A színész első rendezéséül, egy igen nehéz témát, egyúttal pedig egy Pulitzer-díjas művet választott, ami ugyanolyan vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk, mint amilyen végletekről szól maga a film!

Amerikai pasztorál kritika: Az álom megbukott, de vajon Ewan McGregor is?

Philip Roth világhírű regényének már a címe is felvet egy kérdést: Mit jelenthet az, hogy pasztorál?

Nos, a pasztorál az egyszeri pásztoréletet idillikusan bemutató zenés, drámai mű. Ez pedig méltán fedi le Ewan McGregor első rendezését is!

Bár az alkotó a mozi főszerepét is magára osztotta, ezúttal sajnos nem gyönyörködhettünk csodálatos hangjában, de ettől függetlenül is egy bárgyúan kezdődő, majd a teljes összeomlásig vezető pszichodrámai művet kapunk!

Sajnos kevés olyan színész van, aki képes ennek a hullámnak a magasságát és mélységét is elénk tárni ugyanazon történetben, de szerencsénkre McGregor képes erre, ezt pedig most is sikerült bebizonyítania!

Amerikai pasztorál kritika: Az álom megbukott, de vajon Ewan McGregor is?
 


Így ismerhetjük meg furcsamód egy harmadik személy elbeszélése által, Seymour „Swede” azaz „Svéd” Levov-ot (Ewan McGregor), a lengyel zsidó származású férfit, aki az „amerikai álom” megtestesítőjeként él gyönyörű szépségkirálynő feleségével, Dawn-nal (Jennifer Connelly) és különlegesnek mondott lányával, Merry-vel (Dakota Fanning) látszólag idillikus életet.

A hangsúly pedig az idillikuson van, hiszen a film pont ezzel a kérdéssel is foglalkozik: nem minden az, aminek látszik?

Amerikai pasztorál kritika: Az álom megbukott, de vajon Ewan McGregor is?
 


A rövid be- és felvezető után pedig szinte rögtön ránk dobják a bombát, aminek köszönhetően Seymour élete darabokra törik, mi pedig vele együtt próbáljuk összerakni a kirakós darabkáit, míg ő annak az okát keresi, miért is történt az, ami és mikor romolhatott el minden?

A szépen fényképezett felvételek, a korhű környezet és a korszak divatja, valamint zenéi mind megbabonáznak bennünket, míg olyan dolgokkal találjuk szembe magunkat, mint a gyereknevelés, a felnőtté válás, a szólásszabadság, a faji és vallási kérdések. Hiába nem könnyű témák ezek, a filmen mind úgy jelennek meg, ahogyan az életben, egyfajta velejárójaként, így nem nehezednek rá a nézőre, ugyanakkor nyomot hagynak a történeten!

Ezen a lassú folyású, de meghökkentésre képes sztorin, még pluszba ráerősítenek a kitűnő, de tényleg kimagasló színészi teljesítmények, ugyanis a főszereplőktől kezdve, legyen szó McGregor-ról, Connelly-ről vagy Fanning-ről, egészen a mellékszereplőkig, mind egytől-egyig brillíroznak a szerepeikben!

Amerikai pasztorál kritika: Az álom megbukott, de vajon Ewan McGregor is?
 

Pedig van egy-kettő nem könnyen emészthető jelenet és fordulat, ugyanakkor szerencsére bővelkedik humorban is az Amerikai pasztorál.

A film emléket állít egy olyan korszaknak, ami már akkor is sokkal inkább az emberek emlékezetében élt, valamint egy személynek, aki azáltal válik a sokat emlegetett amerikai hőssé, hogy valójában sosem volt az!

Leszámítva az érthetetlen vágásokat, a döcögősséget és a mesélő létjogosultságának megkérdőjelezhetőségét, az Amerikai pasztorál egy érdekes mozi, ami biztosan mindenkit elgondolkodtat majd, ahogyan valószínűleg Ewan McGregor is elgondolkodott ezek után azon, hogy mikor adja legközelebb rendezésre a fejét!

Az Amerikai pasztorál április 13-tól már a hazai mozikban is!

Képek: Mozinet