KERESÉS search-close

Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!

2015.08.08. 11:37
Miközben egyes politikusok és facebook kommentelők veszélyes, őrjöngő hordaként hivatkoznak a menekültekre, sajtóhírek szerint a határ menti településeken megnőtt a gázpisztolyok iránti kereslet. De vajon tényleg indokolt a vonuló embertömeggel szembeni félelem? Elmentünk, hogy személyesen győződjünk meg róla, és úgy tűnik, a migránsok sokkal nagyobb bajban vannak, mint mi. A velük készült videóinterjúból az is kiderül, hogy nekik is van véleményük rólunk, és az is, hogy mit üzennek Orbán Viktornak. 
Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!

A napokban figyelemre méltó cikk jelent meg a délmagyar.hu-n, melyet aztán a teljes magyar  sajtó felkapott. Az írás szerint a bevándorlók keltette félelem hatására az elmúlt egy hónapban 50 százalékkal emelkedett az önvédelmi gázfegyverek eladása az egyik szegedi fegyverboltban. Ez elsőre jelentős növekedésnek tűnik, de ha a százalékok mögé nézünk, a tények már nem ennyire ijesztőek. A cikkben is hivatkozott szegedi Harmónia vadászbolt munkatársa, Hajtman Eduard szerint az üzletben eddig átlagosan heti 2-3 gázpisztolyt értékesítettek, ma pedig majdnem minden napra jut egy vásárlás. Tehát a havi átlagos 10-12 darab helyett nagyjából 16-20 darab fogy.


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Tele vannak pénzzel, látszik, hogy nem a nyomor hozta ide őket, csak lételemük az élősködés. (T.G. facebook kommentelő)


Az üzletbe betérő vásárlók nem titkolják, hogy a menekültek miatt szeretnének önvédelmi fegyvert venni, ugyanakkor egyikük sem említett olyat, hogy meg kellett volna védenie magát a bevándorlókkal szemben, és tanúja sem volt hasonló esetnek. A régi Hattyas-, ma Klebelsberg-telep és a határ menti falvak, tanyák lakói leginkább arra panaszkodnak, hogy a bevándorlók betévednek a kertjükbe. Volt olyan lakó, aki reggel több menekültet is talált az udvarában, és mivel nem értették egymást, ezért a fegyver felmutatásával adta tudtukra, hogy másfelé menjenek. Konkrét bűncselekményről azonban a bolt vásárlói nem számoltak be.


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Mocskosak és biztos betegségeket terjesztenek. ( H.E. facebook kommentelő)

Az eset kapcsán megkerestük az Országos Rendőrfőkapitányság Kommunikációs Osztályát, hogy megtudjuk, hogy az utóbbi időben megnövekedett-e a bűncselekményekkel kapcsolatos lakossági bejelentések száma a menekültproblémával érintett megyékben, illetve budapesti kerületekben. Válaszukban úgy fogalmaznak, hogy a rendőrség nem vezet konkrét statisztikát arról, hogy mennyi bejelentés érkezett kifejezetten bevándorlókkal kapcsolatban, ugyanakkor az egyértelműen kijelenthető, hogy az említett területeken nem növekedett meg az utóbbi időben számottevően a lakossági bejelentések száma. Bűncselekményekkel kapcsolatos megkeresés ilyen témában nem érkezett, az emberek leginkább a bevándorlók jelenlétének tényével kapcsolatban szoktak bejelentést tenni:
  
„Az érintett megyék (Csongrád, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron megye), valamint a főváros vonatkozásában a lakosság részéről érkezett bejelentések jellemzően tájékoztató jelleggel, az általuk illegális határátlépőnek vélt személyek közterületi tartózkodására és közlekedési útvonalára vonatkoznak.”

Menekültek nem csak a határ menti megyékben, de Budapesten is nagy számmal akadnak. Adta magát tehát a kérdés, hogy jelenlétük hatására itt is fellendült-e az önvédelmi fegyverek iránti igény. Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője kérdésünkre elmondta, hogy tudomása szerint az érintett fővárosi kerületekben található fegyverboltokban nem nőtt meg a gázpisztolyok eladások száma.


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Félelmetesek, minden pillanatban valami szemétségre készülnek, ez biztos (K.K. facebook kommentelő)

Az, hogy az idegen emberek jelenléte félelmet kelt egy-egy település vagy kerület lakóiban, természetes. Az itt élők nem ismerik a bevándorlók céljait, keveset tudnak érkezésük okáról, és ami a legfontosabb: szinte egyáltalán nem tudnak velük kommunikálni a nyilvánvaló nyelvi korlátok és kulturális különbségek miatt. Így aztán érthető, ha távolságtartóan viszonyulnak hozzájuk. Mi magunk sem tudtuk, hogy mire számítsunk, de úgy döntöttünk, személyesen járunk utána a dolognak, és megnézzük, hogyan élnek, miért jönnek és milyen céljaik vannak az illegális bevándorlóknak.


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
 Egy újszerű hadviselés ez, beszivárgás, vagy inkább beözönlés, majd belső gerilla harc egy fanatikus kivitelezéssel.... Ébresztő... (B.M. facebook kommentelő)

Péntek délelőtt nekivágtunk, hogy ellátogassunk a II. János Pál pápa térre és a Keleti Pályaudvarhoz, hogy beszélgessünk a menekültekkel és a környékbeliekkel. A nyelvi nehézségek hamar megmutatkoztak: a volt Köztársaság téren ideiglenesen táborozó migránsoknak elenyésző része beszél akár csak alapszinten is angolul (magyarul érthető okokból nem is próbálkoztunk). Szerencsére az egyik üzletben összefutottunk a fárszi nyelvet bíró Pavelka Beával, aki készségesen segített nekünk. Így sikerült többekkel szóba elegyednünk, és hamar egyértelművé vált, hogy az ideérkezők zöme nem azért jött, hogy Magyarországon letelepedjen.

A bevándorlók jelentős része Afganisztánból, kisebb része Pakisztánból és Iránból érkezett. Azért keltek útra, mert féltették a saját és gyermekeik életét, és semmi mást nem akarnak, csak élni. Ahogy egyikük fogalmazott:
  
„A háború miatt ha ma kimész az utcára Afganisztánban, nem biztos hogy élve hazajutsz.”


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Természetes szelekció, had hulljon a férgese (T.H. facebook kommentelő)


Elsődleges úticéljuk nem Magyarország, többségük eredetileg Németországba szeretett volna eljutni, de sokuknak a szerb-magyar határnál teljesen elfogyott a pénze. Van olyan család, ahol a szülők és a két gyerek után fejenként 1300 eurót fizettek az embercsempészeknek, hogy eljussanak Athéntól Szegedig. Fontos látni, hogy ezeknek az embereknek ez volt az összes vagyonuk: minden pénzüket beleölték abba, hogy egy élhető országba jussanak, és gyakorlatilag nem maradt semmilyük. Arra, hogy folytassák útjukat Németország felé, már nem maradt pénzük, azt várják, hogy otthon maradt rokonaik kisegítik majd őket valahogy. Többen azért keltek útra egyedül, vagy barátaik társaságában, hogy hazájukban maradt családtagjaikat segítsék külföldről – abban bíztak, hogy ha eljutnak Németországba, akkor sikerül munkát találniuk, és tudnak pénzt küldeni szüleiknek, testvéreiknek. Erre napról napra kevesebb esélyük van. Annál is inkább, mert egy uniós szabályozás szerint a menekülteket abba az országba toloncolhatják vissza, ahol először nyilvántartásba vették őket. A szabályozás szerint a menekülteket abban az országban kell nyilvántartásba venni, ahol először lépték át az EU határát. Bár Magyarország külön kérvényezte, hogy legalább szeptemberig ne küldjenek ide vissza  menekülteket más európai uniós államok, többen azt állítják a migránsok közül, hogy hazánkba érve erőszakkal vettek tőlük ujjlenyomatot, hogy regisztrálják őket. Bár most a szabad ég alatt alszanak egy parkban, ahol két vécé jut egy falunyi emberre, sokan fogalmaztak úgy, hogy még az is jobb, ha Magyarországra toloncolják vissza őket, mintha vissza kellene térniük a hazájukba, ahol nincs munkalehetőség, és állandó háborús fenyegetettségben kell élniük.


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Ezek nem emberek, hanem paraziták (T.J. facebook kommentelő)

Bár szinte kivétel nélkül a boldogulás reményében vágtak neki, az út nehezebbnek bizonyult, mint gondolták. Egy főként 18 éves gyerekekből álló csoport tagjai azt mesélték, hogy Törökország partjainál negyvenöten zsúfolódtak össze egy 8 méter hosszú evezős csónakon, ami aztán elsüllyedt alattuk. Hét órán keresztül várták a vízben, hogy kimentsék őket, három társukat pedig azóta sem találják.


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Ez rémisztő! (K.L. facebook kommentelő)

A környéken található üzletekben is körbekérdeztünk: az itt dolgozók teljesen békésnek találják a bevándorlókat, sőt, olyan eladó is akadt, aki szerint most nyugodtabb a hangulat a téren, mint ezelőtt. Régen hetente előfordult, hogy egy-egy verekedés után valakit elvitt a mentő. Manapság ilyesmit egyáltalán nem tapasztalnak: a térről a migránsok hatására kiszorultak a korábban itt tanyázó balhés, gyakran ittas személyek. Az egyik cukrászdában mindössze egy olyan esetre emlékeznek, amikor tettlegességig fajult egy konfliktus, de a rendőröknek akkor is egy magyar férfit kellett elvezetniük, amiért bántalmazott egy bevándorló nőt.

Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Semmi jóra nem számíthatunk, amíg itt vannak (R.C. facebook kommentelő)

A magyarokkal kapcsolatban kizárólag pozitív véleményeket hallhattunk a menekültektől.  Az emberek gyakran odamennek hozzájuk, vizet, élelmet adnak nekik. Találkoztunk olyan anyukával, aki babakocsijában a gyermeke mellett a migránsoknak szánt élelmiszert vitt a térre. A nyelvi nehézségek őt nem zavarták, a bevándorlók helyzete annál inkább. Ahogy ő fogalmazott:
  
„Odaviszem [az ételt], ők elveszik, mosolygok, aztán utána vagy elbőgöm magam, vagy nem.”

A menekültek nehéz körülményeik ellenére is próbálják tartani szokásaikat, a vallási előírásokat. Hiába osztanak nekik ételt, első kérdésük mindig arra vonatkozik, hogy megfelelően előkészített kóser (halal) húsból készült-e a nekik szánt táplálék – legtöbbjük inkább éhen halna, mint hogy megszegje az előírásokat. Egyesek közös imádságokat tartanak, de akad olyan is, aki már három hónapja nem imádkozott, mert tisztátalanul nem szabad az ilyesmihez hozzákezdeni – ő pedig ennyi ideje nem jutott hozzá, hogy tetőtől talpig megfelelően felkészítse magát az imára.


Félsz a menekültektől? Akkor mielőtt pisztolyt vennél, menj és beszélgess velük!
Veszélyesek, nagyon... (B. SZ. facebook kommentelő)

 

Felkészülni arra sem lehet, ami az embert a menekültekkel telezsúfolt téren, vagy pályaudvaron fogadja. A gyanakvó, rémült tekintetekre, a 18 évesen már őszülő fiatalok történeteire. De mégis megéri a dolgok mélyére ásni, mert jobban megérthetjük belőle, mi játszódik le a közvetlen közelünkben. A videónkból egy csomó minden kiderül még, úgyhogy kattintsatok. Vagy menjetek ki ti is a térre – félelemre ugyanis semmi ok!

RTL.HU
^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való