KERESÉS search-close

"Kovács Kinga" szerzővel ellátott tartalmak

Kovács Kinga

Kovács Kinga által létrehozott tartalmak (100):

Veszélyes lehet a maszk és távolságtartás nélküli közös szurkolás

Vírusterjedés szempontjából veszélyes lehet a maszk és távolságtartás nélküli közös szurkolás - ezt mondta a Híradó által megkérdezett víruskutató. Így drukkoltak a fradisták szerdán a Grupama Aréna előtt, mivel a Dinamo Zagrebbel játszott BL selejtező zártkapus mérkőzés volt. A magyar csapat győzött 2:1-re. A Fidesz frakcióvezetője szerint a közös szurkolással nincs gond, ha a nézők maszkban vannak és tartják a távolságot. Híradónk felvételein azonban látszik, ezeket a szabályokat szinte senki nem tartotta be.

Ha olcsóbbá válik a fizetős teszt, többen akarnak majd tesztet csináltatni

Ha olcsóbbá válik a fizetős teszt, többen akarnak majd tesztet csináltatni, ezért azonnal növelni kell a laborkapacitásokat a Híradónknak nyilatkozó víruskutató szerint. Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a koronavírustesztek maximális hatósági ára 19 ezer 500 forint lesz, ennél többet nem lehet kérni értük. Az MSZP tömeges, ingyenes tesztelést követel.

Orbán Viktor: a koronavírus teszt legfeljebb 19 500 forintba kerülhet

Országszerte több helyen lesz kötelező a maszk használata. Újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor. Már nem csak a boltokban, buszokon, és vonatokon kell hordani maszkot, hanem a mozikban és a színházakban is. 23 óra után nem lehetnek nyitva szórakozóhelyek, a koronavírus teszt pedig legfeljebb 19 500 forintba kerülhet. A minsizterelnök arról is beszélt, hogy  decemberre, januárra várják a járvány második hullámának tetőzését.

Az osztálytársak szoros kontaktnak számítanak, de egy pedagógus nem feltétlenül

Az osztálytársak szoros kontaktnak számítanak, de egy pedagógus és az általa tanított osztályok nem feltétlenül. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kérdésünkre azt válaszolta, bár a protokoll egységes, a helyi adottságoknak megfelelően lehetnek eltérések, amikor koronavírus - fertőzött van egy iskolában. Az egyik kiskunfélegyházi gyermekorvosi rendelőben arra panaszkodnak, hogy már nem győzik a telefonokat, annyi szülő hívja őket gyerekük tünetei miatt.

Szavazással dönthetnek az SZFE tanárai és diákjai, hogy elinduljon-e az oktatás hétfőn

Szavazással dönthetnek este arról a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai és diákjai, hogy hétfőn elinduljon-e az oktatás és, ha igen, hogyan. 12 napja tart az egyetemi blokád, amit az intézmény egyik oktatója, Karsai György szerint nem kedvtelésből tartanak fent a diákok. A miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken azt mondta, szerinte legalább a lehetőséget meg kellene adni az új, Vidnyánszy Attila által vezetett kuratóriumnak.

Szigorított intézkedési terv

Igazolást csak az orvos adhat, rendkívüli szünetet csak az Oktatási Hivatal, tantermen kívüli, digitális oktatást pedig csak az operatív törzs rendelhet el az iskolákban. Az intézmények kedden kapták meg az új, szigorított intézkedési tervet, ami már ezeket is tartalmazza. A héten volt, ahol szinte azonnal, máshol csak napok alatt dőlt el, hogy kell-e menniük a diákoknak iskolába vagy nem.

Iskolák, óvodák zártak be a koronavírus-járvány miatt

Újabb intézmények kénytelenek bezárni a koronavírus miatt. Tótkomlóson az óvoda után most két iskola is, mert egyszerűen nincs, aki tanítson. Balatonfüreden szerdáig, Cegléden egyelőre határozatlan ideig rendeltek el rendkívüli tanítási szüneteltet.

Az SZFE-től a Parlamentig ért az élőlánc

A színművészetitől egészen a Parlamentig ért az élőlánc. Ezzel álltak ki iskolájukért a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és több ezer velük szolidaritást vállaló tüntető. A szervezők célja az volt, hogy eljuttassák a Parlamentig a Charta Universitast. Ez azokat a szempontokat tartalmazza, amelyek a kuratóriummal való tárgyaláshoz szükségesek. Azt akarják, hogy az Országgyűlés is meghallja a hangjukat. Vidnyánszky Attilát, a kuratórium elnökét ezúttal is hiába kerestük. Galértiánkat a tüntetésről ITT nézheti meg.

Újabb tüntetés a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél

Újabb tüntetés volt péntek este a Színház- és Filmművészeti Egyetemnél. A szolidaritási megmozdulást az Oltalom Karitatív Egyesület szervezte, és nemcsak a színművészetis diákok mellett álltak ki, hanem tiltakoztak az ellen, hogy a kormány felére csökkentette a hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó alapítványok és oktatási intézmények támogatását. Az egyetemnél, a budapesti Vas utcában már 4. napja barikádozták el magukat a hallgatók.

SZFE: Egyre többen tiltakoznak

Körbekordonozták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai az iskolájuk bejáratát. A Képzőművészeti Egyetem hallgatói támogató maszkban vették át a diplomájukat, a magyar zenészek pedig nyilatkozatban állnak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozói mellett. A hallgatók ellenállása hétfő óta tart. Azóta több oktató, legutóbb a 27 éve az egyetemen tanító Máté Gábor is felmondott. Vidnyánszky Attila az őt ért kritikákra közleményben reagált. Egyebek között azt írta, nem érti, hogy miért kérdőjelezik meg még mindig a nemzeti kultúra létjogosultságát.

Alig kezdődött el a tanév, máris bezártak egy óvodát és egy iskolát

Két hétre bezártak egy óvodát Tótkomlóson, Mohácson pedig rendkívüli tanítási szünetet és digitális oktatást rendeltek el, miután az egyik dolgozónak pozitív lett a koronavírus tesztje. Az őszi szemeszter csak jövő héten indul, sok felsőoktatási intézményben már most szigorították a szabályokat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen például az előadásokon is kötelező lesz a maszkhasználat, miután 26 hallgatónál kimutatták a koronavírus fertőzést. 

55 iskolába nem jutott iskolaőr

55 iskolába nem jutott iskolaőr. Az országban 478 helyen igényelték, de a tanév kezdetén csak 423 intézményben kezdték meg munkájukat – ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára közölte. Maruzsa Zoltán jelezte: szeptember végére a még üres helyeket is be szeretnék tölteni.

A köznevelési államtitkár szerint lehetnek még óvoda és iskola bezárások

Kőbányán két hétre bezártak egy óvodát, mert koronavírusos lett az egyik dolgozó. Addig egyetlen gyereket sem fogad az intézmény. A köznevelési államtitkár szerint nem zárható ki, hogy lesz még példa erre óvodákban és iskolákban is. Maruzsa Zoltán szerint, ha kell, rendkívüli szünettel vagy helyenként digitális munkarend elrendelésével kezelik majd a járvány okozta problémát.

Szigorú szabályok az iskolákban

A hagyományos tanévnyitók elmaradnak, helyettük folyamatos fertőtlenítéssel, maszkhasználattal és szigorúbb szabályokkal indul a tanév. Van iskola, ahol az eddig nem használt bejáratokat is megnyitják, hogy a diákok még kevesebbet érintkezzenek. Kásler Miklós miniszter nem számít tömeges iskolai megbetegedésekre.

Vita a budapesti kerékpársávokról

Szüntesse meg a járvány idején felfestett kerékpársávokat a főpolgármester a tanévkezdésre. Ezt kéri levelében a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Karácsony Gergelytől. Fürjes Balázs szerint a biciklisávok csak közlekedési káoszt okoznak majd. A főváros közölte, augusztus 31-e után döntenek az ügyben.

Nem lesz népszavazás a tavak melletti strandok ingyenességéről

Nem lesz népszavazás a tavak melletti strandok ingyenességéről. A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az MSZP kezdeményezését. Az indoklás szerint a többi között azért, mert korlátozná a helyi önkormányzatok jogait. Valamint ha mégis megtartanák és a többség nemmel szavazna, felmerülne a kérdés, hogy a most ingyenes strandokat is fizetőssé tegyék-e. Az MSZP szerint mondvacsinált indokokkal söpörték le a kezdeményezésüket.

Hogyan lehet betartani a másfél méteres távolságot az osztálytermekben, ebédlőkben, mosdókban?

Ha kell, készek változtatni a protokollon - ezt írta kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy mit tegyenek azok az iskolák, ahol nem lehet megoldani a másfél méteres távolságot a közösségi terekben. Szerdán Gulyás Gergely miniszter is arról beszélt, szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy be lehet-e tartani ezt a szabályt. Az egyébként az óvodákra is vonatkozik.

Szigorítások jönnek szeptembertől

A csoportos utakat már korábban lemondták, most inkább az egyénileg szervezett nyaralások visszamondása okozhat majd nehézséget az általunk megkérdezett idegenvezető, utazó blogger szerint. Gyulás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán jelentette be, hogy szigorítások jönnek szeptembertől. Bár a részleteket csak jövő héten közli a kormány, a miniszter már most arról beszélt, hogy aki következmények nélkül le tudja mondani a foglalását, az tegye meg.

PSZ: Nincs elég takarító

Sok helyen nincs elég takarító és kétséges, hogy lesz-e fedezet a tisztítószerek beszerzésére a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Bár a tanévkezdési protokollban az áll, a fertőtlenítő takarítást az Operatív Törzs biztosítja a tanévnyitó előtt, az évközbeni takarítást már a fenntartónak kell állnia. Az alelnök szerint azonban sok helyen a wc papír beszerzése is nehezen megy néha, most pedig nagy mennyiségű fertőtlenítőszerről van szó.

Pótfelvételi: 9500 jelentkező

Több, mint 9500-an jelentkeztek az idei felsőoktatási pótfelvételi eljárásban. Az adatok alapján a pedagógusképzés volt az egyik legnépszerűbb. Oda 906-an adták be a jelentkezésüket. A felsőoktatásért felelős államtitkár korábban azt mondta, mivel idén kevesebben jelentkeztek tanárképzésre, az volt a cél, hogy a pótfelvételin ingyenesen meghirdetett képzésekkel vonzzák oda a hallgatókat. A Pedagógusok Szakszervezete szerint még pótjelentkezőkkel is húsz százalékkal kevesebb pedagógus hallgató lesz, mint tavaly.

Nevet keresnek a Fővárosi Állatkert legkisebb orángutánjának

Nevet keresnek a Fővárosi Állatkert legkisebb orángutánjának. Az augusztus elején született kicsiről azt már biztosan lehet tudni, hogy hím. Anyja, Lia pedig igazi majomszeretettel neveli. Annyira óvja, hogy néha még el is rejti a látogatók szeme elöl. Az RTL Híradónak azonban szerencséje volt, így meg tudjuk mutatni.

Sok egyetem elővigyázatos lesz a következő félévben

Sok helyen vegyíteni fogják az online és a hagyományos órákat, máshol csak a fokozott elővigyázatosságot és a rendszeres kézfertőtlenítést írják elő. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége szerint minden egyetem úgy készül, hogyha szigorítani kell a szabályokon, az se okozzon problémát és gyorsan menjen az átállás.

Kétezer rászoruló gyermek iskolatáskáját szeretnék megtölteni

Idén az eddiginél kétszer több, összesen 2000 rászoruló gyerek iskolatáskáját szeretné megtölteni az Ökumenikus Segélyszervezet. Azért dupláznak, mert az elmúlt fél évben sokkal több segélykérő üzenetet kaptak, olyan családoktól is, ahol a szülők a vírusveszély alatt elvesztették az állásukat, így nem vagy csak nehezen tudnák kigazdálkodni a tanszerek árát. Wolf Kati elmesélte, hogy miért tartja szívügyének a kezdeményezést.

PSZ: Folyamatosan szűrni kellene a pedagógusokat szeptembertől

Folyamatosan szűrni kellene a pedagógusokat és mérni kellene a diákok testhőmérsékletét szeptembertől a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden jelentette be, hogy hagyományosan indul a tanítás. Híradónknak azt írták, már készül a protokoll, amit minden intézménynek kiküldenek. 

Kevesebb a szabálytalanság a gyerektáboroknál, strandoknál

Szabálytalanságokat talált a fogyasztóvédelem, amikor gyermektáborokat, aquaparkokat és strandokat vizsgáltak, de kevesebbet, mint tavaly. A táboroknál a játékok majdnem negyedénél bukkantak valamilyen hiányosságra. A legtöbb helyen a biztonságot igazoló tanusítvány nem volt meg. A Táborfigyelő.hu vezetője szerint a szülőknek érdemes résen lenni a táborok kiválasztásánál.

Magyarok is mentenek Bejrútban

Megérkezett Bejrútba a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportja, hogy részt vegyenek a robbanás utáni mentésben. A legfrissebb hírek szerint 154-en haltak meg mintegy ötezren megsérültek a libanoni főváros kikötőjében történt keddi detonációban. Bár a kikötő vezetőit letartóztatták, a libanoni kormány szerint lehet, hogy bombatámadás történt.

Az iskolaőrnek jelentkezők kétharmada elbukott

A jelentkezők alig több mint egyharmada kezdhette meg a rendőrség iskolaőri tanfolyamát. 40 százalékuk már az alkalmassági vizsgán elbukott. 497-en ültek iskolapadba, nekik egy 120 órás szaktanfolyamot kell elvégezniük ahhoz, hogy szeptembertől az iskolaőrt kérő intézmények rendjét őrizhessék. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ennél alaposabb képzésre lenne szükség.

Hagyományos egyetemi gólyatábor szinte sehol nem lesz idén

Hagyományos egyetemi gólyatábor szinte sehol nem lesz idén. Van, ahol a szabályok szigorodnak, máshol el is maradnak az egyhetes programok. Ezt tudtuk meg a híradó által megkérdezett felsőoktatási intézményektől. Van, ahol alternatív megoldást keresnek arra, hogy az első évesek beilleszkedjenek.

Felmondások a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Felmondások a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Vidnyánszky Attila érkezése után. Zsámbéki Gábor rendező 41 év után mondott fel, és távozik Gáspár Máté, az egyetem Elméleti Intézetének vezetője is. Pénteken derült ki az intézményt működtető kuratórium összetétele, a testületet Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója vezeti. Az egyetem a döntésre úgy reagált, szerintük egyértelmű, hogy nem az oktatás korszerűsítéséről, hanem erőszakos térfoglalásról van szó.

A cigánycsuk lett a 2021-es év madara

Véget ért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület éves szavazása. A népies nevén csaláncsattogtatónak nevezett apró állattal az ornitológus szerint bárki találkozhatott, aki valaha sétált már földúton. Élőhelye azonban olyan mértékben csökkent az elmúlt két évtizedben, hogy hazai állománya megfeleződött.

Rekordkevesen kezdik el szeptembertől az egyetemet

Csütörtök este hirdették ki a felvételi ponthatárokat. Rekordkevesen kezdik el az egyetemet szeptembertől. Bár még mindig népszerű a tanárképzés, a felsőoktatási államtitkár is úgy fogalmazott, több jelentkezőt szerettek volna, ezért abban bíznak, hogy a pótfelvételi eljárásban jelentkeznek még a képzésre. Idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetemre vették fel a legtöbb diákot.

Idén már biztosan nem lesz klíma a hármas metró szerelvényeiben

Idén már biztosan nem lesz klíma a hármas metró szerelvényeiben. Ezt a BKV közölte a Népszava kérdésére. A főpolgármester Facebook oldalán úgy reagált, a gyártó hozzájárulására várnak, mivel ha engedély nélkül szerelik fel a berendezéseket, elveszhet a gyártói garancia. Addig is a hármas metró összes kocsijába mennyezeti ventilátorokat építenek be, hogy javuljon a helyzet.

Pályakezdő pedagógusbért kapnak az iskolaőrök

Havi bruttó kétszázezer forintos fizetés, mellé évi bruttó kétszázezer forint cafetéria. Ezt kínálják egy nyilvánosságra került iskolaőr-toborzó plakáton, erről a Magyar Hang írt először. A Pedagógusok Szakszervezeténél azt mondják, megalázó, hogy egy egyhónapos képzéssel annyit vagy többet keres majd összességében egy iskolaőr, mint amennyit egy iskolapszichológus vagy egy pályakezdő tanár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint ez nem igaz, mert a pályakezdő pedagógusok bére ennél magasabb.

„Lebegő tér a Városliget közepén, ami egybeolvad a természettel”

 Elkészült a tetőszerkezet is, így hivatalosan is szerkezetkész állapotban van a Magyar Zene Háza. A világ egyik leginnovatívabb építészeként számontartott, Suo Fujimoto által tervezett épület a Liget Projekt miniszteri biztosa szerint olyan lebegő tér lesz a Városliget közepén, ami szinte egybeolvad a természettel.

Szabad szemmel is látható üstökös tűnt fel az égen

Különleges, szabad szemmel is jól látható üstökös ragyogott fel az égen péntek hajnalban. Az égitestről egy magyar asztrofotós is készített felvételeket. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársa szerint a NEOWISE üstökös azért is különleges, mert a hajnali pirkadatban, a világos égen is látszik. Ilyen pedig csak 6-8 évente egyszer fordul elő.

Hiába tiltakoztak a színműs hallgatók

Hiába tiltakoztak még ma délelőtt is a Parlament előtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai, az Országgyűlés megszavazta az egyetem fenntartó váltásáról szóló törvényt. Szeptembertől így alapítványi kézbe kerül a színmű, ami a kormány szerint növeli az egyetem autonómiáját. Az egyetem vezetői és tanulói szerint viszont épphogy elveszítik függetlenségüket.

Halálos baleset az M1-es autópályán

Tragédia a sztrádán. Egy vétlen házaspár halt meg, miután egy figyelmetlen sofőr frontálisan nekik csapódott az M1-esen, Tatabányánál. A baleset okozója sávot váltott, későn vette észre, hogy az útfelújítás miatt szemből is jönnek autók. Először csak súrolt egy kocsit, ám a mögötte jövőnek már frontálisan nekicsapódott. A szemből érkező kocsiban ülő férj a helyszínen, felesége néhány órával később, a kórházban halt meg.

400 ezret hozott a makói testnevelő tanár híres vasalódeszkája

Elkelt a vicces videóval híressé vált makói testnevelőtanár vasalódeszkája. A több mint egy hétig tartó licit összesen több mint 400 ezer forintot hozott a Tappancs Állatvédő Alapítványnak. A pedagógus ugyanis nekik ajánlotta az összeget. Az szegedi állatvédő alapítvány vezetője azt mondta, nagyon meglepődtek, de hálásak a felajánlásért. Mivel több mint 200 állatról gondoskodnak a telephelyükön, lesz helye a pénznek.

Vízaknába esett kacsákat mentettek

Vízaknába esett kiskacsákat mentettek a lakók és a csatornázási művek szakemberei tegnap reggel a főváros második kerületében. A környékbeliek nyolc óra előtt lettek figyelmesek a hangos hápogásra. De hiába próbálták maguk kiszedni a kicsinyeket, nem jártak sikerrel, utána kértek segítséget. A Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője azt mondja, mentettek már macskát, kutyát, de teknőst és hódot is.

Fehérneműben tiltakoznak

Fehérneműben, testüket papírokkal takarva mutatták meg szociális és gyermekvédelmi dolgozók, milyen ruhába járnának be, ha a munkaadójukon múlna. Szeretnék megkapni a törvényben előírt munkaruhát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérdésünkre azt írta, 101 milliárd forint támogatást kapnak idén a szociális intézmények és fenntartóik. Szerintük ebből kell finanszírozniuk a munkaruhát.

A Színművészeti átalakítása ellen tüntettek

Jelenlegi és egykori hallgatók tiltakoztak a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt ma délután. Nem akarják, hogy a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely alapítványi fenntartásúvá alakítaná át az egyetemet. Szerintük ezzel az intézmény elveszítené függetlenségét. A miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta, attól nem kell tartaniuk, hogy kormánytag ül majd be az alapítvány kuratóriumába, mert egyikük sem színész.

Felháborodtak a lakók, hogy nekik kéne elszállítani a lomtalanítási szemetet

Felháborodtak a lakók, hogy nekik kéne autóval vagy buszon elszállítani a lomtalanítási szemetet. A Fővárosi közterület-fenntartó kedden közleményben írta meg, hogy Zuglóban és Újpesten már biztosan bepótolják a járványhelyzet miatt elmaradt lomtalanítást. A kimaradó kerületek lakóinak pedig biztosítják, hogy ingyen adjanak le év végéig 400 kiló szemetet. Az RTL Híradó kérdésére a vállalat kommunikációs vezetője azt mondta, csütörtökön kezdték el a tárgyalásokat a kimaradt önkormányzatokkal.

Egykori diákok is tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen

Gólyaesküjükkel tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori diákjai az intézmény átalakítása ellen. A kormány tervei szerint az egyetem ősztől alapítványi kézbe kerülne. A részleteket az innovációs és technológiai miniszter tegnap ismertette szakmai szervezetek előtt, de az egyetem vezetését nem hívták meg. Hogy miért, arra a kérdésünkre a minisztérium nem válaszolt, de szerintük a változások a hallgatók lehetőségeit javítják.

Már többször megköszönték a szociális dolgozók munkáját

Se egy köszönöm, se plusz juttatás. A Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete szerint nagy felháborodást keltett az ágazat dolgozói körében, hogy semmilyen elismerést nem kaptak a kormánytól, pedig véleményük szerint ők is a frontvonalban dolgoztak. Kerestük a kormányt, azt írták a plusz juttatás kiterjesztése a költségvetéstől függ. És már többször köszönetet mondtak a szociális dolgozók munkájáért.

„Méltóságában sérthették” a vasalódeszkás tanárt

Búvárzokni és napszemüveg. A vasalódeszkás úszás alapkellékeit egy makói testneveléstanár mutatta meg még márciusban egy videóban, hogy meghozza a diákjai kedvét a digitális testnevelés oktatáshoz. Bár Vezsenyi László viccnek szánta a felvételt, végül komoly büntetést kapott érte a tankerülettől. Elvették az osztályait és nem taníthatott a tanév hátralévő részében. A Klebelsberg Központ szerint a tankerületi igazgató hibázott. Az oktatási ombudsman vizsgálatot indított az ügyben. Az RTL Híradónak azt mondta azért, mert a tankerület vezetője olyan döntést hozott, ami méltóságában sérthette a pedagógust.

Könyv jár az ebéd mellé

A járványhelyzet alatt így próbálják megkönnyíteni az idősek mindennapjait a főváros IX. kerületében. A köteteket a Mozgó Könyvek Közhasznú Program ajánlotta fel az önkormányzatnak. Ők pedig önkéntes futárokkal juttatják el ezeket az idősekhez. Azt tervezik, hogy több kerületre és vidékre is kiterjesztik az akciót. Ehhez most újabb könyvadományokat gyűjtenek.

Jég verte el a veteményest

Volt, ahol a jég tönkretette a veteményest, máshol fákat döntött az útra a vasárnap esti vihar. Országszerte hatvan esethez riasztották a tűzoltókat. A meteorológus szerint záporra, zivatarra egész nyáron lehet számítani. Az is előfordulhat, hogy miközben az ország egyes területein özönvízszerű eső zúdul le, máshol egy csepp sem esik. 

Már csak egy feketególya fióka van életben a háromból

Már csak egy feketególya fióka van életben a háromból. A Gemenci erdőben cseperedő madarakat május közepe óta figyelhette bárki webkamerán keresztül, az erdőgazdaság viszont most úgy döntött, megszakítja az adást. Sokan ugyanis nem tudták feldolgozni, hogy az állatok a szemük láttára pusztulnak el.

Több ismert örökbefogadó szülő szerint hiba lenne a tanfolyam eltörlése

Már több mint tizenötezren írták alá azt a petíciót, amit az A Hang nevű szervezet indított a kötelező örökbefogadói tanfolyamért. A családügyért felelős államtitkár május közepén jelentette be, hogy  ezentúl az örökbefogadók felkészültségét támogató tanfolyam nem kötelező, hanem választható lenne. Több ismert örökbefogadó szülő szerint is ez nagy hiba lenne.

Napi 100 forintba kerül a tábor

Százezer gyerek vehet részt idén a napközis Erzsébet-táborokban. Az egyhetes turnusokra bárki jelentkezhet az iskoláján keresztül június 16-ig. A szülőknek a tábor napi száz forintjába kerül majd. Novák Katalin családügyért felelős államtitkár azt mondta, a szabadtéri és a beltéri programok szervezésekor is szigorúan fogják venni az aktuális egészségügyi előírásokat.

Budapesten alig páran ültek vissza az iskolapadba

Debrecenben volt, ahol százötvenen, Miskolcon és Budapesten alig páran ültek vissza az iskolapadba. Bár a tanév végéig marad a digitális oktatás, mától az ország midnen iskolája megnyitotta kapuit. Ezzel biztosítva, hogy aki nem tudta tartani a tempót az online órákkal, az most felzárkózhasson. Az iskolaigazgatók szerint ez nem csak a gyerekeknek segítség, hanem azoknak a szülőknek is.

Megvonnák a családi pótlékot azoktól, akiknek gyereke iskolai bűncselekményt követ el

Egy évre megvonnák a családi pótlékot azoktól a családoktól, ahol a gyerek iskolai bűncselekményt követ el - erről Horváth László fideszes országgyűlési képviselő beszélt az állami tévében. Szerinte ennek visszatartó ereje lenne. A jogvédő szervezetek szerint viszont ez a büntetés az amúgy is rossz körülmények között élő családokat csak még mélyebbre taszítaná.

Tízből négy etetőszék megbukott a fogyasztóvédelmi hatóság tesztjén

Összesen 480 gyermekgondozási terméket vizsgáltak. Hetven árucikk mellől hiányzott a magyar nyelvű használati útmutató. És sok olyan termék is volt, ami balesetveszélyesnek bizonyult. Ezeket visszahívták a boltok polcairól.

Iskolák: dupla tehertől tartanak

Nem határozzák meg központilag, hogy hány főből áll egy iskolai kis csoport. A szakiskolák igazgatói pedig maguk dönthetnek arról, hogy digitális vagy normál munkarendben fejezik be a tanévet. A június másodika utáni tanrend és iskolai felügyelet részleteit vasárnap ismertette a köznevelésért felelős államtitkár. Az egyik szakszervezet szerint a felemás rendszer miatt dupla teher hárul a tanárokra.

Van mód a tanév elbúcsúztatására

Marad a digitális oktatás, nem lesz hosszabb a tanév, de aki szeretne, júniustól bemehet korrepetálásra az iskolába és lehet ballagást is szervezni. Igaz, kicsit máshogy, mint eddig. A kormány döntése értelmében csak kiscsoportos vagy egyéni foglalkozásokat tarthatnak a tanárok.

Megnyílt a fővárosi állatkert

Korlátozásokkal ugyan, de mától újra látogatható a fővárosi állatkert. A zárt helyekre egyelőre még nem lehet bemenni és a zoo csemege is tilos, de a külső kifutókon bárki megcsodálhatja az újszülött kölyköket. Fontos, hogy jegyet még egy ideig csak online lehet vásárolni. És, hogy például a mosdókban kötelező a maszk viselése.

Egészségügyi igazolás kell a nyári táborokhoz

Kötelező egészségügyi igazolás kell a táborozóknak és a szervezőknek is. Az országos tisztifőorvos szerint idén elengedhetetlen, hogy a nyári táborok minden résztvevőjének papírja legyen arról, hogy egészséges. Ezt a gyerekeknél a szülő igazolhatja. A Táborfigyelő portál szakembere szerint előfordulhat, hogy a táborvezetők saját hatáskörben szigorítanak és orvosi igazolást kérnek majd a szülőktől, de ez nem azt jelenti, hogy minden gyereknek negatív koronavírus tesztet kell vinnie. 

Így tehetnek nyelvvizsgát online

Online nyelvvizsga a konyhaasztal mellől. Bár a járványveszély miatt március óta szüneteltetik a nyelvvizsgaközpontok a vizsgákat, négy akkreditációt szerzett nyelviskolánál most is számot adhat a tudásáról bárki, aki rendelkezik a szükséges technikai feltételekkel. Az egyik nyelvvizsgaközpont vezetője szerint akadnak nehézségek, de kitaláltak egy olyan rendszert, amiben valóban tudják ellenőrizni a tőlük akár több ezer kilométerre lévő, de náluk vizsgázó diákokat is.

Lesz-e idén klasszikus évzárás az iskolákban?

Az alsós évfolyamoknak és a szülőknek segítség lehetne, ha júniusban visszaülhetnének az iskolapadba a diákok, mégis érdemesebb lenne digitálisan befejezni a tanévet, mondja a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Bár egyelőre még csak az biztos, hogy június másodikáig marad az otthontanulás, Orbán Viktor miniszterelnök szerint élő ember nem tud most arra a kérdésre válaszolni, hogy lesz-e idén klasszikus évzárás. A szülők véleménye elég vegyes.

A szülők többsége szeretné, ha lennének nyári táborok

A szülők 72 százaléka szeretné, ha lennének nyári táborok - derült ki abból a szavazásból, amit Novák Katalin család és ifjúságügyért felelős államtitkár indított a Facebook oldalán. Összesen 27 ezren voksoltak. A 11 hetes szünidő alatt a gyerekek felügyeletét sok szülő nem tudja maga megoldani. A táborok sorsáról szerdán dönthet a kormány.

Az egyetemisták több mint fele elégedetlen a távoktatással

Az egyetemisták több mint fele elégedetlen a távoktatással, minden harmadik diák pedig azért csalódott, mert elvesztette részmunkaidős állását a veszélyhelyzet kihirdetése óta. Erről a Hallgatói Önkormányzatok Szövetsége készített felmérést, több mint 17 ezer hallgatót kérdeztek meg. Az egyik iskolaszövetkezet szerint a diákmunka megrendelések száma hatalmasat zuhant: 100 diákból csak 20 tud munkát vállalni.

Különösen nehéz most az egyedülálló szülők számára

Egy érdeklődő telefonhívás, segítség a bevásárlásnál vagy a gyógyszerek kiváltásánál. Az Egyszülős Központ szerint már a kis dolgok is nagy megkönnyebbülést jelentenek az egyedülálló szülők számára. A "Ne hagyd egyedül" kampány célja az, hogy, aki tudja, vegye észre és segítse a környezetében élő egyszülős családokat.
Aki szeretne segítséget kérni, az személyesen most még nem, de az egyszülő.hu oldalon keresztül e-mailben vagy telefonon bármikor megteheti.

Átlagos nehézségű feladatok a történelem érettségin

Nem veszett kárba a szóbeli tételek kidolgozásába fektetett energia. A híradónk által megkérdezett történelemtanár szerint a feladatok zöme ugyanis a szóbeli érettségin is témakör. A szaktanár azt mondja, a középszintű történelem feladatlap átlagos nehézségű volt. A diákoknak a kereszténységről, Károly Róbertről, a második világháborúról és az '56-os forradalomról kellett értkezeniük.

Nem volt nehéz a matekérettségi

Az idei matekérettségi feladatai egy kicsit könnyebbek voltak, mint az elmúlt években - így látja a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium egyik matematika tanára. Az RTL Híradó által megkérdezett diákok is korrektnek nevezték a feladatsort, bár volt, aki szerint idén készülni is nehezebb volt, mint máskor.

A járvány ellenére hétfőn 84 ezer diák érettségizik

Hétfőn több mint 84 ezer diák számára elkezdődik az érettségi. Idén csak írásbeli vizsgák lesznek. A diákok szerint pont emiatt nagy a tét, hiszen most nincs lehetőség arra, hogy valaki szóbeli vizsgával javítson a pontjain. A Magyartanárok Egyesülete szerint a feladatok pontos értelmezése a legfontosabb és nem kell magolni.

Jelentkezett a 6,4 milliárdért a nyertes

Jelentkezett rekordösszegű nyereményéért az ötöslottó nyertese. Egy hónappal ezelőtt találta el azt az öt számot, amivel 6,4 milliárd forint ütötte a markát. Bár a nyertes személye titkos, azt tudni lehet, hogy vidéken adta fel a szelvényt, nem állandó számokkal játszott, sőt, nem is állandó játékos.

Nem lesz nyári zárva tartás az óvodákban és a bölcsődékben

Egyre több önkormányzat dönt így, ez derült ki az RTL Híradó kérdésére. Ferencvárosban már elkezdték felmérni a szülők igényeit, a polgármester azt mondja, készek minden óvodát kinyitni a nyári szünetre, ha erre lenne szükség. Sok szülőnek ugyanis már most elfogyott a nyári szabadsága. Az Önkormányzatok Szövetsége szerint ez várhatóan nem okoz majd fennakadást.

Amputáció után hazaküldték a 80 éves asszonyt

Hiába szorult volna rehabilitációra, nem sokkal azután, hogy amputálták a lábát haza kellett mennie a kórházból egy nyolcvan éves asszonynak. Az idős, nyugalmazott ápolót az ágyfelszabadítás miatt küldték haza a Szent János Kórházból. A DK egészségügyi szakpolitikusa szerint a rehabilitációra szoruló és krónikus beteg emberek ellátását csak a kórházak tudják biztosítani.

Általános iskolában tanító pedagógusok segítségét kérik az érettségi vizsgákhoz

Általános iskolában tanító pedagógusok segítségét kéri a Klebelsberg Központ az érettségi vizsgákhoz. A szigorúbb szabályok miatt ugyanis több pedagógusra van szükség. Az iskolaigazgatóknak kell összeírniuk, hogy ki az, aki be tud segíteni és azt is, hogy ki az, aki nem. A Híradónak nyilatkozó iskolaigazgató azt mondja, ő már korábban, önként jelentkezett felügyelőtanárnak, hogy mentesítse az idősebb kollégákat.

Mégis változhat az érettségi időpontja

Mégis változhat az érettségi időpontja. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár videoüzenetben beszélt arról, hogy mindenképpen lesz érettségi, de ha kell, mozgatják az időpontot. A járvány tetőzését a szakemberek május 3-ára várják, ezt a tisztifőorvos és a miniszterelnök is megerősítette. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint kár, hogy Maruzsa Zoltán múlt héten még egy terrorszervezethez hasonlította őket, amikor ugyanerre a veszélyre akarták felhívni a figyelmet.

Tiltakozásra buzdít a PDSZ

Szabadságkivétellel akadályozná meg az érettségit a pedagógus szakszervezet. Az elnök szerint, ha nincs elég felügyelőtanár, akkor el kell halasztani az érettségit, így egy biztonságosabb időszakban lehetne megtartani a vizsgákat. Sok szülő attól fél, hogy gyereke a vizsgán elkapja a fertőzést, és a diákok is tartanak ettől. A kormány szerint a szakszervezet akciója csak hangulatkeltés.

Nem lesz kötelező a maszk viselése az érettségin

Lesznek maszkok, de egy diáknak sem teszik kötelezővé a használatát. Tesztelni pedig biztosan nem fogják az érettségizőket. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár pénteken részletezte az érettségi megváltozott szabályait. Azt mondta, ő maga is beáll a felügyelőtanárok közé, ezzel ösztönözve a tanárokat, hogy tehermentesítsék az idősebb pedagógusokat. Hiller István egykori oktatási miniszter szerint a kormánynak ki kéne dolgoznia egy B tervet arra az esetre, ha a járvány a tömeges megbetegedések szakaszába lép az érettségi idejére. Az írták, egyelőe nem terveznek módosítást.

Vírusvideók a Katona József Színház művészeitől

Vírusvideókat készítenek a Katona József Színház színművészei. Így próbálják meg felhívni az emberek figyelmét azokra a mindennapi praktikákra, amivel csökkenthetik a fertőzésveszély kockázatát. A tanácsokat a színészek szakemberekkel is egyeztették. De szándékosan saját szavaikkal, saját példáikon keresztül mutatják be a nézőknek.

Félig teljesített nyelvvizsgáért is jár a többletpont?

A félig teljesített nyelvvizsgáért is jár a többletpont az idei felsőoktatási felvételin. Feltéve, ha valaki ebben a tanévben teljesítette az írásbeli vagy a szóbeli részt. Ez áll a múlt pénteken megjelent kormányrendeletben. Az ADOM diákmozgalom szerint most már csak az a kérdés, hogy  a szóbeli vizsga nélküli emeltszintű nyelvi érettségikért továbbra is jár-e a középfokú nyelvvizsga. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérdéseinkre annyit írt: az érettségi eljárásrendjéről még nem döntött a kormány.

Fedélzeti kamera rögzítette a mentőautó balesetét

Oldalára borult egy mentőautó még szerdán - fedélzeti kamera rögzítette a balesetet. A vezetéstechnikai oktató szerint a felvétel alapján már vélhetően pirosat mutatott a jelzőlámpa annak a kanyarodó autónak, amely kihajtott a szirénázó mentő elé. Az éppen riasztásra vonuló mentőben ülők könnyebben sérültek meg.

Húsvéti szentmise online

Húsvét vasárnap Magyarországon is online szentmisén és istentiszteleten szóltak a hívőkhöz az egyházak. Erdő Péter bíboros a teljesen üres Szent István Bazilikában azt mondta, hogy minden nemzedékben ugyanazok az elkeserítő események ismétlődnek, de nem értelmetlen körforgás az emberiség élete.

Csak írásbeli érettségi lenne

Az előrehozott érettségiket törölnék, a többieknek pedig csak írásbeli vizsgát kellene tenniük az oktatási akciócsoport javaslata szerint. Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős miniszter szerint maximum tíz fős csoportokban meg lehet tartani a májusi vizsgákat. Erről jövő héten dönt a kormány. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint elég lenne az emeltszintű írásbeliket megtartani, a többieknek pedig adni egy megajánlott jegyet vizsga nélkül.

Minden este karanténkoncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar

A veszélyhelyzet kihirdetése óta minden este karanténkoncerttel várják a hallgatókat. De nem csak ezzel, iskolásoknak szánt hangszerbemutatóval is készül a Budapesti Fesztiválzenekar, hogy megkönnyítse a kicsiknek a tanulást a koronavírus idején. Fischer Iván zeneigazgató, karmester szerint most, hogy a kormány és a főváros megállapodott a támogatásukat illetően azokra a programokra is lesz újra pénz, amit jótékony célból vállalt a zenekar.

Feltétel nélkül jár a diploma

Mindenki megkapja a diplomáját, aki eddig csak a nyelvvizsga hiánya miatt nem vehette át, akármikor, akármilyen körülmények közt államvizsgázott. Palkovics László miniszter tegnap jelentett be, hogy ez nagyjából 75 ezer végzett hallgatónak jelent majd könnyebbséget a munkavállalásban.

Bajban van minden ötödik diák

Nagyjából minden ötödik diák nem, vagy csak erősen korlátozottan fér hozzá az online oktatáshoz a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének elemzése szerint.A pedagógus szakszervezetnél úgy látják, hogy ezeket a gyerekeket sürgősen megfelelő technikai eszközökhöz kellene juttatni. A minisztériumtól azt írták, hogy ahol nincs digitális eszköz, ott papíron vagy telefonon is ki lehet adni a feladatokat.

Karácsonyi forgalom a webáruházakban

Annyian vásárolnak az interneten, mint ahányan karácsonykor szoktak. A legnagyobb hazai webáruházak adatai szerint a laptop vásárlások száma megkétszereződött, de a sporteszközökből, konyhai és szépészeti gépekből is másfélszer annyi fogy, mint általában az év ezen szakaszában. Sokan próbálnak minél komfortosabban berendezkedni otthon a veszélyhelyzet idejére. De vannak olyan műszaki cikkek, amiket a vásárlók szerint majdhogynem lehetetlen beszerezni.

Osztályfőnöki beszámolót kell írni a pótlékért

Hetente osztályfőnöki beszámolót kell írnia, hogy megkapja a neki járó osztályfőnöki pótlékot. Erre panaszkodott híradónknak egy budapesti szakgimnáziumban dolgozó pedagógus. Az új rendelkezést  megalázónak tartja. Munkáltatója, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum azt válaszolta, az iskola írja elő, hogy mik az osztályfőnökök kötelezettségei.

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál, világsztárok koncertjeit is elhalasztják

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Bár a szervezők az utolsó pillanatig reménykedtek abban, hogy legalább az előadások egy részét meg tudják menteni, végül a vírushelyzet miatt úgy döntöttek, hogy az egész eseményt lefújják. El kell halasztani több világsztár koncertjét is. A nyári zenei fesztiválokról pedig egyelőre annyit lehet tudni, hogy a szervezők készülnek rá. De, ha mégis törölniük kell a programokat, visszafizetik a már megvásárolt jegyek, bérletek árát.

Nyárig nőhet a betegek száma

Június-júliusra tetőzhet a koronavírus járvány Magyarországon - mondta ma Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez a magyar virológusok és matematikusok munkája alapján becsülhető meg. Igaz, Gulyás szerint semmi sem teljesen biztos, folyamatosak a modellszámítások.

Az állatmenhelyek is bajban a járvány miatt

Veszélybe kerültek a menhelyi állatok a koronavírus járvány miatt. Sok helyen eddig a menzáktól kapott maradékkal etették az állatok, de a menzák bezártak. Ráadásul az állateledel-utánpótlás is akadozik a boltokban. A menhelyeken probléma a zsúfoltság is, mert drasztikusan csökkent az örökbefogadók száma.

Haza kell vinnie beteg anyját

Haza kell vinnie 93 éves, beteg édesanyját a budapesti Margit Kórház krónikus beteg osztályáról, mert azt átmenetileg bezárják. Ezt mondta az RTL Híradónak egy kétségbeesett 73 éves asszony. Kedden hívták az ápolók, hogy minderre három napja van. Az asszony nem tudja, hogy hogyan látja majd el édesanyját segítség nélkül. Lévén ő is beteg. Idősotthonba nem tudja vinni, mert ott a veszélyhelyzet miatt nem vesznek fel senkit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint minden esetben az orvos hatásköre eldönteni, hogy hazaküldi-e a beteget vagy a kórházban tartja. Utóbbiban viszont a szigorú intézkedések ellenére sem zárható ki a fertőzés veszélye.

Áprilisban folytatódik a Csak neked mondom

A veszélyhelyzet idején is friss színházi élmény: áprilisban folytatódik a WMN.hu és a Katona József Színház közös videósorozata, a Csak neked mondom!

Beköltöznek az idősek otthonába, hogy minimálisra csökkentsék a kockázatot

Megpróbálják minimálisra csökkenteni a kockázatot, hogy védjék az időseket. A szentbalázsi idősek otthonába ezért beköltöztek az ápolók, a szigethalmi idősotthonba pedig naponta többször hőmérőznek, nem csupán a bent lakók, a dolgozók is. Az általunk megkérdezett szakember szerint nehéz, de még be lehet szerezni a megfelelő felszereléseket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérdésünkre azt írta, egy cég kifejezetten az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak gyárt maszkokat.

Le kell állniuk az ételosztással

Nem tud élelmiszert osztani az egyik budapesti civil szervezet jövő héttől. A sorban állás miatt nagy a fertőzésveszély, a csomagok kiszállítását pedig segítség nélkül nem tudják megoldani. A hajléktalanszállókon is leterheltek a dolgozók. Folyamatos hőmérőzéssel, és fertőtlenítéssel próbálnak védekezni, hogy a vírus ne jusson be a szállókba.

Még nem halasztják el az érettségit

Lesz-e idén érettségi és, ha igen, mikor és milyen körülmények között - rengeteg általunk megkérdezett diákot aggasztanak ezek a kérdések. Sokan azt mondják, nem szívesen halogatnák, de kellhet plusz idő néhány tantárgyból a felkészülésre. A köznevelésért felelős államtitkár szerint április közepén dőlhet el, hogy szükséges-e a halasztás, vagy meg tudják tartani a vizsgát a mostani feltételekkel.

Laptopot gyűjtenek és felolvasnak

A Miskolc Televízió adást készít az érettségizőknek, a Tündérpakk alapítvány laptopot gyűjt, színművészek pedig a kötelező tananyag felolvasásával segítenék a digitális oktatást. A kormányrendelet ajánlása szerint a tanároknak a jövő hétre kell összeállítaniuk egy listát, hogy a diákok mit, hol tudnak majd elérni. Az általunk megkérdezett iskolaigazgató szerint nagyjából két hétbe telhet, mire beáll a rendszer.

Orbán: a tanároknak nem jár pénz

Fizetés nélküli szabadságra kell küldeni a tanárokat, ha bezárják az iskolákat. Erről beszélt a miniszterelnök az állami rádióban. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez nem igaz, rendkívüli tanítási szünet idejére is jár a bér.

Egy budapesti diák is fertőzött lehet, az operatív törzs szerint az osztályt nem kell tesztelni

Fertőzött lehet annak a 49 éves nőnek a fia is, akinél csütörtökön diagnosztizálták a koronavírust. A gimnazistát már megfigyelik a Szent László kórházban, egyelőre tünetmentes, de van olyan szülő, aki aggódik, mert nem tudja, hogy mi lesz, ha a fiú tesztje is pozitív. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint a diák osztálytársait nem kell tesztelni.

Két újabb eset – 9-re nőtt a koronavírus fertőzöttek száma

Két újabb embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, így kilencre nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon. Az operatív törzs sajtótájékoztatóján bejelentették: 24 órán belül megváltoztatják a protokollt, ami alapján elvégzik a koronavírus tesztet. A Szent László kórházban lévő iráni állampolgárok egy része továbbra sem működik együtt a hatóságok szerint, ezért rendőrök felügyelik a helyzetet. Éjszaka székeket dobáltak az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szerint.

Maszk, szemüveg, kesztyű indokolt a tömegközlekedéssel utazóknak

Akár maszkkal, szemüveggel és kesztyűvel is indokolt védekezni a koronavírus ellen annak, akinek muszáj minden nap tömegközlekedési eszközre szállnia - ezt mondja a Híradónk által megkérdezett sürgősségi szakorvos. Bár a buszok, villamosok, vonatok kapaszkodóit már folyamatosan fertőtlenítik országszerte, a szakember szerint fontos a személyes higiéniai szabályok betartása.

Takaró Mihály: „Politikai okokból ragadták ki.”

Az iskola nem a gyermekek igényeit kielégítő intézmény Takaró Mihály szerint. Az új Nemzeti Alaptanterv irodalom részének kidolgozásában közreműködő irodalomtörténész ezt a Magyar Nemzetnek adott interjújában válaszolta, arra a kérdésre, hogy a kötelező olvasmányok meghozzák-e a diákok kedvét az olvasáshoz. Szavain többen felháborodtak, egyesek nyílt levélben reagáltak. Takaró Mihály szerint politikai okokból ragadták ki éppen ezt az egy mondatát.

Kína helyett Angliába utaznak a diákok

A koronavírus miatt Kína helyett Angliába utaznak majd azok a diákok, akik jelentkeztek a kormány Külföldi Nyelvtanulási Programjára. A változás nagyjából 50 gyereket érint, a programban összesen 140 ezer diák vehet részt. Az online pályázati felület múlt hét óta elérhető, sokan arra panaszkodnak, hogy nem egyértelműek az instrukciók. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a nagy érdeklődés miatt akadozott a rendszer.

Hiánycikk az építőiparban használatos pormaszk is

Ezt is felvásárolták a koronavírus miatt. Az egyik festéküzletben azt mondták, néhány nap alatt többször annyit adtak el, mint tavaly egész évben. A készlethiány az árakat is felverte. Az interneten találtunk olyan hirdetést, amelyben a legegyszerűbb szájmaszkot húszszoros áron kínálják. A kormány a nyerészkedők megbüntetésére készül. 

Lezárták a tranzitzónát a koronavírus miatt

A koronavírusra hivatkozva mostantól egyetlen új menedékkérőt sem fogadnak a déli határnál lévő tranzitzónában. Ezt a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója jelentette be. Bakondi György ezt azzal magyarázta, hogy az érkezők zöme nem szír, hanem afgán, pakisztáni és iráni, Irán pedig a járvány egyik gócpontja. Így szerinte fennáll a veszélye annak, hogy koronavírussal fertőzött menedékkérők lépnek az országba. Arról is beszélt, hogy akik már a tranzitzónában vannak biztosan nem fertőzöttek, mert hamarabb érkeztek, mint ahogy elindult a koronavírus járvány.

Rubin Eszter már dolgozik a negyedik regényén, amihez szakácskönyvet is írt

Mindenki ül a saját kanapéján és másoktól várja, hogy történjen valami - ezt mondta az RTL híradónak adott interjújában Rubin Eszter író. Bár magát sem tartja nagy forradalmárnak, regényeiben szereti a karakterein keresztül elmondani a véleményét. Tavaly jelent meg a harmadik regénye, de már dolgozik a következőn. Folytatjuk írókkal készült sorozatunkat.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való