Talán ennyire még sosem merültünk bele a képregény-filmek világába, most azonban mindent tüzetesen átvizsgálunk, arról nem is beszélve, hogy felidézzük több kellemes pillanatát is kedvenc alkotásainknak! Mitől olyan szórakoztatóak a Vasember-filmek? Mi a legszembetűnőbb változás Amerika kapitányon? Most megtudhatod!

12 dolog, amiről rögtön tudjuk, hogy Marvel-filmről van szó!

Bizony, van pár dolog, amire eddig valószínűleg nem is gondoltál, ha a szuperhősök kalandjairól volt szó, most azonban lerántjuk a leplet:

1. A hősöknek nincs titkos alteregója

Az első valamirevaló Marvel-film a Vasember volt 2008-ban, mely aztán megnyitotta az utat a Bosszúálló-filmek előtt is, és amelynek a végén Tony Stark a média ostromlására bevallja ő Vasember! Thor esetében, bár a képregényben évekig próbálkoztak különböző alteregókkal az istenség számára, a vásznon Thor végül csak Thor maradt, ahogyan Amerika kapitány maszkját is eredetileg propaganda célra akarták csak használni, majd ezt gyorsan elvetették és teljesen összeforrt a kapitány és Steve Rogers!

2. A szupererő nem kap akkora hangsúlyt

A mozik alkotói nem töltenek túl sok időt azzal, hogy a hősök különleges erejét fitogtassák! Hiába tudja Thor irányítani az időjárást, javarészt csak a kalapácsát használja az akciójeleneteiben! Ahogyan a gonoszok is elég gyengére sikeredtek, vegyük csak Loki-t, akinek a számos erejéből, amivel a képregényben felruházták többnyire az elmék irányítását hagyták csak meg!

3. A karakterek meghalnak, majd újjászületnek

12 dolog, amiről rögtön tudjuk, hogy Marvel-filmről van szó!

Természetesen itt is minden Tony Stark-kal kezdődött, akit felrobbantottak, de mégsem sikerült elpusztítani, ahogyan Thor is feláldozza magát, így az istenek között újjá születik, Amerika kapitány pedig már kétszer is meghalt! Első alkalommal, mikor gyenge katonaként részt vesz egy kísérletben és szuperkatonaként tér magához, másodszorra pedig, mikor a H.Y.D.R.A. elleni küzdelem során lezuhan, majd 70 évvel később ébred fel véletlen hibernációjából!

4. Hősök gyermeki lélekkel

Gondoljunk csak bele, nagyjából minden Marvel-hősnek gyermek-korából gyökereznek felnőttkori problémái. Tony Stark egy elkényeztetett milliomos csemete, Thor egy isten, aki úgy is néz ki félmeztelenül a szőke hajával, ahogyan mondjuk egy angyalt képzelünk el. És ott van még a szíve mélyén bátor és nagy álmokat dédelgető brooklyni srác Amerika kapitány, aki végül egy nemzet képviseletévé és egy igazi szuperhőssé válik! De nem feledkezhetünk meg Pókember-ről sem, akinek olyan mindennapi problémákkal kell megküzdenie, mint bármely kamasznak a világon, vagy az X-Men-ekről, akik megtestesítik a különc, beilleszkedni akaró, de arra sajnos képtelen tinédzsereket!

5. A S.H.I.E.L.D. - mindenhol ott van!

A szervezet a képregények során egyfajta kapocsként szolgált, hogy a karakterek történeteit egymásba fűzzék. Így Nick Fury a S.H.I.E.L.D. vezetője, találkozik Stark-kal a Vasember 2-ben és megmenti őt a végső széteséstől, ahogyan a Bosszúálló-filmekben is jelentős szerepe van az ügynökségnek. Steve Rogers pedig kivált kép a bűvkörükbe kerül!

6. A nők nagyobb szerepet kapnak, mint más képregény adaptációkban

12 dolog, amiről rögtön tudjuk, hogy Marvel-filmről van szó!

Nem a Marvel sajnos még nem készített filmet női főszereplővel, de reményeink szerint jó úton haladunk ebbe az irányba! Legjobb példa erre Natalie Portman Jane Foster-e, aki az első képregényekben még csak ápolóként szerepelt, majd később orvos lett, a filmben pedig egyenesen asztrofizikussá avanzsált Thor szerelme! Ahogyan Gwyneth Paltrow Pepper Potts-a is titkárnőként tűnik fel a hasábokon, míg a moziban már üzleti hozzáértésével segíti Stark-ot. A fenti karakterfejlődések ellenére, a legnagyobb esélyünk mégis egy önálló Fekete Özvegy-filmre van!

7. Valójában a gonoszak nem is olyan fontosak!

Na, jó Loki az egyetlen kivétel ez alól!

A mozikban mindig nagy hangsúlyt fektetnek a humorra, gondoljunk csak a Vasember-filmekre és persze a lelki mélységeket is szeretik boncolgatni, ha mondjuk Amerika kapitány vívódásait vesszük figyelembe. Egy valamire azonban nem mindig figyelnek oda ez pedig nem más, mint az ellenség személye! Például az Oscar-díjas Ben Kingsley főgonosza a Vasember 3. részében kifejezetten komikusra sikeredett. Kivéve persze Loki-t, aki igaz, hogy vicces, de nem nevetséges és mindenképpen megemlítendő! Ha röviden kéne jellemeznünk a Tom Hiddleston által játszott karaktert és annak jelenlétét azt tudnánk csak mondani, hogy az őt körülölelő misztikum és a mérhetetlen ambíciója tökéletesen ellopta a filmet a Bosszúállók elől!

8. A stáblista utáni beharangozó

Mire vár minden Marvel rajongó? A film végére! Igen valljuk be, hogy bár imádjuk a filmeket és alig várjuk, hogy bemutassák a következő szuperhős mozit, a Marvel-nek sikerült leginkább elérnie, hogy tényleg szinte mindenki végig ülje a stáblistát, arra várva, hogy a következő filmből kapjon egy kis ízelítőt és aztán napokig azon agyalhasson az ember, hogy mit is jelenthet a bizonyos bevágás és vajon mire számíthatunk, ha legközelebb beülünk a moziba!

9. A jelmezek változnak

12 dolog, amiről rögtön tudjuk, hogy Marvel-filmről van szó!

A legészrevehetőbb változás Amerika kapitány ruháján tapasztalható, amit persze az is magyaráz, hogy az Amerika kapitány Az első Bosszúálló című film a ’40-es években játszódik, így a jelmeze is a korhoz igazodik, azonban a kor és a filmek előrehaladtával azt is megállapíthatjuk, hogy Rogers öltözéke egyre kevésbé hasonlít az amerikai zászlóra, eltűntek a színei is, így legutoljára egy teljesen minimalista ruhában láthattuk hősünket!

10. Állandó viccelődések a karakterek nevével

A képregény nevek általában viccesek, legyen szó bármely univerzumról! A Marvel viszont szeret ezekkel a nevekkel eljátszadozni! Ilyen eset volt például, amikor Stark a sajtóból értesül arról, hogy az emberek Vasember-nek nevezték el hősüket:

„Ez elég fülbemászó, lehetne egy szép gyűrűm is, bár ez technikailag nem túl fontos. Az öltöny egyébként arany és titán ötvözete, mindegy ez túl provokatív!”

Vagy milyen vicces pillanat mikor Steve Rogers a „hősi” becenevét keresi, az Amerika kapitány első részében!

11. Minden hős felelősséggel tartozik egy nagyobb hatáskörű személynek vagy szervezetnek

Thor például a soron következő az Asgard-i trónon, Tony Stark saját vállalatáért felel, ami az egyik legbefolyásosabb cég a világon, Steve Rogers a S.H.I.E.L.D.-nek segít, melyhez később a fent említett két hős is csatlakozik a Bosszúálló-filmek során.

12. Pozitívabb, lazább és sikeresebb

12 dolog, amiről rögtön tudjuk, hogy Marvel-filmről van szó!

Az első jelentős filmjei ennek a képregény univerzumnak abban az időben jöttek ki, amikor a Harry Potter-filmek és Christopher Nolan által rendezett Batman-filmek, mint például A sötét lovag, a virágkorukat élték! Ebbe a búskomor, sötét és frusztráló közegbe csöppent bele a Vasember című film, mint egy fénycsóva a sajátos humorával és a vidámabb világnézetével! Éppen ezért érdekes, hogy a Vasember 2-nek az elejéből direkt hagyták ki azt a jelenetet mikor Stark rosszul van a túlzott alkoholfogyasztás miatt, hogy ne egy elkeseredett, reménytelen világot mutassanak a nézőknek!

Forrás: ew.com
Képek: tumblr.com