Hogyan lett a moziimádó kisfiúból előbb drogfüggő a vásznon, majd alkoholista a valóéletben? Hogy vált mégis mindenki hősévé, Obi-Wan Kenobi-vá és lett a magánéletét féltve őrző, a lányait pedig imádó, feminista családapa? A Trainspotting sztárja, most tényleg mindent megmutat!

Íme a csupasz valóság! Ismerd meg te is Ewan McGregort!

Ewan Gordon McGregor pontosan negyvenhat évvel ezelőtt született két pedagógus második gyermekeként, Skóciában.

A kis Ewan ha csak tehette minden szabadidejét a moziban töltötte, ahol rajongva figyelte a vásznon anyai nagybátyját, Denis Lawson-t, az eredeti Csillagok háborúja trilógia lázadó pilótáját.

A mozi iránti rajongása pedig felnőtt fejjel sem hagyott alább, úgynevezett hobbijává vált, hogy saját filmjeit is a széles vásznon nézze vissza: „Gyakran kérdem ilyenkor: az ott én vagyok? Ott ülök, lekapcsolják a fényeket, elindul a vetítés: A francba is az ott én vagyok!”

Éppen ezért csak hamar eldöntötte, nem nyugszik, amíg színész nem lesz belőle valamint, amíg nem szerepel ő is a Star Wars-ban, ahogyan a nagybácsi és egyúttal példaképe tette.

Milyen különös az élet, hogy végül mindkettő álma teljesült, de azért nem kell azt hinnünk, hogy mindez könnyen ment neki!

A színész a mai napig hálás édesanyjának, amiatt, hogy tizenhat évesen engedte neki, hogy otthagyja a helyi gimnáziumot, és színiiskolába mehetett, hogy véghezvihesse céljait!

Márpedig McGregor a legjobb iskolákban nevelkedett és rengeteg kisebb darabban vállalt még kisebb szerepeket, hogy azzá a kiforrott művésszé váljon, akit most az egész világ ismer. Ebben pedig a családon kívül olyan barátok és kollégák támogatták, mint amilyen kollégiumi szobatársa Jude Law, valamint későbbi filmbeli partnere Jonny Lee Miller is voltak, akikkel közös filmvállalatot is alapítottak Natural Nylon néven.

Íme a csupasz valóság! Ismerd meg te is Ewan McGregort!

Nem is kellett sokat várni az első igazi szerepre, az Ember a talpán-ban Robin Williams oldalán, de az igazi áttörésre Danny Boyle Trainspotting című filmjében került sor, amiben a drogfüggő Mark Renton-t alakította. Az alkotás kultfilm lett, McGregor pedig sztár, ezzel pedig ismét sikerült bebizonyítania, hogy egy szerepért bármire képes: míg Renton megformálásához húsz kilót ledobott és rendszeresen látogatott egy központot, amiben drogfüggőket kezeltek, addig a Párnakönyv című alkotásért teljesen kivetkőzött önmagából!

Ezzel pedig nemcsak a közönség, hanem a szakma is végérvényesen megjegyezte magának Ewan McGregor minden porcikáját!

A pucérkodás pedig, azóta is névjegyévé vált a színésznek, aki egy időben mindezt azzal magyarázta, hogy nincs azzal semmi baj, ha valaki meztelen a vásznon, hiszen a filmek a valóságot akarják tükrözni, az emberek pedig az életben is gyakran vannak ruha nélkül. Majd később azt nyilatkozta, hogy nem ért azzal egyet, hogy a színésznők többet láthatóak meztelenül:

„Kiállok a nők mellett, éppen ezért, hogy kifejezzem támogatásomat, kétségbeesetten dobálom le a ruháimat!”

Íme a csupasz valóság! Ismerd meg te is Ewan McGregort!

A hirtelen jött sikert azonban a tehetséges fiatal nem tudta feldolgozni, zavarát pedig alkoholba fojtotta, így történhetett meg az is, hogy egy divatbemutató után részegen lejtett táncot Iggy Pop-nak, aki alig zavartatva magát csak annyit mondott neki:

„Ez az haver, jól csinálod!”

De miután bekötötték a fejét - elvette a francia Eve Mavrakis-t - a színész rájött, hogy ideje, hogy a feje lágya is benőjön, így a 2000-es évek végére nem egy, hanem három rossz szokásától is sikerült megszabadulnia: az alkoholtól, a dohányzástól és a naplóvezetéstől, hogy utóbbit miért tartotta annak, azóta sem derült ki.

Ezek is mind bizonyítják, hogy, ha Ewan McGregor elhatároz valamit, akkor azt véghez is viszi, minden szerepére alaposan felkészül: gyakran sajátít el különböző akcentusokat, de előfordult, hogy hónapokig konyhán dolgozott, hogy később megfelelően alakítson egy séfet, ahogyan volt már "rab" is, hogy egy börtönviselt személyt is tökéletesen hozzon a vásznon. Arról már nem is beszélve, hogy a Lazacfogás Jemenben című film kedvéért még a legyezőhorgászatot is megtanulta, meg sem lepődünk, hogy alakításáért később Golden Globe-díjra jelölték!

Ha pedig valaki ilyen elhívatott a szakmáját illetően, akkor annak bizony terem babér bőven!

Íme a csupasz valóság! Ismerd meg te is Ewan McGregort!

McGregor gyermekkori álma valósult meg, mikor eljátszhatta a Star Wars fiatal Obi-Wan Kenobi-ját! Ezek után pedig a határ már tényleg csak a csillagos ég lehetett a mindig jókedvű színésznek, aki megkapta Nagy-Britannia tiszti érdemjegyét, valamint nemrég életműdíjat is átvehetett!

Kiugró színészi teljesítménye mellett, viszont nem feledkezhetünk meg fantasztikus hangjáról sem, amit a Moulin Rouge-ban végre teljes mértékben kiaknázhatott és, amiért szintén Golden Globe jelölést vihetett haza. McGregor azonban nem állt meg az éneklésnél, kitűnően gitározik és már nem egy saját dalt is írt, amellett, hogy a Catfish And The Bottlemen egyik számát fel is dolgozta, ami annyira bejött a srácoknak, hogy a dal klipjének főszereplője is a skót színész lett.

A karrierje pedig még biztosan nem közeledik a végéhez, hiszen jelenleg is láthatjuk A szépség és a szörnyetegben, valamint hamarosan bemutatásra kerül rendezői debütálása is, az Amerikai pasztorál. Az aranytorkú sztár azonban nem mindig érezte ilyen fényesen ívelőnek a karrierjét, gyakran nyilatkozta, hogy szerinte a producerek kezdik elfelejteni őt:

„Most még dereng nekik valami, de egyre idősebb leszek, csúnyább is vagyok. Néha úgy érzem, hogy hagyni kellene ezt az egészet a fenébe!”

Íme a csupasz valóság! Ismerd meg te is Ewan McGregort!

Amikor pedig így érez, McGregor a családjára: feleségére és négy lányára összpontosít, akik közül a legidősebb Clara modell, a két legfiatalabbat - Jamiyan, Anjou - pedig örökbefogadták. A színész egyébként rengeteg időt tölt jótékonykodással is, amellett, hogy az UNICEF nagykövete, felhívta a figyelmet a menekültválságra és még az egyik legkedveltebb motorját is elárverezte a jó ügy érdekében! Ennyi nővel a környezetében pedig azon sem lepődünk meg, hogy kiáll a nők jogaiért, és itt most nem a rengeteg meztelen jelenetére gondolunk, hanem arra, hogy nem ment el egy interjúra a Good Morning Britain című műsorba, mert a riporter az a Piers Morgan lett volna, aki nyíltan nő ellenes nyilatkozatokat tett!

Ewan McGregor márpedig tiszteli a nőket, éppen ezért el is halmozza őket, legyen szó a tiszteletük megadásáról, egy-egy filmes szerenádról, vagy bármilyen más apróságról, ami miatt a romantikát kedvelők egyből a szívükbe is zárták a sármos színészt, aki évtizedek óta hű a feleségéhez.

„Nem akarok Clint Eastwood módjára ötven évvel fiatalabb nőkkel lógni!”

Ahogyan az is biztos, hogy McGregor az a hollywoodi sztár, akit eddig talán a legtöbbször láthattunk intim együttlétek során! Na de, mit szólhat ehhez a felesége?

„A feleségem annyira gyönyörű és intelligens, hogy sosem csinál problémát az ilyen felvételekből!”

Íme a csupasz valóság! Ismerd meg te is Ewan McGregort!

A T2: Trainspotting sztárja, aki nem riad vissza az erotikus jelenetektől, a homoszexualitással kapcsolatban sem rejti véka alá a véleményét. Elárulta ugyanis, hogy nem zavartatja magát, ha egy meleg szereplőt kell alakítania és azzal sincsen semmi baja, ha egy férfit kell megcsókolnia, szerinte ugyanis ez egy hetero színésznek érdekes szakmai kihívásnak kell lennie! Az I Love You Pihillip Morris című filmje kapcsán például azt nyilatkozta:

„Ez nem egy meleg film ez egy film, ami férfiakról szól, akik történetesen melegek!”

Azzal kapcsolatban pedig, hogy mit szól ahhoz, hogy legújabb mozijában A szépség és a szörnyeteg remake-jében szerepel egy nyíltan meleg karakter, azt válaszolta:

„Az istenért 2017 van!”

Íme a csupasz valóság! Ismerd meg te is Ewan McGregort!

Mi pedig már el sem gondolkodunk azon, hogy miért követjük nyomon pályafutását már évek óta, hiszen a férfi, akinek még a skót szoknya is jól áll és, aki orgánumával és csibészes mosolyával egy perc alatt levesz a lábáról, úgy tűnik, példaértékűen szereti rajongásig a munkáját, a családját és úgy összességében, az életet!

Képek: tumblr.com