Egy éve hunyt el a legendás művész, aki nemcsak zenészként, de színészként is kipróbálhatta magát. Most azonban nem színészi teljesítményével, hanem azzal a zenei munkásságával emlékezünk meg róla, amivel a filmművészethez is hozzájárult!

1. Frances Ha – Modern Love

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

Noah Baumbach fekete-fehér filmje a barátságról és a felnőtté válásról már önmagában is igen szórakoztató és tanulságos. Ám fele annyira sem lenne emlékezetes, ha nem Bowie Modern Love című száma szólna, amikor a Greta Gerwig által alakított Frances úgy táncol önfeledten New York utcáin, ahogyan sokan közülünk is megtennék!

2. Lovagregény – Golden Years

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

Heath Ledger klasszikusát bármikor képesek vagyunk megnézni, főként a báljelenet miatt, ami alatt a legendás Golden Years című dal csendül fel. Ki ne akart volna egy ilyen középkorban élni, ahol Ledger a lovag és Bowie szól a bálokon?

3. A galaxis őrzői – Moonage Daydream

Az elmúlt évek egyik legjobb soundtrack-jével rendelkező mozi A galaxis őrzői volt! Így hát nem csoda, hogy a különc előadó sem hiányozhat a zenelistájáról!

4. Becstelen Brigantyk – Cat People

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

A film rendezője Quentin Tarantino híres arról, hogy mindig nagy gonddal válogatja ki az alkotásaihoz passzoló zenéket. Sőt, előfordul, hogy évekig keresgéli a tökéletes dalokat, míg a forgatókönyve már réges-régen kész van.

A Becstelen Brigantyk című filmjének egyik kulcsjelentéhez pedig ki mást választhatott volna, mint Bowie-t. Valljuk be, a zsidó Soshana bosszúja is kevésbé lenne hatásos, ha a mozi - ahova bezárja a náci vezetőket - felrobbantása közben, nem a Cat People című sláger ütemes lüktetését hallhatnánk!

5. Spinédzserek – Fashion

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

A ’90-es évek egyik népszerű tinivígjátéka - amiben Paul Rudd még ábrándos tekintetű fiatal és amiben az Aerosmith klipek sztárja, a gyönyörű Alica Silverstone játssza a főszerepet - bővelkedik nem kevés kikacsintásban. Az egyik ilyen, amikor az elkényeztetett Cher egy számítógépes programmal választja ki az aznapi ruháját, és ami közben David Bowie Fashion-je hallatszik a háttérben.

6. Mentőexpedíció – Starman

Milyen űrhajós film az, amiben nem csendül fel egyetlen nóta sem a galaxist is megéneklő David Bowie-tól!? A Matt Damon főszereplésével Budapesten forgatott Mentőexpedíció, hála istenek nem ilyen! Így az ismerős környezet mellett, kedvencünk hangját is hallhatjuk a moziban!

7. Egy különc srác feljegyzései – Heroes

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

Listánk talán egyik legmeghatározóbb filmjelenetéről beszélünk, a sokak szerint csak a modernkor Zabhegyezőjeként emlegetett könyvből készült film kapcsán, amiben az Emma Watson, Ezra Miller és Logan Lerman által játszott hánytatott sorsú kamaszok a gimi elvégzése után végre szabadnak érezhetik magukat.

Mindehhez pedig nem is kell más, csak egy platós járgány, aminek a tetejére kiállhatunk széttárt karokkal, miközben maximumra felhangosítjuk David Bowie Heroes című számát! Lehet, érdemes lenne kipróbálni, akárcsak egy napra is!

8. Walter Mitty titkos élete – Space Oddity

A Ben Stiller főszereplésével készült filmnél már régen láttunk szerethetőbbet! Erre pedig rásegít az is, amikor az álmodozó, az addig az életét csak tengető Walter Mitty végre maga előtt látja a célt, felcsendül a legendás Space Oddity!

9. Zoolander – Let’s Dance

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

Ebben a vígjátékban csak egy refrén erejéig hallhatjuk a Let’s Dance című slágert, azonban egy igazán meghatározó pillanatban, hiszen a filmben maga David Bowie is feltűnik, aki saját magát alakítva lesz a modellek közötti riszaviadal bírája.

10. Moulin Rouge – Heroes

10 David Bowie dal, amitől filmjelenetek váltak epikussá!

Baz Luhrmann musicalje mindenkit magával ragad, aki csak egyszer is megnézi! Ez pedig többek között az olyan megoldásoknak köszönhető, mint amilyen az Elephant Love Medley című szám, ami a legmeghatározóbb popzenéket illeszti össze tökéletesen egy mashup-ként, aminek egyik kitörő fénypontja természetesen David Bowie Heroes című számának méltán híres sorai!

Forrás: nerdist.com, consequenceofsound.net
Képek: tumblr.com