KERESÉS search-close

"Kéri Barna" szerzővel ellátott tartalmak

Kéri Barna

Kéri Barna által létrehozott tartalmak (100):

Két budapesti vendéglátóhelyet is bezáratott a rendőrség

Két budapesti vendéglátóhelyet is bezáratott pénteken a rendőrség, mert megszegték a járványügyi korlátozásokat. Az egyik helyen alkoholt árultak az utcán gyülekezőknek, a másikban pedig több mint 30-an voltak. Az országban egyre többen újranyitnának, mert szerintük csak így kerülhető el a csőd. Vendéglátósok egy csoportja tüntetést is szervez a korlátozások enyhítéséért. A kormány pénteken kérdésünkre azt közölte: akkor nyithatnak, ha lesz tömeges oltás.

Tervben a vakcinaútlevél bevezetése, de sok konkrétum még nincs

Még nem tudni, hogy az orosz vakcinával beoltottak kaphatnak-e könnyítéseket az utazási korlátozások alól. A tegnapi uniós csúcson is téma volt a tervezett vakcinaútlevél bevezetése. Magyarországon a tervek szerint február közepén védettséget igazoló okiratot kapnak a beoltottak, illetve a vírusfertőzésen átesettek. Hogy ez mire jogosítja őket, arról jövő héten dönthet a kormány.

Egy hónapon belül csődbe mehet a vendéglátóhelyek 60 százaléka?

Ha nem kapnak további kormányzati segítséget, egy hónapon belül csődbe mehet a vendéglátóhelyek 60 százaléka. Ezt mondta az RTL Híradónak a Vendéglátó Ipartestület elnöke. Szerinte az eddigi támogatások egy része sem érkezett még meg az igénylőkhöz. A kormány szerint eddig csaknem 100 ezer ember munkahelyét mentették meg a bértámogatással és azt közölték: folyamatosan egyeztetnek a további segítségről.

Vita az újranyitás idejéről

Rémhírnek nevezte a kormány, hogy pünkösd előtt nem nyithatnak ki újra a magyar éttermek és szállodák. Erről kormányzati információk alapján írt tagjainak a Szálloda és Étterem Szövetség elnöke, amely szerdán - a kormányzati reakciók után - visszavonta a közleményt. Egy hete a Miniszterelnökség és a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője is a turizmus nyári újraindulásáról beszélt.

Saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával

Saját magát bízta meg egy uniós projekt irányításával az újbudai rendelőintézet főigazgatójaként Kóti Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának frissen kinevezett államtitkára - állítja az újbudai önkormányzat. A kerület ellenzéki polgármestere szerint egy belső vizsgálat több szabálytalanságot is feltárt a Szent Kristóf Rendelőintézet gazdálkodásában, ezért egyebek mellett hűtlen kezelés miatt tettek feljelentést. Kóti Tamás a Híradó kérdésére alaptalannak nevezte az önkormányzat állításait.

Demeter Márta: csak a képviselői munkáját végezte

Csak a képviselői munkáját végezte - ezt mondta Demeter Márta büntetőügyének tárgyalása után az RTL Híradónak. A LMP képviselőjét hivatali visszaéléssel, és titkos adatok nyilvánosságra hozásával vádolja az ügyészség. A politikus még 2018-ban, katonai dokumentumokra hivatkozva állította, hogy Orbán Viktor lányát honvédségi repülő hozta haza Ciprusról, de kiderült, hogy egy külszolgálaton lévő katonát és családját szállította a gyakorló repülésen lévő gép. Demeter Márta ellen a Fidesz képviselői tettek feljelentést.

Szijjártó Péter botrányosnak nevezte az uniós vakcinabeszerzést

Egymillió kínai vakcina beszerzéséről állapodott meg a kormány, a külügyminisztert pedig azzal bízta meg, hogy az unión kívülről szerezzen oltóanyagot. Szijjártó Péter egyenesen botrányosnak nevezte az uniós vakcinabeszerzést, szerinte az Európai Bizottság hibájából akadozik az oltóanyag-ellátás. Az Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője a Híradónak azt mondta: nem a bizottságon, kizárólag a gyártókon múlik, mikor lesz több vakcina.

Orbán Viktor nem minősítette a washingtoni eseményeket

Bár a világ több vezetője szerint is Donald Trump a felelős a washingtoni Capitolium ostromáért, Orbán Viktor nem minősítette az eseményeket. Péntek reggeli rádióinterjújában a Trump-hívek által elkövetett washingtoni támadást a 2018-as parlament előtti tüntetéshez hasonlította. Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint Orbán Viktor Trump hűséges támogatója, ezért nem is lehet elvárni tőle, hogy elítélje a kongresszus elleni támadást.

Kritizálták a pozsonyi csatát bemutató filmet, már nem dolgoznak ott

Kritizálták a Pozsonyi csatát bemutató filmet - már nem dolgoznak a Magyarságkutató Intézetben. A Telex.hu értesülései szerint azért szűnt meg két kutató állása az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott intézetben, mert egy cikkben szakmai kifogásokat emeltek a 30 millió forintért elkészült, több szakértő szerint is történelemhamisító animációs alkotással kapcsolatban. Az intézetet és a minisztériumot is hiába kerestük.

Egymilliárd prémiumot kap a Ferencváros vezetőedzője

Egymilliárd forint prémiumot kapott a Ferencváros vezetőedzője azért, mert a csapat bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe - írta a Nemzeti Sport egy ukrán portál információjára hivatkozva. Szabados Gábor sportközgazdász szerint nem szokatlan, hogy egy edző viszonylag alacsony fizetés mellett magas prémiumért dolgozik, de ez az összeg szerinte kiugró. A Ferencvárost kerestük, de a klub érdemben nem válaszolt a kérdéseinkre.

Kudarcnak tartja a kormány vírusellenes stratégiáját a Jobbik elnöke

Kudarcnak tartja a kormány vírusellenes stratégiáját a Jobbik elnöke, miután kedden átlépte a 10 ezret a járványban hivatalosan elhunytak száma. Jakab Péter szerint a miniszterelnöknek vállalnia kellene a felelősséget, és le kellene mondania. Ugyanis Orbán Viktor korábban arról beszélt: a védekezés sikerét az emberéletekben számolja, és azt is mondta: a felelősséget a kormánynak és személyesen neki kell viselnie. A kormány kedden kérdésünkre azt közölte: a védekezés sikeres, mert a második hullámban a fertőzöttek életét az elsőnél is nagyobb arányban sikerül megvédeni.

Főváros: ez tisztességtelen

Tisztességtelennek nevezte Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, hogy a kormány csaknem 2 milliárd forinttal több hozzájárulást kér Budapesttől az elővárosi közlekedés finanszírozására. Tüttő Kata szerint ezzel veszélybe kerül az alapvető közszolgáltatások működtetése is. A kormány a közel 2 milliárdos emelést az idei évben várható költségnövekedéssel indokolja.

Orbán nem tett le az olimpiáról

Szeretném még megérni, hogy Magyarország olimpiát rendez - mondta a Nemzeti Sportnak adott évvégi interjúban a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: nem normális dolog sajnálni a pénzt a sportpályákra. Szerinte az ellenzék azért tiltakozik a fejlesztések miatt, mert a baloldal mindent ellenez. A Demokratikus Koalíció 2021-ben inkább az egészségügyre és az oktatásra költené az eddig sportra fordított százmilliárdokat.

Feljelentette Huth Gergelyt a Magyar Hang pedofíliával vádolt újságírója

Feljelentette a pestisrácok.hu főszerkesztőjét a Magyar Hang című lap újságírója, akit - nevének említése nélkül - Bayer Zsolt publicista vádolt pedofíliával. A feljelentés szerint a portál cikkei alapján azonosítani lehetett az újságírót. A Magyar Hang főszerkesztője szerint sajtótörténeti jelentőségű az ügy. A pestisrácok.hu főszerkesztője viszont azt állítja: nem hibáztak, a céljuk csak az volt, hogy figyelmeztessék a Szájer-üggyel behatóan foglalkozó Magyar Hangot arra, náluk sincs minden rendben. 

Érdemes előre tájékozódni

Még néhány nap és kezdődhet a számlagyűjtés a gyermekesek otthonfelújítási támogatáshoz. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő azt javasolja: először mindenki tájékozódjon arról, jogosult-e a támogatásra és az tényleg jár-e az általa tervezett felújításra. A támogatás műszaki berendezésekre is jár, de csak akkor, ha azok beépíthetők, és a beépítést szakember végzi, aki erről számlát is ad.

Nyolc hónap – négyezer milliárd

Nyolc hónap alatt 4 ezermilliárd forintot költött a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból a portfolio.hu összesítése szerint. Tegnap számoltunk be róla, hogy ebből az alapból kapott 100 milliárd forintot a Mathias Corvinus Collegium nevű magánegyetemet fenntartó alapítvány is, de jutott belőle sportberuházásokra is. A Momentum szerint a kormány még karácsonykor is békétlenséget szít a pénzosztással.

Kétezer milliárdot osztanak el az uniós költségvetésből

Magyarország az elsők között hívja le a frissen elfogadott hétéves uniós költségvetés forrásait – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. Már jövőre kétezer milliárd forint szétosztásáról dönt a kormány. Mindezt abból a költségvetésből, amit a lengyelekkel közösen heteken keresztül vétózott a magyar kabinet. A Momentumnál szerint ezzel kiderült, hogy létfontosságú a magyar gazdaságnak az uniós segítség.

Karácsony Gergely: „Az önkormányzatiság kivégzése”

Orbán Viktor szombaton bejelentette a magyar önkormányzatiság kivégzését - így reagált Facebook oldalán Karácsony Gergely főpolgármester a hírre, hogy a kormány jövőre megfelezi a kis- és közepes vállalkozások által fizetett helyi iparűzési adót. A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy ezek a cégek adják a legtöbb munkahelyet, és ezek a legsérülékenyebbek. A kormány kompenzációt is ígér, de ez nem jár automatikusan a településeknek.

Lánchíd: vita a számokról

Vita a számokról. A főpolgármester szerint olcsóbban, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője szerint viszont 5 milliárd forinttal drágábban újíthatják fel a Lánchidat. A főváros által nyáron kiírt közbeszerzésre érkezett legjobb ajánlat 26 milliárd forintról szól, ez 9 milliárddal kevesebb, mint a korábban megsemmisített tender 35 milliárdos ajánlata. Csakhogy az tartalmazta volna az Alagút felújítását is.

Csak a büntetés letöltése után kaphatnak kártérítést az elítéltek

Csak azután kaphatják meg az elítéltek a fogvatartás körülményei miatt nekik megítélt kártérítést, ha letöltötték a büntetésüket. Így módosította a törvényt szerdán az országgyűlés. A Fidesz szerint a változtatással megszűnhet az általuk börtönbiznisznek nevezett jelenség. A Magyar Helsinki Bizottság szerint, ha a döntés miatt kevesebb per lesz, a bűncselekmények áldozatai közül is kevesebben jutnak majd kártérítéshez. Ezt ugyanis jellemzően az elítélteknek megítélt pénzből fizetik ki.

Őrizetbe vették az ország egyik leggazdagabb emberét, Bige Lászlót

Rendőrök vették őrizetbe az ország egyik leggazdagabb emberét, Bige Lászlót. A 112 milliárdos vagyonával az ország tizedik leggazdagabbjának tartott milliárdost az ügyészség vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolja. Ügyvédje szerint egy csaknem tíz évvel ezelőtti ügyről van szó. A milliárdos korábban a Házon kívülnek azt mondta: korábban azzal fenyegették, ha nem távozik az országból, becsukják. Az ügyészség szerdán kezdeményezte Bige László előzetes letartóztatását.

Orbán: Itt lenne az ideje, hogy az európaiak hazaküldjék Amerikába Soros Györgyöt

Itt lenne az ideje, hogy az európaiak hazaküldjék Amerikába Soros Györgyöt - írta Orbán Viktor nyílt levelében. A miniszterelnök szerint az Európai Unió megőrizte egységét, és megakadályozták Soros György hatalomátvételi kísérletét. Orbán Viktor Soros György két nappal ezelőtti levelére válaszolt, amelyben azt állította: rossz alkut kötött az unió a magyar és a lengyel kormánnyal.

Az Európai Bizottság elnöke bejelentette: már januártól vizsgálják, hogy a tagországokban sérül-e a jogállamiság

Nem várja meg az Európai Bíróság döntését, és már januártól vizsgálja az Európai Bizottság, hogy a tagországokban sérül-e a jogállamiság - jelentette be pénteken az Európai Bizottság elnöke. Az Európai Tanács csütörtökön egyhangúlag elfogadta a magyar-lengyel-német megállapodás tervezetet, amely alapján korlátozhatják a jogállami normákat megsértő országok uniós támogatását, de csak akkor, ha ezt az uniós bíróság is jóváhagyja. Az Európai Bizottság alelnöke szerint a döntés akár hónapokon belül megszülethet. A miniszterelnök még mindig a kormány sikeréről beszél.

Jelentős eredmény a magyar kormány számára, hogy a jogállami mechanizmus csak évek múlva lép életbe

A miniszterelnök harcról, minisztere kompromisszumról beszélt az uniós megállapodás kapcsán. A Híradó által megkérdezett szakértők szerint mindenki elmondhatja: győzött, ugyanakkor úgy látják, kétségtelenül jelentős eredmény a magyar és a lengyel kormány számára, hogy a jogállami mechanizmus csak évek múlva lép életbe.

Már félreértésnek nevezi Bayer Zsolt, hogy egy régi harcostársát pedofíliával vádolta meg

Már félreértésnek nevezi Bayer Zsolt, hogy egy régi harcostársát pedofíliával vádolta meg. A kormánypárti publicista a Szájer-ügy kapcsán a Hír TV-ben két napja állította: volt barátja azért utazott Thaiföldre, mert ott kisfiúk is a rendelkezésére álltak. A kormánypárti Pesti Srácok azonosította az újságíróként dolgozó férfit, aki azt mondta: soha nem létesített kapcsolatot kiskorúakkal. Egy héttel azután, hogy Szájer József ereszcsatornán menekült egy brüsszeli szexpartiról, a Momentum a Fidesz-irodák ablakaira ragasztott plakátokat. Szerintük a botrányok azt mutatják meg, hogy mennyire álszent a párt.

Pedofil barátjáról beszélt Bayer

A Szájer-botrány kapcsán élő adásban vádolta meg pedofíliával egykori harcostársát Bayer Zsolt. A kormánypárti publicista a Hír Tv-ben arról beszélt: 20 évvel ezelőtt egy barátja azt mesélte neki: azért utazik Thaiföldre, mert ott kisfiúk is a rendelkezésére állnak. Az ügyben Szél Bernadett és Szabó Tímea országgyűlési képviselő is feljelentést tett. Bayer Zsolt blogján reagált, és azt írta: a barátja nem fideszes politikus.

Fekete szombat: 156 halott

Fekete szombaton vagyunk túl, minden fontos járványügyi mutatóban megdőltek a rekordok. 156 kortonavírusos beteg halt meg, és csúcson van az aktív betegek száma, ami már több mint 151 ezer. A kormány ennek ellenére bejelentette: azt szeretnék, ha az emberek korlátozások nélkül találkozhatnának karácsonykor. Rusvai Miklós víruskutató szerint ez kockázatos lenne.

Meghibásodtak a lélegeztetőgépek a zalaegerszegi kórházban

Meghibásodtak a lélegeztetőgépek a zalaegerszegi kórházban, ezért a betegetek másik gépre kapcsolták - ezt tegnap ismerte el a kórház, 10 nappal azután, hogy a Népszava írt a problémáról. A lap kérdésére először a kínai gyártó ismerte el a hibát. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő úgy tudja, máshol is volt már hiba az országban a kínai készülékekkel. A minisztérium ma azt közölte: a hibákat garanciában javítja a gyártó.

Pintér Sándor: „Magyarországon megszűnt a felderítetlen korrupció!”

Magyarországon megszűnt a felderítetlen korrupció - ezt állította csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank online konferenciáján Pintér Sándor. A belügyminiszter szerint a rendőrség munkájának köszönhetően ma már nincsenek olyan kivizsgálatlan korrupció ügyek, amelyek sértik az emberek érdekeit. A DK viszont úgy látja: az Orbán-rendszer lényege a korrupció.

Állami céget kap az egyházmegye

Stadion után milliárdos ruhaipari céget ajándékoz a kormány a Szeged-Csanádi Egyházmegyének. A Szegedi Fonalfeldolgozó Zrt. térítésmentesen kerül a Kiss-Rigó László vezette egyházmegye tulajdonába. A közpénzek átlátható elköltéséért küzdő Transparency Internationalnál nem értik, miért van jobb helyen az egyháznál egy nyereséges állami cég. A kormány nem válaszolt arra a kérdésünkre: miért került ezentúl az államkassza helyett a püspökséghez a ruhaipari cég nyeresége.

Ötször annyiba került népszerűsíteni a konzultációt, mint kinyomtatni és postázni?

Ötször annyiba került népszerűsíteni a konzultációt, mint kinyomtatni és postázni az íveket a 8 millió választónak - állítja Kassai Dániel független önkormányzati képviselő, miután betekinthetett a dokumentációba. A pestszentlőrinci képviselő azt állítja: így sem tudhatta meg, melyik médiumnál pontosan mennyit költött a kormány, ezért újabb adatigényléssel fordult a Miniszterelnöki Kabinetirodához. A kormány pénteken kérdésünkre azt közölte: az összeg nem pontos, mert más kiadásokat is a konzultációhoz számolt a képviselő, ám a helyes összeget nem árulták el. 

A „hazug” sértő, a „náci nem?”

Kizárta a parlament éjszakai üléséről a Jobbik képviselőjét az ülést vezető KDNP-s Latorcai János, mert hazugnak nevezte a szintén kereszténydemokrata képviselőt, Nacsa Lőrincet. Az ülést vezető elnöknek az ellen nem volt kifogása, hogy Nacsa Lőrinc felszólalásában egyszerre nevezte nácinak és kommunistának a jobbikos képviselőt.

A kormánypártiak nem értek rá

Hiába volt ott a parlament Népjóléti Bizottságának keddi ülésén az országos tisztifőorvos, mégsem beszélhetett a járvány elleni védekezésről. A kormánypárti képviselők ugyanis nem mentek el, így a bizottság nem volt határozatképes. A Fidesz közleményben azt írta: a szocialista Korózs Lajos méltatlan az ülés vezetésére, az elnöknek küldött levelükben viszont csak annyit közöltek: nem érnek rá.

Szigorítást követel az ellenzék

Hiába dőlt meg hétfőn négy negatív rekord is, a kormány továbbra sem tervezi, hogy szigorítana a vírusvédekezés szabályain. Ez a Parlamentben derült ki, amikor ellenzéki képviselők, köztük az MSZP és az LMP frakcióvezetője is azt követelte: a romló adatok miatt szigorúbb korlátozásokat vezessenek be. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint nincs szükség új intézkedésekre, csak be kell tartani az eddigieket. A Híradónak nyilatkozó vírusszakértő arra számít: az adatok egyelőre tovább romlanak majd.

Lázár János: „Valódi korrupciós ügy volt az”

Nagyon durva, valódi korrupciós ügy volt Lázár János szerint a Miniszterelnökség egykori budai telkének értékesítése. A korábbi miniszter erről a válaszonline-nak beszélt. Utána több ellenzéki politikus is a hatóságokhoz fordult, hogy újra vizsgálják meg a Feneketlen-tó melletti terület eladásának körülményeit. A rendőrség szerint viszont nem történt bűncselekmény. Lázár János annak idején elbocsátotta a tárca cégének vezetőjét, aki az eladásról döntött.

Eladnák a felesleges lélegeztetőgépeket

A nagykövetségeken keresztül adná el a felesleges lélegeztetőgépeket a Külügyminisztérium. Erről Szijjártó Péter beszélt egy mai sajtótájékoztatón, miután a HVG.hu megírta: a kormány 8 ezer lélegeztetőgépet értékesítene. Azt nem tudni, mennyiért adnák el a készülékeket, a külügyminiszter szerint minden üzletet az Operatív Törzsnek kell engedélyeznie. A szocialisták kivizsgálnák az ügyet.

4,4 milliós, rekordösszegű büntetés Jakab Péternek

Egy zsák krumpliért csaknem 4 és fél millió forint. Így árazta be a Jobbik elnökének parlamenti akcióját Kövér László. A házelnök azután szabta ki a rekordösszegű büntetést, hogy Jakab Péter a Borsod megyei időközi választásra utalva egy zsák krumplit akart Orbán Viktor asztalára tenni. Az ellenzéki politikus szerint Kövér László a büntetéssel minden rendszerkritikusnak azt üzeni, hogy fogja be a száját. A Fidesz úgy látja: Jakab Péter megérdemelte a büntetést.

Infektológus: a szigorítás megmosolyogtató, miközben tömegrendezvényeket engedélyez a kormány

Ötven helyett akár 600 ezer forintos bírságot kaphatnak azok, akik megsértik a karanténszabályokat - így módosította ma az Országgyűlés az erről szóló jogszabályt. Pusztai Erzsébet infektológus a Híradó kérdésére azt mondta: a szigorítás megmosolyogtató, miközben a kormány tömegrendezvényeket, például teltházas labdarúgó mérkőzéseket engedélyez.

Tapasztalat nélkül nevezték ki genfi magyar konzulátus élére

Semmilyen diplomáciai tapasztalattal nem rendelkezik, mégis egy kereszténydemokrata képviselő lánya, Szászfalvi-Farkas Lenke vezeti a múlt héten megnyílt genfi magyar konzulátust. A külügyi tárca azt közölte: alkalmas a feladatra, mert jól beszél angolul és franciául. A Miniszterelnökség vezetője szerint is el tudja látni a feladatot. A DK-nál úgy látják: nem a szakmai felkészültség, csak a lojalitás számít.

Abortuszellenes nyilatkozatot fogadott el a magyar kormány

Az online konferencián született dokumentumot 30 ország írta alá, közülük csak három európai - Magyarországon kívül Lengyel- és Fehéroroszország. Az eseményről tudósító Guardian szerint a nyilatkozatot elfogadó jórészt illiberális országok többségében rossz a nők helyzete. A családügyi miniszter azt mondja, azért csatlakoztunk az egyezményhez, mert meg kell mutatni az élet értékét. A Momentum úgy látja: a cél csupán az illiberális vezetőkkel való kapcsolatépítés volt.

A kormánypártiak szavazták meg a Kúria elnökét

Kilenc évre Polt Péter legfőbb ügyész egykori helyettesét, Varga Zs. Andrást választották meg a kormánypárti képviselők a Kúria elnökévé. Az összes ellenzéki párt tiltakozott a kinevezés ellen, mert szerintük a jelölt pártkatona. Korábban az Országos Bírói testület is ellenezte Varga Zs. András jelölését arra hivatkozva, hogy nincs bírói gyakorlata. A kormánypártok szerint viszont a nemzetközileg elismert jogászprofesszor megfelelő a pozícióra.

Lassan megtelnek a koronavírusos betegeket ellátó elsővonalbeli kórházak

Az elmúlt 24 órában 33-an haltak meg a koronavírus miatt, és már 179-en szorulnak lélegeztetésre. Müller Cecília az állami rádióban azt mondta, lassan megtelnek a koronavírusos betegeket ellátó úgynevezett elsővonalbeli kórházak, ezért ezekben növelik az ágyak számát és új intézményeket is kijelölnek. Rékassy Balázs egészségügyi szakmenedzser szerint a tervezhető műtétek elhalasztásával lehetne csökkenteni a kórházak leterheltségét.

SZFE: Termenként őrzik az épületeket

Senki sem próbálta éjszaka kiüríteni a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit, pedig a felszólítás ellenére egyetlen diák sem hagyta el az intézményt a péntek esti határidőig. Éjszaka már nemcsak a bejáratot, de az összes helyiséget külön őrizték a Vas utcában. A diákok birtokvédelemért fordultak a kerületi jegyzőhöz, hogy ne kelljen elhagyniuk a kollégiumi szobákat.

Karácsony Gergely nem akar gyámságot

Bár a kormány nem járul hozzá a főváros 70 milliárdos hitelfelvételéhez, Budapest mégis benyújtja igényét a kölcsönre az Európai Fejlesztési Bankhoz - mondta pénteken az RTL Híradónak Karácsony Gergely. A főpolgármester csütörtökön tárgyalt Fürjes Balázs államtitkárral, és utána azt mondta: csütörtökön ismertetett ajánlataival a kormány gyámság alá akarja venni Budapestet. A kormány pénbteken azt közölte: a tárgyalásokat érdemes folytatni.

Elsöprő többséggel utasította el a kormánypártok jelöltjét a Kúria elnöki posztjára az Országos Bírói Tanács

Elsöprő többséggel elutasította az Országos Bírói Tanács Varga Zs. András jelölését a Kúria elnöki posztjára. A testület szerint a jelöltnek nincs tárgyalótermi tapasztalata és gyakorlati múltja sem. A kormánypártok szerint viszont senkiben sem merült fel kétség a jelölt tapasztalatával kapcsolatban, ezért támogatják Varga kinevezését. A DK szerint a jelöléssel a kormány semmibe veszi a hatalmi ágak szétválasztását, ezért az Európai Bizottsághoz fordulnak.

A kormány szerint az emberek nem akarnak további szigorításokat a járvány miatt

A kormány szerint az emberek nem akarnak további szigorításokat a járvány miatt, egy nemzetközi kutatás szerint az iskolák bezárását, de még a kijárási korlátozásokat is támogatná a magyarok körülbelül fele. Erre először a 444.hu hívta fel a figyelmet. A nemzeti konzultáció eredményei szerint pedig még nagyobb arányban várnák el a szigorítást az állampolgárok. A kormány arra a kérdésünkre nem válaszolt: várható-e újabb szigorítás.

Az élettársak és az egyedülállók ezentúl nehezebben fogadhatnak örökbe gyerekeket

Megnehezíti az örökbefogadást az élettársi kapcsolatban élők és az egyedülállók számára Kásler Miklós miniszter rendelete. Ezután ugyanis első körben házaspárok fogadhatnak örökbe, az élettársi kapcsolatban élők és egyedülállók csak akkor, ha egy gyermeknek az egész országban nem találnak örökbefogadó házaspárt. A Momentum szerint így sokkal kevesebb gyermek fog családba kerülni.

Tizenhetedik alkalommal vonultak ki Bige László vegyiüzeméhez

Tizenhetedik alkalommal vonultak ki a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai Bige László szolnoki vegyiüzeméhez. A rendőrök most is dokumentumokat kerestek: hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomoznak már két éve. A cég ügyvezetője a Híradónak azt mondta, úgy érzi: "zaklatás-jellege" van a sorozatos rendőri akcióknak.

Szigorú jogállami feltételekhez kötik az uniós támogatások kifizetését

Kössék szigorú jogállami feltételekhez az uniós támogatások kifizetését - így döntött szerdán nagy többséggel az Európai Parlament. Bár a javaslatot a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt képviselőinek többsége is elfogadta, a miniszterelnök szerint csak arról van szó, hogy így akarják Brüsszelből a baloldalt kormányra juttatni. A DK is támogatta a javaslatot, amelyet szerintük csak úgy lehet alkalmazni, hogy az ne okozzon kárt a magyar embereknek.

Vita a maszkgyártó gép áráról

Negyedannyiért is lehetett maszkgyártó gépet vásárolni áprilisban, mint amennyiért az állam vett ilyen berendezést. Ezt állítja a Momentum nyíregyházi képviselője, aki civilben orvosi berendezéseket forgalmaz. Hadházy Ákos független képviselő derítette ki, hogy a sátoraljaújhelyi börtönben üzembe állított gyártósort 210 millió forintért vásárolták, miközben 50 millióért is volt a piacon olyan gép, amely havi 2 milliónál is több maszk gyártására képes.

Fél év alatt 68 milliót keresett Szijjártó Péter felesége

Fél év alatt megkereste egy heti luxushajóút árát Szijjártó Péter felesége - írta meg a 24.hu. A külügyminiszter feleségének tavaly júniusban alapított cégéből 68 millió forint osztalékot vettek ki. Szijjártó Péter korábban többszöri kérdésünkre sem árulta el, ki fizette a nyaralását, amit a közbeszerzéseken sikeres cégvezető, Szíjj László luxusjahctján töltött. Hadházy Ákos független képviselő szerint a miniszter feleségének feltűnő üzleti sikerei fedezhetik a család kiadásait. A tárca nem kommentálta az értesülést.

A magyar civilek egyetértenek

Zsarolásnak nevezte a magyar jogállamiság helyzetéről szóló európai bizottsági jelentést a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás Gergely szerint a magyar kormányt bíráló dokumentumot a Soros György által támogatott szervezetek mondták tollba. Közben nyolc civil szervezet - köztük a Magyar Helsinki Bizottság és a Transparency International - közös közleményben azt írta: az Európai Bizottság jelentése ugyanazokat a problémákat veti fel, amelyekről ők évek óta beszélnek.

Visszautasítja Deutch Tamás állítását

Kitart álláspontja mellett Deutsch Tamás és hazaárulásnak tartja a felmentő ítéletet, amit a jobbikos Kovács Béla ügyében kémkedés vádjában hoztak. A Fidesz uniós képviselője azután nyilatkozott erről az RTL Híradónak, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke visszautasította szavait. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány és a kormánypárt az ilyen kijelentésekkel lerombolja a bíróságokba vetett közbizalmat. A Fidesz egyetért Deutsch Tamással.

Szijjártó Péter: „Nem szórakozásról van szó, hanem munkavégzésről”

Csaknem ötezer munkahely megmentéséről állapodott meg azokon a találkozókon a külügyminiszter, amelyekre helikopterrel repült. Szijjártó Péter pénteken a Híradó kérdésére így indokolta, miért volt szükség arra, hogy a rendőrség helikopterét használja. Arra a kérdésünkre azonban most sem válaszolt, hogyan került nyáron Szíjj László milliárdos jachtjára.

Hétszer repült a rendőrségi helikopterrel idén Szijjártó

Dunakeszin ebédelt, Szekszárdon vacsorázott a külügyminiszter, a két helyszín között pedig a rendőrség helikopterével közlekedett. Hadházy Ákos hozta nyilvánosságra a felvételt, amely szerint egy neves szekszárdi pincészetben szállt le júliusban a Szijjártó Pétert szállító helikopter. A Külügyminisztérium korábban azt közölte: sűrű hivatalos programja miatt kellett helikopterrel utaznia, ma pedig hozzátették: miniszterekkel ebédelt Dunakeszin majd üzletemberekkel vacsorázott Szekszárdon, ezért ment helikopterrel.

Hétfőtől életbe lépnek a szigorítások

Maszkban kezdődik hétfői parlament őszi ülésszaka. A képviselőknek nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, az ajánlást azonban minden frakció elfogadta. Hétfőtől büntetésre számíthat, aki nem visel maszkot a MÁV és a Volán járatain vagy megállóiban, éjjel 11-kor bezárnak a szórakozóhelyek és az éttermek, a külföldről érkezőkre viszont 14 helyett csak 10 nap karantén vár.

Orbán: Nem a munkanélküliségre, hanem munkaerőhiányra kell felkészülni

Nem a munkanélküliségre, hanem munkaerőhiányra kell felkészülni Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök reggeli rádióinterjújában beszélt arról, hogy már most is többen dolgoznak, mint a járvány okozta visszaesés előtt. A Gakzdaságkutató vezérigazgatója a Híradónak azt mondta: a KSH most közzétett adatai csak egy előzetes kutatáson alapulnak, ráadásul azokat a nyári idénymunkában dolgozók magas száma is torzítja.

Az első hullámban mintának tekintett Ausztriában már szigorítanak

Nem jelentett be újabb, azonnali járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedést a miniszterelnök. Pedig szinte naponta dől meg a rekord, a reggeli bejelentés szerint csaknem ezer új koronavírus fertőzöttet regisztráltak az országban. Az első hullámban mintának tekintett Ausztriában már szigorítanak. Szlávik János infektológus úgy látja, ez itthon is indokolt lehet. A Momentum szerint a kormány nem tett meg mindent, hogy felhívja az emberek figyelmét a veszélyre.

Egy nap alatt 916 új koronavírus fertőzött

Egy nap alatt megdőlt a rekord: 916 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ez csaknem 200-zal több, mint a pénteki csúcs. Két idős beteg pedig meghalt. Megugrott a kórházban kezelt fertőzöttek száma is, már csaknem 300-an vannak. A miniszterelnök az operatív törzs ülése után arról beszélt: ha kell, kikényszerítik a jelenlegi korlátozások betartását. Új intézkedésekről is döntöttek: kötelező lesz a lázmérés az iskolákban, de csak október elsejétől.

Újabb rekord: 718 fertőzött

Újabb rekord: egyetlen nap alatt 718 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. A miniszterelnök szerint ennek ellenére a kormány továbbra sem készül olyan lezárásokra, mint tavasszal. A kormányfő a reggeli szokásos interjújában bejelentette: mindenkinek ingyenessé tennék az influenza elleni védőoltásokat, a vírustesztekre pedig hatósági árat vezetnek be.

Országos látogatási tilalom a kórházakban

Átlépte a tízezret a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, az elmúlt 24 órában 468 új esetet azonosítottak. A híradónk által megkérdezett víruskutató szerint még időben történt meg a kórházak lezárása. Karácsony Gergely főpolgármester ugyanakkor levelet írt Orbán Viktornak, amelyben újabb lépéseket sürget, elsősorban tömeges teszteléseket szeretne.

Jacht után helikopter-ügy Szijjártó Péter körül

A külügyminiszter pénteken a magyar-román határhoz repült, de korábban egy alig 140 kilométeres távot is a rendőrség helikopterével tett meg.  A tárca szerint Szijjártó Péter csak akkor utazik helikopterrel, ha ez elengedhetetlenül szükséges. Az ügyet nyilvánosságra hozó Hadházy Ákos, független képviselő szerint egy ilyen kis országban semmivel sem indokolható, hogy egy miniszter helikopterrel utazgat.

Orbán Viktor: Követni fogják a magyar példát

Az Európai Unió a magyar példát fogja követni a határok lezárásában is - erről beszélt az állami rádiónak adott interjújában a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint, ahogy eddig többször bebizonyosodott, úgy most is kiderül majd, hogy a magyar módszerrel lehet elejét venni a járvány további terjedésének. Az Európai Bizottság elnöke azonban bejelentette: a lezárások helyett veszélyesség alapján zónákba sorolnák az uniós országokat, hogy így biztosítsák a szabad közlekedést, a gazdaság működőképességét és a biztonságot.

A csalással vádolt Mondok Józsefet indítja a Fidesz Izsákon

A költségvetési csalás miatt bíróság elé állított Mondok Józsefet indítja a Fidesz az izsáki időközi polgármester választáson - írta meg a hvg.hu. A települést korábban már vezető Mondok József ellen azért indult eljárás, mert a vád szerint jogosulatlanul vett fel uniós támogatást egy vadászház építésére, amelybe később ő és családja költözött be. A Jobbik felháborítónak tartja a döntést, a Fidesz szerint viszont az ítéletig őt is megilleti az ártatlanság vélelme.

A szabályok betartásán múlik, hogy mennyire biztonságosan rendezhető meg a Szuperkupa-döntő

Biztonságosan megrendezhető Budapesten a labdarúgó Szuperkupa-döntő - mondta Híradónk kérdésére Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint viszont minden a szabályok szigorú betartásán múlik.  A Miniszterelnökség vezetője pénteken azt közölte: a tervek szerint 6 ezer külföldi szurkolót engednének be. Őket a repülőtérről egyből a Stadionba szállítanák, és el is különítenék. A nemzetközi szövetség még nem bólintott rá a javaslatra.

Azonnal hazaindultak a nyaralók, hogy elkerüljék a karantént

Azonnal hazaindult rengeteg magyar a görög tengerpartról, hogy elkerüljék a szeptember elsejétől kötelező kéthetes karantént. Erről beszélt egy utazásszervező az RTL Híradónak. Mára 158 új koronavírus fertőzöttet találtak, ez a járvány kitörése óta a második legmagasabb adat. A Szegedi Tudománygyetemen ingyen végzik el a külföldi hallgatók vírustesztjét, hogy szeptembertől megkezdhessék a tanulmányaikat. A MÁV pedig bejelentette: a határok lezárása miatt visszaváltják a szeptembere megvásárolt nemzetközi vasúti jegyeket.

A Jobbik megvizsgálná Szijjártó Péter pénzügyeit

Hiányos-e Szijjártó Péter vagyonnyilatkozata - ezt derítené ki a Jobbik. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön: a külügyminiszter ajándékba kapta-e az adriai hajóutat Szíjj László jachtján, vagy fizetett érte. A testület - kereszténydemokrata elnöke szerint - időben dönt majd a vizsgálatról.

Vita a Jobbik jelöléséről

Elképzelhető, hogy mégsem lesz közös ellenzéki jelölt az októberi szerencsi időközi választáson a jobbikos Bíró László. A Fidesz ugyanis megfellebbezte a helyi választási bizottság határozatát, amely a Jobbikot is nyilvántartásba vette jelölőszervezetként. A kormánypárt arra hivatkozik, hogy a Jobbik nem indíthat jelöltet, mert még mindig nem jegyezték be a januárban megválasztott elnökségét. A Jobbik elnöke azt mondja: a Fidesz ezzel a trükkel akarja megakadályozni a teljes ellenzéki összefogást.

"Sebaj, lesznek fotók a gazdid luxusáról is!" - így reagált a 24.hu újságírójának Szijjártó Péter luxushajózásáról szóló cikkére a fideszes Budai Gyula a Facebookon. A miniszteri biztos ma kérdésünkre nem magyarázta meg, pontosan mire gondolt. Az elmúlt hetekben a 24.hu-t is kiadó Centrál Csoport tulajdonosáról, Varga Zoltánról több lejárató cikk jelent meg kormányközeli médiumokban. Szijjártó Pétertől ma is hiába kérdeztük, ki fizette egy adriai luxusyachtos nyaralását a családjával.

DK: Ajándéknak túl drága lenne Szijjártó Péter luxus hajóútja

Ha nem fizetett érte, nem fogadhatott volna el sokmilliós luxus hajóutat Szijjártó Péter - ezt állítja az országgyűlési törvényre hivatkozva a Demokratikus Koalíció. A párt szerint Szijjártó Péter miniszteri és képviselői fizetéséből pedig évekig kellene spórolnia néhány napos útra is. Hogy fizetett-e érte vagy nem, azt továbbra sem tudni. Gulyás Gergely szerint országgyűlési képviselőként különösen óvatosnak kell lenni, ki milyen ajándékot fogad el.

Martin József szerint összeférhetetlen Szijjártó Péter pozíciójával, hogy Szíjj László hajóján nyaraljon

Nem Szijjártó Péter volt az egyetlen, aki Szíjj László luxusjachtján utazott korábban. Az átlátszó.hu korábbi cikkeiből derült ki: a yacht vendége volt Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember és Homolya Róbert, a MÁV elnöke is. A Transparency International magyarországi igazgatója, Martin József szerint összeférhetetlen Szijjártó Péter pozíciójával, hogy Szíjj László hajóján nyaraljon.

Ki fizette Szijjártó Péter útját?

Ki fizette Szijjártó Péter útját Szíjj László luxus yachtján? Egyebek mellett erre vár választ az MSZP. Az ellenzéki párt ma több kérdést is küldött a kormánynak, miután az átlátszó.hu megírta, hogy a külgazdasági és külügymniniszter a Duna Aszfalt Kft. milliárdos tulajdonosának hajóján nyaral a családtagjaival. A külügyminisztérium államtitkára szerint képmutatás, hogy akik a magánélet szentségéről beszélnek, azok leselkednek a külügyminiszter után.

60 milliárd forintért végezné el 17 budapesti kórház fertőtlenítő felújítását a kormány

60 milliárd forintért végezné el 17 budapesti kórház úgynevezett fertőtlenítő felújítását a kormány - vette észre a Portfolio. Hogy ez pontosan mit jelent, nem árulta el a Minisztérium. Híradónknak annyit közöltek: jövő héten adnak tájékoztatást a részletekről. A Népjóléti Bizottság szocialista elnöke szerint inkább a járvány elleni védekezést kellene erősíteni ebből a pénzből.

A vártnál is nagyobb mértékben esett vissza a gazdaság teljesítménye a járvány idején

Soha nem látott mértékben, 13,5 százalékkal csökkent a magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben. A Központi Statisztikai Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott adatai nagyobb visszaesést mutatnak, mint amire a kormány számított. A kabinet szerint a számok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság stabil és a gazdaságvédelmi akcióterv sikeres, mert az uniós átlag még nagyobb visszaesést mutat. A szocialisták szerint ez a szám növekvő munkanélküliséget, és elszálló inflációt jelent a magyar emberek számára.

Hivatalosan gyümölcsös, de inkább medencés nyaralónak látszik

Több mint ötszázmillió forintért vásárolt Tihanyban medencés nyaralónak látszó ingatlant Mészáros Lőrinc - írta meg a 444.hu. A telek hivatalosan gyümölcsösként van nyilvántartva. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területen nyaraló és lakóépület nem építhető. A milliárdos vállalkozó cégcsoportja azt közölte: Mészáros Lőrinc a jogszabályokat betartva használja majd az épületet. A Balaton-kör egyik alapítója azt mondja, szükség van a jogszabályok felülvizsgálatára.

 

Továbbra is beosztásában dolgozhat az a rendőr vezérőrnagy, akit testi sértéssel gyanúsít az ügyészség

Továbbra is az eredeti beosztásában dolgozhat az a rendőr főtiszt, akit azzal gyanúsít az ügyészség, hogy egy évvel ezelőtt irodájában megütötte egy női beosztottját - ismerte el a Híradó kérdésére az ORFK. A sértettet áthelyezték miután jelezte az esetet, és januárban a munkavégzés alól is felmentették. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön kérdésünkre azt mondta: ez nincs rendben. A rendőrség viszont arra hivatkozik, hogy a főtisztet is megilleti az ártatlanság vélelme.

Mindenképpen lesz felelősségrevonás az M0-s híd állapotáért

Mindenképpen lesz felelősségrevonás - ezt mondta Gulyás Gergely miniszter arra az RTL Híradó kérdésre, vizsgálják-e, ki a felelős az M0-ás híd állapotáért. A kétéves felújítás után májusban átadott, majd újra lezárt híd miatt a Főpolgármesteri Hivatal szerint az Erzsébet-híd forgalma az egyébként szokásos csaknem négyszeresére nőtt. A főpolgármester-helyettes a kormány azonnali intézkedését követeli.

Karácsony: Felcsúton dőlhet el, ki újíthatja fel a Lánchidat

Könnyen lehet, hogy Felcsúton dől el, ki újíthatja fel a Lánchidat - így reagált Karácsony Gergely arra, hogy a Közbeszerzési Hatóság nem fogadta el a munkára kiírt fővárosi tendert. A hatóság elnöke az RTL Híradó kérdésére visszautasította, hogy a kormánynak kedves cégek érdekében szűkítenék a versenyt. Kovács László azt mondta: azért kellett visszaküldeniük a kiírást, mert az nem felelt meg a vonatkozó kormányrendeletnek.

Egészségügyi szempontból Magyarország az utolsó helyen

Az utolsó helyen áll Magyarország egészségügyi szempontból az Európai unió tagállamai között. Mindezt a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank legújabb versenyképességi jelentésében írják, amely Magyarországot összességében a 19. helyre rangsorolja. A Fidesznél azt mondják: jövőre több pénzt kap az egészségügy. A Momentum szerint nagy lehet a baj, ha arra már Matolcsy György is figyelmeztet.

Átalakul az Index arculata

Átalakul az Index arculata. Egyre több blog, és az Index felületén megjelenő weboldal hagyja ott a lapot. A sokak által kedvelt Fortepan után az Eurológus és a Defacto sem ír többé az Indexre. Az MSZP a portálnál történtek miatt az Európai Bizottság mellett működő szakmai szervezethez fordul, amely a magyar jogállamiságról szóló uniós vitában készít jelentést a magyar sajtószabadságról. A kormány azt közölte: magánkézben lévő médiavállalkozások belügyeivel nem foglalkoznak.

Több ezren fejezték ki a szolidaritásukat az Index munkatársaival

Meg kell védeni a magyar sajtó szabadságát - több szónok is erről beszélt péntek este, az Index és a laptól távozó újságírók melletti tüntetésen. Több ezren vonultak a várba Orbán Viktor hivatalához, hogy kifejezzék szolidaritásukat az Index munkatársaival. A tüntetők szerint kormányzati nyomásra bocsátották el a főszerkesztőt. A külügyminiszter szerint, ami történik, egy magáncég belső ügye.

Több ezren tüntettek az Indexért és a sajtószabadságért

Több ezren tüntettek az Indexért és a sajtószabadságért Budapesten. A tüntetők a Kolosy tértől a Budai Várba vonultak. A tüntetésen civilek és politikusok mondtak beszédet. A tüntetést szervező Momentum elnöke, Fekete-Győr András arról beszélt, hogy pártszimpátiától függetlenül sokan olvasták az Indexet, Fidesz szavazók is, mert a valóságot mutatta.

Nagy ügyeket derített fel az Index

Nagy, közérdeklődésre számot tartó ügyek. Az Index újságírói az elmúlt években sok olyan történetet nyilvánosságra hoztak, melyekről az éppen aktuális hatalom inkább hallgatott volna. 21 évvel ezelőtt az egyik alapító lakásából szolgáltatták a híreket, ma az egyik legnagyobb hírportál az Index. "A mi történetünk itt ezzel véget ért" - írta néhány órával ezelőtt a Facebookon Dull Szabolcs, volt főszerkesztő.

Az Index mellett tüntetnek

Pénteken került megrendezésre a Momentum által szervezett tüntetés az Index és a sajtószabadság mellett Budapesten. A demonstrációt több szakmai szervezet is támogatta. A helyszínen volt az RTL Híradó riportere is.  

Vádlott lett Töröcskei István

Vádlott lett Töröcskei István a Széchenyi Hitelszövetkezet csődje miatt. Az üzletembert, aki 2011 és 2015 között az Államadósságkezelő Központot is vezette, 500 milliós károkozással vádolja az ügyészség. A hasonló nevű bank csődje miatt júniusban őrizetbe is vették. A Fidesz szerint a vádemelés bizonyítja, hogy Magyarország jogállam. A DK-nál azt mondják, Töröcskei István ügyei miatt az államot is kár érte.

Hollandiával áll vitában Orbán Viktor

Orbán Viktor szerint ha valaki nem tartja be a jogállami normákat, annak mennie kell az Európai Unióból, nem anyagilag kell megbüntetni. A miniszterelnök így reagált arra, hogy továbbra is jogállami kritériumokhoz kötnék az uniós kifizetéseket. Szerinte nem rajta, hanem a jogállami feltételt határozottan képviselő holland miniszterelnökön múlik a megállapodás az uniós költségvetésről, és a 750 milliárd eurós segélycsomagról.

Szigorítja a beutazási szabályokat a kormány

Szigorítja a beutazási szabályokat a kormány az egyre inkább terjedő járvány miatt. Három kategóriába sorolták az országokat: zöld, sárga és vörös. A zöld országokból továbbra is korlátozások nélkül lehet Magyarországra jönni. Ebbe tartozik a legtöbb uniós ország így Görögország és Olaszország, sőt az egyre súlyosabb járványhelyzettel küzdő Horvátország is. Bulgária sárga, Törökország és Montenegró vörös. A sárga és vörös országokból érkezőkre 2 hét karantén vár, amelyet csak negatív teszt után hagyhatnak el. A Miniszterelnökség vezetője szerint csak így lehet megakadályozni, hogy újra terjedni kezdjen a vírus itthon.

Megvétózhatják az uniós költségvetés elfogadását

Megtiltaná saját kormányának az uniós költségvetés elfogadását a Fideszes parlamenti többég, ha az Európai Bizottság jogállami feltételekhez köti az uniós pénzek kifizetését. Erről szól az a határozati javaslat, amit a Fidesz nyújtott be. Korábban a miniszterelnök is arról beszélt: megvétózhatják az uniós költségvetés elfogadását. A Momentum szerint ez a beismerése annak, hogy Magyarországon problémák vannak a jogállamisággal.

Évi 180 millió forintért tartják karban a Puskás Stadion gyepét

Évi 180 millió forintért tarthatja karban a 190 milliárd forintért épült Puskás Stadion gyepét az a cég, amely megnyeri a feladatra kiírt közbeszerzési pályázatot - írta meg a G7.hu. A szocialisták azt mondják: cirkusz helyett kenyérre kellene költeni az adófizetők pénzét. A Híradónak nyilatkozó sportközgazdász szerint indokolt lehet a fűre költeni évi 180 millió forintot.

Hétmilliárdba került az egészségügyi felszerelések szállítása

Hétmilliárd forintot fizetett a kormány a Wizz Airnek, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt Kínából egészségügyi felszereléseket szállítson Magyarországra. Ezt Demeter Márta LMP-s képviselő kérdésére árulta el a kormány, az ügyről a Népszava írt elsőként. Az ellenzéki politikus szerint a Honvédség repülőgépeivel olcsóbban is elvégezhették volna a munkát. A kormány viszont azt mondja, a honvédség ennyi árut ennyi idő alatt nem tudott volna hazaszállítani.

Karácsony: fideszes fürkészek és portyázók juttatták el hozzá az üzenetet

Vonuljon vissza a belpolitikából, és akkor minden rendben lesz Budapesten - Karácsony Gergely azt állítja: ezt üzenték neki a Fideszből. A főpolgármester minderről az ATV-ben beszélt, úgy fogalmazott: fideszes fürkészek és portyázók juttatták el hozzá az üzenetet. Azt is mondta, hogy nincsenek miniszterelnöki ambíciói. A Fidesz szerint Karácsony Gergely össze-vissza beszél.

Orbán: Ne a tengerparton, inkább a Balatonnál nyaraljanak a magyarok

Ne a tengerparton, inkább a Balatonnál nyaraljanak a magyarok. Ezt tanácsolta az állami rádiónak adott interjújában a miniszterelnök. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője pedig az ATV-ben arról beszélt: ha a környező országokban tapasztalható járványhelyzet szükségessé teszi, újra lezárhatják a határokat. Az országon átutazó külföldiek szombaton nulla órától csak kijelölt útvonalon haladhatnak keresztül az országon.

Szerbia kivételével nem nyitja meg a határait Magyarország az unión kívüli országok előtt

Az unió kérése ellenére, nem nyitja meg határait Magyarország az unión kívüli országok polgárai előtt, Szerbia kivételével. Ezt a miniszterelnök jelentette be az Operatív Törzs ülése után. Orbán Viktor újabb szigorításról is beszélt: ezentúl a Magyarországon átutazók a korábbi rend szerint, csak a kijelölt útvonalon haladhatnak. A közúti fuvarozók egyesülete az áruellátás továbbra is folyamatos lesz.

A Momentum is kérdez


szerző:
2020.06.29. 18:30
A Momentum is kérdez

Mit szólnak az emberek a válság idején kifizetett sporttámogatásokhoz, és hogyan kezelnék a munkanélküliséget? Egyebek mellett ezekről is kéri az emberek véleményét a Momentum, mert az ellenzéki párt szerint a kormány nemzeti konzultációja csak álkérdéseket feszeget. Eközben független képviselők mellett a Jobbik és a Momentum is gyűjti a kormány kérdőíveit azoktól, akik nem értenek egyet a kérdésekkel. A Miniszterelnökség vezetője szerint amíg nem sértenek adatvédelmi előírásokat, megtehetik.

Az MSZP egyben fizetné ki a tizenharmadik havi nyugdíjat

Egységesen 140 ezer forint egyösszegű 13-ik havi nyugdíj kifizetését javasolja az MSZP. A párt igazságtalannak tartja a kormány javaslatát, amely 2021-től évente egy heti plusz nyugdíjat adna. A Fidesz szerint a szocialistáknak csendben kellene maradniuk, mert elvették a 13-ik havi nyugdíjat. A plusz juttatás első részletének fedezete már benne van a jövő évi költségvetés tervezetében.

Lélegeztetőgépek 300 milliárdért

300 milliárd forintért vásárolt 16 ezer lélegeztetőgépet a kormány - jelentette be a Miniszterelnökség vezetője. Gulyás Gergely szerint a felesleges eszközöket értékesítik. A miniszterelnök korábban azt mondta: a járvány csúcsán nagyjából 8 ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. Az MSZP korábban attól tartott, nem lesz meg a 8 ezer sem, most viszont vizsgálóbizottságot állítana fel, hogy kiderüljön, miért vett kétszer ennyit a kormány.

Nemzetbiztonsági adatokat kértek

Nemzetbiztonsági adatokat szerzett be és a külföldi hatóságok segítségét is kérte a Központi Nyomozó Főügyészség Szabó Zsolt fideszes képviselő állítólagos belize-i, milliárdos bankszámlájának ügyében. A két éve indult nyomozásra Hadházy Ákos független képviselő kérdezett rá. Polt Péter legfőbb ügyész tájékoztatása szerint eddig senkit sem hallgattak ki, de nyomoznak. Szabó Zsolt kérdésünkre ma megismételte a két évvel ezelőtt tett nyilatkozatát, amely szerint az ügyben semmilyen módon nem érintett.

A vár felújítására, korcsolyaközpontra és vadászkiállításra is ad pénzt a kormány

A vár felújítására, korcsolyaközpontra és vadászkiállításra is ad pénzt a kormány a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott alapból. Az mfor.hu írta meg, hogy a kabinet csaknem 30 milliárd forintot csoportosít át. A DK szerint a kormány a saját hobbijaira költ az emberek megsegítése helyett. A kormány azt közölte: csak idén 923 milliárdot költenek a gazdasági károk enyhítésére.

Mészáros ügyvédje is gyanúsított

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Mészáros Lőrinc ügyvédjét is a Széchenyi Bank felszámolásával kapcsolatban. Erről a 24.hu írt elsőként. Vörös József csak annyit közölt: szabadlábon védekezhet. Többeket viszont letartóztattak, köztük a pénzintézet egykori tulajdonosát, Töröcskei Istvánt. A Széchenyi Bank ügyében 5 éve a DK-s Varju László is feljelentés tett. Szerinte a nyomozás közben újabb nevek is előkerülhetnek.

Hoppál Péter lemondását követelik

Martin Luther King afro-amerikai polgárjogi harcosról készült rasszista mémet nevezett kolosszálisnak a Facebookon Hoppál Péter fideszes politikus hivatalos oldala. A miniszteri biztos korábban saját posztban is nehezményezte, hogy amerikai és német rendőrök a rasszizmus ellen tüntetők oldalára álltak. A Momentum szerint Hoppál Péternek le kellene mondania.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való