KERESÉS search-close

"Takács-Molnár Eszter" szerzővel ellátott tartalmak

Takács-Molnár Eszter

Takács-Molnár Eszter által létrehozott tartalmak (100):

Két jellegzetes tünet esetén azonnal sürgősségire kell vinni a gyereket

Azonnal sürgősségire kell menni a gyerekkel, ha a covid miatti sokszervi gyulladásos tünetek közül legalább kettő jelentkezik egyszerre. Erről Novák Hunor gyerekorvos beszélt az RTL-nek. A szakember szerint ilyenkor nem ér rá megvárni a másnapi háziorvosi rendelést sem. Szombaton számoltunk be arról, hogy a koronavírus több tucat gyereknél okozott súlyos szövődményeket Magyarországon, de hogy pontosan hány ilyen eset volt, az emberi erőforrások minisztériuma továbbra sem árulja el.  

Kétmillió adag Szputnyik V érkezik Magyarországra

Egymillió ember beoltására elegendő, vagyis 2 millió adag orosz vakcina érkezik Magyarországra három ütemben, három hónap alatt. Erről írt alá megállapodást Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvában. Az első szállítmány 30 napon belül megérkezhet. Az orosz oltóanyag használatát a magyar gyógyszerészeti hatóság ideiglenesen engedélyezte. Ebből a szerből is két oltás ad védettséget.

Műtüdős kezeléssel mentettek meg egy 34 éves koronavírusos kismamát

Orvosi bravúr a Semmelweis Egyetemen, műtüdős kezeléssel mentettek meg egy 34 éves koronavírusos kismamát. Novemberben kellett sürgősségi császármetszést végrehajtani terhessége 34. hetében, mert olyan rossz állapotban volt a Covid-fertőzés miatt. Eddig még csak fotóról látta újszülött kislányát, aki a Napsugár nevet kapta.

Kínai vakcina: várják az újabb eredményeket

Jól működő vakcina lehet a kínai, ha a gyártó publikálja az eredményeket, és itthon és az unióban is jóváhagyják. Erről Jakab Ferenc virológus beszélt egy online beszélgetésen. Arról viszont még nincs hír, hogy a kínai gyártó felvette volna a kapcsolatot az európai gyógyszerügynökséggel. A szabályok szerint Magyarország uniós engedély nélkül is használhatja a Sinopharm vakcinát.

Még vizsgálják a magyar szakemberek a Sinopharm vakcinát

Csak hatásos és biztonságos vakcinára adja ki az engedélyt a magyar gyógyszerhatóság - ezt mondta Müller Cecília a kínai vakcinával kapcsolatban. Hozzátette, jelenleg még vizsgálják a magyar szakemberek a Sinopharm vakcinát, amivel a tervek szerint a 60 év felettieket oltanák Magyarországon. Szijjártó Péter szerint, ha egy vakcináról a gyógyszerhatóság úgy dönt, szabad használni, a kormánynak az a dolga, hogy beszerezze.

Több európai ország kötelezővé teszi az FFP2-es maszkot

Kötelező FFP2-es maszk, nagyobb távolságtartás, újabb országos tesztelés - több európai ország is így harcol a gyorsabban terjedő mutáns koronavírus ellen. Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn azt mondta, egyelőre nem érzékelik, hogy Magyarországon sokszorozódna a fertőzöttek száma, eddig 9 esetben mutatták ki a brit vírus mutációt.

Itthon is terjed a brit mutáns koronavírus

Nem csak megjelent, terjed is a brit mutáns koronavírus Magyarországon. Ezt pécsi virológusok mutatták ki. Az általuk vizsgált minták 5 százalékában volt jelen a mutáció. Kemenesi Gábor virológus azt mondta az RTL Híradónak, hamarosan ez lesz leggyakoribb variáns, de nem mindegy, ez milyen gyorsan következik be, mert befolyásolhatja a kórházakra nehezedő nyomást.

Jogosulatlanok is megkaphatták a koronavírus elleni oltást

Olyanok is kaphattak koronavírus oltást, akik hivatalosan még nem jogosultak rá, vagyis nem egészségügyi vagy szociális dolgozók. Az RTL Híradóhoz több ilyen eset is eljutott névtelenül. A Magyar Orvosi Kamara is tud ilyenről. A szervezet titkára szerint ez nem feltétlen baj, és nem az emberek hibája, akiket szerinte ezért semmiképp nem szabad büntetni. A minisztériumtól viszont azt közölték, a hatóságok ezt szankcionálni fogják.

Sokan nem kaptak visszaigazolást a regisztráció után

Van, aki kapott visszaigazoló e-mailt, van, aki nem a koronavírus oltásra regisztrálók közül. Sokan aggódnak, hogy biztos eljutott-e így igényük a vakcinára. Az operatív törzs több, a regisztrációval kapcsolatos kérdésünkre sem válaszolt ma. Azt viszont elmondták, eddig 71 ezer embert oltottak be, és holnap két újabb vakcinaszállítmány érkezik.

Szakemberek az oltás mellett

Biztonságos, bevizsgált, mellékhatásmentes, nem okoz meddőséget, és nem baj, hogy gyorsan elkészült. Ilyen érvekkel próbálják hosszú hetek óta meggyőzni a legnevesebb orvosok, szakértők a kétkedőket arról, hogy miért ne féljenek az oltástól. A miniszterelnök is azt mondta tegnap, győzködni kell a bizonytalanokat. Karácsony Gergely főpolgármester pedig oltásra buzdító videóüzenetében arról beszélt, a vakcinával kapcsolatos bizalom nem függhet össze a kormánnyal szembeni bizalmatlansággal.

Egyetlen hétvége alatt másfél millió oltás?

Akár másfél millió embert is beoltanának koronavírus elleni vakcinával egyetlen hétvége alatt. Ez szerepel a híradónk birtokába került levélben, amelyet az országos kórházfőigazgató küldött az intézmények vezetőinek még szerdán. A kórházaknak még aznap válaszolni kellett, hány oltóhelyet tudnak kialakítani. Közben oltásellenes kommentelők gyalázkodtak az országos Mentőszolgálat oldalán, volt, akinek a halálát kívánták, csak azért, mert beoltatta magát.

Idősotthonokban is megkezdték a koronavírus elleni oltást

Megkezdték a koronavírus elleni oltást a négy legnagyobb idősotthonban. Az intézmények dolgozóinak és gondozottjainak csupán fele kérte a vakcinát. A miskolci otthon vezetője azt mondta híradónknak, náluk többen már átestek a fertőzésen, őket nem oltják, ez is csökkenti a számokat. A főpolgármester-helyettes pedig arról beszélt, csak szerdán szóltak nekik, hogy csütörtökön érkezik az oltás, így kevés idejük volt meggyőzni a lakókat és a dolgozókat.

Kérnék az oltást, de nem tudnak regisztrálni

Több orvos is arról panaszkodott az RTL Híradónak, hogy telefonon elérhetetlenek az oltópontok, a Dél-Pesti Centrumkórház honlapján az szerepel, a helyek beteltek. A tisztifőorvos közben arról beszélt, fontos, hogy minél előbb megkapják az oltást az egészségügyi dolgozók. Azt kérte írjanak e-mailt az oltópontoknak. Az egyik RTL Híradónak nyilatkozó orvos ezt meg is tette, és azt a választ kapta, telefonáljon.

Sok kutya és macska menekült el

A durrogtatás idén sem maradt el, sok helyen most is riadtan menekültek az állatok. Az állatmentő szolgálatoknál azt mondják, pokoli éjszakán vannak túl. Hiába volt tilalom, sokan tűzijátékoztak, ezért százas nagyságrendben kapták a riasztásokat eltűnt, és talált állatokról. A megszökött jószágok egy része nem élte túl az éjszakát.

Már a mentőszolgálat dolgozóit is oltják a koronavírus elleni vakcinával

Már a mentőszolgálat dolgozóit is oltják a koronavírus elleni vakcinával. Közülük például Szegeden 100-an kapták meg csütörtökön a vakcinát. Budapesten kívül egyelőre 16 város oltópontjaira szállították ki a szert, oda kell menniük azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik jelezték, hogy kérik az oltást. Eddig több mint 5 ezren kapták meg. A tisztifőorvos azt mondta: most már megkezdődhet a szociális szférában dolgozók oltása is.

Megérkezett az első orosz vakcina szállítmány Magyarországra

Hétfőn késő délután megérkezett az első orosz vakcina szállítmány Magyarországra, benne hatezer adag oltóanyaggal, melyekkel hamarosan megkezdik itthon a klinikai vizsgálatokat. Rusvai Miklós víruskutató szerint a Szputnyik 5 elnevezésű oltóanyagot is kétszer kell majd beadni, 3 hét különbséggel. Közben eddig 1094 egészségügyi dolgozót oltottak be a Magyarországra érkező Pfizer-BioNTech oltóanyaggal.

Megérkezett az első Pfizer-BioNTech vakcina-szállítmány Magyarországra

Reggel megérkezett Magyarországra az első szállítmány, néhány órával később pedig el is kezdték a koronavírus elleni oltást. A 9750 adag Pfizer-BioNTech vakcinából elsőként a Dél-Pesti centrumkórház kapott. Az első oltást Szlávik János infektológus adta be az egyik orvos-kollégájának. Az RTL híradónak nyilatkozó víruskutató szerint nem kell félni amiatt, hogy a vakcina az átlagosnál sokkal gyorsabban készült el.

Sok külföldön élő magyar a családjától távol ünnepel

Nincs elég szabadságuk, országon belül sem utazhatnak vagy karanténba kellene vonulniuk, ha visszatérnek és féltik családjukat a fertőzéstől. Ezeket az indokokat sorolták híradónknak külföldön élő magyarok, miért nem térnek haza karácsonyra. Volt, aki azt mondta, a legrosszabb az, hogy nem tudja, mikor láthatja újra szeretteit.

Gyorsabban terjed a mutáns vírus

Éjféltől egyetlen repülő sem érkezhet Magyarországra Nagy-Britanniából. Így akarják megakadályozni, hogy bejusson az a mutáns koronavírus, amely az első hírek szerint 70%-kal fertőzőbb, mint a jelenleg nálunk terjedő változata. Szlávik János infektológus szerint azt még nem tudni, hogy az új variáns  halálosabb-e, és azt sem, hogy az oltások hatásosak-e ellene. Az RTL Híradó ma (december 21.) ott volt az egyik utolsó londoni járat budapesti landolásánál.

Orbán: azonnal karácsony után megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását

10 nap múlva, azonnal karácsony után megkezdik az egészségügyi dolgozók oltását a koronavírus elleni vakcinával. Erről Orbán Viktor beszélt reggel az állami rádióban. Hamarosan 35 ezer embernek elég oltóanyag érkezik Magyarországra. A kormányfő szerint fontos lenne, hogy minél több egészségügyi dolgozó kérje az oltást, de célzott arra, hogy egyelőre kevesen akarják. A Független Egészségügyi Szakszervezetnek is egyre többen jelzik, nem akarják beoltatni magukat.

Miért csökkent külföldön drasztikusan a koraszülések száma a világjárvány kezdete óta?

Extrém ritka, hogy egy terhes kismama súlyos állapotba kerüljön a koronavírus miatt. Ezt mondta Híradónknak a Melletted a Helyem Egyesület szakorvososa, a koronavírusban 29 évesen elhunyt Vas megyei kismama esete kapcsán. Nádor Csaba szerint ugyanakkor kiemelten fontos, hogy a várandósok kerüljék a nagy közösségeket és gyakran mossanak kezet. A professzor most részt vesz egy nemzetközi kutatásban, amely azt vizsgálja, miért csökkent külföldön drasztikusan a koraszülések száma a világjárvány kezdete óta.

Koronavírusban meghalt egy 29 éves Vas megyei kismama

Megrázó történet!
Koronavírusban meghalt egy 29 éves Vas megyei kismama. Az asszony veszélyeztetett terhességgel, már egy ideje kórházban feküdt, családja szerint ott kaphatta el a fertőzést. Állapota gyorsan romlott, ezért kisfiát császármetszéssel segítették világra a 31. héten. Az anya két hetet volt lélegeztetőgépen, de nem tudták megmenteni az életét. Az apának fel kell adnia munkáját, hogy otthon lehessen a kicsivel, ezért több civil szervezet is gyűjtést indított nekik.
Ha ön is segítene az édesapának és kisfiának, ide utalva megteheti:
Anyák az Anyákért Alapítvány
Magyarországról:
Magnet Bank: 1620 0120 - 1853 4991
Külföldről:
IBAN: HU61 1620 0120 1853 4991 0000 0000
SWIFT: HBW EHUHB
Közlemény: Apa és fiacskája

Szlávik János: „Hihetetlen kihívás volt a 2020-as év”

50 fős csapatot irányít a Szent László Kórház Covid osztályán, hétvégén és hétköznap is dolgozik, mellette tudományos kutatást végez, gyógyítja a HIV betegeket, közben tájékoztat a tévében, rádióban. Szlávik János infektológus főorvos az egyik jelölt az RTL Híradó az Év Embere díjára. Az orvos beszélt arról, hogy az egyik legnehezebb pillanat az volt idén, amikor saját kollégájukat ápolták, aki az életéért küzdött a koronavírus miatt.

Stressz, depresszió, alvászavar – ezekkel küzdenek az egészségügyi dolgozók

Poszttraumás stressz-szindróma, depresszió, alvászavar - ezekkel a mentális problémákkal küzdenek leginkább az egészségügyi dolgozók, a megnövekedett terhelés miatt - ezt mutatják nemzetközi felmérések. Egy alapítvány az ELTE szakembereivel nálunk is felméri az orvosok, ápolók lelki állapotát. Kampányt is indítottak Arctalan Hősök névvel. Ebben mentális segítséget nyújtanak a koronavírusjárvány frontvonalában dolgozóknak.

Szlávik János: Szakmai döntés, hogy kinek melyik a legjobb vakcina

Ha az emberek választhatnának koronavírus elleni vakcinát, az olyan lenne, mintha egy daganatos beteg dönthetné el, melyik készítményt szeretné a gyógyulásához. Erről Szlávik János infektológus beszélt az RTL Híradónak. Azt mondja: ez szakmai döntés, meg kell vizsgálni melyik vakcina legjobb az időseknek, a gyerekeknek, és melyik például a terhes nőknek.

Nem lassul a járvány: 171-en haltak meg koronavírusban az elmúlt napon

Nem lassul a járvány: 171-en haltak meg koronavírusban az elmúlt napon, és 6197 új fertőzöttet regisztráltak. A kormány kampányt indított, a videóban a mentőszolgálat szóvivője buzdít arra, hogy minél többen regisztráljanak az oltás internetes oldlán. Az operatív törzs megerősítette: elkezdték postázni a nyugdíjasoknak az oltásról szóló tájékoztató levelet, ők azzal is regisztrálhatnak majd. Szlávik János infektológus szerint nagyon sok tévhit kering a vakcinákról.

Minden megyében lesz oltópont

Minden megyében lesz olyan kórház, ahol az egészségügyi dolgozókat oltják majd koronavírus ellen - közölte az operatív törzs.

Covid-részleget alakítottak ki a Nyírő Gyula kórházban, 80 szenvedélybeteget küldtek haza

Több mint 80 szenvedélybeteget küldtek haza, mivel Covid-részleget alakítottak ki a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben. Az ápolókat pedig átirányították a koronavírusos betegek ellátására. Erről az Index írt elsőként. Úgy tudjuk, az intézményben számítottak az intézkedésre, ami 7 ápolójukat érinti. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint csak szakmailag indokolható esetben küldtek haza betegeket.

Mit tegyen a beteg és mit ne?

Feküdjön hason a covidos beteg otthon minél többet, megelőzve a tüdőgyulladást. Erről beszélt egy videóban a Pécsi Tudományegyetem koronavírusos betegeket ellátó főorvosa. Azt is mondta, soha ennyi halálozást nem láttak még tüdőgyulladástól. Arra is figyelmeztetett, nem szabad köptetőt és vérhígítót szedni otthon, csak akkor, ha az orvos mondja. Az egyik legnagyobb kockázat tapasztalatai szerint a túlsúly.

Az elmúlt egy hétben többen hunytak el covidban itthon, mint a járvány első hét és fél hónapjában összesen

Már harmadik napja 200 közeli a koronavírus miatt meghalt betegek száma. Pénteken 193-an vesztették életüket. Az elmúlt egy hétben többen hunytak el a koronavírus miatt itthon, mint a járvány első 7 és fél hónapjában összesen. A Híradónknak nyilatkozó víruskutató szerint nem szabad lazítani a korlátozásokon. Rusvai Miklós úgy számol, ha a mostani intézkedések érvényben maradnak, januárra elérhetjük az októberi adatokat, így lassan, de enyhülhet a járvány.

Egy speciális plexifalnak köszönhetően biztonságosan találkozhatnak a szívbetegek szeretteikkel

A látogatási tilalom ellenére is megérinthetik a családtagok a beteg hozzátartozójukat az Országos Kardiológiai Intézetben. A szívünk kamrájának elnevezett, speciális plexifallal elválasztott teremben a tilalom ellenére is biztonságosan találkozhatnak a szívbeteg gyerekek és felnőttek szeretteikkel. Egy műanyag kesztyűben még meg is érinthetik a másikat. A kórház főigazgatója szerint ennek gyógyító ereje van.

Újra megdőlt a halálozási rekord

Rekordszámú, 165 ember halt meg tegnap koronavírusban és 4136 új fertőzöttet azonosítottak. A nagykanizsai idősek otthonában is rossz a helyzet, ott az elmúlt két hétben 20 lakó fertőződött meg, közülük heten belehaltak a betegségbe, és 5 dolgozó tesztje is pozitív lett. Jelenleg kilenc lakó van még kórházban. A tisztifőorvos arról beszélt, az embereken múlik milyen lesz a karácsony. 

Már többen haltak meg Magyarországon koronavírusban, mint Kínában

Már többen haltak meg Magyarországon koronavírusban, mint Kínában. Ez látszik a hivatalos adatokból. Tegnap 151-en hunytak el a betegségben itthon. Az új fertőzöttek száma több mint ezerrel kevesebb, mint szombaton. A pozitív tesztek aránya még sosem volt ilyen magas: több mint hatvankét százalék. Ugyanakkor nő a gyógyultak aránya és 50 napja most csökkent először az aktív esetek száma. A tisztifőorvos abban bízik, hamarosan kiegyensúlyozottabb lesz a járványgörbe.

Soha nem haltak meg még annyian koronavírusban itthon, mint csütörtökön

24 óra alatt 135 ember vesztette életét, vagyis csaknem minden tizedik percben elhunyt valaki a betegségben. Több mint 7500 embert ápolnak kórházban, a miniszterelnök reggeli rádió interjújában ennél jóval több betegről  beszélt, de kiderült, ő azokat is beleszámolta, akik csak a vírus gyanújával fekszenek kórházban.  Az RTL Híradónak nyilatkozó budapesti háziorvos azt mondta, praxisában szinte minden teszt pozitív.

15 egészségügyi dolgozó hunyt el koronavírusban

Már 5 ezernél is több egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 15-en haltak bele a betegségbe. Erről Gulyás Gergely miniszter beszélt ma az RTL Híradó kérdésére. A Magyar Orvosi Kamara gyűjti az áldozatok nevét, hogy tisztelettel adózhassanak nekik. A Fejér megyei szervezet pedig nemrég videósorozatot indított egészségügyi dolgozóknak, hogy segítsen megelőzni a mentális kiégést.

Újra elkapta a koronavírust a magyar férfi kosárlabda válogatott néhány játékosa

Néhány hét után három játékosa is újrafertőződött koronavírussal magyar férfi kosárlabda válogatottnak. Mindhárom játékos jól van, nincsenek tüneteik, ahogy az előző fertőzésnél sem voltak. Jelenleg az egész csapat karanténban van Ljubljanaban, a szlovéniai Európa-bajnoki selejtező helyszínén egy hotelben. A híradónk által megkérdezett víruskutató szerint az újrafertőződés rövid időn belül akkor lehetséges, ha az első fertőzésnél nem, vagy alig jelentkeztek tünetek, így nem alakult ki immunválasz a szervezetben.

Koronavírus-fertőzöttet fektettek a hozzátartozója mellé

5 negatív teszttel rendelkező idős, krónikus beteg hozzátartozója mellé, hosszú órákra betettek egy koronavírusos beteget az Uzsoki utcai kórház belgyógyászatán. Ezt állítja híradónknak egy budapesti nő. Most betegjogi képviselőhöz fordultak. A kórház szerint negatív PCR tesztje volt a nem covidos osztályra betett betegnek, de ritkán előfordul, hogy bent derül ki valakiről, hogy mégis pozitív.

Új szomorú rekord: egyetlen nap alatt 121 koronavírusos beteg halt meg

Újabb tragikus rekord: egyetlen nap alatt 121 koronavírusos beteg halt meg az országban. 599-en pedig olyan súlyos állapotban vannak, hogy lélegeztetőgépre szorulnak. A Magyar Orvosi Kamara még tavasszal késztett egy ajánlást vészhelyzet esetére - ez tartalmazza, mi alapján rangsorolják betegeket, ha már nincs elég erőforrás. Eszerint akár sorsolással is dönthetnek majd arról - két ugyanolyan állapotú beteg esetén - hogy kit lássanak el előbb - erről a Magyar Nemzet írt elsőként. Az Orvosi Kamara szerint ez félreértés, mindez pusztán elméleti vészforgatókönyv és kicsi az esélye, hogy használni kellene majd éles helyzetben.

Pozitív lett Merkely Béla koronavírusvírustesztje

Pozitív lett a koronavírusvírustesztje Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának. Közzöségi oldalán azt írta: „Így már saját tapasztalatból állíthatom, hogy ez nem csupán egy nátha, de mégcsak nem is egy influenza, hanem egy sokkal komolyabb fertőző betegség."

Egy gyerekorvos szerint sok szülő napokat vár, amíg felhívja az orvost

Sok szülő napokat vár, amíg felhívja az orvost, hogy gyermekének légúti tünetei vannak - erre panaszkodik egy házi gyerekorvos, aki szerint az emberek fegyelmezetlenek. Azt mondja, egy ilyen esetben például pár nap késlekedés azt is jelentheti, hogy a gyerek több embernek is átadhatta a fertőzést, akik között lesz, aki lélegeztetőgépre szorul majd. Az Operatív Törzs tájékoztatóján ma is felhívták a figyelmet az egyéni felelősségre.

Két gyermeket hagyott hátra a koronavírusban elhunyt mentős

Nemrég nősült, és két gyereket hagyott árván az a zsadányi mentőápoló, aki vasárnap halt bele a koronavírus szövődményeibe. Erről egy helybéli asszony beszélt híradónknak. Halálhírét a Mentődolgozók Szövetsége osztotta meg a közösségi oldalon. Úgy tudjuk, az 54 éves férfiért mentőhelikoptert küldtek mikor rosszul lett, de már nem tudtak rajta segíteni. A mentőszolgálattól azt közölték: ismereteik szerint a kollégájuk nem munka közben fertőződött meg.

Diszpécser szolgálatot hoztak létre a miskolci kórházban a covidos betegek hozzátartozóinak

Diszpécser szolgálatot hoztak létre a miskolci kórházban a covidos betegek hozzátartozóinak, mivel a védőfelszerelésbe öltözött orvosok nem tudják fogadni a telefonokat. Az általunk kérdezett ügyvéd szerint ezt az eljárásrendet bármelyik kórház alkalmazhatná. Tegnap (november 15.) egy másik intézményben, válságos állapotban lévő beteg hozzátartozója panaszkodott az RTL Híradónak, hogy nem kap megfelelő tájékoztatást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a kórházak többségében van információs központ.

Nézőnk sírva panaszkodott, hogy szerinte nem kapnak megfelelő felvilágosítást a kórháztól

Kritikus az állapota, de nem kell ilyen sűrűn telefonálni - állítása szerint ezt mondta nézőnknek az egyik vidéki kórház főorvosa. 45 éves párja koronavírusos, élet-halál között lélegeztetőgépen van. Az asszony sírva panaszkodott, hogy szerinte nem kapnak megfelelő felvilágosítást. Egy másik kórház vezetője pedig azt mondta, kritikusnak tartja a betegtájékoztatást, ezért külön eljárásrendet dolgoztak ki.

Elfogadhatja a kormány az orvosi kamara javaslatait az egészségügyi jogviszonyról szóló törvény módosítására

Mindkét munkahelyét otthagyja és inkább külföldön folytatja, de nem írja alá új munkaszerződést - ezt mondta egy ápoló az RTL Híradónknak. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt folyamatosan tárgyalnak az orvosi kamarával, erről beszélt a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV-n. A kamara ezt cáfolta. A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont ma (november 12.) megígérte, elfogadják a szervezet javaslatait.

Sokan kerültek lélegeztetőgépre

Még soha nem ugrott ekkorát egy nap alatt a lélegeztetésre szoruló betegek száma, mint most - 46-tal többen vannak lélegeztetőgépen, mint előző nap. A szombathelyi polgármester azt mondta Híradónknak, az ottani kórházban 32 beteget tudnának lélegeztetni, de csak 17-hez van elég személyzet. A Híradónknak nyilatkozó víruskutató szerint a mostani szigorításoknak leghamarabb két hét múlva lehet eredményük.

Szerdától kijárási tilalom lép életbe, este 8-tól hajnal 5-ig

Szerdától kijárási tilalom lép életbe, este 8-tól hajnal 5-ig. Csak munkába menet, munkából hazafele vagy rendkívüli esetben lehet az utcán lenni ebben az időszakban. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be délelőtt a közösségi oldalon. Az üzleteknek, fodrászatoknak és más kisipari szolgáltatóknak este 7-kor be kell zárniuk. Családi rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt, esküvőket csak lakodalom nélkül lehet tartani.

Van, akinek már sokadjára csúszik a műtétje a koronavírus miatt

Van, akinek már sokadjára csúszik a műtéte a koronavírus miatt. A minisztérium döntése szerint keddtől újra felfüggesztik a halasztható műtéteket, éppúgy, ahogy tavasszal a járvány első hullámakor. Erről a kezelőorvos dönt, a kórház pedig értesíti a beteget. A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint ehhez részletes útmutatóra lenne szükségük.

5 ezer egészségügyi dolgozó készül felmondani?

Már több mint 5 ezer egészségügyi dolgozó jelezte a Magyar Orvosok Szakszervezeténél, hogy elhagyják pályát, és nem írják alá az új munkaviszonyról szóló szerződésüket. A szervezet elnöke szerint már az is katasztrófa, ha 10 ember felmond, de ha tömeges pályaelhagyás lesz, januárban összeomlik az egészségügyi rendszer. A minisztériumtól azt közölték ők nem tartanak ettől, és készek a módosításokra.

„Telítődnek a kórházak!”

Egyetlen nap alatt több mint 300-zal ugrott meg a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma, 84 ember halt meg, a lélegeztetőgépre szorulók száma pedig már a 380-at közelíti. Az országos tisztifőorvos azt mondta, a kórházak telítődnek. Zacher Gábor toxikológus a Klubrádiónak beszélt arról, hogy jóval szigorúbb szabályokra lenne szükség. Szerinte a családi látogatásokat is be kellene fejezni, hogy ne legyen belőlük, idézem: "halotti tor".

84-en haltak meg koronavírusban, a kórházban ápolt betegek száma pedig csaknem megduplázódott egy hét alatt

Soha ennyi beteg nem halt meg Magyarországon a koronavírus miatt, mint az elmúlt napon, 84-en vesztették életüket. Egy hét alatt csaknem megduplázódott a kórházban ápolt betegek száma. Egy vidéki kórház egészségügyi dolgozója arról beszélt az RTL Híradónak, hogy több mint 300 órát dolgoznak egy hónapban, a védőfelszerelésük pedig hiányos. Az Operatív Törzs az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre nem válaszolt.

Csak rákban halnak meg többen, mint koronavírusban

Minden eddiginél több, 70 ember hunyt el egyetlen nap alatt koronavírusban Magyarországon. A lélegeztetőgépre került betegek közül egyre kevesebbet tudnak megmenteni. Erről Szlávik János infektológus beszélt az ATV-ben. Az RTL híradó számításai szerint jelenleg naponta csak rákban halnak többen Magyarországon, mint koronavírusban. 

Egyelőre nincs elég oltóanyag

Nincs elég egyik influenza-oltóanyagból sem, sok páciensüknek már nem jutott, erre panaszkodott több háziorvos az RTL Híradónak. A DK szerint felháborító, hogy a kormány nem volt képes elegendő oltóanyagot beszerezni. A tisztifőorvos szerint a háromkomponensű oltásból lesz utánpótlás, a négykomponensűből pedig elegendő a megvásárolt 100 ezer darabos mennyiség. Ezeket a napokban megkapják a háziorvosok, hogy a 3 év alatti gyerekeket beolthassák.

„Ha háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hova vigyék a beteget”

A háziorvost kérte meg a mentőszolgálat, hogy nézzen utána, melyik fővárosi kórház tudná fogadni a covid pozitív, nehézlégzéssel küzdő betegét. Erről maga az orvos beszélt híradónknak. Azt mondja, azzal indokolták ezt a mentők, hogy előfordult, hogy több beteget vittek egy intézménybe, mint ahány ágy volt. A mentőszolgálattól azt közölték, egy új utasítás értelmében, ha háziorvos rendeli a mentőt, neki kell megmondania, hova vigyék a beteget.

Több mint 18 ezren írták alá a petíciót

Már több mint 18 ezren alá írták a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara petícióját, amelyben azt kérik: a szolgálati jogviszonyról szóló törvény ne vonatkozzon a szakdolgozókra. A jogszabály alapján például az ápolókat is áthelyezhetnék, akár 2 évre, más intézménybe. Többen a Facebookon tiltakoznak ez ellen. A minisztériumtól azt közölték: zajlik a szakmai párbeszéd a rendeletekről.

Sosem végeztek egy nap alatt ennyi tesztet: több mint 16 ezret

Minden eddiginél több, 2032 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt és 46 koronavírusos beteg halt meg. Sosem végeztek viszont még ennyi tesztet: több mint 16 ezret. Az adatok alapján több az aktív fertőzött mint ahányan összesen karanténban és kórházban vannak. A Miniszterelnökség vezetője szerint ez úgy lehetséges hogy van beteg, aki nem került be a statisztikába.

Tünetei voltak, mégis be kellett mennie tesztelésre

Bár koronavírusos tünetei voltak, mégis arra kérte őt a mentőszolgálat, menjen be a tesztállomásra, mert nem tudnak kimenni hozzá mintavételre - ezt állítja egy budapesti férfi. Pedig még azt is jelezte, csak tömegközlekedéssel tud menni, mert nincs autója. A teszt eredménye pozitív lett. Pénteken hasonló történetről számolt be egy budapesti háziorvos is Híradónknak. A mentőszolgálat akkor azt írta, csak tünetmentes kontaktszemélyeket tesztelnek a mintavételi helyeken.

Második hullám: Magyarország a 3. legrosszabb helyen a halálozások számában

1478 új koronavírusos fertőzést azonosítottak tegnap, és meghalt 31 beteg. Müller Cecília tisztifőorvos azt mondta, európai szinten középmezőnyben vagyunk. Az RTL híradó megnézte, ha csak a második hullámot vizsgáljuk, a nemzetközi adatokból az látszik, Magyarország a harmadik legrosszabb helyen áll egymillió lakóra vetítve a halálozások számában, minket csak Romána és Csehország előz meg. A Párbeszéd szerint a kormány semmit nem tett a vírus megfékezésére nyár óta, a kormány szerint az ellenzék az emberek halálával kampányol.

WHO: nem hatásos a Remdesivir

Mégsem gyógyítja a koronavírus okozta megbetegedést a Remdesivir hatóanyagú gyógyszer - erre jutottak az Egészségügyi Világszervezet szakemberei egy felmérés után. Eddig úgy tűnt, ez az egyik leghatásosabb szer, amely csökkenti a halálozás kockázatát - itthon a Debreceni Egyetemen használták először. A magyar szakemberek szerint viszont korai feladni, meg kell várni a klinikai vizsgálatok végét. Ráadásul egyelőre nem is tudnak mást adni a betegeknek.

Megint rekord: 1791 új beteg

Minden eddiginél több, 1791 új koronavírusos beteget azonosítottak egy nap alatt. Igaz több tesztet is végeztek, mint a megelőző napokban, a víruskutató szerint emiatt ugrott meg a szám. A szakember szerint sikernek számít, hogy tízszer több fertőzöttből egyelőre nagyjából ugyanannyian haltak meg, mint az első hullámban. A szakértő szerint a szigorítások ugyanakkor tovább növelnék a vírustagadók és maszkellenesek táborát.

Napokig nem vizsgálták meg betegét a kórházban – ezt állítja egy háziorvos

Napokig fektették egy covidos beteg mellett, nem vizsgálták meg egy fővárosi háziorvos betegét az egyik budapesti kórházban. Ezt állítja a doktor. Végül kiderült, csak epehomokja van, az okozza fájdalmait. A Híradónknak nyilatkozó orvos szerint a covid miatt egyre nagyobb a káosz a nem koronavírusos betegek ellátásában is. Mindeközben Kásler Miklós újabb levelet adott ki, ebben arra kéri a kórházakat, az eddigi 10 százalék helyett ágyaik 20 százalékát szabadítsák fel, és leírja azt is, hogy hol nem fogadhatnak covidos betegeket.

Már 52 szociális intézményben jelent meg a koronavírus

Már 52 szociális intézményben jelent meg a koronavírus, a gondozottak 10 százaléka kapta el a fertőzést. Erről az RTL Híradó kérdésére beszélt a tisztifőorvos. Az otthonok dolgozói között is terjed a vírus. Egy biharkeresztesi intézmény 5 alkalmazottja fertőződött meg. Barcson 13 dolgozó tesztje lett pozitív, ott 29 lakó is elkapta a koronavírust.

Rekordszámú, 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban

Rekordszámú, 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és sosem voltak még ennyien lélegeztetőgépen, mint most: 154 betegnek van rá szüksége. A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint bár több mint 26 ezer egészégügyi dolgozót képeztek át – nagyrészt online tanfolyamon - lélegeztetőgép kezelésére, sokan félnek a feladattól.

A számok már nem mutatják a járvány valós alakulását?

Rekordszámú, 1374 új fertőzöttet azonosították az elmúlt 24 órában és elhunyt 20 beteg a koronavírusban. Egy matematikus és egy epidemiológus arról beszéltek pénteken az InfoRádióban, hogy a számok már nem mutatják a járvány valós alakulását, annyira kevés tesztet végzünk. Csehország és Ausztria lakosságarányosan mérve is nagyjából kétszer annyit tesztel, mint mi. A szakemberek szigorításokat remélnek. A minisztérium szerint nem marad el egyetlen szakmailag indokolt teszt sem.

Orvosbér: Ha az állami és a magánszektort mereven szétválasztják, az a betegellátást veszélyezteti

Kizárólag magánorvosként dolgoznának tovább, és feladnák állami munkájukat - 30 orvos kereste meg ezzel az Országos Gerincgyógyászati Központ és Budai Egészségközpont vezetőjét az elmúlt napokban. Erről maga a főigazgató beszélt. A magánszolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület szerint nincs elegendő személyzet az állami és magánszektorra külön, ezért ha ezt mereven szétválasztják, az a betegellátást veszélyezteti.

Mentő vitte el az asszonyt, családja két napig nem tudta, hogy hol van

Két napig nem tudta egy család, hol van 92 éves hozzátartozójuk, miután hétfőn kórházba szállították Budapesten. A kerületi ügyeletet hívott mentőt. Állításuk szerint a mentősök azt mondták, hogy a Honvédkórházba mennek. Este viszont, sem ott, sem a mentőszolgálatnál nem tudnak a betegről. Adásunk előtt nem sokkal derült ki: a nő budai Kútvölgyi Kórházban van, koronavírusos, infúzión van, betegszállító vitte oda, és Honvédkórházból küldhették tovább.

Folyamatos az egészségügyi dolgozók átvezénylése a Covid betegek ellátására

Folyamatos az egészségügyi dolgozók átvezénylése a Covid betegek ellátására. A győri kórházba 17 főt vezényeltek át. A legtöbbjüket a soproni kórházból. Az ajkai kórház pedig közleményben elismerte, hogy 30 dolgozó érkezett hozzájuk Veszprémből. Egyre több koronavírusos beteget szállítanak a szekszárdi kórházba, ahová 24 dolgozót irányítottak át máshonnan. A ma elfogadott új törvény értelmében kétszer egy évig kirendelhetők az orvosok más intézményekbe. A Híradónk által megkérdezett egészségügyi szakmenedzser azt mondja, ez aggályos.

Orbán: Soha nem látott béremelésről döntött a kormány

Soha nem látott béremelésről döntött a kormány - ezt mondta Orbán Viktor, miután találkozott a Magyar Orvosi Kamara vezetőivel. Bejelentette: elfogadták a szakmai kamara javaslatát, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodtak. Az Orvosi Kamara szerint büntethető lesz az is, aki adja, és az is, aki kapja. Elfogadni maximum csokoládét vagy virágot lehet majd.

További intézkedések nélkül drasztikusan romlik a járványhelyzet?

Rekordszámú, 1322 új koronavírus esetet azonosítottak és 17 en haltak meg az elmúlt 24 órában. Jakab Ferenc virológus szerint gyorsvonatként rohanunk a vesztünkbe, és ha nem történnek komolyabb intézkedések, drasztikusan nőni fognak az esetszámok. A kormány által felállított koronavírus akciócsoport vezetője egy online beszélgetésben úgy fogalmazott: lassan kimerítjük a tesztelési kapacitást Magyarországon. Orbán Balázs parlamenti államtitkár még a mai adatok nyilvánosságra kerülése előtt azt mondta az atv-ben: az első hullámnál is voltak ilyen riogatások.

Nem megfelelő a tesztelés

Rusvai Miklós szerint nem megfelelő a tesztelés és a kontaktkutatás, ezért juthatott arra a következtetésre az operatív törzs, hogy mindenki csak egy embernek adja tovább a fertőzést. Az úgynevezett reprodukciós ráta javulásáról kedden beszélt Müller Cecília.

10 napig várt a koronavírustesztje eredményére egy budapesti nő

10 napig várt a koronavírustesztje eredményére egy budapesti nő. Közben egyre rosszabbul lett. Állítása szerint a mentőszolgálat arról tájékoztatta, hogy rendszerleállás volt és több megrendelőlap eltűnt. Végül azt kérték, menjen el az egyik mintavételi pontra. Itt újabb négy napot kellett várnia az eredményre, ami végül negatív lett. A Híradónknak nyilatkozó háziorvos szerint a tesztekre már valamivel kevesebbet kell várni, de az eredményekre még most is több napot.

Egyre több dolgozó fertőződik meg koronavírussal a győri kórházban

Kiskunhalason nemsokára meg kell nyitni a járványkórházat, az igazgató szerint már vezényelik oda a dolgozókat. Közben több érdekképviselet teljes fizetést követel a koronavírusos és a karanténban lévő egészségügyi dolgozóknak.

12-en haltak meg egy nap alatt Magyarországon a koronavírusban

12-en haltak bele egy nap alatt a koronavírus-fertőzésbe Magyarországon, ez a legtöbb a járvány második hullámának kezdete óta. 950 új fertőzöttet azonosítottak. A Magyar Narancs úgy tudja: legalább 8 dolgozó fertőződött meg a szegedi klinika szívsebészeti osztályán, ezért azt lezárták. A minisztérium azt írta: új beteget akkor fogadhat az intézmény, ha mindenki PCR tesztje negatív lesz.

Hány fertőzött lehet most valójában Magyarországon?

Röst Gergely csütörtök délután megdöbbentő kijelentést tett. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a napi fertőzésszám valószínűleg jóval magasabb a statisztikákban leírtaknál, a matematikus számításai alapján azonban naponta akár 20-30 ezer új koronavírus fertőzött is lehet az országban. Rusvai Miklós, víruskutató jelenleg még nem számolna napi 20-30 ezer fertőzöttel, de azt mondja, ha huzamosabb határidőn belül nem tudjuk megállítani a fertőzés terjedését, hamarosan el fogjuk érni ezt a számot.

Tortával köszöntötték Golót, a Fővárosi Állatkert gorilláját

Negyvenedik szülinapja alkalmából tortával köszöntötték a Fővárosi Állatkert dolgozói Golót, a gorillát. 1989 óta él a budapesti állatkertben, ő volt az első gorilla Magyarországon, öt kölyke és nyolc unokája született már. Goló nem számít matuzsálemnek, jelenlegi rekorder 60 éves koráig élt.
Ide kattintva még több felvételt láthat Golóról.

Október elején jelentősen megnőhet a halálozások száma 

Az elmúlt 24 órában 927 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt kilenc beteg. A Népszava úgy tudja, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványügyi csoportjának előrejelzése szerint október elején jelentősen megnőhet a halálozások száma. Ezt a tisztifőorvos is elképzelhetőnek tartja. A Híradónk által megkérdezett víruskutató szerint a nemzetközi példák is ezt erősítik. Rusvai Miklós úgy becsüli, jelenleg legkevesebb 30 ezer fertőzött lehet Magyarországon.

Máig nem tudják, hol van a 17 új ambuláns koronavírusteszt mintavételi pont

Máig nem tudják a háziorvosok és a házi gyerekorvosok, hogy pontosan hol van az a 17 új ambuláns koronavírusteszt mintavételi pont, amiről még vasárnap beszélt Rétvári Bence államtitkár. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta, nem kaptak felvilágosítást, hová lehet beutalni azokat, akiket teszteltetnének. Mindeközben az országos tisztifőorvos levelet küldött a járóbeteg ellátó intézményeknek beleértve magánszolgáltatókat is, hogy számoljanak be arról, hány embert tudnának átvezényelni a covidos betegek ellátására.

„El kell kerülni a torlódást”

Minél több bejáraton, minél több pedagógus bevonásával. Az országos tisztifőorvos szerint így lehet majd hatékonyan mérni a diákok lázát október 1-jétől. Azt, hogy pontosan mikor és hány lázmérőt kapnak az iskolák, egyelőre nem tudni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a darabszám a tanulók létszámától is függ. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondja, a lázmérés több okból sem lesz egyszerű.

Van, ahol továbbra is 36 ezer 500 forintot kérnek egy PCR tesztért

Van olyan cég, amely továbbra is 36 ezer 500 forintot kér egy PCR tesztért. Erről egy felháborodott nézőnk beszélt a Híradónak. Mi is ezt tapasztaltuk. Pedig a vizsgálat mától hatósági áras és 19 ezer 500 forintnál semmilyen jogcímen nem kerülhetne többe az Országos Tisztifőorvos szerint. Az RTL Híradónak nyilatkozó háziorvos szerint sok magánszolgáltatónak ennyiért ez nem éri meg.

Ha olcsóbbá válik a fizetős teszt, többen akarnak majd tesztet csináltatni

Ha olcsóbbá válik a fizetős teszt, többen akarnak majd tesztet csináltatni, ezért azonnal növelni kell a laborkapacitásokat a Híradónknak nyilatkozó víruskutató szerint. Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a koronavírustesztek maximális hatósági ára 19 ezer 500 forint lesz, ennél többet nem lehet kérni értük. Az MSZP tömeges, ingyenes tesztelést követel.

A tesztre és az eredményre is sokat kell várni

9 napja kezdődtek a tünetei, 6 napja lett pozitív a koronavírus tesztje, egészen ma délutánig mégsem kereste meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Népszava fotóriporterét. Erről ő maga mesélt ma híradónknak. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő pedig 70 háziorvost kérdezett meg tapasztalatairól. Az derült ki, hogy sok helyen napokat kell várni a tesztelésre, illetve ha már megvolt a teszt, az eredményre. A minisztériumtól azt írták, naponta 4500-an kérnek tesztet.

Szegeden a mintákat vizsgáló, laborban dolgozók között terjed a vírus

844 új koronavírus fertőzöttet regisztráltak itthon az elmúlt 24 órában, 5-en meghaltak. Egy szombathelyi általános iskolában 7 osztály diákjai kerültek karanténba, mert egy tanár tesztje pozitív lett. Egy debreceni gimnáziumban két osztály van karanténban. Szegeden pedig a mintákat vizsgáló laborban dolgozók között terjed a vírus, információink szerint már négy pozitív eset van. A híradónknak nyilatkozó víruskutató szerint aggasztó a halottak és a lélegeztetőgépre szorulók száma.

Négy napig várt a mentőautóra, hogy teszteljék koronavírusra, felháborodott az eljáráson egy fertőzött

Négy napig várt a mentőautóra, hogy teszteljék koronavírusra. Végül magánúton csináltatott tesztet, ami pozitív lett. Erről beszélt az RTL Híradónak az egyik fertőzött. Azt is elmesélte, hogy a Népegészségügyi Központtól azonnal felhívták, hogy kikérdezzék, kivel találkozott az elmúlt egy hétben, majd karanténba került. Ezután egy rendőr kereste fel otthonában, aki nem tudta, hogy a tesztje pozitív lett, majd a nő állítása szerint mivel hosszúnak találta a listát akikkel találkozott, ezért idő előtt leállította a felsorolásban. 

Képek a beázott szülészetről

Beázott a budapesti Szent János Kórház szülészet-nőgyógyászatának épülete. Erről nézőnk küldött felvételeket híradónknak. Az általunk megkérdezett egészségügyi szakértő azt mondta, a kórház évek óta alkalmatlan a megfelelő betegellátásra. Az intézménytől azt közölték, egy átalakítás miatt a tetőt is megbontották és az elmúlt napok esőzései okozták a beázást, a helyreállítás folyamatban van.

HPV elleni védőoltást hetedikes fiúknak: csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ intézkedésére várnak

A most induló tanévtől a hetedikes fiúk is ingyen kapják meg a HPV elleni védőoltást. Ezt szeretnék a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei. Schaff Zsuzsa, akinek egyik kutatási területe a HPV okozta rákos megbetegedések, azt mondta az RTL Híradónak, egy áprilisi kormányhatározat ezt már lehetővé is tenné és csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ intézkedésére várnak.

Jobban van a pápai idősotthonban megfertőződött idős lakó

Jobban van a pápai idősotthonban megfertőződött idős lakó és szobatársa is, akiket az ajkai kórházban kezelnek. Az otthonban továbbra is kijárási és látogatási tilalom van. A városban már 306–an vannak karanténban, az igazolt fertőzöttek száma 43. Országosan 24 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt napban.

Nem csak a koronavírus, hanem más vírusok is fertőznek a nyári időszakban

Az RTL Híradó által megkérdezett családorvos szerint egyre több a hasmenéses és torokgyulladásos megbetegedés a praxisában. A tünetek sokszor hasonlítanak egymásra, éppen ezért fontos, hogy ha valaki betegnek érzi magát, konzultáljon telefonon háziorvosával és maradjon otthon. A virológus szerint már egy torokfájással sem javasolt közösségbe, munkahelyre menni.

Rusvai Miklós: Újabb korlátozásokra lehet szükség, ha a napi új esetek száma 60-80-ra emelkedik

Meghalt két koronavírusos beteg és 45 új fertőzöttet találtak az elmúlt egy napban Magyarországon. Az általunk megkérdezett virológus szerint újabb korlátozó intézkedésre lehet szükség, ha a napi friss esetek száma 60-80-ra emelkedik. Bár az szerinte is kérdés, hogyan viselnék azokat az emberek. A főpolgármester mindenkit arra két, hordja a maszkot, hogy ne kelljen újra lezárni az országot. Az operatív törzstől azt közölték, a cél, hogy ne kelljen újabb korlátozó intézkedéseket hozni.

Koronavírusban halt meg az a Pest megyei férfi, aki nem hitt a vírus létezésében

Nem hitt a koronavírusban, elkapta és belehalt egy 65 éves Pest megyei férfi. Arról, hogy kételkedett a vírus létezésében még halála előtt ő maga számolt be közösségi oldalán, rá néhány napra ugyanott már családja osztotta meg a halálhírét. A bejegyzések azóta nem elérhetőek. Az RTL Híradó által megkérdezett virológus szerint az egyéni esetek talán felhívják a figyelmet, mennyire szörnyű ez a betegség. Kemenesi Gábor szerint egyre többen kételkednek a vírus létezésében, ami veszélyezteti a járvány elleni védekezést.

Megterheli a szívet a hőség

Kitágulnak az erek és a szívnek sokkal nagyobb munkája van ilyenkor. Gyakoribbak az infarktusok és a gyulladásos betegségek is. Ezt mondta az RTL Híradónak nyilatkozó családorvos a hőség élettani hatásairól. Napokig tartó kánikula kezdődött pénteken országszerte, a Meteorológiai Szolgálat első fokú figyelmeztetést adott ki. A legmagasabb hőmérséklet 35 fok is lehet.

Értékelni lehet a szakrendelőket

Mennyire bántak velük tisztelettel? Kaptak-e megfelelő tájékoztatást az ellátásukról? Volt-e szappan, WC-papír a mosdóban? Ilyen kérdésekre kíváncsi a Jobbulást Alapítvány a szakrendelőkkel kapcsolatban. Értékelő honlapot készítettek, ahol egyelőre 8 rendelőintézetről lehet véleményt alkotni.

Órákon át kerestek fogorvost

Több mint két millió ember nem tud hova fordulni, ha rendelési időn túl van szüksége sürgős fogászati ellátásra. Hat olyan megye van ugyanis Magyarországon, ahol nincs 24 órás állami fogászati ügyelet. Erről elsőként a Népszavának beszélt az Orvosi Kamara alelnöke. Egy Somogy megyei anya azt mondja, nemrég órákon át keresett éjszaka ügyeletet vérző szájú kislányának. Az emberi erőforrások minisztériuma szerint az önkormányzatok feladata az ellátás megszervezése.

A műtőben is volt baktérium

12 betegből négynek súlyos látáscsökkenése lett a szürkehályog műtét után. Ezt közölte a Budaörsi Egészségügyi Központ az RTL Híradóval. Januárban számoltunk be arról, hogy az intézményben több beteg is megfertőződött szürkehályog műtét után. Már akkor kiderült, nem voltak megfelelő higiénés körülmények a műtőkben. Az időközben lezárult vizsgálat szerint emberi baktérium okozta a bajt. Az ügyben a rendőrség még nyomoz.

Kötelező lesz a koronavírus elleni védőoltás?

Szlávik János szerint szinte biztos, hogy nem lesz Magyarországon kötelező a koronavírus elleni védőoltás. Az infektológus főorvosa arról is beszélt, jól halad a világban a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése. Több helyen is embereken tesztelik, de még hónapokig tarthat, mire megjelenhet. A kormány szerint még nincs itt az ideje, hogy döntsenek, kötelező lesz-e az oltás.

Szlávik János a tévhitekről

Nem lehet megfertőződni a maszktól és nem okoz légzési elégtelenséget sem, az 5G-nek nincs köze a koronavírushoz, és azt nem szándékosan engedték az emberekre. Szlávik János infektológus reagált az RTL Híradónak az interneten keringő legnépszerűbb álhírekre és összeesküvés elméletekre. Szerinte fontos lenne, ha az emberek csak a szakemberekre hallgatnának.

„Csukják be az ajtót, ablakot, ha hallják a repülőt”

Újra végeznek légi-kémiai szúnyogirtást, mivel az elszaporodó szúnyogpopuláció és a veszélyes, trópusi fajok megjelenése miatt ezt külön engedélyezte a Nemzeti Népegészségügyi Központ 180 napra. Az irtást koordináló Katasztrófavédelem szóvivője azt mondta híradónknak, bár a szer nem veszélyes melegvérű állatokra és az emberre, mindenki csukja be az ablakokat, ajtókat, ha hallják az irtást végző repülőt.

„20-szor annyi koronavírus-fertőzött lehet, mint amit az adatok mutatnak”

Szűrni kellene szeptemberben a tanárokat koronavírusa, mivel sok gyerekkel találkoznak - ezt mondta a Semmelweis Egyetem rektora az RTL híradónak. Náluk elővigyázatosságból a vírus szempontjából nem veszélyes országból érkező dolgozókat is tesztelik és ezt tervezik a hallgatókkal is. Merkely Béla szerint a valóságban 20-szor annyi fertőzött lehet, mint amit az adatok mutatnak.

Merkely Béla: lesz második hullám, csak nem mindegy, mekkora

A maszk az egyetlen fegyver, és mérlegelni kell, hogy elviseljük a kényelmetlenséget vagy bevállaljuk azt, hogy újra betör a járvány és ismét mindent le kell zárni. Ezt mondta az RTL Hírdónak Kemenesi Gábor virológus. A szakember szerint a maszk mentette meg azokat a régiókat, ahol nem pusztított jelentősen a járvány. A Semmelweis Egyetem rektora pedig arról beszélt, biztos hogy lesz második hullám, de reméli, még egyszer nem kell lezárni  az országot, ez viszont az emberek fegyelmezettségén múlik.

Ha a magzat gerincén eltérést látnak az ultrahangon, érdemes specialistához fordulniuk

Küldjék specialistához a kismamákat a nőgyógyászok, ha az ultrahangon eltérést látnak a magzat gerincén. Ezt kéri a gerincbeteg gyerekkel foglalkozó alapítvány. Előfordul, hogy az ultrahangon az orvos tévesen olyan súlyos állapotot lát, ami alapján abortuszt tanácsol az anyának. Közben viszont  lehet, hogy csupán csigolyafejlődési rendellenességről van szó, ami kezelhető és teljes életet élhetne a gyerek.

Vezetés közben lett rosszul egy utasokkal teli busz sofőrje

Vezetés közben lett rosszul egy utasokkal teli Volánbusz sofőrje. A Budapestről Balassagyarmatra tartó járaton egy készlenléti rendőr is utazott, ő vette észre először, hogy baj van. Félreállíttatta a buszt és hívta a mentőket. Az eset még július elsején történt Vácnál. A rendőr most azt mondta stábunknak, a szerencsének köszönhető, hogy nem történt baleset. Információink szerint a sofőr azóta jobban van.

Hány fős kulturális eseményeket tarthatók meg augusztus 15-e után?

Álhírnek nevezte a kormányzati tájékoztatási központ, hogy augusztus 15-e után legfeljebb csak 200 fős kulturális események tarthatók meg. A HVG írta meg, hogy információjuk szerint kedden egy erről szóló előterjesztés kerül a kormány elé. Az általunk megkérdezett fesztiválszervező, színházigazgató és koncertszervező is azt mondta, rossz a bizonytalanság.

^
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett!

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való