KERESÉS search-close

A szabadságért indultunk el, de most rabok vagyunk

szerző:
2015.09.04. 14:20
Egy RTL-hez eljuttatott hangfelvétel tanúsága szerint borzasztó állapotok között töltik napjaikat a menekültek a kiskunhalasi Gábor Áron laktanya területén kialakított menekülttáborban. Az ágyak felén nincs matrac, a csapból büdös víz folyik és könyörögni kell, hogy orvoshoz vigyék azt, aki rosszul van.
A szabadságért indultunk el, de most rabok vagyunk
Európa határok nélkül - olvasható az egyik vonaton a Keleti Pályaudvaron.

Lydia Gall, a Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet munkatársa tegnap a Twitteren jelentette be, hogy a magyar hatóságok megtagadták a szervezet embereitől, hogy a röszkei menekülttábor területére lépjenek. Indoklásukban az áll: a megfigyelők zavarnák munkájukban az ott dolgozó rendőröket.
 
Gall és emberei azoknak az  ijesztő történeteknek próbáltak utánajárni, melyeket a magyar táborokban tapasztalható körülményekről hallottak a menekültektől. Szerinte azért nem engedték be őket, hogy ne derülhessen ki, mennyi igazság van ezekben a történetekben.

Nemrég hangfelvételt kaptunk egy ilyen beszámolóról, melyet egy neve elhallgatását kérő olvasónk készített. Elmondása szerint Kiskunhalason dolgozik, ezért gyakran találkozik az egykori laktanya helyén létrehozott átmeneti tábor lakóival, néha olyanokkal is, akik beszélnek angolul.  Az egyik ilyen beszélgetést a telefonjával is rögzítette: a felvételen egy Szíriából érkezett nő mesél arról, miket tapasztalt azóta, hogy megérkezett a laktanyába. Állítása szerint a menekültek elképesztő körülmények között élnek a táborban.

Csak akkor visznek kórházba, ha már nem tudsz járni 

A felvétel elején a szír nő egy olyan esetről beszél, amikor egy asszony majdnem elvérzett a szülést követően. Az elmondottakból nem derül ki, hogy a szülésre a táborban került-e sor, vagy még azelőtt, hogy oda megérkeztek volna, de elhangzik, hogy a nő gyermeke meghalt. A vérző, magatehetetlen asszony állítólag legalább egy fél napig szenvedett segítség nélkül. A szír nő könyörgött ugyan, de a tábor munkatársai nem törődtek vele. Mikor számon kérte rajtuk, hogy miért viselkednek úgy velük, mintha állatok, vagy bűnözők lennének, kinevették. A vérző nőt végül később elszállították, de nem derült ki, hogy hova, három gyermekének pedig nem engedték meg, hogy vele tartsanak.

Ha szerencséd van, jut neked matrac  

A nő a táborban tapasztalható körülményekről is mesélt. Elmondása szerint a menekültek nagy termekben zsúfolódnak össze, ahol a borzasztó szag miatt szinte lehetetlen aludni. Az ágyakon hol van matrac, hol nincs, tiszta vizet pedig gyakorlatilag senkitől nem kapnak. Bár vannak mosdók, a csapvíz állítólag nagyon rossz szagú, sokan nem mernek belőle inni. Ők csak akkor jutnak innivalóhoz, ha a civilek adnak nekik. 

Előfordult, hogy többen a szabadság szót skandálva próbáltak jobb körülményeket és bánásmódot kivívni maguknak, ám a hatóságok közölték velük: ha nem hagyják abba, nem foglalkoznak velük, és még tovább kell maradniuk.

A nő elmondása szerint becsapva és elárulva érzik magukat: azért keltek útra a hazájukból, hogy elmeneküljenek a pusztítás és a háború elől, és hogy egy szabad világban élhessenek. Európába érve azonban úgy bánnak velük a hatóságok, mintha nem áldozatok, hanem bűnözők lennének.

Magyaros menü 

A tábor lakói állítólag naponta egyszer kapnak enni, méghozzá a magyar kórházi koszthoz hasonló bőségben: a csomagban rendszerint egy fél kenyér, némi lekvár, egy halkonzerv található, és egy további fogás, amit a nő nem ismert, de azt mondja, olyasmi, amit nem ehetnek meg. Az iszlám követői ugyanis csak bizonyos típusú és meghatározott módon elkészített ételt fogyaszthatnak, a húsféleségek közül is csak olyat, ami az előírásoknak megfelelően levágott állatból származik. Ezek az úgynevezett halal, azaz „megengedett” ételek. Feltételezzük, hogy a nő és társai valamilyen felvágottat kaphattak, aminek származásáról nem tudhattak semmit, ezért a vallási előírások szerint nem is nyúltak hozzá. Korábbi, menekültekkel folytatott beszélgetéseink során mi is találkoztunk olyan panasszal, miszerint az ilyen tiltásokat nem veszik figyelembe a hatóságok az élelmezés során. A II. János Pál pápa téren például azt mesélték nekünk, hogy a debreceni táborban húskonzervet adtak a menekülteknek. 

A fentiek magyarázatot adhatnak egyébként olyan, az interneten keringő fotókra is, melyeket előszeretettel osztanak meg a közösségi médiában a menekültekkel kapcsolatban (többek között celebek is), és amelyeken kukába hajított szendvicsek láthatók. Aki számon kéri az iszlám követőin, hogy nem esznek meg mindent, amit kapnak, az egyszerűen nem hajlandó tudomást venni a vallási előírásokról.

A menekülteknek összeállított étrend legérdekesebb eleme azonban az igazán magyaros ízért felelős paprika volt.

A pár napja, augusztusban készült felvételt magyar feliratokkal ellátva meghallgathatja itt. Mivel a készítő személyazonosságának titokban tartását kérte tőlünk, ezért eltávolítottuk azokat a részeket, ahol ő maga is hallható.    
 

A címlapkép Dan MacLaughlin, az Irish Times kelet-európai tudósítójának twitteréről származik.
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való