Vajon M. Night Shyamalan Sebezhetetlen és Széttörve folytatása beváltotta a hozzá fűzött reményeket? Spoilermentes kritikánkból kiderül!

A cifra névvel megáldott M. Night Shyamalan még cifrább történeteiből álló karrierje igazi hullámvasút, ezt már régóta tudjuk. Az indiai származású rendező a kilencvenes évek végén robbant be a köztudatba a Hatodik érzékkel, valamint a szintén Bruce Willis nevével fémjelzett Sebezhetetlennel. Míg ez a két film napjainkra bátran kijelenthetően klasszikussá nőtte ki magát, soron következő filmjei között akadt, ami egyszerűen csak megosztó lett (A falu, Jelek), és bizony nem egy olyan mozit is letett az asztalra, amiket a „nézhetetlen” kifejezés szótári bejegyzésénél is használhatnának illusztrációképp (Az utolsó léghajlító, Az esemény, A Föld után).

Az egymást követő bukták miatt aztán Shyamalan visszatért a kisebb költségvetésű mozik világába. Sokan remélték, hogy a rendező-forgatókönyvíró szériája ettől majd ismételt fordulatot vesz, és bár a Sebezhetetlenhez vagy a Hatodik érzékhez mérhető sikert nem aratott újra, A látogatás, és a Széttörve korrekt mozik lettek. Utóbbi ráadásul egy igencsak meglepő végső csavarral is kecsegtetett, amikor a film végén megjelent Bruce Willis, mint a Sebezhetetlen David Dunnja.

Töredezett szuperhős történet - Üveg kritika
 


Shyamalan tehát egy jópofa csavarral becsatlakozott az épp virágkorát élő filmuniverzum-építésbe a saját kis szuperhősvilágával, pontosabban azzal a három karakterrel, akiket a Sebezhetetlen és a Széttörve bemutatott: David Dunnal, a sebezhetetlen hőssel, Kevinnel (James McAvoy), a sokszorosan hasadt személyiségű gyilkossal, valamint Mr. Üveggel (Samuel. L Jackson), a zseniális, cserébe cseppet megalomániás „főgonosszal”.

A trió mellett egy csúnyán háttérbeszorított mellékszál erejéig visszatértek a korábbi filmek mellékszereplői is, valamint egy új karaktert is kaptunk, Dr. Ellie Staple (Sarah Paulson) pszichiáter személyében, akinek szent küldetése, hogy bebizonyítsa, főszereplőinknek igazából semmilyen különleges képessége nincs, csupán egy agyi diszfunkció és néhány igencsak furcsa véletlen kombinációja az, hogy emberfelettinek képzelik magukat.

Töredezett szuperhős történet - Üveg kritika
 


Bizony, a 130 perces Üveg bő fele azzal telik, hogy megpróbálnak meggyőzni minket annak az ellentétjéről, amiről a trilógia előző két darabja szólt. És bár lenne potenciál ebben a történetszálban, a túlzásba vitt képrenyőidő, Sarah Paulson irritáló játéka, illetve karaktere teljesen megfojtják azt. Ráadásul azok az elemek, amik annak idején még működtek a Sebezhetetlenben, gondolok itt főképp a képregényklisékkel történő tudatos párhuzamvonásra, az Üvegben már inkább kínos, erőltetett monológokat eredményeznek.

A film 90%-ában logikátlan és idegesítő húzások egy része persze magyarázatot nyer, amikor megkapjuk a szokásos Shyamalan-féle csavart a film végén, ami azonban közel sem üt akkorát, mint a Sebezhetetlen, a Hatodik érzék, vagy legalább a Széttörve befejezése, ezért nem azt érezzük, hogy végre összeállt a kép, hanem hogy 2 órát elvettek az életünkből egy logikátlan, kidolgozatlan ötlethalmazzal, amit aztán vászonra vittek.

Persze félreértés ne essék, a három főszereplő összeeresztve is remekül működik, minden más azonban csúnyán el lett mérve ebben a filmben. A mellékszereplőkben, illetve a hozzájuk köthető főszereplők közötti viszonyban például rengeteg kiaknázatlan lehetőség rejlik. David és fia egy külön Sebezhetetlen folytatást is megérhettek volna, valamint Kevin és korábbi fogvatartottja, Casey kapcsolata is érdekes lehetett volna, ha nem intézik el kettejük viszonyát annyival, hogy szegény lelkisérült lány egyik pillanatban irreális módon kötődik az elmebeteghez, aki elrabolta őt, másikban pedig elmenekül tőle szó nélkül.
 


Ezek helyett viszont inkább kaptunk egy logikai buktatókkal teli, unalmas, kínos mozit, aminek a legnagyobb hibája még nem is ez, hanem a teljes érdektelensége. Szép ötlet volt Shyamalantól, hogy megalkotja a maga kis univerzumát, de valljuk be, semmivel se lettünk volna szegényebbek, ha ez a folytatás nem készül el. Arról nem is beszélve, hogy néhány rajongónál jó eséllyel kicsapja majd a biztosítékot a film egy-egy húzása. Kár érte.

5/10