KERESÉS search-close

"Losonczi Gergely" szerzővel ellátott tartalmak

Losonczi Gergely

Losonczi Gergely által létrehozott tartalmak (100):

Nagy vita lehet Trócsányiról

A kormány arra számít, hogy a: bevándorláspárti erők mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László európai uniós biztosi kinevezésesét - ezt közölték az RTL Híradó kérdésére. A volt igazságügyi minisztert október elsején hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága. Az általunk kérdezett szakértő szerint a magyar jelölt helyzete az egyik leginkább bizonytalan. A Momentum megpróbálja meggyőzni a saját európai frakcióját, hogy ne támogassák a magyar biztos kinevezését.

Debrecen polgármestere szerint gyerekeinek oktatása magánügy

Rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében - így kommentálta a civishir.hu portálnak Debrecen polgármestere, hogy ő maga a városban most átadott, évi csaknem 3 millió forintos tandíjért igénybe vehető nemzetközi iskolába íratta a lányát. Papp László azt is mondta, gyermekei oktatását magánügynek tekinti. A DK szerint máshol Debrecenben zebrát sem festenek az iskolához, így a polgármesternek le kellene mondania.

Patkányírtás: mindenki vizsgálná

Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

A magyar jogállamiság és demokrácia állapota volt a téma Brüsszelben

Minden jogi kérdést tisztáztak - ezt mondta a magyar jogállamiságról szóló brüsszeli meghallgatás után az  igazsgáügyi miniszter. Varga Judit szerint politikai boszorkányüldözés zajlik Magyarország ellen a migráció elutasítása miatt. Az Unió soros elnökségét ellátó Finnország európai ügyekkel foglalkozó minisztere szerint viszont erről szó sincs, pusztán meghallgatták a magyar kormány álláspontját a vitában. A DK úgy reagált: a magyarok szabadásága az eljárás tétje.

Magyarország a téma Brüsszelben

Magyarországot megvédeni ment Brüsszelbe - ezt mondta Varga Judit igazságügyi miniszter az unió általános ügyek tanácsának ülése előtt. A testület a magyar jogállamiság helyzetéről tárgyalt, miután az Európai Parlament már csaknem egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amely kimondta: az országban sérül a demokrácia. A DK szerint az ülésen a magyar emberek szabadságáról tárgyalnak. Az egyeztetés adásunk alatt ért véget, az eredményről később tájékoztatják a nyilvánosságot.

A jogállamiságról tárgyalnak az EU-s külügyminiszterek

A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

Sok a diplomata útlevél?

Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

Meghalt Rajk László

Az építész-politikus, a rendszerváltás egyik meghatározó alakja 70 éves volt. Rajk László 1949-ben született, egy éves sem volt, amikor apját, a korábbi kommunista belügyminisztert koncepciós perben elítélték és kivégezték. Ő építésznek tanult, a ’80-as évek elején csatlakozott a demokratikus ellenzékhez, alapító tagja, később képviselője volt az SZDSZ-nek. Munkásságáért 2009-ben Kossuth-díjat kapott.

Újabb történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben a forint

Újabb történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben a forint: ma már a 333 forintot is meghaladta az árfolyam. A dollár is az idei mélypontját érte el, 303 forintnál is drágább lett. Ellenzéki kezdeményezésre a költségvetési bizottság a forint árfolyamának eséséről hallgatta volna meg a pénzügyminisztert és a Nemzeti Bank elnökét, de nem mentek el, ahogy a fideszes képviselők sem.

Futball éjszakája 40 stadionban

Negyven focicsapat stadionjában rendezték meg tegnap a futball éjszakáját. Bárki szabadon bejárhatta a stadionokat, és a játékosokkal is találkozhattak az érdeklődők. A cél az volt, hogy megszerettessék a fiatalokkal a labdarúgást és kedvet csináljanak a családoknak, hogy mérkőzésekre járjanak. Ez utóbbi ráférne a csapatokra: az NB1 mérkőzéseire az idei szezonban eddig átlagosan 3600-an voltak kíváncsiak.

Orbán Viktor: a gyermeket vállalók jobb életszínvonalon élhetnek

Ha a gyermeket vállalók jobb életszínvonalon élhetnek, mintha nem születtek volna gyerekeik, akkor lehet sikeres a magyar családtámogatási politika - ezt mondta Orbán Viktor a 3. demográfiai csúcson. A miniszterelnök szerint ezt a célt még nem érte el a kormány, és a következő pár évben még nem is fogja. A rendezvényen több külföldi, jelenlegi és korábbi állami vezető is részt vett. A Jobbik szerint jelenleg a gyereket vállaló családokra szegénység vár. 

Hidvéghi Balázs sem lesz európai parlamenti bizottsági alelnök

Holnap sem lesz az Európai Parlament egyik legfontosabb bizottságának alelnöke Hidvéghi Balázs, a Fidesz volt kommunikációs igazgatója. Kinevezéséről szerdán szavaztak volna, de levették a napirendről. A politikus megválasztását már a nyáron is megakadályozták a magyar ellenzéki pártok és uniós frakcióik. Korábban Trócsányi László, volt igazságügyi minisztert is jelölték egy másik bizottság alelnökének, róla ma szavazhattak volna, de az ő jelölését visszavonták mivel ő a magyar kormány jelöltje az Európai Bizottságba.

Napirenden az európai minimálbér

Hivatalba lépése után 100 napon belül javaslatot készít az európai minimálbér bevezetésére Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság leendő elnöke. A német politikus ezt Dobrev Klára, a DK képviselőjének kérdésére közölte, részleteket azonban egyelőre nem tudni. A DK szerint a minimálbérnek minden tagállamban az adott ország átlagbéreinek 60-70 százalékát kellene elérniük.

150 milliárd rakétákra?

Csaknem 150 milliárd forint értékben vásárol Magyarország légiharc rakétákat és ezekhez szükséges eszközöket az Egyesült Államoktól - ezt az amerikai védelmi minisztérium közölte. A rakétákat a Gripenekhez vásárolhatja a kormány, az Index szerint azonban Magyarország jóval többet fizetne értük mint más államok. Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság elnöke szerint az összehasonlítás politikai bulvár, még nem is történt meg a vásárlás. Az ellenzék mégis a szakbizottság rendkívüli ülését kezdeményezi az ügyben.

Lejáratókampányt folytat egy közvélemény-kutató cég?

Szavazna-e Karácsony Gergelyre, ha emelné a benzin árát vagy bevezetné az ingatlanadót – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel hívogatnak embereket országszerte egy közvélemény-kutató cég munkatársai. Az általunk kérdezett szakértő szerint az ilyen akciók nem valódi kutatások, a céljuk a választók befolyásolása lehet.

Ragaszkodnak Trócsányihoz

Lejárt a határidő: Olaszországon kívül minden tagállam megnevezte, kiket szeretne jelölni az új Európai Bizottságba. A magyar kormány Trócsányi László, volt igazságügyi minisztert szeretné látni a testületben, de az Index és a 444.hu szerint komoly vitára lehet számítani az Európai Parlamentben a jelölése miatt. A Momentumnál azt mondják, az EP-képviselők várhatóan nem is szavazzák meg Trócsányi Lászlót, a kormány viszont azt állítja, a magyar kormány képviselőivel szemben eddig is folyamatosak voltak a megalapozatlan támadások.

Visszalépett a képviselőjelöltségtől Kulcsár Gergely

Visszalépett a képviselőjelöltségtől Debrecenben az a jobbikos politikus, aki évekkel ezelőtt azzal hencegett a párttársainak, hogy beleköpött a budapesti Duna-parton található holokausztemlékmű egyik vascipőjébe. Kulcsár Gergely indulását korábban a Momentum és az LMP is támogatta, de a Momentum országos elnöksége tegnap - miután több helyen megjelent, hogy beálltak a jobbikos politikus mögé - kihátrált mögüle és bocsánatot is kértek a történtek miatt.

Tarlós Istvánnak már összegyűjtötték az induláshoz szükséges ajánlásokat

A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

Gulyás: nem lehet drágább 100 milliárd forintnál az új sportcsarnok

100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban

Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban - tudta meg az Index. A lap szerint az intézmények szeptember elejéig vehettek volna fel új embereket, de augusztus 14-én megszüntették ezt a lehetőséget. A szakszervezet szerint a létszámstopra semmi szükség, így csak állandósulnak a problémák, hogy többet kell várni az embereknek az ügyintézésre. A kormány eltökélt a létszámcsökkentés mellett.

 

Áder János: A magyarok joggal büszkék

Harminc évvel a rendszerváltás után a magyarok joggal büszkék az elért eredményekre - erről beszélt augusztus 20-a alkalmából Áder János. A köztársasági elnök a Kossuth téren tartott állami ünnepségen azt mondta: akkor, 1989-ben tért vissza a remény, hogy a magyarok maguk hozhassák törvényeiket és kitessékelhessék az idegen, barbár eszméket.

Magyarországra jön Angela Merkel a páneurópai piknik 30. évfordulójára

Magyarország jön holnap Angel Merkel. A német kancellár a páneurópai piknik 30. évfordulójára érkezik Sopronba, Orbán Viktorral is találkozik, egy istentiszteleten is részt vesznek és kétoldalú tárgyalásokat is tartanak. 30 évvel ezelőtt körülbelül 700 kelet-német menekült jutott át a határon, amikor magyarok és osztrákok közösen szerveztek találkozót a határok elbontásáért. Angela Merkel már tegnap videóüzenetben köszönetet mondott Magyarországnak az akkori bátorságáért.

Az átlagbér többszörösét keresik a képviselők

Az átlagbér csaknem háromszorosát keresik az országgyűlési képviselők, ebben az összehasonlításban a 10. legjobban fizetettek Európában - derül ki az mfor.hu összesítéséből. A képviselők egészen pontosan 276 százalékkal vihetnek haza több pénzt, mint egy átlagos magyar, míg Dániában mindössze 139 százalékkal. A magyar képviselők fizetése egyetlen év alatt nagyobb mértékben emelkedett, mint az átlagbér az elmúlt 5 évben.

Kitálalt a volt gyulai alpolgármester

Összenőtt a gyulai fideszes városvezetés egy helyi üzleti körrel, a közbeszerzéseket előre eldöntik - ezt állítja a város korábbi fideszes alpolgármestere egy levélben, amelyet a pártvezetésnek szánt, de több sajtóorgánumhoz is eljutott. Galbács Mihály számításai szerint az elmúlt öt évben a városban 3,5 milliárd forint közbeszerzést írtak ki, ebből 78 százalék egy céghez került. A polgármester tagad és rágalmazásért feljelentette egykori helyettesét, aki független jelöltként indulna az őszi polgármester-választáson.

Donáth László szerint politikai lejáratás indult ellene

Senkit nem hallgattak még ki gyanúsítottként abban az ügyben, amelyet szexuális zaklatás és kényszerítés miatt indított a rendőrség egy III. kerületi evangélikus szeretetotthonban - ezt maga a hatóság közölte. A kormányközeli média az elmúlt napokban arról számolt be, hogy Donáth László volt szocialista politikus, aki az intézet egyik vezetője, több alkalmazottat zaklathatott. Ő azt mondja, politikai lejáratás indult ellene, ennek célpontja szerinte a lánya, a Momentum alelnöke. Donáth Anna karaktergyilkosságnak tartja az ügyet.

116 milliárdért a Mészáros-család egyik cége tette a legolcsóbb ajánlatot

Augusztus végén dőlhet el, mennyiért épülhet meg az új budapesti sportcsarnok a Népligetnél - közölte a Híradóval a Kiemelt Beruházások Központja. Korábban a G7 portál írta meg, hogy a legolcsóbb ajánlatot a Mészáros-család egyik cége tette, 116 milliárd forintért, ez azonban nem végleges, most az összes pályázóval tárgyalnak majd. A sportcsarnok a 2022-es kézilabda Európa-bajnokságra épül, és azért kerülhet ennyibe, mert több sportág befogadására is alkalmas lesz. Építése már szeptemberben megkezdődhet.

 

Orbán Viktor: Jó döntés volt Ursula von der Leyent támogatni

Jó döntés volt Ursula von der Leyent támogatni az Európai Bizottság elnöki posztjára - ezt mondta Orbán Viktor, miután Brüsszelben négyszemközt találkozott a német kereszténydemokrata politikussal. Ursula von der Leyen jó hangulatúnak nevezte a találkozót, amelyen megállapodtak abban, hogy újra kell kezdeni Magyarország és az Európai Bizottság kapcsolatát, de kiemelte: a jogállamiság nagyon fontos, mindenkire vonatkozik.

Nem a kormány engedélyezte, hogy magyar légtérben szállítsanak harckocsikat

Nem a kormány engedélyezte, hogy magyar légtérben szállítsanak orosz harckocsikat Szerbiába - ezt mondta az RTL Híradó kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint a páncélosokat nem katonai gépek szállították, így a kormánynak nem is volt beleszólása. Az Európai Unió területén 2014-ben betiltották az orosz harci felszerelések szállítását. A Momentum szerint az Orbán-kormány újabb gesztust tett Vlagyimir Putyinnak.

Nem árulják el a miniszterek, hogy hol nyaralnak

Titkolják a miniszterek, hogy hol és mikor töltik nyári szabadságukat. A kormánytagok közül egyedül Gulyás Gergely árulta el, hogy Franciaországba utazik, a többi minisztériumot azonban hiába kérdeztük, mindenhonnan egységes szövegű elutasítást kaptunk a szabadságokra vonatkozó kérdésre, eszerint magánügy, hol és mikor pihennek a kormánytagok.

A DK szerint közpénz kerül az Orbán-családhoz

Az alcsútdobozi golfpálya az egyik helyszíne a zsidó sportolók világjátékának, a Maccabi Játékoknak. Az Mfor.hu írta meg, hogy a pályát, amely korábban Csányi Sándor családi tulajdonában volt, Orbán Győzőtől Mészáros Lőrinc bérli. A DK azt állítja: így kerül vissza a Mészáros Lőrinc által megszerzett közpénz az Orbán-családhoz.

Képviselő lenne Nagy Blanka

Önkormányzati képviselő lenne Kiskunfélegyházán Nagy Blanka - ezt a Hír Tv közölte miután megszerezték az MSZP egyik elnökségi üléséről készült összefoglalót. A csatorna értesülését a szocialista párt a Híradónak is megerősítette. Komjáthi Imre alelnök azt mondta: Nagy Blanka egy civil szervezet jelöltjeként indulna, és várhatóan több ellenzéki párt is támogatja majd. A korábbi tüntetésekről ismertté vált fiatal lányt közéleti szerepvállalása után élesen támadta a kormánysajtó.

19 megyei jogú városban már megállapodott az ellenzék

A 23 megyei jogú városból már 19-ben megállapodtak az ellenzéki pártok, hogy közös jelölteket indítanak. A fővárosban is szinte mindenhol lezárták az egyeztetéseket, itt már csak az a kérdés, hogy Ferencvárosban ki nyeri az időközben kiírt helyi előválasztást. Az ellenzéki pártok már egy éve tárgyalnak arról, hogyan működjenek együtt az önkormányzati választásokon: a kisebb városokban is lesznek közös jelöltek, több helyen pedig a helyi civil szervezetet támogatják majd.

Mindent megtesz az iskoláért a budaörsi Illyés Gyula gimnázium igazgatója

Mindent meg fog tenni, hogy megmaradjon az iskola nyílt, befogadó légköre és önálló véleményre ösztönző szellemisége. Ezt írta Facebook bejegyzésében a budaörsi Illyés Gyula gimnázium igazgatója, miután az emberi erőforrások minisztere szakmai hiányosságokra hivatkozva nem fogadta el két iskola igazgató pályázatát. Az Illyés Gimnázium és a Hermann Ottó Általános iskola igazgatóinak pályázatát a miniszteren kívül mindenki támogatta.

Új tervek a tengeren érkező menekültek elosztására

Egyetlen illegális bevándorló sem jöhet Magyarországra - így összegezte a magyar kormány álláspontját Szijjártó Péter külügyminiszter miután Emmanuel Macron francia elnök már 14 országgal megállapodott arról, hogy a tengeren érkező menekülteket automatikusan és gyorsan szétosztják a tagállamok között. A francia elnök szerint ez önkéntes, de csak ideiglenes megoldás és a menekültválság megoldásából mindenkinek ki kell vennie a részét. A probléma kezelésére az Európai Bizottság megválasztott elnökének is vannak ötletei.

Bonyodalmak budaörsi iskola igazgatók kinevezése körül

Nem volt elég meggyőző a pályázatuk - ezzel indokolta az EMMI, hogy elutasították két budaörsi iskola igazgatójának pályázatát, annak ellenére hogy a tanárok, a szülők, a diákok és az önkormányzat képviselőtestülete is őket támogatta. Végül egy évvel meghosszabbították a megbízatásukat, és jövőre újra pályázhatnak. A budaörsi polgármester szerint meg akarják félemlíteni az intézményvezetőket. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt mondja: csak politikai szempontok számítanak a kinevezésekkor.

Orbán Viktor Oroszországban nyaral

Oroszországban nyaralt a családjával Orbán Viktor. Erről az Index írt elsőként. A miniszterelnököt a portál egyik olvasója fotózta le Szentpétervár közelében. Sajtófőnöke az utazásról csak annyit árult el, hogy Orbán Viktor nem hivatalos úton járt Oroszországban. Nyári szabadságáról azonban, ahogy az előző években, most sem adott tájékoztatást.

Megválasztása után már óvatosabban fogalmaz Ursula von der Leyen

Mindig a teljes jogállamiságra kell törekedni, de senki sem tökéletes - ezt mondta az Európai Bizottság leendő elnöke megválasztását követő első interjújában. Ursula von der Leyent Magyarország és Lengyelország kapcsán kérdezték erről, mindkét ország ellen zajlik ugyanis a jogállamiság megsértése miatt indított eljárás. A kormány abban bízik, hogy az új Európai Bizottság nem politikai nyomásgyakorlásra használja majd a jogi eljárásokat. A Momentum azt ígéri: napirenden tartják a kérdést.

Nem árulja el a kormány, miért mondott nemet Orbán az unió klímasemlegességi csomagjára

Nem árulja el a kormány, milyen szakmai érvek miatt mondott nemet Orbán Viktor az unió klímasemlegességi csomagjára - ezt a 444.hu írta. Szél Bernadett független képviselő hiába kérte ki az erről szóló dokumentumokat, nem kaphatta meg, mert azokat döntéselőkészítő anyagoknak nyilvánították, vagyis nem kötelező kiadni.

26-an egyszer sem szólaltak fel az Országgyűlésben az elmúlt fél évben

Öt miniszter és 21 képviselő egyetlen egyszer sem szólalt fel az Országgyűlésben az elmúlt fél évben. A kormány szerint a minisztereknek nem is az a dolguk, hogy a parlamentben vitázzanak, őket legtöbbször a parlamenti államtitkárok képviselik. A néma képviselők között 17 fideszes van, köztük Bíró Márk, aki 2010 óta egyszer sem szólalt fel a törvényhozásban.

Kell-e emelni a nyugdíjkorhatáron?

A következő 80 évben drámai lesz a népességfogyás Magyarországon az Európai Unió statisztikai hivatalának legfrissebb jelentése szerint. Ráadásul elöregszik a társadalom, ami a szakemberek szerint a nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatt is aggasztó. A Pénzcentrum arról írt, hogy 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt a következő évtizedekben ahhoz, hogy ne mondjon teljesen csődöt a rendszer.

Drágulhat a fapados repülőjegy

Akár a fapados repülők jegyárainak emelkedéshez is vezethet, ha év végéig tényleg be kell zárni a Liszt Ferenc repülőtéren a fémszerkezetes beszállóhelyeket, ahonnan most az olcsóbb járatokat indítják. A kormány megtiltaná a használatát, mert szerintük ott méltatlan az utasok kiszolgálása. A reptér korábban már bejelentette, hogy új terminált építenek a fapadosoknak, de ez csak évek múlva készülhet el.

 

Varga Judit lehet az új igazságügyi miniszter

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai ügyekért felelős államtitkára válthatja Trócsányi Lászlót az igazságügyi poszton. Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a jelenlegi államtitkárt jelöli a várhatóan az Európai Bizottság biztosi posztját elfoglaló Trócsányi László helyére.

Márki-Zay a testi fenyítésről

Előfordult, hogy rácsapott a gyerekei fenekére - ezt mondta a Híradónak Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, aki korábban egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy időnként szükségesnek tartja a gyereknevelésben a testi fenyítést. A politikus azt is mondta, konzervatív családban nőtt fel, abba pedig belefért néha egy-egy pofon, amit az apjától kapott. Magyarországon csaknem 15 éve tiltja a törvény, hogy testi fenyítéssel neveljék a gyerekeket, bár a társadalom kétharmada ezt ma is elfogadhatónak tartja.

A pénzintézet igazgatója szerint egyetlen kém sem dolgozik a Nemzetközi Beruházási Bankban

Egyetlen kém sem dolgozik a Nemzetközi Beruházási Bankban - jelentette ki az RTL Híradó kérdésére a pénzintézet igazgatója. Nyikolaj Koszov a bank vezetőivel közös sajtótájékoztatót tartott, miután a pénzintézet a napokban áttette székhelyét Moszkvából Budapestre. A kormány diplomáciai mentességet is adott a dolgozóknak, a bankvezető szerint ez teljesen bevett eljárás. Azt ígérik, fenntartható, zöld beruházásokkal és kisvállalkozások támogatásával foglalkoznak majd.

Karácsony Gergely: Népszavazást a dugódíjról

Valakinek börtönben lenne a helye a 3-as metró felújítása miatt - erről beszélt az RTL Híradónak adott interjúban Karácsony Gergely. Az MSZP és a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje azt azonban nem mondta meg, hogy ezalatt Tarlós Istvánt érti-e. A politikus bevezetné a dugódíjat Budapesten, de fél évre rá népszavazást tartana arról, hogy bevált-e. Az ellenzéki előválasztás mindhárom résztvevőjével készítettünk interjút. Az interjút teljes hosszában megnézheti: ITT.

Rögzíthetik a fesztiválozók személyi adatait, arcképét és igazolványát

Rögzíthetik a fesztiválozók személyi adatait, arcképét, személyi igazolványát vagy útlevelét. Az erről szóló törvénymódosítást három kormánypárti képviselő nyújtotta be. Gulyás Gergely miniszter szerint erre azért van szükség, hogy a tömegrendezvények résztvevői nagyobb biztonságban legyenek. A DK és a Jobbik tiltakozik, szerintük a kormány adatbázist építhet a fiatalok adataiból.

Rogán Antal: Jövőre is lesz nemzeti konzultáció

Jövőre is lesz nemzeti konzultáció, 900 milliárd forintot fordítanak a következő években a turizmus fejlesztésére - erről is beszélt Rogán Antal a parlament szakbizottságainak meghallgatásán. A miniszterelnöki kabinetirodát vezető minisztert most akármiről kérdezhették volna az ellenzéki képviselők, ám a legtöbben el se mentek az ülésekre.

Mészáros Lőrinc üzlettársa lesz a 4iG Nyrt. főrészvényese

Jászai Gellért, Mészáros Lőrinc üzlettársa lesz a 4iG Nyrt. főrészvényese. Az informatikai cég tavaly került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe, és egy év alatt több mint 1700 százalékkal javult az eredménye, most Jászai Gellért szerzett benne irányító többséget. Jászai Gellértet korábban Mészáros Lőrinc jobbkezeként emlegették, de a két üzletember korábbi szoros kapcsolata az elmúlt időszakban átalakult. A hírek szerint a 4iG a közeljövőben megpróbálhatja megvásárolni az egyik legnagyobb informatikai vállalkozást, a részben német tulajdonú T-Systemset is.

Civilek tiltakoztak: történelemhamisítás folyik

A vasárnapi Szabadság koncert előtt tiltakoztak civilek, mert szerintük a kormány átírja, és saját képére formálja a történelmet. A demonstráció egyik szervezője, Vásárhelyi Mária szociológus azt mondja, a kormány ki akarja törölni a baloldal '56-os forradalomban és a rendszerváltásban betöltött szerepét. A miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta: 30 éve és most is kötelességük a kommunizmus ellen harcolni.

A Fidesz vetett szemet Bige László gyárára a szocialisták szerint

A Fidesz vetett szemet Bige László gyárára a szocialisták szerint. A párt országgyűlési képviselője azt mondta, így nem csak a vállalkozót, hanem 250 családot is tönkretesznek. Az ország egyik leggazdagabb emberének gyárában áll a termelés, mert a hatóságok hiányosságokat találtak az üzemben. Bige László szerint valójában őt akarják tönkretenni. A kormány a 250 munkahellyel kapcsolatos kérdésünkre annyit írt, a törvényeket mindenkinek be kell tartania.
A Bige Lászlóval készült korábbi interjút ide kattintva nézheti meg.

Több tízmillió forintba került a Hableány kiemelése

Több tízmillió forintba került, hogy a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Hableányt a Dunából - ezt mondta az RTL Híradónak az úszódarut üzemeltető cég. Pontos összeget nem említettek, és kiemelték, hogy nem ezen a munkán akartak keresni, több eszközüket is ingyen biztosították a mentéshez. Hogy a hajótragédia elhárítása pontosan mennyibe került, egyelőre nem tudni.

Nem váltották le Handó Tündét

Nem váltotta le Handót Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjáról az Országgyűlés. Handó Tünde menesztését az őt felügyelő Országos Bírói Tanács kezdeményezte, de a kormánypárti képviselők leszavazták az indítványt, amelyről vita nélkül voksoltak. A bírói tanács szerint Handó Tünde többször is törvénytelenül érvénytelenített bírói pályázatokat, ezt az Országos Bírósági Hivatal mindig tagadta. A Jobbik szerint Handó Tünde a szavazás eredménye ellenére is megbukott.

50 milliárd osztalékot vettek ki

Csaknem 50 milliárd forint osztalékot vett ki Mészáros Lőrinc és családja idén csak azokból a cégekből, amelyekben könnyen nyomon követhető a tulajdoni részesedésük. Ezt a 444.hu írta meg. A korábbi felcsúti polgármester vállalkozásai rendre kapnak állami megbízásokat is.

Hidvéghi: A Fidesz döntése lesz

A Fidesz döntése lesz, hogy az Európai Néppártban marad-e - erről Hidvéghi Balázs, a Fidesz uniós képviselője beszélt az állami rádióban. Pedig a pártcsalád megbízásából jelenleg is dolgozik egy három fős bizottság azon a jelentésen, amely alapján a Néppárt dönthet, szeretnék-e, ha maradna a Fidesz. A kormánypárti politikus szerint Magyarország helyzete nem gyengülne akkor sem, ha távoznának.

Független Rendőrszakszervezet: az alacsony bérek miatt a rendőrök nem tudnak megélni

Azonnal és legalább 50 százalékkal kellene megemelni a rendvédelmi dolgozók bérét, mert az alacsony bérek miatt a rendőrök nem tudnak megélni, és egyre többen hagyják el a pályát - ezt mondta az RTL Híradónak a Független Rendőrszakszervezet. A belügyminiszter a héten bejelentette, jövőre lesz fizetésemelés, de azt még nem tudni, mekkora. A minisztérium most kérdésünkre azt közölte, ez a következő hónapokban dőlhet el.

Szájert Józsefet nem választották újra

10 év után nem választották újra az Európai Néppárti frakció alelnökének Szájer Józsefet, a Fidesz EP-képviselőjét. A pártcsalád mai tisztújításán viszont újra frakcióvezetőnek választották Manfred Webert, akit a Néppárt igen, a Fidesz viszont nem támogat, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen. A Fidesz tagságát még márciusban függesztették fel, ezért nem pályázhatnak semmilyen pozícióra. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Fidesz most már maradna a Néppártban, erről azonban már csak a posztok elosztása után, ősszel dönthetnek.

Még nem tudni, változtatnak-e a dunai hajózás szabályain

Változtat a kormány a dunai hajózás szabályain, de csak akkor, ha ez a Hableány tragédiájának okát feltáró szakértő vizsgálatok alapján indokolt. Ezt válaszolta az innovációs minisztérium államtitkára az Országgyűlésben, amikor több ellenzéki képviselő is arról kérdezte, a kormány tervezi-e szigorítani a mostani szabályokat. Az elsüllyedt hajót üzemeltető cég szerint erre nincs szükség, a jelenlegieket kell betartani. A képviselők az ülés elején nem, de a vita második órájában végül egy perces néma felállással fejezték ki részvétüket a hajókatasztrófa áldozatainak.

Véglegessé vált a magyar Európai Parlamenti képviselők névsora

Véglegessé vált a magyar Európai Parlamenti képviselők névsora, miután a hétvégén az MSZP, előtte pedig a Jobbik is eldöntötte, hogy kit küldenek Brüsszelbe. A múlt vasárnapi választás alaposan felforgatta a magyar belpolitikát: az LMP és a Jobbik vezetése lemondott, a DK megerősödve került ki a választásból. A Fidesz nyert, és az ellenzék szerint máris lépéseket tett, hogy újra közeledjen az Európai Néppárthoz. A megerősödött Momentum pedig önálló jelöltet indít a főpolgármester-választáson.

Dugódíj bevezetéséről döntött a fővárosi közgyűlés

Bevezetné a dugódíjat a fővárosi közgyűlés, erről is döntöttek a mai ülésen. A javaslat szerint 2021 és 2025 között élesítik a rendszert, amely alapján minden autósnak fizetnie kell majd, ha a városban autózik.

Tovább tárgyalna a Momentum

Szentírásnak és kőbe vésettnek tartja az MSZP az ellenzéki pártok korábbi budapesti megállapodását - ezt Molnár Zsolt, a párt fővárosi elnöke mondta. Az áprilisi egyezség alapján az MSZP adná a legtöbb közös ellenzéki polgármester-jelöltet Budapesten, miközben az EP-választás eredménye alapján a fővárosban a DK-ra és a Momementumra is jóval többen szavaztak. A DK azt mondja, nekik elfogadható a korábbi megállapodás. A Momentum nem akarja felrúgni az egyezséget, de szerintük változni fog a polgármester-jelölti névsor. 

Magyarország legismertebb gazdasági hetilapjának 40 éves története

A lap bár egy szovjet-magyar botránynak is köszönheti az indulását, már megjelenésekor is a sikeres nyugati gazdasági hetilapok, például az Economist hangulatát idézte. Bár sokáig az állampárt felügyelete alatt működött, a rendszerváltás hajnalán több meghatározó ellenzéki politikus fénymásolt a szerkesztőségben.

Lemondott az LMP vezetősége

A többi ellenzéki párt, az MSZP-Párbeszéd szövetség, a Jobbik és az LMP története legrosszabb EP-választási eredményét érte el. Utóbbi elnöksége még a hivatalos eredmények bejelentése előtt lemondott. A szocialisták vezetősége viszont nem, ők további együttműködésre készülnek. A Jobbiknál úgy fogalmaztak: a Fidesz olyan erővel próbálta őket elpusztítani, hogy a létezésük is siker.

EP választás: túlsúlyban a kormányzati plakátok

Dominálják a köztéri hirdetéseket a Fidesz és a kormány plakátjai az Európai parlamenti kampány végén is. Az MSZP-Párbeszéd szerint a Fidesz 50-szer annyi pénzből kampányol, mint a teljes ellenzék, így nem is lesz tisztességes a vasárnapi választás. A kormánypártot most is kérdeztük, de nem kaptunk választ, mennyit költenek a kampányra. 

Felszedik a nemrég lerakott síneket Hódmezővásárhely és Szeged között

Felszedik a korábban már lerakott, használt síneket a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő, most épülő villamosvasút vonalán. Az építtető Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. korábban azzal magyarázta a máshonnan elbontott, 40 éves sínek használatát, hogy az erre a mellékvonalra még jó lesz, és költségeket is spórolnak vele.

Rendkívüli ülés a kilakoltatás ellen, a kormánypártiak nem mentek el

Bojkottálták a kormánypárti képviselők az Országgyűlés mai rendkívüli ülését. Az ellenzéki pártok a kilakoltatások leállítását és a devizahitelesek megsegítését célzó javaslatokat akartak elfogadni, ezért hívták az össze az ülést, de a törvényhozás a Fidesz és a KDNP képviselői nélkül nem volt határozatképes.

Kövér László: egy normális homoszexuális nem tartja magát egyenrangúnak

A pedofilokhoz hasonlította Kövér László azokat az egynemű párokat, akik gyermeket fogadnak örökbe - az Index tudósítása szerint. Az Országgyűlés és a Fidesz választmányi elnöke egy választási fórumon beszélt arról, hogy szerinte a gyermek mindkét esetben egy élvezeti cikk, egy normális homoszexuális pedig nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak a többséggel. A Momentum szerint normális országban ilyen nem hangozhat el és Kövér Lászlónak le kell mondania.

Európának közös hadseregre van szüksége?

Az orosz fenyegetés miatt Európának mielőbb fel kellene állítania az európai hadsereget - erről Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje beszélt. A közös hadsereg első egységének szánt német és holland tankhadosztály már három éve közösen gyakorlatozik. A tervek szerint idén megduplázzák a létszámát.

Nem tudni, hogy Orbán és Trump megállapodtak-e

Nem tudni, hogy bármiben is konkrétan megállapodtak volna, egymásról azonban elismerően beszélt Donald Trump és Orbán Viktor miután tegnap először tárgyaltak a Fehér Házban. A találkozó utáni videóüzenetében a magyar kormányfő azt mondta: amit tudni kell Magyarországról azt tudta az amerikai elnök. Az ellenzék szerint sokat elárul, hogy a térség vezetői közül utolsóként fogadta Orbánt Donald Trump.

Dicsérte egymást Trump és Orbán

Orbán Viktor nagyszerű munkát végez, jó szövetséges a NATO-ban és sikerrel védte meg Magyarországot a migrációval szemben - erről beszélt Donald Trump, amikor tegnap hivatalában fogadta a magyar miniszterelnököt. Az amerikai elnök akkor is megvédte Orbán Viktort, amikor a demokrácia állapotáról kérdezték. Orbán Viktor azt mondta, sikerült megerősíteni a két ország stratégiai szövetségét. Arról, hogy konkréten megállapodtak-e bármiben, egyik politikus sem beszélt. Orbán Viktort 2001 óta most először fogadta amerikai elnök.

Ma este fogadja Trump Orbánt

Magyar idő szerint ma este fogadja Donald Trump Orbán Viktort a Fehér Házban. A magyar miniszterelnök és az amerikai elnök tárgyalásán egyebek mellett energiaügyek és a migráció is szóba kerülhet. Orbán Viktor 15 percet tölt majd Donald Trumppal az ovális irodában, majd egy fél órás tárgyalás is lesz, amelyen már mások is részt vesznek. Az ellenzéki pártok szerint a kormány pénzért vásárolta meg a találkozót.

 

Vita a V4 hírügynökségről

A DK szerint a kormányzati hazugságok külföldi terjesztésére jött létre a V4 hírügynökség. Ez londoni székhellyel működik, és Habony Árpádhoz is köthető, de kisebbségi tulajdonosa a londoni magyar nagykövet is. A V4-et rendszeresen idézik Magyarországon a kormánypárti médiumok. A kormányszóvivő szerint azonban egy magáncégről van szó.

Szerbiába toloncolták a családot

Az éjszaka közepén, rabszállító busszal toloncoltak át Szerbiába két agfán családot a magyar rendőrök. Annak ellenére, hogy a szerbek jelezték, nem fogadják őket. A Helsinki Bizottság ügyvédje szerint a magyar hatóságok érdemben nem foglalkoztak a menedékkérőkkel. A belügyminisztérium azt közölte: a menekültek kérték, hogy Szerbiába és ne Afganisztánba vigyék őket.

Handó Tünde áll bármilyen vizsgálat elé

Vitatják az Országos Bírói Tanács döntéseinek jogszerűségét a kormánypártok. Ezt azután közölte a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője, hogy a Bírói Tanács szerdán kezdeményezte az Országgyűlésnél az Országos Bírósági Hivatal elnökének leváltását. Szerintük Handó Tünde döntései a bíróságok függetlenségét is veszélyeztethetik. Handó Tünde úgy reagált: áll bármilyen vizsgálat elé.

Megszüntette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen zajló büntetőeljárást

Megszüntette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen zajló büntetőeljárást. Azután döntöttek így, hogy az egykori szocialista politikus felkerült a DK EP-listájára, így mentelmi joga van. A bíróság ugyan kérte ennek felfüggesztését, de a Nemzeti Választási Bizottság ellenzéki tagjai leszavazták. A Fidesz szerint egy bűnöző oldalára álltak. Czeglédy Csaba a bíróság döntését bírálja.

Fidesz: még nem döntöttek arról, hogy kilépnek az Európai Néppártból

Nem döntött a Fidesz arról, hogy kilépne az Európai Néppártból - ezt válaszolta az RTL kérdésére a Fidesz kommunikációs igazgatója, aki szerint továbbra is az a céljuk, hogy belülről változtassák meg a Néppártot. Orbán Viktor pedig azt mondta: a Fidesz maga dönt majd a jövőjéről a választások után. Az elmúlt napokban újra fellángolt a vita a Fidesz európai párttagságáról. A szocialisták szerint a miniszterelnök Magyarország uniós tagságát sodorja veszélybe azzal, hogy a szélsőjobboldali európai pártokhoz közeledik.

Milliárdokat költött a magyar kormány közel-keleti iskolák, templomok felújítására

Több mint 8 és fél milliárd forintot költött a magyar kormány közel-keleti iskolák, óvodák, templomok felújítására az elmúlt években - tudta meg a 24.hu. A Fidesz szerint a program célja, hogy a segítséget vigyék oda, ahol szükség van rá, így kezelhető ugyanis a migráció. A DK-nál azt mondják, külföldi templomok helyett magyar kórházakra kellene költeni a pénzt.

A Fidelitas szerint Karácsony Gergely a felelős a zuglói veszteséges parkolásért

Kukászsákokkal fedtek le jelképesen több parkolóautomatát Zuglóban a Fidesz ifjúsági szervezetének tagjai - így akarják felhívni a helyiek figyelmét arra, hogy a kerületben veszteséges a parkolás, és ezért szerintük Karácsony Gergely polgármester a felelős. A Fidelitas budapesti elnöke nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy a helyi fideszes képviselőknek, akik szintén megszavazták a fizetős parkolást, van-e felelősségük abban, hogy rossz üzletet kötött a kerület.

Fix kamatozású hitelt ajánlanak a bankok

130 ezer jelzáloghiteles kap levelet a következő hónapokban a bankjától, amelyben azt ajánlják, hogy hosszú távra rögzítsék jelenlegi változó kamatozású hitelüket. Két személyre szabott ajánlatot tartalmaz majd a levél, ezek alapján bár a törlesztőrészlet nőni fog, hosszabb távon kiszámíthatóak lesznek a költségek. Az ügyfeleknek 30 napjuk lesz dönteni. A szerződésmódosítás díját a lehető legalacsonyabbra szorítják a Bankszövetség ígérete szerint.

Május elseje kampányhangulatban

EP-választások előtti kortesbeszédeket mondtak a politikusok május elsején. Az ellenzéki pártok a munkások mellett az ország 15 éves uniós csatlakozását ünnepelték. A Fidesznek nem volt központi rendezvénye, Orbán Viktor a közösségi oldalán azt írta, munkával ünnepli a munka ünnepét, és Varsóba utazott.

30 ezer forint egy aláírásért

30 ezer forintért vette a nevére egy ukrajnai magyar fiatal azt a céget, amelynek előtte 160 millió forint kampánytámogatást utaltak az egyik olyan párttól, amelyik 1 százalékos támogatást sem ért el. Ezt egy civil csoport derítette ki 10 hónapnyi nyomozás után. A tavalyi országgyűlési választásokon induló úgynevezett kamupártok még mindig milliárdokkal tartoznak a költségvetésnek. A Fidesz szerint a szabályok jók, az igazság- szolgáltatásnak lenne dolga visszaszerezni az állami pénzeket.

Kampány lesz a „patkányozásból”

Tájékoztató kampányt indít a Fidesz, amiért szerintük patkánynak nevezte a párt szavazóit a szocialista Bangóné Borbély Ildikó. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nem maradhat következmények nélkül a politikus nyilatkozata. Az MSZP úgy reagált, a Fidesz félrevezeti az embereket, mert Bangóné nem a fideszes szavazókról beszélt, és bocsánatot is kért, ha valaki magára vette volna a nyilatkozatát.

Bangóné Borbély Ildikó: sok a patkány

Lemondásra szólította a fel a Fidesz Bangóné Borbély Ildikót, az MSZP országgyűlési képviselőjét, mert szerintük az ellenzéki politikus patkánynak nevezte a kormánypárt szavazóit. Bangóné az ATV csütörtök reggeli adásában arra a kérdésére, hogy miért nő a Fidesz és miért csökken az MSZP támogatottsága, azt válaszolta: mert sok a patkány Magyarországon. Pénteken délután közösségi oldalán bocsánatot kért.

 

Magyarország a Délkelet-Európába érkező kínai áruk tranzitországa lehet?

5 év múlva átadhatják a felújított Budapest-Belgrád vasútvonalat - jelentette be Pekingben Szijjártó Péter külügyminiszter. A kormány eredményt hirdetett a csaknem 700 milliárd forintos tenderben, a szerződést még májusban aláírhatják. A kínai-magyar-szerb vasútfejlesztéstől azt remélik, hogy Magyarország a Délkelet-Európába érkező kínai áruk tranzitországa lehet. Orbán Viktor tárgyalt a kínai miniszterelnökkel és az államfővel. Az LMP szerint vigyázni kell a kínai nagyberuházásokkal, a vasútfejlesztés például szerintük több ezer év alatt térül meg.

Csak elektromos buszokat akarnak venni

Három éven belül 3 ezer elektromos busz megvásárlását támogatja a kormány - ezt a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a legutóbbi kormányinfón. A tervek szerint néhány év múlva már csak elektromos buszokat lehetne forgalomba állítani a tömegközlekedésben. Az LMP szerint 2030-ra az összes magyarországi buszt elektromosra kellene cserélni, és erre kellene fordítani az uniós támogatások egy részét is.

 

Matteo Salvini Magyarországra jön

Május elején, Magyarországon tárgyal Orbán Viktorral Matteo Salvini - erről a Magyar Nemzet írt először. A szélsőséges retorikájáról ismert olasz belügyminiszter a déli határkerítésnél találkozik a magyar miniszterelnökkel, aki korábban a hősének nevezte, amiért lezárta Olaszország kikötőit a menekültek előtt. Salvinit folyamatosan bírálják idegenellenessége miatt, pártja viszont a legnépszerűbb Olaszországban. Az MSZP szerint Salvini az olasz újfasizmus megalapítója és bűnnek tartanák, ha a miniszterelnök vele szövetkezne. A kormány szerint csak azért támadják, mert a politikus "megfékezte a migránsokat".

Nem tárgyaltak a parkolásról

Nem tud a zuglói MSZP és a Fidesz közötti háttéralkuról az MSZP elnöke, aki helyi ügynek tartja, hogy Karácsony Gergely polgármester szerint a két párt összejátszása miatt kötött a kerület előnytelen parkolási szerződést. Tóth Bertalan az RTL Híradónak azt mondta, abban megállapodott Karácsony Gergellyel, hogy ha utóbbi ősszel főpolgármester lesz, akkor egységesítik a fővárosi parkolási rendszert.

Az MSZP-Párbeszéd listavezetője szerint manipulált lesz az EP-választás

Manipulált lesz az EP-választás, az MSZP-Párbeszéd 240 ezer forintos európai minimálbért ígér, és nem segíti a Fidesz az MSZP kampányát - ezekről is beszélt az RTL Híradónak adott interjújában Tóth Bertalan, a két párt listavezetője. A politikus azt mondta, bár egy Fidesz-közeli cég plakátjain jelennek meg a hirdetéseik, ők egy kis reklámcéggel állnak kapcsolatban, így nem segít nekik a kormánypárt. Az RTL minden nagyobb párt listavezetőjétől interjút kért a választások előtt. A teljes interjút itt nézhetik vissza!

TÓTH BERTALAN: a Fidesznek sokkal több eszköze van arra, hogy eljusson az emberekhez

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a közös lista vezetője nem tart a visszaélésektől az EP-választáson, mégis azt mondja: mivel a Fidesz és a kormány lényegében korlátlan pénzzel rendelkezik és a média jelentős részét is befolyásolja, ezért nem lesz tiszta a voksolás. Az MSZP elnöke legalább 3 mandátumot remél, és abban bízik, hogy minél többen elmennek majd szavazni május 26-án.

Vita a kártyás rendszerről

A menekülteknek adott bankkártyák támogatása miatt bírálja a Fidesz az európai szocialisták csúcsjelöltjét, Frans Timmermanst. Hidvéghi Balázs szerint ugyanis bár kiderült, hogy a kártyákat terrorizmus támogatására is használják, az európai politikus tegnapi sajtótájékoztatóján kiállt a rendszer mellett. Timmermans szerint egy példából nem lehet az egész rendszerre érvényes következtetéseket levonni.

Posztja miatt váltották le a Momentum ferencvárosi alapszervezetének vezetőjét

Leváltotta a Momentum a ferencvárosi alapszervezet vezetőjét - így döntött vasárnap délután a párt választmánya. A helyi politikus korábban egy facebook posztban arról írt, hogy bár valóban sokat írtak a kerületi parkolási visszaélésekről, de bizonyítékok nélkül vádolni a politikai ellenfeleket nagyon veszélyes.

Színházi darab az illiberalizmus veszélyeiről

Szerdán este mutatják be Bernard-Henri Lévy Keressük Európát című előadását a belvárosi színházban. Az Orbán Viktor kritikusának számító világhírű, liberális francia filozófus darabjának lényege, hogy az uniós választások előtt felhívja a figyelmet az illiberalizmus veszélyeire. Lévy az EP-választásokig turnézik a darabbal, 20 országban mutatja be. Hétfőn két órán át beszélgetett Orbán Viktorral.
Hogy korábban Lévy, hogyan nyilatkozott Orbánról, ide kattintva nézheti meg.

 

Exkluzív interjú: gusztustalan a Soros György elleni korábbi kormányzati kampány

Antiszemitának és gusztustalannak nevezte a Soros György elleni korábbi kormányzati kampányt a világhírű, francia filozófus Bernard-Henri Levy. Exkluzív interjút adott az RTL Híradónak miután hétfőn 2 órán át tárgyalt a miniszterelnökkel. Lévy szerint Orbán Viktor autokrata, de nem fasiszta vezető. A filozófus megdöbbenve tapasztalta, hogy Magyarországon az emberek félnek elmondani a véleményüket.

Levy szerint Orbán autokrata, de nem fasiszta

Autokrata, de nem fasiszta - így jellemezte Orbán Viktort az RTL Híradónak adott interjúban Bernard-Henri Levy. A világhírű, szabadszellemű francia filozófus hétfőn 2 órán át tárgyalt a miniszterelnökkel. Azt mondta neki, hibát követ el bevándorlás- és Európa-ellenes politikájával, mert Magyarországnak egyetlen igazi barátja van, és az Európai Unió. Úgy vélte, Magyarország egy szabad ország, de nem demokrácia, mert az többről szól, mint, hogy szabadok-e a választások. Azt mondja, megdöbbenve tapasztalta, hogy Magyarországon az emberek félnek elmondani a véleményüket.

Kikerültek a kampányplakátok az utcákra

Kikerültek a Fidesz és az MSZP óriásplakátjai az utcákra, miután szombaton hivatalosan is elkezdődött az európai parlamenti választás kampánya. A kormánypárt hirdetésein nem támadják Brüsszelt, mindössze Orbán Viktor támogatására és a bevándorlás megállítására hívják fel a figyelmet. Az MSZP plakátján pedig a párt kampányszlogenje olvasható. Más ellenzéki pártnak nem lesz óriásplakátja, mert nincs rá pénzük. Az uniós választási kampányra ugyanis nem jár külön állami támogatás.

Minél több embert buzdít szavazásra a V21 csoport

Sorsdöntő lesz az Európai Parlamenti választás, így minél több embert buzdítanak szavazásra és az ellenzék támogatására a korábbi jobb- és baloldali kormányokból álló V21 csoport tagja. A szervezet - még V18 néven - már a tavalyi választáson is aktív volt, összefogásra szólították fel az ellenzéki pártokat, most elsőként a Momentummal írtak alá megállapodást. Már az őszi önkormányzati választásra is készülnek, azt szeretnék, ha minél több helyen csak egy ellenzéki jelölt indulna a Fidesz jelöltjével szemben.

Újra támadja a kormányközeli média Nagy Blankát

Újra támadja a kormányközeli média Nagy Blankát, azt a diákot, aki télen több tüntetésen éles beszédekben bírálta a kormányt. Ezúttal arról írnak, hogy hány rossz jegyet szerzett az első félévben, illetve hogy aznap, amikor az ATV-nek nyilatkozott, orvosi igazolással maradt távol az iskolától. A lány ügyvédje újra jogi lépéseket tervez, mert szerinte a lapok személyes adatokat hoztak nyilvánosságra.

Matteo Salvini számít Orbán Viktorra

Eddig nem kereste a Fideszt az Európai Néppárt tárgyalódelegációja, amelynek feladata lesz, hogy felmérje, a Fidesz maradhat-e az európai pártcsalád tagja. Ezt Novák Katalin, a Fidesz delegációjának vezetője közölte. Közben Matteo Salvini, olasz belügyminiszter sajtóhírek szerint hétfőn Milánóba várná Orbán Viktort, egy új európai mozgalom indítása alkalmából, de a miniszterelnök várhatóan nem megy el.

A kormány képviselője nem ellenezte Brüsszel tervét

Korábban Orbán Viktor többször is elutasította, most a kormány képviselője mégsem ellenezte Brüsszelben az uniós határőrség megerősítését. A magyar kormányfő tavaly szeptember óta többször elfogadhatatlannak nevezte ezt a tervet. Az MSZP szerint Orbán Viktor fél éve hazudik, hogy félelemben tartsa a választóit. A Fidesz szerint a kérdés még nem dőlt el, a nagykövet pedig tartózkodott.

Hétvégén indul az EP-kampány

Központi szerepe lesz Orbán Viktornak a Fidesz európai parlamenti kampányában, amelynek fő témája a bevándorlás, fő üzenete pedig az lesz, hogy megvédik az országot. Ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta a Híradónak. Az MSZP és a Párbeszéd szerint Európa vagy Orbánisztán között kell választaniuk az embereknek, az LMP pedig a környezetvédelemmel kampányol majd. Óriásplakátjai viszont a Fideszen kívül csak a szocialistáknak lesznek, mert a többi pártnak nincs rá pénze.

Álhírgyárakról beszél Szijjártó Péter

Világméretű liberális álhírgyárak működnek, a külügyminiszter szerint, és mint mondja: ezek hazugságokat terjesztenek és alap nélkül járatnak le embereket. Szijjártó Péter erről az állami rádióban beszélt. Ezzel arra reagált, hogy az amerikai vizsgálat szerint nincs bizonyíték arra, hogy Donald Trump összejátszott volna az oroszokkal, hogy amerikai elnök legyen.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való