Ezúttal olyan alkotásokat szedtünk össze nektek, amik szívbemarkolóan mesélnek arról, hogy az igaz szerelem létezik, még akkor is, ha előfordul, hogy minden habos-babos álom és „boldogan éltek, míg meg nem haltak” elmarad! Történetek szakításról, megcsalásról vagy egyszerűen csak az érzelmek elmúlásáról!

Íme, 10 nyálmentes romantikus film!

Ha a nagy mozik kínálatára korlátozzuk a filmválasztásainkat, akkor eléggé nagy esélyünk van rá, hogy többnyire kliséktől, bárányfelhőktől és szirupos cselekményektől burjánzó romkomokkal vagy drámaként fémjelzett valamikkel találkozzunk. Persze, nem ezeknek a minőségét szeretnénk kritizálni, hiszen a megfáradt lélek sokszor pont ilyen egyszerű alkotásokra szomjazik, azonban nem szabad abba a hitbe ringatnunk magunkat, hogy a filmes világ teljesen elrugaszkodott a valóság talajától.

Nem egy olyan sztori született már, melyek a megszokott és túlzottan megszépített szerelmi történetek helyett tényleg az életet és a valódi párkapcsolatokat vették alapul. Most ezeket a – sokszor sokkoló, szívet tépő, helyenként humoros – filmeket vettük elő és összegyűjtöttük a kedvenceinket.

Egy szerelem története: A nő / A férfi

Ez a projekt már azért is különleges, mert két olyan nevet választottak a főszerepekre, akiket már jó ideje a szívünkbe zártunk a tehetségük miatt. Jessica Chastain és James McAvoy kettőse ráadásul annyira életszagúan és hihetően olvadtak eggyé, ami még fájdalmasabbá tette a történetet. A sztorit, amit két szemszögből is összevágtak. Igen! Két film létezik, mindkettő ugyanazt a kapcsolatot járja körül, azzal a különbséggel, hogy az egyikben a nő, a másikban a férfi szemszögéből látjuk – nagyjából – ugyanazt. A színvilág, a hangulat, a párbeszédek mind-mind az adott nézőponthoz idomulnak. Sőt, az, hogy in medias res dobnak be minket a film világába, és egy rejtélyes, visszatekintgetésekkel tarkított utat járunk be velük, még személyesebbé teszi a mozit.

A nő
Íme, 10 nyálmentes romantikus film!
Elsőre nem feltétlenül gondolhatnánk, hogy a Joaquin Phoenix és Scarlett Johansson főszereplésével készült Spike Jonze film egy csöppet sem merül el a fikció és a túlzások terén, azonban ez a történet a mai valóságunk kiforgatott, és sok szempontból túlzóan felerősített igazsága. Annyira függünk ugyanis a technikától, annyira beleivódik az életünk minden részletébe, hogy tényleg nem állunk tőle távol, hogy beleszeressünk a telefonunkban csücsülő mesterséges intelligenciába. A szerelem pedig sokszor egyoldalú és magányos érzés. Egy olyan érzelem, ami nem mindig a boldogságot hozza el a szívünkbe, hanem egy fájdalmas felismerést…

Őrülten hiányzol

A tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelchin egyik legszebb és legjobb filmje, amelyben Felicity Jones-szal – akit hamarosan az új Star Wars-ban láthatunk – mutatták meg, hogy a szerelem hiába erős, nem feltétlenül képes rá, hogy teret és időt is túléljen. A távkapcsolatok keserédes univerzumába pillanthatunk bele, az első nagy szerelemmel ötvözve. Vajon mindig az észérvek győznek, vagy a szív sajgó kongása minden mást elhallgattat?

A szerelem útján

Íme, 10 nyálmentes romantikus film!

Hányszor esik meg az emberrel, hogy az éjszaka közepén – buliban, az utcán, egy buszon, igazából bárhol – találkozik valakivel, akivel valamilyen megmagyarázhatatlan érzés miatt beszélgetni kezd. Csak úgy. Aztán valami hihetetlen élmény sül ki az egészből. És ez nem feltétlenül jelent happy endet. Csupán két út pillanatnyi találkozását, egy érzelemdús találkozást, ami úgyis véget ér. A Chris Evans rendezésében készült (igen!) aprócska film pont ezzel foglalkozik, szerencsére úgy, hogy nem akar több lenni annál, amit maga az élet hozhat. Egyszerű, szép és sok ponton felfoghatatlan, mint a legtöbb ilyen találkozás.

500 nap nyár

Sokaknak túlságosan bugyuta, Zooey Deschaneles, sóvárgó, érzelmes, gyerekes vagy éppen szélsőséges. Azonban a szerelem is ilyen, mert megőrülsz tőle, mert kifordulsz önmagadból, mert azt látod bele a másikba, amit a fejedben kitaláltál és azt hiszed, a nagy Ő éppen az, aki ugyanazokat a dolgokat szereti, mint te. És tévedsz. És rájössz, hogy minden, amibe saját magadat kergetted, csak a fejedben létezett. Joseph Gordon-Levitt érzékeny és túlzóan Summer-függő karaktere igazából mindannyiunkban ott van, kérdés, hogy mikor és ki miatt robban ki a szívünkből.

Kék Valentin

Íme, 10 nyálmentes romantikus film!

Igazi életszagú film meséli el egy házasság történetét, melyben az apa (Ryan Gosling) festői tehetségét kénytelen falmázolásra elvesztegetni, míg az orvosi karrierről álmodó anyának (Michelle Williams) csupán az ápoló szerepe jut. Az ő szerelmük mesébe illő mozzanatokkal indul, majd gyötrelmes veszekedésekkel folytatódik. Gosling karaktere megmarad annak az egyszerű fiúnak, aki a kapcsolatuk elején volt, Williams azonban elveszett reményeit sírja vissza és hánytorgatja fel párjának. Mégis úgy döntenek, megpróbálják újra egyenesbe terelni az életüket és felszítani a szenvedélyt! Azt, hogy sikerül-e mindez, nem árulhatjuk el, de azt igen, hogy egy bizonyos táncjelenet biztosan nektek is örökre megmarad az emlékezetetekben!

Mielőtt trilógia

Hogy pontosítsunk, sorrendben: a Mielőtt felkel a Nap, a Mielőtt lemegy a Nap és a Mielőtt éjfélt üt az óra című Richard Linklater alkotásokról van szó. A három film, ugyanannak a párnak a történetét mondja el kilenc éves eltérésekkel, így a szerelemnek is különböző korszakait ismerhetjük meg! A filmek sajátossága, főleg az első kettőé, hogy sosem derül ki, mi történt a szerelmesekkel, egészen a következő részig kell izgulnunk, hogy megtudjuk újra találkoznak-e, együtt maradnak-e. Ennek tényleges lezárása a Mielőtt éjfélt üt az óra, amiben már nem az ábrándozásé a főszerep, hanem a húsvér valóságé!

Tegnap éjjel

Íme, 10 nyálmentes romantikus film!

A csodaszép, gazdag és intelligens pár látszólag irigylésre méltó életet él, azonban nem teljesen őszinték egymáshoz. Joanna (Keira Knightley) nem tudott férje csinos kolléganőjéről (Eva Mendes), a férj (Sam Worthington) pedig nem is sejti, hogy egy régi szerelem (Guillaume Canet) térhet vissza neje életébe! A kegyes hazugságok, féltékenységben elejtett szavak mind végig ott motoszkálnak a szereplők és a nézők fejében is. Mi a rosszabb, ha megcsalnak vagy ha csupán eljátszanak a gondolattal? Ha minden érzelemtől mentesen történik meg valami, vagy ha a komolyabb érzelmekről van szó? A film mindkét oldalt tökéletesen mutatja be, jól egyensúlyozva velük, tökéletes színészekkel a szerepekre!

Képzelt szerelmek

Xavier Dolan filmje egyaránt csemege a léleknek és a szemnek! A filmben maga a rendező játssza a szerelmi háromszögről szóló történet egyik szereplőjét, akinek legjobb barátnője Marie ránézésre szintén rajong a hollywoodi csillagokért. Úgy tűnik, tökéletes összhang uralkodik kettejük között, sokan azt is gondolnák, hogy párkapcsolatban élnek, míg ki nem derül, hogy főhősünk homoszexuális. Egyébként az ízlésük nem csak a régi mozisztárok iránti rajongásuk esetében egyezik, de a valóéletben a férfiak terén is! Az elképzelés, hogy egy férfi kegyeiért egy nő és egy másik férfi versengjen talán furcsa, de éppen ezért válik életszerűvé! Illúzió és valóság keveredik: hogyan készül a két különböző nem képviselője a randira, vagy hogy hogyan játsszanak el a közös jövő ábrándjával a férfiak és, hogyan a nők, a visszautasítás élményéről már nem is beszélve! Képesek vagyunk meglátni a valóságot, ha leszáll a rózsaszín köd?

Adéle élete 1-2. fejezet

Néhány éve az egyik legsikeresebb független film egy fiatal lány útkeresését mutatta be. Adéle a kamaszkori megpróbáltatások során megismerkedik Emmával, egymásba szeretnek, ezzel pedig jönnek a nagy kérdések, hogy felmerjék-e vállalni szerelmüket. Ez a történet annyira valóságos, hogy egyeseknek éppen ezért tetszik, mások viszont emiatt gondolhatják laposnak. A lányok kapcsolata lehetne akár heteroszexuális is, hiszen pont olyan szépségei és buktatói vannak, hogy ettől válik életszerűvé. Az biztos, hogy ez a film nem amerikai cukormázas romantika és az is, hogy a színészi teljesítménnyel semmi probléma sincs, de arra is mérget vehetünk, hogy nem lesz olyan pillanata az életünknek, amikor azt érezzük, szerelmi gondjainkra csak is ez lehet az orvosság! Ilyen ugyanis az élet!

Képek: Tumblr