A ma már kultfilmnek tekinthető alkotás most ünnepli 40. évfordulóját, melynek tiszteletéből az alkotók és mi is felelevenítjük, miért is kiemelkedő és maradandó filmélmény Scorsese mozija!

40 éves a Taxisofőr: újra együtt a szereplőgárda!

A szakmában eltöltött évei során megállapíthattuk Scorseséről, hogy akárcsak Woody Allen, ő is igazi szerelmese a "Nagy Almának". Nem történt ez másképp a Taxisofőr című filmben sem, ahol nagyobb jelentősége van New York városának, mint ahogy azt először gondolni véljük.

Az évek során a város utcaképe jelentős mértékben megváltozott, így a film egyfelől tekinthető kordokumentumnak, másrészről azonban arról sem feledkezhetünk meg, hogy nem egy tehetség köszönheti karrierjét az alkotásnak.

Kezdjük hát a rendezővel, Martin Scorsesével, akinek első jelentős sikere az 1976-os Taxisofőr, vagy vegyük például Jodie Fostert, aki csupán tizenkét éves volt, amikor a filmben eljátszotta Irist a gyerekprostituáltat, akit Robert De Niro, Travis Bickle nevű karaktere próbál meggyőzni arról, hogy hagyjon fel hivatásával és keresse meg családját.

40 éves a Taxisofőr: újra együtt a szereplőgárda!

Kép: Vanity Fair Twitter
 

Ha pedig De Niro, érdemes megemlíteni, hogy az 1975-ös Keresztapa II sikere után - amikor bezsebelte az Oscar-díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában – rögtön újabb akadémiai jelölést hozott neki a legjobb férfi főszereplő kategóriájában!

Foster egyébként elárulta, szerinte ma már képtelenség lenne leforgatni a filmet, és nemcsak azért, mert valóban De Niro vezette a taxit, aminek hátsó ülésén Scorsese foglalt helyet! Ugyanis a rendező feltűnik egy cameo szerepben, egy férfit alakít, aki a taxiból figyeli a feleségét, akit meg akar ölni.

„Manapság sokkal nehezebb az utcán filmezni, ott a sok paparazzi például, persze megértem, hogy mindenki New Yorkban akar filmezni, hiszen ez egy nagyszerű hely erre!” – mondta a színésznő.

40 éves a Taxisofőr: újra együtt a szereplőgárda!

Pedig eredetileg Los Angelesben terveztek forgatni, azonban az alkotóknak be kellett látniuk, hogy a taxik New Yorkra jellemzőbbek. A Taxisofőr sikere többek szerint abban rejlik, hogy a vietnámi háború után lefestett Amerika és a ’70-es évek közepe még ma is érdekes és akár aktuális is lehet, valamint a főhős által képviselt eszmék és tulajdonságok is egyedivé teszik a művet.

„Bickle karaktere egy kívülálló, akinek az életébe való betekintéssel egy elkínzott lelket pillanthatunk meg, aki megpróbálja alakítani a történelmet, azt hiszem a hozzá hasonló személyiségek prototípusának mondhatjuk.” – nyilatkozták az alkotók.

40 éves a Taxisofőr: újra együtt a szereplőgárda!

Cybill Sheperd színésznő, aki a csinos politikai aktivistát Betsy-t játssza, hozzátette:

„A film és a története még mindig friss tudott maradni, semmi sem vált elavulttá a filmben. A tény, hogy egy ilyen különleges szereplőgárdával, egy igazán szokatlan sztorit készíthettünk el, önmagáért beszél. Nem hiszem, hogy bármi is hasonló lehetne ehhez!”

Arról nem is beszélve, mennyi emlékezetes jelenetet és szállóigét köszönhetünk az alkotásnak. Ilyen például az egyébként, a színész által pusztán improvizált szöveg a „Hozzám beszélsz?”,amit azóta is rajongók tömkelege kér minden nap De Nirótól!

40 éves a Taxisofőr: újra együtt a szereplőgárda!

Egyébként egy amerikai besorolás alapján ez a mondat a legemlékezetesebb filmes szállóigék listáján a 10. helyezett, ugyanakkor egy magazin 100 leghíresebb filmes idézet listáján a 8. helyre került.

Csodálkozunk hát, ha ennyi év után is ilyen hatással van a nézőkre, a nagysikerű Taxisofőr című film? Mi most biztosan újra nézzük!

Forrás: The Hollywood Reporter
Képek: Twitter, Tumblr