Domhnall Gleeson nevét jobb lesz megjegyeznünk, ugyanis a ma 34. életévét betöltő színész, több kedvenc filmünkben is feltűnik és biztosak lehetünk benne, hogy a jövőben is láthatjuk még jó párban!

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

Ezért, és mert születésnapja van, összeszedtük, mely alkotásokban szerepelt.

Lássuk!

1. A visszatérő

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!
 


Akkor kezdjük a legelején, valószínűleg a legtöbben ebben az Oscar-díjra jelölt filmben láthattuk először az igazságos Andrew Henry kapitány szerepében, aki Leónk mellé áll, miután megtudja, hogy a Tom Hardy által játszott John Fitzgerald becsapta őt. Ha szabad ilyet mondani, a véres küzdelmeket felvonultató film legüdébb színfoltja nem csak jellegzetes vörös hajának köszönhetően, a jóakaratú Henry kapitány.

2. Ex Machina

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

A gyönyörű Alicia Vikanderen és Oscar Isaac-en kívül, biztosan megjegyeztük a fiatal programozó fiút, aki lehetőséget kap arra, hogy egy mesterséges intelligenciát ruházzon fel emberi tulajdonságokkal. Nos, ez a srác Gleeson volt, aki egyébként nem először dolgozott együtt Vikanderrel, ugyanis egyszer már „egymásba szerettek” az Anna Kareninában. A színész egyébként elárulta, hogy nagyon élvezte a forgatást, és mindenki egy bizonyos táncjelenetről kérdezi, melyben őt sajnos nem láthatjuk rázni:

„Én a külsőszemlélő vagyok, aki reagál a látottakra, ugyanígy jártam az Időről időre című film egyik jeleneténél is... nyilvánvaló, hogy ha nem vagyok a színen, akkor történnek az igazán különleges dolgok!”

3. Anna Karenina

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

Ha pedig már előbb szóba került, lássuk az orosz irodalom egyik kiemelkedő alkotásának film változatát, melyben talán a legőszintébb és legszerethetőbb karaktert, a hős szerelmes Levin-t játssza, aki Kitty-ért (Vikander) van oda. Nem tudjuk ki, hogy van vele, de a csodás jelmezek és az olyan húzónevek, mint Keira Knightley-é vagy Jude Law-é mellett, Gleeson nyújtja a legmaradandóbb alakítást és talán éppen emiatt zártuk a szívünkbe karakterét és annak sorsát. Arról nem is beszélve, hogy Knightley-val sem először játszik az ír színész!

4. Harry Potter

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

Ismét egy könyv adaptációban láthatjuk, nem is akárhogyan, vörös hajával és sápadt arcával mi is meg tudtuk volna mondani, hogy egyértelműen a Weasley család sarjaként kell, hogy szerepeljen! Bill Weasleyként szerettük meg, pedig eredetileg nem akarta elvállalni a szerepet. Hála az égnek mégis megtette és nem sokkal később Gleeson édesapja, a szintén színész Brendan Gleeson is csatlakozott a stábhoz, sosem találnátok ki, hogy kit is alakított! Alastor „Rémszem” Mordon személyében láthattuk a kedves papát! Így történhetett az is, hogy az apa-fiú páros egyik közös filmje a Harry Potter és a Halál ereklyéi lett.

5. Star Wars: Az ébredő Erő

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

Star Wars rajongók figyelem! General Hux közeleg! Gleeson ezúttal sajnos a sötét oldalra állt, de ezt előtte jól megfontolta:

„Sokaknak elég ok lett volna az előző filmek sikere, illetve a rendező vagy a forgatókönyvíró személye, én viszont tényleg tudni akartam, hogy miről is fog szólni az új rész! Aztán találkozhattam J. J.-vel és Lawrenceszel, akik odaadták a szöveg- és forgatókönyveket, hogy nyugodtan nézzek, bele, később pedig beszélünk róla, én pedig így is tettem és amit olvastam, az nagyszerű volt!”

A filmen egyébként ismét együtt dolgozhatott Oscar Isaac-kel és valószínűleg a következő csillagközi alkotáson is együtt fognak.

6. Időről időre

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

A Sztárom a párom, az Igazából szerelem és még sok más tipikusan angol romkom rendezőjének filmjében Gleeson játszhatta a főszerepet, Timet, akinek különleges képessége, hogy utazik az időben, csakhogy ő nem világváltásra és egyéb dolgokra használja mindezt, hanem arra, hogy meghódítsa élete hölgyének szívét (Rachel McAdams). Az biztos, hogy mi akkor és ott beleszerettünk a kicsit szerencsétlen fiatal srácba és ezzel végérvényesen is a színész rajongói lettünk!

7. Ne engedj el!

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!
 


A Rodney-t alakító színész ismét együtt dolgozott Keira Knightley-val, bár a filmben csak mellékszereplőként láthatjuk, érdemes megtekinteni az elgondolkodtató témájú, melankolikus retró sci-fi-t, főleg, ha egy szerelmi háromszögre vágyunk, melyet a ’70-es évek angol tengerparti vidékére helyeznek, és mindezt még megkoronázzák klónokkal! A vörös színész és Knightley mellett, Carey Mulligan és Andrew Garfield szerepel még benne.

8. Brooklyn

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

Az Oscar-díjra jelölt filmben, az ’50-években, Eilis (Saoirse Ronan) többre vágyván Írországból New Yorkba költözik, a kezdeti nehézségek után magával ragadja a városi nyüzsgés és a szerelem. Jim Farrel (Gleeson) a lány ír hódítója. Hogy ezúttal elnyeri-e a tehetséges színész a méltó jutalmát, sajnos nem árulhatjuk el!

9. Rendíthetetlen

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

A második világháborús Angelina Jolie által rendezett filmnek nagy figyelmet szenteltek, de emlékszünk-e a hadifogságba esett olimpikon történetéből katonatársára, a csont sovány, napszítta hajú Phil-re, akivel együtt hánykolódnak a matracon? Bizony! Gleeson pedig elmondta, hogyan élte meg a forgatás viszontagságait:

„Hónapok óta pizzáról álmodtam, amikor Angelina rendelt csak nekem egyet, egy csodálatos pizzériából! Gondoltam megvárom az ételt a lakókocsimban, de mikor odaértem Jack O’Conell volt ott, teljesen pucéran, a pizzámat a kezében tartva, túlságosan is közel a testéhez! Ő pedig csak annyit mondott: „Sajttal kéri uram?” Ki voltam éhezve a pizzára, úgyhogy elkezdtem enni, de közben furcsán éreztem magam, miközben ettem, szóval inkább mégiscsak megvártam amíg O’Conell elmegy, mielőtt neki láttam az evésnek!”

10. Frank

Azt hiszed, nem ismered ezt a srácot, pedig mégis!

A film egy kimondhatatlan nevű indie zenekarról szól, aminek front emberét a különc és csakis a tökéletes hangzást kergető Frank-et Michael Fassbender alakítja, alkotótársa pedig Clara (Maggie Gyllenhaal). Természetesen a zűr akkor kezdődik, mikor belép a képbe a mind zenei téren, mind pedig hódítások terén ambíciókkal teli Jon (Domhnall Gleeson). Szerencsénkre végig követhetjük az egyre népszerűbb zenekar sorsát, mi pedig egyre jobban szórakozunk, amit nem utolsó sorban Gleeson-nak köszönhetünk.

Képek:Tumblr