Mennyire lehet még igényünk rá, hogy a fiatalságunk hajnalán megszeretett történeteket új köntösben lássuk? Ha a Disney idei nagy durranásáról beszélünk, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy kell nekünk! Egy édes musical, ami múltidézésre késztet!

Ülj fel te is A szépség és a szörnyeteg nosztalgia vonatára!

Nektek is megvan még az a nosztalgikus érzés, ahogyan gyerekként ültök a tévé előtt és anyukátok veszettül tekeri a VHS kazit, hogy a többórás Disney-maratont elölről kezdhesd? Mert egy kazin bőven elfért két film is, és igazából semmit sem ért a nap, ha nem nézted végig kétszer az összeset. Nálunk sokszor beragadt a dolog A szépség és a szörnyeteg, a Dumbo és az Aliz csodaországban hármasánál, úgyhogy maradjunk annyiban: felnőttként azért vannak elvárásaink bőven, főleg ha a kedvencek élőszereplős újra álmodásáról beszélünk.

A szépség és a szörnyeteg eleve egy izgalmas alapanyagnak számít a filmes palettán, hiszen már megannyi újragondolás született, eltérő műfajokban, cselekménnyel – egyetlen dolog maradt: Belle és a szörny!

Azonban a héten debütáló, Bill Condon rendezésében készült feldolgozás talán az első olyan, amely sziklaszilárdan ragaszkodik az eredeti mese részleteihez, így nemcsak zenében, hangulatban, de látványban is ugyanazt kapjuk, mint a 90-es években! Nem viccelünk, snittenként is összevethetjük a kettőt és sokkoló lesz elfogadni: itt bizony tényleg minden visszaköszön a régi időkből!

Ülj fel te is A szépség és a szörnyeteg nosztalgia vonatára!

Ennek a legjobban a hardcore rajongók örülnek majd, hiszen konkrétan ugyanazt az élményt kapják, mint gyerekkorukban! Mindezt pedig tovább erősíti, hogy a készítők nem aprózták el a szereposztást, olyan színészekre és színésznőkre bízták a habos-babos, mégis szeretnivaló történetet, akik a kisujjukból rázták ki a szerepeiket.

És mielőtt mindenki félrevezetné magát: nem Emma Watson-ra, vagy a szörnyet alakító Dan Stevens-re gondolunk. Természetesen ők is hozzák az elvártat (de annál többet ne várjunk tőlük), de itt az idő, hogy őszinték legyünk magunkhoz: már a mesében is a mellékszereplők voltak az igazi badass arcok, akik az egész sztorit elvitték a hátukon, miközben a szerelembe eső főszereplők édes-búsan közelednek egymáshoz.

A legerősebb páros most is Lumiere és Tik-Tak úr kettőse, akiket Ewan McGregor és Sir Ian McKellen hangján köszönthetünk újra! És emberek, ezen a ponton kell megjegyezni: mindenképpen érdemes feliratosan is meglesni a filmet, hiszen a színészek nagyon odatették magukat a betétdalok előadásánál! Igaz ez Watsonékra, az előbb említett – csodálatos – McGregorékra és Emma Thompson-ra is, aki Mrs. Potts-ként bevállalta, hogy az évek során ikonikussá vált „szépség és a szörny” dalt elénekelje.

Mi végig daloltunk velük, miközben a gyerekkori emlékek suhogtak a fejünkben, úgyhogy már ezen a ponton megvettek minket kilóra.

Ülj fel te is A szépség és a szörnyeteg nosztalgia vonatára!
 


A legnagyobb meglepetés azonban a főgonosz, Gaston volt és mignon-ja, LeFou! Amit a mese nem ért el, azt a film megtette: ők lettek a kedvenc szereplőink, akiknek minden megmozdulása arany! Ez pedig nagyban Luke Evans-nek és Josh Gad-nek köszönhető! Evans minden ízében hozza a hímsoviniszta, beképzelt, mégis szórakoztató formát, akinek az egoista szövegei ellenére is imádjuk a dalolászásait! Mellette a kis segédje pedig egészen meglepő megvilágítást kap, hiszen kendőzetlenül utalnak rá, hogy meleg és szerelmes a gazdájába.

Tehát már itt is látszik, hogy a film nem minden ízében másolja a mesét, hiszen sok helyen újít: nagyobb hangsúlyt fektet a karakterek hátterére, és olyan infókat is megtudhatunk, ami – felnőtt fejjel nézve – értelmezhetetlen a mesében.

Úgyhogy finoman, de kijelenthetjük, hogy Watsonék mozija több ponton is helyrerakta a bennünk ragadt kérdőjeleket, miközben sikerült tiszteletben tartaniuk az elődöt, ezzel nem egy gyermeki ábrándot védtek meg, de még azt is elérték, hogy újra beleszeressünk A szépség és a szörnyetegbe!

Így búcsúként pedig jöjjön a KEDVENC dalunk az egész filmből, amit Ewan McGregornak köszönhetünk! Nem tagadjuk, a "Be Our Guest" előadásával kedvenc musicalünk, a Moulin Rouge dalai sejltettek fel előttünk: