KERESÉS search-close

vihar

100 tartalom van megjelölve ezzel a címkével: "vihar"

25 embernek nyoma veszett az óriási viharban

Legalább ketten meghaltak, 25-en pedig eltűntek, amikor óriási vihar söpört végig Franciaország délkeleti és Olaszország északi részén. Akkora eső volt, hogy a víz házakat döntött romba, utakat, hidakat tett tönkre és földcsuszamlásokat okozott. Nizza polgármestere szerint emberemlékezet óta nem láttak ilyet a környékükön.

Alabamában és Floridában tombolt a Sally nevű ciklon

Egy ember meghalt egy másiknak pedig nyoma veszett az Egyesült Államokban tomboló Sally nevű ciklon miatt. A mentőcsapatoknak több száz embert kellett kimenekíteniük az áradások miatt Alabamában és Floridában. A szakemberek szerint négy óra alatt annyi csapadék zúdult le, mint amennyi máskor négy hónap alatt szokott esni. Óriási területek vannak víz alatt. Több mint félmillió háztartásban van áramszünet.

Minden, amit a villámlásról tudni érdemes

Veszélyes viharban a mobilozás? Agyoncsaphat minket egy villám az autóban? Szabad egy zivatarban a kádban fürödni és tényleg vonzzák a villámcsapást az esernyők, valamint a rajtunk lévő ékszerek? Rengeteg mendemonda kering a villámokkal kapcsolatban, de vajon melyik közülük az igaz?

Tönkremehet az autó a víztől

Tönkremehet a motor, ha valaki túl mély vízbe hajt az autójával. Az egyre gyakoribb, monszunt idéző esőzések miatt az utakon akár több tíz centi mély víz is összegyűlhet. z szinte biztos, hogy komoly károkat okoz.

Folyóként hömpölygött az utcákon az esővíz

Folyóként hömpölygött az utcákon, a parkolókban bokáig állt az esővíz. Nagy vihar vonult végig vasárnap Magyarországon. Az északkeleti és tiszántúli területeken felhőszakadás volt. Tucatnyi hívás érkezett a Borsod megyei tűzoltókhoz, sok helyen szivattyúzni kellett, Szabolcs megyében több fát kidöntött a szél.

VIHAROS: Bokáig állt a víz a parkolóban

Kisebb folyónak látszott ez az utca Miskolc belvárosában. A csatornák nem tudták elnyelni az esővizet, így a felszínen hömpölygött végig az utcán parkoló autók között. Erős esőzéssel kezdődött a tegnapi vihar, néhány helyen jégeső is esett. A környéken több lakás beázott. A helyiek nem számítottak ekkora viharra. A Borsod megyei tűzoltókat 16-szor riasztották a hétvégén, főleg szivattyúzni kellett.

Megsemmisült horgásztavak, és többszáz milliós károk

Megsemmisült horgásztavak, és többszáz milliós károk Zala megyében. A július végi villámárvíz után Miháldon és Galambokon mára teljesen eltűntek a horgásztavak, miután átszakadt a gátjuk és kifolyt belőlük a víz. A települések segítséget várnak az újjáépítéshez.

Így csapott le a vihar az országra

Folyókká változott utcák, elárasztott lakóházak, pattogó jég, apokaliptikus állapotok uralkodtak több vidéki városban és a főváros számos kerületében is hétfő este.

Elárasztott vasúti átjáró, járhatatlan utak

Kelet-Magyarországon elárasztott vasúti átjárót és járhatatlan utakat hagyott maga mögött a vihar. A Nógrád megyei Csesztvén szinte mindenhol hömpölygött a víz az utcákon, Bernecebarátiban egy időre az óvoda épületét is ki kellett üríteni. Neszmélynél egy megáradt patak miatt órákig nem járt vonat. A vihar Budapestet sem kímélte, a tűzoltóknak szinte az egész fővárosban akadt dolguk.

Özönvíz Nyugat-Magyarországon, térdig ért a víz az utcákon

Özönvíz Nyugat-Magyarországon. Több település utcáin is térdig érő víz hömpölygött a hétfői hatalmas eső után. Győrben, volt, aki kihasználta az alkalmi folyót és azonnal sup-ra pattant. Vas megyében sokak pincéjét és kertjét is elöntötte a villámárvíz. Kenézen pedig egy családi ház tetejét is megbontotta a szél. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében összesen 175 helyszínen volt szükség a tűzoltókra.

Térdig érő víz az utcákon, elöntött pincék a felhőszaladás után

Az utcákon folyóként hömpölygő víz, elöntött pincék, beázott garázsok maradtak a felhőszakadások után hétfő reggelre a fővárosban, Pest és Nógárd megyében.A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső ellen Balassagyarmaton homokzsákokkal próbáltak védekezni a helyiek. Solymár utcáit vasárnap délután térdig érő víz öntötte el. Az eső Budapestet sem kímélte, a város több pontján is 20-30 centiméteres magasságban állt a víz a kora reggeli felhőszakadás után.

Idén már negyedszer öntött ki a települést kettészelő patak

Újra leszakadt az ég több helyen az országban. Tatabányán szombaton pár óra alatt annyi eső esett, amennyi máskor egész hónapban szokott. A Komárom-Esztergom megyei Bajóton idén már negyedszer öntött ki a települést kettészelő patak. A fővárosban utcákat, buszmegállókat, parkokat öntött el a lezúduló eső. Nagyon sok dolguk volt a tűzoltóknak.

LÁTVÁNYOS: így csapott le a villám Shanghaira

Hirtelen jött vihar csapott le Shanghaira: volt, ahol pár óra alatt több mint 10 centiméter csapadék esett. A zivatart heves villámlások kísérték, amelyek szinte nappali fénnyel árasztották el a várost.

Hirtelen fél havi csapadék esett

Videón, ahogy a szél letépi a soltvadkerti malom teljes tetőszerkezetét. Dél-nyugatról észak-kelet felé tombolt a vihar, fákat csavart ki, amelyek utakra és autókra dőltek. Hirtelen fél havi csapadékmennyiség zúdult az ország nagy részére.

Miskolc felett szupercella alakult ki, míg Győrben úsztak az autók

Miskolc felett szupercella alakult ki, háromszor szakadt le az ég és elöntötte a várost a víz. Mutatjuk nézőink felvételeit a tegnapi vihar pusztításáról. Győrben úsztak az autók, ha éppen nem fa dőlt rájuk, lakóházakba, üzletekbe ömlött be a hömpölygő esővíz.

Összetört autók, tóvá változó utcák, beázó parkolóház - hatalmas vihar tombolt Győrben

Összetört autók, tóvá változó utcák, beázó parkolóház és áruház. Hatalmas vihar tombolt kedden Győrben. A tűzoltókat több mint százszor riasztották, egész éjjel dolgoztak a károk felszámolásán. Percek alatt olyan mennyiségű csapadék hullott a városra, hogy a csatornák nem bírtak elvezetni, tengelyig gázoltak az autók a vízben.

VIHAR: Vízben úszó utcák és kidőlt fák Győrben

Hatalmas vihar söpört végig kedden Győrben. A tűzoltókat több mint százszor riasztották, egész éjjel dolgoztak a károk felszámolásán. Percek alatt annyi csapadék hullott a városra, hogy a csatornák nem voltak képesek elvezetni, tengelyig gázoltak az autósok az összegyűlt vízben.

Villám miatt kaphatott lángra az erdő Piliscsaba határában

Pusztító erdőtűz tombolt éjszaka Piliscsaba határában. A településen vihar volt, és egy villám miatt kaphatott lángra az aljnövényzet és a fák. Közel 40 tűzoltó dolgozott egész éjszaka az erdőben. Alighogy megfékezték a tüzet, újra ki kellett vonulniuk, mert a területen ismét felcsaptak a lángok.

Vezetékek szakadtak le a 90 kilométer per órás szélviharban

Társasházra dőlt egy fa Pécsen, több erkély és ablaküveg is betört. Baranya megyében sok helyen vezetékek és ágak szakadtak le a 90 kilométer per órás szélviharban tegnap éjszaka. Keleten volt olyan, ahol ma 14 fokkal hűvösebb volt a tegnapinál. Debrecenben délben csak 17 fokot mértek.  A híradónknak nyilatkozó családorvos szerint sokakat megvisel a hirtelen hőmérséklet-változás.

Újabb felhőszakadás: elárasztotta az utcákat a víz

Felhőszakadás okozott gondot három megyében tegnap délután. Utakat, házakat árasztott el a nagy mennyiségű eső Borsod, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben. Mezőkövesden egy héten belül másodszor úszott a belváros, egy idősotthont is elárasztott a víz. Karcagon nem bírták a terhelést a csatornák, így megteltek, és az esővíz lakásokba is befolyt.

NÉZŐI: Mezőkövesden egy héten belül másodszor volt felhőszakadás

Felhőszakadás okozott gondot három megyében pénteken délután. Mezőkövesden a főutcát árasztotta el a nagy mennyiségű csapadék. De Debrecenben is csak araszolva tudtak haladni az autók, az utakat itt is elárasztotta a hirtelen lezúdult csapadék.

Két sétáló nőre dőlt egy fa a viharban

Két sétáló nőre dőlt egy fa a csütörtöki hirtelen jött viharban a budai várfal egyik sétányán. Egyiküket agyrázkódás, másikukat könnyebb sérülések miatt ápolják a Szent János Kórházban. A viharos széllel érkező zivatar több Pest környéki településre is lecsapott. Néhány órára tóvá változtak az utcák, pincéket lepett el a víz, és fák dőltek ki. A katasztrófavédelem szerint országszerte 115 esetben riasztották őket tegnap éjfélig.  

Rövid, de heves vihar csapott le a fővárosra

Anyára és 14 éves lányára dőlt egy fa a viharban az I. kerületben. A sérülteket a Szent János Kórházba vitték. Délután rövid, de heves vihar csapott le a fővárosra és környékére. Többfelé jég is volt. Dunaharasztiban hirtelen annyi eső esett, hogy nemcsak házak pincéit öntötte el a víz, de a vasúti aluljárót is, és egy póruljárt autós bent is ragadt a közepén.

VÉRCSEFIÓKA: A viharban megsemmisült a fészek, amiben nevelkedett

A jellegzetes, vörös tollai még nem fejlődtek ki, csak puha, szürke pehely borítja. A vörös vércsefióka két-három hetes lehet. A pénteki viharban semmisült meg a fészek, amiben nevelkedett. 

Fészekből kizuhant vércsefiókát mentettek

Vörösvércse-fiókát mentettek az Alsódobszai Természetvédelmi Egyesület tagjai. A fészek, amiben a pár hetes fióka testvéreivel együtt nevelkedett, a múlt heti viharban megsemmisült. A testvérei elpusztultak. Az életben maradt madarat egy olyan odúban helyezték el, ahol vele egykorú fiókák nevelkednek.

Több mint ötmilliárd a viharkár

65 ezer ember maradt áram nélkül a tegnapi vihar miatt Debrecenben és környékén. Egy magasfeszültségű kábelrendszerre dőlt egy fa, ez okozta a meghibásodást. Szabolcs megyében ismét több település víz alá került, máshol házakra borult fákat távolítottak el a tűzoltók. Idén csak júniusban több mint ötmilliárd forintos kárt okoztak a viharok. 

Villámárvíz, jégeső, vízben úszó települések

Villámárvíz, jégeső, vízben úszó települések - az országon átrohanó vihar nem kímélte az északkeleti országrészben élőket. Miskolcon a Szinva patak kilépett a medréből, emiatt a városban több ház lakhatatlanná vált, 45-en vesztették el az otthonukat. Országszerte majd kétszázszor riasztották a tűzoltókat beázott pincékhez, garázsokhoz és az úttestet eltorlaszoló, kidőlt fák miatt.

Ingyenes hajójáratokkal is pótolják a vonatokat

Ingyenes hajójáratokkal is pótolják a vonatokat Nagymaros és Zebegény között. A vasúti pálya és a 12-es főút a múlt heti vihar után vált járhatatlanná. A két település között vonatpótló buszok is közlekednek, de csak kerülőúton járhatnak, több mint egy órás menetidővel. A most indított hajójárat 40 perc alatt teszi meg a távot.

Kő-és sárlavina a 12-es úton

A rengeteg eső miatt kő és sárlavina zúdult a 12-es főútra és a vasúti sínekre, Zebegény és Nagymaros között. Egy napja áll a forgalom, vannak olyan szakaszok, ahonnan több száz kilós sziklákat kell eltakarítani. A Dunakanyarra szerda délután csapott le a vihar. Pilismaróton például fél méteres víz állt a főutcán.

Víz alá került Debrecen

Elmosta az eső Debrecent! A tegnapi felhőszakadásban mélygarázsokat, parkolókat, pincéket, bevásárlóközpontokat öntött el a víz, volt, ahol 160 centi magasan gyűlt fel. Az utak sok helyen járhatatlanok lettek, a tömegközlekedést is át kellett ideiglenesen szervezni. A tűzoltókat majdnem kétszázszor riasztották. A hétvégéig biztosan nem ússzuk meg újabb eső nélkül.

Olyan erővel csapott le a vihar, hogy már nem tudta megmenteni a kertben dolgozó feleségét

Tótvázsonyban emberéletet követelt az ítéletidő. Egy villámárvíz egy 67 éves nőt sodort el. Az asszony a kertjük végében levő hídpillért akarta megtisztítani az eső miatt megáradt időszakos vízfolyás hordalékától, ám belecsúszott a vízbe. Csaknem hetven méteren keresztül sodródott az árral.

Háromgyerekes családot mentetek ki a házukból az árvíz miatt

Összeomlott egy híd Komárom-Esztergom megyében, Bajóton a vasárnapi felhőszakadásban. A délnyugati megyék kivételével szinte mindenhol nagy erővel csaptak le a zivatarok az országban. Éjfélig összesen több mint 700 esethez vonultak a tűzoltók. A Fejér megyei Gyúrón egy háromgyerekes családot mentetek ki a házukból az árvíz miatt.

NÉZŐI: Még több videó a tegnapi ítéletidőről

Fülsüketítő zajt csapott a zuhogó jégeső Budapesten, a távolban a SOTE épületei alig láthatóak. Szakadt az eső Szolnokon, az ablaktörlő nem bírt a sok vízzel. Ennek a XIII. kerületi társasháznak a teraszát pedig elárasztotta a jég.

ESŐZÉS: A hordalék miatt járhatatlanná vált a 10-es út

A 10-es főút pilisborosjenői szakasza. Ömlik az eső. Az utat sár borítja. Egy kisebb utcából zúdult a főútra. Az lezúduló víz felszakította az utca aszfaltburkolatát is. Mintha csak könnyű szőnyegek lennének, úgy gyűrte össze, majd pakolta egymásra a súlyos darabokat. A hordalék végül a 10-es utat és a vele szemben található építőanyag-telepet is elborította. 

ÍGY IS LEHET: Wakeboard az Andrássy úton

Jéggel és hatalmas esővel csapott le a vihar tegnap a fővárosra és környékére. Több budapesti utat elárasztott a víz, az Andrássy úton péládul szabályos kis folyó alakult ki, amin még wakeboardozni is lehetett.

Lecsapott a vihar Budapestre

Kocsikra dőlő fák, beázó bevásárlóközpont, folyóvá változó lépcsők és utcák. Hatalmas vihar csapott le Budapestre és környékére. Jégeső is pusztított. A Parlamenthez vezető Alkotmány utcában egy hatalmas platánfa dőlt ki és borult egy furgonra. A kocsiban egy család ült, de nem esett bajuk. Az RTL egyik kocsiját is a tűzoltók szabadították ki egy fa alól. Zivatarok továbbra is lehetnek.

VIHAR: Vidéket sem kímélte


szerző:
2020.06.14. 16:35
VIHAR: Vidéket sem kímélte

A vihar nem csak a fővárosban, és Budapest környékén pusztított, nézőink több vidéki városban is megörökítették a zord időjárást. Az előrejelzések szerint egész héten hasonló idő várható.

VIHAR: Kocsikra dőlő fák, beázó bevásárlóközpont, folyóvá változó utcák

Így nézett ki Budapest vasárnap délután. Jéggel és hatalmas esővel csapott le a vihar a fővárosra és környékére, melyet nézőink is megörökítettek. Az ő felvételeikből készítettünk összeállítást.

Elmosta az eső a hálaelőadást

Ugyan az első színházi premierre készültek Miskolcon, de az eső miatt félbe kellett szakítani az előadást. Szabadtéri színpadon Mohácsi István vígjátékát, a Francia rúdugrást mutatták be. Az előadásra hálából egészségügyi dolgozókat hívott meg a színház. Az első fél óra után viszont vihar kerekedett, így le kellett állítaniuk a darabot. Pedig ez lett volna az első színházi bemutató egész Európában a karantén óta.

Villámárvizek és viharok

Elárasztott utcák, csatornából gejzírként feltörő víz és jégeső – nézőink több helyen is felvették a zivatarokkal együtt érkező felhőszakadást. A villámárvizek pincéket öntöttek el, az orkán fákat döntött ki, a tűzoltóknak 14 megyében csaknem félszáz helyre kellett vonulniuk. Az előrejelzések szerint a következő napokban is hasonlóan zivataros időjárásra számíthatunk.

Jég verte el a veteményest

Volt, ahol a jég tönkretette a veteményest, máshol fákat döntött az útra a vasárnap esti vihar. Országszerte hatvan esethez riasztották a tűzoltókat. A meteorológus szerint záporra, zivatarra egész nyáron lehet számítani. Az is előfordulhat, hogy miközben az ország egyes területein özönvízszerű eső zúdul le, máshol egy csepp sem esik. 

VIHAROS: Zöldből fehérré változott a kert

Egyik pillanatról a másikra csapott le tegnap délután a vihar országszerte. Volt, aki az autójában ragadt. Más a teraszáról nézte, ahogy a borsónyi vagy még annál is nagyobb darabok pattognak le a tetőről. Katona Béla az eresz alól vette fel, ahogy a zöld kertből egyik pillanatról a másikra fehér lesz. Jég borította a kerti bútorokat és a veteményest is. Címlapkép: Katona Béla.

Pusztító vihar Salvadorban


szerző:
2020.06.01. 17:50
Pusztító vihar Salvadorban

Már tíz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma Salvadorban az országban pusztító trópusi vihar miatt. Az orkánerejű szél fákat csavart ki, a hatalmas mennyiségű csapadéktól megáradt folyók pedig földcsuszamlásokat, áradásokat, áramkimaradásokat okoztak. Az államfő rendkívüli állapotot hirdetett, miután több mint négyezer embernek el kellett hagynia otthonát. A vihar időközben vesztett erejéből, és jelenleg a szomszédos Guatemala felé halad.

Évek óta nem látott erősségű vihar tarolta le Nyugat-Ausztráliát

Hosszú évek óta nem látott erősségű vihar tarolta le Nyugat-Ausztráliát. A mintegy másfél ezer kilométer hosszan elnyúló zivatarlánc óriási széllel és esőzésekkel érkezett meg a régióba. A helyenként 130 kilométer per órás széllökések 8 méteres hullámokat korbácsoltak a parton. Sok lakóház megrongálódott, fák dőltek ki és villanyvezetékek szakadtak le. Vagy 65 ezer háztartásban megszűnt az áramszolgáltatás. Szerencsére nincsenek súlyosabb sérültjei az ítéletidőnek.

Jégeső és szélvihar – zivatarhullám söpört végig az országon

Üveggolyó méretű jég, szélvihar, és égzengés - zivatarhullám söpört végig az országon a hétvégén. Komoly kárt nem okozott, de annál látványosabb időjárási jelenségeket hozott magával. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen felhőtölcsért fotóztak, mások dupla-szivárványokat vettek videóra. Zivatarok a következő napokban is lehetnek.

Életmentő műtét után babát vár

Babát vár az a győri asszony, akinek medencéjére és hasára egy óriási faág zuhant egy 2017-es viharban. Erről először a Blikk írt. Az asszonynak életmentő műtéte volt, fél évig kórházban ápolták, újra kellett tanulnia járni. Az orvosok féltették a várandósságtól a kétgyermekes édesanyát, a nő viszont mindig is szeretett volna egy harmadik gyermeket. Júliusban pedig úgy tűnik, teljesül a kívánsága, egy kisfiúval bővül a család.

ÖRÖM: Újra kellett tanulnia járni, most ismét babát vár

Babát vár az a győri asszony, akinek medencéjére és hasára egy óriási faág zuhant még 2017-ben, egy viharban. Delbó Eszteren életmentő műtétet kellett végrehajtani, hónapokon át ápolták kórházban. Az orvosok és a családja is nagyon féltette a várandósságtól, ő azonban mindig szeretett volna egy harmadik gyermeket. Most teljesül a kívánságuk, júliusban egy kisfiú érkezik hozzájuk.

Villámárvíz, sárlavina, jégeső

Villámárvíz Kaposváron, sárlavina a Somogy megyei Patalomban. Megérkezett a várva várt eső, bár sok településen valószínűleg nem pont így szerették volna a helyiek. Az országban többfelé jég is esett. Az előrejelzések alapján péntekig bárhol lehetnek helyi zivatarok.

Hét évvel ezelőtt hó alatt volt az ország

Csütörtökön megdőlt a melegrekord Budapesten, pénteken, március 13-án pedig megjött a lehűlés. Hét évvel ezelőtt azonban jóval nagyobb lehűlés érkezett, este 10 órától váratlanul le is zárták az M1-es és M7-es autópályák Budapestről kivezető szakaszát. A havazás és a szél megbénította a közlekedést. Négy ezer embert kellett kimenteni az autópályákon éjszakázók közül.  

128 km/órás szelet is mértek

Több helyen háztetőket bontott meg a viharos szél. Máshol pedig faágakat tört le, fákat csavart ki, ezek okoztak károkat. Az éjjeli vihar közben megdőlt a napi szél rekord is, volt ahol majdnem 130 km/órás orkán erejű szél fújt.

Súlyos árvizeket okozott Dennis a Brit-szigeteken

Több területen 40 éve nem látott csapadékmennyiség zúdult le a hét végén. Hírek szerint három halálos áldozata van az ítéletidőnek. Egy hét alatt ez volt a második vihar, amely elérte a térséget, és hamarosan lecsap a harmadik is.

Egyre több lehet a mostanihoz hasonló, pusztító vihar

Egyre több lesz a mostanihoz hasonló, pusztító vihar az ENSZ klímatestületének magyar alelnöke szerint. Ürge-Vorsatz Diána azt mondta: a legújabb kutatások mutatják, hogy Közép-Európában és Észak-Európában az éghajlatváltozás következtében gyakoribbá válnak a ciklonok és az ezzel kapcsolatos olyan 100 km/órás széllökéssel érkező viharok, amelyek az elmúlt napokban is voltak.

Több hétig is maradhat a viharos idő

Az Európán végigsöprő ciklon Magyarországon is pusztított. Tetőket bontott meg, fákat döntött ki, áramkimaradások voltak, hajnalban pedig a nyári viharokra emlékeztető villámlással és dörgéssel jégeső érkezett. 760 alkalommal kellett a tűzoltóknak kivonulniuk. A meteorológusok szerint ilyen hidegfrontok és az ezekhez kapcsoló téli zivatarok eddig is voltak, most az a rendkívüli, hogy nagyon hosszú ideig, több héten át ugyanilyen időjárási helyzetre számíthatunk.

Milliárdos károkat okozhatott a vihar

Még számolják, hogy mekkora kár keletkezett a szélviharok miatt a napokban, de a múlt heti esetek után több, mint egymilliárd forintba kerülhet a kártalanítás - így számolnak a Magyar Biztosítók Szövetségénél. A Mabisznál azt ígérik, nem fognak drágulni a biztosítások a szokatlanul viharos február miatt.

Hatalmas szél és jégeső pusztított országszerte

Gerendákkal együtt repítette le a szél egy tanya tetejét Kecskemét mellett, de az ország minden részén megbontotta a tetőket a vihar. Fák dőltek ki, áramkimaradások voltak, hajnalban pedig villámlással, dörgéssel jégeső érkezett. 760 alkalommal kellett kimenniük a tűzoltóknak, hogy elhárítsák a hibákat. A meteorológusok szerint újabb viharok várhatóak.

IDŐJÁRÁS: Országszerte nagy károkat okozott a vihar

Fák dőltek ki, áramkimaradások voltak, hajnalban pedig villámlással, dörgéssel érkezett a jégeső. 760 alkalommal kellett kimenniük a tűzoltóknak, hogy elhárítsák a hibákat. A meteorológusok szerint újabb viharok várhatóak.

Félelmetes videók a Ciara ciklon tombolásáról

Halálos áldozatai is vannak az Európán végigsöprő ciklonnak. Ahogy azt az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelezte, megbillent a Balaton vízszintje is. 1 óra alatt Keszthelynél 73 centiről 64-re csökkent le a víz szintje, Balatonfűzfőnél viszont emelkedett és ki is lépett a víz a medréből. 81 centiméter volt a különbség a két part között. Napközben rengeteg kárról, kidőlt fákról, megsérült épületekről érkezett jelentés.

Lecsapott a Ciara ciklon Európára

Hatalmas káoszra számítsanak, akik európai utazást terveznek a napokban - figyelmeztetnek azok a magyarok, akik már személyesen is megtapasztalhatták a Ciara ciklon pusztítását. A már halálos áldozatokat is szedő vihar Nagy-Britanniától Lengyelországig letarolta a kontinenst, fákat döntött ki, áradásokat okozott, és sok helyen megbénította a közlekedést is.

Várjuk a viharral kapcsolatos videóikat, fotóikat!

Ha az Önök térségében már lecsapott a Ciara viharciklon, küldje el felvételeit az rtlhirek@rtl.hu címre. Köszönjük!

Hárman haltak meg a szélvihar miatt

Nemesvita határában egy több tonnás fát döntött egy autóra a szél. A kocsit vezető 54 éves tapolcai férfi azonnal meghalt. Kőrösszakálon a vihar miatt a szén-monoxid ölt meg egy idős házaspárt, mert a szél visszanyomta a kéményben a füstgázt a házukba. Szombathelyen egy erdőrészletet tarolt le az orkán, Szegeden pedig egy panelház tetejét szakította le.

VIHAR: leszakította a panel tetejét a szél

Szegeden egy panelház tetejét szakította le a szél. A tűzoltókat két nap alatt majdnem kétezerszer riasztották a vihar miatt.

Rekord: volt, ahol 124 km/órás széllökés is volt

Lefújta a szél egy tornaterem tetejét Törökszentmiklóson Solt mellett pedig egy pótkocsis kamiont borított fel. Több helyen parkoló autókat törtek össze a vihartól lezuhanó faágak. Tegnap volt, ahol 124 km/h-ás széllökés is volt, ami napi rekordnak számít.

Pusztítást hagyott maga után az orkán erejű szél

Kidőlt fák, megbontott tetők, leszakított vezetékek és felborított pótkocsi. Pusztítást hagy maga után az orkán erejű, több mint 100 km/órás szél. A tűzoltókat kora délutánig már több mint 100-szor riasztották, elsősorban Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyéből. Több ezer lakásban ment el az áram a leszakadó vezetékek miatt. Az előrejelzések szerint a szél továbbra is kitart, a meteorológiai szolgálat szerdára is figyelmeztetést adott ki. 

Spanyolország több városát is elöntötte a tengerhab

A napok óta tomboló Gloria nevű ciklon által felkorbácsolt hullámok ugyanis sűrű masszává összeállva terítették be a partmenti településeket. A pusztító viharban öten meghaltak, és több ember eltűnt.

A viharkárok miatt 180 helyre riasztották a tűzoltókat

Szeszélyes időjárással érkezett a karácsony, a Bakony legmagasabb csúcsán 120 kilométer/órás széllökést mértek. A viharkárok miatt 180 helyre riasztották a tűzoltókat, legtöbbször kocsikra vagy utakra dőlt fák miatt volt szükség a segítségükre. A karácsony legfeljebb csak a hegyekben hozhat egy kevés havat, az igazi tél január elején érkezik.

Mennyire sikerül újjáépíteni a falut a nyári pusztítás után?

A Szabolcs-megyei Rétközberencsen július végén hatalmas pusztítást végzett a vihar. Az ottaniak azt mondták, még sose láttak ilyet. Sokfelé okoztak komoly károkat a viharok tavaly nyáron is, de csak ennek a falunak a polgármestere volt az, aki a Facebookon kért segítséget. 350 házból ugyanis 290 sérült meg, az önkormányzatnak nem volt pénze, és a Belügyminisztériumhoz is hiába fordultak. Moskovics Judit nyáron is forgatott Rétközberencsen, és most visszament megnézni, sikerült-e újjáépíteni a házakat a hideg idő beálltára.

Ha ez már a klímaváltozás, mi lesz még?

Több méteres hó és a világtól elzárt települések Ausztriában, hatalmas árvíz már több, mint egy hete Velencében, kritikus légszennyezettség Indiában, itthon pedig akár 18-20 fok, szikrázó napsütéssel- mindez késő ősszel, november közepén. A klímakatasztrófa megállíthatatlanul közeleg, ennek pedig egyre brutálisabb jeleit érzékelhetjük világszerte.

Újabb árhullám éri el Velencét

Vasárnap virradóra újabb árhullámot várnak Velencében a városhoz közeledő hatalmas vihar miatt. A helyzet már így is kritikus, az utcák és a terek napok óta víz alatt vannak. A megfékezhetetlen áradás már két emberéletet követelt, és felbecsülhetetlen károkat okozott a történelmi épületekben.

Víz alatt Velence, mi lehet a pusztító árvíz oka?

Hatalmas viharral érkezett az elképesztő vízmennyiség az olaszországi Velencébe. 50 éve nem volt ilyen magas a vízállás, mint a napokban. Az utcákat, épületeket, házakat, és műemlékeket percek alatt elöntötte a víz. A legmagasabb vízállás 187 centiméter volt. Velence polgármestere azt mondta, hogy katasztrófa, ami történik.

Felnyársalt egy autót egy fa Kaposváron

Szerencsére senki nem ült abban az autóban, amit felnyársalt egy fa Kaposváron. A szerdán délután megérkezett hidegfront meghozta a hűvös őszt is. Volt ahol 16 fokkal kevesebbet mértek csütörtökön, mint szerdán ugyanabban az időben. A legtöbb kárt Zala és Somogy megyében okozta a vihar. Kaposváron egy tízemeletes panelház tetejét szaggatta le a szél.

VIHAR: Autóba fúródott egy faág Kaposváron

Autóba fúródott egy vihar miatt letört faág szerda este Kaposváron. A parkoló kocsiban szerencsére nem ült senki ekkor. A tűzoltók hosszú percekig csak az ágakat vágták le a megsérült fáról, hogy elhárítsák balesetveszélyt. Az utót csak ezután tudták kiszabadítani.

Három áldozata van az özönvízszerű esőzésnek Spanyolországban

Hárman haltak meg Spanyolországban az özönvízszerű eső és a megáradó folyók miatt. Az egyik áldozat egy alagútba szorult az autójával, amit elárasztott a víz, két másik áldozatot pedig egy fejtetőre állt autóban találtak meg, amit egy hírtelen érkező árhullám sodorhatott le az útról.

Egyszerre két tornádó száguldott Mallorca felé!

Elképesztő természeti jelenséget filmeztek le a spanyol Palma de Mallorca szigetnél. Ebben az időszakban nem csak Amerikában, de Spanyolország térségében is gyakran előfordulnak viharok. Ezt a felvételt német turisták készítették és jól látszik rajta, hogy egyszerre két tornádó száguld Mallorca felé.

Életveszélyessé vált a szegedi jogi kar épülete

Életveszélyessé vált a Szegedi Tudományegyetem jogi karának épülete, több mint 2 ezer diáknak kell új helyet találni. A hétfői viharban az épület tetőszerkezete 100 négyzetméteren leszakadt, másik 150-en pedig megsérült. A vihar legsúlyosabb sérültje egy 15 éves lány, akinek az állkapcsa tört el. Ő egy padon ült barátnőjével, amikor rájuk zuhant egy faág. Egy hajléktalan férfi próbált nekik segíteni, de az ő fejére is faág esett. Ma már mindketten jobban vannak.

112 kilométer per órás szélvihar tombolt Szegeden!

Egész éjszaka dolgoztak a viharkárok elhárításán Szegeden. 40 ezer háztartásban ment el az áram a hétfői ítéletidőben. Több épület, köztük a Nemzeti Színház is megrongálódott. A Tiszán tornádó-szerű víztölcsért vettek videóra. A viharban 3 fiatal sérült meg, egyikük életveszélyesen, állapotáról a klinika nem adott újabb tájékoztatást.

LÁTVÁNYOS: a Nemzeti Színház tetejét is felszakította a hatalmas vihar Szegeden!

40 ezer családnál volt áramszünet a hétfői hatalmas viharban Szegeden. A városban 112 kilométer/órás erejű szél volt, ami megrongált több épületet is, a Nemzeti Színház tetejét is felszakította.

Felvétel:AxeflyVision

Rémes jég Rémen


szerző:
2019.09.09. 18:15
Rémes jég Rémen

Zivatarokkal érkezett meg ez ősz a Bács-Kiskun megyei településre, vasárnap este  20 percig szakadt a jég. Az apró szemű jég a kertekben okozott nagyobb kárt, a meteorológus szerint a mostani enyhe idő és egy észak-olasz zivatar okozta az őszi jégesőt.

Brutális vihar Szegeden

Faág szakadt három fiatalra Szegeden, egyikük életveszélyesen megsérült. Brutális vihar csapott le kora délután Szegedre, a szél városszerte fákat döntött ki. Három diák akkor sérült meg, amikor a Széchenyi téren leszakadt egy ág, rá egyenesen arra a padra, amin ültek. Az egyik fiatal életveszélyes állapotban van, úgy tudjuk, koponyasérülést szenvedett.

TÁJFUN: Óriási vihar tarolta le Tokiót

210 kilométeres széllökésekkel ért partot a Faxai nevű tájfun Tokió közelében helyi idő szerint hajnali ötkor. A hatóságok előre figyelmeztették a környéken élőket, hogy keressenek menedéket, mert ez lesz az elmúlt tíz év legerősebb vihara, amely a japán fővárost eléri. A durva szélvihar nagy károkat okozott. Villanyoszlopok dőltek ki, vezetékek szakadtak le, emiatt pedig sok helyen megszűnt az áramszolgáltatás.

A Bahama-szigetek történetének legnagyobb hurrikánja volt a Dorian!

A Dorian hurrikán tartósan 270 kilométer per órával letarolt mindent a Bahamákon, aminek eddig legkevesebb hét halottja van. Amerika lehet, hogy megússza a pusztítást?

Sürgősen segélyre van szükség a Bahama-szigetek hurrikán sújtotta területein

Nincs menedékhely, élelmiszer, ivóvíz és gyógyszer a Bahama-szigetek hurrikán sújtotta területein. A Dorian elnevezésű viharban, amely szinte mindent letarolt, eddig heten vesztették életüket, de az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Az erejét vesztett, de még veszélyes hurrikán most az Egyesült Államok felé tart.

Felhőszakadás jégesővel: így érkezett meg a vihar a Dunántúlra

Jégesővel és hatalmas széllel érkezett vihar tegnap a Dunántúlra. A Vas megyei Sárváron percek alatt öntött el mindent az özönvízszerű eső. Az autók csak lépésben tudtak haladni a nagy vízben. A Balatonon másodfokú viharjelzés volt érvényben, amikor egy hajó elromlott. Emiatt hárman, köztük egy kisgyerek került bajba, de kimentették őket.

VIHAR: Percek alatt öntött el mindent az eső

Tengelyig állnak az autók a vízben Sárváron. A felvételeket egyik nézőnk készítette tegnap este. A helyiek szerint az özönvízszerű eső percek alatt árasztott el mindent. Egy helybéli azt mondta, hatalmas dörgés volt, erős szél fújt, és szinte vízszintesen esett az eső. Videók forrása: Facebook, Viharvadászok csoport.

 Klímaváltozás – mi lehet a megoldás?

Szélsőséges időjárás, özönvizek, áradások, számos világvégét idéző helyzet, amire senki sem tud felkészülni, ez jellemzi mostanában az időjárásunkat. Évről évre egyre súlyosabb a helyzet? És ezt mind a klímaváltozás és a globális felmelegedés nyakába lehet varrni?

Pusztított a vihar, volt, ahol diónyi jég esett

Pusztított a vihar Borsodban: több településen is megrongálta a palatetőket a jégeső a megye szlovák határ menti részén. Volt, ahol diónyi jég esett, a katasztrófavédelem szerint összesen nyolcvan háznál kellett segíteniük. Még ma délelőtt is több faluban dolgoztak a tűzoltók. Szomszédos településekről is érkeztek segítő önkéntesek, azt próbálják megakadályozni, hogy az újabb esők miatt ne ázzanak be a lakások. A tegnapi vihar és jégverés után a szőlősardói önkormányzat adományokat vár az önkormányzat számlaszámára, hogy a pénzből segíteni tudják azokat, akiknek nincs biztosítása. A faluban 40 házat vert el a jég. Szőlősardó község önkormányzata: OTP 11734080-15546591. Borítókép: Fux Marcell.

Vége a kánikulának!


szerző:
2019.08.13. 18:27
Vége a kánikulának!

Heves zivatarokkal és jégesővel érkezett meg az a hidegfront, ami véget vetett a napok óta tartó kánikulának. Ezekről több nézői videó is érkezett.

Halálos áldozatokat követelő vihar csapott le Romániára

Két halálos áldozata és több sérültje van a Romániában tomboló ítéletidőnek. A viharok csütörtök óta tombolnak főként Erdélyben. Két ember villámcsapás miatt vesztette életét. A hatóságok szerint bár a nagy esők alábbhagytak, több folyón árvízveszély alakult ki.

Vihar és jégeső tombolt kedden délután

Fa dőlt egy autóra Egerben, miután a vihar letépte az ágait, az autó szélvédője betört, de senki nem sérült meg. Vihar és jégeső tombolt kedden délután Észak-Magyarországon. Mezőkövesd környékén az úton hömpölygött a víz, a csatornák nem tudták elnyelni az esővizet. A szlovák határ közelében jégeső esett, néhol úgy néztek ki a kertek, mintha hó esett volna.

Fesztiválozókra dőlt egy sátor a naki falunapon

Fesztiválozókra dőlt egy sátor a tolna megyei Nakon. A szombati falunap esti programjaira csapott le egy hirtelen vihar, ami két kisebb sátrat is felkapott. Az egyiket a mulatozókkal teli rendezvénysátorhoz sodorta. A sátorrudak több embert is eltaláltak, egyikük könnyebb sérülésekkel kórházba is került.

Jégeső, vízátfolyás, gyökerestől kidőlt fa

Felhőszakadás zúdult Észak-Magyarországra szerda délután. A vihar jégesővel, néhol pedig erős széllel érkezett. Miskolcon egy fát gyökerestől döntött ki, Tokajnál vízátfolyás akadályozta a forgalmat. Tarcalon pedig csaknem 70 milliméter eső esett néhány óra alatt.

A klímakutatók szerint egyre durvább viharokra számíthatunk

Fák dőltek ki és tetők szakadtak le a vasárnapi viharokban. A lezúduló eső kerteket és több alagsort is elárasztott. A szakértők szerint a globális felmelegedés miatt lettek egyre gyakoribbak az ilyen és ehhez hasonló pusztító erejű viharok már szinte az összes földrészen.

Folytatódtak a pusztító viharok, 900-szor riasztották a katasztrófavédelmet

Pusztító vihar csapott le tegnap is az országban. Gyökerestül csavarta ki a szél a fákat, több a házakra zuhant. Volt, ahol a lezúduló eső okozott gondot, 900-szor riasztották a katasztrófavédelmet. Van olyan ház, ami lakhatatlanná vált, miután levitte a tetejét a szél. A fővárosban villám csapott egy családi házba, ami kigyulladt. Létavértesnél pedig malacok égtek bent egy hodályban, amelybe szintén villám csapott.

Országos vihar - vízipark lett a parkolóból

Az országban több helyen is károkat okozott a vihar. Néhány perc alatt annyi eső esett, mint máskor egy hónap alatt. Zalaegerszegen az egyik áruház parkolójában akkora volt a víz, hogy fiatalok autó után kötöttek egy felfújható játékot, és azzal húzták egymást. Felhőszakadásra továbbra is lehet számítani. (Leadkép: Kis-Deli Attila)

NÉZŐINK KÜLDTÉK: Felvételek a viharról

Az egész országból érkeznek hozzánk a felvételek tomboló viharokról, jégesőkről. Íme néhány! (Leadkép: Németh Csilla)

NÉZŐINKTŐL: Teniszlabda méretű jegek, szakadó eső

Folyamatosan érkeznek nézőinktől a felvételek a délutáni, koraesti viharokról. Hajdúsámsonon és Nagykutason is pusztított a jégeső, Felsőgödön folyó keletkezett az utcákon. Ha van hasonló felvétele, töltse fel weboldalunkra!

Letört ágak, leszakadt villanyvezetékek a vihar után

Több, mint 160-szor riasztották a tűzoltókat pénteken a viharok miatt - letört fák, leszakadt villanyvezetékek maradtak az átvonuló zivatarok után. Legtöbb dolguk Pest- és Szabolcs-Szatmár megyében volt a tűzoltóknak, ám Zalát sem kímélte az időjárás: ott jég verte el a kerteket. Szentendrén szombaton volt villámáradás. Az RTL meteorológusa szerint a viharos idő hétfőig tarthat. (Leadkép: nézőnk, Kovács Fanni felvétele)

Óriási vihar: autóra zuhant egy ház teteje

Katasztrófafilmekben látott vihar tombolt vasárnap este Sarudon. A Heves megyei településen a hatalmas szél letépte egy ház tetejét, ami egy éppen arra haladó kocsira esett. Abban ketten ültek, de nem sérültek meg. A faluban fákat tört derékba és villanyoszlopokat is kidöntött a vihar. Egy család fedél nélkül maradt, nekik az önkormányzat segít. 

Hatan meghaltak a Görögországban tomboló viharban

Még az ott dolgozó magyarok sem láttak akkora vihart, amely tegnap este pusztított Görögországban, a Halkidiki- félszigeten! Hatan meghaltak, több mint hatvanan megsérültek, amikor a vihar jéggel, esővel és heves széllel lecsapott a térségre. Épületek tetejét szaggatta le, fákat csavart ki a földből, autókat rongált meg. Még most is van olyan település, ahol nincs áram, internet és a telefonszolgáltatásban is fennakadások vannak.

 

6 halálos áldozatot követelt a vihar Sartin

Hatalmas erővel csapott le a jégesővel kísért szélvihar tegnap este a Halkidiki-félsziget északi részére.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való