Valószínűleg már többen remegve várták, hogy végre a mozikba kerüljön Stephen King regényének megfilmesítése, melyhez ráadásul olyan színészeket nyertek meg, mint az Oscar-díjas Matthew McConaughey és Idris Elba. Lássuk, beváltotta-e a film a hozzáfűzött reményeinket!

A setét torony olyan, mint amit a címe is sejtet?

Ha már itt tartunk, akkor kezdjük is a reménnyel, hiszen A setét torony történetének egyik kulcsmomentuma is a remény!

Jack (Tom Taylor), a kisfiú, abba vetett hite, hogy megmentheti a világát, Roland, a revolver hős (Idris Elba) bizakodása, hogy bosszút állhat ősellenségén, Walteren (Matthew McConaughey). Ahogyan ott van ennek a furcsa ismeretlen fickónak, Walternek is a magabiztossága, csak sajnos, arról nem esik szó A setét toronyban, hogy ő mit is akar pontosan, és azt miért is tervezi véghezvinni.

De akkor miről is szól a film?

A setét torony története szerint léteznek más világok is és ezekből tevődik össze a mindenség. Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestereként örök harcot vív Walter O'Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul. 

A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatják meg a feketébe öltözött világpusztító tervének valóra válását. Ebben pedig segítségére lesz Jack a fiúcska, aki még mindig tűzoltó édesapját gyászolja és akit különös álmok gyötörnek a Setét Toronyról.

A setét torony olyan, mint amit a címe is sejtet?
 

És hogy, hogyan működik mindez a vásznon? Milyen lett a mozi?

Nos, egyszerűbb azt kifejtenünk, hogy milyen nem lett, mert, hogy nem lett jó, sőt nagyon rossz lett!

McConaughey gazfickója pedig valójában nemcsak szörnyű, hanem egyenesen borzalmas! Külsejében jobban hasonlít egy lestrapált selyemfiúra, mint egy a világot veszélyeztető hatalmas varázslóra, akinek egyébként sem képességeiről, sem motivációjáról nem tudunk meg semmit. Ám ez nemcsak róla, hanem a többi karakterről is elmondható, hiszen egyiknek sem ismerjük a mozgatórugóját.

A setét torony olyan, mint amit a címe is sejtet?
 


Az összes szereplőt egytől egyig bedobták ebbe a szintén kidolgozatlan, zavaros és egyébként gagyinak ható fantasy világba, ők pedig, mint a robotok teszik a dolgukat.

De legalább a színészek próbálják mindezt jól csinálni, csakhogy Tom Taylor nagy szemei, Elba egyébként szimpatikus figurája és McConaughey ripacskodása – ami minden más esetben jól állna neki – sem képes megmenteni a semmitmondó sztorit, aminek mondvacsinált konfliktusát máshonnan összelopkodott, már ismert és egyébként teljesen kiszámítható fogásokkal kívánják megoldani.

Az unalmas cselekményt, a gyakran teljesen indokolatlan látvány sem rázza fel, egyszerűen semmi sem működik a filmben!

Ha valami egy kicsit is rémisztőbbre, sötétebbre sikerül, annak azonnal véget vetnek. A néző pont annyira képes beleélni magát a történetbe, amennyire a film karakterei is komolyan veszik a rájuk zúduló csapásokat, egyszóval semennyire!

A setét torony olyan, mint amit a címe is sejtet?
 


Hogy valami pozitívumot is mondjuk, az amúgy már szintén más filmekben is használt „idegen effektussal” (egy másik kultúrából, fajból, vagy világból érkező személy rácsodálkozik a földi dolgokra) sikerült egy-két poént is beiktatni a sztoriba, ezek pedig pár pillanatra képesek voltak feledtetni velünk, azt az érzést, hogy szeretnénk kimenni a moziból.

Összességében A setét torony pontosan olyan, mint a címe, nevetséges!