KERESÉS search-close

"Morva Anna" szerzővel ellátott tartalmak

Morva Anna

Morva Anna által létrehozott tartalmak (100):

Abszurd helyzeteket teremt az új szabályozás az esküvőkön

A szállodákban éjjel 11 után is ki lehet szolgálni az szállóvendéget, így előfordulhat, hogy a násznép egyik fele fogyaszthat, a másik nem. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége jogszabály-értelmezést is kiadott a hozzájuk záporozó kérdések miatt.

Egyre gyakoribb, hogy az iskolában kiközösítik a koronavírus-fertőzött diákokat

Újfajta zaklatási jelenség terjed az iskolákban. Az ADOM nevű diákmozgalom szerint egyre többször fordul elő, hogy kiközösítik a diákok azt, akiről kiderül, hogy koronavírus-fertőzött. Van, akit azért hibáztatnak, mert később derül ki, hogy tudta nélkül betegen járt iskolába. Az RTL Híradónak nyilatkozó gyermekjogi szakértő szerint ilyen esetben azonnal és határozottan szót kell emelnie a tanárnak vagy a szülőnek.

Lázat mérnek, fegyelmeznek az iskolaőrök

Portás feladatokat látnak el az iskolaőrök, és a járványügyi szabályokat segítenek betartatni. Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete készített. Erről a Népszava számolt be. Az RTL Híradónak pedig azt írta a rendőrség: eddig főként diákok közötti konfliktusok miatt volt szükség az iskolaőrökre.

Menyasszonyok: tönkreteszi az esküvőjüket az új rendelkezés

Tönkreteszi az esküvőjét az új rendelkezés - ezt mondta az RTL Híradónak több menyasszony is, akik a következő hetekre szervezték a menyegzőt. Mivel a kormány szigorítása alapján este 11 óra után már nem lehet vendég a szórakozóhelyeken és az éttermekben, így a násznépnek is be kell fejeznie az ünneplést. Az Esküvői Szolgáltatók Érdekképviseleti Egyesülete átmenetileg korábbi kezdést javasol az ifjú pároknak.

PSZ: Egységes szabályok kellenek

Napról-napra változik a diákok helyzete a vírus miatt: ezt mondják az ADOM nevű diákmozgalomnál. Egyre több iskolában üti fel a fejét a vírus, a diákok szerint szinte minden iskolában máshogy reagálnak erre. A Pedagógusok Szakszervezete szerint szigorúbb és egységes szabályozásra van szükség. Kásler Miklós miniszter közben egy interjúban arról beszélt, kizárt, hogy minden osztályban megjelenjen a vírus.

Menetiránnyal szemben hajtott fel a sztrádára

Döbbenetes balesetet rögzített a Magyar Közút kamerája pénteken az M3-as autópályán! A felvételen az látszik, hogy egy pick up a gyorsforgalmi úton a menetiránnyal szemben hajt fel a sztrádára, a szembejövő autó pedig belerohan. Ebben egy négygyerekes család utazott, információink szerint senki sem sérült meg komolyabban. Az ütközés erejétől a pick up utánfutója leszakadt és az árokba csapódott. A rendőrség még vizsgálja a balesetet. 

Óvintézkedésekkel indul a tanév

Volt, ahol lázméréssel, maszkban, vagy már az ajtóban is kézfertőtlenítéssel indult az új tanév. Az egyik debreceni iskolában csak az udvarig mehettek a szülők, még az elsősöket sem kísérhették be az osztálytermekbe. Egy budapesti iskolában pedig csak az elsősök és az ötödikesek vehettek részt az évnyitón. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte: a legtöbb helyen rendben indult a tanév. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az előírások ellenére is nagy veszélyben vannak az idősebb és a krónikus beteg pedagógusok.

Néhány iskolában orvosi igazolást kérnek gyerekek tünetmentességéről

Orvosi igazolást kérnek néhány iskolában arról, hogy a gyerekek tünetmentesek, és mehetnek közösségbe - ezt mondta Híradónknak a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Póta György szerint azonban ez nem elég biztosíték arra, hogy a gyerek nem hordozza a koronavírust, a gyermekorvosok pedig így félnek vállalni a felelősséget. Szerinte az a legjobb, ha a legkisebb tünet esetén is otthon tartják a gyereket a szülők.

Váratlanul bezárták a gödöllői gimnáziumot

Zokogva hívta lánya, hogy bezárják az iskoláját - ezt mesélte az RTL Híradónak egy anya. A gödöllői gimnáziumot a a tanévkezdés előtt pár nappal zárták be, így a szülőknek pár napjuk maradt új iskolát találni. A gödöllői Angol- Magyar Érdekeltségű Gimnázium alapítványának vezetője szerette volna átalakítani az intézményt, de a plusz támogatást az Innovációs Minisztérium nem adta meg, mert szerintük az iskola nem felel meg a feltételeknek.

Tízezer tanár kap plusz pénzt

Bruttó 500 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak azok a pedagógusok, akik a hátrányos helyzetben lévő területeken dolgoztak a járványhelyzet alatt. Ezt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere jelentette be a facebookon. Szerinte ezek a tanárok nyáron azon is dolgoztak, hogy felzárkóztassák az elmaradottabb területeken lévő tanulókat. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a pénz minden pedagógusnak járna, mert mindenki végzett pluszmunkát a járványhelyzet alatt.

Még a beköltözéshez is időpontot kell kérni a kollégiumokba

Még a beköltözéshez is időpontot kell kérni a kollégiumokba, hogy ne egyszerre rohanják meg a diákok a szobákat. Az ADOM nevű diákmozgalom szerint a járvány miatt teljesen átalakul a kollégisták élete. A héten már költöznek a diákok, a kormány járványügyi protokollja szerint például azok lakhatnak egy szobában, akik ugyanazokra az órákra járnak.

Verekedés a Dagály strandon: ököllel ütöttek meg egy nőt

Verekedés a budapesti Dagály strandon - ököllel ütött meg egy fürdőző tegnap egy nőt. Amiatt lett ideges, hogy a nő barátja szólt az úszómesternek, hogy a férfi részeg, és zavarja a strandolókat. Az ittas támadó ezután társaival együtt esett neki a nőnek, a párjának és annak testvérének, aki arc- és orrcsonttöréssel került kórházba. Utóbbi azt állítja, a biztonságiak tétlenül nézték végig a verekedést. A rendőrség csoportos garázdaság miatt nyomoz.

Karácsony: Fél kilenckor kezdődjön a tanítás a középiskolákban

8 óra helyett fél kilenckor kezdődjön a tanítás a középiskolákban - ezt kéri levélben a főpolgármester az intézmények fenntartóitól. Ha az általános iskolákban marad a 8 órai kezdés, Karácsony Gergely szerint elkerülhető lenne a zsúfoltság a tömegközlekedési eszközökön reggel. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán úgy reagált: szakmai egyeztetés kell az ügyről.

Hetven pontos szabály az iskoláknak

Másfél méteres távolság a tantermekben, fertőtlenítő takarítás és minél több szabadtéri testnevelésóra. Csak néhány a 70 pontból, amelyet be kell majd tartani az iskolákban. A protokollt hétfő éjjel küldték ki az igazgatóknak. Az általunk kérdezett intézményvezető szerint a takarítást még meg tudják oldani, de annyi termük nincs, hogy a gyerekek között tartsák a távolságot.

A felhasználók megtévesztéséért büntették meg a társkereső oldalakat működtető céget

1,6 milliárd forintra büntetett egy társkereső oldalakat működtető céget a Gazdasági Versenyhivatal. Szerintük ugyanis megtévesztették a felhasználókat. Egy híradónknak nyilatkozó panaszos azt mondta, hiába próbált leiratkozni, hónapról hónapra nagy összegeket vontak le a bankszámlájáról. Voltak, akikre  behajtót is küldött a társkereső oldal.

Táncoló jelzőlámpát készítettek a Pannon Egyetemen

Táncoló jelzőlámpát készítettek a Pannon Egyetemen. A mérnöki kar különleges lámpájának figurája éppen úgy mozdul, ahogy a gyalogátkelőhelynél várakozó, sőt minden egyes mozdulatát tökéletes szinkroban vetíti ki. Az egyik ilyen lámpát már ki is helyezték Balatonalmádi egyik zebrájánál. A Veszprém megyei Rendőrség szerint ez azért is hasznos, mert a szórakoztató lámpa miatt türelmesebben várakoznak az emberek a zebrán.

Több mint 1100 pedagógust keresnek országszerte az iskolák

Több mint 1100 pedagógust keresnek országszerte az iskolák, két héttel a tanévkezdés előtt. Az egyik tanár szakszervezet szerint ennél jóval több pedagógus hiányzik a rendszerből, mert sokakat megbízási szerződéssel foglalkoztatnak. A másik nagy pedagógus szakszervezet szerint sok helyen eleve helyettesítésekkel készülnek az igazgatók. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: ilyenkor nyáron váltanak álláshelyet a pedagógusok, természetes fluktuáció zajlik az intézményekben. 

Vidnyánszky háttérhatalmi szervezkedést lát a színművészeti egyetem hallgatóinak tiltakozásában

Nemzetközi háttérhatalom szervezkedését látja a színművészeti egyetem hallgatóinak tiltakozása mögött Vidnyánszky Attila, az intézmény nemrég kinevezett vezetője. A Nemzeti Színház igazgatója az állami rádiónak arról is beszélt, hogy szerinte politikai erők manipulálják a diákokat. Vidnyánszky kinevezése óta folyamatosan tiltakoznak a hallgatók. A Hallgatói Önkormányzat Híradónknak úgy reagált: sértő, hogy nem felnőtt partnerként, hanem alárendelt gyerekekként tekint az új vezetés a hallgatókra.

Villámárvíz zúdult le délután több helyen az országban

Villámárvíz zúdult le délután több helyen az országban. Komáromban az autók ablakáig ért a víz a sok eső után. Az RTL meteorológusa szerint a következő napokban is előfordulhatnak intenzív zivatarok, de marad a 30 fok körüli hőmérséklet. A fülledt, párás idő még a kánikulánál is veszélyesebb lehet az általunk kérdezett családorvos szerint főleg az idősekre és az egészen kicsikre.

Animációs kisfilmmel tiltakoznak a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Nem a hallgatók hisztériájáról, hanem az egyetem agresszív térfoglalásáról van szó. Így reagált a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, arra, hogy az egyetem új vezetéséből többen is úgy nyilatkoztak, felheccelt és manipulált diákok tiltakoznak. A Pesti Srácok kormánypárti oldal pedig azt írta a diákoknak, idézem: „Ide tanulni jártok, nem követelőzni. A nevetek is az: hallgató. Tehát hallgattok, figyeltek."

35 fokos hőség: ne sétáltassuk a felforrósodott aszfalton a kisállatokat!

Kiszáradás és napszúrás miatt fordulnak a legtöbben az RTL Híradónak nyilatkozó gyermekorvoshoz. Több helyen 35 fok körül volt a hőmérséklet, márpedig ilyenkor még a vízben is figyelni kell a tünetekre. A háziállatoknak pedig akár súlyos égési sérülései lehetnek, mert ilyenkor annyira forró az aszfalt.

Két sávon is átvágott, kidöntött egy lámpát, és a várakozó gyalogosok között állt meg

Majdnem több embert elgázolt egy audis az egyik Budapesti bevásárlóközpont előtt - a felvételt a Budapesti Autósok Közössége tette közzé. Szerintük a sofőr későn vette észre, hogy el kellene kanyarodnia, ezért két sávon is átvágott, kidöntött egy lámpát, és a várakozó gyalogosok között állt meg. Az általunk kérdezett vezetéstechnikai oktató szerint a sofőr nem mérlegelt semmit a manőver előtt.

„Nem igazi segítség a béremelés”

Hiába emelte meg a kormány 10 százalékkal a pedagógusbéreket, nem jelent igazi segítséget a tanároknak - így reagáltak a legnagyobb pedagógusszakszervezetek, miután megérkezett a dolgozók számlájára a július elsejével megemelt fizetés. A Pedagógusok Szakszervezeténél úgy számolnak, mióta nem a minimálbérhez kötik a bérüket, nagyjából 10 havi fizetéstől estek el a tanárok. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát hiába kerestük az ügyben.

Aggódnak a hivatásos rendőrök amiatt, hogy iskolaőrnek vezénylik őket

Aggódnak a hivatásos rendőrök, félő hogy iskolaőrnek vezénylik át őket - ezt mondják a Független Rendőr Szakszervezetnél. A főtitkár-helyettes szerint egyre több jelzés érkezik arról, hogy hivatásos rendőröket is toboroznak a feladatra.

Az ültetett koncertek megtartása is veszélyes lehet

Veszélyes az ültetett koncertek megtartása is járványügyi szempontból - sürgősségi szakorvos mondta ezt az RTL Híradónak. Például az Apostol együttes nagykoncertjét megtartják, mivel a jogszabály nem tiltja az ülőhelyes rendezvényeket, és koncertek nélkül, de megszervezik az egyik egri borfesztivált is. A Fidesz kommunikációs igazgatója szerint ez nem tilos, csak be kell tartani a szabályokat. A Sziget Fesztivál vezetője viszont azt mondja, felelőtlenség kiskapukat keresni a jogszabályban.

Rekordalacsony a pedagóguspályára jelentkezők száma

Rekordalacsony a pedagóguspályára jelentkezők száma. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az átlagoshoz képest 5-6 ezerrel kevesebben jelentkeztek idén tanárképzésekre, ami az alacsony tanári béreknek köszönhető. Szerintük egy pályakezdő pedagógus a leendő iskolaőröknél is kevesebbet keres. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: ágazati pótlékkal együtt magasabb a pályakezdők fizetése a leendő iskolaőrökénél.

Elmarad a pontváró buli a koronavírus miatt

Online oktatással folytatja képzései nagy részét az Óbudai Egyetem. A koronavírus miatt a nagylétszámú előadásokat szeptembertől online követhetik a hallgatók. Az ADOM nevű diákmozgalom szerint a legtöbb egyetemtől még várják a tájékoztatást a hallgatók, sokan azt sem tudják, keressenek-e például albérletet. Elmarad a pontváró buli is, ennek ellenére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint csütörtökön minden felvételiző megkapja az értesítést arról, hova vették fel.

Digitális oktatás lehet az iskolákban a szombati munkanapokon

Digitális oktatás lehet az iskolákban a szombati munkanapokon. Erről az oktatási államtitkár beszélt a Magyar Nemzetnek. Maruzsa Zoltán szerint a járvány miatt tavasszal sikeresen térták át az új oktatási formára. A Pedagógusok Szakszervezete szerint mindez csak akkor működne, ha a kormány minden tanárnak és diáknak biztosítaná a technikai feltételeket.

Nem kérték, mégis lesz iskolaőr?

Vita az iskolaőrök elhelyezéséről. A Népszava szerint több iskola is úgy nyilatkozott, nem kértek, mégis kapnak iskolaőrt szeptembertől, miután szerdán nyilvánosságra került, melyik intézményekben vezetik be az új rendszert. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a végleges lista csak olyan intézményeket tartalmaz, amelyek két körben is megerősítették, hogy szeretnének iskolaőrt. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, az iskolák utólag is dönthetnek.

Online bántalmazás: a legfontosabb a felismerés és a segítségkérés

Álprofilt hoznak létre, vagy intim fotókat osztanak meg a másikról - egyre kreatívabbak az online bántalmazók az Unicef és Kékvonal Gyermekkrízis Alapítvány legfrissebb felmérése szerint. A karantén alatt pedig csak nőtt ezeknek az eseteknek a száma. A szakértők szerint a legfontosabb felismerni a bántalmazást és segítséget kérni, akár a rendőrségtől.

Meghalt Zoé, a 6 éves kislány, akinél egy éve diagnosztizáltak ritka csontdaganatot

Megrázó történet!
Meghalt Zoé, a 6 éves ömbölyi kislány, akinél egy éve diagnosztizáltak ritka csontdaganatot. Először Budapesten, majd Debrecenben kezelték, de februártól romlott az állapota. Híradónk többször is foglalkozott a kislány történetével. A családnak a kezelések miatt szinte az összes bevétele kiesett, országszerte gyűjtöttek nekik. Zoé szülei nyilatkoztak az RTL Híradónak.

Fejenként ezer forintos jutalmat kaptak a veszprémi tanárok

Fejenként ezer forintos jutalmat kaptak a veszprémi tanárok az ottani tankerülettől pedagógusnapra- erről a Magyar Narancs írt először. Volt olyan iskola, ahol zsebnaptárakat, máshol tollakat osztottak szét a pénzből. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez megalázó a tanárok számára. A Klebelsberg Központ úgy reagált, ezt az összeget tantestületi összejövetelekre szánták.

Jóllakott egerek szaladgáltak a hűtőházban

236 tonna lejárt fagyasztott élelmiszert találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer tároló cég hűtőházában. Az ellenőrzéskor egerek szaladgáltak az áru között, és még megfagyott egértetemet is találtak. A vállalkozás többmilliós bírságra számíthat.

Szüleiket kell osztályozniuk a gyerekeknek

Osztályozzák a szüleiket egytől-ötig. Ez is szerepel abban a kérdőívben, amelyet az állami Erzsébet-táborokban résztvevő, főként hátrányos helyzetű gyerekek között osztottak szét. A kérdőív önkéntes. Az egyik tanári érdekképviselet a minisztériumhoz fordult, mert szerintük a válaszokból egyértelműen kiderülhet ki töltötte ki a kérdőívet. Az Erzsébet-táboroktól azt írták: a válaszadókat nem lehet beazonosítani.

Alsó tagozatosokra nem vonatkozna a későbbi iskolakezdés

A budapesti iskolások nagy részének később kezdődhetne az iskola. Erről hétfőn tárgyalt először a főváros a fenntartókkal és a szakszervezetekkel. Szerintük, ha nem reggel 8 órára kellene minden budapesti iskolásnak beérni, csökkenteni lehetne a tömegközlekedés zsúfoltságát, és ezzel is lehet védekezni a koronavírus ellen.

Táborok alig félházzal


szerző:
2020.06.29. 18:42
Táborok alig félházzal

Az átlagos 100 fős turnus helyett alig harminc diákot engedtek az egyik révfülöpi ottalvós táborba. Az általunk kérdezett táborvezető szerint hiába tartanak be minden higiéniai előírást, sok szülő még mindig fél a koronavírustól, ezért nem engedi a gyerekét táborozni. A Táborfigyelő portál adatai szerint ez nem egyedi, sok ottalvós tábor alig 30 százalékos telítettséggel működik.

„Túlzsúfoltak és nem gyerekközpontúak” az új tankönyvek

Csak az oldalszám lett kevesebb, a tananyag nem az új tankönyvekben - a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete sem elégedett az eredménnyel. Szerintük az átdolgozott Nemzeti Alaptanterv szerint készült könyvek túlzsúfoltak és nem gyerekközpontúak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a szervezetek kritikája politikai támadás.

Saját zsebből fizettek a tanárok

Átlagosan több mint 51 ezer forint pluszköltséget jelentett a pedagógusoknak az online oktatás a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Több mint 1000 tanárt kérdeztek meg a digitális oktatás tapasztalatairól. Ebből az derül ki, hogy számítógépre, mikrofonra, kamerára és drágább internetes előfizetésre költöttek a legtöbben. Emiatt kompenzációt követelnek a kormánytól. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a pedagógusok az iskolákban lévő eszközöket is használhatták, és többségét haza is vihették.

Több százzal is csökkenhet a férőhelyek száma az ELTE kollégiumaiban

Akár több százzal is csökkenhet a férőhelyek száma az ELTE kollégiumaiban. A diákok hétfőn kaptak levelet arról, hogy ősztől bezár egy 700 férőhelyes kollégium, és a többi épületben is legfeljebb kétágyas szobákat alakítanának ki. Mindezt egy esetleges újabb járványhullám miatt. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint más módon, de meg kellene oldani a diákok lakhatását.

Perverz zavarta meg az online évzárót

Megzavarta az egyik budapesti általános iskola és gimnázium online tanévzáróját egy önkielégítést végző férfi tegnap. Több száz diák, tanár és szülő láthatta, amint meghekkelte az interneten zajló eseményt. Egyelőre semmit sem tudni a férfiről, így azt sem, hogy köze van-e az iskolához. A rendőrség nyomozást indított.

Tizenkét év börtönre ítélte az olasz bíróság a veronai buszbaleset magyar sofőrjét

Első fokon a maximálisan kiszabható, 12 év börtönre ítélte az olasz bíróság a veronai buszbaleset magyar sofőrjét. 2017. januárjában 17-en haltak meg, amikor egy iskolai sítúráról hazafelé a busz hídpillérnek csapódott és kigyulladt. Több áldozat hozzátartozója is jelen volt a mai, veronai tárgyaláson, egyikük az RTL Híradónak azt mondta, megkönnyebbültek az elsőfokú ítélet hallatán.

„Próbáltak minket besározni”

Próbálják őket besározni - ezt nyilatkozta a Fókusznak az Operettszínház egyik volt dolgozója, aki korábban az Indexnek beszélt arról, hogy az egykori ügyvezető igazgató megalázóan, olykor szexuális megjegyzéseket téve beszélt velük. Az Operettszínház főigazgatója ezt politikai támadásnak nevezte. Az Emberi Erőforrások minisztere vizsgálatot indított, azt írták, ha lezárul, tájékoztatják a közvéleményt.

Sokan álltak ki a vasalódeszkás tanár mellett

Lemondott a hódmezővásárhelyi tankerület vezetője, aki eltiltotta és megbüntette azt a makói testneveléstanárt, aki egy vasalódeszkán imitált úszással viccelődött. A pedagógus mellett kiállt egy evangélikus lelkész is vasalódeszkás fotókkal, de petícióval is támogatják, amelyet több mint 38 ezren írtak alá. Kerestük a lemondott Balázs Józsefet, hogy megtudjuk, miért döntött így, de nem válaszolt kérdéseinkre.

Zaklatás miatt indult a vizsgálat

Vizsgálatot indít zaklatás miatt az Operettszínházban az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azután, hogy az Indexnek két korábbi munkatárs is arról beszélt, a korábbi ügyvezető igazgató, Kriza Zsigmond szexuális utalásokat is téve, megalázó módon beszélt az ott dolgozókkal. A főigazgató, Kiss-B Attila a Hír Tv-nek tegnap beismerte, Kriza Zsigmond azután távozott, hogy idézem: "rávetült a gyanú".

Sokan nem értik, miért nem lehet a szokásos módon ballagást szervezni

Csalódott ballagók, felháborodott pedagógusok - az általunk kérdezett általános iskolákban nem értik, miért nem lehet a szokásos módon ballagást szervezni, miközben étterembe lehet menni, vagy 200 főig esküvőt is lehet tartani. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint kevesebb résztvevővel, és a szabályok betartásával meg lehet szervezni a ballagást.

Pünkösdi királyt választottak

Ingyen ihatott a kocsmában, minden bálra hivatalos volt, és még a jószágait is őrizték a többiek – a hagyomány szerint igazi kiváltsággal járt, ha valakit pünkösd hétfőjén királynak választottak falujában. Uralkodása egy évig tartott, és csak a legrátermettebb legény nyerhette el a címet. A pünkösdi hagyományt hétfőn a gyulai várban keltették újra életre.

Sorra mondják vissza szülők a tábori jelentkezéseket

Sorra mondják vissza szülők a tábori jelentkezéseket - ezt mondta az RTL Híradónak egy balatoni gyerektábor szervezője. Szerinte a szülők még mindig féltik a gyereküket a koronavírustól. Pedig a kormány megfelelő egészségügyi óvintézkedéssel ugyan, de június 16-tól engedélyezi az ottalvós táborok szervezését, sőt, a vándortáborokat szervező pedagógusoknak plusz juttatást is kínálnak.

Online programokkal helyettesítették a legtöbb gyereknapi rendezvényt

A rendőrség és a tűzoltóság is készített gyereknapi videót. A rossz idő ellenére azért sokan kimerészkedtek: volt, aki például valamelyik vadasparkban töltötte a napot, a Debreceni Vidámparkban pedig idén már a 60. gyereknapot rendezték meg.

Iskolaőrséget hoznak létre ötszáz iskolában

Iskolaőrséget hoznak létre ötszáz iskolában - ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a kormányinfón.

Először állt fel magától Zente

Talpra pattant Zente! A 2 éves SMA beteg kisfiú néhány napja először állt fel magától. A mutatványt édesanyja is megörökítette. Szerinte az elmúlt hetekben rohamtempóban fejlődik Zente: térdel, lemászik az ágyról, és próbál egyedül felülni. A javulást leginkább a 700 millió forintos, adományból beszerzett gyógyszernek köszönheti, és a rengetek gyógytornának. 

Kisrókát mentett a buszsofőr

A sérült állat az út szélén hevert, amikor a 63-as járat vezetője észrevette. A szakadó esőben félreállt, majd a buszba tette, ahol fűteni kezdett, így menekült meg az átfagyott állat. A kisrókát állatkórházba vitték, kiderült, súlyos fejsérülést szenvedett. Megmentője után Gyurinak nevezték el.  

3 új profil bukkant fel, ahol tinédzserek verik egymást

Egy erőszakos oldal eltűnt az Instagramról, helyette viszont 3 új profil bukkant fel, ahol tinédzserek verik egymást. Pénteken számoltunk be arról, hogy valaki gyűjti ezeket a brutális felvételeket. A rendőrség is vizsgálja a videókat. Az egyik új oldal kezelője azt írta a közösségi oldalra: a jogsértés nem az ő gondja. Ez azonban tévedés az RTL Híradónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint.

Brutális bántalmazásokról készült videókat gyűjtenek egy Instagram-oldalon

Brutálisan bántalmazzák egymást fiatalok azokon a videókon, amelyeket valaki gyűjt és megoszt az egyik népszerű közösségi oldalon. Az oldalt több mint huszonegyezren követik, főleg tinédzserek. Az általunk kérdezett szakértők szerint nemcsak a közösségi oldalnak, hanem a rendőrségnek is jelenteni kell az ilyen tartalmakat.

Négy koronavírusos beteget találtak a tatai kórházban

Négy koronavírusos beteget találtak a tatai kórházban - erről először a város polgármestere írt a facebookon. Michl József szerint őket Budapestre és Ajkára szállították, a kórház dolgozóit és a többi beteget tesztelik, ennek eredménye szerinte egy-két nap múlva lesz nyilvános. Az országos tisztifőorvos hétfőn arról beszélt, eddig összesen 500 kórházi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 246-an betegek.

Csak egészségesen találkozzanak a nagyszülők és unokák

Csak akkor látogassák a nagyszülők és az unokák egymást, ha mindenki egészséges - ezt javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A szabad levegőn azonban lehet közös játékot tervezni. Az RTL Híradónak nyilatkozó nagyszülők szerint nehéz megállni, hogy ne öleljék meg az unokákat, hiszen a legtöbben már több hónapja nem látták egymást.

Engedélyezik a napközis nyári táborokat

Lehetnek napközis nyári táborok - ezt a miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. Gulyás Gergely szerint május végéig biztosan nem nyitnak ki az iskolák, és a járványhelyzet alakulása alapján dönt a kormány a nyári iskolai ügyelet megszervezéséről. Szegeden hétfőtől az összes tagóvoda tart ügyeletet, annyian igénylik. 

Nem döntött a kormány a budapesti kijárási korlátozások enyhítéséről

Nem döntött a kormány a budapesti kijárási korlátozások enyhítéséről, ezt további egyeztetésekkel magyarázzák. A kormányülésre nem hívták meg a főpolgármestert, aki pontos újranyitási tervet készített, és a javaslatcsomagot elküldte a kormánynak. Karácsony Gergely a játszótereket és a teraszos éttermeket is hamarosan újranyitná.

„Ne nyissák újra az iskolákat a tanévben!

Ne nyissák újra az iskolákat a tanévben! Ezt javasolják a legnagyobb pedagógusszakszervezetek. A Civil Közoktatási Platform szerint emellett a nyári korrepetálásokat kellene megszervezni, hogy az elmaradottabb területeken lévő diákokat is felzárkóztathassák a pedagógusok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a kormány a diákok és a pedagógusok védelmét szem előtt tartva dönt.

Alig van jelentkező a gyerektáborokba

Alig van jelentkező a gyerektáborokba – ezt mondták Híradónknak a táborfigyelő portálnál. Így viszont hiába lelkesek a táborvezetők, nem indítják el a turnusokat. Az egyik táborvezető szerint szigorú járványügyi óvintézkedésekkel idén is lehet táboroztatni, főleg, hogy most még nagyobb szükségük van a gyerekeknek a közös élményre.

Gyakorlati órájuk nincs, a vizsgázniuk viszont gyakorlatban kell

Gyakorlati óra hetek óta nincs, a vizsgát azonban gyakorlatban kell letenniük a szakiskolásoknak. A Pedagógusok Szakszervezete szerint a kormány a járványhelyzetben nem fordított elég figyelmet ezekre a vizsgákra, miközben a gimnazisták érettségijének szabályait pontról - pontra meghatározták. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt írta: az érettségikhez hasonlóan a gyakorlati vizsgákat is kis létszámmal, a vizsgázók közötti megfelelő távolsággal lehet megtartani. Szerintük a vizsgák fennakadás nélkül zajlanak.

Idén az írásbeli érettségi alapján kapják a diákok a felvételi pontokat

Jól megoldható és korrekt feladatsor - így értékelte a Magyartanárok Egyesülete a magyar érettségit, és az általunk megkérdezett diákok is elégedettek voltak. Az első feladat az olvasásról és a kódexekről szólt, volt érvelési feladat a sportról, és egy Fekete István novellát is lehetett elemezni. Idén az írásbeli érettségi alapján kapják a diákok a felvételi pontokat.

Már az ajtóban maszkot kapnak az érettségizők

84 ezer diák kezdi meg az érettségit holnap reggel 9 órakor. A köznevelési államtitkár azt mondta, hogy az iskolákat kitakarították, és mindenhova megérkeztek a védőfelszerelések. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének állítása szerint viszont nem minden iskola kapott eleget. A minisztérium azt közölte: a fenntartók még csütörtökön, rendben átvették a felszereléseket.

Online ballagás országszerte

Feldíszített, de üres tantermek, videón búcsúzkodó tanárok - online ballagást tartottak a legtöbb középiskolában. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola végzős osztályfőnöke szerint még így sem lehet kárpótolni a diákokat a kimaradt élményekért, ezért, amint lehet, búcsúbulit tartanak. Mások is ezt tervezik.

Sokan kieshetnek a távoktatásból

A hátrányos helyzetű gyerekek harmada kiesik a távoktatásból. Ez derült ki abból a kutatásból, amelyet 425 pedagógus válaszaiból közösen készített három alapítvány. A felmérés vezetője szerint sok háztartásban nincs internethozzáférés, vagy nagyon sokan élnek együtt, így nem tud elvonulni a gyerek tanulni.

Kötelező lesz a gyerekfelügyelet

Kötelező óvodai és a bölcsődei ügyeletet szervezniük az önkormányzatoknak. Egy nemrég megjelent kormányrendelet alapján legfeljebb 5 gyerek lehet egy csoportszobában, és a szülőnek írásban kell igazolnia, hogy a gyermeke nem szenved fertőző betegségben. Egy budapesti óvónő szerint ez nem elég biztosíték. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, koronavírus-teszt nincs előírva a gyerekeknek, de a szülőnek igazolnia kell, hogy tünetmentes. 

Óvintézkedések az érettségire

Van, ahol arcvédő pajzsot kapnak a tanárok, máshol speciális fertőtlenítő krémet osztanak a diákoknak gumikesztyű helyett. Szinte minden iskola bevet valamilyen plusz óvintézkedést az érettségi miatt. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban pedig különtermet is biztosítanak annak a vizsgázónak, aki nem szeretne másokkal érintkezni.

Vérplazmával gyógyítanák a koronavírust

Szombaton kapja meg a harmadik kezelést az a koronavírusos beteg, akit elsőként próbálnak vérplazmával gyógyítani. Ehhez a betegségből már felgyógyult emberek vérében található ellenanyagot használják fel. Az úgynevezett szuperdonorokat még keresik, tíz emberre lenne szükség. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint az orvosok bizakodóak. 

Müller Cecília: „Nincs akadálya az érettséginek!”

Hiába akkor várható a járvány tetőzése, nincs akadálya az érettségi megtartásának - ezt mondta hétfőn az országos tisztifőorvos. A Szülői Hang, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és az MSZP is tiltakozik a vizsga megtartása ellen. Balatoni József pedagógus szerint azonban nem lehet tovább játszani az érettségizőkkel, akik így is elég stresszesek a bizonytalanság miatt.

Szomorúak a diákok, hogy nem ballaghatnak

Szomorúak és hiányérzetük van, hogy nem ballaghatnak - ezt mondták az RTL Híradónak nyilatkozó végzősök. Az ADOM nevű diákszervezet szerint sok iskola szeptemberre halasztotta az ünnepséget, de van, ahol teljesen lefújták a ballagást és a szerenádot is. Több helyen alternatív megoldással készülnek, például Baján online ballagás lesz.

Május 4-én lesz az érettségi

Döntött a kormány: május 4-én 83 ezer diáknak tartanak írásbeli érettségit, a szóbelik elmaradnak. Reggel 8 helyett 9-kor kezdődnek a vizsgák, és nem csoportosulhatnak a diákok. A tantermeket fertőtleníteni kell, és igény szerint szájmaszkot biztosítanak a résztvevőknek. Az RTL Híradó által kérdezett diák-és pedagógusszervezetek szerint a legtöbben a tömegközlekedés miatt aggódnak, és attól, hogy később megfertőzik idős vagy beteg hozzátartozóikat.

Kiutasították az iráni diákokat

Csütörtökön tizenegy, korábban a Szent László kórházban kezelt iráninak kell elhagynia Magyarországot - ezt az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa közölte. Kiss Róbert szerint ők voltak azok, akik erőszakosan léptek fel a kórházban, és megszegték a járványügyi szabályokat, ezért utasították ki őket. A Helsinki Bizottság szerint van olyan egyetemista, akit úgy gyanúsítottak meg szabályszegéssel, hogy épp ott sem volt a helyszínen.

Majdnem 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre

Az ADOM nevű diákmozgalom vezetője szerint a legtöbben azért bizonytalanodtak el, mert korábban még úgy tűnt, kötelező lesz a nyelvvizsga a felvételihez. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérdéseinkre nem reagált, egy korábbi közleményüket küldték el, amely szerint a felvételizők többsége állami helyre adta be jelentkezését.

Oklevelet küldtek a szülőknek a pedagógusok

Oklevelet küldtek a szülőknek több iskolából. Így köszönik meg a pedagógusok, hogy átvállalták munkájuk egy részét, és otthon oktatják gyerekeiket. Máshol videóban üzentek a tanárok, hogy kifejezzék, hiányoznak nekik a diákok. Az egyik dabasi iskola igazgatója szerint ez fordítva is igaz, szerinte a visszajelzések azt mutatják, ennyi gyerek még sosem akart iskolába járni, mint most.

Érettségi: rengeteg a kérdés

Kap-e minden vizsgázó szájmaszkot és kesztyűt? Hogyan jussanak el az írásbelire a végzősök? Rengeteg a szakmai és civil szervezetek kérdése, miután az Oktatási Akciócsoport elnöke, Maruzsa Zoltán államtitkár bejelentette, csak az írásbeli érettségi megszervezését javasolják a kormánynak. A Történelemtanárok Egylete és a Szülői Hang nevű szervezet szerint tízezrek mozgósítása nem jó megoldás. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: a kormány döntése után, időben rendelkeznek a részletekről.

Hiába vezették be az online beiratkozást, sok szülő személyesen ment be az iskolákba

Hiába vezették be az online beiratkozást, az első napon sok szülő személyesen ment be az iskolákba - erről beszélt az RTL Híradónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Szerinte a szülők azt remélik, így biztosan bekerül gyermekük a kiválasztott intézménybe. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált: csak a járványügyi előírások betartásával lehet személyesen beiratkozni az iskolákba, ha nincs mód az online ügyintézésre.

Drónnal terelgették a cicát

Drónt is bevetettek a speciális mentők egy tetőn ragadt macska leterelgetéséhez Pilisszentkereszten. Hiába kíséreltek meg mindent, a cica nem nagyon mozdult. Végül kötéltechnikával a szakemberek mellett a gazdi is felmászott a meredek tetőre, akihez odaterelték a macskát és lehozták.

Érettségi: húsvét előtt döntenek

Húsvét előtt ismerteti a kormány az érettségi módját - ezt közölte a köznevelési államtitkár az állami hírügynökséggel. Maruzsa Zoltán szerint akciócsoport dolgozik a vizsga kidolgozásán. Az MSZP-nél azt mondják, kiscsoportos, külön tantermekben megtartott online szóbeli vizsgákkal kellene megoldani az érettségit. A Független Diákparlament szerint nem biztos, hogy erre készen állnak az iskolák.

Evelin túl van a tüdőtranszplantáción és komoly tervei vannak

Evelin még csak 17 éves, de már le kellett mondani a legnagyobb szerelméről, a táncról, túl van egy tüdőtranszplantáción és már akkor karanténba kényszerült, amikor mi még nem. Viszont ő ettől sokkal keményebb, komoly tervei vannak és ezért már minden értelemben fellélegezhet.

A távoktatás és a rendszertelen napok is kimerítik a diákokat

Tévedés, hogy ez az időszak pihenés a diákoknak! Ezt mondta az RTL Híradónak az Unicef gyermekjogi szakértője. Szerinte a távoktatás és a rendszertelen napok is kimerítik a diákokat. Az általunk kérdezett pszichológus pedig azt mondja, a kisebbekre is érdemes odafigyelni: náluk félelem és agresszió alakulhat ki a koronavírus okozta bezártság miatt. Velük rajzzal vagy mesével érdemes beszélgetni a helyzetről. 

A NAT felfüggesztését kérik

Függesszék fel az új NAT bevezetését! Ezt kérik a legnagyobb pedagógus szakszervezetek a kormánytól. Azért, mert szerintük a vészhelyzet miatt bevezetett digitális tanrend így is elég terhet ró a tanárokra és a diákokra, és az új alaptantervhez kapcsolódó tankönyvek tartalmát sem ismerik még. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy reagált, a tanulók háromnegyedét semmilyen változás nem érinti majd, és a tankönyvrendelés is a szokott ütemezéssel indul.

Korlátozások: sok a kérdés

Mit szabad és mit nem a kijárási korlátozásról szóló új szabályok alapján. Például azok a párok, akik nem egy háztartásban élnek, találkozhatnak egymással, de az országos tisztifőorvos szerint ekkor is meg kell tartani a tisztes távolságot. A nagyobb családi vagy baráti összejöveteleket pedig még a szabadban sem javasolják.

Azt szeretnék, ha két héten belül kiderülne az idei érettségi módja

Két héten belül derüljön ki az idei érettségi módja és időpontja! Ezt kéri a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a kormánytól. A köznevelési államtitkár csütörtökön az ATV-ben arról beszélt, több forgatókönyvön is dolgoznak az érettségi lebonyolításán. A Független Diákparlamentnél azt mondják, a diákok feszültek a bizonytalanságtól. A minisztérium úgy reagált: a megfelelő időben meg fog születni a döntés.

Egyszerre kell saját óráit megtartania, és tízéves fiát is oktatnia

"Kegyetlen sok munka" - így fogalmazott Híradónknak egy középiskolai pedagógus, aki múlt hét óta online órákat ad otthonról, miközben saját kisfiát is ő tanítja. A Szülői Hang nevű szervezetnél azt mondják, akár napi 3-4 órányi feladatot ad a szülőknek, hogy elmagyarázzák gyerekeiknek az iskolai online tananyagot. A Független Diákparlament és az EMMI is online korrepetálást ajánlott fel.

A leépüléstől és a magánytól félnek a legjobban az idősebbek

A leépüléstől és a magánytól félnek a legjobban az idősebbek, ezért mennek sokan az utcára a járványveszély idején is. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó pszichológus. Szerinte többen a mostani állapotot nem élik meg valós veszélyhelyzetnek, miután például egy háborút is átéltek. A napi ellátásuk mellett fontos, hogy kapjanak a családtól olyan apróbb feladatokat, amitől hasznosnak érzik magukat.

Sok helyen akadozik az online oktatás

Van, olyan iskola, ahol kényszerszünet van, mert még az iskolában sincs elég számítógép - erről számolt be az RTL Híradónak a Független Diákparlament. A Pedagógusok Szakszervezete szerint sok helyen azért nehézkes az indulás, mert az idősebb pedagógusoknak időbe telik megtanulni, hogyan tartsanak online órát. Közben felmérik, hol, mi hiányzik, és ahol nincs például számítógép, oda küld a fenntartó.

Sok tanár már online oktat

Facebookon, Google tantermen, Kréta-rendszeren - így tanulnak a diákok mától. Sok iskolában elindult az online távoktatás. Az általunk kérdezett iskolaigazgató olyan programot keresett, amelyet okostelefonról is el lehet érni, ha valakinek nem lenne otthon számítógépe. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a pedagógusok egyelőre lelkesek.

A létfontosságú termékek beszerzése folyamatosan biztosított

Az éttermek, kávézók és italboltok csak délután háromig lehetnek nyitva mától, a szolgáltatókra azonban nem vonatkozik a korlátozás. Sok vállalkozó mégis úgy döntött: nem, vagy csak korlátozva nyit ki a következő hetekben, hogy ezzel is lassítsa a fertőzés terjedését. Az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák és benzinkutak továbbra is nyitva lehetnek a szokásos időben, így a létfontosságú termékek beszerzése folyamatosan biztosított.
bár a szolgáltatókra nem vonatkozik a korlátozás, mégis sokan döntneek úgy, hogy bezárnak.

Mit kezdjünk az otthon maradt gyerekekkel?

Több mint egymillió gyerek maradt otthon, mától nem mehetnek iskolába, otthonról kell tanulniuk. Az általunk megkérdezett budapesti iskolaigazgató optimista, szerinte a virtuális órákkal, interaktív feladatokkal képesek lesznek haladni a tananyaggal. A rászoruló diákok ideiglenesen megkapják az intézmény számítógépeit.

Dolgoznak az újfajta online távoktatáson a tanárok

Dolgoznak az újfajta online távoktatáson a tanárok, de még nagyon sok a bizonytalanság. Orbán Viktor péntek késő este jelentette be, hogy hétfőtől a koronavírus terjedése miatt nem lesz tanítás az általános és középiskolákban. A tanárok most egymásnak ajánlanak videós tartalmakat és hangoskönyveket. A Pedagógusok Szakszervezete szerint az online tanításhoz sok helyen sem az iskolákban, sem otthon nincsenek meg a szükséges technikai feltételek. A köznevelési államtitkár erre úgy reagált: ahol ez nincs meg, ott hagyományos módszerekkel, telefonon vagy levélben kell megoldani a tananyag leadását.

Sorra zárnak be az egyetemek

A kormány döntése alapján csütörtöktől tilos bejárni a felsőoktatási intézményekbe. Folyamatosan költöznek ki a kollégiumokból is, csak az maradhat, aki túl messze lakik, és rektori engedélye van. A Hallgatói Önkormányzatok Konferenciája szerint a külföldi hallgatók helye is biztosított. A Hallgatói Szakszervezet minden tanulót arra kér, ha kell, fogadja be egy időre kollégista társát.

Az általános- és középiskolák egyelőre nem zárnak be

Az egyetemek bezárnak, az általános- és középiskolák azonban egyelőre nem. Ezt a miniszterelnökséget vezető miniszer jelentette be. Gulyás Gergely ezt azzal indokolta, hogy a gyerekeket annyira nem érinti a koronavírus, és egy ilyen lépéssel akár egy teljes tanévet kellene megismételni. A Pedagógus Demokratikus Szakszervezeténél viszont úgy látják: a gyerekek tünetmentesen is hordozhatják a vírust, ami veszélyes a pedagógusokra, pláne, hogy a többségük az idősebb korosztályhoz tartozik. 

Az egyik bergamói kórház orvosa szerint járványügyi katasztrófa van

Drámai bejegyzést tett közzé közösségi oldalán az egyik bergamói kórház orvosa. Azt írta: járványügyi katasztrófa van, és a betegek tünetei sokkal durvábbak az influenzánál, lassan lélegeztetőgép sincs elég. Késmárky András sürgősségi szakorvos is azt mondja: a koronavírus okozta kétoldali tüdőgyulladás legfeljebb a kezdeti tünetekben hasonlít a influenzára.

Érdemes a mobilokat is fertőtleníteni

Akár két-három órán át fertőzőképes maradhat a koronavírus a fémtárgyakon - ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó sürgősségi szakorvos. Késmárky András szerint a minden nap használt eszközöket, például a kilincseket, vagy a mobiltelefonokat, érdemes fertőtleníteni. Ipari fertőtlenítésbe kezdtek a budapesti, a debreceni és a szegedi tömegközlekedési eszközökön.

Újabb beteg: fia fertőzhette meg

Súlyos beteg, idős férfi az ötödik koronavírus fertőzött Magyarországon. Külföldön élő fia fertőzhette meg, aki február közepén hazalátogatott, miután Olaszországban és Párizsban is járt. A 70 éves férfit a budapesti Szent László Kórházban ápolják. Daganatos betegséggel is küzd, állapota súlyos, de stabil. Közben két iráni állampolgár ellen pedig büntetőeljárás indulhat, mert nem voltak hajlandóak karanténba menni. Rendőrök mentek értük.

Fémpénzen megtelepedhet a koronavírus

Készpénzhasználat után is alapos kézmosásra figyelmeztet a WHO. Az egészségügyi világszervezetnél azt mondják, a bankjegyek és az érmék használata is elősegítheti akár a koronavírus terjedését. Az RTL Híradó által kérdezett szakember szerint a fémpénz valóban vonzza a vírust, ezért érdemes a használata után mindig fertőtleníteni a kezet.

Segít neki a gyógyulásban, ha ad magára

Hamarabb gyógyul, ha ad magára, például ha sminkeli magát - ezt mondta híradónknak az a 16 éves újhartyáni lány, akinek január végén volt kétoldali tüdőátültetése. Evelin karácsonykor még életveszélyes állapotban volt, oxigénpalack nélkül sehová sem mehetett. Ma már otthon lábadozik, és folyamatosan posztol magáról az egyik közösségi oldalon. Nemcsak a betegségéről beszél kendőzetlenül, hanem a hobbijairól is, például az arc- és körömfestésről.

A koronavírusos diáklányok nem tudták elmondani, merre jártak Budapesten

Nem tudtak új információt kideríteni azokról az amerikai lányokról a magyar hatóságok, akik két napot töltöttek Budapesten és kiderült róluk, hogy koronavírussal fertőzöttek. Az egészségügyi miniszter szerint nem volt helyismeretük, ezért nem tudták elmondani, merre jártak Budapesten. Arra azonban nem válaszolt a miniszter, hogy azokat megtalálták-e már a magyar hatóságok, akikkel a lányok saját bevallásuk szerint kapcsolatba kerültek, mint például a futár, aki a vacsorájukat kiszállította vagy a patikus, aki kiszolgálta őket.

Sűrűbben fertőtlenít a MÁV

Fertőtlenítő automatákat tesznek ki a vasútállomások területére - ezt mondta ma kérdésünkre a tisztifőorvos. A MÁV a napokban szájmaszkot, kesztyűt és fertőtlenítőket tartalmazó csomagokat oszt szét a dolgozói között és azt ígérik, a vonatok mosdóit is sűrűbben fertőtlenítik. Az iskolákban azonban továbbra is gond a szappanhiány az általunk kérdezett szülők szerint. A Klebelsberg Központ erre azt mondta: a fenntartókat arra kérték, folyamatosan legyen utánpótlás kézfertőtlenítőből.

Mi a különbség az influenza és a koronavírus között?

Gyorsabban okozhat súlyos tüneteket és nincs ellenszere - ezek a legnagyobb különbségek a koronavírus és az influenza között az általunk kérdezett szakemberek szerint. Azt is mondják, hogy bár az influenza évek óta szedi áldozatait, a koronavírustól jobban félnek a magyarok. Közben kiderült, egy 38 éves sportos életet élő férfi volt az első beteg, aki Olaszországban fertőződött meg a koronavírussal. Napokig volt lélegeztetőgépen.

„Az ijedtség gyorsabban terjed, mint a vírus”

Az ijedtség gyorsabban terjed mint a vírus - ezt mondta az általunk kérdezett szociálpszichológus. Szvetelszky Zsuzsanna szerint tudatosan és higgadtan kell informálódni a koronavírus ügyében. A megkérdezett vásárlók tudják, milyen élelmiszert kell venni, ha baj van, de egyelőre nem aggódnak a vírus miatt.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való