KERESÉS search-close

"Molnár Fruzsina" szerzővel ellátott tartalmak

Molnár Fruzsina

Molnár Fruzsina által létrehozott tartalmak (100):

Nincs pénze koronavírus-tesztre, ezért nem látogathatja meg a 10 éves kisfiát

Az anya gyermekét a múlt héten műtötték égési sérülésekkel egy fővárosi kórházban. A fiú 7 éve esett bele egy lavór forró vízbe, azóta több operáción van túl. A család aggódik, mert a műtét után nem tudják majd a gyereknek otthon a megfelelő higiéniát biztosítani - az apró albérletben, ahol élnek, ugyanis egy tisztán tartható fürdőszoba sincs.

Megették a koronavírus-járvány miatt felhalmozott ételeket a magyarok

Nem dobták ki, inkább megették a koronavírus-járvány miatt felhalmozott ételek nagy részét a magyarok. A Nébih friss felmérése szerint ugyan még mindig rengeteg élelmiszer landol feleslegesen a kukákban, de a pánikvásárlások miatt nem nőtt a pazarlás. Most az Élelmiszerbank Egyesület az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetével közösen összesen 90 tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek, amellyel 36 ezer rászoruló családon segítenek a következő hetekben.

Hetekig volt súlyos állapotban a vízilabdázó

Vegyen be két algopyrint, attól majd jobban lesz - állítása szerint ezt tanácsolták a mentők annak a koronavírusos 24 éves vízilabdázónak, akit végül három hétig kezeltek a kórházban kétoldali tüdőembóliával és tüdőgyulladással. Tóth Kristóf az RTL Híradónak azt mondta, még nagyon gyenge, de bízik abban, hogy újra edzhet majd. A koronavírus Milák Kristófot is ledöntötte a lábáról, a világbajnok úszót edzője szerint testileg és lelkileg is megviselte a betegség.

14 centi hó hullott a Kékestetőn

Ilyenkor rekordnak számító, 14 centis hó hullott az éjjel a Kékestetőn, a havazás miatt a Mátrába vezető utak egy részét lezárták. Vasárnap óta két-három hónapnyi csapadék hullott az országban. A mostani szürke, hideg, csapadékos időjárás a szervezetet is megviseli. Az elmúlt években ráadásul hozzászokhattunk a kellemesen meleg, szép őszi időhöz. A meteorológus szerint mégis a mostani tekinthető normális, és átlagos októberi időjárásnak. 

Sokaknál elhúzódik a koronavírus-fertőzés

Öt hónapig nem érezte az ízeket és a szagokat az a magyar férfi, aki az elsők között esett át Magyarországon a koronavírus-fertőzésen. Pedig magát a betegséget enyhe tünetekkel vészelte át. A koronavíruson átesett betegek utókövetésével egyre több kutató foglalkozik, és az eredmények alapján sokaknál elhúzódik a Covid-fertőzés - olyanoknál is, akik nem szorultak kórházi kezelésre. A Híradónak nyilatkozó főorvos szerint ennek oka, hogy a vírus az egész szervezet érinti.

Matricáznak és könyvesboltokat fenyegetnek szélsőséges csoportok

Gyűlöletkeltő matricákat ragasztott egy szélsőjobboldali csoport azokra a könyvesboltokra, amelyek árusítják a Meseország Mindenkié című gyerekkönyvet. A kiadó ezért jogi lépéseket tervez. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete szerint a matricázás mellett több könyvesboltot és könyvterjesztőt is megfenyegettek az utóbbi napokban szélsőségesek. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint azonban a megbélyegző matricázás belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

Ahány ember, annyiféle szorongás - lelki zűrök okai a járvány miatt

Az elmúlt több mint fél év csoda, ha valakit egyáltalán nem viselt meg. A szerkesztőségben is állandó téma, kinek milyen stresszt, gondokat, megoldandó problémákat okoz a járvány, és ezeken hogyan sikerült túllendülni, ha egyáltalán sikerült. Ahány ember, ahány család, annyiféle traumát tud bárki felsorolni az utóbbi hónapokból. Merthogy a COVID nyomot hagy a lelkünkön is, az egész biztos. A rengeteg nehéz élethelyzetből Molnár Fruzsina négyet mutat most be: családokat, amelyeket így vagy úgy, de nagyon megviselt a járvány.

A Házon kívül a járvány lelki hatásairól forgatott

Volt, aki többet ivott, volt, aki pánikba esett, volt, aki a magányt nem bírta elviselni. A Házon kívül ma esti adásában olyanok szólalnak meg, akiket lelkileg nagyon megviselt a járvány és az azzal járó folyamatos bizonytalanság. A műsornak nyilatkozó szakértő szerint tovább emelkedhet a különféle függőségekkel küzdő emberek száma.

Rusvai: 10 laboratórium tesztjeit fogadják el, miközben akár 300 labor is elvégezhetné a munkát

14 milliárd forintot biztosít állami PCR tesztekre egy október 1-jén megjelent kormányrendelet. Az EMMI szerint, ha ez kevés lesz, még több pénzt csoportosítanak át. Rusvai Miklós virológus szerint azonban nem a pénz a szűk keresztmetszet, hanem az, hogy mindössze 10 akkreditált laboratórium tesztjeit fogadják el hivatalosan, miközben akár 2-300 labor is képes lenne elvégezni a munkát, ha engednék. A virológus szerint sokkal több tesztre lenne szükség ahhoz, hogy kézben tartsák a járványt.

13 ezren követték a mesekönyv felolvasását

Hiába próbáltak, nem jutottak be a szélsőjobboldali tüntetők a Meseország Mindenkié című gyerekkönyv budapesti felolvasására. Az előre bejelentett - és engedélyezett - tüntetés miatt a szervezők már korábban úgy döntöttek, nézők nélkül, online rendezik meg a felolvasást a mesekönyvből, amely a másságról és az elfogadásról szól. A miniszterelnök a könyvre úgy reagált: van egy vörös vonal, amelyet nem lehet átlépni.

Éjszakai őrjárat a lányok védelmében

Tipikus helyzet a tömegközlekedési eszközökön, hogy ha valakit egy ember vagy egy társaság zaklatni kezd, akkor az ott lévők többsége elfordítja a fejét. Fél, vagy egyszerűen csak nem akar segíteni. Persze vannak kivételek, ahogy az a pár fiatal srác is, akik egyfajta őrjáratot szerveztek a budapesti éjszakában, hogy megpróbálják megvédeni a zaklatásnak kitett fiatal lányokat. Persze a törvényesség keretein belül.

A koronavírus szövődményeként kétoldali tüdőembóliával kezelnek kórházban egy fiatal vízilabdázót

A koronavírus szövődményeként kétoldali tüdőembóliával kezelnek kórházban egy fiatal vízilabdázót, egy csapattársa pedig még mindig küzd a tüdőgyulladással. Mindketten az Újbuda pólósai. A csapat játékosai között szeptember elején jelent meg a kór. A vírus most főleg fiatalokat érinti, a friss adatok szerint az igazolt fertőzöttek 60 százaléka 40 évnél fiatalabb.

Biztonsági korlátok közé szorult járókelőt mentettek a tűzoltók

Biztonsági korlátok közé szorult járókelőt mentettek a tűzoltók hétfőn Budapesten. A férfi csípője akadt benn a járdát és a villamossíneket elválasztó korlát alig néhány centis résében. A tűzoltók csak speciális eszközzel tudták kiszabadítani, nem sérült meg. Megmentői olyan gyorsan dolgoztak, hogy a villamosforgalmat sem kellett leállítani.

Csak alapos vizsgálat után kezdhetik meg az edzést az élsportolók

Akár az életüket is kockáztathatják azok az élsportolók, akik túl korán kezdenek újra edzeni a koronavírus-fertőzés után. A vírus ugyanis nem csak a tüdőt, hanem a szívet is károsíthatja, amely a nagy fizikai terhelésnek kitett sportolók esetében különösen veszélyes lehet. Az Országos Sportegészségügyi Intézet friss ajánlása szerint a fertőzésen átesett sportolók legalább 2, de akár 4 hét várakozás, és alapos kardiológia kivizsgálás után kezdhetnek újra fokozatosan edzeni.

Hétfőtől nem ülhetünk be a vendéglátóhelyekre este 11 után

Hétfőtől nem ülhetnek be az emberek a vendéglátóhelyekre este 11 után, az éttermek csak elvitelre adhatnak majd el ételeket. A szórakozóhelyeknek is be kell zárniuk este 11 és reggel 6 óra között. A most megjelent kormányrendelet értelmében kötelező lesz majd a maszkviselés a bevásárlóközpontokban, a kulturális intézményekben és a postákon is. Budapesten pedig már mától büntetnek a hiányzó maszkok miatt - a védőeszközt mostantól az aluljárókban és a megállókban is kötelező viselni.

Egy balul sikerült mentés története

Egészen döbbenetes balesetet okozhattak jószándékú katonák még a nyáron. Menteni érkeztek egy fán akadt siklóernyőst Vértesszőlős közelébe, de a helikopterük rotorja akkora szelet kavart, hogy a fiatal sportolót lesodorta a fáról, amibe kapaszkodott. A tragikus zuhanást a siklóernyős barátja is végignézte, aki mindenről felvételt készített. Molnár Fruzsina járt utána az esetnek, és kíváncsi volt arra is, nem lett volna-e más megoldás a sportoló mentésére.

Digitális oktatás: messziről nézve sikertörténet, közelről nézve mindennapi szenvedés

A járvány alapvetően szabta és szabja át a legtöbbünk életét, korábban elképzelhetetlen társadalmi változásokat hozott, és a hosszú távú hatások még felmérhetetlenek. Akinek vannak gyerekei, személyesen tapasztalhatta meg a távoktatás következményeit. Ahány iskola, ahány gyerek és ahány család, annyi történet, annyi eredmény és annyi kudarc. Az oktatási kormányzat szerint, ami történt, sikertörténet. De, hogy néz ki mindez alulnézetből? Mi lesz azokkal, akik lemaradtak vagy kimaradtak? Molnár Fruzsina riportja.

Fekete ruhás rendzavarók a Budapest Pride-on

Egy szivárványcsaládokról szóló, zárt térben rendezett beszélgetést próbált megzavarni kedd este egy szélsőjobboldali csoport a Budapest Pride-on. A fekete ruhába öltözött rendzavarók először azonban tévedésből egy másik, ugyanabban az épületben megrendezett eseményen hangoskodtak. A csoportot végül rendőrök tessékelték ki az épületből.

Elárasztott vasúti átjáró, járhatatlan utak

Kelet-Magyarországon elárasztott vasúti átjárót és járhatatlan utakat hagyott maga mögött a vihar. A Nógrád megyei Csesztvén szinte mindenhol hömpölygött a víz az utcákon, Bernecebarátiban egy időre az óvoda épületét is ki kellett üríteni. Neszmélynél egy megáradt patak miatt órákig nem járt vonat. A vihar Budapestet sem kímélte, a tűzoltóknak szinte az egész fővárosban akadt dolguk.

Térdig érő víz az utcákon, elöntött pincék a felhőszaladás után

Az utcákon folyóként hömpölygő víz, elöntött pincék, beázott garázsok maradtak a felhőszakadások után hétfő reggelre a fővárosban, Pest és Nógárd megyében.A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső ellen Balassagyarmaton homokzsákokkal próbáltak védekezni a helyiek. Solymár utcáit vasárnap délután térdig érő víz öntötte el. Az eső Budapestet sem kímélte, a város több pontján is 20-30 centiméteres magasságban állt a víz a kora reggeli felhőszakadás után.

Menet közben felrobbant egy villanymozdony

Menet közben felrobbant egy villanymozdony, ezért órákig szünetelt a vonatközlekedés péntek délelőtt Biatorbágy közelében. A robbanás miatt a mozdony teteje leszakadt, a lemez épp egy ellenkező irányba tartó személyvonat mellé esett. Azon 46-an utaztak, senki nem sérült meg. A mozdonyt egy magáncég üzemelteti. Azt, hogy miért robbanhatott fel, vizsgálják.

MÁV és BKK: szigorúbban ellenőrzik a maszkviselést

40 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon az elmúlt egy napban. A MÁV és a BKK is azt közölte, hogy szigorúbban ellenőrzik a járványügyi szabályok betartását. Ez azt jelenti, hogy az ellenőrök, kalauzok leszállíthatják azokat, akik nem hordanak maszkot. A szakemberek szerint a járvány terjedése ellen a maszkviselés és a távolságtartás a leghatékonyabb védekezés.

Stábunk előtt került elő az elszökött strucc

Két nap után, az RTL kamerája előtt került haza az egyik szökött strucc. Egy másik madárral együtt tűntek el egy esztergomi udvarból kedd este. A hobbiból tartott állatok két birkától ijedtek meg. A szökevény tojóra és kakasra a közelben dolgozó munkások találtak rá, de csak a nőstény állatot sikerült hazáig terelniük. A hímmel még az állatvédők is óvatosabbak: ez volt ugyanis az, amely tavaly télen órákra túszul ejtette a gazdáját. 

Áramkimaradások okoznak gondot a Csepel-sziget több településén

Tönkrement gázkazán és késedelmesen beérkező adóbevallások. Egyebek között ilyen problémákat okoznak azok a pillanatnyi áramkimaradások, amelyeket az elmúlt hónapokban tapasztaltak a Csepel-sziget több településén. A lakók hiába kértek segítséget az áramszolgáltatótól, az ügyfélszolgálati bejelentésen nem jutottak túl. Halásztelek, Szigetszentmiklós, Szigethalom és Tököl polgármesterei ezért közösen kérték az ELMŰ vezetését a hiba kivizsgálására. Az áramszolgáltató szerint az áramkimaradásokat a belógó faágak okozhatják.

Ezúttal a 21-es főúton hajtott forgalommal szemben egy autós

Ismét a forgalommal szemben hajtott egy autós. A 21-es főút Nógrád megyei szakaszán vette videóra egy közelben lakó, aki azt mondta: próbálták figyelmeztetni, a sofőr azonban nem állt meg. A rendőrség eljárást indított. A hasonló esetekről készült videók azonban önmagukban nem bizonyító erejűek. Ez azt jelenti, csak akkor indul eljárás a szabálytalankodó sofőrök ellen, ha a felvételek készítői tanúskodnak.

Esztike 1942 - jegygyűrűje alapján keresik a hősi halált halt katona feleségét

Egy idős férfi emlékei segítettek rátalálni azoknak az ejtőernyősöknek a maradványaira, akik 1944-ben haltak hősi halált Sülysáp közelében. A három katona jelöletlen sírját július végén tárták fel a hadisírgondozók. Személyazonosságukat azonban eddig nem sikerült megállapítani. Az egyetlen nyom egy jegygyűrű, amelyben az Esztike 1942 bevésés olvasható.

Veresegyházi lakópark: „korábban mindig megoldódtak a problémák”

Korábban mindig megoldódtak az építkezési vállalkozóval kapcsolatos problémák - ezzel magyarázta Veresegyház polgármestere a lakóknak, hogy újabb építkezésekbe foghatott a városban a férfi. Több mint 100 család veszítheti el a házát, miután szeptemberben két lakóparkot is elárvereznek, mert a kivitelező nem törlesztette az építkezésre felvett 2 milliárd forintos hitelt.

Egy borosüveggel verhették agyon a csepeli emberölés áldozatát

Úgy tudjuk egy borosüveggel verték agyon a csepeli emberölés áldozatát a hétvégén. A rendőrök hat embert hallgattak ki az ügyben. Végül az áldozat korábbi felesége és az asszony több mint 20 évvel fiatalabb jelenlegi élettársa ellen indult eljárás, halált okozó testi sértés miatt. A társaság együtt ivott. A verekedést az válthatta ki, hogy az áldozat megjegyzést tett a korábbi feleségére.

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek

24 órán keresztül, szünet nélkül olvasták a neveket - így emlékeztek Budapesten a roma holokauszt európai áldozataira. A II. világháború alatt csaknem félmillió cigány embert hurcoltak el és gyilkoltak meg származásuk miatt. A megemlékezést szervező nemzetközi szervezet a nevek felolvasásával emlékeztetné a fiatalokat a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem fontosságára.

Agyonverhették a csepeli férfit

Agyonverhették a férfit, akinek holttestét szombat este találták meg egy csepeli családi házban. A rendőrök hat embert vettek őrizetbe. Az épület felső szintjén információink szerint egy család lakik, az alsó szinten pedig egy kocsma működik. A környéken lakók szerint a házban gyakran voltak bulik, de soha nem volt probléma vagy hangoskodás. 

Ejtette a kormány a Hajógyári-szigetre tervezett beruházásokat!

A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nem épül meg a szigetet körbevevő árvízvédelmi gát, és új helyszínt keresnek a Kovács Katalin Kajak-kenu Sportközpontnak is. Gulyás Gergely azt mondta, azért, mert az önkormányzatok nem támogatták a beruházásokat. Az építkezések ellen nemrég civilek is tiltakoztak. A Párbeszéd társelnöke úgy látja, hogy a kormány az összefogás hatására visszakozott a Hajógyári sziget beépítésétől. 

15 lépcsőfok és 7 és fél millió forint választja el  Rékát attól, hogy újra régi iskolájában tanulhasson

15 lépcsőfok és 7 és fél millió forint választja el azt a 17 éves lányt a tanulástól, aki tavaly szeptemberben egy vonatbalesetben mindkét lábát elveszítette. A gimnázium, ahol tanult ugyanis nem akadálymentes. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint az iskola igazgatója hiába kérte a tankerület segítségét, elutasító választ kapott. A minisztérium a képviselőnek azt válaszolta, hogy vizsgálják a lehetőségeket. A tankerület szerint azonban az iskola akadálymentesítése már zajlik. A lány édesapja azt mondta az RTL Híradónak, ez már nemcsak a lányáról szól, hanem az akadálymentesítés ügyéről.

Már jobban vannak a zsákból kiszabadított kiskutyák

Már jobban vannak a kölyökkutyák, amelyeket műanyag zsákokból szabadítottak ki egy bakkecskével együtt vasárnap délután a fővárosban. Egy bevásárlóközpont biztonsági őre figyelt fel a nyüszítésükre. Megállította az autót, amelynek sofőrje az utánfutóján szállította a zsákokba rakott állatokat. A férfi ellen állatkínzás miatt nyomoznak, beismerte tettét.

Rácsok mögött marad a gólyatáborban erőszakoló fotós

Rácsok mögött marad a gólyatáborban erőszakoló fotós, hiába töltötte le büntetése kétharmadát. A férfi 2014-ben erőszakolt meg egy 19 éves lányt az ELTE gólyatáborában, minderről fotókat is készített. Kilenc évre ítélték. A büntetésvégrehajtás bírája - jó magaviseletére hivatkozva - kezdeményezte a férfi feltételes szabadlábra helyezését, de az ügyészség fellebbezett, amit a bíróság elfogadott.

Nem lehet elnéző a háziorvos az idős sofőrökkel!

Kitilthatja az autópályákról, vagy nappali vezetésre korlátozhatja a háziorvos az idős sofőröket, ha az egészségi állapotuk indokolja. Ez a jogosítványba is bekerül. Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ezek a korlátozások csak nehezen ellenőrizhetők. A jogosítvány meghosszabbításakor nem lehet elnéző a háziorvos, mert egy egészségi állapot miatt bekövetkező baleset esetén neki is vállalnia kell a felelősséget.

Olcsóbban lehet lakást bérelni

Olcsóbban juthatnak jobb minőségű albérletekhez a felsőoktatásba lépő diákok idén. A rekord nagyságú kínálat miatt ugyanis nem csak Budapesten, hanem a nagy egyetemi városokban is csökkentek az árak. A híradóknak nyilatkozó szakemberek szerint idén várhatóan sok leendő egyetemista bérel majd közösen lakást. Ez a költségek megosztása mellett a kockázat csökkentése miatt is hasznos lehet.

93 büntetőpontot ért a menekülés

Kilenc piros lámpán hajtott át, két egyirányú utcán száguldott végig a menetiránnyal szemben, és többször a buszsávot is használta egy rendőrök elől menekülő, ittas autós Budapesten még péntek hajnalban. Az üldözésről készült videót kedden hozták nyilvánosságra.

Szigorúbban be kellene tartani a maszkviselési szabályokat

A jelenleg is érvényes maszkviselési szabályokat szigorúbban be kellene tartani a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint. Szlávik János úgy látja, az utóbbi időben lazult az országban a fegyelem, pedig a maszkviselés és a távolságtartás védhet leghatékonyabban a fertőzéstől. Az Egyesült Államok járványügyi központja közben bővítette a koronavírus-fertőzésre jellemző tünetek listáját.

Eltűnt a kerítés a gárdonyi szabadpartról

Eltűnt a kerítés a gárdonyi szabadpartról - néhány nappal az után, hogy az RTL Híradó beszámolt a kordonozásról. A város egyik kedvelt fürdőhelyét két hete zárták körbe fémkerítésekkel, épp akkor, amikor beköszöntött a kánikula. A szabadstrandként használt területet az oda járó helyiek és nyaralók szeretnék tovább használni, a polgármester azonban inkább a város többi fürdőhelyét fejlesztené.

Nyári Csabának nevezték el a kórház dolgozói a babamentő inkubátorba tett kisfiút

Egészséges kisfiút tettek éjszaka a Hatvani kórház babamentő inkubátorába. A több mint négy kilós csecsemőt a kórház dolgozói Nyári Csabának nevezték el. A kisbaba már a negyedik csecsemő, akit 2013 óta erre a kórházra bíztak. Az anya a jogszabályok szerint hat hétig még meggondolhatja magát, és visszakérheti a kisfiát. Ha nem teszi, akkor a baba örökbe fogadó szülőkhöz kerül.

Betiltanák az utcai alkoholfogyasztást Siófokon

Augusztustól betiltanák az utcai alkoholfogyasztást Siófokon. Szeszesitalt csak este 10 óra előtt lehetne vásárolni az üzletekben. Az önkormányzat a szigorítást azzal indokolja, hogy az utóbbi időben megnőtt a parkokban, közterületeken italozók és szemetelők száma.

Medve kószál Bercelnél

A fővárostól alig 40 kilométerre, a Nógárd megyei Bercel közelében észleltek medvenyomokat a múlt héten. A helyi vadászok szerint a medve egyedül kóborolt, bejárhatta a közeli kőbányát, majd valószínűleg továbbállt a környékről. Az elmúlt években több medvét és bocsokat is láttak a magyarországi erdőkben. A szakemberek szerint azonban ezek az állatok nem telepszenek meg itt, inkább csak áttévednek a szlovák erdőkből.

Tizenhatan haltak meg az utakon múlt héten

15 balesetben 16 ember halt meg az utakon a múlt héten, közülük heten a hétvégén vesztették életüket. A rendőrség szerint a balesetek egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek lettek volna. A rendőrök már nem csak autókkal, hanem rendőrmotorokkal és drónokkal is vadásznak a szabálytalankodókra.

Kordon a gárdonyi szabadstrand körül

Háborognak a Gárdonyban élők, mert az önkormányzat váratlanul körbekordonozta a város kedvelt szabadstrandját. A Velencei- tónál nemrég újították fel a partfalat, a munkával végeztek és a szabadstrandot ezután zárták le. A helyiek attól tartanak, hogy a polgármester így akarja elérni, hogy a fizetős strandot használják a fürdőzők. A kordonozás a Gárdonyban élő fideszes képviselő szerint is érthetetlen.

Hét hónap elteltével sem térítették meg a kárt

Felrobbantak az égők, a műszaki berendezések pedig füstölni kezdtek egy szentendrei család házában, miután egy külső vezetékszakadás miatt a ház elektromos rendszere 420 volt feszültség alá került. Az eset tavaly, karácsony előtt történt. A család két kisgyerekkel egy szállodában töltötte az ünnepeket. Az áramszolgáltató elismerte a hibát, az ELMŰ biztosítója azonban hét hónap elteltével sem térítette meg a kárt. 

Nem volt egyértelmű a jogszabály

Káoszt okozott a július 1-jéig tartó ingyenes parkolás szerdán országszerte. A legtöbb autós úgy készült, hogy fizetnie kell a parkolásért, az önkormányzatok nagy része azonban úgy döntött, hogy csak holnaptól szedik a díjat. Szerintük ugyanis a jogszabály nem egyértelmű. A Miniszterelnökség kedden az Index kérdésére azt írta, szerda éjfélig tart az ingyenes időszak.

Babakocsis tolvajt kaptak el egy budapesti élelmiszerboltban

Rátámadt a biztonsági őrre, és egy másik vásárlót is megütött hétfő délután egy férfi egy fővárosi élelmiszerboltban. A vele lévő nővel és kisbabájukkal együtt voltak az üzletben. Lopni próbáltak, az árukat pedig a babakocsiba rejtették. A biztonság őrnek gyanúsak lettek, így nem engedte ki őket a boltból. A férfi ekkor rátámadt az őrre. A verekedésbe később egy másik vásárló is beszállt. A tolvajokat végül a rendőrök vitték el az üzletből.

Megszűnt a létszámkorlátozás a strandokon

Megszűnt a létszámkorlátozás a strandokon, akár teltházzal is üzemelhetnek. Sok helyen ez így is volt az első olyan hétvégén, amikor igazi kánikula volt. Például a budapesti Palatinusra mára ötezer látogatót vártak, de tömeg volt több balatoni strandon is. A járványügyi szabályok nagy része azonban továbbra is érvényes, ezért gyakran fertőtlenítenek, a vendégektől pedig másfél méteres távolságot kérnek.

Átadták, majd újra felásták a XII. kerületi parkot

Egy hónappal az átadás után újra felástak egy frissen telepített parkot a XII. kerületben - erről az index írt először. Ugyanis öntözőrendszert telepítenek a zöldfelülethez. Az önkormányzat szerint azért csak most, mert a növények öntözése megosztotta a kerületnek tanácsokat adó kertészmérnököket. Eddig lajtos kocsikból locsolták a cserjéket, a fű azonban száradni kezdett.

Háttal a megállóba érkező villamos elé zuhant, de túlélte

Megtántorodott, majd háttal a megállóba érkező villamos elé zuhant egy fiatal férfi Budapesten. Mindezt felvette a jármű biztonsági kamerája, a felvétel a Budapesti Autósok oldalán jelent meg. Szinte csoda, hogy karcolásokkal megúszta a balesetet. A villamosvezetőnek ugyanis sikerült vészfékeznie, így a szerelvény első kereke épp a síneken fekvő ember előtt állt meg. A vezető azt mesélte Híradónknak, először ő is azt hitte, átment a fiatalemberen.

Ingyenes hajójáratokkal is pótolják a vonatokat

Ingyenes hajójáratokkal is pótolják a vonatokat Nagymaros és Zebegény között. A vasúti pálya és a 12-es főút a múlt heti vihar után vált járhatatlanná. A két település között vonatpótló buszok is közlekednek, de csak kerülőúton járhatnak, több mint egy órás menetidővel. A most indított hajójárat 40 perc alatt teszi meg a távot.

Nem tudnak aludni a buszoktól Pesterzsébeten

Járó motorral várakozó buszok ébresztik hajnalonta a lakókat Pesterzsébeten. Azt mondják, a berregő buszok sokszor negyedóráig állnak egy helyben a lakóházaktól néhány méterre, ráadásul a főúton egy kanyarodósávban. Az ott élők szerint a BKK egy éve tud a problémáról, mégsem történik változás. Az egyik szakszervezeti elnöke azt mondja: a buszvezetők sokszor az egymásnak ellentmondó utasítások miatt várakoznak járó motorral.

Több vonat lesz a Balaton felé

Szombattól sűrűbben indulnak vonatok a Balatonhoz, életbe lép ugyanis a nyári menetrend. A MÁV azt ígéri, hogy idén a szolgáltatás színvonalán is javítanak, támogatva a belföldi turizmust. Más hazai turisztikai célpontok esetében azonban épp június elejétől ritkították a járatokat a járványhelyzetre hivatkozva. A MÁV elnök-vezérigazgatója azt mondja, a vasúttársaság csak végrehajtja azt, amit a magyar állam megrendel. 

Sokáig tarthat a vasúti sínek helyreállítás Nagymarosnál

Elhúzódó munkálatokra számítanak, brutális mennyiségű sár és törmelék zúdult a vasúti sínekre Nagymarosnál. Ezt mondta Híradónknak a MÁV elnök–vezérigazgatója azután, hogy szerdán járhatatlanná vált a szobi vasútvonal és le kellett zárni a 12-es főutat is. Egyelőre nem tudni, hogy ezeket mikor tudják megnyitni. A helyieknek kerülniük kell. Ez legalább fél óra.

Elmaradt vizsgálatok – próbálják behozni a lemaradást

Hónapokig tarthat, mire behozzák a járvány miatt elmaradt vizsgálatokat - így látják a Híradónknak nyilatkozó szakrendelők vezetői. Sok 65 év feletti orvos ugyanis továbbra sem vállalja, hogy személyesen találkozzon a betegekkel, így kevesebb orvos jut a növekvő betegforgalomra. A Magyar Orvosi Kamara szerint az idős orvosok nagy része később sem megy majd vissza dolgozni, ők főleg a járóbeteg-ellátásból fognak hiányozni.

Hétfőtől megszűnnek a korlátozások a szakrendelőkben

A Járóbeteg Szakellátó Szövetség azonban arra kéri a betegeket, hogy lehetőleg továbbra is kérjenek telefonon időpontot. Két napja maszkban és távolságot tartva már a kórházakban fekvő betegeket is lehet látogatni, kivéve a fertőzésveszélyes osztályokat. A látogatás szabályozása az intézményekre van bízva. Például a Semmelweis Egyetem kórházaiban továbbra is érvényben van a látogatási tilalom.

Sittel tömik be az utca gödreit

Rossz hűtőszekrényt és hordókat is temettek már a hatalmas gödrökbe a helyiek Erdőkertes egyik sűrűn lakott utcájában. A meredek földúton ugyanis rendszeresen alakulnak ki mély vízmosások a nagyobb esők után. A lakók szerint ilyenkor lehetetlen behajtani az utcába. A gödröket az önkormányzat építési törmelékkel próbálja időről időre eltüntetni. A polgármester szerint nincs pénz aszfaltozásra.

Az Újpest-Debrecen meccs miatt is vizsgálatot indított a rendőrség

Vizsgálatot indít a rendőrség a tegnapi Újpest-Debrecen meccs miatt, a szurkolók ugyanis itt is megszegték a távolságtartási szabályokat. Az Újpest hétvégi mérkőzésén, és a múlt heti Magyar Kupa döntőn szintén összetömörültek a szurkolók, a rendőrség emiatt is eljárásokat indított. Az oda tartó szurkolók tömeges vonulását azonban nem vizsgálják, pedig ezeket a rendőrség biztosítja.

Egyelőre marad az idősek sávja

Hamarosan visszatérhet az egészségügyi ellátás a járvány előtti időszakra - erről kedden dönt az operatív törzs, a részleteket szerdán ismertetik. Ez az országos tisztifőorvos szerint a kedvező járványügyi adatok miatt lehetséges. Az idősek vásárlási sávja azonban - a boltokban, a drogériákban és a gyógyszertárakban - továbbra is érvényben marad. Több önkormányzat azonban már eltörölte az idősávot a piacokon, mert indokolatlannak tartják.

Börtönben volt több mint 2 hónapot egy értelmi sérült 20 éves fiú

Börtönben volt több mint 2 hónapot egy értelmi sérült 20 éves fiú, pedig fogyatékkal élőt nem lehet szabálysértés miatt elzárni. Többször is azért büntették pénzbírságra, mert nem volt nála személyi igazolvány. Csakhogy nem fizetett, ezért szigorított a bíróság. A szabadon engedését a Helsinki Bizottság érte el, szerintük az arctalan rendszer miatt nem vehették észre a bíróságon, hogy a fiú fogyatékkal él.

Büntetést kapott a Honvéd és a Mezőkövesd, amiért a kupadöntőn a játékosok kimentek a szurkolók közé

1-1 milliós büntetést kapott a labdarúgó szövetségtől a Honvéd és a Mezőkövesd, amiért a kupadöntőn a játékosok kimentek a szurkolók közé. Az ott készült képeken az látszik, a nézők nem tartották be a koronavírus miatt érvényben lévő távolságtartási szabályokat. A szövetségnél azt mondják, ha emiatt a rendőrség szerint hibáztak, akkor tudomásul veszik a döntést. A rendőrség annyit közölt: a kormányrendelet egyértelműen fogalmaz a szabályokról.

Három koronavírusos beteg halt meg az elmúlt napon

Három koronavírusos beteg halt meg az elmúlt napon, egyikük egy többféle krónikus betegségben szenvedő 47 éves nő.

Bárkit, bármikor igazoltathatnak

Mostantól bárkit, bármikor, mindenféle indok nélkül igazoltathatnak és ellenőrizhetnek. Fokozott ellenőrzést rendelt el a rendőrség a nyár végéig Budapestre és több megyére. Azt mondják, a közrendet és a közbiztonságot védenék. A Helsinki Bizottságnál azt mondják, a rendőrség évek óta minden ok és cél nélkül rendeli el ezeket a - szerintük - a visszaélésekre is alkalmas intézkedéseket.

Kétszer annyi a baleset, amióta enyhültek a korlátozások

Ne autózás közben vezessük le a járvány miatt felgyülemlett feszültséget – ezt kéri a rendőrség, miután kiderült: kétszer annyi a baleset, amióta enyhültek a koronavírus miatt elrendelt korlátozások. Március második felében – a korlátozások bevezetése után – heti szinten alig több mint száz baleset történt az utakon, a korábbi 300-hoz képes, de mindez csak néhány hétig tartott.

Kiscicákat mentettek Galgahévízen

Bajba került kölyökmacskákat mentettek a Pest megyei Galgahévízen. Négy állat tévedt be egy buszmegálló alatt húzódó vízelvezető csőbe, kettőt a környéken élők kicsalogattak. A másik kettőn a Pest megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai segítettek.

Anyát és gyerekét kergette meg egy vaddisznó Kerepesen

Újabb vaddisznótámadás - anyát és gyerekét kergette meg egy állat néhány napja a Pest megyei Kerepesen. Nem sérültek meg. A polgármester elrendelte a vaddisznók kilövését. A 15. kerületben pedig varjak tartják rettegésben a parkokban sétálókat. A Madártani Egyesület szakértője szerint csak a fészküket védik.

Péntektől országszerte lehetnek szabadtéri események

Péntektől országszerte lehetnek szabadtéri események már közönség előtt: színházi előadások, más kulturális programok vagy sportrendezvények. De mindez csak feltételekkel: a szervezőknek biztosítaniuk kell az emberek közti távolságtartást, így mindenhová csak korlátozott létszámban lehet majd bemenni. Péntektől Budapesten is megnyithatnak a vendéglátóhelyek belső terei, és bármelyik játszótér nyitva lehet.

Időben szeretne segíteni a Fővárosi Önkormányzat

Senkit nem tehetnének utcára a fővárosi önkormányzati bérlakásából, ha nincs hová mennie - így módosítaná saját lakásrendeletét a Fővárosi Önkormányzat. Azt is szeretnék elérni, hogy a bajba került bérlők már a kilakoltatás előtt jóval segítséget kapjanak. Mindez csak a fővárosi tulajdonú bérlakásokra vonatkozik, de remélik, hogy a kerületek is módosítanak.

Szeptemberig biztosan maradnak az ideiglenes kerékpársávok

A Főpolgármesteri Hivatal mérései szerint az emberek szeretik, és el is kezdték használni a járvány idejére kijelölt bicikliutakat. A tesztidőszak nyáron is folytatódik. A Budapesti Autósok Közösségénél azt mondják, az autósok szeretnék, ha az ő érdekeiket is figyelembe vennék.

Többen parkolnak tilosban

Jelentősen megnőtt az elmúlt hetekben a tilosban parkoló autók száma a híradónknak nyilatkozó önkormányzatok szerint. Az ingyenes parkolás és a kijárási korlátozások lazítása miatt egyre többen ülnek autóba, emiatt gyorsan elfogynak a szabályos belvárosi parkolóhelyek - és nem csak Budapesten. A kormány szerint az ingyenes parkolás fenntartása indokolt.   

Pesten is lesz fonódó villamos

Szombaton elkezdődik a pesti fonódó villamoshálózat építése, először a 24-es és a 2-es villamosok vonalait kötik majd össze. Így novembertől egy új járattal átszállás nélkül is el lehet majd jutni Ferencvárosból a Jászai Mari térre. A villamosvonalak összekötése 1,8 milliárd forintba kerül, a költségeket a főváros állja. 

A pünkösdi hosszú hétvégére nyit ki a legtöbb strand és fürdő

Május legvégén, vagyis a pünkösdi hosszú hétvégére nyit ki a legtöbb strand és fürdő az országban. Vidéken erre már két hete van lehetőség, de eddig csak kevés helyen nyitották meg a szabadtéri medencéket. Az új járványügyi szabályok miatt kevesebb embert engednek majd be és plusz fertőtlenítésről is gondoskodni kell, de a fürdőszövetség elnöke szerint nem lesznek drágábbak a belépők.

Európai Bíróság: „Ez jogellenes fogvatartás”

Jogellenesen tart fogva menedékkérőket Röszkénél a magyar állam, így döntött az Európai Bíróság. A testület szerint a menedékkérőket szabadon kell engedni. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a magyar kormány kötelessége, hogy végrehajtsa a luxemburgi testület ítéletét. A kormány viszont úgy értelmezi a döntést, hogy az Európai Unió a menekültek beengedésére akarja kötelezni az országot, amely szerintük ellentétes a magyar alaptörvénnyel.

Zavarok az adatközlésben

Hibásan jelentek meg a kórházban ápolt betegekre vonatkozó adatok a hivatalos koronavírus-információs portálon május 8-án, mert egy kórház téves adatokat közölt. Ezt elsőként a 444.hu szúrta ki. A hatóságok később javították az adatokat, de azt nem közölték, hogy melyik kórház hibázott. Legutóbb a székesfehérvári kórházban történt adatközlési hiba. Kásler Miklós miniszter akkor azonnali hatállyal felmentette az intézmény főigazgatóját.

Nővérek fertőzhettek a Bajcsy-Zsilinszky kórházban

Saját kollégáik felelőtlensége miatt fertőződhetett meg koronavírussal a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház több dolgozója - tudta meg híradónk. Információnk szerint két nővér is szájmaszk nélkül ápolt koronavírusos osztályon fekvő betegeket, ezután pedig közösen ebédeltek kollégáikkal. Ezt több ott dolgozó is megerősítette híradónknak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont azt közölte: ilyen eset nem történt, de azt elismerték, hogy 24 dolgozó megfertőződött.

Lazítottak a korlátozásokon, de óvatosak a fővárosi kirándulók

Budapesten és Pest megyében is vannak kedvező változások, de a kijárási korlátozások ebben a térségben továbbra is érvényben vannak. Egy hónap szünet után ezen a hétvégén látogatható a Margitsziget és a Hajógyári sziget. Tapasztalataink szerint tömeg azonban nem volt.

Nem minden szakrendelőben kaptak koronavírus-tesztet

Egyáltalán nem kaptak koronavírus tesztet, vagy csak nagyon keveset - erről panaszkodnak egyes szakrendelőkben. Pedig az új szabályok szerint bizonyos beavatkozásokat, vizsgálatokat, csak negatív teszttel rendelkező betegeken végezhetnek el, az ehhez szükséges mintavétel pedig a szakrendelők dolga lenne. Így sok helyen továbbra is csak a sürgős eseteket látják el. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint, ha nincs elég teszt, akkor a rendelőintézeteknek értesíteniük kell a kormányhivatalt.

Jelentősen megdrágíthatja a koronavírus a repülést

Már rövid távon is jelentősen megdrágíthatja a koronavírus a repülést. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a szigorú biztonsági intézkedések miatt a légitársaságok ugyanis csak alacsony kihasználtsággal indíthatnak járatokat. Jelenleg naponta 8-12 gép száll fel a Liszt Ferenc repülőtérről, júniustól tovább növekedhet a légiforgalom.

Vidéken már készülnek a nyitásra

Több étterem is kinyit, a Balaton partján nagyobb, Miskolcon kisebb forgalomra számítanak. Az asztalokat mindenhol igyekeznek legalább másfél méterre elhelyezni egymástól. Budapesten és Pest megyében a korlátozások érvényben maradnak, de a sporteseményeket - nézők nélkül - itt is meg lehet majd tartani.

Örülnek a virágboltosok

Lélegzethez juttathatja a virágosokat a hosszú hétvégére adott könnyítés - ezt mondják az RTL Híradó által kérdezett üzlettulajdonosok. A virágboltok az anyák napja miatt három napig korlátozások nélkül nyitva tarthatnak - Budapesten is. A ballagások és az anyák napja átlagosan az éves forgalmuk 60-70 százalékát teszi ki. A meghosszabbított nyitvatartást a virágosok maguk kérték a kormánytól.

Az autósok is beleszólhatnak

Nem csökkentenék egységesen 50 kilométer per órára a sebességhatárt a fővárosban, több gyorsforgalmi úton megmaradna a jelenleg is érvényes 70-es korlátozás. Az előterjesztést - amelyről elsőként az Index számolt be - szerdán el is fogadták. Mintaprojektek indulnak, ahol először kicsiben teszteli majd a városvezetés a sebességcsökkentés hatásait. Azt ígérik: a döntésbe bevonják a budapestieket is. Karácsony Gergely számára a közlekedésbiztonság azért is fontos, mert az édesapja is autóbalesetben halt meg.

70-ről 50-re csökkentenék a sebességhatárt Budapesten

70-ről 50 kilométer per órára csökkentené a sebességhatárt Budapest egyes útjain a főpolgármester egy tervezet szerint, bizonyos mellékutakon pedig legfeljebb 30-cal lehetne közlekedni jövő januártól. A halálos balesetek számát, és a légszennyezést csökkentenék az intézkedéssel. Az általunk kérdezett autósok szerint azonban csak nagyobbak lennének a dugók, és sokan nem tehetik meg, hogy autó helyett tömegközlekedéssel, vagy kerékpárral járjanak.

Ki kap a többmilliónyi maszkból?

Milliós tételekben érkeznek szájmaszkok Magyarországra, ezeket azonban az országos tisztifőorvos szerint elsősorban az egészségügyi, a rendvédelmi és a szociális szférában dolgozóknak vásárolja a kormány. Pedig a maszkokra nagy a kereslet, különösen azóta, hogy egyre több település teszi kötelezővé. Miskolcon és Székesfehérváron már használni kell, Budapesten pedig hétfőtől lesz kötelező használni például a tömegközlekedésben.

Jönnek az újabb hétvégi korlátozások

Újabb hétvégére kapják meg a lehetőséget a polgármesterek, hogy maguk döntsenek a kijárási korlátozások szigorításáról, vagy enyhítéséről. A legtöbb település most is életbe lépteti a húsvétkor hozott rendelkezéseket, és lezárja a látogatók elől a népszerű kirándulóhelyeket. Egerben még szigorítanak is: éjszaka senki nem mehet ki az utcára. Pécs azonban enyhít, és kora reggel lehet majd a szabadban sportolni. 

Sokan örülnének a tetőzésnek

Nagyon örülnének már a járvány tetőzésének az általunk megkérdezett emberek. Sokan úgy érzik, hogy azután hamar visszatérhet az élet a régi kerékvágásba. A híradónak nyilatkozó pszichológus azonban arra figyelmeztet, hogy a korlátozások és az óvatosság még sokáig része maradhat az életünknek.

Fertőzés a gondozóházban

Kimutatták a koronavírust egy 15. kerületi nyugdíjasház és gondozóotthonban is, az egyik dolgozó fertőződött meg. A gondozóotthoni részleg lakóinál és alkalmazottainál a népegészségügyi központ végzi el a tesztet, a nyugdíjasház lakóit pedig az önkormányzat szűri, a saját költségén. Ennek oka, hogy hiába van egy épületben a két intézmény, eltérő szabályok vonatkoznak rájuk.

Vastapssal búcsúztatták Csernavölgyit

„A történet nem kerek”- ezt mondta Csernavölgyi István menesztésével kapcsolatban a Székesfehérvári kórház megbízott főigazgatója. Bucsi László a leváltott főigazgató búcsúztatóján bejelentette, hogy belső vizsgálatot rendel el az ügyben. Csernavölgyi Istvántól vastapssal köszöntek el a kórház dolgozói. Az intézményt 10 évig vezető főigazgatót adminisztratív hibára hivatkozva küldte el múlt héten Kásler Miklós miniszter.

A bérlők jobban járhatnak

Szállodai apartmanokat adnak ki hosszabb távra, albérletként egyes hotelek. Így próbálják csökkenteni az elmaradó turisták miatti veszteséget. A hotelek albérletpiaci megjelenése, és az eddig rövidtávra kiadott lakások hosszútávú hasznosítása a bérlőknek kedvez az általunk kérdezett szakemberek szerint: a koronavírus megjelenése óta a fővárosban tíz százalékkal csökkentek az albérletárak, a kiadó lakások száma pedig jelentősen nőtt.

Fenntartanák a szigorításokat a polgármesterek

Továbbra is fenntartanák a kijárási korlátozásokat szigorító húsvéti intézkedéseiket a polgármesterek. Keddtől viszont erre már nincs felhatalmazásuk. Székesfehérvár fideszes vezetője abban bízik, hogy a kormány értékeli a települések tapasztalatait, és ennek megfelelően dönt a korlátozások központi szigorításáról.

Egyre több településen szigorítanak a kijárási korlátozáson

Egyre több településen szigorítanak a kijárási korlátozáson, a hosszú hétvégén. Hiába a jó idő, Szombathelyen most nem lehet fagyit venni, a 18 éven aluliak pedig este 8 óra után nem mehetnek ki. Szolnokon legfeljebb hármas csoportokban lehet a közterületeken tartózkodni. Badacsonyba nem engedik be a kirándulókat, helyi civilek autóikkal is akadályozzák a közlekedést. Közben egyre több polgármester panaszkodik arra, hogy nem kap hivatalos tájékoztatást a koronavírussal fertőzöttek számáról.

Könnyezve búcsúztak kollégái a főigazgatótól

Könnyezve búcsúztak kollégái a Fejér Megyei Szent György Kórház menesztett főigazgatójától. Az emberi erőforrások minisztere döntését azzal indokolta, hogy a kórházvezető súlyos mulasztást követett el a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatban. A főigazgató elismerte, hogy egy alkalommal csúsztak az adatszolgáltatási kötelezettséggel, miközben megállás nélkül azon dolgoztak, hogy a betegellátás folyamatos legyen a járvány idején. Csernavölgyi István maga is könnyezve idézte fel a búcsú pillanatait az RTL Híradónak adott interjúban.
Az interújól több részletet is láthat, ha ide kattint.

Szigor a kirándulókkal szemben

Lezárt parkolók, behajtási korlátozások, bezárt üzletek - így próbálják megakadályozni a kiránduló-áradatot az ország több településén. A kijárási korlátozások húsvéti szigorítását ugyanis a kormány a polgármesterekre bízta, a népszerű kiránduló-célpontnak számító városok pedig éltek a lehetőséggel. Székesfehérváron például a fiatalok csak este 8-ig lehetnek az utcákon, kutyát sétáltatni is csak legfeljebb fél órát lehet.

Hétfőtől ingyenes a parkolás, sokan élnek vele

Hétfőtől ingyenes a parkolás az országban. Az általunk kérdezett autósok örülnek a döntésnek, az önkormányzatok azonban kevésbé. A parkolási díjak kiesése ugyanis például több fővárosi kerület vezetését is újratervezésre kényszeríti. Az önkormányzatoknak a növekvő forgalmon kívül a munkahelyek megőrzésére és az előre kifizetett, éves parkolási díjakra is megoldásokat kell találniuk.

Siófokon kötelező a maszk

50 ezer forintos büntetést is kaphat Siófokon, aki maszk nélkül megy vásárolni. A polgármester kötelezővé tette a maszkviselést az üzletekben és a nagyobb forgalmú, zárt helyeken. A város 10 ezer darab maszkot vásárolt, ebből adnak azoknak, akiknek nincs sajátjuk. Maszkviselésre bíztat mindenkit Szlávik János, a Szent László Kórház főorvosa is. A hatóságok azonban nem teszik kötelezővé a maszkviselést.

Tünetekről meséltek koronavírusos betegek

Teljesen elveszítették az ízérzékelésüket és a szaglásukat - ezt mondták az RTL Híradónak azok a betegek, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést. A fertőzöttek sem magas lázra, sem erős köhögésre nem panaszkodtak, ám produkáltak más, változatos tüneteket. Az egyik beteg azt mondta, hogy úgy érzi, kihűl az agya, ha az orrán át veszi a levegőt. A fertőzésből még egyikük sem gyógyult meg teljesen, de abban bíznak, hogy továbbra sem lesznek súlyos tüneteik.

Zsúfoltságot okozott a szombati menetrend

Egy nap után módosít a BKK a ma bevezetett szombati menetrenden. A munkaidőhöz nem igazodó közlekedés ugyanis komoly zsúfoltságot okozott szerda reggel több járaton is. A dolgozni járók közül többen negyed órát vártak arra, hogy felszállhassanak egy máskor pár percenként közlekedő buszra. A BKK ezért már holnaptól új menetrendet ígér, reggel sűrűbb járatokkal.

Mintha egy katasztrófafilm díszletei között készítenék a képeket az RTL operatőrei

Mintha egy katasztrófafilm díszletei között készítenék a képeket – így látják az üres magyar városokat az RTL hírműsorait készítő operatőrök. Ők azok, akik riporter kollégáinkkal együtt folyamatosan járják az utcákat, hogy minden lényeges információ eljuthasson a nézőkhöz a járvány idején is. A néptelen utcák, üres terek látványa sokkolta őket. Annak mégis örülnek, hogy sokan komolyan vették a járványt, és otthon maradtak!

Csak délelőtt vásárolhatnak a 65 év felettiek

Több piac előtt is nagyobb tömegben várakoztak reggel a 65 év felettiek, hogy bejussanak vásárolni. Ők szombattól csak délelőtt 9 és dél között mehetnek boltba vagy piacra. Sokan közülük nem értenek egyet az új szabállyal, mert megszokták, hogy jóval korábban vásárolnak. A piacokon rendőrök is megjelentek. Nem igazoltatnak, csak figyelmeztetnek az új rendelkezésekre.

Szombattól kezdődik a kijárási korlátozás

Szombattól két hétig csak alapos indokkal lehet kilépni a lakásból, kijárási korlátozást vezet be a kormány, hogy lassítsák a koronavírus járvány terjedését. Továbbra is el lehet menni dolgozni, vagy épp boltba, gyógyszertárba is, máshová azonban csak akkor, ha az a munkához kell. A 65 év felettiektől, akiknek nincs segítségük, azt kérik, hogy délelőtt 9 és 12 között vásároljanak.

Egyre több család kér segítséget segélyszervezetektől

A nagyobb segélyszervezeteknek is gondot okoz a tartós élelmiszerek és higiéniai termékek folyamatos beszerzése. A karitatív szervezetek ennek ellenére igyekeznek folyamatosan feltölteni a raktáraikat tartós élelmiszerekkel - az elveszített munkahelyek, és a kieső jövedelmek miatt ugyanis egyre több család kér segítséget.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való