KERESÉS search-close

"Szondi Vanda" szerzővel ellátott tartalmak

Szondi Vanda

Szondi Vanda által létrehozott tartalmak (100):

A romák elleni gyilkosságsorozat áldozataira emlékeztek

10 évvel ezelőtt gyilkolták meg Tatárszentgyörgyön az 5 éves Csorba Robikát és apját - a romák elleni gyilkosságsorozat áldozataira emlékeztek szombaton a településen és országszerte. 2008-ban és 2009-ben 4 támadó összesen hat embert ölt meg. A gyilkosok soha nem jöhetnek ki a börtönből. A legfiatalabb áldozat nagyanyja azt mondta az RTL Híradónak, az idő nem gyógyít, olyan mintha a gyilkosságok tegnap történtek volna.

2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa

2 millió 700 ezer forintért bérel irodát havonta Áder János alapítványa - tudta meg az RTL Híradó. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány azt közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványától bérli a dunaparti ingatlant. A 350 négyzetméteres irodában öt főállású munkatárs dolgozik. A szervezetet évi másfél milliárd forinttal támogatja a kormány, szerintük ezzel a pénzzel megbízhatóan gazdálkodik majd a köztársasági elnök alapítványa.

Évente másfél milliárdot kapnak

Évi másfél milliárd forintból gazdálkodhat az az alapítvány, amelyet a köztársasági elnök alapított és a volt államtitkár, Csepreghy Nándor igazgat- tudta meg az RTL Híradó. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány 2018-ban először csaknem fél milliárdos, majd újabb másfél milliárdos támogatást kapott a kormánytól. Az alapítványtól azt írták: céljuk a társadalom érzékenyebbé tétele a környezeti és fenntarthatósági problémákkal szemben.

 

 

Megvonhatják Demeter Márta tagságát

Demeter Márta honvédelmi bizottsági tagságának megszüntetését kezdeményezi Kövér László. A házelnök azért döntött így, mert az LMP társelnökét nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak találta az Alkotmányvédelmi Hivatal. Azután vizsgálták meg újra, hogy Demeter Márta honvédségi papírok alapján tévesen azt közölte, hogy Orbán Viktor lányát szállították haza Ciprusról egy honvédségi utasszállítóval.

Új családi támogatásokat jelentett be évértékelőjén Orbán Viktor

Négy gyerek után SZJA mentesség, bővülő CSOK, autóvásárlási támogatás a nagycsaládosoknak. Mindez része az új családtámogatási csomagnak, amit Orbán Viktor jelentett be. A miniszterelnök évértékelő beszédében azt mondta: a tavalyi nemzeti konzultációból egyértelmű, hogy emberek azt akarják: a kormány folytassa a megkezdett családpolitikát. Az évértékelő helyszíne, a Várkert Bazár körül már reggel fekete kordonokat állítottak fel.

 

Magyar Nemzet címen jelenik meg szerdától a Magyar Idők

Magyar Nemzet címen jelenik meg szerdától a Magyar Idők. Épp négy évvel ezelőtt ezen a napon romlott meg végképp a lap akkori tulajdonosának, Simicska Lajosnak és Orbán Viktornak a viszonya, a Magyar Nemzet pedig kormánykritikus hangvételre váltott. A tavalyi országgyűlési választás után néhány nappal az újság megszűnt, mert Simicska Lajos nem tudta tovább finanszírozni. Most a kormánypárti Magyar Időket nevezték át Magyar Nemzetre. A főszerkesztő szerint a kormánypártiság nem változik.

 

Kevés és drága a krumpli

Kevés van belőle és nagyon drága - majdnem kétszer annyit kell fizetni a burgonya kilójáért, mint tavaly ilyenkor. A Világgazdaság írt arról, hogy legfeljebb február közepéig tart ki a hazai burgonyatermés. A tavalyi aszályos időjárás miatt jóval kevesebb burgonya termett itthon és külföldön is, így többet is kell fizetni érte. A szakértők szerint júliusig nem csökkennek az árak.

Elkezdődött az ellenzéki jelöltek előválasztása a főpolgármesteri posztért

Elkezdődött a budapesti főpolgármesteri posztért induló ellenzéki jelöltek előválasztása. A fővárosi választók szavazhatnak hétfőtől vasárnap délig. Most a Párbeszéd jelöltjére, Karácsony Gergelyre, vagy a szocialista Horváth Csabára voksolhatnak. A politikusok szerint a tavalyi országgyűlési választásokon egyértelművé vált, hogy a kormánypárttal szemben csak olyan jelöltnek van esélye a győzelemre, aki mögé minden ellenzéki párt oda áll.

Ügyeket festettek a járdára a Momentum aktivistái

Mészáros Lőrinc meggazdagodása, választási törvény, trafikmutyi, a magánnyugdíjpénztárak beszántása - ezekben az ügyekben is ügyészségi vizsgálatot követel a Momentum. A párt aktivistái hétfő éjszaka fel is festették követeléseiket a Legfőbb Ügyészség épülete előtti járdára.

Hollywoodi sztárok is búcsúztak Andy Vajnától

Hollywoodi sztárok és rendezők búcsúznak közösségi oldalaikon Andy Vajnától. A vasárnap elhunyt producert a hazai filmes szakma is gyászolja. Az általa vezetett filmalapnál azt mondják, Andy Vajna alapvető változást hozott a magyar filmes életbe, amit az utóbbi évek nemzetközi sikerei is bizonyítanak. Azt, hogy utolsó nagy álma, a Puskás Ferencről szóló nagyjátékfilm elkészül-e, még nem lehet tudni.

Üzbég származású a merénylő

Üzbég férfi követhette el a stockholmi merényletet. A feltételezett támadót elfogták. A svéd média úgy tudja, hogy a harminckilenc éves férfi családjával együtt élt Svédországban. A péntek délután történt merényletben négyen haltak meg. A támadáshoz használt lopott teherautóban robbanószert is találtak. Egy Stockholmban élő magyar nő a Híradónak azt mondta: a svédek a merénylet ellenére sem akarnak bezárkózni.

Megvetetné a kormánypárti lapot

A Magyar Idők című kormányközeli napilap megrendelésére kért több mint 20 Nógrád megyei polgármestert a közgyűlés egyik fideszes képviselője. Percsina Norbert emailjét az Átlátszo.hu tette közzé. A Fidesz szerint nincs központi utasítás, de a párt szóvivője maga is azt javasolta, hogy az emberek inkább Magyar Időket olvassanak. Az MSZP szerint a Fidesz az élet minden területén parancsolni akar az embereknek.

Élőláncot alkottak a tiltakozók

A köztársasági elnöknek üzentek a tüntetők, miközben Áder János éppen a Diktátor utolsó beszéde című darabot nézte a Művészetek Palotájában. A CEU mellett demonstrálók azt kérték az államfőtől, ne írja alá a törvényt, amely szerintük tönkretenné az intézményt. A tiltakozók élőláncot alkotva előbb körbevették az egyetem épületét, majd a Parlamenthez vonultak.

Megbélyegzés vagy átláthatóság?

Megbélyegzi a kormány a külföldről is támogatott civil szervezeteket - ezt mondja a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International. A szervezetek szerint ezt bizonyítja a most elkészült törvénytervezet, amelyben arra kötelezi a kormány a civil társaságokat, hogy bíróságon jelentsék be, ha évi több mint 7 millió 200 ezer forint külföldi támogatást kapnak. Ráadásul ezt minden kiadványukon is fel kell tüntetniük. A kormány szerint megbélyegzésről szó sincs, csak az átláthatóság a fontos.

Világhírű közgazdászok levele

Világhírű közgazdászok nyílt levélben tiltakoznak a Közép Európai Egyetem ellehetetlenítése ellen. A 240 tudós, köztük 15 Nobel-díjas azt kéri: vonja vissza a kormány a javaslatát, mert szerintük ha elfogadják, akkor a CEU gyakorlatilag becsukhatná kapuit. Az egyetem rektora pedig azt mondta Baló György műsorban, hogy az egész országra káros a kabinet elképzelése. Közben az Oktatási Hivatal azt közölte: minden rendben van az intézmény akkreditációjával. Vasárnap pedig tüntetés lesz Budapesten a CEU mellett.

Visszaszólt a rektor Orbánnak

Csalással vádolta a Közép Európai Egyetemet Orbán Viktor az állami rádiónak adott interjújában. A miniszterelnök szerint az egyetem szabálytalanul működik. Az intézmény rektora visszautasította Orbán Viktor vádjait. Michael Ignatieff a Magyarul Balóval című műsornak adott exluzív interjúban azt mondta: a magyar miniszterelnök egyszerűen hazudik az egyetemmel kapcsolatban. Közben az amerikai külügyminisztérium is megszólalt. Közleményben azt írták: sürgetik a magyar kormányt, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely sérti az egyetem működését és függetlenségét.

Kevés pénzt takarít meg a LED?

Nincs annyi megtakarítás a LED-es közvilágításon, mint amennyi uniós forrást költöttek rá - ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet a kormány rendelt a 2007 és 2013 közötti uniós pénzek elköltésének hatékonyságáról. A kutatás szerint a piaci projektek kétszer olyan hatékonyak voltak, mint az uniósok. A kormány szerint bár tényleg el lehett volna költeni hatékonyabban is ezt a pénzt, az állam feladata nem a profitteremtés. Az LMP szerint viszont ebből is az látszik, hogy a kormány a baráti cégeknek szórja a pénzt.

„Nem hatékony felhasználás”

Nem hatékonyan használta fel a 2007 és 13 közötti uniós pénzeket Magyarország - ezt állapította meg az a tanulmány, amit a kormány rendelt meg. Azt a miniszterelnökség államtitkára is elismerte, hogy a pénzfelhasználásra nem lehet büszke az ország, de Csepreghy Nándor szerint legalább sok tíz milliárd jött az uniótól. Az MSZP is elismerte: nem volt tökéletes a rendszer a kormányzásuk alatt, de szerintük most sem jobb.

Többet keresett a kormányfőnél

A miniszterelnöknél is magasabb a fizetése a Budapest 2024 Zrt. vezérigazgatójának. A 24.hu kérte ki a cégvezetők fizetési listáját, ebből derült ki, hogy Mihók Attila 1,8 millió forintot vihetett haza havonta. És jól kerestek az igazgatók is. Az ő bérüket külön nem részletezték, de mindenki egy millió forint fölötti fizetést kapott. A cég szerint ezek a bérek még mindig alacsonyabbak, mint amit a versenyszférában lehet keresni. A Momentumnál azt mondják, jó lenne tudni, hogy pontosan mit csináltak a vezetők ennyi pénzért. Lázár János tegnap jelentette be, hogy a Budapest 2024-et felszámolják.

Szondi Vanda


szerző:
2017.03.23. 18:55
Szondi Vanda

Szerkesztő-riporter

szondi.vanda@rtl.hu

Lázár: Segítenek a hazatelepülők ügyintézésben

Törvénymódosítást kezdeményez, hogy a külföldről hazatelepülő magyarok gyerekei gyorsabban kapjanak állampolgárságot - ezt mondta Lázár János az RTL Híradónak. A miniszter azután beszélt erről, hogy szembesítettük a Házon Kívül szerdai riportjával. Ebben három hazaköltöző család is arról beszélt, milyen sokat küzdenek a bürokráciával, ráadásul az ügyintézők migránsnak nevezik őket. A miniszter szerint ez nagyon rossz gyakorlat, amin változtatni kellene. Közben újabb panaszos család jelentkezett szerkesztőségünknél.

Parkolás: két helyet foglalt el

Két helyet foglalt el szolgálati kocsijával a parkolóban Szarvas fideszes polgármestere. A szabálytalanságot tanúsító fotót a 444.hu olvasója küldte el az internetes lap szerkesztőségének. Babák Mihály a hivatali autóval egy szupermarket parkolójában állt meg úgy, hogy kis híján egy harmadik parkolóhelyre is átlógott a kocsi. A polgármester nem akart nyilatkozni az RTL Híradónak, mert szerinte ennél fontosabb dolgokkal kell most foglalkoznia.

Tao: 415 milliárd ment sportra

Hat év alatt 415 milliárd forint ment sportra TAO támogatások formájában - számolta össze a 24.hu. Ez pontosan annyi pénz, mint amennyit a háziorvosi ellátásra fordítanak a költségvetésből négy év alatt. A TAO olyan közpénz, amelyet a vállalkozók nem a központi költségvetésbe fizetnek be, hanem például sportkluboknak ajánlanak fel. A legtöbb pénz a focira ment. Az LMP szerint a pénzből inkább iskolai tornatermeket kellene építeni. A kormány szerint a TAO rendszer nem lemondás a közpénzről, hanem befektetés a sportba.

Előre tudtak a döntésről


szerző:
2017.03.16. 18:37
Előre tudtak a döntésről

Már tavaly novemberben tudta a Magyar Villamos Művek, hogy 2017-ben munkaszüneti nap lesz nagypéntek, bár ezt csak egy hete szavazta meg a parlament. Az RTL Híradó egyik nézője küldte el a szerkesztőségbe a naptárt, amelyet minden évben megkapnak az állami cégtől a paksi atomerőmű környékén élők - ebben a nagypéntek már ünnepnapként szerepel. A kormányszóvivő szerint biztosan gyors nyomdával dolgozik az MVM. Ott azt mondják, ők a kormányzati szándékot vették alapul.

Hollandia választ


szerző:
2017.03.15. 18:47
Hollandia választ

Kiszámíthatatlan, ki nyeri a holland választásokat. Szakértők szerint a legnagyobb kérdés, mennyire tud előretörni a populista, menekültellenes, szélsőjobboldali Szabadság párt. Az előzetes felmérések szerint koalíciós kormányzás lesz. A választások előtti utolsó hetet a hollandiai török tüntetések határozták meg, amelyek azután törtek ki, hogy a kormány megtiltotta két török miniszternek, hogy Erdogan mellett kampányoljon Hollandiában.

Visszavonult a híres fotós


szerző:
2017.03.15. 18:20
Visszavonult a híres fotós

Visszavonul a fotós, aki a legismertebb képet készítette a vietnámi háborúról. Nick Ut 40 éve dolgozott az AP nemzetközi hírügynökségnek, a napalmbombák elől menekülő gyerekekről készült képéért Pulitzer díjat kapott. A fotó sokak szerint megváltoztatta a világ gondolkodását a vietnámi háborúról, mert arcot adott a fegyveres összecsapásoktól szenvedő civileknek.

Török zavargások Hollandiában

Vízágyúkkal oszlatta fel a török tüntetőket a holland rendőrség. Rotterdamban azután törtek ki zavargások, hogy a holland hatóságok két török miniszter kampányát is betiltották. Ők arra akarták biztatni a Hollandiában élő törököket, hogy a közelgő népszavazáson támogassák Erdogan elnök hatalmának kiterjesztését. A lépés után a török elnök nácimaradványnak és fasisztáknak nevezte a holland vezetést.

Megtiltották a közös sípolást

Az alkotmányos értékek védelmére hivatkozva tiltotta meg a rendőrség az Együttnek, hogy sípokat osszon március 15-én. Az ellenzéki párt arra kérte szimpatizánsait, hogy fütyüljék ki Orbán Viktort a Nemzeti Múzeumnál tartott beszéde alatt - ehhez pedig három helyen is sípokat osztanának. A rendőrség szerint ez akadályozná a méltó megemlékezést. A Fidesz és a kormány is úgy látja: az Együtt célja csak az ünneplés megzavarása. Az ellenzéki pártnál azt mondják: mindenképpen fütyülni fognak.

Meghalt Oláh György


szerző:
2017.03.09. 18:31
Meghalt Oláh György

A Nobel-díjas kémikus 90 éves volt. A kutató 1956-ban családjával elmenekült Magyarországról. A hatvanas évek óta az Egyesült Államokban élt, de tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának is. 1994-ben a karbokationok kutatásaiban elért eredményei miatt megkapta a kémiai Nobel-díjat. 2011-ben Budapesten Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki.

Újabb 830 millió az emlékévre

Újabb 830 millió forintot ad a kormány az 56-os emlékévre- ezt a 444.hu vette észre. Az ünnepségsorozat összköltség így már több mint 15 és fél milliárd forint. A nemzetgazdasági miniszter szerint azért kell egyre több pénz az emlékévre, mert újabb költségek merültek fel. Azt, hogy pontosan mik ezek, legkorábban nyáron tudhatjuk meg, akkor kell ugyanis a pénzzel elszámolniuk Schmidt Máriáéknak. Az Együtt szerint a kormány ész nélkül szórja a pénzt az 56-os emlékévre.

Párttá alakul a Momentum


szerző:
2017.03.05. 18:50
Párttá alakul a Momentum

Párttá alakul a Momentum Mozgalom - így döntött szombaton az olimpiai népszavazást kezdeményező szervezet küldöttgyűlése. Nevük nem változik, ezzel akarnak indulni a 2018-as országgyűlési választáson. A szervezet elnöke az RTL Híradónak azt mondta: a rendszerváltás befejezése a céljuk. Döntésüket a DK és az LMP is üdvözölte. A Fidesznél azt mondják: ők nem foglalkoznak a Momentummal.

Nem tudnak magyar LegoLandről

Nem tervezi a Lego, hogy LegoLandet nyit Nyíregyházán - ezt a cég közölte az RTL Híradóval. Pedig a nyíregyházi polgármester a közösségi oldalán már bejelentette a nagy hírt, a projektre a kormány 9 és fél milliárdot el is különített. A határozat már meg is jelent a Magyar Közlönyben: miszerint a nyíregyházi LegoLandet hazai forrásból, vagyis az adófizetők pénzéből finanszíroznák. A polgármester ma nem akart nyilatkozni, a kormány pedig azt írta: a polgármester azt mondta nekik, már felvette a kapcsolatot a céggel.

Lázár János: Jó ötlet az üveghíd

Személyesen is támogatja a két és fél milliárdból épülő sátoraljaújhelyi üveghidat Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter az RTL Híradónak azt mondta: a városnak eddig is jó ötletei voltak, a bob pályájukat például kifejezetten szereti ő is és a gyerekei is. A polgármester rengeteg turistára számít, és a bevételből foltozná be a kátyúkat. Az LMP szerint az országnak semmi szüksége egy üveghídra.

A villákra sem kell engedély

A 300 négyzetméter feletti ingatlanoknál is eltörölné az építési engedély kötelezettséget a kormány. Szerintük azért nincs értelme a külön engedélyeztetésnek, mert az építkezéseknél egyébként is be kell tartani a településeken érvényes szabályokat. Az LMP-nél úgy látják: a változás csak a nagy luxusingatlanok építtetőit segíti, akiknek így nem kell meggyőzni se a szomszédokat, se az önkormányzatot, mielőtt villát építenek.

Csak blöff volt a látványterv

Blöff volt a Duna Aréna látványterve - ezt mondta Fürjes Balázs az ATV-ben. A projektért felelős kormánybiztos szerint gyorsan le kellett adni valamit a Nemzetközi Úszószövetségnek, ezért készült egy blöff terv, ami egyáltalán nem hasonlít a végül megépült uszodához. A kormány szerint a látványterv egyébként is csak egy koncepció, a lényeg a végeredmény. Az uszodát tervező építész azt mondta: azért kellett változtatni az épületen, hogy megfeleljen a Nemzetközi Úszószövetség elvárásainak. Az MSZP viszont úgy látja: az uszoda kinézetén spórolni akartak, hogy az építkezésből több pénz jusson a kormányközeli vállalkozók zsebébe.

Mire költenek Olimpia helyett?

Budapestnek nem kell kellett az olimpiára szánt ezer milliárd forintos fejlesztés, így a pénzből a vidéket lehet fejleszteni - ezt mondta Lázár János miniszter egy debreceni konferencián. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az RTL Híradónak azt mondta: a kormány nem akarja Budapestet büntetni, amiért elmarad az olimpia, szerinte Lázár János csak vidéki képviselőként lobbizik a vidék fejlesztésért. A Momemtum elnöke úgy nyilatkozott, ők annak is örülnének, ha a megspórolt pénzből vidéki iskolákat és kórházakat fejlesztenének.

Kétszeresére nőtt a Puskás ára

Hiába nem lesz olimpia, az új Puskás Stadion mindenképpen megépül, méghozzá majdnem kétszer annyi pénzből, mint azt eredetileg tervezték. Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a kormány 190 milliárd forintot különít el az építkezésre. Az új stadion 2019-re lehet kész. Az Együtt szerint az építkezés felesleges pénzpocsékolás, és a most bejelentett többletköltségből Fidesz közeli emberek gazdagodnak tovább.

Gyávaságról beszél az ellenzék

A kormány gyáva és fél az emberek véleményétől - így értékelik az ellenzéki pártok, hogy kiderült, Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpiai játékokra, még azelőtt hogy erről népszavazást tartanának. A Fidesznél viszont úgy látják: az ország irányítására nem alkalmas eszköz a népszavazás. Kósa Lajos az ATV-ben arról beszélt, hogy az ország irányítása olyan, mint egy család működése, ahol megkérdezhetik ugyan a gyerekeket az őket érintő ügyekben, de a döntést mégiscsak a szülők hozzák meg.

Egyre több helyen tüntetnek

Tudósítónk éppen a washingtoni reptéren volt, amikor megkezdődött a rendelet eleni tiltakozás. A tüntetők Trumpnak és a menekülteknek is üzentek. A virginiai kormányzó pedig arra kérte az elnököt, hogy azonnal hagyja abba, amit csinál. Washintonból Szondi Vanda tudósít.

11 gyerek és 5 felnőtt áldozat

11 gyerek és 5 felnőtt van az olaszországi busztragédia áldozatai között- tudta meg az RTL Híradó az olasz autópályarendőrség vezetőjétől. A parancsnok azt is elmondta, hogy az azonosításuk várhatóan csak jövő hét elején fejeződik be. A csúszás oka, hogy a vizsgálatok bonyolultak és csak minden kétséget kizáró eredményt akarnak nyilvánosságra hozni. Közben egyre többen búcsúznak videóval és emlékoldalakkal az áldozatoktól, a balesetet szenvedett busz tulajdonosa pedig azt mondta: szigorítanak a biztonsági előírásokon.

Panaszkodott, megbírságolták

Panaszkodott, majd megbírságolta az adóhatóság. A 444.hu-nak nyilatkozott egy férfi, aki vissza akarta igényelni az államkasszába befizetett adója egy részét, mert szerinte azt nem közfeladatra költötték, hanem például jegybanki alapítványok és kormányzati haverok gazdagítására. Az adóhatóságtól érdemi választ nem kapott, később viszont megbírságolták 408 ezer forintra és vizsgálatot indítottak ellene. Pedig a férfi azt mondja: az adót fillérre pontosan fizeti. Az adóhatóságot felügyelő nemzetgazdasági minisztérium szerint a NAV nem a magánszemélyek véleménye miatt indít vizsgálatot, hanem szakmai szempontok alapján. Bírságot pedig azért szabtak ki rá, mert jogosulatlanul akart adót visszaigényelni.

Nem műszaki hiba okozta

Nincs műszaki hibára utaló nyom és biztos, hogy a busz nem ment a megengedettnél gyorsabban - ezt mondta Híradónknak a veronai autópályarendőrség vezetője. A parancsnok szerint lehetséges, hogy a magyar diákokat szállító jármű sofőrje elaludt vagy rosszul lett, de ezek még csak feltételezések, amelyeket bizonyítani kell. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a túlélők beszámolója szerint sem történt semmilyen rendkívüli esemény a baleset előtt.

Már csak 2 sérült van Veronában

Repülővel hozták haza a sítábor szervezőjét. A tornatanár ma érkezett a Honvédkórházba, az RTL-nek nyilatkozó olasz orvos azt mondta: eddig a neurológiai osztályon kezelték, mert bár tudatánál volt, súlyos fejsérülést szenvedett. Állapota stabil, jelenleg nem kell műteni. Két válságos állapotú sérültet még mindig Veronában tartanak. Kezelő orvosuk az RTL Híradónak azt mondta: óráról órára változik az állapotuk, még legalább két-három nap kell ahhoz, hogy eldőljön, mikor kerülhetnek szállítható állapotba.

Hazahozták a sérültek többségét

Két sérült biztosan nem jöhet haza egyelőre, ők olyan súlyos, életveszélyes állapotban vannak, hogy nem szállíthatóak. Őket még azonosítani sem sikerült, csak annyit lehet tudni róluk, hogy felnőttekről van szó. A többi sérült viszont hazatérhet. Többen már meg is érkeztek, két embert a magyar mentőszolgálat szállított haza repülővel. A gépük nem sokkal adásunk előtt landolt, majd a Honvéd Kórházba vitték őket.

Pszichológusra is szükség van

Jelenleg a tragédia 10 sérültjét ápolják három különböző veronai kórházban. Közül egy felnőttet újra kellett éleszteni, őt most is mesterséges kómában tartják. Vannak, akik súlyos, a legtöbben könnyebb égési sérülésekkel, csonttörésekkel kerültek kórházba. A sokkos állapotban lévő diákokkal és felnőttekkel magyar pszichológus foglalkozik. Itthon pedig a Heim Pál Gyermekkórházban már felkészültek a sérültek ellátására. A konzul szerint vannak, akik már ma hazaindultak a szüleikkel.

Sérülten is a diákokat mentette

Egyre több drámai részlet derül ki a baleset utáni mentésről. A Szinyei Merse Pál Gimnázium tornatanára sérülten is mentette a gyerekeket, de a két sajátját nem tudta élve kihozni a roncsból. szemtanúk szerint ordítva próbált segíteni az áldozatokon, majd kórházba vitték a mentők. Sok diák egy törött ablakon át menekült ki a roncsból. Özönlenek a részvétnyilvánítások és az aggódó üzenetek az interneten.

Az ablakon át menekültek

Magyar diákok haltak meg egy olaszországi buszbalesetben. 16-an vesztették életüket, 26-an megsérültek, többen életveszélyes állapotban vannak. A budapesti Szinyei Merse Gimnázium diákjai és kísérőik egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. Az ütközés olyan erejű volt, hogy a busz jobb első felén ülők azonnal meghaltak, sokan fel sem foghatták, hogy mi történt. Akik hátrébb ültek lényegében csapdába estek, az ajtókon nem tudtak menekülni a tűz és a füst elől. A szerencsésebbek ki tudtak mászni az ablakon keresztül. Az egyik halott diák kezében megtalálták a vészhelyzetekre rendszeresített egyik kalapácsot, valószínűleg ő törte ki az egyik ablakot, amelyen keresztül társai ki tudtak menekülni. Azt, hogy pontosan mi okozta a balesetet, még vizsgálják, az olasz rendőrség nyomozást indított. Lehetséges, hogy a sofőr elaludt vezetés közben.

Kitüntetés a távozó nagykövetnek

A magyar érdemrend középkeresztjével tüntette ki Collen Bell amerikai nagykövetet a köztársasági elnök. Az elismerést a külügyminisztertől vehette át a diplomata. Colleen Bell a szokásoknak megfelelően az amerikai elnökválasztás után távozik Magyarországról. Többször is kritizálta a kormányt a szerinte nagymértékű korrupció és a sajtószabadság szükülése miatt. Búcsúbeszédében azt mondta: Magyarország ezután is számíthat rá.

Súlyosan megsérült Miklós Edit

Mentőhelikopter vitte le a pályáról Miklós Editet, az ausztriai sí világkupa edzésén. A magyar sportolót kórházba szállították, ahol térdszalag szakadást, porcleválást és csonttörést állapítottak meg. Így az idei világbajnokságon már nem indulhat, pedig érem esélyesnek számított. Miklós Edit egy nappal a balesete előtt a Fókusznak éppen a sérülésekről, a talpraállásról és a jövő évi olimpiai terveiről beszélt.

Nem tudni, közszereplő-e Vajna

A filmügyi kormánybiztos nem tartja magát közszereplőnek. Andy Vajna azért jelentette fel Schiffer Andrást, a korábbi LMP-s képviselőt, mert az egy sajtótájékoztatón - szerinte - megsértette a jó hírnevét. A volt LMP-s politikus a közbeszerzési törvény kapcsán mondta azt, hogy a jogszabályt Andy Vajnára írták. A bíróság első fokon Schiffer Andrásnak adott igazat. Másodfokú ítélet márciusban lehet.

Lázár megértést kér

A kormány senkit nem fog eltakarítani - így kommentálta Lázár János Németh Szilárd fideszes alelnök civil szervezetekről szóló megjegyzéseit. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány csak azt szeretné, hogy bárki beleláthasson a civil szervezetek gazdasági működésébe és abba, hogy kik finanszírozzák ezeket a szervezeteket. A brit nagykövet szerint viszont, ha törvényesen működik egy civil szervezet, azt segítenie kell a kormánynak. Iain Lindsay az RTL Híradónak azt mondta: a kormányoknak és a civil szervezeteknek partnerként kell együtt dolgozniuk és nem ellenségeskedni.

Soha nem volt ekkora a kormány

Soha nem volt ilyen nagy létszámú a kormány, mint idén. A Magyar Nemzet számolta össze, hogy jelenleg 107 helyettes államtitkár van. Az RTL Híradó pedig annak nézett utána, hogy 84 különféle megbízott dolgozik a miniszterelnök és a miniszterek mellett. Pedig Orbán Viktor 2010-ben még azt ígérte: kisebb állam lesz, amibe nem fér bele idézem a "kormányzati dáridó". Az Együtt szerint a kormány fideszes kifizetőhelynek használja az országot.

Enciklopédia 600 millióért

Hatszáz millió forintból adott ki újra a Miniszterelnökség egy olyan enciklopédia sorozatot, amely most is elérhető bárki számára - erről a Magyar Nemzet írt. Borovszky Samu "Magyarország vármegyéi és városai" című 26 részes sorozatát online bárki olvasgathatja, egy családi könyvkiadó pedig éppen most készítette el a könyvek korhű újrakiadását. A Miniszterelnökség ettől függetlenül költ rá, méghozzá többet, mint amennyit a Kulturális Alap az egész magyar könyvkiadás támogatására fordított tavaly.

Mészáros Lőrinc: Simicska segített

Simicska Lajos segítsége nélkül talán nem jutott volna idáig- ezt Mészáros Lőrinc mondta a Demokrata című lapnak. Felcsút milliárdos polgármestere arról beszélt, hogy régebben sok pályázaton indult együtt a Közgéppel és kölcsönt is kapott Simicskától. Mészáros szerint jóban vannak Simicskával, igaz mostanában nem nagyon találkoznak. Simicska Lajos viszonya 2015 februárjában mérgesedett el Orbán Viktorral. A Közgép azóta sokkal kevesebb állami közbeszerzést nyert, Mészáros Lőrinc viszont időközben - a Forbes szerint -  Magyarország 28. leggazdagabb embere lett.

Jogtalanul szedhették be a pénzt

Diszkriminatív az adóhivatal a bejegyzett élettárási kapcsolatban élőkkel szemben - ez szerepel az alapvető jogok biztosának állásfoglalásában, tudta meg a Magyar Nemzet. Székely László azután jutott erre, hogy kiderült, a NAV több esetben is illetéket fizettetett a bejegyzett élettársi kapcsolatban élő özvegyekkel. Az ombudsman szerint az így beszedett pénzt vissza kell fizetni. Az adóhivatalt felügyelő nemzetgazdasági minisztérium szerint vizsgálják az ombudsman kifogásait.

13 millió pszichológusokra


szerző:
2017.01.03. 18:37
13 millió pszichológusokra

18 millió forintért foglalkoztak pszichológusok az Emberi Erőforrások Minisztériumának dolgozóival- ez a kormány.hu-ra feltöltött szerződésekből derült ki. A tárca két megállapodást kötött összesen négy hónapra egy Kft-vel, hogy közreműködjenek személyi fejlesztési célok meghatározásában. A tárca szerint azért kellettek a pszichológusok, hogy megtalálják a minisztériumi dolgozók számára a legmegfelelőbb munkaköröket. Azt írták, végül 13 milliót költöttek erre.

Mészáros: Nem vagyok átlagember

Nem átlagember és nem tudja, pontosan mekkora vagyona van - ezt Mészáros Lőrinc mondta saját magáról a 444 és a HírTV újságíróinak szerdán. A felcsúti polgármester a faluházban tartott meghallgatása után beszélt arról is, hogy mindenki saját maga ismeri a pénztárcáját így eldöntheti, hogy hová megy pihenni. Hozzátette: nem lehet összekeverni az átlagembereket és a felső-középosztálybeliket. Mészáros Lőrinc azt is elmondta, karácsonykor megajándékozzák egymást Orbán Viktorral, mert barátok.

Újra drágul az üzemanyag


szerző:
2016.12.14. 18:28
Újra drágul az üzemanyag

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok ára 3-3 forinttal - ezt szerdán jelentette be a Mol. A 95-ös benzin átlagára literenként 360 forint, a gázolajé 375 forint lesz. Az emelkedés fő oka a kőolaj világpiaci árának növekedése. Az elemző szerint a drágulás már nem tart sokáig, de épp elérheti azt a szintet, ahol a kormány eltörli a plusz jövedéki adót. Az egyik üzemanyagárakkal foglalkozó internetes portál szerint érdemes megnézni hol tankolunk, mert az egyes kutak között akár 60 forint is lehet a különbség.

Van, aki ötezer forintot kapott

Csak ötezer forintnyi Erzsébet-utalványt kapott - ezt állítja egy budapesti nyugdíjas, aki az ATV-nek beszélt erről először. Állítása szerint nemcsak az ő borítékjában, hanem az édesanyjáéban is csak ötezer forint volt tízezer helyett. A posta szerint ők csak kézbesítenek, a csomagolás nem az ő feladatuk. A kormány azt írta: lehet, hogy a címzettek nem hajtották szét az utalványokat.

Távozik a rendészeti államtitkár

Már nem rendészeti államtitkár Tasnádi László. A távozásáról szóló hír a Magyar Közlönyben jelent meg. Tasnádi Lászlót már kinevezésekor is támadták, miután kiderült, hogy a rendszerváltás előtt három per kettes tiszt volt. A kormányon belül is érte kritika. Legutóbb Lázár János mondta, hogy előléptetésének időzítése kínos volt. Az LMP szerint ki sem kellett volna nevezni. A belügyminisztérium azt közölte: az államtitkár egyszerűen nyugdíjba megy.
 

Közmunkásokból kéményseprők

Közmunkásokat képeztetne át kéményseprővé a katasztrófavédelem, így értesült a kéményseprő szakszervezet elnöke. Vámos Csaba azt állítja, kevés az ember a lakossági ellenőrzésekre, ezért kell az utánpótlás. A katasztrófavédelem szóvivője szerint van elég emberük a munkára, és nem fordulhat elő, hogy szakképzetlenek ellenőrizzék a kéményeket.

Emelnék a polgármesterek bérét

Emelkedhet a polgármesterek fizetése, ha megegyezésre jutnak a pártok - ezt Lázár János mondta csütörtökön. A miniszter szerint minden polgármester bérét megpróbálják emelni. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége úgy látja: ha lesz is béremelés, azt legfeljebb korrekciónak lehet nevezni. Ugyanis az Orbán kormány csökkentette 2014-ben olyan szintre a polgármesteri fizetéseket, hogy egyes helyeken havi százezer forintot sem visznek haza.

Új feladata van Zsiga Marcellnek

Zsiga Marcell lett a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs igazgatója. Ő volt az, aki még Fideszes képviselőként azt mondta: szerinte meg lehet élni havi 47 ezer forintból. Zsiga 2014-ben lett a Szerencsejáték Service Nonprofit Zrt. vezetője, most pedig újabb megbízást kapott. Azt, hogy az eddigi másfél milliós fizetéséhez kap-e plusz pénzt, egyelőre nem lehet tudni. A Demokratikus Koalíció szerint Zsiga Marcell alkalmatlan a posztra, amire kinevezték.

Személyesen kell átvenni

400 forintért vállalta a Posta, hogy házhoz viszi a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványát. A küldeményt személyesen kell átvenniük a címzetteknek. Akit nem találnak otthon, az a postán veheti át a borítékot. Lázár János azt mondta: szilveszterig biztosan minden nyugdíjas megkapja a 10 ezer forintos utalványt, ami mellett Orbán Viktor levelét is megtalálják majd. Az MSZP szerint a levél árát is költhetné a nyugdíjasokra a kormány.

Kormányfői levelet is kaphatnak

Mindent megtesznek, hogy karácsony előtt megkapják a nyugdíjasok a tízezer forintos Erzsébet-utalványt - ezt a Magyar Posta szóvivője mondta Híradónknak. A kormány még tárgyal a részletekről a céggel, így azt nem tudni, hogy mennyiért viszik majd házhoz az utalványokat, és azt sem, hogy személyesen kell-e átvenni azokat. A hvg.hu információi szerint a levélben egy miniszterelnöki üdvözlet is lesz. A kormány azt közölte: még erről sincs döntés.

A posta viszi az utalványokat?

Visszakozott Lázár János. Mégsem a kormányhivatalok dolgozói kézbesítik a nyugdíjasok karácsonyi Erzsébet-utalványát- ezt a miniszter közleményben írta meg, miután tárgyalt a dolgozókat képviselő szakszervezettel. Lázár János múlt csütörtökön jelentette be, hogy a két és fél millió nyugdíjasnak személyesen a kormányhivatali dolgozók viszik el az utalványokat, mert a posta túl drága lenne. Most mégis újra a Magyar Postától kérnek ajánlatot.

Lázár: a posta drága lenne

A kormányhivatali dolgozók viszik házhoz a nyugdíjasok Erzsébet utalványát, mert a posta drága lenne - ezt Lázár János jelentette be. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: a kormányhivatalnokok mellé biztonsági őröket is rendelnek, hiszen sok pénz lesz náluk. Ha valakit nem találnak otthon, annak értesítést hagynak. Az MSZP szerint érdekes, hogy a nemzeti konzultáció kérdőíveinél még nem volt drága a postázás.

Plusz 3,3 milliárd a stadionra

Az Országvédelmi Alapból csoportosít át a kormány 3 egész 3 tized milliárd forintot a Videoton stadionjának építésére - ezt a 444.hu írta meg. Garancsi István csapatának új arénája, és a környék rendbetétele így 14 egész 3 tized milliárd forintba kerül, és kiemelt beruházás is lett. A milliárdos vállalkozó cége is újabb munkát kapott, a Diósgyőr új stadionját építi 12 és fél milliárdért.

Rogán: Örülök, ha engem ütnek

Örül, ha őt ütik, addig sem a miniszterelnökkel teszik. Ezt mondta Rogán Antal a miniszteri meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságában. Ellenzéki képviselők Habony Árpádról és Kertész Balázsról is kérdezték. A miniszterelnök tanácsadójáról és az ügyvédről is azt állította, baráti viszonyt ápolnak, és ez a jövőben is így lesz. A letelepedési kötvényről pedig azt mondta, nincs már rá szükség.

Nem épülhet felhőkarcoló


szerző:
2016.11.29. 18:45
Nem épülhet felhőkarcoló

Nemet mondtak a felhőkarcolóra a Kopaszi-gáton - tudta meg a Magyar Nemzet. A 120 méter magas épület annak a beruházásnak a része lenne, amelyet Garancsi István cége épít. A milliárdos vállalkozó érdekeltségébe tartozó vállalkozás az állami Eximbanktól kapott 16 és fél milliárdos hitelt az építkezéshez. A 11. kerület hiába egyezett bele a felhőkarcoló felhúzásába, a főváros nem járul hozzá.

Vita Rogánék medencéje miatt

Vagyonosodási eljárást kezdeményez az Együtt Rogán Antal ellen. A párt ezt azután jelentette be, hogy az atlatszo.hu-n megjelent: Rogán Antal balatoni nyaralójába egy úszómedence került, ami több millió forintot érhet. A csaknem 135 négyzetméteres nyaraló felét a miniszter 2008-ban örökölte a nagymamájától. A másik fele a testvéréé, aki Szakonyfaluban polgármester. A tárcavezető nem cáfolta a medence beépítését, csak annyit közölt, ő a cikkben említett cégtől semmilyen értékben nem vásárolt.

Nem hisznek neki, ő is perel

Beperelte a biztosítókat az a nyírkátai férfi, akinek lábát két évvel ezelőtt vágta le egy vonat a nyírcsászári vasútállomáson. Hiába volt biztosítva 14 társaságnál, 29 szerződéssel, nem fizetnek neki. A biztosítók szerint ugyanis csalást követett el és ő maga feküdt a sínekre. Ezért ők is perelnek. Bár a rendőrségi nyomozás szerint baleset történt, a bíróság dönt majd. Évekbe is telhet mire jogerős ítélet születik.

Kínában még hirdetik a kötvényt

Több kínai internetes oldal 2017-re is hirdet magyar letelepedési kötvényeket. Erről a Magyar Nemzet írt. Van, ahol a csökkenő társasági adóval reklámozzák, máshol a magyar pártok harca miatt sürgetik a leendő vásárlókat. A kormány több tagja már két hónapja arról beszél, hogy a letelepedési kötvényt kivezetik, mert nem olyan jó üzlet az államnak, mint korábban. A nemzetgazdasági minisztérium szombaton azt írta: még nincs döntés az ügyben. A Jobbik szerint a kormány és a Fidesz csak a saját pénzére gondol, az emberek biztonsága helyett.

Tarsoly: Az ügyészség cáfol

Cáfolja az ügyészség Tarsoly Csaba állítását, miszerint kérése ellenére sem vették zár alá a Quaestor csoport vagyonát. A csődbe ment pénzintézet vezetője a csütörtöki Magyar Narancsnak adott interjújában azt állította, hogy a Quaestor vagyon nagy részét nem vették zár alá, így azt széthordhatják még mielőtt a károsultak bármi pénzt láthatnának belőle. Az ügyészség szerint elsősorban Tarsoly magánvagyonát vették zár alá, a többit épp azért hagyták ki, hogy abból kártalaníthassák a befektetőket. A Demokratikus Koalíció ugyanakkor azt mondja: a zár alatti vagyonelemekből kormányközeli üzletemberek gazdagodnak.

Orbánt is hibáztatja Tarsoly

Ő szinte semmiről sem tudott, de a megfelelő helyről kapott ígéretet a Quaestor megmaradására- ezt Tarsoly Csaba mondta a Magyar Narancsnak. A csalással és sikkasztással vádolt Tarsoly első interjújában azt mondta: Orbán Viktor rádió beszéde után rohamozták meg a Quaestort a befektetők, a felügyelet pedig – szerinte - évekkel korábban is észrevehette volna a szabálytalanságokat. Lázár János, miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta Tarsoly interjúja támadás a kormány ellen. A Jegybank szerint pedig a Quaestor egy újfajta felügyeleti eljárás miatt bukott le épp a BudaCash után.

Eltűnt a szerződés az irattárból

Eltűnt egy lakás adásvételi szerződése az V. kerületi önkormányzat irattárából. Annak az Aulich utcai ingatlannak a dokumentuma, amelyik egy fogorvoson keresztül végül Rogán Antal ügyvéd ismerősének birtokába került. A Magyar Narancs kérte volna a szerződést az önkormányzattól, de a jegyző azt közölte, az nincs meg. Az Együtt helyi képviselője szerint elképzelhetetlen, hogy egy adásvételi szerződés csak úgy eltűnjön az önkormányzatnál, hacsak nem titkolni akarnak valamit. Az önkormányzatot és a minisztert is hiába kerestük.

Jövőre még ingyen tankolhatnak

2017-ben - talán majdnem egész évben - még ingyen tankolhatnak az elektromos autósok - ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mondta az RTL Híradónak. Lepsényi István szerint legkorábban a jövő év végén vezethetik be azt a rendszert, amelyben az elektromos autósoknak már az utcai töltésért is fizetniük kell. A témával foglalkozó egyik szakportál szerint nem meglepő, hogy fizetőssé teszik a rendszert és nem is elvárható az ingyen üzemanyag.

Olcsó bérlakás a polgármesternek

Saját önkormányzatától bérel lakást az I. kerület fideszes polgármestere, jóval a piaci ár alatt- írta meg a Magyar Nemzet Online. Nagy Gábor Tamásnak 81 ezer forintot kell fizetnie egy 71 négyzetméteres lakásért a várban. Az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő portálon ennyiért legfeljebb egy kis garzont lehet találni a kerületben. Az önkormányzat szerint a polgármester egy rossz állapotú lakást kapott meg nyílt pályázaton. A Párbeszédnél azt mondják, vannak a kerületben, akiknek nagyobb szükségük lenne a bérlakásra.

Versenyelőny és sokszínűség

Versenyelőny a sokszínűség - ez volt a mottója a Nyitott konferenciának. A rendezvényt üzleti döntéshozóknak szervezték, mert egy felmérés szerint a 18 évesnél idősebb diákok 83 százaléka választaná azt a munkahelyet, amelyen nem diszkriminálnak egyetlen dolgozót sem. A rendezvényt az RTL Magyarország is támogatta. Vidus Gabriella vezérigazgató azt mondta, a cégnek fontos a sokszínűség és, hogy az RTL Magyarország kiállhasson valamennyi kisebbség jogai mellett. Szerinte erről a cég nemcsak beszél, hanem megjeleníti a szervezeti kultúrában és felépítésben is. 

A jordán konzul kérte a vízumot Pharaonnak

A tiszteletbeli jordán konzul kért magyar vízumot Ghaith Pharaonnak - ezt Szijjártó Péter mondta el az MSZP kérdésére. A nemzetközi körözés alatt álló szaudi milliárdos ezt meg is kapta, mert a külügyminiszter szerint sem az Interpol, sem más hasonló nemzetközi szervezet nem emelt ellene kifogást. Pharaont 25 éve körözik az amerikaiak különböző gazdasági bűncselekményekért. Ghaith Pharaon többször járt Magyarországon, Orbán Viktor is találkozott vele, a milliárdos és partnerei több kastélyt és fővárosi ingatlant is megszereztek Magyarországon.

Iskolában szivárgott a gáz

Gázszivárgás volt egy dunavarsányi általános iskolában. A katasztrófavédők ezért több mint száz gyereket és tizenhárom tanárt kísértek biztonságos helyre, míg a gázművek szakemberei megoldották a problémát. A riadalom csak néhány órán át tartott, délután visszamehettek a diákok.

Szándékos hazugságok és súlyos tévedések a médiában

Van egy régi jereváni rádiós vicc - még a szovjet időkből-, aminek a poénja az, hogy nem osztogatnak, hanem fosztogatnak. A poén még mindig áll sok-sok médiában megjelenő hírrel kapcsolatban. A médiumok egyfelől tévedhetnek, másfelől viszont szándékosan is interpretálhatják hazug módon a történéseket. Mondjuk azért, mert ki akarják szolgálni a kormányzati propagandát, és mindegy, hogy amit közölnek, az igaz-e. Ma Magyarországon a sok-sok hasonló esetből kirajzolódhat egy kép: hogy nem maga az újságírás, az ellenőrzött tények közlése a fontos, hanem az üzenet eljuttatása.

Nő a közbeszerzési értékhatár

Emelik a közbeszerzési értékhatárokat bizonyos esetekben. Ez a jövő évi költségvetési törvény módosításából derült ki. A javaslatot pénteken nyújtotta be a kormány. A változtatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezután még több esetben nem kell nyílt közbeszerzési pályázatot meghirdetni, helyette elég a meghívásos pályáztatás. Az MSZP szerint így még átláthatatlanabb lesz a kormány pénzosztási rendszere. A miniszterelnökség szerint ugyanakkor a módosítással épp az átláthatóság erősödik.

MNB: Jelentősen nőttek a bérek

23 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az elmúlt három évben a Magyar Nemzeti Banknál- írta meg a Világgazdaság. A lap hozzátette: a pénzügyi szektorban, ugyanebben az időszakban csökkentek a fizetések. A jegybankban egy szakértő több mint egymilliót keres havonta, a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a piacon hasonló pozícióban nagyjából 800 ezer forint a maximális fizetés. A liberálisok szerint a magas jegybanki bérek az állami költségvetés rovására mennek.

Bérplafon: nem lesz népszavazás

Nem lesz népszavazás arról, hogy az állami cégek vezetői ne kereshessenek havi bruttó két millió forintnál többet. A kezdeményezést Kész Zoltán független képviselő nyújtotta be, a Parlament kormánypárti többsége azonban nem szavazta meg. Kész szerint a Fidesz fél az emberek döntésétől. A Fidesznél azt mondják, azért nem szavazták meg a javaslatot, mert a kezdeményező nem tudott összegyűjteni 200 ezer aláírást. 2010-ben a Fidesz döntött a bérplafonról, tavaly ősszel azonban eltörölték azt.

LMP: Ez kenőpénz, ne titkosítsák

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP, hogy ne lehessen titkosítani a TAO pénzeket. A párt szerint a bíróság korábban már kimondta, hogy az adókedvezmények közpénznek számítanak. A TAO pénz a társasági adó azon része, amelyet a vállalkozások nem az államkasszába fizetnek be, hanem például sportegyesületeknek ajánlhatnak fel. A Tao pénzek adótitoknak nyilvánítását a kormány kezdeményezte, a Parlament pedig nemrég elfogadta. A kabinet szerint a módosítás célja nem a titkosítás volt.

Ünneplőket toboroz a KDNP


szerző:
2016.10.22. 18:40
Ünneplőket toboroz a KDNP

Toborzó levelet küldött a polgármestereknek a KDNP. A párt frakcióvezetője arra kérte a települések vezetőit, hogy holnap az állami megemlékezésekre szállítsák buszokkal az ünneplőket. Erről elsőként az Index írt. Harrach Péter a Híradónak elismerte: minden polgármesternek elküldte a levelet. Sződliget független polgármestere ezt felháborítónak nevezte. Holnap a Parlament előtt mond beszédet Orbán Viktor. Az Együtt arra kérte híveit, hogy fütyüljék ki a miniszterelnököt.

Sajtószabadság: Amerika aggódik

Aggasztó a média szabadságának folyamatos gyengülése Magyarországon - ezt írta közleményében az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője. Marc Toner szerint a Népszabadság bezárása csapás a média sokszínűségére, és megemlítette a 444.hu teljes szerkesztőségének parlamenti kitiltását. A kritika két nappal azután érkezett, hogy az amerikai nagykövet a Klub Rádióban aggasztónak nevezte a Népszabadsággal történteket. A magyar külügyminisztérium visszautasítja a kritikát. Szerintük Magyarországon sokféle véleményt lehet olvasni a sajtóban most is, és ez ezután sem változik majd.

Vonával tárgyalt Orbán


szerző:
2016.10.18. 18:38
Vonával tárgyalt Orbán

Csak akkor támogatja a Jobbik az alaptörvény módosítást, ha megszüntetik a letelepedési kötvényeket - Ezt Vona Gábor, a párt elnöke jelentette be, miután négyszemközt egyezetett Orbán Viktorral. A kormánynak szüksége van a Jobbik szavazataira, a Fidesz-KDNP-nek ugyanis nincs meg a módosításhoz szükséges kétharmados többsége. A miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára azt mondta: megfontolják a Jobbik javaslatát, ahogy a többit is.

Vita az alkotmánymódosításról

Az alaptörvény hetedik módosításáról vitázott hétfőn a parlament. Orbán Viktor nem hallgatta végig a felszólalásokat, néhány perces expozéja után távozott az ülésről. Azt mondta: a népszavazással új egység jött létre, amely felülírja a politikai határokat. Az MSZP nem vett részt a vitában, a Jobbik szerint az új egység csupán egy politikai termék. Az LMP úgy látja: a népszavazás és alaptörvény-módosítás is csak arra jó, hogy a kormánynak ne kelljen a valódi problémákról beszélnie.

Kifütyülték Orbán Viktort a stadionavatón

Kifütyülték Orbán Viktort az MTK új stadionjának átadóján csütörtök este. A miniszterelnök a mérkőzés előtt mondott köszöntőt, amit a szurkolók hangos füttyel és bekiabálásokkal zavartak meg. A kormányfő sajtófőnöke szerint semmi olyan nem történt, ami szokatlan lenne egy futballstadionban. Orbán Viktort nem először fütyülték ki. A Fradi stadionjának avatóján is végigfütyülték beszédét a szurkolók.

Lap nincs, de az előfizetői díjat levonták

Levonta a következő évi negyedéves előfizetési díjat a Népszabadság előfizetőitől a kiadó. Pedig a lapot szombaton felfüggesztették, és úgy tűnik nem is jelenik meg többé. A lapot korábban kiadó Mediaworks szerint a csoportos beszedés miatt vonták le a díjakat, de visszafizetik a pénzt. Közben az osztrák Kurir azt írta: a lapot felfüggesztő cég tulajdonosát több mint négy millió eurós sikkasztással vádolják, amit ő el is ismert.

E-verda: sok állami támogatás drága kocsik vásárlóinak

Egy 10-20-30 milliós autót kevesen engedhetnek meg maguknak. De akik megengedhetik, egy sor olyan kedvezményben részesülhetnek, amiben más nem. Állami támogatásban, adókedvezményben, ingyen parkolásban, ami annak nem jár, aki mondjuk egy pár százezres öreg autóval közlekedik. De miért? A magyarázat: a zöld rendszám. Befektetés a jövőbe, vagy az amúgy is jómódúak támogatása? Szondi Vanda riportja.

Tovább írják cikkeiket az újságírók

Kedden már szóba állt a felfüggesztett Népszabadság szerkesztőségének küldöttségével a lapot korábban kiadó Mediaworks. Az újságírók azt szeretnék elérni, hogy a cég először rendezze a dolgozók helyzetét, minden másról csak ezután hajlandóak tárgyalni. Azt mondják: továbbra is él az ajánlatuk, hogy 1 euróért megvásárolnák a Népszabadság nevét, hogy újra indulhasson a lap. A márkanévre azonban az MKB Banknak van jelzáloga bejegyezve.

Sokan posztolták az érvénytelen szavazatot

Soha ennyien nem szavaztak még érvénytelenül, mint a vasárnapi népszavazáson.  A leadott voksok majdnem hat és fél százaléka nem volt érvényes. A választási iroda vezetője szerint az érvénytelen szavazásra buzdító kampány megtette a hatását. Ezt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt javasolta a választóknak. Bár a szavazólapokat tilos fényképezni, az internetet elárasztották az érvénytelen szavazólapokat ábrázoló fotók.

 

Magyarország a legkorruptabbak között

Magyarország a negyedik legkorruptabb a fejlett országok közül - legalábbis ez derül ki a Business Insider gazdasági szaklap rangsorából. Ezt a genfi székhelyű Világgazdasági Fórum éves értékeléséből állították össze. Csak Szlovákia, Olaszország és Mexikó előzi meg Magyarországot. Az LMP szerint ma már minden nap szembesülnek az emberek a korrupcióval. A kormányt hiába kérdeztük, adásunkig nem válaszoltak.

Orbán: Mindenképpen lesz jogi következmény

Orbán Viktor szerint mindegy, hogy érvényes-e a népszavazás, mindenképpen lesz közjogi következménye. Azt azonban nem árulta el a miniszterelnök, hogy pontosan mi lehet a következmény. Korábban Lázár János alaptörvény módosításról beszélt. Navracsics Tibor uniós biztos azonban az Indexnek azt mondta: nem lesz jogi következménye az eredménynek. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint nem is lehet, mert az uniós jog felülírja a tagállami törvényeket.

Orbán: Nincs politikai jelentősége a részvételnek

Nincs politikai értelemben a népszavazáson való részvételnek jelentősége - ezt Orbán Viktor mondta a Katolikus Rádióban csütörtökön. Egy héttel ezelőtt a miniszterelnök még azt nyilatkozta az Origonak, hogy száz százalékos részvétellel lenne elégedett október 2-án. Rogán Antal miniszter pedig arról beszélt, három millió nem szavazat is kötelező érvényű. Az MSZP szerint nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány csak politikai támogatottságát akarja erősíteni a népszavazással.

Magyar szállodát is finanszíroz az Eximbank

Magyar szálloda építésére adott hitelt az Eximbank- tudta meg a válasz.hu. Az állami pénzintézet 2,3 milliárd forintnyi kölcsönt adott a Hotel Clark építéséhez, amelynek a kivitelezője Garancsi István cége. Lázár János szerint ezzel semmi baj nincs, mert az Exim Bank már belföldön is hitelezhet. Az MSZP szerint viszont az Eximbankon keresztül a kormányhoz közeli vállalkozókat juttatják állami pénzekhez.

Sorszámosztás – nincs elég orvos, heteket kell várni már egy egyszerű vizsgálatra is

Hogy várólista van az egészségügyben, az már sajnos mindennapos. Hogy heteket, hónapokat, és van, hogy egy évet is várni kell egy-egy műtétre, ebbe már beletörődtünk. Abba azonban nagyon is nehéz beletörődni, hogy már egy egyszerű vizsgálatra, vagy csak, hogy gyógyszert írjon fel az orvos, már arra is heteket kell várni. Szondi Vanda két olyan budapesti rendelőintézetben is járt, ahol sorszámokat osztanak a betegeknek. A sorszámokért pedig órákig állnak sorba. És sokan így sem jutnak be a rendelőbe. Csak hetek, hónapok múlva. Mert nincs elég orvos.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való