lesz ott a Parlamentben a MDF. Az SZDSZ-nek még országos listát sem sikerült állítania.

Kik voltak a besúgók Nagy Imre temetésén?

Az volt a dolguk, hogy a magyar államhatalom álláspontját sugalmazzák.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való