KERESÉS search-close

"Bánhidi Lilla" szerzővel ellátott tartalmak

Bánhidi Lilla

Bánhidi Lilla által létrehozott tartalmak (100):

Kevés tesztet végeznek Magyaroszágon

Az egyik legkevesebb tesztet végzik Magyaroszágon ezer lakosra vetítve az Európai országok közül. Az Euronews nézte meg a tesztelési adatokat, melyekből az is kiderült, hogy a pozitív tesztek aránya Magyaroszágon meghaladta az öt százalékot, ami az Egészségügyi Világszervezet szerint azt jelenti, kicsúszott a magyar hatóságok kezéből a kontroll a járvány terjedése felett. Mostantól újra tart online tájékoztatót az Operatív Törzs, megkérdeztük, miért nem végeznek több tesztet, de nem válaszoltak. 

„Lélegeztetőgép van, technikus nincs elég”

Újabb rekord: 941 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napon, és elhunyt 6 beteg. Nő a kórházban ápoltak száma is, lélegeztetőgépen 29-en vannak. Lélegeztetőgép van, technikus nincs elég - ezt mondta a Korányi Kórházat hajnalban meglátogató miniszterelnöknek az ügyeletes orvos. Orbán Viktor ezután az állami rádióban arról beszélt, hogy az egészségügynek van elég kapacitása.

Napi több ezer fertőzött is lehet a járvány tetőpontján

Akár több ezer új fertőzött is lehet naponta a járvány tetőpontján, ezt mondta a Híradó által megkérdezett virológus. A miniszterelnök szerdán a kormányülés után beszélt arról, hogy decemberre, januárra várják a járvány második hullámának tetőzését. További szigorításokat is bejelentett, például a kötelező maszkhasználat kiterjesztését, és azt, hogy a szórakozóhelyek csak este 11-ig lehetnek nyitva, de ezek részleteiről, - például, hogy mikor lépnek életbe - egyelőre nem tudni semmit. A Kormányzati Tájékoztatási Központ kérdésünkre azt írta, hogy a Magyar Közlönyből minden kiderül, de az adásunkig nem jelent meg.

Van, ahol akár egy hetet is várni kell a koronavírusteszt eredményére

Akár egy hetet is várni kell a koronavírusteszt eredményére az állami teszteknél és több magánlaboratóriumnál is - erre panaszkodnak internetes fórumokon. Van, aki hiába fizet a tesztekért, hogy idő előtt szabaduljon a karanténból, mire megjön az eredménye, amúgy is kimehet. De van olyan is, aki pozitív tesztje ellenére sem kerül karanténba. A Híradónak nyilatkozó víruskutató szerint nagyon fontos lenne, hogy minél hamarabb kiszűrjék a fertőzötteket.  

Megbüntetik a vásárlót, ha nincs rajta maszk, a boltot pedig bezárathatják

A vásárlót és a boltot is megbüntetik ezentúl, ha nem visel valaki maszkot, sőt ha ez többször előfordul, akár be is zárathatják az üzletet. Erről Orbán Viktor beszélt az állami tévében szombaton este. A miniszterelnök megismételte, hogy október elsejétől kötelező lesz lázat mérni az iskolákban. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondta Híradónknak, hogy ők ezt már augusztusban kérték. Közben újabb 484 esetben mutatták ki a koronavírust, és elhunyt 4 krónikus beteg. Orbán Viktor arra számít, hogy tovább növekszik a fertőzöttek száma. Arról is beszélt, felmerült, hogy este 11-kor bezárják a szórakozóhelyeket, de erről még nem döntöttek.

Vannak vírusok, amikkel nem tudunk és nem is szabad együtt élnünk

A koronavírus miatt jóval többen halnak meg, mint influenzában, és nem szabad minden vírussal együtt élnie az emberiségnek, sok olyan vírus van, ami ellen muszáj védekezni. Csak két érv, amivel cáfolta a vírustagadók szólamait Szlávik János infektológus Híradónknak. Pénteken a fővárosban tartottak tüntetést a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedések ellen.

29 fertőzött a Kamaraerdei úti Idősek Otthonában

Már 29-en kapták el a koronavírust a Kamaraerdei úti Idősek Otthonában. Egy 90 éves lakó meg is halt a fertőzés miatt. A vírust egy gyógytornász vihette be, akit az óvodás gyereke fertőzött meg. Orbán Viktor miniszterelnök és Gulyás Gergely miniszter is bírálta a Fővárosi Önkormányzatot, amiért újból bejutott a fertőzés egy budapesti idősotthonba.

Merkely Béla: Visszahozná az idősek vásárlási idősávját

Kötelezővé tenné zárt térben a maszkot, visszahozná az idősek vásárlási idősávját, betiltaná az éjszakai bulikat, és szűrné a tanárokat, egészségügyi és szociális dolgozókat Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban beszélt arról, hogy szerinte szigorításokra van szükség ahhoz, hogy megfékezzük Magyarországon a koronavírus járványt. Szerettük volna megkérdezni a javaslatokról az országos tisztifőorvost, de nem adott interjút stábunknak.  

Lélegeztetőgépek helyett gyógyszerekkel próbálnak javítani a betegek állapotán

Már nem feltétlenül kell lélegeztetőgépre kötni, akinek életveszélyes az állapota a koronavírus miatt. Ezt a Semmelweis Egyetem rektora mondta az RTL Híradónak. Merkely Béla szerint a tavaszihoz képest most gépek helyett inkább gyógyszerekkel próbálnak javítani a betegek állapotán. Továbbra is nagyon sok az új fertőzött, egy nap alatt majdnem 500-at találtak Magyarországon.

Új rekord: 510 fertőzött

Újabb lélektani határt lépett át az új koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon. Egy nap alatt 510 új esetet azonosítottak. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Geszteréden a teljes polgármesteri hivatalt bezárták koronavírus miatt, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban pedig a végzősök kerültek karanténba. A Magyar Orvosi Kamara azonnali intézkedésekre szólította fel a kormányt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: időben meghozzák a szükséges intézkedéseket.

Újabb 459 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon

Újabb rekord: 459 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. A szakemberek szerint ez még csak a járvány eleje, akár heteken belül napi ezerre is nőhet az új fertőzöttszám, utána pedig a vírus miatti halálozás is megnőhet. A fertőzöttek többsége továbbra is fiatal, a különféle szakértői adatok szerint átlagosan 26-31 évesek. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, az idősek élete most a fiatalok kezében van, rajtuk múlik, hogy betartják-e a járványügyi szabályokat, vagy megfertőzik őket.

Nagy bizonytalanság a határokon

Hatalmas a bizonytalanság, egymást kérdezgetik az utazók, hogy mire készüljenek éjféltől a határokon. Sokan arra panaszkodnak, nem találják az erről szóló hiteles információkat. Megnéztük a koronavírussal kapcsolatos hivatalos oldalakat, és azt tapasztaltuk, hogy valóban nem egyszerű megtalálni a határzárás után életbe lépő szabályokat. 

Virológus: „Érdemes újra odafigyelni az idősekre”

Érdemes újra odafigyelni az idősekre - így reagált a Híradónknak nyilatkozó virológus arra, hogy 132 új fertőzöttet találtak. Ennél több új beteget csak egyetlen napon, április 10-én regisztráltak. Rusvai Miklós szerint azonban a járvány még nem olyan súlyos, mint tavasszal, erre utal, hogy egyelőre sokkal kevesebb embert ápolnak kórházban, mint akkor.

Hetvenhárom újabb koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon

Hetvenhárom újabb koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon, szerdán. Május eleje óta nem volt ilyen magas a napi esetszám. Szlávik János infektológus szerint egyelőre nem kell aggódni, hiszen nálunk még így is jóval kevesebb a fertőzött, mint a környező országokban. De mindennél fontosabb most szerinte, hogy betartsuk a járványügyi előírásokat, vagyis hordjunk maszkot, tartsunk távolságot és kerüljük a csoportosulást. Szlávik János hosszabban is beszélt híradónknak a jelenlegi vírushelyzetről, az interjút megnézhetik ITT

Műtétek maradhatnak el országszerte, mert nincs elég vér

Műtétek maradhatnak el országszerte a következő napokban, mert kevés a vér. A Vérellátó Szolgálat szakembere az RTL Híradónak azt mondta: csak a sürgős beavatkozásokhoz tudnak biztosítani. Naponta 1700 véradóra van szükség Magyarországon, augusztusban mindig kevesebben jelentkeznek. Idén a koronavírus miatt még kevesebben mentek vért adni.

Sokan távoztak az egészségügyből

Hat és félezerrel kevesebb az egészségügyi dolgozó Magyarországon jelenleg, mint egy éve. Erről a Népszavának beszélt a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Szerinte súlyos gondokat okozhat a létszámhiány, ha jön a koronavírus-járvány második hulláma. A minisztérium úgy reagált: az utóbbi tíz évben csaknem hatezerrel több orvos dolgozik, és csökken az elvándorló orvosok száma.

Az ebola vírus elleni szer fékezheti meg a koronavírus-járvány terjedését?

Mégiscsak az ebola vírus elleni szer fékezheti meg az új világjárvány a COVID-19 terjedését. A remdesivir egy antivirális hatóanyag, amit még az amerikaiak találtak fel. Ebből hatóanyagból készítettek és juttattak el gyógyszert például az első amerikai korona vírussal fertőzött betegnek is.

Meghalt a pápai idősotthon egyik koronavírusos lakója

Meghalt a pápai idősotthon egyik koronavírusos lakója, akit szobatársával együtt már napok óta kórházban kezeltek a fertőzés miatt. Vele együtt már 609-en haltak bele a fertőzésbe Magyarországon. Közben bebizonyosodott, hogy az ebola ellen kifejlesztett gyógyszer valóban hatékony a koronavírus ellen is, így eredményesebb lehet majd a kezelés.

Rusvai Miklós: A horvát nyaralás kockázatos

Magyarországra is nagy kockázatot jelentenek a Horvátországban nyaralók. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó víruskutató. Rusvai Miklós szerint épp ezért érdemes lenne letesztelni minden Horvátországból hazaérkezőt. Ausztria mától szigorított: két negatív tesztet kér a Horvátországból hazatérőktől. Bécsben minden bécsit, aki Horvátországban járt, ingyen tesztelnek.

Már látszanak a koronavírus-járvány második hullámának jelei

Hagyományosan, tantermekben indulhat a tanév szeptember elsején, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kedvező járványhelyzetre hivatkozva. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők szerint azonban már látszanak a járvány második hullámának a jelei, és azt mondják, néhány hét múlva ismét korlátozó intézkedésekre lehet szükség, főként a fiatalok által látogatott rendezvényeken, helyeken.

Egyre kevesebben hordanak maszkot, pedig ezzel lehetne megelőzni a vírus terjedését!

Egyre kevesebben hordanak maszkot - ezt tapasztalta stábunk, amikor több budapesti üzletben, plázában és vonatokon megnézte, mennyien tartják be a maszkviselési kötelezettséget. Ugyanerről számolt be a Híradónak nyilatkozó virológus is. Kemenesi Gábor szerint nem lehet elfogadni, hogy sokan leveszik a maszkot arra hivatkozva, hogy nem bírják. A szakértő szerint fontos, hogy mindenki hordjon maszkot, mert ezzel lehet megelőzni a koronavírus terjedését.

Noelnek véget ért, Zsombornak elkezdődött a gyűjtés

Összegyűlt a pénz Noelnek, így ő lehet a harmadik, SMA-ban, vagyis gerincvelői izomsorvadásban szenvedő magyar gyerek, aki megkaphatja a 700 milliós életmentő kezelést. Az erdélyi kisfiúnak Európa-szerte segítettek. Most egy borsodi családnak is erre van szüksége, kisfiuk, Zsombor, szintén ebben a betegségben szenved.

IDE kattintva minden információt megtalál, ha segíteni szeretne a Zsombornak. 

Gyorsabb és pontosabb tesztelési módszert fejlesztettek ki

Másfél hónapja nem regisztráltak Magyarországon annyi új koronavírusos beteget, mint szombat reggelre. 22 embernél mutatták ki a fertőzést, egy ember pedig meghalt. A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutató Központ egy mesterséges intelligenciára épülő módszert dolgozott ki, amellyel az eddiginél sokkal több tesztet lehet elvégezni rövid idő alatt.

Hónapokig tarthat a koronavírus elleni vakcina engedélyezése

Ha valóban működik az orosz koronavírus elleni vakcina, akkor is hónapokig tarthat az engedélyezése - ezt mondta az RTL Híradónak Rusvai Mikós víruskutató. Az oroszok azt állítják, túl vannak az emberi tesztelésen és immunitást váltott ki az oltóanyaguk, de adatokat nem tettek közzé. Kerestük a magyar kormányt, hogy mi alapján választanak majd oltóanyagot, azt közölték, a cél a saját vakcina előállítása.

Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó

Elhunyt Szűcs Lajos olimpiai bajnok labdarúgó, Pécsi Ildikó férje. A világválogatottba is beválasztott játékos haláláról volt klubja, a Ferencváros számolt be honlapján.

Már bizonyítékot is találtak rá, hogy a koronavírus a levegőben is terjedhet

Nem csak cseppfertőzéssel, hanem a levegőben is terjed a koronavírus - a szakemberek korábbi feltevésére már bizonyítékot is talált az Egészségügyi Világszervezet. Rusvai Miklós víruskutató az RTL Híradónak azt mondta: ez azt jelenti, hogy nem csak másfél méterig juthat el a vírus, a vírushordozótól távolabb is megfertőződhetünk. A szakember szerint ezért érdemes nagyobb távolságot tartani, és továbbra is hordani a maszkot, akár kültéren is.  

Merkely: Ha túl sok magyar megy külföldre, hazahozhatják a vírust

Ha túl sok magyar megy külföldre, hazahozhatják a vírust - ettől tart a Semmelweis Egyetem rektora. Merkely Béla szerint Horvátországban arányosan már most jóval több a regisztrált fertőzött, mint nálunk volt a járvány csúcspontján. Európában egyetlen nap alatt 16 ezerrel nőtt az esetszám, sokukat a szomszédos országokban regisztrálták. Világszerte pedig csak tegnap 212 ezer embernél mutatták ki a fertőzést, ami új rekord.

Már elkezdték a szúnyogirtást

Országszerte sokkal több a szúnyog az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt. Sokan arra panaszkodnak, hogy a játszótérre is csak szúnyogriasztóval tudnak kimenni, a teraszra pedig kiülni se tudnak a rovarok miatt. A katasztrófavédelem irányításával a héten 200 településen, jövő héten pedig még nagyobb területen irtják a szúnyogokat.

Majd száz átmeneti várólista lesz

Majd száz átmeneti várólistát kellett nyitni, mert a járvány alatt sok nem sürgős műtét maradt el, és sokan várnak különböző beavatkozásokra. Erről a nemzeti egészségbiztosítási alapkezelő főigazgatója beszélt egy online konferencián. Kiss Zsolt szerint egyebek közt hasi sebészeti és pajzsmirigy beavatkozásokra kell várni 60 napnál többet. Az ellátást az is nehezíti, hogy a 65 év feletti orvosok közül többen nem tért még vissza a munkához.

Szlávik: ha meg is lesz a hatásos vakcina, sok kérdést még tisztázni kell

Több oltás is elkészült a koronavírus ellen, ezeket már embereken tesztelik. Ezt Szlávik János infektológus mondta egy hétfői online konferencián. A főorvos szerint, ha meg is lesz a hatásos vakcina, sok kérdést még tisztázni kell. Például, hogy hány injekció kell belőle a védettséghez, és azt is, hogy időseknél is ki tud-e alakítani védettséget. Ezekre az ősszel várható második járványhullámig lehet meg a válasz a szakemberek szerint.

Sokan mennének külföldre

Soha nem tervezett még annyi orvostanhallgató külföldre menni, mint most, és az utóbbi időben több ezer szakdolgozó is elhagyta a magyar kórházakat - folyamatos az elvándorlás az egészségügyből a Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyar Orvosi Kamara szerint. A Népszava írt arról elsőként, hogy a Kamara felmérésén 10-ből 6 orvostanhallgató nyilatkozott úgy, hogy külföldre menne dolgozni, ha megkapja a diplomáját. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint azonban egyre csökken az elvándorlás.

Utólag kellene visszafizetnie a kórházaknak a koronavírus tesztek árát

A kórházakkal fizettetné meg az országos tisztifőorvos a koronavírus tesztek árát, ha úgy ítélik meg, hogy az intézmény feleslegesen rendelte el azokat. Erről tájékoztatta Müller Cecília a kórházvezetőket a napokban. A tisztifőorvos szerint, ha egy kórház túl sok tesztet végeztet, vizsgálatot indíthatnak.

Több, mint 500 háziorvos hiányzik

Már több mint ötszáz háziorvosi rendelő áll üresen országszerte az egészségbiztosító listája alapján. Ráadásul az orvosi kamara szerint a jó helyen lévő praxisok is egyre kevésbé kelendők. Azt mondják, ha nem változik a háziorvosok finanszírozása, év végére akár minden tizedik rendelő megüresedhet. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, az elmúlt tíz évben 77 százalékkal nőtt a háziorvosok támogatása.

Császármetszéssel szült a koronavírusos kismama

Elkülönítve szállították, és elkülönített műtőben császározták meg azt a kismamát, akinél a 31-dik héten beindult a szülés és kiderült, hogy koronavírusos. Egy másik budapesti kórházból vitték a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikájára, mert nagyon köhögött és magas láza volt. Pozitív teszt után szigorú óvintézkedések mellett megoperálták. A baba nem kapta el a vírust, és az édesanya is jobban van. Dr Bánhidy Ferenc professzor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti Klinikájának igazgatóhelyettese nyilatkozott az RTL Híradónak.

Új eljáráson dolgoznak, mely szembetegeken segíthet

Az idős korban gyakori szembetegségben, makula degenerációban szenvedőknek jelenthet reményt az az új eljárás, amin egy Svájcban élő magyar orvos és magyarországi kutatók dolgoznak. A több rangos díjat is nyert Roska Botond új eljárásánál a kígyók úgynevezett hőlátó képeségét használja fel az emberi retina gyógyításához. A tesztek egy részét a Semmelweis Egyetemen végzik. A szakemberek szerint akár tíz évbe is telhet, mire az eljárásból terápia lesz. 

Nehéz felhívni a szakrendelőket

Egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lehet elérni telefonon a szakrendelőket - erre panaszkodnak betegek, és ezt tapasztalta stábunk is. A szakrendelések májustól indultak újra, de csak telefonos bejelentkezés után fogadnak betegeket. A győri Petz Aladár Kórház főigazgatója azt mondta az RTL Híradónak, hogy csak náluk félmillió vizsgálat maradt el a járvány miatt, és több tízezren próbálnak telefonálni időpontért, ezért nehéz őket elérni.

Torta, cukor nélkül, nem csak cukorbetegeknek

Egyre több fiatal és gyerek lesz cukorbeteg. Nem csak az egyes, hanem a kettes típusú cukorbetegség is egyre fiatalabb korban alakul ki - ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó diabetológus. Pedig a kettes típusú cukorbetegséget egészséges életmóddal meg lehet előzni. Erre hívja fel a figyelmet az Egy Csepp Figyelem alapítvány, amely kilencedszer hirdette meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt.

Vasárnaptól korlátozások nélkül lehet utazni Németországba és onnan haza

Vasárnaptól már Németországba és onnan haza is korlátozások nélkül lehet utazni. Ezt a külügyminiszter jelentette be. Korábban már feloldották a korlátozást Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Szerbia és Ausztria felé is. A Horvátországból hazatérőkre azonban továbbra is két hét hatósági karantén vár. A rendőrség azt közölte, hogy ezt koronavírus teszttel sem lehet kiváltani.

Ragaszkodjanak a vizsgálathoz - ezt tanácsolják a daganatos vagy daganatgyanús betegeknek

Ne hagyják magukat, legyenek rámenősek és ragaszkodjanak a vizsgálathoz - ezt tanácsolják betegszervezetek a daganatos vagy daganatgyanús betegeknek. Mint arról korábban beszámoltunk, több tízezer onkológiai és szűrővizsgálat maradt el a járványveszély miatt az elmúlt hónapokban. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál korábban azt írták, az elmaradt vizsgálatokat pótolni tudják.

Újraindulnak a szűrővizsgálatok

Több tízezer elmaradt szűrővizsgálatot kell bepótolni a következő hetekben. Ezeket még március közepén függesztették fel a járványveszély miatt. Hétfőtől újraindulnak a mammográfiás vizsgálatok, a méhnyak- és vastagbélrák szűrések. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták, hogy elsőként azokat hívják majd be vizsgálatra, akiknek április-májusban elmaradt a szűrésük. Szerintük többletkapacitásra nincs szükség. 

21 hétre született a világ legfiatalabb koraszülöttje

Több mint egy év kórházi ápolás után hazamehetett a világ legkorábban született kisbabája. A kislány alig 21 hetesen született tavaly márciusban, Németországban. 400 gramm körüli csecsemőket Magyarországon is megmentettek. Az utóbbi években azonban itthon már egyre kevesebb a koraszülés.

Nem minden szakrendelőben adnak időpontot

Több szakrendelőben nem tartják be az előírásokat és nem időpontra hívják a betegeket. Az RTL Híradónak betegek beszéltek arról, időpont híján ki kellett várniuk a sort. Az országos tisztifőorvos többször hangsúlyozta az elmúlt hetekben, hogy a koronavírusjárvány miatt nem lehet zsúfoltság a rendelőkben, ezért kell időpontot adni. Müller Cecília most arra kérte a szolgáltatókat, hogy tartsák be a szabályokat. 

Hiába marad el, nem mindenhol váltják vissza az elővételes jegyeket

Nem váltják vissza több fesztiválra sem az elővételben vásárolt jegyeket, hiába marad az el. A szervezők arra hivatkoznak, hogy később megtartják a fesztiválokat. A Magyar Fesztivál Szövetség szerint annak, aki kéri, vissza kell váltani a jegyét, de azt kérik a vásárlóktól, aki megteheti, ne váltsa vissza.

Három bíztató kísérlet is zajlik

Három biztató oltóanyag-kísérlet is zajlik világszerte Szlávik János infektológus szerint. Arra számít, ezek közül kerülhet ki az első hatásos vakcina a koronavírus ellen. Közben az orvosok tovább próbálkoznak gyógyszerekkel is. A maláriaellenes szerről azonban - amihez korábban világszerte nagy reményeket fűztek - kiderült: akár még árthat is.

„Ne tetszelegjünk abban a hamis illúzióban, hogy ismerjük a vírust”

Nem ismerjük a koronavírust, így a hosszú távú hatásait sem, ezért veszélyes lehet a korlátozó intézkedések gyors lazítása - ezt Falus András immunológus mondta a CEU tegnapi online előadásán. Vokó Zoltán epidemiológus arról beszélt, hogy nem elég a maszk és a távolságtartás, ahhoz, hogy kontrollálni lehessen a jövőben a koronavírust, vissza kell térni a járvány elején alkalmazott kontaktkutatáshoz is.

Eltörölnék a kötelező felkészítő tanfolyamot az örökbefogadás előtt álló szülőknek

Online petícióban tiltakoznak az ellen, hogy a kormány eltörölné a kötelező felkészítő tanfolyamot az örökbefogadás előtt álló szülők számára. A tiltakozók úgy értelmezik a tervezet szövegét, hogy az minden örökbefogadóra vonatkozik. Novák Katalin államtitkár szerint azonban csak azokra, akik már korábban is fogadtak örökbe gyereket.

Jóval tovább élhettek volna a koronavírusba belehalt krónikus betegek

Átlagosan több mint tíz évvel tovább élhettek volna azok a krónikus betegek, akik a koronavírus-fertőzésbe haltak bele - ezt állítják skót kutatók. A kór a gyógyultaknál sem múlik el mindig nyomtalanul: az RTL Híradónak nyilatkozó víruskutató szerint náluk épp a vírusfertőzés miatt alakulhatnak ki krónikus betegségek, akár azoknál is, akik tünetmentesen vészelték át a fertőzést.

„Nincs már koronavírus-járvány Magyarországon, csak járványveszély van”

Nincs már koronavírus-járvány Magyarországon, csak járványveszély van - ezt mondta a Semmelweis Egyetem rektora. Az országos tisztifőorvos pedig arról beszélt, még nem lehet tudni, hogy lesz-e második hulláma a járványnak. A legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 28 új fertőzöttet regisztráltak, 5 beteg halt meg. Lélegeztetőgépen 45-en vannak. Egy 75 éves férfit le tudtak venni a gépről, miután vérplazmával kezelték.

Országos tesztelés: 8000 tesztből két pozitív eset

Több mint 8000 tesztből csak két pozitív esetet találtak eddig az országos koronavírus tesztelésnél. A reprezentatív vizsgálatot a Semmelweis Egyetem vezetésével négy orvosi egyetem végzi péntekig. Két hét alatt majdnem 18 ezer embert szeretnének letesztelni, eddig a meghívottak nagyjából fele ment el a vizsgálatra. Az eddigi eredmények szerint Magyarországon jelenleg 240 és 7230 között lehet a fertőzöttek száma, és 22 ezer és 92 ezer között azoké, akik már átestek a fertőzésen.

Nincsenek nagyobb veszélyben a krónikus beteg gyerekek

Nincsenek nagyobb veszélyben a koronavírusfertőzött krónikus beteg gyerekek, mint a felnőttek. Ezt gyermekgyógyász nyilatkozta az RTL Híradónak. Novák Hunor szerint a gyermekek egyéb betegsége nem befolyásolja a vírus lefolyását. Magyaroszágon jelenleg két gyerek van kórházban a koronavírus miatt, az ő állapotukról többszöri kérdésünkre sem adott felvilágosítást az Operatív Törzs.

Leszállóban lehet a járvány

Valószínűleg már leszállóban van a járvány Magyarországon - ezt mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint erre lehet következtetni abból, hogy napok óta egyre kevesebb az új fertőzött országszerte. A Semmelweis Egyetem rektora is arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy tankönyvi értelemben már nincs járvány Magyarországon. Szerinte nyáron valószínűleg még kevésbé lesz jelen a koronavírus, mert általában kevesebb nyáron a vírusfertőzés. 

Teszt nélkül sokakat hazaküldtek a szakrendelésekről

Kígyózó sorban várakozó betegek - volt, ahol már reggel megrohamozták a szakrendelőket. Az egészségügyi intézmények mától újból elláthatnak nem sürgős eseteket is, de csak szigorú szabályok betartása mellett. A vizsgálatok nagy részét koronavírus teszthez kötik. Az továbbra sem egyértelmű, hogy ezt hol végzik el. Az országos tisztifőorvos szerint az, hogy kinyitottak a rendelők, nem jelenti, hogy úgy működnek, mint a járvány előtt.

Csúszhatnak a vizsgálatok

Holnaptól nyitnak a szakrendelők, fogászatok, de aki már hétfőn vizsgálatra megy, valószínűleg csalódik. A Járóbeteg Szakellátási Szövetség elnöke az RTL híradónak azt mondta, mivel a vizsgálatok többsége negatív vírusteszthez kötött, és az eredményre legalább egy napot várni kell, így a vizsgálatok is csúsznak. A fogorvosok szerint is sok a bizonytalanság, pedig holnaptól az állami rendszerben már mindenkit el kellene látni. Többen pedig azt mondták, egyelőre nem nyitják ki magánrendelésüket.

Kevesebb egészségügyi korlátozás

Hétfőtől feloldják a korlátozásokat a magánegészségügyben - erről is döntött a kormány. Gulyás Gergely miniszter azt is közölte: a közegészségügyben ezt négy lépésben teszik meg. Március közepe óta műtéteket, vizsgálatokat halasztottak el, az intézmények azóta csak sürgős eseteket láthatnak el. A jövőben kötelező lesz tesztelni a kórházakból kimenő és az intézményekbe érkező betegeket is.

Országszerte indul a tesztelés

Indul az országos tesztelés, a következő hetekben csaknem 18 ezer embert tesztelnek koronavírusra országszerte a Semmelweis Egyetem vezetésével. Az adatokból arra következtetnek majd a szakemberek, hogy hányan eshettek már át a fertőzésen. Azt, hogy ki vehet részt a teszteken előre kiválasztották, a következő napokban keresik meg őket. Országszerte 489 településen lesznek tesztek orvosi rendelőkben és szűrőbuszokban. A részvétel önkéntes alapú, de remélik, a megkeresettek legalább 70 százaléka vállalja.

Jövő héten országszerte megkezdhetik a tömeges teszteléseket

Már jövő héten megkezdhetik a tömeges teszteléseket országszerte. Ezt Palkovics László miniszter jelentette be egy járványügyi online konferencián. Azt mondta, azt szeretnék megvizsgálni, hogy milyen az ország átfertőzöttsége. Szerettük volna megtudni, hogy pontosan kit vizsgálnak majd, milyen kritériumok alapján és milyen teszttel, de az Operatív Törzsnél nem válaszoltak kérdéseinkre.   

60 százalékos táppénz jár?

Nem csak az egészségüket kockáztatják az orvosok, ápolók, ha elkapják a koronavírust, hanem a fizetésük egy részét is. Erről a Magyar Orvosi Kamara alelnöke beszélt az RTL Híradónak. Álmos Péter azt mondta, bár a legtöbben munka közben kapják el a fertőzést, ez mégsem számít foglalkozáshoz köthető megbetegedésnek, így teljes táppénz helyett csak a fizetésük 60 százalékát kapják arra az időre, amíg otthon kell maradniuk.

Nehéz helyzetben a háziorvosok

Továbbra is nehéz helyzetben vannak a háziorvosok. Erről írt egyikük Komáromi Zoltán, aki egyébként DK-s politikus is. Megosztott egy történetet arról, hogy egy koronavírusgyanús beteghez azért nem ment ki a mentő tesztelni, mert valószínűleg rosszul írták fel a telefonszámát. Az Operatív Törzsnél nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy hány mentőautóval végzik a mintavételeket és mi alapján döntenek arról, hova mikor mennek.

Négy magyar orvos megy Erdélybe

Erdélyi kórházakba keresett magyarországi orvosokat az emberi erőforrások minisztere. Ezt a Népszava tudta meg. Kásler Miklós levélben kérte az igazgatókat, hogy mérjék fel, van-e olyan orvosuk, aki vállalná a munkát. A minisztériumtól azt írták az RTL Híradónak, hogy csak négy orvos utazik Erdélybe, hogy műtéteknél segítsen. Szerintük a jelenlegi járványhelyzet ezt még lehetővé teszi.

Budapesti idősotthonokba is vinnének betegeket

Budapesti idősotthonokba helyeznék el a kórházakból elküldött betegek egy részét - erről is beszélt a főpolgármester az RTL Híradónak adott interjújában. Karácsony Gergely azt mondta, szívesen segítenek a kórházaknak, de csak akkor, ha elvégzik a betegeken a koronavírus tesztet. Megkerestük a Nemzeti Népegészségügyi Központot, ahol azt közölték: a nem koronavírus miatt kórházba került, majd onnan elbocsájtott betegeket - akár tesztelik őket, akár nem - két hétre el kell különíteni a szociális intézményekben.

Kiállnak a főigazgató mellett

Nyílt levélben kérik az Országos Rehabilitációs Intézet dolgozói a miniszterelnököt, hogy bírálja felül Kásler Miklós döntését, és ne küldje el az intézmény éléről Cserháti Pétert. A főigazgatót vasárnap menesztették, miután a minisztérium szerint nem szabadított fel határidőre elegendő ágyat a koronavírusos betegeknek. Cserháti Péter mellett kiállt Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi vezetője is.

94 idős lakóból 60 pozitív

Újabb több mint száz idősotthon-lakóról derült ki, hogy megfertőződött a koronavírussal. Közülük 56-an a Pesti úti intézményben élnek, őket kórházba szállították. Az országos tisztifőorvos azt mondta, jól vannak, senki sincs közülük intenzíven. A szintén budapesti Rózsa utcai otthonban is 53 lakó tesztje lett pozitív. A borsodnádasdi szociális otthonban is vannak fertőzöttek. A borsodi településen kijárási tilalmat rendeltek el.

Országszerte ellenőrzés lesz az idősotthonokban

Müller Cecília az Operatív Törzs ülése után azt mondta, az ellenőrzések már megkezdődtek, és ahol szabálytalanságokat találnak, ott azonnal intézkednek a szakemberek. Újabb idősotthonban, egy terézvárosi intézményben találtak koronavírussal fertőzött lakókat.

Miben halt meg a 25 éves magyar férfi Thaiföldön?

A helyi hatóságok szerint a koronavírus-fertőzés is hozzájárult egy 25 éves magyar férfi halálához Thaiföldön. A fiatal két hete súlyos motorbalesetet szenvedett, a kórházban derült ki, hogy megfertőződött koronavírussal, tüdőgyulladása is lett. A magyar külügyminisztériumnál azt írták, a férfi halálát a balesetkor szerzett súlyos sérülések okozták.

Magyarországon többféle koronavírus terjed

Újabb 4 beteg halt bele a koronavírus fertőzésbe, így 38-ra emelkedett a járvány magyarországi áldozatainak a száma. Két beteget viszont le tudtak venni a lélegeztetőgépről, a tisztifőorvos szerint ez nagyon jó hír. Közben kiderült: Magyarországon többféle koronavírus terjed - erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumának vezetője beszélt az állami rádiónak.

Tisztességes bért szeretnének az orvosok

Nem akarnak borítékokat az orvosok, sem a betegektől, sem a kormánytól. Ezt az Orvosi Kamara elnöke mondta, miután bruttó fél millió forint egyszeri juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók nyáron. Kincses Gyula szerint ezzel a kormány úgy érezheti, hogy nincs is szükség az orvosok bérének emelésére. A kamara azonban azt várta volna, hogy a plusz juttatás mellett a fizetések növeléséről is tárgyalnak a járvány után.

Kevesebb pénzt kaphat sok egészségügyi dolgozó

Kevesebb lehet a fizetése sok egészségügyi szakdolgozónak, miután szabadságra, vagy fizetés nélküli szabadságra küldték őket a kórházak - ezt mondta a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az RTL Híradónak. Ahogy már arról beszámoltunk, egészségügyi dolgozók zárt csoportban írtak arról, hogy fizetés nélküli szabadságra küldték őket. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták: „egyetlen állami kórház sem kötelezi az ápolókat fizetés nélküli szabadságra”.

Lélegeztetőgépre került egy háziorvos koronavírus-fertőzés miatt

Lélegeztetőgépre került egy háziorvos a koronavírus fertőzés miatt - erről először az index írt. Úgy tudjuk, a Pest megyei orvos 50 éves, és kollégái szerint teljesen egészséges volt a fertőzés előtt. Közben háziorvosokat tömörítő szervezetek nyílt levélben fordultak az országos tisztifőorvoshoz. Azt írják, nincs elég védőfelszerelésük, azok biztosítása az állam feladata lenne. Müller Cecília türelmet kért a háziorvosoktól.

Idős orvosok miatt állt le több szakrendelés

A veszélyeztetett, 65 év feletti orvosok kiesése miatt állt le sok helyen a szakrendelés, és ezért küldenek el betegeket - ezt mondta az RTL Híradónak a Magyar Orvosi Kamara alelnöke. Mint arról többször beszámoltunk, a szakrendelők és a kórházak két hete csak sürgős eseteket látnak el, annak ellenére is, hogy egyelőre nincs sok koronavírusos beteg. Sok szakdolgozót pedig szabadságra küldtek. Ők otthon várják, hogy behívják őket, ha rosszabbodik a járványhelyzet.

43-mal nőtt az igazolt betegszám

Újabb beteg halt meg Magyarországon, így már 11 áldozata van a koronavírus-járványnak. Több mint 10 százalékkal nőtt az igazoltan fertőzöttek száma, így már 343-an vannak. Több egészségügyi dolgozó is elkapta a kórt. Internetes fórumokon még mindig sokan számolna be arról, hogy a kórházakban, rendelőkben továbbra is alig van védőfelszerelésük. A Külügyminisztérium azt közölte: reggel 27 tonnányi érkezett Kínából, két újabb szállítmányt pedig vasárnapra várnak.

Daganatos betegeket is elküldtek a kórházból

Nem látják el, pedig daganatos beteg - több nézőnk is ezzel kereste meg az RTL Híradót. Egy pécsi férfi azt állítja, őt a műtét megbeszélése előtt küldték el. Egy budapesti nézőnk pedig arról írt, hogy két intézményből is elutasították. Az országos tisztifőorvos az RTL Híradó kérdésére megerősítette, hogy a sürgős eseteket és a daganatos betegeket el kell látniuk a kórházaknak.

Már hét áldozata van a magyarországi járványnak

Újabb beteg halt bele a koronavírus fertőzésbe, így már hét áldozata van a magyarországi járványnak. Orbán Viktor ma azt mondta, mind a heten krónikus betegek voltak. A miniszterelnök szerint csaknem 25 ezer ember orvosként és 105 ezer szakdolgozóként vethető be a járvány elleni küzdelemben. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke azt mondta az RTL Híradónak, hogy ez a szám nagyon kevés, szerinte a járványban a szakemberhiány lesz a legnagyobb gond Magyarországon.

Már hatan haltak bele a koronavírus-járványba Magyarországon

Két újabb halálos áldozata van Magyarországon a koronavírus-járványnak. Egy 65 és egy 75 éves nő hunyt el, így már hatan haltak bele a betegségbe. Az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 28-cal nőtt, a legutóbb közölt adatok szerint 131 embernél mutatták ki a kórt. Többen  lélegeztetőgépre szorulnak. Emelkedik a gyógyultak száma is, 16-an már hazamehettek a kórházból.

Fontos vizsgálatok is elmaradnak

Fontos magzati és csecsemő vizsgálatokat is elhalasztanak a koronavírus miatt a kórházak. A kismamák körében nagy a bizonytalanság, sokan a Babagenetika Egyesülettől vagy a Házi Gyermekorvosok Egyesületétől próbálnak információhoz jutni, mert a csak sürgős eseteket ellátó rendeléseken nem végzik el a genetikai ultrahangot, elhalasztják a vérvételeket, tanácsadásokat. Több helyen a csecsemők oltását, szűrését mondták le.

Van, ahol vizsgálatokat is lemondanak

Van, ahol nem csak a halasztható műtéteket, hanem vizsgálatokat, például onkológiai kontrollvizsgálatokat is lemondanak a koronavírus járványra hivatkozva. Erről panaszkodtak többen is az RTL híradónak. Az egészségügyért is felelős miniszter tegnapi utasítása szerint csak a sürgős eseteket kell ellátniuk az intézményeknek. Az intézkedéssel kapcsolatban egyelőre nagy a bizonytalanság, az érdi szakrendelőben tettlegesség fajult a helyzet.

Csak sürgős eseteket láthatnak el a kórházak

Csak sürgős eseteket láthatnak el a kórházak, a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók pedig mostantól nem találkozhatnak közvetlenül a betegekkel, mert életkoruk miatt különösen kitettek a koronavírus-járványnak - ezt rendelte el az egészségügyért is felelős miniszter. Több háziorvos is azt mondta az RTL Híradónak, hogy annyira sok a 65 év feletti orvos az alapellátásban, hogy nem tudják megoldani a helyettesítésüket.

Háy János szeret találkozni az olvasóival

Fontos, hogy a kortárs író megszólítható, megkérdezhető legyen - ezért idén is rendszeresen járja majd a településeket Háy János, hogy olvasóival találkozzon. A szerző 7 év után idén új regénnyel jelentkezik, amelyben a tőle szokott módon sorskérdésekre keresi a választ. Folytatjuk írókkal készült sorozatunkat.

Globális vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus terjedése miatt

Egyre több a beteg és a halálos áldozat, ezért globális vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus terjedése miatt. A betegség gyanúja felmerült - úgy tudjuk - egy debreceni orvostanhallgató esetében, de nemrég kiderült, hogy a teszt negatív lett, így továbbra sem tudnak fertőzöttekről Magyarországon.

7 magyar kérte, hogy mentsék ki őket Kínából

Hét magyar a kimenekítését kérte Kínából, erről Szíjjártó Péter külügyminiszter beszélt délutáni sajtótájékoztatóján. Ebből öten a lezárt Vuhanban vannak. Itthon közben megnőtt a kereslet a szájmaszkok iránt a patikákban, több magyar cég pedig karantént rendelt el a Kínából érkező dolgozók számára, és a Semmelweis Egyetemen is megfigyelik az onnan érkező hallgatókat.

Új hangon szól majd az olvasókhoz Simon Márton

Irodalmi ösztöndíjat nyert, tárlatvezetésbe kezdett és alkotótársaival irodalmi folyóiratot indított. Így telt Simon Márton költő elmúlt éve. Közben már dolgozik új kötetén is, melyben azt ígéri új hangon szól majd az olvasóihoz.

Kampány a méhnyakrák-szűrésért

Majdnem 500 nő hal bele a méhnyakrákba évente Magyarországon, annak ellenére, hogy az RTL Híradónak nyilatkozó orvos szerint minden beteg megmenthető lenne, ha idejében felfedezik a betegséget. Ugyan a betegséget okozó HPV vírus elleni oltást egyre többen adatják be, szűrésre még mindig kevesen járnak, tíz nőből csak négyen. A Mályvavirág Alapítvány új kampányfilmmel hívja fel a betegségre a figyelmet.   

Gyorsabb és egyszerűbb mentőhívás mobilappal

Gyorsabban és egyszerűbben lehet ezentúl mentőt hívni egy mobilapplikáció segítségével. Az ingyenesen letölthető Életmentő nevű alkalmazással az egészségügyi adatainkat, krónikus betegségeinket, a pontos helyünket vagy akár a gyógyszerérzékenységünket is azonnal látják a mentők. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat főigazgatója  szerint ez nagy segítség lehet a mentőknek.

Hazugságnak nevezte, hogy kényszersterilizáltak volna betegeket

Hazugságnak nevezte a Borsod megyei kórház orvosigazgatója, hogy kényszersterilizáltak volna betegeket. Előzőleg egy 26 éves nő azt állította, tudta és beleegyezése nélkül meddővé tették a kórházban, ráadásul azért, mert az orvos romának hitte. A doktor azt mondta, ilyen műtétet csak a beteg kérésére végeznek.

Jótanácsok szmogos időre

Ne az út szélén sétáljunk, csak reggel és este szellőztessünk és maszkban biciklizzünk - ezt ajánlják a szakemberek, hogy elkerüljük a szennyezett levegő káros hatásait. Országszerte hetek óta rossz a levegő minősége. A szmog leginkább tüdőproblémákat és keringési betegségeket okozhat. A következő napokban a völgyekben tovább romolhat a helyzet.

A roma nők kényszersterilizálása ellen tüntettek Miskolcon

A roma nők kényszersterilizálása ellen tüntettek Miskolcon. A tüntetők szerint két ügyben is felmerült, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban akaratuk ellenőre tehettek meddővé roma vagy roma származásúnak vélt nőke. Az egyik nő a 168 órának arról beszélt, hogy évekig nem is tudta, hogy a beavatkozás miatt nem lehet gyereke, mert ezt nem mondták el neki. A rendőrség nyomoz. A kórház visszautasította azt a vádat, hogy etnikai alapon hoztak volna döntéseket.

Egy magyar ápolónő az egyik áldozat az ausztriai háztűzben

A helyi ápolónői szolgálatnál dolgozhatott az a magyar ápolónő, aki meghalt egy háztűzben az ausztriai Voitsbergben. Az eddigi információk szerint az 53 éves nő egy idős házaspárt gondozott. A házuk kedd hajnalban gyulladt ki, a nagyrészt fából készült épületen a lángok nagyon gyorsan terjedtek. Csaknem száz tűzoltó dolgozott a helyszínen, de már csak három holttestet találtak az oltás után.

Arra figyelmeztetik a kórházak a betegeket, hogy ne készítsenek fotót a tárgyi hiányosságokról

Ne készítsenek a kórház jó hírnevét sértő fotót a hiányosságokról - erre figyelmezteti több intézmény is a betegeit és a látogatókat. Erről a 444.hu írt. Az RTL Híradó rendszeresen jár utána olyan kórházi problémáknak, melyekre épp egy-egy nézői fotó hívja fel a figyelmet. Az általunk megkérdezett alkotmányjogász szerint valós tényt, akkor is be szabad mutatni, ha az negatív színben tüntet fel valakit.

Fertőzött sajtot hívott vissza a Lidl

Hasmenést, hányást, de akár veseproblémákat is okozhat az a sajt, melyet visszahívott a Lidl, mert kiderült, hogy fertőzött. Az E-coli egyik veszélyes törzsét a német élelmiszerbiztonsági hatóság mutatta ki. A magyarországi polcokra nagyjából 40 kg került ki. A Lidl azonnal visszahívta a terméket. A Nemzeti Élemiszerbiztonsági hivatalnál azt mondták, eddig senki sem betegedett meg a fertőzött sajttól nálunk.

Ez történt októberben

Ellenzéki előretörés az önkormányzati választáson, Borkai Zsolt szexbotránya, és tovább tolódó Brexit - egyebek közt ezek történtek idén októberben. Ebben a hónapban halt meg Vekerdy Tamás, gyerekpszichológus. És napokon át szinte nyári meleg volt. Folytatjuk év végi visszatekintő sorozatunkat.

Úgy érezte a sofőr, hogy elsodort valakit

Órákig kerestek a szlovákiai Nyitra közelében egy sérültet a rendőrök, miután egy magyar kamionos bejelentette, hogy valószínűleg elsodort valakit. A sofőr hűtőket szállított Budapestre, amikor csattanást hallott, és úgy gondolta, valakit elütött. Hívta a rendőrséget, akik öt órán keresztül vizsgálták át a környéket, még keresőkutyákat is bevetettek, de hiába, senkit sem találtak.

Szeretne egyedül felülni az ágyban! – ez a legnagyobb álma az SMA-s Daninak

Szeretne egyedül felülni az ágyban - ez a legnagyobb vágya a 16 éves SMA beteg Daninak. A fiú a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb formájában szenved, az orvosok két évet jósoltak neki, amikor kisbabaként kiderült a betegsége. A fiú kezelését többszöri kérelem után most engedélyezte a biztosító. Otthonuk azonban nem akadálymentes, így Dani egyedül még kerekesszékben sem tud közlekedni. Gyűjtésbe kezdtek.

Nincs ünnep húsleves és rántott hús nélkül!

Nincs ünnep húsleves és rántott hús nélkül- ez derült ki körkérdésünkből. Vásárlókat faggattunk az ünnepi menüről és arról, mennyit költöttek a karácsonyi ételekre. Sokan készítenek halászlevet, rántott halat, töltött káposztát, de a legtöbb asztalról még így sem nem hiányozhat a húsleves vagy a rántott hús. A henteseknél a hal után kacsa és a libahús fogyott a leginkább. Akiket megkérdeztünk legalább tíz, de van aki ötvenezer forintot költött az ünnepi menüre.

Karácsonykor több az infarktus

Majdnem tizedével több az infarktus karácsonykor, mint az év más időszakában. Az általunk megkérdezett kardiológus szerint ennek egyik oka az ünnepi stressz, de hozzájárul az is, hogy ilyenkor sokkal több alkohol és étel fogy, ami például emeli a vérnyomást. Ráadásul sokan ilyenkor nem is veszik annyira komolyan a tüneteket, így későn hívnak segítséget.

Mezei Klára kockára tette az életét, hogy testvére élhessen

Egy vérvételtől is elájult, mégis az életét tette kockára Mezei Klára, hogy megmentse testvérét. A fiatal lány élődonorként adományozta egyik veséjét öccsének. A nehéz döntésben az is szerepet játszott, hogy Klárának még nincs gyermeke és így az orvosok sem ajánlották neki a szervadományozást. A lány  ennek ellenére elvállalta a műtétet és ezzel teljes életet adott öccsének. Szavazzon ITT!

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint 2022-ben már nem lesz kinek emelni a bérét

Annyira kevés az orvos, hogy ha a kormány csak 2022-ben akarja emelni a bérüket, már nem lesz kinek adni - ezt a Magyar Orvosi Kamara új elnöke mondta. Kincses Gyula szerint a legtöbben már nem külföldre, hanem magyarországi magánklinikákra mennek át dolgozni. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt írták, 2010 óta csaknem hatezerrel több orvos dolgozik.

Idén sem lesz fehér karácsonyunk

Nem lesz fehér karácsony, sőt az ünnep előtti napokban kifejezetten tavaszias melegre kell készülni. Akár 19 fok is lehet jövő héten. A melegfront sokaknál okozhat panaszokat, migrént, szív- és érrendszeri tüneteket, vérnyomásesést. Karácsonyra kicsit visszahűl majd, de várhatóan nem lesz hó az ünnepen. Magyaroszágon egyébként ritka a fehér karácsony, csak minden negyedik évben van hó ilyenkor. 

 

Azt kérik Ádertől, ne írja alá az új tb-törvényt

Ne írja alá az új tb-törvényt - erre kéri a köztársasági elnököt a Magyar Orvosi Kamara. A szerdán elfogadott jogszabály szerint nyártól, aki három hónapig nem fizeti a tb járulékot, azt csak akkor láthatja el az orvos, ha kifizeti az ellátást. A kamara frissen megválasztott elnöke az RTL Híradónak azt mondta, azzal egyetértenek, hogy be kell hajtani a tb tartozásokat, de ez a szankció túl erős a húszezer forintos tartozáshoz képest.

Szerdán szavaznak a javaslatról

Egy nappal a benyújtás után, máris vitázott az Országgyűlés a színházakat érintő törvénymódosításról. Ez a kormányszóvivő szerint garantálja a teátrumok függetlenségét, ezért, mint mondta: a tiltakozóknak inkább örülniük kellene. A parlamentben napirend előtt is téma volt a javaslat. Az MSZP elnöke szerint a Fidesz fél a kritikusan gondolkodó emberektől. Orbán Viktor azt mondta, csak a legnagyobb elismerés hangján tud beszélni a színészekről.

Nincs tesztcsík, alapvető vérvizsgálatot sem tudtak elvégezni a Jahn Ferenc kórházban

Több alapvető vérvizsgálatot sem tudtak elvégezni az elmúlt hónapokban a budapesti Jahn Ferenc Kórházban, mert hiányzott az ezekhez szükséges tesztcsík. Erre az RTL Híradó egyik nézője hívta fel a figyelmet, aki lányával több hónapja vár arra, hogy elvégezzék a kezelésükhöz szükséges vérteszteket. A kórházban azt mondták, ma újraindulnak a vizsgálatok, de csak néhány hétre elegendő tesztcsíkot kaptak, utána nem tudják, mi lesz.

Arcon nyalta a kutyája, meghalt

Meghalt egy 63 éves német férfi, miután kutyája megnyalta az arcát. Egy veszélyes vírust kapott el az állattól. Szakértők szerint másfél millióból egy ember fertőződik meg ilyen baktériummal. A nyilatkozó állatorvos szerint a fertőzést úgy lehet elkerülni, ha a legkisebb sérülést is fertőtlenítjük, amit kutya vagy macska okozott.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való