Kedvenc halunk, Némó újabb kalandokba keveredik édesapjával, ám ezúttal feledékeny barátjuk, Szenilla kerül a középpontba, mindezt pedig olyan szórakoztatóan teszik, hogy kicsik és nagyok egyaránt kígyózó sorokban állnak majd a mozik jegypénztárai előtt! Bizony, ússzunk az árral és lássuk, miért is érdemes megnézni a Szenilla nyomában-t!

Az első film után nagyjából tizenhárom évet kellett várnunk a folytatásra, de egyértelműen megérte! 

1. A régi emlékek újra beköszönnek

Szenilla nyomában kritika - 4 dolog, amiért megéri elmerülni az újabb kalandban

A folytatás az eredeti történet, a Némo nyomában című film alapján készült el, ami bár, nem kifejezetten a bohóchalról szól, de mellékszereplőként találkozhatunk vele és édesapjával, Pizsi-vel is.

Miközben a moziban ültünk, kicsikkel és nagyokkal körülvéve, kedves emlékek rohamoztak meg bennünket arról, milyen nehézségek árán találta meg kisfiát édesapja és azokról a vicces, és szívünknek kedves barátokról, akiket Pizsi az útja során gyűjtött össze! Ezekkel az érzésekkel eltelve vártuk a film kezdetét és persze a további történéseit, amikben hála istennek nem kellett csalódnunk!

Ha szabad ilyet mondanunk, a Szenilla nyomában viccesebb, valamint felhőtlenebb, mint az előző történet és teljesen új kalandokat ígér, nem pedig megismétli a Némó nyomában-t!

2. Emlékeztet bennünket arra, mi a fontos:

Szenilla nyomában kritika - 4 dolog, amiért megéri elmerülni az újabb kalandban

Anélkül, hogy különösebben belemennénk a részletekbe, el kell mondanunk, hogy a mozi üzenete sokkal egyértelműbb, mint ahogyan az a Némóban volt. Kevésbé szomorú vagy ijesztő részekkel világít rá arra, amire oda kellene figyelnünk az életünk során. 

A barátainkhoz és családtagjainkhoz fűződő viszonyunkat gyermekkorunktól egészen felnőttkorunkig folyamatosan tanuljuk és nincs ez másképp a mesében sem, ahol bemutatják a kis Szenillát családja körében, majd pedig azt is, hogyan alakult az életük Pizsivel és Némóval.

De persze nem felejthetjük el azt sem, hogy Szenilla nem átlagos hal, hanem egy olyan uszonyos, akinek bizony problémája van a rövidtávú memóriájával! Ez pedig nemcsak csavar egyet a cselekményen és még szórakoztatóbbá teszi, de a történet tanulságához is hozzátesz és felhívja figyelmünket arra, hogyan tekintsünk a fogyatékkal élő társainkra!

3. Lassan elfelejtjük a magyar szinkron hatalmát:

Szenilla nyomában kritika - 4 dolog, amiért megéri elmerülni az újabb kalandban

A mese fele ennyire sem lenne szórakoztató, ha nem szinkronizált verzióban láthattuk volna! Mint tudjuk, a magyar szinkron világklasszis, ahogyan azt is, hogy a nyelvi bravúrjainknak köszönhetően fordításaink is nagyon sikeresek, gondoljunk csak a Micimackóra!

Nos, ez esetben nemcsak arról van szó, hogy milyen vicces a teknős hangja, hogy Szenilla folyékonyan hablatyol cetül, vagy hogy ki a magyar hangja Némónak. Nem, itt egy olyan dologról van szó, ami a felnőttebb korosztálynak is igazán maradandó élményt nyújt, és a magyar fordítók mérhetetlen kreativitásáról árulkodik!

Hogy mi lehet ez? Szerintünk mindenképpen érdemes már csak emiatt a poénért is megnézni a filmet magyarul, de azt elárulhatjuk, hogy köze van az általunk ismert James Bond-hoz!

Bár, itt meg kell jegyeznünk, hogy talán ehhez a poénhoz tartozik a mese egyetlen negatívuma is, még pedig az, hogy teljesen indokolatlanul unásig ismétlik a csattanót, ami először vagy másodszorra még vicces, de a későbbiekben már inkább fárasztó, ráadásul a fiatalabb közönség valószínűleg nem is érti, persze a szülőket is el kell szórakoztatni, de szerintünk e momentum nélkül is sikerült az alkotóknak!

4. Új élmények, melyekre a későbbiekben is szívesen gondolunk majd vissza:

Szenilla nyomában kritika - 4 dolog, amiért megéri elmerülni az újabb kalandban

Ezekre alapozva, kapunk egy teljesen új történetet Szenilláról, a múltjáról és a családjáról, valamint néhány új, fontos és kevésbé fontos szereplővel ismerkedünk meg, akik tökéletesen illeszkednek a tenger alatti világba és, amelyek jól passzolnak az eddig megkedvelt barátainkhoz.

Ilyen a furfangos polip, Hank, aki szószerint az eddigi legárnyaltabb Pixar-hős, akit láthattunk, vagy Szenilla kedves szülei, illetve néhány segítőkész oroszlánfóka, és a fél vak cápa lány Sors, barátjával Bailey-vel a cettel, akiket szintén nagyon hamar a szívünkbe zárunk!

Egyszóval enélkül a vizes kaland nélkül, jobb nem belecsobbanni a nyárba, hiszen órási élmény lehet gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt! Arról nem is beszélve, hogy a Némo nyomában rajongóknak kötelező!

Szóval, ha hallgathatunk egy régi kedvencünkre: csak ússzunk és evezzünk szépen, egészen a mozikig!

A Szenilla nyomában-t június 16-án mutatják be Magyarországon!

Képek:Tumblr.com