KERESÉS search-close

"Major Eszter" szerzővel ellátott tartalmak

Major Eszter

Major Eszter által létrehozott tartalmak (100):

Kritizálják az oltási sorrendet

Olyan egészségügyiseket is beoltanak koronavírus ellen, akik nem is találkoznak betegekkel, eközben sok alapellátásban dolgozó szakember azért vív harcot, hogy bejusson valamelyik oltópontra. Erről beszélt a híradónak a Magyar Orvosi Kamari titkára. A híradónak nyilatkozó pszichológus is azok közé tartozik, akik az oltási terv alapján megkaphatták a vakcinát, pedig otthonról dolgozik.

Már kétféle oltóanyag van Magyarországon

Megérkeztek az első adag oltóanyagok a Moderna vakcinájából. Így már kétféle oltóanyag van Magyarországon. Az RTL Híradónak nyilatkozó virológus szerint a Pfizer és a Moderna vakcinája között hatékonyságban nincs különbség. A Moderna tárolása viszont könnyebb. Közben arról is döntöttek, hogy egy ampulla Pfizer-BionTech vakcinával ezután nem öt, hanem hat embert oltanak be.

Szétszórják a Színház és Filmművészeti Egyetem oktatási helyszíneit

Szétszórják a Színház és Filmművészeti Egyetem oktatási helyszíneit - a filmeseket például Budára költöztethetik, a színész képzés maradhat Pesten ezt mondta ma több egyetemi forrásunk is. Így tudja a híradónak nyilatkozó oktató is, aki szerint az egész arról szól, hogy az új vezetés megakadályozzon egy az őszihez hasonló blokádot. Az egyetemet fenntartó alapítvány újításokat ígér, de hogy miket, azt egyelőre nem árulták el.

Akár fél évbe is telhet, mire egy koronavírusos beteg teljesen felépül

Akár fél évbe is telhet, mire egy koronavírusos beteg teljesen felépül - erről beszélt a Korányi kórház intenzív osztályának főorvosa Híradónknak. Madurka Katalin azt is mondta: a lélegeztetőgépre kerülő betegek 80 százaléka meghal, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről azok pedig kezdetben enni sem tudnak egyedül annyira legyengülnek. A Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint azoknál is gyakoriak a szövődmények, akik kórházi kezelés nélkül megússzák a fertőzést. Náluk hónapokkal később is gyakran jelentkezik fáradékonyság, magasvérnyomás, alvászavar, depresszió.

Szakmány Tamás: ”Még nagyobb a felelősség!”

Hatalmas elismerése a munkájának - ezt mondta a nagy britanniai Walesben élő és dolgozó orvos, Szakmány Tamás, akit II. Erzsébet a Brit Birodalmi Rend tagjai közé emelt a járványban végzett munkája miatt. A szakorvos az RTL Híradónak azt mondta: azzal, hogy a lovagrend tagja lett, még nagyobb felelősség került a vállára.

Illegális építési hulladékból építhették meg az utat

Nyomoz a rendőrség a Sóskutat és Érdet összekötő köves földút miatt - erről először az Átlátszó írt. Érd jelenlegi alpolgármestere tett feljelentést, mert szerinte az utat az előző városvezetés idején, hivatalos engedély nélkül, illegális építési hulladékból rakták le. Szerinte az ügyben érintett Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége is, amely a közelben épít köznevelési centrumot. A volt érdi polgármester szerint neki nincs köze az ügyhöz, Sóskút vezetője pedig azt állítja, csak karbantartottak egy régi utat.

Saját oltási tapasztalatiról ír nyilvános naplót egy szakorvos

Saját oltási tapasztalatiról kezdett nyilvános naplót írni egy COVID osztályon dolgozó belgyógyász szakorvos. Lőrincz M. Ákost január elsején oltották be a koronavírus elleni vakcinával. A Híradónak azt mondta: személyes és szakmai tapasztalataival szeretné eloszlatni az oltással szembeni kétségeket. A Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője szerint eddig nagyjából 60 ezer egészségügyi dolgozó jelentkezett oltásra, vagyis 120 ezer adag vakcinára volna szükség. Ennyi még nincs Magyarországon. Az országos tisztifőorvos azt ígérte, kedden újabb szállítmány érkezik.

Ez történt 2020 novemberében

Éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, ismét bezártak a színházak, mozik, éttermek. Az általános iskolák kivételével ismét bevezették a digitális oktatást. A hivatalos adatok szerint egy hónap alatt több mint háromezren haltak bele a járványba. Benyújtották az Alaptörvény módosítását, és szigorították az örökbefogadás feltételeit. Amerikában Joe Biden megnyerte az elnökválasztást és meghalt Diego Maradona. Visszatekintésünkben ezúttal megmutatjuk, hogy mi történt novemberben.

Nem volt nagy roham 24-én a boltokban

Nagy roham ma már nem volt a boltokban - ezt tapasztalta stábunk. Az általunk megkérdezett kereskedők szerint a koronavírus-járvány miatt idén a vásárlók előre készültek a karácsonyra, és volt, ahol erre sem volt szükség, mert elmarad a nagy családi összejövetel. A kereskedelmi szövetség szerint élelmiszerből hasonló mennyiség fogyott mint tavaly, ajándékot viszont kevesebbet vásároltak.

Orbán: jön a vakcina-igazolás

Készül az úgynevezett vakcina igazolás - erről Orbán Viktor beszélt szerdán egy videóüzenetében. Ez egy digitális igazolvány lenne, amely bizonyítja, hogy valaki átesett már a fertőzésen, vagy megkapta az oltást. A miniszterelnökséget vezető miniszter kedden csak annyit mondott: az oltási könyv fontos okirat lesz. De hogy ezt pontosan ki, hol és mikortól kérheti el, azt egyelőre nem tudni.

A Színház és Filmművészeti Egyetem diákjai a függetlenségük megvédésért indítottak harcot

Az ország egyik legkisebb hallgatói közössége, tiltakozásukra mégis egy ország figyelt fel. A Színház és Filmművészeti Egyetem diákjai a függetlenségük és az oktatás szabadságáért indítottak harcot, amikor úgy érezték, hogy meg akarják őket fosztani ezektől. Miután kéréseiket sem a kormány, sem a szaktárca sem az egyetem új vezetése nem hallgatta meg, blokád alá vették az egyetemet, tüntettek, és bírósághoz is fordultak. Azt mondják: a demokráciáért nehéz, de érdemes harcolni, és ők, ha kell bármeddig kitartanak. Ők is jelöltek az RTL Év embere díjára.

Szabad a kijárás karácsony este

Enyhít a szigorításokon karácsonykor a kormány. Szenteste, vagyis december 24-én éjszakára felfüggesztik a kijárási tilalmat, annak ellenére, hogy már negyedik napja 180 felett van az elhunytak száma. Vasárnap 183-an haltak bele a koronavírus szövődményeibe. A Híradónk által megkérdezett szakemberek mind egyetértenek abban, hogy a jelenlegi helyzetben felelőtlenség közös családi karácsonyt tartani.

10 percenként meghal egy beteg

Már 8000 felett a koronavírus miatt elhunytak száma Magyarországon. Szombaton 185-en haltak meg, ezzel pedig harmadik napja van 180 fölött a halálos áldozatok száma. Csökken viszont a kórházban kezeltek és lélegeztetőgépen lévők aránya. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet pedig azt közölte, hogy engedélyezték a Favipiravir nevű szert is a vírus kezelésre.

Három osztályt is be kellett zárni a mosonmagyaróvári kórházban

Három osztályt is be kellett zárni a mosonmagyaróvári kórházban, mert annyi dolgozó kapta el a vírust, hogy már nem tudták volna ellátni a betegeket. A fekvőbetegeket a győri kórházba küldték át, bizonytalan időre. Az ottani kórház főigazgatója azt szeretné, ha a helyzetre való tekintettel az orvosokat is átirányítanák hozzájuk.

Még idén megkezdődhet a magyar egészségügyi dolgozók oltása

Ha az Európai Gyógyszerügynökség hétfőn engedélyezi a Pfizer BioNTech vakcinájának forgalmazását, akkor kis mennyiségben még idén megkezdődhet a magyar egészségügyi dolgozók oltása koronavírus ellen. Erről az Operatív Törzs számolt be. A kórházakban már elkezdték összeírni, hogy hány egészségügyi dolgozó kéri az oltást, és folyamatban van az oltóközpontok kialakítása. Magyarország ebből a szerből 4 és fél millió adag oltóanyagot rendelt.

Bíztató jel: kétezernél kevesebb új koronavírus fertőzöttet találtak egy nap alatt

Kevesebb mint kétezer új koronavírus fertőzöttet találtak egy nap alatt - a kormányzati tájékoztató oldal adatai szerint.  1893 esetet regisztráltak - utoljára október végén volt ilyen kevés pozitív minta. A híradónak nyilatkozó szakértők azt mondják: az elvégzett tesztek számához viszonyítva is csökkent a pozitív minták aránya, ami bíztató jel, de ez nem jelenti azt, hogy már lazítani lehetne a szabályokon.

Már 32 egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus miatt

Már 32 egészségügyi dolgozó halt meg a koronavírus miatt - derül ki az Orvosi Kamara összesítéséből. A legtöbb elhunyt háziorvosok között van. Az RTL híradónak nyilatkozó háziorvos ezt azzal magyarázza, hogy rengeteg 65 évnél idősebb dolgozik az alapellátásban, és nincs mindig idő arra, hogy megfelelő védőfelszerelésben fogadják a betegeket. Az Orvosi Kamara szerint míg az első hullámban hazaküldték a veszélyeztett korú egészségügyi dolgozókat, most erre már nincs kapacitás.

Otthonából vitték el a járványtagadóként elhíresült gyógyszerészt

Otthonából vitték el Gődény Györgyöt a rendőrök reggel. Erről felesége számolt be a közösségi oldalán. A járványtagadóként elhíresült gyógyszerész már jó ideje kampányt folytat a maszkviselés és a korlátozások ellen. Az Országos Rendőrfőkapitányság szóvívője csak annyit erősített meg, hogy a készenléti rendőrség négy különböző - ahogy fogalmaztak - vírusszkeptikus hangadónál tartott házkutatást. Rémhírterjesztés miatt indult eljárás ellenük.

Felnőttként kellene kezelni a magyar embereket, és minél több információt megosztani a járványról - ezt mondta Híradónknak a Győr-Moson-Sopron Megyei Orvosi Kamara elnöke. Szijjártó László szerint a koronavírus elleni védekezést az is hátráltatja, hogy az orvosok nem kommunikálhatnak szabadon sem a betegeikkel, sem egymással. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az operatív törzs csütörtökön nem válaszolt.

Már lehet regisztrálni az oltásra

Már lehet regisztrálni a koronavírus elleni oltóanyagra a vakcinainfo.gov.hu nevű honlapon. Az Országos Tisztifőorvos arról beszélt, egyelőre csak felmérik, hányan szeretnék beoltatni magukat. Vagyis a regisztráció semmilyen kötelezettséget nem jelent. Magyarországon egyelőre egyetlen koronavírus elleni vakcinának sincs engedélye. A tisztifőorvos azt mondta: mindenki azt az oltóanyagot kapja majd, amelyiket hamarabb engedélyeztetik.

Leállítják a tanárok tesztelését

Leállítják a tanárok tesztelését - ez abból a levélből derült ki, amelyet a Csongrád Csanád megyei kormánymegbízott küldött a megye oktatási intézményeinek, és amit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete hozott nyilvánosságra. A kormány korábban azt ígérte: hetente tesztelik majd a pedagógusokat országszerte. A miniszterelnökség szombaton azt közölte: az operatív törzs később dönt arról, hogy folytatódnak-e a tesztelések.

A székelyudvarhelyi covid kórház intenzív osztályán forgatott a Magyar Hang stábja

Október eleje óta nem szabadult fel ágy fél óránál hosszabb időre a székelyudvarhelyi covid kórház intenzív osztályán. A kórházba a Magyar Hang két munkatársának sikerült bejutnia. A lap két fős stábja több mint 8 órán keresztül forgathatott a kórházban, ahova a megye összes koronavírussal fertőzött betegét viszik. A forgatócsoport 700 km-t utazott azért, hogy megmutathassák: milyen egy műszak a járvány idején. Erre ugyanis Magyarországon nem kaptak engedélyt.

Szájer József részt vett az új alkotmány megírásában

Szájer József 32 éve a Fidesz tagja, a párt alapítói között volt. 2004 óta volt Európai Parlamenti képviselő. 2011-ben az Alkotmányszövegező Bizottság elnökeként részt vett az új alkotmány megírásában, amely egyebek közt a házasságot férfi és nő kapcsolataként rögzíti.

78 egészségügyi intézmény vesz részt a koronavírusos betegek gyógyításában

Országszerte 78 egészségügyi intézmény vesz részt a Covidos betegek gyógyításában. Ezt az országos tisztifőorvos közölte. Azt is mondta: a járványkórházakban korábban szerzett tapasztalatok alapján minden intézményben egyforma ellátást kaphatnak a koronavírusos betegek. A híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő szerint azonban ez a szerencsén is múlhat.

Keddig lehet szavazni a kis vombat nevéről

Nevet keresnek a Budapesti Állatkert vombatcsemetéjének. A kicsi tavasszal született, de egészen őszig nem bújt ki anyja erszényéből. Mostanra derült ki, hogy nőstényről van szó. Nevéről keddig lehet szavazni az állatkert honlapján, ahova videókat is feltöltenek. Így ha a járvány miatt nem is élőben, de online követni lehet a kis erszényes növekedését.

Hiába kérte háziorvosát, nem tesztelték koronavírusra

Lélegeztetőgépen van egy cukorbetegséggel és magasvérnyomással küzdő férfi, aki hiába kérte házi orvosát, az nem tesztelte koronavírusra. A 45 éves férfi múlt héten csütörtökön jelezte, hogy nincs jól. Néhány nappal később már 40 fokos láza volt. Kórházba kerülése után derült ki, hogy elkapta a koronavírust, azóta lélegeztetőgépen van. Háziorvosa szerint ő betartotta a szabályokat. Egy másik, híradónknak nyilatkozó orvos szerint viszont a legkisebb gyanú is indokolhatja a tesztet, pláne ha valakinek alapbetegsége is van.

27 ezren érettségiznek ősszel

A diákok 1-2 százaléka maradt le az őszi érettségiről a járvány miatt. Ők vagy karanténban vannak, vagy elkapták a betegséget - ezt mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Az írásbeli vizsgák október közepén kezdődtek, az őszi érettségi időszak jövő hét pénteken ér véget a középszintű szóbelikkel. Idén a tavalyinál jóval többen: több mint 27 ezren érettségiznek ősszel. 

41 éves magyar sportoló a koronavírus áldozata

41 éves magyar sportoló a koronavírus áldozata. Hajós Péter amerikai futballista a múlt héten hunyt el. Régebb óta birkózott a vírussal. Hosszú ideig úgy tűnt, hogy jól viseli, ám november elején fulladásos roham jött rá és a mentők kórházba vitték. Ott bebizonyosodott, hogy a vírus megtámadta a tüdejét. Az orvosok már nem tudták megmenteni az életét pedig úgy tudni: egészséges volt, nem volt semmilyen alapbetegsége.

Egyetemistákat is bevonnak a pedagógusok és szociális dolgozók tesztelésébe

Egyetemistákat is bevonnak a pedagógusok és szociális dolgozók tesztelésébe. Egy, az index birtokába jutott levél alapján mostantól az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan ők is vezényelhetők lesznek. Külföldi diákok is segíthetnek a tesztelésekben, ők csak önkéntes alapon. A felsőoktatásért felelős államtitkár által aláírt levél szerint azok, akik nem orvostanhallgatók, sofőrként segítenék a tesztelést végző mentőscsapatok munkáját.

Maszkok: sok helyen már kötelező

Három nappal a bejelentés után mostanra körvonalazódott, hogy hol kell, és hol nem kell maszkot hordani. A megyeszékhelyek többségében nem tették mindenhol kötelezővé a maszkviselést az utcákon. A 19 városból csak 9-ben. Budapesten viszont két kivétellel minden kerületben mindenhol kötelező. A tízezer főnél nagyobb települések polgármesterei maguk dönthették el, hogy a város mely pontjain rendelik-e a maszkviselést.

Este 8-ra kiürültek az utcák

Bezártak a boltok, kiürültek az utcák - tegnap (november 11.) volt az első este, amikor az új szabályok szerint mindenkinek haza kellett érnie 20:00-ra. Az RTL Híradó országszerte megnézte, mi történt a kijárási tilalom életbe lépése előtt. Azt tapasztaltuk, hogy többen az utolsó pillanatban értek a boltba, a fővárosban pedig este 8 előtt sokan voltak a buszokon, villamosokon is, pedig a BKK már korábban sűrítette a járatokat.

Változik a menetrend, de lassan

Hiába lesz kevés utas a buszokon, villamosokon, metrókon a kijárási tilalom életbe lépése, vagyis este 8 óra után, a menetrendek egyelőre sehol sem változnak. Ahogy a kijárási tilalom előtti órákban sem tudják még sűríteni a járatokat, ugyanis Budapesten és vidéken is napokba telik a menetrendek módosítása. A MÁV és a Volán pedig azt közölte, ők egyáltalán nem változtatnak.

Maszkviselés: különböző városokban különböző szabályok

Szegeden az egész városban, Debrecenben például csak a játszótereken és a piacokon lesz kötelező a maszkviselés. Tegnap este derült ki, hogy mától a 10 ezer fősnél nagyobb településeken kötelezővé tehetik a maszkviselést az utcán is, de erről a polgármestereknek kell dönteni. Budapesten könnyen előfordulhat, hogy az egyik kerületben még fel kell venni a maszkot, a másikban már nem. A főpolgármester szerint  egységes szabályozásra lett volna szükség.

71 nap után véget ér az egyetemfoglalás

71 nap után véget ér az egyetemfoglalás - kiköltöznek a kollégiumból és az elfoglalt épületekből a Színház- és Filmművészeti egyetem hallgatói - ezt a hétfőn bejelentett járványügyi szigorítások miatt kell megtenniük. Az SZFE helyzete viszont annyiban más, mint a többi felsőoktatási intézményé, hogy a kancellár múlt héten a vírustól függetlenül, felfüggesztette a félévét februárig. Így elvileg nem állhatnának át digitális oktatásra. Karsai György, az egyetem doktori iskolájának vezetője ma Híradónknak azt mondta: az utolsó csepp vérükig kitartanak amellett, hogy a tanítás folytatódjon.

Az antigén gyorstesztek nem alkalmasak a koronavírus kiszűrésére

Az antigén gyorstesztek nem alkalmasak a koronavírus kiszűrésére - ezt üzente a Nemzeti Népegészségügyi Központ Karácsony Gergelynek azután, hogy a Fővárosi Önkormányzatnál nemrég bejelentették: november végétől az összes tanárt és oktatási dolgozót gyorstesztekkel szűrik majd, amely 15 perc alatt kimutatja a vírust. A Népegészségügyi központ szerint ezeket a teszteket csak a súlyos vagy középsúlyos tüneteket produkáló betegeknél érdemes használni, mert náluk már elég vírus van a légúti váladékban ahhoz, hogy pontos legyen a teszt eredménye. A főváros szerint ez még mindig hatékonyabb annál, mintha egyáltalán nem tesztelnék a tanárokat.

Úgy döntött a kuratórium, hogy bezárják a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit

Bezárják a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit, az oktatást pedig februárig beszüntetik - így döntött az egyetemet fenntartó alapítvány pénteken este. Erről levélben értesítették a hallgatókat és az oktatókat. A diákoknak 1 napjuk maradt arra, hogy kiköltözzenek a kollégiumból. A hallgatók viszont azt mondták: maradnak. Az egyetem sztrájkbizottsága sem hátrál meg, szerintük jogszerűtlen a döntés. Közben a Parlamentnél kora este újabb szolidaritási tüntetés kezdődött.

Pontosították, mely szórakozóhelyeknek kell bezárniuk a kormány rendelete alapján

A kocsmák nyitva maradhatnak, a zenés - táncos szórakozóhelyek, például a diszkók viszont nem. Szerdától el kell halasztani azokat a koncerteket is, ahol a közönség nem székeken ül - így magyarázta Gulyás Gergely a szórakozóhelyekre vonatkozó új szigorításokat. Egy vendéglátósokat képviselő egyesület szerint sokan most tanácstalanok mert azt mondják, nem egyértelmű, hogy kire vonatkozik a szabályozás és kire nem.

Máshogy tervezte a gólörömöt Csollák Márkó

Nem mindennapi gólörömöt láthattak tegnap azok, akik nézték a MAC Újbuda és a fehérvári Titánok hoki mérkőzését. Az újbudai csapat fiatal játékosa, Csollák Márkó élete első bajnoki gólját lőtte, ennek annyira megörült, hogy örömében a nézőteret védő üvegfalnak ugrott. Ami ezután történt, arra még ő sem számított. Az üveg kitört ő pedig teljes testével átzuhant rajta.

Orbán: hétfőtől új világ jön

A maszkviselés szigorú ellenőrzését ígérte Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában. Azt mondta: hétfőtől új világ kezdődik - a rendőrség már nem segíteni, hanem büntetni fog. Akár be is zárhatják azokat az éttermeket vagy szórakozóhelyeket, ahol nem tartják be a szigorúbb szabályokat. Egyéb korlátozásokat azonban egyelőre nem terveznek. Az új szabályokra már készülnek a vendéglátósok, de attól tartanak, hogy azt nehéz lesz betartatni.

Hétfőtől szórakozóhelyeken és éttermekben is kötelező a maszk

Újabb szigorítások: hétfőtől szórakozóhelyeken és éttermekben is kötelező lesz maszkot viselni, legalábbis addig, amíg a vendég nem fogyaszt. Ezt az Operatív Törzs jelentette be, egyelőre más szigorítást nem terveznek. Kecskemét polgármestere ennél szigorúbb, elrendelte, hogy város szabadtéri vásárain is hordani kelljen a maszkot. Közben újabb egészségügyi intézményekben ütötte fel a fejét a vírus. A fővárosi Szent Margit kórház sebészeti osztályát be is kellett zárni.

A Corvinus rektora nem engedte, hogy vitázzanak az SZFE melletti kiállásról

Megakadályozta a Covinus rektora, hogy az egyetem szenátusa rendhagyó ülésen vitázzon a Színház- és Filmművészeti Egyetemen melletti kiállásról - erről először a 24.hu írt. A Corvinus szenátusának egyik tagja az RTL Híradónak azt mondta: ez a szólásszabadság megsértése.

Patkány mászott egy utas nyakába a buszon

Patkány mászott az utas nyakába a BKV egyik buszán - erről az Index.hu írt. Egy olvasójuk kereste meg őket azzal, hogy hétfő reggel munkába menet arra lett figyelmes, hogy valami mászik a nyakában. Utólag vette észre, hogy egy patkány volt. A fővárosi patkányirtást végző cégcsoport vezetője szerint ősszel mindig megnő a patkányészlelések száma, de ebben az esetben szerinte  arról van szó, hogy valaki elhagyhatta a házikedvencét. 

Vírusfertőzés miatt halt meg a nyíregyházi kórház főigazgatója

Koronavírus-fertőzésben meghalt a nyíregyházi kórház főigazgatója. Adorján Gusztáv 66 éves volt, abban a kórházban dolgozott ahová három megyéből szállították a közepesen súlyos és súlyos koronavírusos betegeket.A nyíregyházi közgyűlés Fidesz-KDNP frakcióját is vezette, szeptember végén még részt vett egy bizottsági ülésen, de október elején kórházba került. Az életét már nem tudták megmenteni.

Iványi Gábor: „Nem lehet közönyösnek maradni”

Nem lehet közönyösnek maradni - ezt mondta Iványi Gábor Híradónknak, azután, hogy az általa vezetett Wesley János Lelkészképző Főiskola kollégiumi férőhelyeket és tantermeket is felajánlott a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgárainak. A hallgatók szerint ugyanis az új kancellár megtiltotta a dolgozóknak, hogy beengedjék őket a tantermekbe, ráadásul a kollégiumból is ki kellene költözniük. A diákok azonban maradtak és a tanítás is folyik - erről most felvételeket is bemutatunk.

Több, mint 30 színész és rendező állt ki az SZFE hallgatói mellett

Pogány Judit, Alföldi Róbert, Ónodi Eszter, Mácsai Pál, Csákányi Eszter-  csak néhány a közül a több mint 30 színész és rendező közül, akik ma kiálltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói mellett. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium épülete előtt támogatói leveleket olvastak fel. A minisztérium szerint a kuratórium feladata eldönteni, hogy a jelenlegi helyzetben mi a helyes megoldás.

Szarka Gábor kapcsoltatta ki az internetet az SZFE kollégiumában

Elismerte az Színház - és Filmművészeti Egyetem kancellárja, hogy ő kapcsoltatta ki az internetet tegnap az egyetem kollégiumában. Szarka Gábor híradónknak azt mondta: a diákok szétzilálják az oktatást, és ezt ő nem támogatja. Szerinte azok, akik nem értenek egyet az új vezetéssel vagy a modellváltással, azok jobb, ha távoznak az egyetemről. A hallgatók ma megerősítették: folytatják a blokádot. 

Az egészségügyért felelős államtitkárság úgy döntött, nem aggódnak a közelgő karácsonyi vásárok miatt

November elejére már 40 ezer aktív koronavírus fertőzött is lehet - ez szerepel az RTL Híradó birtokába jutott kormányzati dokumentumban. Az egészségügyért felelős államtitkárság ebben azt is írja, távolságtartással, maszkviseléssel, rendszeres kézmosással ennek ellenére meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat illetve a közelgő ünnepeket. A Vörösmarty téri vásár szervezői közben úgy döntöttek, az ő rendezvényük elmarad idén a járvány miatt.

Nincs a KRESZ-ben, hogyan kell közlekedni elektromos rollerrel

Továbbra sincs szabályozva a KRESZ-ben, hogy hogyan kell közlekedniük az elektromos rollerekkel - ezt a Híradónak nyilatkozó közlekedési szakértő mondta, azután, hogy vasárnap egy huszonéves férfi meghalt, miután elektromos rollerével a kerékpársávból egy busz alá sodródott. Tavaly, a belügyminiszter segédmotoros kerékpárnak minősítette az elektromos rolleket. Ez alapján csak az úttesten közlekedhetnének - de ezt kevesen tudják - mondja a szakértő.

„Meséktől senki nem lesz meleg!”

Egy könyv felolvasása nem lehet bűncselekmény - így reagált a Híradónak a Háttér Társaság vezetője a miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi kijelentésére. Gulyás Gergely azt mondta: akár kiskorú veszélyeztetésének bűntettét is elkövethetik azokban az óvodákban, ahol felolvasnak a Meseország mindenkié című gyerekkönyvből. Szerinte ugyanis a mesekönyv homoszexuális propaganda.

A diákok nem engedték be az új kancellárt az SZFE épületébe

Hiába próbált meg bejutni, a diákok nem engedték be az új kancellárt az Színház- és Filmművészeti Egyetem épületébe. Szarka Gábor azt mondta: egy másik helyszínen kezdi meg munkáját és azt ígérte: a szeptemberi fizetéseket így is időben elutalják. A diákok továbbra is elutasítják az új vezetést, és azt kérik az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, hogy vonja vissza a kuratórium kinevezését. Onnan azt válaszolták, nem avatkoznak az egyetem belügyeibe.

SZFE: Folytatják a blokádot

Kitartanak a sztrájk és a blokád mellett- ezt nyilatkozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és sztrájkbizottságának vezetője híradónknak. Ma éjfélig kellene elfogadniuk az új vezetőség 8 pontos ajánlatát. A színművészeti új vezetősége közben ismét arra kérte a hallgatókat és sztrájkbizottságot, hogy gondolják át a döntésüket. A sztrájkbizottság szerint zsarolásról van szó.

 

Fáklyákkal a szabad egyetemi oktatásért

Szinte egyszerre ért oda a szabad oktatást jelképező fáklya öt egyetemi városba vasárnap délután. 1 nap alatt 150 futó, összesen 1100 kilométert tett meg. A szabadságtérre pedig békés demonstrációt szerveztek. Ezzel szinte egyidőben az egyetem új rektorhelyettese és kancellárja 8 pontos ajánlatot tett az egyetem polgárainak.

Várhatóan október közepétől lehet igényelni az influenza elleni ingyenes védőoltást

Várhatóan október közepétől lehet igényelni az idén mindenki számára ingyenesen elérhető influenza elleni védőoltást a háziorvosoknál. Vannak, akik már megkapták a vakcinát: több mint 48 ezer egészségügyi és szociális dolgozót oltottak be. A Semmelweis Egyetem rektora szerint idén különösen fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, mert így ki lehet zárni az influenzát annál, akinek tünetei lesznek.

Posta: előbb rendeljék meg a karácsonyi ajándékokat

Aki külföldről akar karácsonyi ajándékot rendelni, annak érdemes már most megtennie - erre figyelmeztet a Magyar Posta. A járvány miatt ugyanis kiszámíthatatlanná vált a szállítási idő, a csomagok sokszor a magyar határig sem jutnak el, mert útközben elakadnak. A távol-keleti országokból, például Kínából több hónapba is telhet, mire valaki megkapja a rendelt csomagját.

Vita a létszámhiányról

Nem tervezik a halasztható beavatkozások felfüggesztését a koronavírusos betegeket fogadó kórházakban - ezt válaszolta az RTL Híradó kérdésére az Országos Tisztifőorvos. Müller Cecília a Magyar Orvosi Kamara kérésére reagált, amelyben a fertőzötteket ellátó intézmények mentesítését kezdeményezték a létszámhiány miatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nincs létszámhiány.

Veszélyes: szabad jelzésnél is jön a vonat az egyik tatai vasúti átjárónál

Egy hete rendszeresen meghibásodik a fénysorompó az egyik tatai vasúti átjárónál, sokszor semmi sem jelzi, ha jön a vonat- ezt mondja egyik nézőnk, aki erről videót is küldött. Szerinte eddig csak a szerencsén múlt, hogy nem történt baleset. A Híradónak nyilatkozó közlekedési szakértő arra hívja fel a figyelmet: ha fehéren villog a jelzőlámpa, akkor is csak körültekintően szabad átkelni a síneken. A MÁV szerint a KRESZ és az előírások betartása mellett nem történhet baleset.

Változhat a műtétek időpontja, és le kell mondani az intenzív osztályos ügyeletet is az Uzsoki Utcai Kórházban

Változhat a műtétek időpontja, és le kell mondani az intenzív osztályos ügyeletet is az Uzsoki Utcai Kórházban az átcsoportosítások miatt - derül ki a Híradónk birtokába jutott levelezésből. A kórház főigazgatója azt írta a dolgozóknak: lehetetlen helyzetbe kerülnek, miután a Fővárosi Kormányhivatal szerdán közölte, szakápolókat és szakorvosokat kell küldeniük más intézményekbe, ahol koronavírusos betegeket ápolnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nincs olyan kórház, ami az átcsoportosítások miatt ne tudná ellátni alapfeladatait.

A vendéglátóhelyek legalább 30%-át érinti az új korlátozás

A vendéglátóhelyek legalább 30%-át érinti az új korlátozás, amely szerint minden étteremnek és szórakozóhelynek be kell zárnia este 11-kor. Ezt mondja az RTL Híradónak nyilatkozó, vendéglátósokat képviselő civil szervezet. Ők úgy számolnak, hogy a bevételek egyharmadától esik el az ágazat. A tisztifőorvos szerint a korlátozás segít megakadályozni a csoportosulásokat, így a vírus terjedését.

Bírósághoz fordul a Színház- és Filmművészeti Egyetem

Bírósághoz fordul a Színház- és Filmművészeti Egyetem, mert szerintük a kuratórium jogellenesen módosította az intézmény működési szabályzatát azért, hogy a jövőben pályázat nélkül tudják kinevezni a rektorhelyetteseket. A Vidnyánszky Attila vezette kuratórium erre úgy reagált: az alapítvány minden esetben jogszerűen járt el, szerintük az egyetem vezetése káoszt és feszültséget szít.

Megakadályozták a gázóra leszerelését

Megakadályozták a gázóra leszerelését a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség tagjai a szervezet által fenntartott 8. kerületi hajléktalanszállón. A Nemzeti Közművek szakemberei tartozás miatt akarták elvinni a készüléket. A közösségnek összesen 30 milliós rezsitartozása van. Vezetőjük, Iványi Gábor azt mondja, szándékosan akarja őket térdre kényszeríteni a kormány, miközben az állam 6 milliárd forintot nem fizetett ki nekik. A fidesznél azt mondják, más szociális intézmények nem halmoznak fel tartozást.

Vidnyánszky félreáll, ha csak az ő személye az akadály

Ha ő lesz az akadálya az álláspontok közeledésének, akkor félre fog állni - ezt nyilatkozta Vidnyánszky Attila a Demokrata című hetilapnak. Közben a HVG arról írt, hogy Vidnyánszky mellett az általa vezetett szervezet: a Magyar Teátrumi Társaság sem állt ki. Ezt megerősítette Híradónknak a szervezet egyik névtelenséget kérő tagja. Ő azt mondta: Vidnyánszky Attilát megtörték az elmúlt hetek. Már 17. napja tart a hallgatók egyetemfoglalása a Színművészetin.
Szabó Győző ide kattintva elmondja, mit gondol az SZFE körül kialakult helyzetről.

Vegyes a fogadtatása az új nagykörúti kerékpársávoknak

A főváros vezetése augusztus végén döntött úgy, hogy visszakapják a kétszer két sávot az autósok a Petőfi Híd és a Blaha Lujza tér között. Az új festések valahol a járdára, másutt az eddigi parkolósávra irányítják a kerékpárosokat. Az új megoldással a Kerékpárosklub és az Autóklub sem elégedett.

Nem lesznek hagyományos órák és osztályok, a blokád viszont marad az SZFE-n

Elindul a tanév a Színművészetin, de kicsit másként. A tanárok és a diákok tanköztársaságot alapítottak: a következő két hétben nem lesznek jelenléti ívek, hagyományos értelemben vett órák, és osztályok. A blokádot viszont fenntartják addig, amíg nem teljesülnek a feltételeik. Az innovációs miniszter azt kérte a hallgatóktól: alakítsanak ki párbeszédet a kuratóriummal. 

Rendhagyó nyílt nap: Az utcán tartottak előadásokat az SZFE volt és jelenlegi oktatói

Rendhagyó nyílt napot tartottak a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Mivel az intézmény még mindig hallgatói blokád alatt van, volt és jelenlegi oktatók az utcán tartottak előadásokat. A hallgatók ezzel azt akarták megmutatni: ők nem egy zárt közösség. Híradónk kérdésére cáfolták Vidnyánszky Attila kijelentését is, aki az Origonak azt nyilatkozta: a hallgatókat manipulálják és az Amnesty International már nyáron egy táborában felkészítette egy részüket a tiltakozásra.

40%-kal drágultak a balatoni szállodák

Majdnem 40%-kal drágultak a balatoni szállodák idén júliusra tavalyhoz képest. Egy szoba átlagosan nettó 26 ezer forintba került - derül ki a KSH adataiból, amit a Szállodaszövetség tett közzé. Májusban 85 milliárd forint állami támogatást kaptak a vidéki szállodák fejlesztésre és felújításra. A miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésünkre azt válaszolta: lehetséges, hogy a jövőben feltételekhez kötik majd a támogatásokat.

Távoktatás egyre több iskolában

Tömeges iskolabezárásoktól tart a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az EMMI tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány miatt már 53 helyen van távoktatás, ebből 10 iskolában az egész intézményben. A szülők aggódnak, sokaknak ugyanis az elmúlt hónapokban elfogyott a szabadsága, így kérdéses, hogy hogyan tudnak otthon maradni kisiskolás gyerekükkel.

411-gyel nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma

Két beteg meghalt és 411-el nőtt az igazolt koronavírusos betegek száma szerdára. Az elmúlt egy napban több mint 8300 tesztet végeztek, vagyis nagyjából minden huszadik mintavétel lett pozitív. Van, aki négy napja vár a teszteredményére, amit 2 napon belül kellene megkapni. Az országos tisztifőorvos azt közölte, növelik a kapacitást, a minták szállításához minden olyan egészségügyi járművet szolgálatba állítanak, ami nincs használatban.

A buszsofőrt is megbüntethetik, ha maszk nélküli utast enged fel a járatra

Akár 100 ezer forintos bírságot is kaphat az a volánbusz sofőr, aki maszk nélküli utast enged fel a járatra - tudta meg az ATV.

Maszk a rajtnál és lázmérés – így indult a Wizz Air félmaraton

Covid-nyilatkozat, kötelező maszk a rajtnál és lázmérés - idén ilyen feltételek mellett tartották a Wizz Air Félmaratont a fővárosban. Létszámkorlátozás nem volt. Igaz, enélkül is csak feleannyi versenyző nevezett, mint szokott. Akik indultak, azt mondták: mindenképp le akarták futni a 21 km-es távot.

Színészek, költők és írók álltak ki az SZFE mellett

Folytatódnak a tiltakozások a Színművészeti Egyetem átalakítása miatt. Pécsett színészek, Budapesten költők és írók álltak ki az Egyetem tanárai és oktatói mellett. Köztük Grecsó Krisztián, aki az RTL Híradónak azt mondta: nem lehet érdektelenül figyelni azt, ami a színművészeti körül folyik. Az egyetem doktori tanácsa szerint Vidnyánszky Attila egy nyilatkozata miatt alkalmatlan arra, hogy a kuratóriumot vagy bármilyen oktatási intézményt vezessen. A kuratóriumi elnök viszont úgy látja: új vezetést kell az egyetem élére választani.

SZFE: Áthidalhatatlan szakadék a kuratórium és az oktatók között

Hallgatói őrséget szerveztek a diákok a Színház és Filmművészeti Egyetem épületében, amit kedden foglaltak el. Azt mondják, nem engednek, amíg nem állítják vissza az intézmény függetlenségét. Az egyetem lemondott vezetői találkoztak az új kuratórium elnökével, Vidnyánszky Attilával, de szerintük áthidalhatatlan a szakadék a kuratórium és az oktatók között.

A kivételezést kifogásolja az Európai Bizottság

Magyarország nem tehet különbséget az Európai Unió állampolgárai között - erre figyelmeztette az Európai Bizottság a magyar kormányt. Azt kifogásolják, hogy a visegrádi országok állampolgárai: a csehek, a lengyelek és a szlovákok beléphetnek Magyarországra, míg a többiek nem.

A szabályok betartásán múlik, hogy mennyire biztonságosan rendezhető meg a Szuperkupa-döntő

Biztonságosan megrendezhető Budapesten a labdarúgó Szuperkupa-döntő - mondta Híradónk kérdésére Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora szerint viszont minden a szabályok szigorú betartásán múlik.  A Miniszterelnökség vezetője pénteken azt közölte: a tervek szerint 6 ezer külföldi szurkolót engednének be. Őket a repülőtérről egyből a Stadionba szállítanák, és el is különítenék. A nemzetközi szövetség még nem bólintott rá a javaslatra.

Rekordot döntött a koronavírusos betegek száma Magyarországon!

Egy nap alatt 292 új fertőzöttet regisztráltak. Ez majdnem tízszeres növekedés a hét elejéhez képest. A Semmelweis Egyetem rektora szerint megérkezett Magyarországra a 2. hullám, ráadásul hetekkel hamarabb, mint ahogy arra számítottak. Merkely Béla az RTL Híradónak arról is beszélt: csak reménykedni lehet, hogy a második hullám enyhébb lesz, mint az első, egyelőre ugyanis döntően a fiatalok kapják el a vírust, akiknek a szervezete könnyebben legyőzi a kórt.

Régi térképeket böngészhetünk az Országos Széchenyi Könyvtár jóvoltából

Csaknem ezer régi térképet tett online hozzáférhetővé az Országos Széchenyi Könyvtár. A térképek javarésze a 17., 18. században készült, de vannak régebbi, akár félezer éves darabok is. Javarészük eddig a nagyközönség számára csak nagyon nehezen volt elérhető. Mostantól bárki, bárhonnan letöltheti ezeket a Földabrosz nevű portálról - méghozzá ingyen.

Magyar dokumentumfilm nyert díjat a Krakkói Zöld Film Fesztiválon

Egy magyar dokumentumfilm, a Szolgalelkű óriások nyerte el a Krakkói Zöld Film Fesztivál közönségdíját. A film a thaiföldi turizmusban dolgoztatott elefántok sorsát mutatja be. Az alkotók azt szerették volna bemutatni, hogy az állatok milyen kiszolgáltatottak és a turisták sokszor nem is tudják, hogy hogyan kínozzák és idomítják azokat, azért hogy egy egy jól sikerült kép készülhessen.

Újabb bírálatok Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Cserhalmi György a Klubrádióban, Szinetár Miklós pedig a válaszonline-nak mondta el véleményét a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökéről. Az egyetem szenátusa pedig azt kérdezi tőle, hogyan képzeli el a kölcsönös tiszteleten alapuló szakmai párbeszédet. Vidnyánszky Attilát hiába kerestük.

A helyiek szerint lezárhatják a Balaton déli partjának egyik legnépszerűbb strandját

A helyiek szerint lezárhatják a Balaton déli partjának egyik legnépszerűbb strandját, a Club Aligát a látogatók elől jövőre. Egy kormányrendelettel nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítették az üdülőközpont fejlesztését. Ez civilek egy csoportja szerint lehetővé teszi, hogy a strandot, a kikötőt és a sétányt is csak a Club fizető vendégei használhassák.

Életre kelt az Aranyvonat ereklyeszállító kocsija

Életre kelt az Aranyvonat ereklyeszállító kocsija. Az eredeti szerelvény 1938-ban Szent István halálának 900. évfordulóján járta körbe először az országot a Szent Jobbal, néhány év után azonban nyoma veszett. A rekonstruált díszkocsit a Vasúttörténeti Parkban mutatták be az államalapíás ünnepén. A tervek szerint a díszvagon jövőre ismét útjára indul, és szentek ereklyéit viszi körbe az országban.

Új forgalmi rend, dühös autósok

Sok autós dühöngve fogadta, hogy megváltozott a forgalmi rend a belvárosban. Belső Erzsébetvárosban ugyanis új forgalom csillapított zónát alakítottak ki. Az autókat nem tiltották ki, de több utcában megfordították a forgalom irányát, behajtani tilos táblákat tettek ki és parkolóhelyeket számoltak fel kísérleti jelleggel. Ennek sokan nem örülnek, a kerület polgármesetere szerint viszont csak így lehet élhetőbbé tenni a belvárost.

Nagyon drága a balatoni nyaralás

Szinte ugyanannyit kell fizetni egy szingapúri luxushotelben, mint egy tapolcai szállodában. Erről írt egy utazásokkal foglalkozó blogger. A Szállodaszövetség elnöke szerint átlagosan 10 százalékkal drágultak a magyar szállodák a tavalyhoz képest. Ennek ellenére a Balaton lehet a nyertese a koronavírus járványnak. A főszezonban 70-90 százalékos foglaltsággal működnek a hotelek, a hosszúhétvégén pedig teltházra számítanak.

Patak lesz a Tiszából?


szerző:
2020.08.05. 18:27
Patak lesz a Tiszából?

Patakká apadó Tisza, víz- és élelmiszerválság - kutatók szerint ez várhat Szegedre 30 év múlva, ha az emberek nem vigyáznak jobban a környezetükre. A szegedi kutatók és egyetemi tanárok bevonásával készült riasztó jövőképpel a helyi önkormányzat azt szeretné elérni, hogy megváltozzon az emberek szemléletmódja, és párbeszéd indulna például arról, ők hogyan képzelik el a város jövőjét.

A mandulás, birsalmás Kíváncsiság lett az ország tortája

Kíváncsiság, és Szentivánéji álom: mindkettő egy-egy torta neve. A mandulás, birsalmás Kíváncsiság lett az ország tortája. A meggyes, csokis Szentivánéji Álom pedig a cukormentes torták versenyét nyerte meg. A Szent István napi kenyeret egy hajdúsági pékségben gyúrták meg. Az év Innovatív kenyerének készítői pedig rozmaringot használtak a sütéshez. A tortákat és a kenyereket augusztus 19-től árulják.

Több településen rossz a levegő a magas ózonkoncentráció miatt

16 településen rossz a levegő a magas ózonkoncentráció miatt. Ez leginkább az idősekre, a légúti betegségekben szenvedőkre és a gyerekekre lehet veszélyes. Az úgynevezett nyári szmogot a meleg és az autók kipufogógáza okozza. Köhögést, nehézlégzést, az asztmásoknál fulladást eredményezhet. A híradónak nyilatkozó háziorvos azt mondja: a legmelegebb órákban vagyis 11 és 3 óra között érdemes otthon maradni és kerülni a napsütést.

Büntetőfékeztek az ellenőrök

Büntetőfékezéssel állítottak meg jegyellenőrök egy távolsági buszt nem messze Dunaújvárostól. Az akciófilmbe illő jelenetről először a Blikk írt. A Volánbusz sofőrje szerint az ellenőrök kocsijukkal először le akarták szorítani az útról az utasokkal teli buszt, majd amikor ez nem sikerült, elévágtak és vészfékezésre kényszerítették. A rendőrség közúti veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz.

Szombattól fizetni kell a koronavírus tesztekért azoknak, akik piros vagy sárga országból térnek haza

Szombattól fizetni kell a koronavírus tesztekért azoknak, akik a járvány miatt veszélyes, vagyis sárga vagy piros országból térnek haza és nem akarják megvárni a kéthetes karantén végét. A híradónak nyilatkozó háziorvos szerint ők augusztustól már nem is kérhetik a tesztet, csak ha valaki tüneteket mutat. A híradó által megkérdezett oltóközpontokban átlagosan 30 ezer forintot kell fizetni a tesztekért, de házhoz is mennek, akkor dupla ennyibe került a mintavétel.

Tagadják a szexuális zaklatást

Letartóztatták a kerepesi szülőket, akik a gyanú szerint szexuálisan bántalmazták saját kiskorú gyermekeiket. A rendőrök szerint a nagymama biztatására tették, őt is letartóztatták, mindannyian tagadnak. Az eset 2017-ben történhetett, amikor a négy gyerekek már egy éve nevelőszülőknél élt, mégis hazaengedték őket egy időre. Két évvel később az egyik nevelőszülő bejelentése alapján indult eljárás.

Rendszeresen zaklathatta szexuálisan saját négy kiskorú gyermekét egy kerepesi házaspár

A gyanú szerint az egyik nagyszülő biztatására molesztálták a gyerekeket. A legkisebb gyerek akkor még csak 2, a legnagyobb pedig 6 éves volt. Az eset még 2017 nyarán történt, pedig a gyerekek akkor már egy éve nevelőszülőknél éltek. A nyomozás 2019 őszén indult. A szülőket és a nagyszülőt most vették őrizetbe szexuális bántalmazás és kiskorú veszélyeztetése miatt.

A legszigorúbb szabályozást akarják

Olyan szigorú szabályozást akarnak a pedofiliával kapcsolatos bűncselekményeknél, amit csak a nemzetközi jog lehetővé tesz - ezt mondta az RTL Híradónak az igazságügyi államtitkár. Völner Pál arra nem adott egyértelmű választ, hogy szigorítják-e az átvilágításokat azután, hogy Kaleta Gábor, volt limai magyar nagykövetet elítélték gyermekpornográfia miatt. Felfüggesztett büntetést kapott, miután laptopján 19 ezer, főként kislányokról készült felvételt találtak. 

Hop on, hop off hajójárat indul a Dunakanyarban

Két új hajójárat indul a Dunkanyarban péntektől: Esztergom és Zebegény, illetve Szentendre és Visegrád közt. A járatok a Dunakanyar több településén is megállnak. A hajókon napijeggyel lehet utazni, ennek ára egységesen 500 forint lesz.

A főváros szerint kormányközeli civilek hekkelték meg a Liget-rojektről indított felmérést

A főváros szerint kormányközeli civilek hekkelték meg a Liget-projektről indított online lakossági egyeztetést. A Liget-projekt vezetője szerint viszont csupán a fővárosnak nem tetszik a végeredmény, amely alapján az emberek többsége az eredeti terveket támogatja. Baán László azt mondta: a főváros ezt nem akarja figyelembe venni és továbbra is befagyasztaná a projektet. A Városliget jövőjéről két hétig lehetett üzenni Budapest vezetésének.

Magyar túrázó vesztette életét a Medve-szurdokban

Meghalt egy ötvenéves magyar nő szerdán az ausztriai Medve-szurdokban, amikor szikladarabok zuhantak az éppen ott túrázókra. A lezuhanó kövek leszakították a falépcsőt, amin a turisták álltak. A magyar nő a mélybe zuhant és szörnyethalt. A nő a férjével indult túrázni, ő úgy tudjuk, jól van. A másik áldozat egy 21 éves osztrák nő. A Medve szurdok az egyik legnépszerűbb osztrák kirándulóhely. Csak néhány hete nyitották meg újra, előtte karbantartási munkákat végeztek.

A Passió karamell lett az év fagyija

A marakujás karamelles fagylaltot egy balatonfüredi cukrász találta ki. Idén 13 fagyi került be az országos verseny döntőjébe. A cukrászok különleges alapanyagokból dolgoztak: volt, amibe krumpli, chili, sőt még olyan is, amibe balzsamecet is került.

Egyelőre nem várnak sok nézőt a mozik

A legnagyobb mozikomplexumok is kinyitottak. A forgalom egyelőre nem a régi, pedig a mozik üzemeltetői azt mondják: mindent megtesznek, hogy a nézők biztonságban érezzék magukat. Közben lassan itthon is újraindul a filmgyártás. Az egyik legnagyobb magyar filmstúdióba már megérkeztek az amerikai filmesek. Nem kell karanténba vonulniuk, de folyamatosan tesztelik őket.

Műanyagmentes júliust!

Próbáljunk lemondani az eldobható műanyagokról - ezt üzenik a műanyagmentes július résztvevői. Éttermek, boltok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Közben a parlamentben szerdán vitáznak az egyszer használatos műanyagok betiltásáról. A korábbi javaslatot, amely már jövő januártól tiltotta volna például a nejlonzacskókat, módosították. Ha elfogadják a szabályozást, 2021 közepétől lép majd életbe.

Gyógyszerek az ivóvízben: „pánikra nincs ok”

Több mint 32 féle gyógyszer hatóanyagát mutatta ki a budapesti ivóvízben egy magyar kutatócsoport. Fájdalomcsillapítót, antidepresszánst, és hormonokat is találtak a Dunában. A kutatók és a vízügyi szakemberek szerint noha az eredmény első hallásra ijesztő lehet, a budapesti csapvízzel nincs semmi gond. Ugyanis olyan kis mennyiségről van szó, hogy egy embernek 10 ezer évig kellene csapvizet innia ahhoz, hogy egyetlen tablettányi hatóanyag bekerüljön a szervezetébe.

Majdnem egymillió forintot kapott egy siófoki hajléktalan egy ismeretlentől

Az idős és beteg férfi márciusban került utcára, miután kirúgták a munkahelyéről. Egy nő megsajnálta és úgy döntött, a Facebookon kér segítséget a nevében. Néhány órával később egy fiatal férfi odasétált a parkban ülő hajléktalanhoz, egy zacskóban 980 ezer forintot adott a kezébe, majd elsétált.

Fokozatosan nyitnak újra a mozik, színházak

Kinyitottak a mozik, újra be lehet ülni vetítésekre - elvileg. A legtöbb mozi ugyanis továbbra is zárva tart. A fővárosban két helyen nyitottak ki. Sokan ott sem voltak, pedig létszámkorlátozás nincs és még maszkot felvenni sem kötelező, csak ajánlott. Az üzemeltetők addig nem is számítanak nagy forgalomra, amíg meg nem érkeznek új amerikai filmpremierek. A mozikhoz hasonlóan a színházak is beengedhetnék a nézőket, de egyelőre kivárnak.

Gyűjtés indult a hétvégi vihar miatt bajbajutott családokért

Adománygyűjtés indult azokért a családokért, amelyeknek a házát tönkretette a hétvégi vihar a Fejér megyei Gyúrón. Vasárnap az egész falut elöntötte a villámárvíz. Többeket, köztük egy csecsemőt is a tűzoltóknak kellett kimenekíteniük. Senki sem sérült meg, de több millió forintos károk keletkezek. Egy háromgyermekes családnak az otthonát is el kellett hagynia, nem tudják. mikor térhetnek vissza. Ha Ön is szeretne segíteni, ide utalhat: Gyúró Község Önkormányzatának központi számlaszámára: 11736082-15364108. Kérjük, a közleménybe ezt írják be: "Árvíz2020". Ha készpénzzel vagy tárgyi adományokkal szeretne segíteni, írjon e-mailt az rtlhirek@rtl.hu címre!

Azonnal fizetnek a biztosítók a viharkárokra

Akár az egymilliárd forintot is elérheti a viharkárok összege hó végére- így számol a Magyar Biztosítók Szövetsége. A kárbejelentések folyamatosan érkeznek a biztosítókhoz. A legtöbbször beázások, megbontott vagy összedőlt tetők miatt. Egy Komárom -Esztergom megyei településen a házakba is betört az sáros víz.  Van, ahol emiatt most az összes bútort ki kell cserélni.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való