KERESÉS search-close

"Litauszky Balázs" szerzővel ellátott tartalmak

Litauszky Balázs

Litauszky Balázs által létrehozott tartalmak (100):

Pert vesztett a Pénzügyminisztérium

Pert vesztett a Pénzügyminisztérium, ha nem fellebbeznek, el kell árulniuk, hogyan ellenőrizték a Simonka Györgyhöz köthető uniós támogatású projekteket. A korrupciós ügyeket vizsgáló Transparency International Magyarország fordult a bírósághoz, miután a tárca nem válaszolt a közérdekű adatigénylésükre. A minisztérium Híradónkkal azt közölte, szabály szerint ellenőriztek minden beruházást.

Bayer Zsolt a budavári lakásszerzéseiről: mindenki rá van kényszerítve a törvénytelenségre

Mindenki rá van kényszerítve, hogy törvénytelenséget kövessen el, ezt mondta Bayer Zsolt fideszes publicista a budavári lakásszerzéseinek körülményeiről az azonnali.hu-nak. A békemenetek szervezője cserével jutott két lakáshoz is a várban, a cserébe adott ingatlant viszont később visszavásárolta. Bayer Zsolt azzal védekezett: fogalma sem volt arról, mit ír elő a lakástörvény, az ügyvédek utasításait követte.

Külföldi bérvadászok is bejöhetnek Magyarországra?

A külföldi bérvadászok is bejöhetnek Magyarországra, így értelmezi a határzár legutóbbi enyhítését az Országos Magyar Vadászkamara. A közlönyben pénteken jelent meg, hogy gazdasági célból bejöhetnek az országba a nem magyar állampolgárok. A bérvadászat pedig a kamara szerint gazdasági tevékenység. Az MSZP-nél azt mondják, nehezen követhetőek a kabinet szigorításai és enyhítései. A kormány kérdésünkre nem akarta értelmezni a Vadászkamara álláspontját.

Nem nyomoz tovább a rendőrség a zavargók ügyében

Nem nyomoz tovább a rendőrség, így nem derül ki, kik zavarták meg Karácsony Gergely főpolgármester tavaly őszi kampányrendezvényét egy letakart lajstromszámú motorcsónakból. Az ügyben a jobbikos Tokody Marcell tett feljelentést, szerinte ugyanis a hajó egyedi azonosítójának letakarása bűncselekmény. A rendőrség a Népszava szerint azt írta, ekkora hajókra enyhébb szabályok vonatkoznak. Karácsony Gergely szerint a hatóság kettős mércét alkalmazott.

1,8 millióan töltötték ki a nemzeti konzultációt

Majdnem 1 millió 800 ezren töltötték ki a járványról és a bevándorlásról szóló nemzeti konzultációt. A pontos számot Dömötör Csaba miniszterhelyettes árulta el a kormány Facebook-oldalán. A válaszokat még értékelik. Százezres nagyságrendben gyűjtött üres konzultációs kérdőívet az ellenzék is. Szél Bernadett független képviselő azt mondta, szeretnék folytatni a valódi konzultációt.

Elfoglalták a hallgatók a Színház- és Filmművészeti Egyetemet

Elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a hallgatók. Szalagokkal, lécekkel barikádozták el a bejáratot. Csak az mehet be az épületbe, akit ők beengednek. Mától vette át az intézmény fenntartását az a kuratórium, amelynek élére a kormány a Nemzeti Színház igazgatóját, Vidnyánszky Attilát nevezte ki. A testület néhány napja minden jogot elvont az egyetem vezetésétől, akik válaszul lemondtak. A hallgatók garantált autonómiát követelnek, elutasítják a modellváltást és a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot.

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetősége

Lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem teljes vezetősége, miután az intézményt fenntartó alapítvány vezetője számos jogkört von el a szenátustól. A rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes szerint csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák fent az önálló vezetés látszatát. A Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartását keddtől veszi át az az alapítvány, amelynek Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz a vezetője.

Szigorú szabályok az iskolákban

A hagyományos tanévnyitók elmaradnak, helyettük folyamatos fertőtlenítéssel, maszkhasználattal és szigorúbb szabályokkal indul a tanév. Van iskola, ahol az eddig nem használt bejáratokat is megnyitják, hogy a diákok még kevesebbet érintkezzenek. Kásler Miklós miniszter nem számít tömeges iskolai megbetegedésekre.

A szabályok betartásán múlik, hogy mennyire biztonságosan rendezhető meg a Szuperkupa-döntő

Biztonságosan megrendezhető Budapesten a labdarúgó Szuperkupa-döntő - mondta Híradónk kérdésére Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint viszont minden a szabályok szigorú betartásán múlik.  A Miniszterelnökség vezetője pénteken azt közölte: a tervek szerint 6 ezer külföldi szurkolót engednének be. Őket a repülőtérről egyből a Stadionba szállítanák, és el is különítenék. A nemzetközi szövetség még nem bólintott rá a javaslatra.

A Jobbik megvizsgálná Szijjártó Péter pénzügyeit

Hiányos-e Szijjártó Péter vagyonnyilatkozata - ezt derítené ki a Jobbik. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vagyonnyilatkozat-tételi eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön: a külügyminiszter ajándékba kapta-e az adriai hajóutat Szíjj László jachtján, vagy fizetett érte. A testület - kereszténydemokrata elnöke szerint - időben dönt majd a vizsgálatról.

Vita a budapesti kerékpársávokról

Szüntesse meg a járvány idején felfestett kerékpársávokat a főpolgármester a tanévkezdésre. Ezt kéri levelében a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Karácsony Gergelytől. Fürjes Balázs szerint a biciklisávok csak közlekedési káoszt okoznak majd. A főváros közölte, augusztus 31-e után döntenek az ügyben.

Miniszterek és államtitkárok karanténban

A Fidesz kommunikációs igazgatója is elkapta a koronavírust. Hollik István ezt közösségi oldalán jelentette be. A múlt hét végén egy magánrendezvényen volt több kormánypárti politikussal együtt. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és három államtitkár is ott volt, ők most hatósági karanténban vannak. Nem hagyhatja el az otthonát Varga Judit igazságügyi miniszter sem, ő is egy igazoltan koronavírusos beteggel került kapcsolatba. Az Innovációs- és Technológiai Minisztériumban pedig hárman már átestek a fertőzésen.

Az elmúlt egy napban 91 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak

Önkéntes karanténba vonult a pécsváradi focicsapat, mert az egyik játékos vírustesztje pozitív lett. De karanténba kerültek a szederkényi focisták is, akik ellen hét végén játszottak. Véménden egy többszáz fős lakodalom résztvevőjéről derült ki, hogy fertőzött. Mára 91 új koronavírusos beteget regisztráltak az országban, ez a járvány kezdete óta az ötödik legmagasabb szám. A kormány pénteken dönt az esetleges szigorításokról.

„A Rákosi-korszak módszereit idézte Simonka fenyegetőzése”

A Rákosi időszakot idézik azok a módszerek, ahogyan Simonka György fenyegette a Békés megyei térség fideszes politikusait - ezt állítja egy, a Magyar Narancs birtokába jutott levélben a csalás vádjával bíróság előtt álló képviselőről az egyik párttársa. Ruck Márton korábban kezdeményezte is Simonka kizárását a Fideszből. Simonka György híradónknak azt írta, nevetséges, amit Ruck Márton állít.

A legnagyobb állami cégek vezetői sem keresnek annyit, mint Schmidt Mária

A legnagyobb állami cégek vezetői sem keresnek annyit, mint Schmidt Mária. Pedig a kormány a múlt héten azt mondta a Terror Háza főigazgatójának havi 5 és fél millió forintos fizetésére, hogy az versenyképes a hasonló összegekkel gazdálkodó cégek vezetőinek juttatásával.

„Sokkal jobb a helyzet az egészségügyben, mint 10 éve”

Sokkal jobb a helyzet az egészségügyben, mint 10 éve - erről beszélt a kormány több tagja is az Eurostat adataira reagálva. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala szerint Magyarországon halnak meg a legtöbben megelőzhető betegségekben, de a kezelhető betegségek miatti halálesetek szempontjából sem jó a helyzet. Orbán Viktor nemrég azt mondta: Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere a magyar. Az MSZP nyugat-európai ellátást követel a betegeknek.

Hogyan lehet betartani a másfél méteres távolságot az osztálytermekben, ebédlőkben, mosdókban?

Ha kell, készek változtatni a protokollon - ezt írta kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy mit tegyenek azok az iskolák, ahol nem lehet megoldani a másfél méteres távolságot a közösségi terekben. Szerdán Gulyás Gergely miniszter is arról beszélt, szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy be lehet-e tartani ezt a szabályt. Az egyébként az óvodákra is vonatkozik.

DK: Ajándéknak túl drága lenne Szijjártó Péter luxus hajóútja

Ha nem fizetett érte, nem fogadhatott volna el sokmilliós luxus hajóutat Szijjártó Péter - ezt állítja az országgyűlési törvényre hivatkozva a Demokratikus Koalíció. A párt szerint Szijjártó Péter miniszteri és képviselői fizetéséből pedig évekig kellene spórolnia néhány napos útra is. Hogy fizetett-e érte vagy nem, azt továbbra sem tudni. Gulyás Gergely szerint országgyűlési képviselőként különösen óvatosnak kell lenni, ki milyen ajándékot fogad el.

Orbán: Vége a Trianont követő 100 éves magyar magány korszakának

Vége a Trianont követő 100 éves magyar magány korszakának, Magyarországnak vezető szerepe van a régióban - erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök az augusztus 20-i állami ünnepségen. A koronavírus miatt a rendezvények nagy részét lemondták, de a zászlófelvonást és a tisztavatást megtartották. Áder János köztársasági elnök azt mondta: tele vagyunk aggodalommal és bizonytalansággal, és nehéz hónapok előtt állunk.

Karácsony: Fél kilenckor kezdődjön a tanítás a középiskolákban

8 óra helyett fél kilenckor kezdődjön a tanítás a középiskolákban - ezt kéri levélben a főpolgármester az intézmények fenntartóitól. Ha az általános iskolákban marad a 8 órai kezdés, Karácsony Gergely szerint elkerülhető lenne a zsúfoltság a tömegközlekedési eszközökön reggel. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán úgy reagált: szakmai egyeztetés kell az ügyről.

Martin József szerint összeférhetetlen Szijjártó Péter pozíciójával, hogy Szíjj László hajóján nyaraljon

Nem Szijjártó Péter volt az egyetlen, aki Szíjj László luxusjachtján utazott korábban. Az átlátszó.hu korábbi cikkeiből derült ki: a yacht vendége volt Mészáros Lőrinc milliárdos üzletember és Homolya Róbert, a MÁV elnöke is. A Transparency International magyarországi igazgatója, Martin József szerint összeférhetetlen Szijjártó Péter pozíciójával, hogy Szíjj László hajóján nyaraljon.

Ki fizette Szijjártó Péter útját?

Ki fizette Szijjártó Péter útját Szíjj László luxus yachtján? Egyebek mellett erre vár választ az MSZP. Az ellenzéki párt ma több kérdést is küldött a kormánynak, miután az átlátszó.hu megírta, hogy a külgazdasági és külügymniniszter a Duna Aszfalt Kft. milliárdos tulajdonosának hajóján nyaral a családtagjaival. A külügyminisztérium államtitkára szerint képmutatás, hogy akik a magánélet szentségéről beszélnek, azok leselkednek a külügyminiszter után.

Gyurcsány Ferenc nem készül kormányzati szerepre

Semmilyen tisztséget nem vállalna Gyurcsány Ferenc egy esetleges ellenzéki kormányban 2022 után. Ezt ígérte a DK elnöke a pártok vezetőinek még csütörtökön, amikor egyetértésre jutottak a közös jelölésekről. Gyurcsány Ferenc ígéretről a Momentum elnöke nyilatkozott a Blikknek. A DK megerősítette az RTL Híradónak, hogy az ellenzék választási győzelme esetén a volt kormányfő a pártja frakcióját irányítaná.

Nem kapott a könyvcsomagból

Hiába kért az államilag 200 millió forinttal támogatott könyvcsomagokból egyik nézőnk, azt a választ kapta, hogy csak a csomagok kiosztásával megbízott szervezetek tagjai kaphatnak belőle. Pedig a program bejelentésekor ilyen feltételről nem beszéltek. Az egyik ilyen szervezet, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete Híradónknak azt írta, azért csak a tagjaik kaptak, mert a csomagokat az egyesületük kapta, ők dolgoznak azok szétosztásán, és így sem jutott minden érdeklődő tagcsaládjuknak.

Már látszanak a koronavírus-járvány második hullámának jelei

Hagyományosan, tantermekben indulhat a tanév szeptember elsején, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma a kedvező járványhelyzetre hivatkozva. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértők szerint azonban már látszanak a járvány második hullámának a jelei, és azt mondják, néhány hét múlva ismét korlátozó intézkedésekre lehet szükség, főként a fiatalok által látogatott rendezvényeken, helyeken.

Öten állítják, nem keresték az áldozatokat az operettszínházi zaklatási ügy kivizsgálásakor

Nem igaz, hogy keresték az áldozatokat az operettszínházi zaklatási ügy kivizsgálásakor - ezt állítja az áldozatok jogi képviselője. A miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön egy áldozatról beszélt, azt mondta, megkérték, jelenjen meg a vizsgálaton, de nem ment el. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának mai válaszából kiderül, az Operettszínház korábbi, belső vizsgálatáról van szó, de az áldozatokat elmondásuk szerint ebben az eljárásban sem keresték.

A gödi konfliktusról is beszélt Fekete-Győr és Gyurcsány

Összejött a találkozó, a facebookos üzengetés után Tihanyban futott össze a Momentum és a Demokratikus Koalíció elnöke. Fekete-Győr András a gödi önkormányzatban zajló konfliktusról posztolt, és a DK-t bírálta élesen. Ehhez írt kommentet Gyurcsány Ferenc, aki személyes találkozót javasolt. Ez délután megtörtént, de a részleteket a két pártelnök végül nem beszélte meg.

EMMI: Nem történt zaklatás az Operettszínházban

Nem történt zaklatás az Operettszínházban, ezt állapította meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának vizsgálata. Júniusban állt a nyilvánosság elé több áldozat is, akik azt állították, az azóta távozott ügyvezető igazgató, Kriza Zsigmond többször zaklatta, megalázta őket. Az áldozatok jogi képviselője szerint a vizsgálatban az Operettszínház főigazgatójának felelősségét maga a főigazgató vizsgálta, az áldozatokat pedig senki nem kérdezte meg.

 

Lemondták az Apostol koncertjét

Mégsem lesz Apostol koncert. A zenekar és a szervezők úgy döntöttek, márciusra halasztják a jubileumi műsort. Döntésüket azzal indokolták, hogy többen jelezték, nem mernek elmenni, emellett sok bírálatot kaptak a közösségi médiában, amiért a járványveszély ellenére nem fújták le a koncertet. A Campus Fesztivál viszont továbbra sem tett le arról a tervéről, hogy négy ülőkoncertet tartanak augusztus közepén.

Vita a maszkkészítő gépről

A beígért mennyiség töredékét készíti a Kínából beszerzett maszkgyártó gépsor a sátoraljaújhelyi börtönben - ezt állítja Hadházy Ákos független képviselő. Orbán Viktor miniszterelnöknek áprilisban a helyszínen azt mondták, havonta 2.8 millió maszkot gyártanak majd ott. Egy közérdekű adatigénylésből most az derült ki, hogy két hónap alatt körülbelül 870 ezer maszk készült el. A Büntetés-Végrehajtás szerint a milliós szám a teljes gyártókapacitást jelenti.

Osztrák focicsapatot venne Mészáros Lőrinc?

Újabb focicsapatot venne Mészáros Lőrinc, ezúttal Ausztriában. Az osztrák Der Standard írta meg, hogy az anyagi gondokkal küzködő Mattersburg futballklub megvásárlására a felcsúti milliárdos vállalkozó is bejelentkezett. A Fidesz szerint örvendetes, ha egy gazdasági szereplő külföldön tud befektetni.

„Már nem lehet nemet mondani az atlétikai stadionra”

Már nem lehet nemet mondani az atlétikai stadionra, ezt mondta Ferencváros független polgármestere egy csütörtöki közmeghallgatáson. Baranyi Krisztina szerint, ha most visszavonnák a támogatásukat, a kerület több tízmilliárd forintnyi fejlesztéstől esne el. A kerületiek szeretnék, ha több beleszólásuk lehetne abba, hogy mi és hogyan fog megépülni.

Éles vita a magyar médiáról

Éles vita alakult ki az Európai Bizottság tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján a magyar média helyzetéről. Miután a Politico újságírója az Index-szel kapcsolatos uniós álláspontra kérdezett rá, többen felvetették, hogy van olyan, a magyar sajtóra vonatkozó beadvány, amelyet 4 év alatt nem sikerült kivizsgálni. A kormány szerint az unió így is eleget foglalkozik a magyar médiával.

Magyar munkások is karanténba kerültek egy német farmon

Magyar munkások is karanténba kerültek egy német farmon, miután 174 dolgozónál mutattak ki koronavírus-fertőzést. A zárlatot szombat este rendelték el. A Külgazdasági- és Külügyminisztérium egyelőre nem tudja, hogy hány magyart érint a karantén, és azt sem, hogy a fertőzöttek között van-e magyar.

Orbán Viktor „libernyákokról” beszélt

A katona- és sportmúltjának köszönheti, hogy nem viselte meg az ötnapos maratoni uniós csúcs - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök az állami rádióban. Úgy fogalmazott: néhány libernyákot, akikkel vitáznia kellett, elvisz a hátán. Szerinte a bevándorláspárti országok gyűlölik a magyarokat, és azért akarták a jogállamisághoz kötni az uniós kifizetéseket, hogy zsarolhassák Magyarországot. Az MSZP szerint ezek az országok a korrupciót gyűlölik.

3 milliárd forint kieséssel is járhatott az idei F1-es Magyar Nagydíj

Akár 3 milliárd forint kieséssel is járhatott, hogy zárt kapuk mögött tartották az idei Forma1-es Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint viszont lényegesen kevesebb liszensz díjat kellett fizetniük a jogtulajdonosnak a koronavírus-járványra tekintettel. Nem kizárt, hogy idén lesz még egy futam, Palkovics László miniszter ugyanis felajánlotta, hogy ha a járvány miatt szükséges, lehet még egy verseny Mogyoródon.

Három járdán álló gyalogost ütött el

Zebránál álló gyalogosok közé hajtott egy furgon vasárnap reggel Budapesten. Három várakozó megsérült, ketten súlyosan. A sofőr azt akarta elkerülni, hogy a lámpánál várakozó kocsisornak ütközzön, ezért rántotta félre a kormányt. 16 métert tett meg, mire megállt.

Nem kérték, mégis lesz iskolaőr?

Vita az iskolaőrök elhelyezéséről. A Népszava szerint több iskola is úgy nyilatkozott, nem kértek, mégis kapnak iskolaőrt szeptembertől, miután szerdán nyilvánosságra került, melyik intézményekben vezetik be az új rendszert. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a végleges lista csak olyan intézményeket tartalmaz, amelyek két körben is megerősítették, hogy szeretnének iskolaőrt. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az iskolák utólag is dönthetnek.

Meccs lehet, koncert nem

Focizni továbbra is lehet, zenélni viszont egyelőre nem - legalább is több mint 500 ember előtt. Erről is döntött szerdán a kormány, de a végleges szót csak a hónap végén mondják ki. Az elmúlt napokban több zenész is kritizálta a kormányt kettős mérce miatt. Gulyás Gergely miniszter ma azt mondta, hogy szerinte a focimeccseken nem lehet alkoholt fogyasztani és a szurkolás a testi kontaktusok szempontjából is kevésbé veszélyes, mint egy több ezer fős koncert.

Idén elmarad a tűzijáték

Járványügyi szempontból veszélyes lehet, ezért nem lesz tűzijáték az idén augusztus 20-án Budapesten, sőt a tisztavatás kivételével minden központilag szervezett rendezvény elmarad. Ezt Gulyás Gergely miniszter jelentette be a mai kormányinfón. „Örülök, hogy a kormány kivételesen hallgatott a józan hangokra” – így reagált a hírre Karácsony Gergely főpolgármester.

Mit mutatott Nunkovics Tibor?

Lemondásra szólítja fel a jobbikos Nunkovics Tibort Deutsch Tamás fideszes Európai Parlamenti képviselő. Tegnap az országgyűlésben Deutsch Tamás felszólalása alatt az ellenzéki politikus a kormánypártiak szerint antiszemita jelzést tett. Nunkovics Tibor azt mondta, nem a politikus zsidó származására utalt, hanem arra, hogy szerinte drogozhatott.

Magyarország feltételei

Elfogadta az Országgyűlés fideszes többsége azt a határozati javaslatot, amely arra kötelezi a miniszterelnököt, hogy vétózza meg az uniós mentőcsomagot a pénteken kezdődő uniós csúcson, ha nem teljesülnek Magyarország feltételei. A javaslat szerint Magyarország csak akkor támogatná a koronavírus gazdasági hatásainak enyhítésére szánt 750 milliárd eurós hitelt, ha például nem kötnék a szétosztást a jogállamiság meglétéhez. A DK szerint a Fidesz egész Európát zsarolja.

Senki sem tett panaszt a kórházi ágyak áprilisi kiürítése miatt

Senki sem tett panaszt a kórházi ágyak áprilisi kiürítése miatt, ezt válaszolta az alapvető jogok biztosa a szocialista Bangóné Borbély Ildikó kérdésére. A TASZ nevű jogvédő szervezet szerint azért nem, mert a betegek, vagy hozzátartozóik nem tudják, hogyan, és kinél kell vizsgálatot kezdeményezni. Ezért biankó beadványokat készítettek, amelyekre csak a személyes adatokat kell beírni. A kormány szerint az ágyfelszabadítással kapcsolatos hangulatkeltés egy nem létező probléma felnagyítása.

Motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő

Motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc fideszes országgyűlési képviselő. Reggel érte a baleset. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bekecsen ütközött össze egy autóval, amikor az azt vezető asszony éppen megfordult. A politikus 8 éven át vezette Szerencs városát, és 12 évig volt a kormánypárt országgyűlési képviselője. Úgy tudjuk, az autót egy környékbeli község polgármestere vezette.

Enyhítésért fellebbez Kaleta

Enyhítésért fellebbezett Kaleta Gábor védője, így másodfokon folytatódik a gyermek pornográfiában bűnösnek kimondott volt perui nagykövet ügye. Mivel az ügyészség az előkészítő ülés ítéletét tudomásul vette, pénzbüntetésnél és felfüggesztett börtönnél súlyosabb büntetést nem kaphat a diplomata. Az ügyről már nem csak politikai, hanem szakmai vita is zajlik. Az ügyészség és a bíróság is egymásra mutogat.

Magyarországon is nyomozhat az Európai Ügyészség?

Magyarországon is nyomozhat majd az Európai Ügyészség, annak ellenére, hogy az ország nem csatlakozott hozzá, ezt mondta az Euronewsnak Laura Codruta Kövesi uniós főügyész. A KDNP azt mondta, még nem vizsgálták, hogy erre valóban van-e jogi lehetőség. A Momentum szerint ez azt jelenti, hogy a közpénzből gazdagodó fideszesek hiába bújnak Polt Péter mögé.

Kaleta-ítélet: szigorítana a törvényeken a kormány

Aki ilyet tesz, annak nincsen bocsánat - ezt írta a kormány az RTL Híradónak Kaleta Gábor ítéletével kapcsolatban. A pedofília miatt elítélt volt perui nagykövet felfüggesztett börtönt kapott, emiatt a kormány most szigorítana a törvényeken. Ezt kezdeményezi az MSZP is. A DK pedig a legfőbb ügyésztől vár választ arra, hogy miért csak felfüggesztett börtönt kértek a volt nagykövetre, akinél 19 ezer pedofil felvételt találtak.

„Siker a kikötők megmentése”

Az önkormányzatokhoz került 25 évre abból a négy hajóállomásból három, amelyet eredetileg bezárt és eladott volna a Balatoni Hajózási Zrt. Csopakkal nem sikerült megállapodni a fenntartás feltételeiről. Az állam, mint többségi tulajdonos korábban négy hajóállomás, két kemping és egy szálloda eladásáról döntött. A tóparti önkormányzatokat tömörítő Szövetség szerint siker a kikötők megmentése.

Meghalt a kandeláberről leesett villanyszerelő a budai várban

Meghalt egy villanyszerelő, miután leesett egy kandeláberről a budai várban. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője elmondta, a szokásos karbantartási munkákat végezték, amikor a baleset történt. Azt még vizsgálják, hogy betartottak-e minden munkavédelmi előírást.

Az iskolaőrségről is kérdezték Orbán Viktort

Nem fogja eltűrni, hogy diákok szülei tanárokat fenyegessenek - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Parlamentben az iskolaőrség kapcsán. Szerinte, ha egy intézményben nincs egy erős pedagógusi kar, akkor az iskolaőröknek kell akár fizikai erőt alkalmazva rendet tartani. A DK szerint a kormány rossz megoldást választott a probléma megoldására.

Megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma Horvátországban

Újra erőre kapott a koronavírus Horvátországban, április elseje óta nem volt annyi új fertőzött, mint ma. Emiatt újra bevezették a kötelező házikarantént a Szerbiából, Bosznia Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkező utasoknak. Azoknak, akik csak átutaztak ezeken az országokon, nem kell karanténba vonulniuk, miután megérkeztek Horvátországba. Magyarország egyelőre nem változtatott a beutazási szabályokon.

2008 óta először csökkent a leggazdagabb magyarok vagyona

Először csökkent a 100 leggazdagabb magyar összvagyona a 2008-as válság óta. A koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés több milliárdosnak okozott komoly veszteséget. A lista élén továbbra is Csányi Sándor áll. A 100 leggazdagabb listájának történetében először fordul elő, hogy valaki megtiltotta, hogy írjanak róla.

Népszerű a körúti bringaút

A legnépszerűbb budapesti kerékpáros útvonal lett néhány hét alatt a Nagykörút a BKK szerint. Bő hónapja alakítottak ki több kerékpársávot az autós forgalmi sávokon. A főváros fejlesztéséért felelős államtitkár szerint is jobb egyensúlyra van szükség Budapest közlekedésében, de ez nem járhat az autósok üldözésével. Az Autóklub szerint, ha maradnak az ideiglenes sávok, hatalmas dugók lesznek. Erről döntés szeptemberben várható.

Levélben követel bocsánatkérést

Bocsánatkérésre szólított fel levélben több száz külföldi kutatót és újságírót a nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán az RTL Híradónak azt mondta, hogy rengeteg nyilatkozatot gyűjtöttek össze az elmúlt hónapokból, amelyekben szerintük igaztalanul vádolták Magyarországot a koronavírus miatt hozott intézkedésekkel kapcsolatban, és ez nem maradhat következmények nélkül.

Orbán Viktor: Többen haltak volna meg, ha nem Kásler Miklós az egészségügyért felelős miniszter

Többen haltak volna meg, ha nem Kásler Miklós az egészségügyért felelős miniszter, így védte meg az EMMI vezetőjét Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben. Az ellenzéki képviselők közül többen is bírálták Kásler Miklóst, és a lemondását követelték. De kifogásolták a gazdaságvédelmi intézkedéseket is, az MSZP szerint a kormány túl sokat késlekedett ezekkel.

Fél éven át biztosítják a minimálbért a speciális önkéntes tartalékosoknak

Fél éven át biztosítja a minimálbért, vagyis bruttó 161 ezer forintot a Honvédség azoknak, akik a koronavírus miatt elveszítették az állásukat, és jelentkeznek speciális önkéntes tartalékosnak. Nekik július elsejétől egy hat hónapos alapkiképzésen kell részt venniük. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a Honvédség 3 ezer embernek tud megélhetést biztosítani.

Nem közalkalmazottak többé a kulturális intézményekben dolgozók

Megvonta a kulturális intézményekben dolgozóktól a közalkalmazotti státuszt a parlament a kormánypártok támogatásával. November elsejétől például a könyvárosok, levéltári, vagy múzeumi dolgozók már nem élvezhetik a közalkalmazotti státusz előnyeit. A kormány szerint azért változtatnak, hogy ezeknek a dolgozóknak lehetőségük legyen többet keresni. A szakszervezetnél azt mondják, ehhez elegendő lett volna a közalkalmazotti béreket felzárkóztatni.

Feloldják a kijárási korlátozást Budapesten is

Jön az enyhítés a fővárosban: feloldják a kijárási korlátozást Budapesten is, ezt a miniszterelnök jelentette be a Facebook oldalán. Azt mondta, a fővárosban is sikerült letörni a vírus erejét, de a járvány kockázata nem múlt el. A polgármesterektől azt kérte, ne vegyék félvállról a védekezést, a járványveszély ugyanis szerinte nem múlt még el. A főpolgármester ugyanezt kérte a kormánytól.

Durvul a vita Orbán és Karácsony között

Szombaton délután dönthetnek a budapesti korlátozások enyhítéséről, erről a miniszterelnök az állami rádióban beszélt. A döntést sürgető Karácsony Gergelyről azt mondta, olyan ember, aki csak este érkezik a disznóvágásra, de nem bánja senki, mert legalább nincs láb alatt. Karácsony válaszul azt írta: viccesnek szánt példabeszédek helyett hasznosabb lenne, ha a miniszterelnök nem tökörészne tovább, hanem képes lenne dönteni.

Az idősotthoni halálesetek csökkentését szabta feltételül a kormány a fővárosi korlátozások enyhítéséhez

Az idősotthoni halálesetek csökkentését szabta feltételül a kormány a korlátozások budapesti enyhítéséhez. Azt írták, szerintük Karácsony Gergelynek erre kellene fordítani az energiáit. A főpolgármester előzőleg ismét adatokat kért az operatív törzstől a budapesti fertőzöttségről, azonban választ nem kapott. A kormány szerint minden adat fent van a központi weboldalon.

„Pusztító hatással van a munkaerőpiacra a koronavírus”

 Pusztító hatással van a munkaerőpiacra a koronavírus, erről az Innovációs- és Technológiai minisztérium miniszterhelyettese beszélt. Már 163 ezren szorulnak munkanélküli segélyre. A kormányzati bértámogatást 4 ezer cég igényelte, 54 ezer dolgozójának. A DK szerint a kormány még mindig nem tesz eleget, ezért álláskeresési támogatást adnak azokban a budapesti kerületekben, ahol DK-s a polgármester.

Nem elég az 1 millió aláírás

Összegyűlt egymillió aláírás a Székely Nemzeti Tanács uniós polgári kezdeményezésére, mégsem volt sikeres az akció. Meg volt ugyanis szabva, hogy legalább hét tagállamból minimum mennyi aláírás kell, és ez csak három országnál jött össze. A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy az unió kezelje kiemelten a nemzeti régiókat a fejlesztési források szétosztásakor.

Brutális autópiaci visszaesés

90 százalékkal csökkent az új autók eladása áprilisban Magyarországon. A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke szerint a hazai szalonok sem voltak felkészülve arra, hogy online kell értékesíteniük az autókat. A válság a használt piacot sem kímélte, a legnagyobb használtautó portál adatai szerint több mint 40 százalékkal kevesebb járművet helyeztek forgalomba.

Tovább tart majd megtudni, hogyan és mire költ közpénzt a kormány

Egy hétfőn megjelent rendelet szerint már háromszor annyi idő, 45 nap van válaszolni egy-egy közérdekű adatigénylésre. A változtatást a koronavírus okozta veszélyhelyzettel indokolják. A Demokratikus Koalíció szerint viszont a kormány nem a vírussal, hanem az ellenzékkel küzd.

„Sokaknak csak propaganda jut”

Az unióban példátlan ellenőrzést épített ki a magyar kormány a média felett, ezt írta most megjelent jelentésében az Európa Tanács. Az uniótól független nemzetközi szervezet szerint a közmédia állami médiává vált, és a magánkézben lévő sajtótermékek jelentős részére is befolyást gyakorol a kormány. A médiaszakértő szerint ezzel nagyon sokakhoz csak a propaganda jut el.

Jól járhatnak a babavárók

Jól járhat, aki annak ellenére is kéri a babaváró hitel törlesztési moratóriumot, hogy tudná fizetni a törlesztőt, erre a Magyar Nemzeti Bank szakértői hívták fel a figyelmet. A tavaly bevezetett családtámogatási szabadfelhasználású hitel népszerűsége a veszélyhelyzet ellenére is töretlen a családügyi államtitkár szerint. A kormány újabb könnyítéseket vezetett be a hitelnél: a veszélyhelyzet idején született gyermekekre utólag is felvehető a babaváró.

Magyarellenességgel vádolják Szabó Tímeát

Magyarellenességgel vádolja a Külgazdasági és Külügyminisztérium Szabó Tímeát, a Párbeszéd frakcióvezetőjét. A politikus a hét elején kérdezte a parlamentben, hogy miért nem biztosítanak minden egészségügyi dolgozónak maszkokat, mielőtt eladományozzák azokat például Erdélybe vagy Macedóniába. A politikus ellen a kormányközeli média lejárató kampányt indított, ami miatt a román nagykövet is kiállt Szabó Tímea mellett. A kormány szerint ez egy, a határon túli magyarok elleni szövetség.

Csődvédelmet kért a Bónusz Brigád

Csődvédelmet kért Magyarország piacvezető kuponértékesítő cége, a Bónusz Brigád. Híradónkban két hete számoltunk be arról, hogy a cég türelmet kért több partnerétől, akiknek tartoztak. A Bónusz Brigádtól ma nem akartak nyilatkozni, közleményükben azt írták, gazdasági helyzetüket tekintve reális esélye van annak, hogy gazdálkodásukat rendbe tudják hozni, és képesek lesznek sikeresen tovább működni.

Tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon

Tovább romlott a sajtószabadság helyzete Magyarországon a Riporterek Határok Nélkül nevű francia szervezet szerint. Az újságírószakmai civil szervezet azt mondja, a koronavírus miatt hozott törvénynek köszönhetően a kormánynak közvetlen hatása lett arra, hogy mi jelenhet meg a médiában. A kormány szerint a Riporterek Határok Nélkül egy Soros szervezet, ami hazugságokat terjeszt Magyarországról. Az MSZP úgy látja, a kormány emberi életeket veszélyeztet azzal, hogy börtönnel fenyegeti a tájékoztatni próbáló újságírókat.

A Kartonpack vezetését is menesztették

A teljes vezetőséget felmentette a debreceni Kartonpack nevű vállalatnál a céghez küldött kormánybiztos. Ez egy nappal azután történt, hogy a Honvédelmi Operatív Törzs bejelentette, a céget felügyelet alá vonják a veszélyhelyzet miatt. Az államnak három éve van jogvitája a céggel a tulajdonosi jogokról. A DK szerint ezt a vitát zárta most le a kormány, úgy hogy visszaélt a hatalmával.

Több pénz kerülhet a SZÉP kártyára

Akár 10 ezer forinttal is többet kaphat júliusig egy munkavállaló a SZÉP kártyájára a kormány döntésének köszönhetően, mondta a híradónknak nyilatkozó szakértő. A miniszterelnök szerint a belföldi turizmus már nyáron beindulhat, ebben segíthet, hogy megnövelik a Széchenyi Pihenő Kártyára jóváírható összeg felső határát, és három hónapig elengedik a szociális hozzájárulási adót. Szakmai szervezetek szerint júliustól indulhat el a főszezon.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójának is mennie kell

Újabb kórházigazgatót küldött el Kásler Miklós, ezúttal az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját. Kásler Miklós döntését azzal indokolta, hogy az intézmény nem biztosította határidőre azokat az ágyakat, amelyeken később koronavírusos betegeket kezelhetnek majd. A Párbeszéd szerint Kásler Miklós politikai tisztogatást folytat, és le kellene mondania.  A miniszter már ki is nevezte a rehabilitációs intézet új vezetőjét és azt írta, hogy az átállás alatt is zökkenőmentes a rehabilitációs betegek kezelése.

Elvenné a közalkalmazotti jogállást a kulturális ágazatban dolgozóktól a kormány

Elvenné a közalkalmazotti jogállást a kulturális ágazatban dolgozóktól a kormány csütörtökön benyújtott javaslata november elsejétől. A szakszervezetnek a húsvét utáni kedd reggelig adtak időt a véleményezésre. Szerintük vissza kell vonni a javaslatot, és a veszélyhelyzet után kell egyeztetni. A kormány szerint a javaslatuk feloldja a szektorban lévő bérfeszültséget.

Hiába várják a pénzüket a Bónusz Brigádtól

Hiába várják a pénzt éttermek, szépségszalonok a Bónusz Brigádtól. A szolgáltatásokat kedvezményesen kínáló cég több panaszos szerint a már felhasznált kuponok után nem utalja el az üzleteknek járó pénzt. A Bónusz Brigád képviselője híradónknak azt mondta, a járvány őket is érzékenyen érintette, türelmet kérnek a partnereiktől, mindenkit ki fognak fizetni.

Maszkokat és védőruhát adományozott Magyarország

100 ezer maszkot és 5 ezer védőruhát adományozott Magyarország Észak-Macedóniának. Szijjártó Péter külügyminiszter elmondta, kapott Szlovénia, Horvátország és Szerbia is a Magyarországra érkezett védőfelszerelésekből. Az LMP arra kíváncsi, miért adományozzák el a maszkokat, ha itthon nem jut mindenkinek. A külügyminiszter szerint fontos, hogy déli szomszédainknak legyen ereje védekezni egy esetleges migrációs hullám esetén.

Az ellenzéki pártok még több segítséget várnak a kormánytól

Van olyan szervezet, amely szerint a jelenlegi rendszer gazdasági nyerteseinek is támogatni kellene a védekezést. Az önkormányzatok terheinek növekedését viszont károsnak tartják, mert szerintük a forrásmegvonással kevesebb segítség jut majd a rászorulóknak.

Orbán: Nekem erre nincs időm!

Nekem erre nincs időm! Így reagált Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt 13 tagjának azon kezdeményezésre, hogy zárják ki a Fideszt a felhatalmazási törvény miatt. Az uniós bírálatokkal kapcsolatban is azt mondta, most azzal kellene mindenkinek foglalkoznia, hogy megmentse az emberek életét. Közben Magyarország is jelezte, aláírják azt az nyilatkozatot, amelyben uniós országok a veszélyhelyzetben meghozott, a jogállamiságra veszélyes intézkedések miatt aggódnak.

Soros 357 millió forinttal támogatja Budapestet

Egymillió euróval, vagyis nagyjából 357 millió forinttal támogatja Budapestet Soros György. A magyar származású milliárdos azt írta, tudja mit jelent Budapesten élni rendkívüli körülmények között. A főpolgármester azt mondta, minden támogatás jól jön a védekezésben. A miniszerelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott, hogy minden támogatásnak örülnek ebben a helyzetben, a Fidesz pedig azt reméli, a támogatás nincs összefüggésben a városvezetés pártállásával.

Átvizsgálják a Kínából érkezett egészségügyi eszközöket

Nagyon különböző minőségűek a Magyarországra érkezett kínai egészségügyi eszközök, ezért mindent átvizsgálnak. Erről az országos tisztifőorvos beszélt. Először Hollandiából jelezték, hogy a kínai tesztek és maszkok egy része használhatatlan. Müller Cecília szerint a Budapestre érkező felszereléseket is át kell vizsgálni. Hogy ez okozhat-e problémát az egészségügyi dolgozóknak, nem derült ki.

Sokkolta kollégáit és szüleit a brit nagykövet helyettes halála

Sokkolta kollégáit és szüleit Steven Dick halála, ezt írta a brit nagykövet, miután helyettese tegnap belehalt a koronavírus fertőzésbe. A 37 éves férfi volt a tizedik áldozata a járványnak Magyarországon. A miniszterelnökséget vezető miniszter nem tért ki külön a nagykövethelyettes esetére, de azt mondta, az összes eddigi áldozatnak volt valamilyen alapbetegsége.

Az utolsó pillanatban nevezte ki Rudolf Pétert Karácsony

Néhány órával azelőtt nevezte ki Karácsony Gergely a Vígszínház új igazgatóját, hogy kihirdették volna a parlament új határozatát, ami elvette tőle ezt a jogot. A főpolgármester a Facebook oldalán jelentette be, hogy jövő év végéig Rudolf Péter lesz a Vígszínház igazgatója. A színháztörvény módosításával ugyanakkor a 100 százalékban állami támogatású teátrumok vezetőinek kinevezése az emberi erőforrások miniszteréhez került. A kormány nem kommentálta a főpolgármester lépését.

3 millió maszk és 100 ezer teszt érkezett

A hétfői után újabb egészségügyi rakomány érkezett Kínából. A több mint 3 millió maszkot, 100 ezer tesztet és 86 lélegeztető gépet mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök fogadta a repülőtéren. A védőfelszereléseket elsősorban egészségügyi dolgozók kapják.

Több repülő megy az orvosi felszerelésekért

Napokon belül megérkezhetnek Magyarországra azok az orvosi felszerelések, amelyeket Kínából vásárolt a kormány. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium híradónk kérdésére megerősítette, hogy már úton van a Távol-Keletre egy repülőgép, amelyet a napokban újabbak követnek majd. Információink szerint a Wizzair indított el ma délelőtt egy gépet az orvosi felszerelésekért.

Koronavírus: három magyar áldozat

Háromra emelkedett a koronavírus miatti megbetegedésben elhunytak száma Magyarországon. A két újabb halott is férfi, és más, krónikus betegségeik is voltak. A regisztrált fertőzöttek száma 12-vel, 85-re emelkedett. A koronavírusos betegségből már heten gyógyultak ki, öt iráni és két magyar állampolgár.

Több százezer munkanélkülire számít a kormány

Több százezer munkanélkülire számít a kormány a koronavírus miatti gazdasági válság következtében, ezt mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter. Emiatt döntöttek úgy, hogy több szektorban is - például a turizmusban - felfüggesztik a járulékfizetési kötelezettséget. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint más iparágakban is szükség lenne segítségre, a miniszter erre azt mondta, tárgyalnak a kis- és középvállalkozások támogatásáról.

Tovább drágulhat a sertéshús

Több mint negyedével drágult a sertéshús egy év alatt, és a Hússzövetség szerint még nincs vége a drágulásnak. A Kínában tomboló sertéspestis miatti áremelkedés az inflációs adatokra is érezteti hatását, ami a híradónak nyilatkozó szakértő szerint európai szinten is magas.

Kásler lemondását követelik

Mondjon le Kásler Miklós, ezt sürgette több ellenzéki párt is hétfőn a Parlamentben. Szerintük ugyanis az emberi erőforrások miniszteréről kiderült, alkalmatlan a koronavírus miatt kialakult helyzet kezelésére. A kormány szerint az ellenzéki képviselőknek legalább azt tiszteletben kellene tartaniuk, hogy a miniszternek több éves egészségügyi intézményvezetői tapasztalata van.

5 és fél milliárd forintot kap a TEK ingatlanfejlesztésre

5 és fél milliárd forintot kap a Terrorelhárítási Központ ingatlanfejlesztésre, erről a Népszava írt. A lap szerint a hírhedté vált Hős utcai épületek helyére is építkeznének. A TEK közleménye szerint a bázisukon a megalakulásuk óta nem tudtak sem felújításra, sem építkezésre költeni, a legtöbb pénz ugyanis a felszerelésekre kellett.

Hidegháború kezdődhet a kormány és a főváros között?

Hidegháború kezdődhet a kormány és a főváros között, ha csökkentik az iparűzési adót, ezt mondta az ATV-ben Karácsony Gergely főpolgármester. A Nemzeti Versenyképességi tanács javaslatát ellenzi Székesfehérvár fideszes polgármestere is. A kormány azt írta, még nem döntöttek a javaslatról, a döntés előtt pedig mindenképp egyeztetnek a városvezetőkkel.

Két koronavírusos beteg van Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy két Budapesten tanuló iráni diák a fertőzött. Nemrég mindketten otthon jártak. Jelenleg tünetmentesek, és jól vannak. Az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, így derült ki, hogy betegek. Az egyiknek a feleségét, a másiknak a barátnőjét is elkülönítették a Szent László kórházban. Jelenleg vizsgálják, hogy az elmúlt napokban kikkel kerültek kapcsolatba, és megfertőzhettek-e valakit.

Bulinegyed: zajszintmérő és vendégszámláló

Nyártól a fővárosi bulinegyedben már csak azok a szórakozóhelyek tarthatnak nyitva éjfél után, amelyek például zajszintmérőt és vendégszámlálót is felszerelnek, és szigorúan fellépnek az utcai alkoholfogyasztás ellen. Ezekről a Belső-Erzsébetvárosi éjszakai élet szabályozását végző munkacsoport döntött. A szabályokat megszegő helyeket akár be is zárhatják.

Két koronavírussal fertőzött iráni diákot találtak Magyarországon

Két koronavírussal fertőzött iráni diákot találtak Magyarországon - derült ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda rendkívüli sajtótájékoztatóján. A helyszínről Litauszky Balázs, az RTL riportere tudósít.

Greta Thunberg: Megtiszteltetés a magyar állami média tiltólistáján szerepelni

Megtiszteltetés a magyar állami média tiltólistáján szerepelni - a klímaaktivista Greta Thunberg is reagált a Politico cikkére. A portál az MTVA-tól megszerzett belső levelezésre hivatkozva írt arról, hogy több témával csak előzetes engedélyezés után foglalkozhatnak az állami média munkatársai. Ilyen téma például Greta Thunberg, az unió politikája, vagy a migráció. Az MTVA szerint összehangolt támadást intéztek a közmédia ellen.

Niedermüller Péter tájékoztatott volna, nem tehette

Pártpolitikai akciónak nevezte a kormányhivatal, hogy a 7. kerület DK-s polgármestere tájékoztatni akarta Erzsébetváros lakóit a koronavírusról. Niedermüller Péter szerint a tisztiorvossal megbeszélt találkozót végül felsőbb utasításra lemondták. Az operatív törzs úgy reagált: köszönnek minden önkormányzati segítséget a tájékoztatásban, de a védekezés továbbra is kormányzati feladat.

Orbán: a hatóságok felkészültek a koronavírusra

Nagy a valószínűsége, hogy Magyarországon is megjelenik a koronavírus, ezt mondta Orbán Viktor az állami rádióban. A miniszterelnök ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, azt mondta, a hatóságok felkészültek. A DK szerint a kormányzati kommunikációra szánt pénzből is inkább a védekezésre kellene költeni. Közben a koronavírus miatt újabb történelmi mélypontot ért el a forint.

Jövő héten indul az azonnali fizetési rendszer

Jövő héten indul az azonnali fizetési rendszer. A 10 millió forintnál kisebb belföldi forint átutalások szinte rögtön megérkeznek. Arra viszont, hogy a nyugdíjak, vagy a fizetések azonnal megérkezzenek, még várni kell. Az is újdonság, hogy email címre, telefonszámra, vagy adószámra is lehet utalni. A Nemzeti Bank szerint az azonnali utalás később a kártyás fizetés alternatívája is lehet.

Komoly károkat okozott a viharos szél

Fákat döntött ki és tetőket bontott meg a viharos szél országszerte pénteken. Kapuváron kidőlt egy családiház tűzfala és a rendőrség teteje is megsérült. Az M7-es autópályán egy teherautó pótkocsiját felborította az erős szél. Budapesten a szélrekord is megdőlt: a János-hegyen 102 kilométer per órás széllökést is mértek.

Távozik az állatkert vezetője

Lemondott a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója. Persányi Miklós egészségügyi okokra hivatkozva kérte felmentését a főpolgármestertől. Összesen 22 évig vezette az intézményt. Levelében azt írta, az utóbbi hónapok feladatai túlzottan megterhelték. Az állatkertben épülő Pannon Park és Biodóm finanszírozása miatt hónapok óta vitatkozik a kormány és a főváros. Az eredeti tervekhez képest háromszorosára drágult beruházásra tavaly további 20 milliárd forintot kért a főigazgató.

Pszichológusok tiltakoznak a nemzeti konzultáció ellen

Több mint 300 pszichológus tiltakozik az újabb nemzeti konzultáció gyöngyöspatai kártérítésre vonatkozó kérdései ellen. Szerintük azzal, hogy jogerős ítélet helyességét kérdőjelezik meg, felerősödhet a romák elleni gyűlölet. A kormány szerint a kérdésekre bárhogy lehet válaszolni, a többség véleményét fogják figyelembe venni. Közben a helyi roma önkormányzat tüntetést szervez a kormány ellen.

Klímavédelem – részletek később

Elérhető elektromos autózás, tiszta folyók, az egyszer használatos műanyag termékek betiltása. A miniszterelnök a vasárnapi évértékelőn a múlt héten elfogadott klímavédelmi akciótervről is beszélt. A Greenpeace szerint jók a kormány tervei, de szerintük több, és drasztikusabb lépésre lenne szükség.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való