A napokban töltötte volna be 91. életévét az első számú szexbomba, a hollywoodi álom megtestesítője! Persze azóta kiderült, hogy a gyönyörű színésznő élete még a csillogás időszakában sem volt felhőtlen, azonban mi inkább méltatni szeretnénk többrétű tehetségét, ugyanis akárki akármit gondol, ki jutott belőle neki bőven!

10 filmtörténeti pillanat a szülinapos Marilyn Monroe-val

Márpedig  Lee Strasberg rendező és drámapedagógus, aki a Sztanyiszlavszkij-módszert vallotta, mely alapjaiban változtatta meg a színjátszást, azt állította, Monroe messzemenően meghaladta az összes színészt, akivel addig együtt dolgozott!

„Ragyogó tehetség volt. A benne lévő vágyakozás, ragyogás és sóvárgás megkülönböztette őt másoktól; mindenki szeretett volna részese lenni e gyerekes naiva életének, aki egyszerre volt félénk és vibráló.” – mondta Lee Strasberg.

1. Mindent Éváról

10 filmtörténeti pillanat a szülinapos Marilyn Monroe-val

Sajnos ebben az alkotásban csak néhány percig látni a szépséget, mint kezdő színésznő jelenik meg George Sanders mellett egy fogadáson. Még a film kétkedő rendezője, Zanuck is belátta, hogy Marilyn minden női partnerét elhomályosította, beleértve ebbe Bette Davist és Anne Baxtert is.

2. Aszfaltdzsungel

Az akkoriban színésznőként még nem igazán ismert Monroe-nak ebben a filmben volt az első jelentősebb szerepe. Igaz Monroe csak pár percre jelenik meg a vásznon, a nézők a vetítések alatt elismerő füttyentésekkel ünnepelték a sztárt, akinek egyébként még a neve sem szerepel a stáblistán. Állítólag a bemutató után a készítők tömérdek levelet kaptak azzal a kérdéssel, hogy ki volt a filmben Louis Calhern partnere?

A rendező pedig a következőket mondta a színésznőről: „Marilyn egészen rendkívüli volt, valósággal ragyogott a mozivásznon.”

3. Niagara

10 filmtörténeti pillanat a szülinapos Marilyn Monroe-val

A szőkeségnek az 1953-as Niagarával sikerült végérvényesen is berobbannia a köztudatba, a thrillerben egy új, sötétebb oldalát is megmutathatta a közönségnek. A történet szerint két pár utazik a Niagara-vízeséshez nyaralni, és az egyik pár tagja, a hűtlen feleség, férje meggyilkolását tervezgeti.

4. Hogyan fogjunk milliomost?

Köztudott, hogy Marilyn Monroe elég szélsőségesen viselkedett a filmjei forgatásán, nem volt ez másképpen ebben az esetben sem! A rendező dühöngött, a kolléganők ki nem állhatták és mégis a vetítések során minden este megismétlődött az a csoda, amely a díva egészen különleges alakításának volt köszönhető. A siker pedig még korábbi filmjeinek, sőt, a Niagarának a sikerét is meghaladta. Tulajdonképpen ennek köszönheti a színésznő, hogy a világ egyik legnagyobb filmsztárjává vált, sőt még az is megadatott neki, hogy a Chinese Theatre előtti járdán hagyja a kéznyomát!

5. Szőkék előnyben

10 filmtörténeti pillanat a szülinapos Marilyn Monroe-val

Biztosan mindenki ismeri a mondást, hogy a lányok legjobb barátja a gyémánt. Ennek a filmnek hála, az egész világ megtudhatta az azóta szállóigévé vált bölcsességet, valamint azt is, hogy Monroe nemcsak színészkedni, énekelni is tud, bár a film rendezője nem volt teljesen megelégedve a szőke színésznő hangjával, a producerek úgy vélték, a nem teljesen hibátlan ének csak hozzátesz a jelenethez, valamint illik a szépség bájához!

6. Buszmegálló

Kijelenthetjük, hogy díjak terén az egyik legelhanyagoltabb színésznő a filmtörténet során Marilyn Monroe az, akit Oscar-díjra például sosem jelöltek, de többször szerepelt aranyszoborral jutalmazott művekben! Mégis a Buszmegállóban olyan mértékben sikerült megcsillogtatnia szakmai hozzáértését, hogy alakítását rögtön Golden Globe-jelöléssel jutalmazták. Ezzel pedig sikerült némileg lecsendesítenie a tehetségét megkérdőjelező kritikákat.

7. Hétévi vágyakozás

10 filmtörténeti pillanat a szülinapos Marilyn Monroe-val

Ennek köszönheti karrierjének kicsúcsosodását és a leghíresebb film jelenetét is! Ez volt az a bizonyos szoknya-felfújós részlet a filmből, amelyet a reklám céljából nem a stúdióban, hanem egy New York-i utcasarkon vettek fel. A mozi eredetileg színdarab volt, azonban az akkori cenzúra miatt teljesen át kellett dolgozni a házasságtörés történetét, így a szexualitás csupán rejtett üzenetként került elő a vásznon, például mikor angyali arccal közli a férfival, hogy a meleg miatt kénytelen frizsiderben tárolni az alsóneműit.

Billy Wilder szerint: „Marilyn nem­egyszer viselkedett úgy, mintha nem is értené, mi ez a hajcihő körülötte, mintha nem is volna tudatában erotikus vonzerejének.”

8. A herceg és a táncosnő

Az Angliában forgatott film során az amerikai szexszimbólumnak bizony meggyűlt a baja a britek büszkeségével, Laurence Olivier-vel! Állandó, veszekedésbe hajló vitáik voltak szakmai és emberi téren egyaránt, állítólag már a repülőtéren Olivier olyen lekezelően fogadta Marilynt, hogy az eleve eldöntötte a közös munka jövőjét. Egyébként a film esetében a mai napig Monroe filmjeként van aposztrofálva, a színész óriás Oliviert pedig, mint az ő partnerét emlegetik!

9. Van, aki forrón szereti

10 filmtörténeti pillanat a szülinapos Marilyn Monroe-val

Minden bizonnyal ez a sztár legismertebb filmje, ami a korszak legkedveltebb vígjátéka volt. Ez a film lett a szőke ciklon filmjeinek csúcspontja. Ahogy említettük, a színésznő Oscar-díjat nem, de Golden Globe-ot kapott a legendás alkotásban nyújtott munkájáért. Pedig a színésznő rendszeresen elkésett, a szövegét is elfelejtette, végül a díszletekre kellett felírni a sorait, amiket csak sokadszorra sikerült felvenni! Ha valaki elég szemfüles, észreveheti ezt például abban a jelentben, ahol a hotelszobából telefonon beszél Tony Curtisszel, és közben folyamatosan mozgatja a szemeit, ugyanis a kamera mögött elhelyezett táblán lévő szövegét figyeli!

10. Kallódó emberek

Egyes feltételezések szerint, ez a mű Arthur Miller, a hánytatott sorsú filmcsillag utolsó férjének bosszúja, amit kifejezetten Monroe-re írt. A forgatások eleve az 50 fokos sivatagban történtek, de az író állítólag minden este átírta a forgatókönyvet, annak fényében, hogy tudta a színésznő milyen nehezen jegyzi meg a szövegeit, folyamatosan bővítette a szövegkönyvet is. Erre pedig csak rá tett egy lapáttal, hogy filmbeli partnere az a férfi, akire hősként tekintett és akit apjaként tisztelt, Clark Gable folyamatos rosszullétektől szenvedett. A bálvány pedig sajnos a forgatások után nem sokkal meg is halt. Lényegében ez a film lett a legendás színésznő utolsó (befejezett) filmje, mely sem a kritika, sem pedig a közönség tetszését nem nyerte el, azonban azt elismerték, hogy Monroe ebben is kiváló alakítást nyújtott, ahogy azt a későbbiekben összegezték: egész pályája bizonyítja, hogy többségében középszerű filmekben játszott, melyekben viszont egytől-egyig kivételes színészi munkát végzett!

Bár karrierje csupán 15 éven át tartott, abban biztosak lehetünk, hogy örökre beírta magát a film, valamint a világtörténelembe. Az ’50-es évek legfoglalkoztatottabb színésznőjének filmjei napjainkban is szórakoztatóak tudtak maradni.

Nem csoda, hogy az Amerikai Film Intézet minden idők hat legkiválóbb női sztárja közé sorolta!

Forrás: mafab.hu, kritikustömeg.hu
Képek:Tumblr.com