Az ügyeletes csillagot nem mindig ölelte a keblére Hollywood. Hiába gondoljuk, hogy a folyton viccelődő, szexis színész rögtön mindenki kedvencévé vált, a valóságban a kissé magának való tehetséges fiú sokáig tévelygett az amerikai álomgyár stúdiói között, mire végül megjegyeztük a nevét.

Ryan Gosling, a gyermeklelkű polihisztor

Az elvált, mormon szülők gyermekeként Kanadában felnövő Gosling egészen korán megmutatta a tehetségét, hiszen már nyolc éves korától Elvis imitátor nagybátyja mellett lépett fel. Arról nem is beszélve, hogy saját magának varrta a fellépő ruháit is. Ám a kicsi Gosling hiába volt már a Mickey Mouse Show alatt is imádnivaló, a producerek a háttérben hagyták, mert nem tartották elég tehetségesnek és zavarta őket a kanadai akcentusa is. Az iskolában is egyre több bajba került, többek között a figyelemhiányos hiperaktivitása miatt, nem csoda, hogy a „Trouble” (Baj) becenevet kapta és hogy az édesanyja végül kivette az iskolából.

Ezek után Gosling már könnyedén koncentrálhatott a televíziós szereplésére, ami miatt előbb az egész családjával a stúdió környékére költözött és egy lakókocsiban éltek, majd később Justin Timberlake szobatársa lett. JT anyukája vette  - szó szerint - szárnyai alá a kiskamaszt, így lett közel félévre a popsztár anyuka Gosling törvényes gyámja. Azonban a legérdekesebb talán mégis az, hogy ennek ellenére nem igazán hallani arról, hogy Timberlake és Gosling szorosabb barátságot ápolna manapság is.

Ryan Gosling, a gyermeklelkű polihisztor

Gyereksztárság ide vagy oda, a lányok kedvence ismét az iskolapadban találhatta magát, amit azonban tizenhét éves korában ismét otthagyott, hogy szerencsét próbáljon Hollywoodban, így jöhettek az olyan sorozatszerepek, mint az Álomsuli vagy Az ifjú Herkules kalandjai. Majd egy nagyobb szerep a Kísérleti gyilkosságban, ha nem is az átütő sikert, de legalább egy tizenhat évvel idősebb barátnőt, Sandra Bullock-ot és a filmben használt menő járgányt hozta meg neki. Bullock-ról később is azt nyilatkozta, ő a legszerencsésebb férfi, hogy két olyan barátnője is volt az életében, mint amilyen az Oscar-díjas színésznő, illetve Rachel McAdams voltak, akivel a Szerelmünk lapjai forgatásán először marták egymást, majd a forgatások befejeztével szenvedélyes szerelembe estek egymással.

Az élet furcsa fintora, hogy a filmszerepet - ami miatt Ryan Gosling szexszimbolúmmá és minden lány álmává vált – azért kapta meg, mert a rendező nem találta elég helyesnek, illetve elég menőnek sem.

Innen is üzenjük Nick Cassavetes-nek, hova tetted a szemed?

Ryan Gosling, a gyermeklelkű polihisztor

Ennek ellenére Gosling igencsak kitett magáért, beírta magát a romantikus filmek hősei közé, valamint megszerezte a lányt az életben is, és még mindezek tetejébe ő készítette azt az asztalt is, amin aztán Allie és Noah szerelme beteljesült a filmben. Ezek után egy darabig egy szendvicsezőben dolgozott, majd pár szívszaggató romantikázás után egy igazi nagyágyúval, Anthony Hopkins-szal dolgozhatott a Törés című filmben, aminek forgatókönyvét majdnem nem kapta meg, mert két hónapig egy erdőben élt elzárva a külvilágtól, egy sátorban.

Ahogyan a remeteség, úgy a balett, illetve a tetováló művészet sem jött be igazán Gosling-nak: a sajátkészítésű tetoválása, amit egy szörny véres markának szánt, a legtöbben inkább csak kaktusznak látják alkotását. A meggondolatlan döntések pedig igencsak jellemzőek a tehetséges színészre, aki egyszer evett egy jót, és rögtön marokkói éttermet nyitott, ami aztán hamar csődbe is ment.

Ryan Gosling, a gyermeklelkű polihisztor

Úgy tűnik, mégsem válik minden arannyá, amihez hozzáér, bár erről biztosan más a véleménye a Drive-Gázt! rendezőjének, ugyanis a filmben szereplő kocsit Ryan Gosling építette fel! Vett egy roncsot, szétszedte, majd Nicholas Winding Refn elképzeléseivel egyeztetve újra megépítette. De az elkötelezett emberjogi és állatjogi harcos nemcsak a filmek kellékeinek gyártását vállalja magára, hanem a kétkezi munkától sem riad vissza, például, ha a Katrina-hurrikán sújtotta területek újraépítéséről van szó, akkor is rögtön kocsiba pattan és segít.

Ezért is különös, hogy Goslingnak, saját bevallása szerint is kevés barátja van és köztudottan olyan ember, aki szereti a magányt. Így nem meglepő, hogy a tökéletes nap szerinte az, ha egyedül ülhet egy szobában és kötögethet. Mégis, ha valaki a los angeles-i Disneylandben járna, jobb, ha nyitva tartja a szemét, mert az aranyifjú kedvenc helyéről van szó, ahol gyakran meg is fordul, hogy kicsit kikapcsolhasson.

Ryan Gosling, a gyermeklelkű polihisztor
 


Nem mellesleg egy fantasztikus zenészről van szó, akinek saját zenekara van, a Dead Man’s Bones, amiben gitározik, énekel és zongorázik, egy gyerekkórus társaságában.

A zenei tehetségét volt szerencsénk megtapasztalni legutóbbi filmjében, a Kaliforniai álomban is, melyben egy álmodozó bárzongoristát játszik, ami úgy tűnik nem is áll tőle olyan távol, hiszen Gosling imádja a jazzt, a kedvenc előadója pedig Chet Baker. Reményeink szerint ezzel a filmmel beteljesíti azt,”hogy minden arannyá válik a kezében” és megkapja érte az Oscar-díjat, melyhez legközelebb a Fél Nelson főszerepével állt és ami miatt ő volt hatvan éve az első kanadai színész, akit az aranyszoborra jelöltek.

Szerintünk Ryan Gsoling visszahozta azt a régi kisfiús bájt az egyforma szépfiúkat termelő álomgyárba, amire Paul Newman, Robert Redford és a többi hasonlóan nagy színész elvesztése/visszavonulása óta vártunk!