A nyolcvanéves koráig aktív sztár valószínűleg senkinek sem ismeretlen, de mi azért összeszedtünk néhány érdekességet a legendáról. Vajon melyik szuperhőst mintázták róla, és kinek a nevében adott autogramot? Eláruljuk!

Paul Newman, Hollywood „kékszeműje” ma lenne 92 éves!

1. Oscar harcok

Paul Newman-t összesen kilencszer jelölték az aranyszoborra, először karrierje elején, a Macska a forró bádogtetőn című filmért 1958-ban. Azonban a színész első akadémiai díjára mégis csak 1986-ban került sor és akkor is Életmű-díjat kapott! Ezután nyerte csak el 1987-ben A pénz színe című alkotásért az áhított legjobb színész Oscar-díját, majd később a ’90-es években megkapta az Akadémia Emberbaráti-díját is!

2. Szerencsehozó szerep

Paul Newman, Hollywood „kékszeműje” ma lenne 92 éves!

A sztár karrierjében más furcsaságot is észrevehetünk, ilyen például Tennessee Williams drámájának, Az ifjúság édes madarának főszerepe, aminek Broadway előadásán figyeltek fel rá a filmproducerek és aminek később a filmváltozatában is eljátszhatta Chance Wayne-t, a szívtipró kezdő színészt.

3. Versenyszellem

Newman megszállott autóversenyző volt, több gyorsasági versenyen is indult és saját csapatot is alapított. Ezek után nem csoda, hogy elvállalta a Verdák című animációs film Doc Hudson-jának szinkronizálását!

4. Vicces barát

Paul Newman, Hollywood „kékszeműje” ma lenne 92 éves!

A színész több filmen is együtt dolgozott Robert Redforddal, akivel így hamar szoros barátok is lettek. Newman pedig bevallottan imádott viccelődni a barátaival, a tréfálkozásainak pedig gyakran kollégája volt a célpontja. Amikor Redford például egyszer lerobbant a méregdrága autójával, Newman segítségét kért, mert tudta, ért a kocsikhoz. A színész pedig azt válaszolta a barátjának, segít, de sokba fog ez neki kerülni. Redford persze azt gondolta, a kolléga ezt csak úgy mondta, majd meglepetten tapasztalta, hogy pár nap múlva Newman egy nagyon ronda szobrot állított a kertjébe rajta egy számlával!

5. Igazi szuperhős

Az Oscar-díjas színészről mintázta Gil Kane az 1959-es DC hőst, Hal Jordan-t, azaz a Zöld Lámpást! Az érdekesség az, hogy ekkor Paul Newman még csak harmincnégy éves volt.

6. Sokoldalú tehetség

Paul Newman, Hollywood „kékszeműje” ma lenne 92 éves!

A legenda nemcsak színészként és autóversenyzőként állta meg a helyét, hanem nagyon tehetséges zenész is volt, aki fantasztikusan zongorázott és nagy rajongója volt a jazz műfajának is. A muzsikus vénájának pedig hasznát vette a Párizs Blues című film forgatásain is, amiben egy trombitást alakított, és ami miatt meg is kellett tanulnia játszani a hangszeren.

7. A keresztapa

Kevesen tudják, hogy Jake Gyllenhaal keresztapja! Bár rokoni kapcsolat nem állt közöttük, állítólag Newman tanította meg biciklizni is a kis Jake-et.

8. Népes család

Paul Newman, Hollywood „kékszeműje” ma lenne 92 éves!

Ha pedig rokonok, akkor nem árt megjegyezni, hogy a sármos színésznek összesen hat gyermeke született, két házasságból. A második felesége a szintén Oscar-díjas, Joanne Woodward volt, akivel több mint ötven évig éltek boldog házasságban, egészen Newman haláláig. Egyébként a színésznek az egyetlen fia, Scott alkohol és drogproblémákkal küzdött, ennek következtében pedig huszonnyolc éves korában elhunyt. Newman azt nyilatkozta, örökre saját magát fogja okolni a történtekért, valamint az este után rengeteget költött arra, hogy drogproblémákkal küzdőkkel foglalkozó szervezeteket támogasson.

9. Hasonmás

A színész köztudottan utált autogramot osztogatni, de karrierje elején mégis rákényszerült, ugyanis az ’50-es évek végén gyakran összetévesztették macsó kollégájával, Marlon Brandóval. Ezért saját bevallása szerint nagyjából ötszáz aláírást osztott ki Brando nevében!

10. Pletyka?

Paul Newman, Hollywood „kékszeműje” ma lenne 92 éves!

Marlon Brandóval azonban nemcsak a hasonlóságuk miatt beszéltek róluk, hanem amiatt is, amit állítólag maga A Keresztapa sztárja állított róla, vagyis hogy Paul Newman biszexuális volt és több hollywoodi csillaggal is viszonya volt, mint például James Dean-nel.