Eddig már ötször jelölték Oscar-díjra, ráadásul idén két filmjével is ott lehet a díjesőben. A vörös hajú tündér elvarázsolta a filmipart, de nem volt ez mindig így. Meglestük, hogyan is jutott el idáig.

Miért imádja Hollywood ennyire Amy Adams-et?

Legutóbb az Éjszakai ragadozókban láttuk a moziban – kritikánk itt –, ahol lenyűgöző alakítást nyújtott, de nem csak emiatt a filmjéért emlegetik ismét az Oscar-esélyesek között, hiszen az Érkezésben is újra villant a tehetségéből. A képességei ma már szinte kikövetelik maguknak a jobbnál jobb szerepeket, és természetesen a filmipar elismerését is. Nem véletlenül volt már ötször az Oscar-gálákon a jelöltek között. Persze, az övé is – mint a legtöbb karrier – eléggé döcögősen indult, és még Steven Spielberg sem tudta berobbantani a nagyok közé.

Amy Adams, a kezdetek

A színésznő egy amerikai katonai bázison született Olaszországban és egy mormon családban nőtt fel, hat testvérével. Az álmai nem éppen a színészet égisze alatt gyülekeztek, ballerinaként képzelte magát a közönség elé. Később persze ez is változott, és a musicalek és a színház irányába fordult, amíg azonban nem vették fel sehova, pincérnőként dolgozott.

A táncos karriert nála is egy meghúzódott izom akadályozta meg, ezért elkezdett meghallgatásokra járni. A színészet azonban nem várta tárt karokkal: ballépések és rossz szerepek követték egymást, egészen 2002-ig, amikor mindenki hírnevet jósolt neki.

Ekkor szerepelt Leonardo DiCaprio oldalán a Kapj el, ha tudsz című filmben, amit Steven Spielberg rendezett. Maga a rendező is azt hitte, hogy ez a mellékszerep meghozza neki a sikert, nem így történt. Arra még várnia kellett, ezért inkább visszatért a sorozatokhoz.

Miért imádja Hollywood ennyire Amy Adams-et?

Beindult az Oscar-láz?

Az elismerést nem egy nagy rendező, nem is egy nagy film hozta el neki, hanem egy 21 nap alatt forgatott független film (Junebug), amiért életében először Oscar-díjra jelölték Legjobb mellékszereplő kategóriában. A kritikusok itt, a közönség pedig egy romkom, a Bűbáj miatt figyelt fel rá – persze egy Golden Globe-jelölést is kapott érte.

Így újabb megállíthatatlan vörössel lett gazdagabb Hollywood. Pontosabban szőkével! Igen, a színésznő csupán befestette a haját, amikor Los Angelesbe költözött, de valószínűleg jól tette, hiszen ez lett az egyik legfontosabb ismertetőjegye.

A Junebug után még jelölték a Kételyért, A harcosért, a The Masterért és az Amerikai botrányért is Oscarra. Összejött tehát a karrier!

Meglepő fordulatok a siker árnyékában

Persze, a sikerek még nem jelentik azt, hogy szenvedés nélküli az élete: az Amerikai botrány forgatását például végig bőgte, nem bírta ugyanis elviselni a rendező, David O. Russell stílusát, aki folyton üvöltözött velük. Miközben Jennifer Lawrence könnyedén vett minden ilyet, Adams-et sokszor partnere, Bale védte meg a felvételeknél.

Miért imádja Hollywood ennyire Amy Adams-et?

„Nagyon kikészültem. Nem minden nap, de a legtöbbször rosszul viseltem… Az élet számomra sokkal fontosabb, minthogy filmekben szerepeljek. Ez a szerep igazán megtanított arra, hogyan válasszam ketté a munkát és a magánéletet: úgy voltam vele, hogy ezt az egészet nem vihetem haza a lányomhoz!” – mesélte.

Cuki forgatásokból is akadt persze, ilyen volt például a Meryl Streep-pel kötött barátsága, amit szó szerint is vehetünk, hiszen a Kétely szüneteiben Streep tanította meg kötni.

A Her forgatásán pedig megcsillogtatta énektudását is – noha ez a filmben nem szerepelt –, sokszor dalokkal és közös éneklésekkel próbálta meg feldobni egy picit Joaquin Phoenix hangulatát.

Adams tehát pont az a multifunkcionális valaki, aki nem csak egy műfajon belül képes feltalálni magát, és azonosulni egy karakterrel. Az indie-filmektől kezdve, a musiceleken, a romantikus filmeken, a drámákon át, egészen a szuperhősfilmekig (ő volt Lois Lane az Acélemberben) mindenben bizonyított már. Ezt pedig észrevette mindenki. A nézők, a szakértők és a filmkészítők is. A neve már abba a fázisba jutott, hogy képes filmeket eladni. Bármilyet.

Miért imádja Hollywood ennyire Amy Adams-et?

Egy kérdés marad csupán: mikor jön el az a nap, amikor az Oscar-gálán az ő nevét rejti a boríték? Mert biztosan eljön!
 

Forrás: ImDB, CinemaBlend, VaniryFair
Képek: Tumblr